فهرست مطالب

فصلنامه نوید نو
پیاپی 73 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم احمدیان محمود آبادی، نسیم قربانمهر*، منصوره موحدین، آمنه الیکایی صفحات 1-13
    مقدمه

    ناباروری یکی از شایع ترین مشکلات بهداشت جهانی است. عفونت های باکتریایی مایع منی و دستگاه تناسلی به عنوان یکی از دلایل کاهش باروری در مردان مطرح می باشند. اختلال در اسپرماتوژنز و نقص در عملکرد اسپرم می تواند حاصل واکنش های سلولی علیه عوامل میکروبی و تاثیر مستقیم باکتری بر سلول های جنسی باشد. شناخت نحوه تداخل عفونت های باکتریایی با فرایندهای فیزیولوژیک تولید مثل، نقش مهمی در درمان مردان مبتلا دارد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر مستقیم هر یک از سویه های باکتری اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اوریوس بر حرکت، مورفولوژی و قدرت بقای اسپرم در شرایط In vitro و مقایسه اثرات این دو باکتری با یکدیگر انجام شد.

    مواد و روش ها

    33 نمونه مایع منی از مردان مراجعه کننده به مرکز درمان ناباروری "نیکان" تهران در سال 1397 جمع آوری گردید. اسپرم های متحرک به روش Swim up جدا شدند و در ادامه هر نمونه به سه بخش مساوی تقسیم گشت. بخش های اول و دوم به عنوان گروه های آزمون به ترتیب با سویه های باکتری اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اوریوس در غلظت مشخص انکوبه شدند و بخش سوم به عنوان گروه کنترل بدون افزودن باکتری تحت شرایط مشابه قرار گرفت. پس از 90 دقیقه انکوباسیون در دمای 37 درجه سلسیوس، پارامترهای اسپرم سنجیده شدند و یافته ها با استفاده از آزمون های آماری مقایسه گردیدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که آلودگی با باکتری های اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اوریوس باعث کاهش معنا دار مورفولوژی و حرکت و بقای اسپرم های گروه کنترل نسبت به گروه آزمون می شود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    تماس باکتری ها با اسپرم می تواند منجر به آسیب و کاهش کیفیت و عملکرد آن (حرکت، مورفولوژی و زنده بودن) شده و بر پتانسیل باروری مردان به شکل منفی تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: اسپرم، استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلی، عفونت های باکتریایی، ناباروری مردان
  • علی بنی هاشم راد، مهدی غلامی، شادی ثقفی خادم، سید اسحاق هاشمی، نرگس شاهرخی، عبدالله جوان رشید، علی لبافچی* صفحات 14-21
    مقدمه

    بیماری پریودنتال یک بیماری التهابی بافت های حمایت کننده دندان است که توسط میکروارگانیسم های خاص ایجاد شده و منجر به تخریب پیش رونده لیگامان پریودنتال PDL (Periodontal Ligament) و استخوان آلویول همراه با تشکیل پاکت یا تحلیل لثه و یا هر دو می شود. امروزه از بزاق به عنوان یک مایع تشخیصی در پزشکی و دندانپزشکی استفاده شده و فرآورده های آن (همچون آنزیم ها، ایمنوگلوبین ها، هورمون ها و فرآورده های باکتریایی) می تواند نشان دهنده بیماری های پریودنتال باشد. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف اندازه گیری آنزیم LDH (Lactic Dehydrogenase) در بزاق بیماران مبتلا به پریودنتیت مزمن مراجعه کننده به بخش بیماری های لثه دانشکده دندانپزشکی مشهد پیش از درمان و مقایسه آن با مقادیر پس از درمان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه در ارتباط با بیماران مراجعه کننده به بخش پریودانتیکس دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1394 انجام شد. پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای به صورت مبتنی بر هدف می باشد. پس از ارایه فراخوان، نمونه گیری از 30 بیمار صورت گرفت. میزان Attachment lossبه صورت پاکت با عمق 6-4میلی متر به عنوان معیار ورود به پژوهش در نظر گرفته شد و حتی المقدور از نظر کنترل پلاک یکسان انتخاب گردید. نمونه های بزاق بیماران مبتلا به پریودنتیت متوسط قبل از درمان فاز یک (Scaling & Root Planning و آموزش بهداشت) و چهار هفته پس از درمان تهیه شد. حدود 3 میلی متر از بزاق کامل تحریک نشده به کمک  Spittingmethod از هر نفر جمع آوری گردید و بلافاصله داخل میکروتیوبی با دمای 20- درجه قرار گرفت و به آزمایشگاهی با دمای 80- درجه انتقال یافت. پیش از شروع کار، دمای تمام نمونه ها به دمای اتاق رسید و نمونه ها به مدت 5 دقیقه با سرعت 3000 دور در دقیقه سانتریفیوژ شدند. از مایع شفاف رویی جهت آنالیز میزان LDH استفاده گردید. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون t تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که میانگین سطح LDH بیماران قبل از درمان 8/57±1484 و میانگین آن پس از درمان 4/25±1112 میکروگرم بر لیتر بوده است. سطح LDH بزاق بیماران قبل و بعد از درمان تفاوت معناداری با یکدیگر داشت (01/0=p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که سطح آنزیم  LDH به طورقابل ملاحظه ای دربزاق بیماران پریودنتال قبل از درمان نسبت به پس از درمان بالاتربودکه این خودناشی ازفرایندهای پاتولوژیکی می باشدکه دربافت پریودنتال اتفاق افتاده ومنجر به آزادسازی این آنزیم های درون سلولی شده است.

