فهرست مطالب

فصلنامه علوم زراعی ایران
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 85، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اسدالله زارعی سیاه بیدی*، عباس رضایی زاد، جهانفر دانشیان صفحات 1-14

    به منظور ارزیابی اثر کم آبیاری بر هیبریدهای آفتابگردان و همچنین شناسایی هیبریدهای متحمل به کم آبی، 12 هیبرید آفتابگردان شامل فرخ، شمس، قاسم، برزگر، آذرگل،G5*43 ،G6*43، هایسان 25، هایسان36 ، سامبرو، یوروفلور و سیرنا در سه تیمار آبیاری شامل آبیاری بر اساس 60 (آبیاری کامل)، 120 (تنش ملایم) و 180 میلی متر (تنش شدید) تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A به صورت کرت های خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های 1391 و 1392 در ایستگاه اسلام آبادغرب مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمارهای آبیاری در کرت های اصلی و هیبریدهای آفتابگردان در کرت های فرعی قرار داده شدند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس مرکب تیمارهای آبیاری اثر معنی داری بر صفات طول دوره رشد، قطر ساقه، قطر طبق، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه و عملکرد دانه داشته و بر درصد روغن دانه اثر معنی دار نداشتند.  هیبریدهای آفتابگردان فقط از نظر طول دوره رشد، وزن هزار دانه و عملکرد دانه دارای تفاوت معنی دار بودند. برهمکنش هیبریدهای آفتابگردان× آبیاری برای صفات مورد بررسی معنی دار نبود. مقایسه میانگین ها نشان داد که عملکرد دانه هیبریدهای آفتابگردان بیش از سایر صفات تحت تاثیر تیمارهای آبیاری قرار گرفت. عملکرد دانه در تیمارهای آبیاری کامل، تنش ملایم و تنش شدید  به ترتیب 4470، 3637 و 2832 کیلوگرم در هکتار بود. علت کاهش عملکرد در شرایط تنش شدید، کاهش تجمعی اجزای عملکرد دانه شامل قطر طبق، تعداد دانه در طبق و وزن هزار دانه بود. هیبریدهای آفتابگردان از نظر طول دوره رشد، ارتفاع بوته، قطر طبق، قطر پوکی مرکز طبق، تعداد دانه در طبق، وزن هزار دانه و میزان روغن دانه تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند، اما از نظر عملکرد دانه، قطر طبق، قطر ساقه و تعداد دانه در طبق تفاوت معنی داری نداشتند. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که هیبرید برزگر با 4091 کیلوگرم در هکتار دارای بیشترین عملکرد دانه و هیبرید سامبرو با 3362 کیلوگرم در هکتار دارای کمترین عملکرد دانه بودند. بیشترین میزان روغن دانه از تیمار آبیاری کامل و هیبرید هایسان 36 (8/45 درصد) بدست آمد. نتایج این آزمایش نشان داد که که رقم برزگر هم در شرایط آبیاری کامل و هم در شرایط کم آبیاری، دارای عملکرد دانه بالاتری است و از این رو برای هر دو شرایط قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: آفتابگردان، تنش خشکی، روغن دانه، قطر طبق و هیبرید
  • رضا محمدی*، بهزاد صادق زاده، ملک مسعود احمدی صفحات 15-31

