فهرست مطالب

مطالعات عمران شهری - پیاپی 10 (پاییز 1398)

نشریه مطالعات عمران شهری
پیاپی 10 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پاکزاد آزادخانی، رضوان فتحی صفحات 4-19

    امروزه مدیران سازمانها به دنبال تناسب منطقی بین حداکثر کردن درآمد در ازای کاربرد معینی از نیروی کار هستند. فرآیند برونسپاری تناسبی است که میتواند با حداقل هزینه بیشترین بهره وری را برای سازمان ایجاد کند. هدف از انجام پژوهش حاضر امکان سنجی توسعه گردشگری با استفاده از برونسپاری در سازمان میراثفرهنگی صنایعدستی و گردشگری شهر تهران بود که به روش ترکیبی تحلیلی-اکتشافی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش را کارشناسان سازمان مذکور تشکیل میدهد که به روش دلفی انتخاب شدند. پس از استخراج گویه ها از نظرات خبرگان پرسشنامه طراحی و پس از تایید روایی صوری به مرحله اجرا گذاشته شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق 5/308 و پایایی آلفای کرونباخ به میزان آزمونهای آماری انجام گرفت. نتایج نشان داد که فعالیتهای مدیریت و استانداردسازی، تبلیغات و ، بازاریابی و میراث فرهنگی و کاوش باستان شناسی، نظارتی، حفاظت و نگهبانی، اعطای و تمدید مجوزها بررسی و ، مرمت باستان شناسی مستندنگاری و موزه ، آموزش، پژوهش و گردشگری، رسیدگی به شکایات شناسایی محیط و آثار تاریخی نقشهبرداری از میراث قابلیت برونسپاری دارند. از بین همه فعالیت های فوق امکان واگذاری فعالیت رسیدگی به شکایات نسبت به سایر فعالیتها بیشتر است. اولویت بندی فعالیتها نشان داد که تبلیغات و بازاریابی از مهمترین فعالیتهای قابل برون سپاری شناسایی شده است که در راستای توسعه گردشگری در شهر تهران میتواند تاثیر زیادی داشته باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، برونسپاری، خدمات گردشگری، توسعه گردشگری، شهر تهران
  • داود اکبری صفحات 20-33

    امروزه با توجه به نقش روزافزون فعالیتهای خدماتی در نظام شهرنشینی، مساله چگونگی پراکنش مراکز خدماتی و نحوه دسترسی به خدمات این گونه مراکز از اهمیت فرآیندهای برخوردار است. از جمله خدمات شهری که امروزه کمبود و توزیع ناعادلانه آن در شهرهای کشور ما احساس میشود فضای سبز شهری است. در شهر جهرم اولویت های مکانی برای فضای سبز با مدلهای تصمیم گیری و ارزیابی بهترین روش انجام نشده است. این پژوهش به بررسی مکانهای بهینه فضای سبز شهری جهرم میپردازد. مکانیابی فضای سبز به عواملی همچون معیارهای فضای سبز موجود، تراکم جمعیت، شبکه ارتباطی، دسترسی به زمینهای بدون استفاده و سایر کاربریها وابسته است. برای این منظور در این تحقیق با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) وزنها در لایه های مربوطه اعمال و مدل استخراج گردید. برای پهنه بندی زمینهای خالی، پهنه ها به سه طبقه مطلوبیت کم، متوسط و بالا تقسیم شد. مطلوبیت متوسط با 54/54 درصد از مساحت زمینها، در رده اول و مطلوبیت بالا و کم به ترتیب در رده های بعدی قرار دارند. در روش ANP معیارها در چهار خوشه مطلوبیت، آسایش، جمعیتی و همجواری سازماندهی شدند. در این روش شاخصهای نزدیکی به مراکز مسکونی و فاصله از پارکهای موجود به ترتیب با ضرایب 983/8 و 839/8 بیشترین میزان اهمیت و شاخصهای ابعاد زمین و دسترسی به ترتیب با ضرایب 880/8 و 880/8 کمترین میزان اهمیت را در فرآیند تصمیم گیری برای شناسایی پهنه های مناسب فضای سبز شهر جهرم اختصاص داده شد. بر اساس نتایج بدست آمده بهترین مکانها برای پارکهای آتی، اراضی بایر جنوبی و شرقی واقع در ناحیه دو و اراضی بایر جنوب غربی و شمال شرقی ناحیه سه از منطقه موردمطالعه میباشد. حدود 90 درصد زمینهای بایر در شهر از درجه مطلوبیت متوسط و 04/98 درصد زمینها از مطلوبیت بالایی برخوردارند.