    کلیدواژگان: پریودنتیت مزمن، لاکتات دهیدروژناز، بزاق
  • محمدمسعود اسکندری، بهین امیدی*، مهدی دهقانی زاهدانی صفحات 22-34
    مقدمه

    در سال‎های اخیر به دنبال مقاومت آنتی بیوتیکی، شیوع سویه‎های اشریشیا کلی مقاوم به آنتی بیوتیک به عنوان چالش مهم پزشکی مطرح شده است که نیازمند توسعه آنتی بیوتیک‎های اثرگذار با منشا طبیعی می باشد. استرپتومایسس‎ها به دلیل قابلیت تولید متابولیت ثانویه و آنتی بیوتیک معروف هستند. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف جداسازی استرپتومایسسهای آبزی تولیدکننده مواد ضد میکروبی علیه اشریشیا کلی مقاوم به جنتامایسین از دریاچه بختگان انجام شد.

    مواد و روش ها

    اولین گام در راستای بررسی اثر آنتاگونیستی استرپتومایسسها بر باکتری اشریشیا کلی مقاوم به آنتی بیوتیک، نمونه گیری است. در این مطالعه 10 نمونه آبی از دریاچه بختگان جمع آوری شد. کشت باکتری ها در محیط کشت اختصاصی (ISP2) انجام شد و جداسازی و خالص سازی استرپتومایسسهای مورد نظر صورت پذیرفت. جداسازی و تعیین اثربخشی متابولیت ثانویه بر پاتوژن به روش انتشار دیسک انجام شد. به منظور بررسی مولکولی استرپتومایسسهای اثربخش، DNA آن ها استخراج گردید و جهت شناسایی مولکولی به شرکت Learn Genetics فرستاده شد.

    یافته ها

    در این پژوهش 17 استرپتومایسس از 10 نمونه آب جدا شد که هفت جدایه متابولیت ترشح کردند. از میان آن‏ها یک جدایه که اثربخشی مناسب‎تری بر اشریشیا کلی مقاوم به جنتامایسین داشت، توالی یابی گردید و    Streptomyces sp. strain 11K402 شناخته شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش می‎توان گفت که محیط های آبی منبع مناسبی جهت یافتن و جداسازی اکتینومایستها و استرپتومایسسهای تولید کننده مواد ضد میکروبی می باشند.

    کلیدواژگان: استرپتومایسس، اشریشیا کلی، مقاومت دارویی
  • پرستو بیگلر مزلقانی*، محمد غلامی فشارکی صفحات 35-46
    مقدمه

    عدم توجه والدین به سالم سازی محیط روانی و عاطفی نوجوانان و فقدان روابط مناسب خانوادگی و اجتماعی باعث ایجاد کمبودهای عاطفی و مشکلات روانی از جمله اضطراب می گردد. با توجه به اهمیت این موضوع، مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین جو عاطفی خانواده با اضطراب اجتماعی نوجوانان با درنظرگرفتن نقش واسطه ای حمایت اجتماعی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی می باشد. نمونه پژوهش را 200 نفر از دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه اول منطقه پنج شهر تهران که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بوده و با استفاده از نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده بودند، تشکیل دادند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه جو عاطفی خانواده هیل برن (Hill-Bern)، حمایت اجتماعی خانواده و مقیاس اضطراب اجتماعی نوجوانان (SAS-A: Social Anxiety Scale for Adolescents). داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS 23  و AMOS 18 تحلیل گردیدند.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که حمایت اجتماعی (325/0- =Total Effect) و جو عاطفی (08/0-=Total Effect) به ترتیب به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر اضطراب تاثیر داشته اند. یافته های به دست آمده با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری، نقش واسطه ای متغیر حمایت اجتماعی را در رابطه بین جو عاطفی خانواده با اضطراب اجتماعی نوجوانان تایید نمودند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نقش واسطه ای متغیر حمایت اجتماعی را در رابطه بین جو عاطفی خانواده با اضطراب اجتماعی نوجوانان تایید نمودند؛ بنابراین می توان در گستره روابط بین فردی، تربیتی، خانوادگی و درمانی به متغیر یاد شده توجه نمود.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، جو عاطفی، حمایت اجتماعی خانواده، مکانیسم های واسطه‏ای
  • عظیم معتمدفر، محمد مومن غریبوند*، شیده عصار، علیرضا تیموری، مهدی خوگر، گلشن میرمومنی صفحات 47-56
    مقدمه