    هدف از این تحقیق ارزیابی برهمکنش ژنوتیپ در محیط بر عملکرد دانه 20 ژنوتیپ گندم دوروم جهت تعیین سازگاری و پایداری عملکرد ژنوتیپ های مورد بررسی با استفاده از روش های آماری چند متغیره (GGE بای پلات) و تک متغیره پایداری بود. ژنوتیپ های گندم دوروم طی سه سال زراعی (97-1394) در ایستگاه های تحقیقات دیم سرارود (کرمانشاه)، مراغه و شیروان (خراسان شمالی) در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی (سرارود و مراغه) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که بین ژنوتیپ ها، محیط ها و برهمکنش آنها از نظر عملکرد دانه تفاوت معنی داری وجود داشت. سهم اثر اصلی برای محیط، ژنوتیپ و برهمکنش ژنوتیپ در محیط به ترتیب 9/81، 1/2  و2/5 درصد از مجموع مربعات کل بود. بزرگی اثر محیط نشان دهنده متفاوت بودن محیط ها بود که باعث معنی دار شدن برهمکنش ژنوتیپ در محیط و ایجاد تغییر در عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم شد. بر اساس نتایج تجزیه GGE بای پلات، محیط های مورد آزمایش به چند گروه که امکان سازگاری خصوصی را برای ژنوتیپ ها  داشتند، گروه بندی شدند. میانگین عملکرد دانه ژنوتیپ ها 2649 کیلوگرم در هکتار و در شرایط دیم و آبیاری تکمیلی به ترتیب 2212 و 3303 کیلوگرم در هکتار بود و بیشترین میانگین عملکرد دانه در شرایط دیم مربوط به ژنوتیپ G15 (2622 کیلوگرم در هکتار) و در شرایط آبیاری تکمیلی مربوط به ژنوتیپ G3 (3744 کیلوگرم در هکتار) بود. بر اساس مدل GGE بای پلات، لاین های G14،  G15، G8، G16 و G11 بعنوان ژنوتیپ های مطلوب با میانگین عملکرد دانه بالاتر و پایداری عملکرد بیشتر، شناسایی شدند. بر اساس آماره های پایداری، لاین G14 بعنوان ژنوتیپ پایدار شناخته شد. نتایج نشان داد که محیط مراغه با توجه به دارا بودن ویژگی های قدرت تمایز و نمایندگی بهتر برای ارزیابی ژرم پلاسم های زمستانه گندم دوروم، مناسب تر بود. بنابراین وجود لاین های با عملکرد و پایداری عملکرد بیشتر و سازگار به شرایط دیم در مناطق سرد، نشان دهنده بهبود ژنتیکی در برنامه های به نژادی گندم دوروم در مناطق معتدل و سرد دیم کشور می باشد.

    کلیدواژگان: برهمکنش ژنوتیپ در محیط، پایداری عملکرد، سازگاری، گندم دوروم و GGE بای پلات
  • معروف خلیلی*، محمدرضا نقوی صفحات 32-49

    به منظور بررسی ویژگی های مرتبط با تحمل تنش در ارقام متحمل (افضل) و حساس (ماکویی) جو در شرایط تنش شوری (250 میلی مولار کلرید سدیم)، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سال 1397 در دانشگاه پیام نور مهاباد انجام شد. تنش شوری از مرحله پنجه زنی آغاز شده و نمونه های برگی در صفر، 3، 6 و 9 روز پس از اعمال تنش برداشت شدند. نتایج نشان داد که تنش شوری علاوه بر اثر منفی بر ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی از قبیل روابط آبی سلول و فتوسنتز گیاه، باعث افزایش غلظت یون سدیم، کاهش غلظت یون پتاسیم، اختلال در تعادل یونی و کاهش نسبت پتاسیم به سدیم در سلول شد. در شرایط تنش شوری، میزان نشت الکترولیتی، پرولین و گلایسین بتایین در ارقام جو بیشتر از شرایط بدون تنش بودند. بیشترین کاهش در ویژگی های مورد ارزیابی در نمونه های روز نهم پس از اعمال تنش مشاهده شد و از این نظر، رقم ماکویی نسبت به رقم افضل افت بیشتری داشت. نتایج تجزیه پروتیوم نشان داد که در شرایط تنش شوری هفت لکه پروتئینی بین دو رقم جو مورد ارزیابی مشترک بودند. نتایج طیف سنجی جرمی نشان داد که اکثر پروتئین های شناسایی شده در دفاع آنتی اکسیدانی نقش داشته و بعنوان مهم ترین پروتئین های مشترک در دو رقم جو در همیوستازی سلولی مشارکت داشتند. بر اساس نتایج این آزمایش، به نظر می رسد که بیان کمتر پروتئین های مشترک در رقم حساس نسبت به رقم متحمل جو، علت واکنش ضعیف تر این رقم در شرایط تنش شوری باشد.