    کلیدواژگان: GIS، ANP، مکان یابی فضای سبز شهری، تصمیم گیری چند معیاره، شهر جهرم
  • طیبه اکبری صفحات 34-55

    عوامل زیادی در زیست پذیری و تشدید زیستپذیری نقش ایفا میکنند که هر عامل به نحوی در تصمیمات و انگیزش افراد و جامعه جهت سکونت و اقامت تاثیرگذار است. وجود این عوامل موجب رونق زیستی و نبودشان موجب رکود زیستی در یک مجموعه میگردد. از این رو، این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر در زیستپذیری بافتهای فرسوده به صورت توصیفی – تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را ساکنان محله بانبرز شهر ایلام تشکیل میدهد که تعداد 970 نفر از آنها با استفاده از فرمول کوکران به شیوه تصادفی خوشهای انتخاب شد. پرسشنامه پژوهش محقق ساخته است که روایی آن توسط متخصصان تایید و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ به میزان 301/6 تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق آزمونهای تحلیل عاملی تاییدی و t تک نمونه ای در نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که مولفه های اجتماعی از طریق عاملهای مشارکت ساکنان و امنیت اجتماعی اقتصادی از طریق عاملهای دسترسی مناسب به خدمات عمومی و امکانات شهری، تمایل بخش خصوصی به سرمایه گذاری در بافت، وجود استانداردهای زندگی (کالبدی) از طریق عامل های کیفیت و قدمت ابنیه میزان فرسودگی مصالح و بنا، وجود عناصر هویت بخش و شاخص بصری، مساحت مناسب و کافی مسکن، سازگاری ابعاد معابر بافت و تراکم طبقات، مدیریتی از طریق عاملهای مدیریت یکپارچه در بین نهادها، ایجاد تسهیلات مالی برای ساکنان بافت، میزان حمایت از سرمایه گذاران در بافت و زیست محیطی به عنوان عاملهای موثر بر زیست پذیری در محله بانبرز شناسایی شدند. همچنین از نظر ساکنان، وضعیت زیستپذیری محله بانبرز نامناسب است (600/2= m) که وضعیت زیست پذیری اقتصادی محله از سایر مولفه ها ضعیف تر است (320/8= m.)

    کلیدواژگان: زیست پذیری، بافت فرسوده، محله بانبرز
  • بهرام امین زاده گوهرریزی، فاطمه بهرامی هیدجی * صفحات 56-80

    تراکم ساختمانی به عنوان نسبت سطح زیربنای ساختمان (در تمام طبقات) به مساحت قطعه زمین مسکونی، موضوع مهمی در برنامهریزی شهری و مدیریت زمین است. امروزه به دلیل کمبود منابع و برای کاهش هزینه های توسعه شهری و ارایه خدمات مطلوب تر و در عین حال اقتصادیتر، توجه به متراکم شدن جمعیت و به تبع آن افزایش تراکم ساختمانی بیشتر شده است. اینکه چه معیارهایی در تعیین تراکم موثرند و میزان تاثیر آنها چه اندازه است، موضوع مهمی است که باید در تعیین تراکم به آنها توجه شود. از آنجایی که معیارهای کمی و کیفی متعددی در تعیین تراکم تاثیرگذارند، لذا ضروری است برای تلفیق و ترکیب معیارها از سیستمهای پشتیبان تصمیم گیری استفاده کنیم. هدف از این تحقیق، شناخت معیارهای موثر بر تراکم ساختمانی و در نهایت تعیین منطقه مناسب برای افزایش تراکم در شهر قزوین میباشد. در این مقاله برای وزندهی معیارها و  VIKORو TOPSIS ،AHPبرای بالا بردن ضریب اطمینان از سه روش اولویت بندی مناطق استفاده شد و اولویت بندی مناطق با هر سه روش به ترتیب مهدیه، امامزاده حسین، مینودر، آزادگان، بابایی و امامزاده علی به دست آمد.