    کاتترگذاری ورید مرکزی یکی از شایع ترین اعمالی است که توسط جراحان اطفال انجام می شود. با این وجود، استفاده از این کاتترها عوارضی را به همراه خواهد داشت که در این میان کودکان نسبت به بالغین حساسیت بیشتری نسبت به این عوارض دارند. با توجه به اهمیت این موضوع، مطالعه حاضر با هدف تعیین نتایج حاصل از کاتترگذاری ورید مرکزی با استفاده از روش ساژیتال مورب در نوزادان و کودکان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه که به صورت آینده نگر انجام شد، برای 117 بیمار تحت هدایت تصاویر چندگانه سونوگرافی، فلورسکوپی و آنژیوگرافیک، کاتتر ورید مرکزی تعبیه گردید. اولویت در کارگذاری کاتتر به این صورت است که ابتدا ورید ژیگولار جهت تعبیه CVL (Central Venous Line) انتخاب شده و در صورت عدم موفقیت در کارگذاری کاتتر در این رگ به ترتیب ورید سابکلاوین و ورید فمورال جهت این امر مورد استفاده قرار می گیرند. بیماران دو ساعت بعد از کار گذاشتن کاتتر و سپس هر 24 ساعت تا روز بعد از برداشتن کاتتر معاینه شدند. PT  (Prothrombin Time)،  NRI(International Normalized Ratio) و تعداد پلاکت ها قبل از کارگذاری کاتتر اندازه گیری شدند. سن، جنس، سایز کاتتر، محل کارگذاری کاتتر، تعداد تلاش برای کاتترگذاری موفق، زمان استفاده از کاتتر، علت عدم استفاده از کاتتر و عوارض برای هر بیمار ثبت گردید. برای بررسی فرضیات و سوالات پژوهش از روش های آمار توصیفی و تحلیلی از جمله کای اسکویر، t و رگرسیون لجستیک استفاده شد.

    یافته ها

    مدت زمان نگهداری کاتتر به طور میانگین 18/7±85/8 روز بود. ارتباط معناداری بین تعداد تلاش ها برای کارگذاری کاتتر و میزان بروز عوارض مرتبط با کارگذاری کاتتر مشاهده شد. همچنین ارتباط معناداری بین مدت زمان استفاده از کاتتر و میزان بروز عوارض مرتبط با نگهداری آن به دست آمد. از مجموع 117 بیماری که برای آن ها کاتتر ورید مرکزی تعبیه شده بود، 92 نفر (78 درصد) هیچ گونه عارضه ای نداشتند، پنج نفر (4 درصد) دچار عوارض مرتبط با کارگذاری کاتتر و 20 نفر (17 درصد) دچار عوارض مرتبط با نگهداری کاتتر شدند. در این مطالعه شایع ترین عارضه مرتبط با کارگذاری کاتتر، هماتوم و خونریزی بود که خود به خود برطرف شده و تهدید کننده نبود. در این مطالعه عوارض تهدید کننده حیات مانند پنموتوراکس و هموتوراکس مشاهده نشد که به نظر می رسد به دلیل استفاده از هدایت تصویری و روش مناسب در کارگذاری کاتتر، میزان بروز این عوارض کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که استفاده از هدایت تصویری در قرار دادن کاتتر ورید مرکزی با میزان بالای موفقیت در درج کاتتر ورید مرکزی و کاهش تعداد تلاش ها برای قرار دادن کاتتر در کودکان و نوزادان همراه می باشد. با توجه به میزان بروز پایین عوارض در استفاده از روش هدایت تصویری در قرار دادن کاتتر ورید مرکزی، به جایگزینی این روش با روش های سنتی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کاتترهای داخل وریدی مرکزی، عوارض، سونوگرافی، کودکان و نوزادان
  • معصومه نظری نسب، اشرف تشکری*، کاوه جاسب، نادیا مستقیم، سعید قنبری صفحات 57-65
    مقدمه