    کلیدواژگان: تجمع مواد محلول آلی، تنش شوری، جو، روابط آبی و نشت الکترولیتی
  • فرهاد صادقی*، علی ماهرخ صفحات 50-65

    به منظور صرفه جویی در آب، ایجاد مزرعه با سبز مطلوب، رسیدگی زودتر و افزایش عملکرد دانه در کشت نشایی ذرت، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی  با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی ماهیدشت (کرمانشاه) در سال های 1396 و 1397 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از تاریخ کاشت (10 و 20 تیر) که در کرت های اصلی و سه روش کاشت (نشاکاری، کاشت مستقیم بذر هیدروپرایم شده و بدون هیدروپرایم) و دو رقم هیبرید سینگل کراس 704 و 260 که به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار داده شدند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر روش های کاشت بر ارتفاع بوته، ارتفاع بلال از سطح زمین بلال، روز تا گرده افشانی و ظهور ابریشم ها، رطوبت دانه و درصد چوب بلال در سطح احتمال یک درصد و بر تعداد ردیف دانه در بلال در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. اثر رقم  بر ارتفاع بلال در سطح احتمال پنج درصد و بر تعداد روز تا ظهور دانه گرده و ظهور ابریشم ها و عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. عملکرد دانه در تاریخ کاشت 10 تیر 17 درصد بیش از تاریخ کاشت 20 تیر بود. عملکرد دانه در تیمارهای کشت نشایی و هیدروپرایمینگ بذر به ترتیب دو و شش درصد برتر از کاشت مستقیم بذر بود (به ترتیب 10466 و 10899 و 10300 کیلوگرم در هکتار). بیشترین عملکرد دانه هیبریدهای 704 و 260 در تاریخ کاشت 10 تیر در کشت نشایی (به ترتیب 12203 و 10276 کیلوگرم در هکتار) بدست آمد. بیشترین عملکرد دانه هیبریدهای 704 و 260 در تاریخ کاشت 10 تیر در تیمار هیدروپرایمینگ بذر (به ترتیب 11789 و 10153 کیلوگرم در هکتار). روش کشت نشایی باعث زودرسی هیبریدهای ذرت (12 روز) شد. بر اساس نتایج این آزمایش، در صورت فراهمی کمتر آب برای تولید ذرت دانه ای در منطقه (حدود چهار نوبت)، کشت نشایی هیبرید 260 مناسب تر خواهد بود.

    کلیدواژگان: ذرت، رسیدگی فیزیولوژیک، رطوبت دانه، کاشت مستقیم و نشاکاری
  • مینا ابراهیمی، مجید مجیدیان*، محمدرضا علیزاده صفحات 66-80

    به منظور بررسی اثر روش های خاک ورزی وکاشت بر ویژگی های خاک، عملکرد دانه و خصوصیات تبدیل برنج، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی 1396 و 1397 در موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل روش های خاک ورزی در سه سطح؛ روتاری تراکتوری، خاک همزن مرسوم تیلری و پادلر دوار تیلری، به عنوان عامل اصلی و روش های کاشت در سه سطح؛ نشاکاری دستی، نشاکاری با ماشین نشاکار و کاشت مستقیم بذر در خاک غرقاب، به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که تیمارهای خاک ورزی اثر معنی داری بر عمق نفوذ مخروط سقوطی و چگالی خاک داشتند. بیشترین عمق نفوذ مخروط سقوطی (86/10 سانتی متر) و کمترین چگالی ظاهری (86/0 گرم بر سانتی متر مکعب) در خاک ورزی با روتاری تراکتوری بدست آمد. نتایج نشان داد که صفات ارتفاع بوته (01/144 سانتی متر) و تعداد پنجه (344 پنجه در مترمربع) در کاشت مستقیم بذر به طور معنی داری بیشتر از روش های کاشت نشاکاری ماشینی و دستی بود. بالاترین شاخص برداشت و مقاومت فشاری (به ترتیب 2/49 درصد و 73/5 نیوتن) در نشاکاری ماشینی بدست آمد که تفاوت معنی داری با کاشت مستقیم بذر و نشاکاری دستی داشت. حداکثر تعداد خوشه در متر مربع در کاشت مستقیم بذر (288 خوشه در متر مربع) و نشاکاری ماشینی (284 خوشه در متر مربع) بدست آمد که با نشاکاری دستی (261 خوشه در مترمربع) تفاوت معنی داری داشت. روش های خاک ورزی، کاشت و برهمکنش آنها اثر معنی داری بر میزان دانه های سالم، خرد و راندمان تبدیل نداشتند. نتایج این آزمایش نشان داد که در خاک ورزی با استفاده خاک همزن های تیلری و روش های کاشت نشاکاری ماشینی و کاشت مستقیم بذر می توان علاوه بر حفظ ویژگی های فیزیکی خاک، عملکرد دانه مناسبی در برنج بدست آورد.

