فهرست مطالب

مطالعات اسلامی در حوزه سلامت - سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1397)

مجله مطالعات اسلامی در حوزه سلامت
سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید ضیاء الدین علیانسب، اکبر آقایانی چاوشی*، محمدرضا آقایانی چاوشی صفحات 1-10
    زمینه وهدف

    احسان از جمله اصول اخلاقی است که آیات و روایات بسیاری بدان اختصاص یافته و آن را مورد تاکید قرار داده اند. پایبندی بدین اصل اخلاقی علاوه برآثار مفید فردی و اجتماعی، کارکردهای فراوانی در حوزه پزشکی دارد. پژوهش حاضر کوشیده است تا ضمن تبیین کارکردهای اصل احسان، آن را در شمار اصول مهم اخلاق پزشکی اسلامی تقریر نماید.

    روش

    این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی، پس از تبیین مفهوم واژه احسان، آیات و روایات اسلامی در باره احسان را مورد بررسی و تتبع قرار داده است.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده حاکی از آن است که احسان از اصول مهم اخلاقی در آموزهای اسلامی است که در حرفه پزشکی کارکرد فراوان دارد از این رو می توان آن را از اصول اخلاق پزشکی اسلامی به شمار آورد. انفاق به نیازمندان، معاشرت نیکو، مواسات، گشاده رویی، محبت و مهربانی، نیز از مصادیق احسان است که مراعات هر یک از آن ها در حوزه پزشکی می تواند تاثیر خدمات بهداشتی و درمانی را به نفع بیمار افزایش داده، درمان و مراقبت را تسهیل نماید و هنگامی که در ارایه خدمات درمانی به طور ناخواسته بیمار دچار آسیب و زیان شود، اگر پزشک و درمانگر یا ارایه کننده مراقبت، واجد صلاحیت علمی وحذاقت لازم بوده، بدون اهمال و کوتاهی با اخذ رضایت و انگیزه خیرخواهانه نسبت به درمان بیمار اقدام نموده باشند، با استناد به قاعده «احسان»، مسوولیت و ضمانی بر عهده نخواهند داشت.

    کلیدواژگان: اصل اخلاقی، احسان، مصادیق احسان، قاعده احسان، اخلاق پزشکی اسلامی
  • محمد خانی، سید محسن آزیز* صفحات 11-20

    یکی از موضوعات مهم جامعه امروز که در میان بعضی از پزشکان رواج دارد و وجهه اجتماعی آنان را در معرض آسیب قرار می دهد، پدیده ای به نام زیرمیزی است. در مورد این که آیا گرفتن این وجه صحیح است یا خیر؛ در بین فقها اختلاف نظر وجود دارد. معتقدان به عدم جواز اخذ مازاد بر تعرفه علاوه بر حرمت شرعی جواز اخذ مازاد، به آیه شریفه حرمت اکل مال به باطل ، روایت «لا یحل مال امری الا عن طیب نفسه ، روایات وارده در مقام احتیاط نسبت به مال غیر و  قاعده عقلی دفع ضرر محتمل استناد می کنند، در مقابل قایلین به جواز به دلایلی همچون رضایت و طیب نفس بیمار ، قاعده «عمل المسلم محترم ما لم یقصد التبرع» و روایت ابا بصیر از امام صادق (علیه السلام) استناد می نمایند. اما امام خمینی(ره) مراد از حرمت مورد بحث در این قاعده را حرمت تکلیفی می داند بدین معنی که تصرف در مال مسلم بدون مجوز شرعی حرام است و تصرف در آن بدون مجوز شرعی جایز نیست و چنانچه تصرف صورت گیرد و موجب تلف مال شود، اضافه بر حرمت تکلیفی ضمان نیز خواهد داشت که باید جبران شود در این نوشتار سعی بر آن است به بررسی ماهیت و مبانی مشروعیت و یا عدم مشروعیت زیر میزی پزشکان در فقه اسلامی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: تعرفه، بررسی فقهی، پزشکان، مازاد بر تعرفه (زیرمیزی)، امام خمینی (ره)
  • فرزانه دشتی، نیکزاد عیسی زاده* صفحات 21-34

    پژوهش، جستجوی منظم، آگاهانه و سازمان یافته و یا به عبارت دیگر هر تلاش فکری و علمی است که برای شناسایی مسایل و موضوعات پیرامون و یا ارایه و اثبات نظریه ای یا کشف و تبیین مطلبی انجام می گیرد. تحقق یک پژوهش کارآمد مبتنی بر رعایت بایسته هایی است که در هر تحقیقی ضرورت دارد. این پژوهش با شیوه ی نظری تحلیلی و مبتنی بر مرورکتابخانه ای است و با هدف مشخص شدن بایسته های اخلاقی در امر پژوهش با بهره گیری از آیات و روایات و منابع علمی انجام شده است. منابع اسلامی در قالب آیات و روایات به نکات مهمی در خصوص اخلاق تولید علم پرداخته است؛ بررسی منابع فوق حکایت از آن دارد که بایسته های اخلاقی در پژوهش به سه دسته بایسته های پیشینی، پسینی و حین پژوهش تقسیم می شوند که پژوهشگران می توانند با آگاهی و رعایت این اصول اخلاق علمی، اثربخشی هرچه بیشتر نتایج پژوهش های خود را شاهد باشند.