    افسردگی از شایع ترین اختلالات خلقیاست که با نداشتن احساس لذت، نداشتن انگیزه و اختلالات خواب همراه است. ابتلا به بیماری های مزمن مانند سرطان و تالاسمی ماژور در کودکان و نوجوانان می تواند سبب افزایش خطر ابتلا به افسردگی با درجات مختلف شود. هدف از این تحقیق مقایسه ی میزان علایم افسردگی در کودکان و نوجوانان مبتلابه دو بیماری مزمن سرطان و تالاسمی ماژور بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت توصیفی مقطعی و تحلیلی روی 100 کودک و نوجوان مبتلابه سرطان و 100 کودک و نوجوان مبتلابه تالاسمی مراجعه کننده به بیمارستان شفای اهواز انجام شد. اطلاعات با پرسش نامه های مقیاس افسردگی کودکان (ماریاکواس، CDI) و متغیرهای دموگرافیک جمع آوری و با نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 16 و آزمون تی مستقل تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج این پژوهش، میانگین نمره ی افسردگی در گروه مبتلابه سرطان به طور معنی داری از گروه مبتلابه تالاسمی بیشتر بود (04/0=P). ارتباط بین میانگین نمره ی افسردگی با متغیرهای دموگرافیک شامل سن بیمار، طول دوره ی بیماری و عملکرد تحصیلی در کودکان و نوجوانان مبتلابه سرطان معنی دار بود (05/0>P). در گروه مبتلابه تالاسمی فقط بین نمره ی افسردگی و متغیر جنسیت ارتباط معنی دار مشاهده شد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد میزان افسردگی در کودکان و نوجوانان مبتلابه سرطان در مقایسه با مبتلایان به تالاسمی بیشتر است. بدین ترتیب لزوم مداخلات درمانی روان شناختی سریع تر در این گروه از کودکان و نوجوانان در اولویت قرار دارد.

    کلیدواژگان: افسردگی، کودکان و نوجوانان، سرطان، تالاسمی
  • یاسین سرواهرابی*، صدف شیرین بیگ صفحات 66-77
    مقدمه

    بروز مقامت دارویی در باکتری ها تهدید جدی برای سلامت جوامع انسانی می باشد؛ از این رو مشتقات جدید تیازولی می توانند جایگزین مناسبی برای داروهای رایج باشند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف سنتز تک مرحله ای مشتقات اتیل و متیل متصل به یلیدن-استات در موقعیت 5 از حلقه 1 و 3-تیازول و بررسی خاصیت ضد باکتریایی آن ها انجام شد.

    مواد و روش ها

    از واکنش تک مرحله ای میان تیواوره و مشتقات استیلن دی کربوکسیلات در حلال استن و ساختارهای جدید تیازول بر پایه اتیل و متیل مشتق گردید و با استفاده از روش های طیف سنجی IR (Infrared)، C-NMR (Carbon Nuclear Magnetic Resonance) و H-NMR (Hydrogen Proton Nuclear Magnetic Resonance) مورد بررسی و تایید قرار گرفتند. فعالیت ضد میکروبی ترکیبات سنتز شده به روش انتشار از چاهک، تعیین حداقل غلظت بازدارندگی (MIC:Minimum Inhibitory Concentration) و حداقل غلظت کشندگی (MBC: Minimal Inhibitory Concentration) در غلظت 1 میلی گرم بر میلی لیتر و با سه بار تکرار روی باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و باسیلوس سریوس مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بودند که بیشترین قطر هاله عدم رشد به ترتیب 45/0±30 R1=و 55/1±34 R2=میلی متر بوده و قوی ترین اثر مهاری 250R2= میلی گرم بر میلی لیتر مربوط به باکتری استافیلوکوکوس اوریوس بوده است. دو باکتری دیگر مورد مطالعه نیز تحت تاثیر ترکیبات قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان دهنده آن بودند که مشتقات جدید 1 و 3-تیازولی که به صورت تک مرحله ای سنتز شدند، در کمترین غلظت دارای فعالیت ضد باکتریایی بسیار خوب همانند داروهای رایج علیه نمونه های گرم مثبت مورد آزمایش می باشند.

    کلیدواژگان: 1 و 3-تیازول، فعالیت ضد باکتریایی، استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، باسیلوس سرئوس
  • مهدی براتی جوزان، مرضیه معراجی، سمیه فضائلی* صفحات 78-88
    مقدمه

    شخصی سازی محتوای آموزشی براساس نیازها و ترجیحات دانشجویان یکی از حوزه های کاربردی در داده کاوی می باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف شخصی سازی محتوای آموزشی از دیدگاه دانشجویان با کمک روش داده کاوی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در پژوهش توصیفی- مقطعی حاضر، نمونه ای 56 نفری از دانشجویان ترم 7 (ترم آخر تیوری) در مقطع کارشناسی پیوسته رشته فناوری اطلاعات سلامت از دانشگاه های علوم پزشکی مشهد، سمنان و اهواز به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، چک لیستی در اختیار دانشجویان قرار داده شد و از آن ها درخواست گردید بهترین توالی پیشنهادی برای تدریس موثر سرفصل های دروس فناوری اطلاعات سلامت 1، 2 و 3 را به انتخاب خود مشخص نمایند و سرفصل هایی را که از نظر آن ها تدریسشان ضروری نیست، حذف کنند. در ادامه با کمک الگوریتم های داده کاوی مبتنی بر الگوریتم ژنتیک، الگوهای پرتکرار از توالی های ارایه شده استخراج گردیدند.