    کلیدواژگان: برنج، خاک ورزی، کاشت مستقیم بذر، مقاومت فشاری و نشاکاری ماشینی
  • محمد رضایی مراداعلی*، علیرضا عیوضی، شهرام شیرعلیزاده صفحات 81-93

    به منظور ارزیابی اثر بیماری زنگ زرد بر برخی از ویژگی های زراعی و فیزیولوژیک ارقام گندم نان، دو آزمایش مجزای مزرعه ای در سال های زراعی 93-1392 و 94-1393 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میاندوآب در استان آذربایجان غربی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو محیط؛ بدون سمپاسی و سم پاشی علیه زنگ زرد با قارچ کش پروپیکونازول (تیلت) و شش رقم گندم نان زمستانه و بینابین (زرین، الوند، اروم، پیشگام، زارع و میهن) بودند. شرایط محیطی باعث شد که بیماری زنگ زرد در هر دو سال آزمایش بصورت طبیعی استقرار پیدا کند. نتایج نشان داد که ارقام گندم زرین و الوند بترتیب با 63 و 57 درصد در محیط بدون سم پاشی، بیشترین آلودگی به بیماری زنگ زرد را داشتند، ولی ارقام پیشگام، اروم، زارع و میهن به این بیماری مقاوم تر بودند. زنگ زرد باعث کاهش طول دوره پرشدن دانه ارقام حساس زرین و الوند به مدت 10 روز شد. در ارقام حساس به زنگ زرد کاهش محتوای کلروفیل برگ در محیط بدون سم پاشی از مرحله شیری تا خمیری سخت دانه، شیب بیشتری داشت، ولی در محیط با سم پاشی، تغییرات محتوای کلروفیل برگ در مراحل پر شدن دانه با شیب کمتری همراه بود. در محیط بدون سم پاسی، دو رقم زرین و الوند، با 30 درصد، بیشترین سهم انتقال مجدد را داشتند و کاهش وزن هزار دانه ارقام حساس تا 26 درصد بود. با وجود افزایش 29 درصد عملکرد دانه ارقام حساس به زنگ زرد در محیط با سم پاشی، بیشترین عملکرد دانه در ارقام مقاوم پیشگام و میهن بدست آمد (به ترتیب 7877 و 7593 کیلوگرم در هکتار). بر اساس نتایج این آزمایش مناسب ترین روش کنترل بیماری زنگ زرد در زراعت گندم نان، مدیریت تلفیقی با استفاده از ارقام مقاوم و نیمه مقاوم و استفاده از قارچ کش های مناسب است تا علاوه کاهش مصرف سموم شیمیایی، کاهش آلودگی های زیست محیطی و کاهش هزینه های تولید نیز عاید شود.