    کلیدواژگان: تراکم، ویکور، تاپسیس، ای اچ پی، قزوین
  • رعنا ایرجی، مهسا فرامرزی صفحات 81-92

    در دنیای امروز پیاده مداری، به عنوان یکی از موارد مهم در توسعه پایدار محلات مطرح میشود که از حالت کیفی به سمت حالت کمی در حرکت است. پیادهمداری، یکی از اولین و مهمترین پیش شرط های افزایش پایداری محلات میباشد. این مقاله با هدف معرفی یک روش کمی قابل سنجش برای میزان پیاده مداری در خیابانهای محلی و سنجش یک نمونه داخلی بر اساس این روش انجام گرفته است. فرآیند . در سه مرحله کلی انجام شده است ،LEED.ND سنجش پیاده پذیربودن خیابان های محلی براساس الگوی نسبت«،» ورودی های اصلی ساختمان « مرحله اول که جزو ضروریات فرآیند میباشد، شامل سه متغیر است. مرحله دوم که دارای امتیاز یک تا دوازده » پیوستگی پیاده رو « و» ارتفاع ساختمان به عرض خیابان ،» جداره های خاموش « ،» وضعیت بازشوها « ،» فاصله ورودی ها «،» فاصله پیاده رو ازبنا « شامل ده متغیر ، میباشد ،» سرعت سواره «،» نسبت ارتفاع به عرض خیابان « ،» ارتفاع واحدهای مسکونی « ،» پیاده روها « ،»پارکینگ« میباشد. با » سایه درختان « و»درخت کاری« شامل دو متغیر ، مرحله سوم که دو امتیازی است .» گذرگاه ها « توجه به بررسی های انجام گرفته، خیابان محلی امیر نتوانسته است، امتیازات کافی از این سه مرحله کسب نماید و از نظر پایداری در وضعیت ضعیف و نامطلوب قرار دارد.

    کلیدواژگان: پیاده مداری، خیابانهای محلی، محلات پایدار، محله پایدار
  • زهره فنی*، بایزید شریفی، سوران مصطفوی صاحب، سیامک حیدری صفحات 93-105

    شهر به عنوان مکان هندسی ممتاز برای شکوفایی، بهترین مکان برای برخورد عملی با برخی از چالشهای پسابحرانی جدید شناخته میشود. امروزه شکوفایی شهری رویکردی کلنگر و جامع برای ارتقاء سطح خوشبختی جمعی و هدایت شهرها بسوی افقی روشن از نظر اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و زیستمحیطی است. هدف اصلی تحقیق مشخص کردن کلیدیترین شاخصهای دستیابی به شکوفایی شهری در شهر سنندج میباشد. پژوهش حاضر با بهره گیری از تکنیک تحلیل معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SmartPLS به تحلیل مولفه های شکوفایی شهری در شهر سنندج پرداخته است. جامعه آماری خبرگان متشکل از 01 نفر مدیران فعال اجرایی استان، اعضای هییت علمی و کارشناسان برنامه ریزی در سطوح مختلف بوده است. نتایج نشان دهنده آن است که یک نوع همبستگی و ارتباط منطقی و معنادار در ارتباط مولفه ها نسبت به یکدیگر ایجاد شده است. مولفه حکمر وایی و قانون گذاری شهری با مقدار 108/1 ،مولفه پایداری زیست محیطی با مقدار 140/1 ،مولفه کیفیت زندگی با مقدار 060/1 ،مولفه توسعه زیرساخت با مقدار 030/1 ،مولفه عدالت و مشارکت اجتماعی با مقدار 400/1 و مولفه بهره وری با مقدار 403/1 به ترتیب بیشترین نقش را در دستیابی به شکوفایی شهری سنندج، دارا هستند.