    یافته ها

    چهار توالی پرتکرار از تحلیل داده ها استخراج گردید. گروه اول از دانشجویان توالی مشترکی را برای بخش هایی از سرفصل های دروس فناوری اطلاعات سلامت 1، 2 و 3 پیشنهاد دادند. گروه های دوم و سوم تنها برای بخش هایی از سرفصل های درس "فناوری اطلاعات سلامت 1" توالی مشترکی را پیشنهاد دادند. از میان داده های مربوط به گروه چهارم، هیچ توالی پرتکراری استخراج نگردید. مناسب نبودن سرفصل ها، ترتیب ارایه دروس، منابع، حجم مطالب و روش ارایه آن ها (تیوری و عملی) مهم ترین عوامل کسب این نتایج بودند.

    نتیجه گیری

    تحلیل نتایج توسط سه نفر از اساتید رشته مربوطه نشان داد که الگوریتم پیشنهادی در ارایه توالی های مناسب سرفصل های آموزشی مفید بوده است.

    کلیدواژگان: استخراج الگوهای پرتکرار، داده کاوی، شخصی سازی محتوای آموزشی، فناوری اطلاعات سلامت
  • شبنم محمدی*، زهرا نیک اختر، قاسم سازگار صفحات 89-99
    مقدمه

    25 درصد از مراجعه کنندگان به بخش اورژانس را بیماران با صدمات اسکلتی- عضلانی تشکیل می دهند. پزشک باید به آناتومی طبیعی و آسیب های اندام آشنایی و اشراف کامل داشته باشد تا بتواند درمان مناسبی را برای آن در نظر بگیرد. کتب طب سنتی به عنوان منابع غنی در پزشکی شناخته می شوند. در این ارتباط، مطالعه حاضر با هدف مرور استخوان و عضلات اندام فوقانی از منظر پزشکی ایرانی و مقایسه تطبیقی آن با یافته های آناتومی طب رایج انجام شد. 

    مواد و روش ها

    در مطالعه توصیفی- تطبیقی حاضر از متون معتبری چون "هدایه المتعلمین"، "تشریح تفرشی"، "تشریح منصوری"، "قانون" و "ذخیره خوارزمشاهی" استفاده گردید و برای متون طب رایج از کتاب آناتومی Gary، Snell's و Moore بهره گرفته شد. سپس مقایسه تطبیقی مطالب صورت گرفت و اشتراکات و افتراقات مطالب تشریحی بررسی گردید.

    یافته ها

    استخوان های اندام فوقانی در متون طب سنتی با عناوین آخرک (ترقوه)، سمسانیه (کتف)، عضد (بازو)، زند اسفل (زند زیرین)، زند اعلی (زند زبرین)، رسغ (مچ)، عظام مشت (استخوان های کف دست) و بندهای انگشتان ذکر شده اند. عضلات اندام فوقانی نیز شامل: عضلات حرکات خاصه کتف (عضلات اسکاپولار)، عضلات خاصه حرکات بازو (عضلات ناحیه بازو)، عضلات ذراع (عضلات ساعد) و عضلات دست می باشند.

    نتیجه گیری

    نتایج مقایسه تطبیقی توصیفات آناتومیک در متون طب سنتی و طب رایج نشان دهنده دید دقیق و ظریف حکما و طبیبان طب سنتی بوده و بر لزوم استفاده بیشتر از اطلاعات موجود در متون طب سنتی توسط پزشکان در زمینه درمان بیماری ها تاکید می کنند.

    کلیدواژگان: ابن سینا، تشریح، تشریح منصوری، ذخیره خوارزمشاهی، طب سنتی ایرانی
|
  • Maryam Ahmadian Mahmoudabadi, Nassim Ghorbanmehr *, Mansoureh Movahedin, Ameneh Elikaei Pages 1-13
    Introduction

    Infertility is one of the global health problems. The bacterial infection of semen and genital tract is one of the causes of the decline in male fertility. Defects in spermatogenesis and sperm function may be due to cellular reactions against microbial agents, as well as the direct effect of bacteria on germ cells. The recognition of the interaction between bacteria and reproductive system plays an important role in treating infertile men. The aim of this study was to examine the in vitro direct effect of Escherichia coli (E. coli) and Staphylococcus aureus (S. aureus) on the motility, morphology, and viability of human spermatozoa, and compare the effect of these bacteria on the quality of sperm.

    Materials and Methods

    The study was carried out on swim-up-separated spermatozoa from 33 men referred to the Nikan Infertility Treatment Center in Tehran, Iran, in 2018. After the removal of seminal plasma, the sperm suspension of each sample was divided into three parts. The first and second parts (i.e., experimental groups) were coincubated with E. coliand S. aureus, respectively, for 90 min at 37°C, and the third part (i.e., control group) was incubated at the same condition but without bacteria. Sperm parameters were assessed after the incubation. Statistical analysis was done to find the significant differences between the experimental groups and control group.