    کلیدواژگان: انتقال مجدد، تنش زیستی، قارچ کش، مدیریت تلفیقی بیماری و گندم نان
  • سید محمدعلی مفیدیان*، جعفر احمدی، علی مقدم صفحات 94-107

    ارزیابی پتانسیل اکوتیپ های یونجه از نظر نحوه تسهیم زیست توده به بخش های قابل برداشت و غیر قابل برداشت در شرایط تنش خشکی و القای خواب تابستانه، می تواند به انتخاب رقم مطلوب، متناسب با هدف برنامه اصلاحی و نظام زراعی مورد نظر، کمک کند. به منظور بررسی اثر تیمارهای آبیاری شامل؛ آبیاری کامل (بدون تنش خشکی) و قطع آب به مدت 20، 40 و 60 روز (تنش خشکی) بر رشد و عملکرد 10 اکوتیپ یونجه، چهار آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر (کرج) به مدت دو سال (97-1395) اجرا شدند. نتایج نشان داد که در شرایط تنش و بدون تنش، اکوتیپ های گرمسیری نیک شهری ویزدی با رشد مجدد سریع و اکوتیپ سردسیری KFA6 با بیشترین تعداد ساقه در واحد سطح، بالاترین قابلیت زنده مانی را در شرایط القای خواب تابستانه داشتند. در تیمار آبیاری کامل بیشترین مقدار زیست توده (31/17 تن در هکتار) تولید شد و  بالاترین عملکرد بخش غیر قابل برداشت (02/7 تن در هکتار) در تیمار40 روز قطع آبیاری مشاهده شد. در کلیه تیمارهای آزمایشی، اکوتیپ KFA6 با 76/15 و اکوتیپ یزدی با 71/15 تن در هکتار بیشترین مقدار زیست توده را به ترتیب در بین اکوتیپ های سردسیری وگرمسیری تولید کردند، بنابراین به نظر می رسد که می توان از این اکوتیپ ها برای انجام تلاقی در گروه خود استفاده کرد. از نظر نحوه تسهیم زیست توده، اکوتیپ های KFA17، KFA6 و یزدی به ترتیب با نسبت های 63/1، 43/1 و 40/1، بیشترین نسبت بخش قابل برداشت به بخش غیرقابل برداشت را داشتند، در نتیجه اکوتیپ های داخلی در تیمارهای آبیاری گزینه های مناسبی جهت تولید علوفه محسوب می شوند. از نظر نحوه تسهیم علوفه (نسبت برگ به ساقه)، اکوتیپ بغدادی در بین اکوتیپ های یونجه مورد ارزیابی بالاترین نسبت برگ به ساقه را دارا بود (29/1). این اکوتیپ در تیمارهای آبیاری کامل و قطع آبیاری نیز بالاترین کیفیت علوفه را داشت. بر اساس نتایج این آزمایش در صورتی که هدف برنامه اصلاحی یونجه، تولید محصول در شرایط بدون تنش و تنش، همزمان برای بهبود عملکرد علوفه و عملکرد بخش غیر قابل برداشت باشد، اکوتیپ گرمسیری یزدی و اکوتیپ سردسیری  KFA6  گزینه های مناسبی خواهند بود.

    کلیدواژگان: آبیاری، رشد مجدد، عملکرد علوفه، نسبت برگ به ساقه و یونجه
|
  • Asadolah Zareei Siahbidi*, Abbas Rezaizad, Jahanfar Daneshian Pages 1-14