    کلیدواژگان: شکوفایی شهری، مدل معادلات ساختاری، شهر سنندج
|
  • Pakzad Azadkhani*, Rezwan Fathi Pages 4-19

    Today, the managers of organizations look for a logical proportion between maximizing the income in relation to a certain level of using the workforce. Outsourcing is a proportion which brings the most efficiency for the organization with the least costs. The aim of this paper is to do a feasibility study for tourism development by the use of outsourcing in Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization of Tehran City, which was done using an exploratoryanalytical combinatory method. The statistical population of the study includes experts from the Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization, chosen by the Delphi method. After extracting the items from the comments of these experts, a questionnaire was designed and after confirming the validity using formal validity and the reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha which was .951, the questionnaire was used in the study. To analyze the data, Statistical test were utilized. The results show that the activities of managers, standardization, advertisement, marketing, cultural heritage, archeology, supervision, protection and security, granting and renewing licenses, training, research and tourism, investigating the complaints, archaeological restoration, documentation, activities related to the museums, investigating and identifying the environment and historical monuments, and mapping the cultural heritage can be outsourced. Among all these activities, investigating the complaints is the best to be outsourced. After prioritizing the importance of all the activities, advertisement and marketing are considered as the important activities to be outsourced which can be very effective in the development and expansion of tourism in Tehran City.

    Keywords: tourism, outsourcing, the services of tourism, tourism development, Tehran City
  • Davood Akbari Pages 20-33

    Given the increasing role of service activities in the urbanization system today, the how of service centers’ distribution and accessed to the service of these centers is of critical importance. One of the urban services that is currently scarce and unjustly distributed in Iranian cities is urban green space. In Jahrom, location priorities for green space have not been done with the decision making models and evaluation of the best model. This study investigates the optimal locations of urban green spaces in Jahrom City. The location of green space depends on factors, such as existing green space criteria, population density, communication network, access to unused land, and other uses. For this purpose, the Analytical Network Process (ANP) and Geographic Information System (GIS) are used to apply weights at relevant layers and extract models. For zoning unused lands, the zones are divided into three categories of low, medium and high utility. Medium utility with 45.45% of land area is ranked first, and high and low desirability are ranked next, respectively. In the ANP method, the criteria are organized into four clusters of desirability, comfort, demographic and neighborhood. In this method, indices of proximity to residential centers and distance from existing parks with coefficients of 0.319 and 0.193 have the highest importance, respectively. Indices of land dimensions and accessibility with coefficients of 0.006 and 0.017 have the least importance in the decision making process for identifying suitable areas of green space in Jahrom. Based on the results, the best locations for future parks are the southern and eastern idle lands located in District two and the southwest and northeast idle lands in district three of the study area. Approximately 38% of the idle lands in the city are of medium desirability and 31.65% are highly desirable.

    Keywords: Urban Green Space Location, Multi-criteria Decision Making, ANP, GIS, Jahrom City
  • Tayebeh Akbari* Pages 34-55

    Many factors play a role in livability and intensification of livability, each of which affects the decisions and motivations of individuals and society to live and stay in some way. The presence of these factors leads to biological prosperity and their absence causes biological stagnation in a complex. Therefore, this study has been performed with the aim of investigating the factors affecting the livability of worn-out tissues in a descriptive-analytical manner. The statistical population of the study consists of residents of Banbarz neighborhood of Ilam city, 376 of whom are selected by Cochran's formula using the cluster random sampling method. The research tool is a researcher-made questionnaire, whose validity is confirmed by experts and its reliability is confirmed with a Cronbach's alpha of 0.968. Data analysis is performed through confirmatory factor analysis and one-sample t test in SPSS software. The results show that the social (through the factors of residents’ participation and social security), economic (through the factors of proper access to public services and urban facilities, the private sector's desire to invest in the tissue, living standards), physical (through the factors of quality and antiquity of buildings (the rate of wear of materials and buildings), the existence of identifying elements and visual index, adequate area of housing, adaptation of the dimensions of texture and density of floors), management (through integrated management factors among institutions, creating financial facilities for the residents of the tissue, the amount of support for investors in the tissue), and environmental components are identified as factors affecting livability in the Banberz neighborhood. Also, from the perspective of residents, the livability of the Banberz neighborhood is unsatisfactory (m=2.055), where the economic livability of the neighborhood is weaker than other components (m=1.925).