    Results

    The results showed that E. coliand S. aureus infection caused a significant decline in the morphology, motility, and viability of two experimental groups in comparison to that reported for the control group (P<0.05).

    Conclusion

    The results of this study revealed that the contact of bacteria with ejaculated spermatozoa can decrease sperm motility, morphology, and viability, with potential consequences for male fertility.

    Keywords: Bacterial Infections, Escherichia coli, Male Infertility, Sperm, Staphylococcus aureus
  • Ali Banihashem, Mahdi Gholami, Shadi Saghafi Khadem, Eshagh Hashemi, Narges Shahrokhi, Abdollah Javan Rashid, Ali Labafchi * Pages 14-21
    Introduction

    Periodontal disease is an inflammatory disease of the tissues supporting the teeth caused by certain microorganisms and can lead to progressive erosion of the Periodontal Ligament and alveolar bone followed by pocket formation and/or gingival recession. Nowadays, saliva is utilized as a diagnostic fluid in medicine and dentistry. The enzymes, immunoglobulin, hormones, and bacterial products of the saliva can be indicators of a periodontal disease. The present study aimed to measure and compare the Lactic Dehydrogenase (LDH) enzyme in the saliva of the patients with chronic periodontitis who referred to the Periodontal Department, School of Dentistry, Mashhad, Iran, before and after the treatment.

    Materials and Methods

    The population of this interventional study included the patients who referred to the Periodontal Department, School of Dentistry, Mashhad, Iran. This study was conducted on 30 patients, and the inclusion criterion was pocket attachment loss with a depth of 3-5 mm. The patients were matched regarding the plaque selection. The saliva samples of the patients with moderate periodontitis were collected before phase-1 treatment (i.e., scaling, root planning, and health education) and 4 weeks after treatment. Approximately, 3mL unstimulated whole saliva was collected from each participant using the Spitting method, placed immediately in micro tubes, stored at -20ºC, and transferred to a laboratory to be kept at -80ºC. Once the sample temperature reached room temperature, they were centrifuged at 3000g for 5min. The supernatant clear liquid was used for LDH analysis. The data were analyzed in SPSS software through t-test.

    Results

    The results showed that the mean values of LDH level were 8.57±1484 and 4.25±1112 mg/l before and after the treatment, respectively. Moreover, there was a significant difference before and after the treatment regarding the LDH level of saliva (P=0.01).

    Conclusion

    The results of this study showed that LDH enzyme levels were higher considerably in the saliva of patients with a periodontal disease before treatment, compared to post-treatment. This is due to the pathological processes that occur in periodontal tissues leading to the release of intracellular enzymes.

    Keywords: chronic periodontitis, Lactate Dehydrogenase, Saliva
  • MohammadMasoud Eskandari, Behin Omidi *, Mehdi Dehghani Zahedi Pages 22-34
    Introduction

    Following the resistance of bacteria to antibiotics, the prevalence of antibiotic-resistant Escherichia coli (E. coli)strains has become a major medical challenge in recent years. It demands the development of effective antibiotics with natural origin. Actinomycetes are known for their ability to produce secondary metabolites and antibiotics. The aim of this study was to isolate aqueous Streptomyces species producing antimicrobial agents against gentamicin-resistant E. coli in Lake Bakhtegan in Fars province, Iran.

    Materials and Methods

    The first step was to obtain samples to evaluate the antagonistic effect of Streptomyces on antibiotic-resistant E. coli. In this study, 10 water samples were collected from Bakhtegan Lake. The bacteria were cultured in a specific culture medium (i.e., ISP2), and Streptomyces species were isolated and purified. The isolation and determination of the efficacy of secondary metabolites in the pathogens were performed by disk diffusion method. Deoxyribonucleic acid was extracted from effective Streptomyces for molecular analysis. The 16S ribosomal ribonucleic acid sequence was excised, and polymerase chain reaction was conducted using 27F and 1492R primers to identify the Streptomyces species.

    Results

    In this study, 17 Streptomycin isolates were recovered from 10 water samples 7 of which secreted metabolites. In addition, one isolate with a more strong effect on gentamicin-resistant E. coli was sequenced and identified as Streptomyces species strain 11K402.

    Conclusion

    Based on the obtained results of this study, it can be concluded that aquatic environments are considered suitable sources for the detection and isolation of Actinomycetes and Streptomycetes with antimicrobial metabolites.

    Keywords: Drug resistance, Escherichia coli, Streptomycetes
  • Parastoo Biglar Mazhaghani *, Mohammad Gholami Fesharaki Pages 35-46
    Introduction

    Parents' disregard for the provision of a psychologically and emotionally healthy environment for adolescents and poor family and social relationships exposes children to emotional deficiencies and psychological problems, such as anxiety. Given the importance of this topic, the present study aimed to investigate the relationship between family emotional climate and social anxiety in adolescents taking into account the mediating role of social support. 