    This experiment was conducted to evaluate the effect of deficit irrigation on seed yield and its components of sunflower hybrids, and also identify tolerant hybrids. Twelve sunflower hybrids; Farrokh, Shams, Ghasem, Barzegar, G5 ×43, G6×43, Hysun25, Hysun36, Azargol, Sumbro, Euroflor and Sirena were evaluated under three irrigation treatments; normal irrigation (60 mm), mild drought stress (120 mm) and severe drought stress (180 mm) evaportation from Class A Pan, using split plot arrangements in randomized complete block design with three replications in Islamabad Gharb research station, Iran in 2012 and 2013 cropping seasons. Irrigation treatments were assigned to main plots, and sunflower hybrids were randomized in sub plots. Results of combined analysis of variance showed that irrigation treatments had significant effect on growth duration, stem diameter, head diameter, seed per head, 1000 seed weight and seed yield, but had no significanteffect on seed oil content. Sunflower hybrids were significantly difference for growth duration, 1000 seed weight and seed yield. Interaction effect sunflower hybrid×irrigation was not significant for any of measured traits. Mean comparison showed that seed yield of sunflower hybrids was more affected by irrigation treatments than other traits, as average seed yield in normal irrigation, mild drought stress and severe drought stress were 4470, 3637 and 2832 kg ha-1, respectively. Reduction in seed yield was due to cumulative reduction in yield components such as head diameter, seed per head and 1000 seed weight. Sunflower hybrids were also different for growth duration, plant height, non-filled seed, head diameter, seed per head and 1000 seed weight. Barzegar and Sumbro hybrids had the highest and lowest seed yield (4091 and 3362 kg.ha-1, respecrively) and the the highest seed oil content was obtaind in Hysun36 hybrid (45.6%). The results showed that Barzegar hybrid had the higher seed yield in both full irrigation and deficit irrigation conditions, therefore it can be recommended to be grown under these conditions.

    Keywords: Drought stress, Head diameter, Hybrid, Seed oil content, and Sunflower
  • Reza Mohammadi*, Behzad Sadeghzadeh, Malak Masoud Ahmadi Pages 15-31

    The objective of this experiment was to analyze genotype × environment (GE) interaction for grain yield of 20 durum wheat genotypes to identify the yield stability and adaptability of genotypes using GGE biplot method as well as some univariate stability statistics. The genotypes were evaluated in three rainfed stations of Sararood (Kermanshah), Maragheh and Shirvan, Iran under both rainfed and supplemental irrigation conditions in three cropping cycles from 2015 to 2018. Combined analysis of variance showed significant differences among the genotypes, environments and GE interaction effects. The environment effect was accounted for the 81.9% followed by GE interaction for 5.2% and genotype for 2.1% of total sum ofsquare (TSS). The large size of the GE interaction variance relative to genotype, suggests the possible existence of sub-environmental groups and genotypes with high grain yield and specific adaptation. Mean grain yield of genotypes across all environments was 2649 kg.ha-1, and 2212 and 3303 kg.ha-1 under rainfed and supplemental irrigation conditions, respectively. The highest mean yield was observed for breeding line G15 (2622 kg.ha-1) under rainfed conditions, and G3 (3744 kg.ha-1) under supplemental irrigation conditions. The GGE biplot analysis could differentiate environments to sub-environmental groups with top yielding genotypes. According to GGE biplot, breeding lines G14, G15, G8, G16 and G11 were identified as ideal genotypes with high mean grain yield and yield stability performance. Based on stability parameters the high yielding breeding line G14 identified to have the most stable grain yiled. The environments belonged to Maragheh location with higher "discriminativeness and representativeness" ability was found as ideal location for evaluation of winter durum wheat germplasm. The results also showed genetic gains for high grain yield and yield stability for durum wheat breeding program under cold and temperate cold dryland conditions of Iran.

    Keywords: Adaptability, Durum wheat, Genotype×environment interaction, GGE biplot andYield stability
  • Marof Khalily*, MohammadReza Naghavi Pages 32-49

    To study the variation of plant traits related to stress tolerance in tolerant and sensitive barley cultivars under salt stress conditions, an experiment was carried out as factorial arrangements in completely randomized design in Payame Noor University of Mahabad, Iran in 2018. Application of salinity stress of 250 mM of sodium chloride started from tillering stage, and leaf samples were taken at 0, 3, 6 and 9 days following application of salinity treatment.The results showed that salinity stress had adverse effect on morphological and physiological traits such as those traits involved in cell-water relation and photosynthetic traits of the plant. Salinity stress increased sodium ion concentration, but decreased potassium ion concentration, imbalanceed ionic concentrations and decreased K+:Na+ ratio in the cell. In addition, under salinity stress, electrolyte leakage, proline and glycine betaine concentrations were higher than non-stressed conditions. The results also showed that the highest significant decrease in traits was observed in the 9 days samples after the beginning of salinity stress. Overall, Afzal cultivar had better response to salinity stress. Analysis of proteome showed that seven protein spots were in common between the two barley cultivars. Mass spectrometry showed that most of the identified proteins were involved in antioxidant defense, and therefore, the most important common proteins in the two cultivars were involved in cellular homeostasis. In general, the lower expression of these common proteins in cv. Makouei (sensitive) compared to cv. Afzal (tolerant) resulted its lower performance under salinity stress.