    Keywords: Livability, Worn-out Tissue, Banberz Neighborhood
  • Fatemeh Bahrami Hidaji*, Bahram Aminzadeh Goharizi Pages 56-80

    Building density, as a ratio of the building area (across all floors) to the area of the residential plot, is an important issue in urban planning and land management. Today, due to the scarcity of resources and to reduce urban development costs and provide more desirable and yet economical services, attention has been drawn to population densification and consequently, increased building density. What criteria are effective in determining density and how effective they are, is an important issue that should be considered in determining density. Since several quantitative and qualitative criteria influence density determination, it is necessary to use decision support systems to integrate and combine criteria. The purpose of this study is to identify factors affecting building density and finally, determine the suitable area for increasing density in Qazvin. In this paper, the AHP, TOPSIS, and VIKOR methods are used for criteria weighting and area prioritization to increase the reliability coefficients. Priority areas with all three methods are Mahdieh, Imamzadeh Hossein, Minoodar, Azadegan, Babaei and Imamzadeh Ali, respectively.

    Keywords: Density, VIKOR, TOPSIS, AHP, Qazvin
  • Raana Iraji*, Mahsa Faramarzi Pages 81-92

    In today's world, walkability is considered as one of the most important issues in the sustainable development of neighborhoods, which is shifting from the qualitative form to the quantitative form. Walkability is one of the first and most important preconditions for increasing neighborhood sustainability. Accordingly, this article introduces a quantitative method for measuring walkability in local streets and measures a local sample on this basis. The process of measuring local street walkability using the LEED.ND model is carried out in three general stages. The first step, which is part of the process requirements, consists of three variables of “main building entrances”, “building height to street width ration”, and “sidewalk continuity”. The second stage, which has a rating of one to twelve, includes ten variables: “sidewalk distance from the building”, “entrance distance”, “openings’ status”, “closed crust”, “parking”, “sidewalks”, “height of residential units”, “height to street width ratio”, “speed of riding”, and “crossings”. The third stage, which is two-point, consists of two variables of “arboriculture” and “trees’ shade”. According to the surveys, the local Amir Street has failed to get the passing points from these stages, and is in poor and undesirable condition in terms of sustainability.

    Keywords: Walkability, local streets, sustainable neighborhoods, LEED.ND
  • Zohreh Fani*, Bayazid Sharifi, Soran Mostafavi Sahab, Siamak Heidari Pages 93-105

    The city is recognized as a prime geometric location for prosperity and the best place to deal with some of the new post-crisis challenges. Today, urban prosperity is a holistic and comprehensive approach to raising the level of collective well-being and guiding cities toward a bright future in economic, social, political, and environmental terms. The main purpose of the present research is to identify the most important indicators of achieving urban prosperity in Sanandaj city. In this study, structural equation analysis technique and SmartPLS software have been used to analyze the urban prosperity components in this city. The statistical population consists of 30 active executives, faculty members, and planning experts at different levels. The results show that there is a kind of logical and significant correlation between the components in relation to each other. The component of governance and urban legislation with a value of 0.875, environmental sustainability with a value of 0.847, quality of life with a value of 0.767, infrastructure development with a value of 0.721, equity and social participation with a value of 0.477, and productivity with a value of 0.439 play the most important role in achieving urban prosperity in Sanandaj city, respectively.

    Keywords: Urban Prosperity, Structural Equation Modeling, Sanandaj City