    Materials and Methods

    The current research was a correlational study. The study population who were selected by cluster sampling consisted of 200 male and female high school students in district 5, Tehran, in the academic year 2017-18. The employed tools in the present study included Hill-Bern Family Affection Questionnaire, social anxiety scale for adolescents (SAS-A), and family social support. The obtained data were analyzed in SPSS software (version 23) and AMOS (version 18).

    Results

    The obtained results revealed that social support (Total Effect = -0.325) and family affection (Total Effect = -0.08) had a direct and indirect effect on anxiety, respectively. Findings in structural equation modeling confirmed the mediating role of parental social support in the relationship between family emotional climate and social anxiety.

    Conclusion

    The obtained results of the current research confirmed the mediating role of parental social support in the relationship between family emotional climate and social anxiety. Therefore, the mentioned variable deserves consideration in the development of interpersonal, family, and therapeutic relationships.

    Keywords: Emotional climate, Intermediate mechanisms, Parental social support, Social anxiety
  • Azim Motamedfar, Mohammad Momengharibvand*, Shideh Assar, Alireza Teymuri, Mehdi Khugar, Golshan Mirmoameni Pages 47-56
    Introduction

    Central venous catheterization (CVC) is one of the most common procedures performed by pediatric surgeons. However, the use of these catheters leads to complications and children are more sensitive to these complications, compared to adults. Due to the importance of this issue, the present study aimed to evaluate the results of central venous catheterization using the sagittal-oblique technique in neonates and children.

    Materials and Methods

    In this prospective study, CVC was placed for a total of 117 patients by using the help of multiple images obtained from ultrasound, fluoroscopy, and angiography. The priority in catheter placement is that the jugular vein is first selected for CVC insertion, and if the CVC could not be inserted successfully, the subclavian vein and the femoral vein were used for this purpose in the order of priority. Patients were first examined 2 h after catheter insertion and then every 24 h until the day after the catheter removal. Prothrombin time, international normalized ratio, and platelet count were measured before catheter insertion. Moreover, the required information was recorded, such as age, gender, catheter size, catheter placement location, number of attempts for catheter placement, catheter use duration, cause of catheter usage termination, and complications of the patients. Furthermore, chi-Square and t-test were used to investigate the research hypotheses and questions.

    Results

    Based on the findings, the average duration of catheter retention was 8.85±7.18 days. Furthermore, there was a significant relationship between the number of catheter insertion attempts and the incidence of complications associated with its insertion. There was also a significant relationship between the catheter use duration and the incidence of complications associated with catheter maintenance. In total, CVC was inserted for 117 patients, 92 (78%) of whom had no complications, while 5 (4%) and 20 (17%) of them experienced catheter insertion and maintenance complications, respectively. In this study, the most common complication was hematoma and bleeding that were not threatening. Therefore, no life-threatening side effects, such as pneumothorax and hemothorax were observed, which seems to be due to the use of visual guidance and appropriate catheter insertion techniques.

    Conclusion

    The results of this study indicated that the use of visual guidance in CVC insertion increases the rate of success and decreases the number of insertion attempts in children and infants. Given the low incidence rate of complications when using visual guidance in central venous catheter placement, it is recommended to replace the traditional techniques with this one.

    Keywords: Central Venous Catheters, Children, neonates, Complications, Ultrasound
  • Masoumeh Nazarinasab, Ashraf Tashakori *, Kaveh Jaseb, Nadia Mostaghim, Saeed Ghanbari Pages 57-65
    Introduction

    Depression is one of the most prevalent mood disorders associated with loss of pleasure, lack of motivation, and sleep disorders. Chronic diseases, such as cancer and major thalassemia can increase the risk of depression with varying severity in children and adolescents. The present study aimed to compare depression symptoms in children and adolescents with chronic cancer and thalassemia major.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional and analytical study was performed on a number of 100 children and adolescents with cancer and 100 children and adolescents with thalassemia who were admitted to Shafa Hospital of Ahvaz, Iran. Data were collected using Maria Kovacs children's depression inventory (CDI) and demographic variables and analyzed in SPSS software (version 16) using the independent t-test.

    Results

    As evidenced by the obtained results, the mean score of depression in the cancer group was significantly higher, as compared to that in the thalassemia group (P=0.04). Moreover, the mean score of depression was significantly correlated with demographic variables, including age, length of disease, and educational performance in children and adolescents with cancer (P<0.05). Nonetheless, in patients with thalassemia, a significant relationship was only detected between depression score and gender (P<0.05).

    Conclusion

    The results of the current study demonstrated that children and adolescents with cancer obtained a higher rate of depression, compared to patients with thalassemia. Therefore, it is necessary to prioritize faster psychological therapeutic interventions in this group of children and adolescents.