    Keywords: Barley, Electrolyte leakage, Organic solutions accumulation, Salinity stress, Water relations
  • Farhad Sadeghi*, Ali Mahrokh Pages 50-65

    To save water, get suitable establishment, shorten growth duration and increase grain yield of maize, this experiment was conducted as split plot factorial arrangement in randomized complete block design with three replications at Mahidshat research station (Kermanshah, Iran) in 2017 and 2018 growing season. Two planting dates (10th  and 20th  of July) were assigned to main plots, and a combination of planting methods including; direct seeding, hydroprimed seed and transplanting with two  maize hybrids (KSC 704 and KSC 260) as factorial arrangement were randomized in sub plots. Resultsof combined analysis of variance showed that the effect of planting methods (direct seeding, hydroperimed seed and transplanting) was significant (P < 0.01) on plant height and ear, number of days to silk emergence and tasseling, grain moisture content and cob percentage and (P < 0.05) on number of grain per row. Grain yield in the first planting date (July 10) was 17% higher than the second planting date. Gain yield in transplanting (10466 kg.ha-1) and hydroprimed seed (10899 kg.ha-1) methods was higher than direct seeding (10300 kg.ha-1) by 2 and 6%, respectively. The highest grain yield of  KSC 704 (12203.3 kg.ha-1) and KSC260  (10276.4 kg.ha-1) obtained in the first planting date.Grain yield in the first planting date in hydroprimed seed of KSC 704 and KSC 260 was 11789 kg.ha-1 and 10153 kg.ha-1, respectively. Transplanting method caused early maturity of maize hybrids by 12 days. In general, under water shortage condition KSC 260 hybrid and transplanting would be more suitable.

    Keywords: Direct seeding, Grain moisture contant, Maize, Physiological maturity, Transplanting
  • Mina Ebrahimi, Majid Majidian*, MohammadReza Alizadeh Pages 66-80

    To evaluate the effects of tillage and planting systems on soil physical properties, grain yied and its components, and milling recovery of rice (cv. Hashemi), an experiment was conducted at Rice Research Institute of Iran in 2017 and 2018 cropping seasons-using split plot arrangements in randomized complete block design with three replications. The experimental factors were; tillage methods (main plots) at three levels (rotary tractor, power tiller conventional puddler and power tiller rotary puddler), planting methods (sub plots) in three levels (manual transplanting, mechanized transplanting and direct seeding). Results of combined analysis of variance showed that fall-cone penetration depth and bulk density were significantly affected by tillage methods. Maximum penetration depth of fall-cone (10.86 cm) and minimum bulk density (0.86 g.cm-3) were observed in tillage rotary tractor.Plant height (144.01 cm) and number of tillers per m-2 (344 tillers.m-2) in direct seeding were significantly higher than mechanized and manual transplanting methods. Maximum harvest index (49.29%) and pushing resistance (5.73 N) in mechanized transplanting was significantly diffirent in comparison to manual transplanting and direct seeding. Maximum number of panicles.m-2 obtained in direct seeding (288 panicles.m-2) followed by mechanized transplanting (284 panicles.m-2) which were significantly diffirent from panicle number per unit area in manual transplanting (261 panicles.m-2). Effect of tillage methods, planting methods and their interaction on head rice, broken rice and milling recovery were not significant. It can be concluded that power tiller puddler, mechanized transplanting and direct seeding may improve grain yield components with maintaining the the soil physical properties.