    Keywords: Cancer, Children, and adolescents, Depression, Thalassemia
  • Yasin Sarveahrabi *, Sadaf Shirinbeig Pages 66-77
    Introduction

    The emergence of drug resistance in bacteria is a serious threat to human health; therefore, new thiazole derivatives can be good alternatives for common drugs. In this regard, the aim of this study was the one-step synthesis of ethyl and methyl derivatives of ylidene-acetate bonded at position 5 of ring 1,3-thiazole and evaluation of their antibacterial activities. 

    Materials and Methods

    From the single-step reaction between thiourea and acetylene decarboxylase derivatives in acetone solvent, the new thiazole structures were derived based on ethyl and methyl, and they were investigated and confirmed by spectroscopic methods, including infrared, carbon nuclear magnetic resonance, and hydrogen proton nuclear magnetic resonance. The antibacterial properties of this isomer were assessed applying minimal inhibitory concentration, minimum bactericidal concentration, and disc diffusion methods. These properties were tested with three repetitions on Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, and Bacillus cereus at a concentration of 1 mg/ml.

    Results

    The results of the present study showed that the strongest inhibitory effect (R2=250 mg/ml) and highest diameterof the inhibitory zone (R2=34±1/55 mm) of the derivatives used in this experiment were related to Staphylococcus aureus as the same effect of conventional antibacterial drugs.

    Conclusion

    The results of this study indicated that the new single-step 1,3-thiazole derivatives have very good antibacterial activities against gram-positive bacteria.

    Keywords: 3-Thiazole, Antibacterial activity, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Bacillus cereus
  • Mahdi Barati, Marziyhe Meraji, Somayeh Fazaeli* Pages 78-88
    Introduction

    Personalization of educational content based on students' needs, conditions, and preferences is one of the most important trends in educational data mining. This study aimed to personalize the content of some courses based on the students’ views using a data mining technique.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on 7th semester undergraduate students (in the last semester of theoretical course) (n=56) studying Health Information Technology in Mashhad, Semnan, and Ahvaz Universities of Medical Sciences, Iran. The participants were selected randomly, and the data were collected using a researcher-made questionnaire. Validity of the questionnaire was verified by the Health Information Technology faculty members. The students were asked to suggest the preferred order for the most effective teaching of Health Information Technology course headings 1, 2, and 3. Moreover, they were asked to eliminate the headings that were not necessary.  Subsequently, genetic-based algorithms for data mining were used to extract the most frequent patterns from the presented sequences.

    Results

    In total, four frequent patterns were extracted from the collected data. The first group of the students suggested a common sequence for Health Information Technology course headings 1, 2, and 3. The second and third groups suggested a common sequence for parts of the “Health Information Technology 1” course. Eventually, no frequent patterns were extracted from the fourth group. Inappropriate headings, sequence of courses, references, content volume, and the method of presentation (theoretical and practical) were the most important factors in obtaining these results.

    Conclusion

    The analysis of the results by the experts showed that the proposed algorithm was useful in providing appropriate sequences of the educational content.

    Keywords: Data mining, Frequent pattern mining, Health information technology, Personalized educational content
  • Shabnam Mohammadi *, Zahra Nikakhtar, Ghasem Sazgar Pages 89-99
    Introduction

    Generally, 25% of patients in the emergency department are patients with musculoskeletal injuries. The physician should be familiar with anatomy, as well as limb injuries, so that patients can receive appropriate treatment. Traditional medicine books are known as rich sources in medicine. In this regard, the aim of this study was to review the bones and muscles of the upper limbs from the Iranian medical point of view and compare them with the anatomical findings of modern medicine.

    Materials and Methods

    In this descriptive-comparative study, reliable texts, such as Hidayat al-Mutaallimin, Anatomy Abolhassan Khan, Tashrihe-e-Tafreshi, Tashrih-e-Mansuri, Ibn Sina's Canon, and Zakhire-e Kharazmshahi, were used. Gary, Snell's and Moore's anatomy books were reviewed for modern medicine. Then, a comparative analysis was made, and the differences and similarities were examined.

    Results

    Upper limb bones were found in the texts of traditional medicine with several terms, including akharak (clavicle), samsanieh (scapula), azod (homerus), zand asfal (ulna), zand ala (radius), rasagh (wrist), mosht (wrist bones), and phalanges. The upper limb muscles also include the shoulder-specific muscles (scapular muscles), arm-specific muscles (arm muscles), zara muscles (forearm muscles), and hand muscles.     

    Conclusion

    The comparative results of anatomical descriptions in traditional and modern medicine texts showed the detailed and delicate views of traditional medicine practitioners. In addition, the findings emphasized the need for more frequent use of information in traditional medicine texts by physicians in the treatment of various diseases.

    Keywords: Anatomy, Iranian Traditional Medicine, Ibn Sina, Tashrih-Mansuri, zakhire-e kharazmshahi