    Keywords: Direct seeding, Mechanized transplanting, Pushing resistance, Rice, Tillage systems
  • Mohammad Rezaei Moradali*, Alireza Eivazi, Shahram Shir Alizadeh Pages 81-93

    To investigate the effect of yellow rust disease on some agronomic and physiological characteristics of bread wheat cultivars, two field experiments were conducted in Agricultural Research Station of Miandoab in West Azerbaijan, Iran, in 2013-2014 and 2014-2015 cropping seasons. Experimental treatments were arranged as factorial in randomized complete block design with three replications. Treatments included; non-sprayed and sprayed of Tilt fungicide with six winter and facultative bread wheat cultivars (Zarrin, Alvand, Pishgam, Oroum, Zareh and Mihan). Environmental conditions was inductive and yellow rust disease occured naturally in both cropping seasons. The results showed that Zarrin and Alvand cultivars had the highest disease infection (63% and 57%, respectively) in the non-sparyed treatment. However, Pishgam, Orum, Zareh and Mihan cultivars were resistant to yellow rust disease. Yellow rust decreased grain filling duration in sausceptible cultivars (Zarrin and Alvand) by 10 days. Leaf chlorophyll content of susceptible cultivars decreased in non-sprayed treatment from the milky to hard dough stage with a steepy slope. However, in the sprayed treatment leaf cholorophyll content decreased with slower rate. Yellow rust disease in non-sprayed treatment caused the highest proportion of reserved carbohydrtaes remobilization in Zarrin and Alvand by 30%, but 1000 grain weight loss in susceptible cultivars was about 26%. Despite of 29% increase in grain yield of susceptible cultivars in the sprayed treatment, the higher grain yield was obtained from resistant cultivars, Pishgham and Mihan (7877 and 7593 kg.ha-1, respectively). It can be concluded that integrated disease management by using resistant/ moderately resistant cultivars and fungicide application would be the best crop management practice to control yellow rust disease and reduce environmental pollution by application of less fungicide and reducing production costs.

    Keywords: Biotic stress, Bread wheat, Integrated disease management, Fungicide, Remobilization
  • Seyed mohammadali Mofidian*, Jafar Ahmadi, Ali Moghaddam Pages 94-107

    Study of potential of alfalfa ecotypes in biomass partitioning and harvestable and non-harvestable parts as well as induction of summer dormancy under water scarcity can lead to develop adapted cultivars for sustainable farming system andto meet targets of the breeding program. Therefore, this experiment was conducted with 10 alfalfa ecotypes under four irrigation managements at Seed and Plant Improvement Institute (SPII), Karaj, Iran, during 2016-2018. The irrigation treatments included; full irrigation and irrigation withhold for 20, 40 and 60 days. Under stress and on stress conditions, Nikshahri and Yazdi ecotypes had the highest regrowth rate, therefore, these two ecotypes as well as KFA6 ecotype with high stem number demonstrated the highest survival rate under induction of summer dormancy. The highest biomass belonged to normal irrigation with 17.31 t.ha-1 while the maximum unharvestable part yield with 7.02 t.ha-1was measured in irrigation withhold treatment for 40 days. Yazdi and KFA6 ecotypes showed the maximum total biomass (15.71 and 15.76 t.ha-1 respectively) among warm and cold region ecotypes with different fall dormancy scores and can be used as aprentsin alfalfa breeding programs. Regarding to biomass partitioning ratio, KFA17, KFA6 and Yazdi, which are landraces, had greater harvestable part to unharvestable part ratio with 1.63, 1.43 and 1.40, respectively. Therefore, these landraces can be selected for forage production under different irrigation managements. As the leaf to stem ratio has the main role in forage quality, Baghdadi ecotype with leaf: stem ratio of 1.29 had the highest forage quality among studied ecotypes. Baghdadi also maintained its high quality in all irrigation management treatments. In alfalfa breeding programs focused on improvement of forage and unharvestable yield for sustainable production in both optimum and stress environment conditions, Yazdi and KFA6 ecotypes seems to be suitable.

    Keywords: Alfalfa, Forage yield, Irrigation, Leaf: stem ratio, Regrowth