    کلیدواژگان: پژوهش، اخلاق، بایسته های اخلاقی
  • محمد شریفانی* صفحات 35-46

    سلامت معنوی یکی از ارکان مهم سلامت در جامعه و از دغدغه های مهم هر دولتی در بخش سلامت است. مسئله کودکان خیابانی یکی از مصادیق مهم سلامت معنوی هر جامعه است که پرداختن به آن همواره در راس سیاست های اجتماعی هر دولتی است. تبیین مفهوم کودک خیابانی و عوامل به وجود آمدن این پدیده و ارایه راهکار مناسب برای حل این معضل برای رسیدن به سلامت معنوی جامعه ضروری است؛ چراکه جامعه ای که مبتلا به این پدیده است، دایما در معرض جرم، جنایت، انحراف و کج روی های اجتماعی است که طبعا به سلامت معنوی جامعه آسیب می رساند. روش تحقیق در این مقاله تحلیلی، کتابخانه ای و بر اساس نظریه پردازی های بنیادین در این بخش است. پر واضح است این روش مقدم بر پژوهش های میدانی است؛ زیرا ابتدا باید چالش های نظری این بحث حل و فصل شود. نوآوری و وجه تمایز این مقاله از سایر مقالات مشابه، ارتباط این بحث با بحث سلامت معنوی است، به این معنا که اگر به این پدیده به عنوان یکی از ضرورت های نظام سلامت معنوی جامعه نگاه شود به معنای نظام مند نتایج با نگاه منفرد به این پدیده متفاوت است.

    کلیدواژگان: کودک، کودک خیابانی، کودک ناسازگار، آسیب اجتماعی، عوامل
  • محمدشتا بدرا* صفحات 47-72

    راه تعالی از مسیر دانایی می گذرد و دانایی مستلزم تشنگی در مسیر کاوش آن است که خواندن، تعاطی افکار و خوانش صحیح محتوا از پیش فرض های مسیر دانایی و دانایی محوری و تحقق جامعه متفکر است. از طرف دیگر، کیفیت روش شناختی «خواندن» نیاز به ارایه الگوهای جدید و مقتضی زمان و مکان عصر معاصر دارد که الگوی مطالعه رصدخانه ای- ذیل تفکر و سازمان های رصدخانه ای- با هدف تحقق این اهداف و در مسیر ارایه الگویی فرایندی با استخدام ملاکات ذهن و به صورت بین رشته ای، تلاش می کند با تمرکز بر تصویرسازی ذهنی- پس از پردازش و تحلیل- قوه خیال انسان را با سفر به ضمیر ناخودآگاه، مهیای سفری از ذهنیت به عینیت و مدیریت ذهن سوق دهد. بر این اساس- در پژوهش حاضر- تلاش شد الگویی ساختاری- تجربتی از مطالعه رصدخانه ای ارایه شود که با روش مدل سازی ساختاری- تفسیری از جامعه آماری پژوهش- 12 نفر از استادان حوزه و دانشگاه- اعتبارسنجی شد؛ الگویی که در نتیجه تحقیق، حاکی از ارتباط عمیق و در مواردی ارتباط دو طرفه سنجه های 14گانه الگو با یکدیگر دارد و نشان می دهد الگو از اعتبار مناسبی برخوردار است و می تواند در صورت مهارت آموزی بهره مندی از آن که با تکثر قاعده «تکرار- تمرین- مرور» و تثبیت محتوا در ذهن حاصل می آید، نقشی موثر و تحولی روش مند در نظام آموزشی ایفا نماید.

    کلیدواژگان: مطالعه رصدخانه ای، مصورگروی ملاکات ذهن، تصویرسازی ذهنی، تحلیل محتوایی، الگوی ساختاری- تجربتی
  • رامین حبیبی کلیبر * صفحات 73-84
    مقدمه

    معنویت به دلیل تاثیر بر سازه های روان شناختی و قابلیت اثرگذاری بر روی دانش آموزان در سال های اخیر مورد توجه محققین قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر رابطه باورهای مذهبی و بهزیستی تحصیلی با سلامت معنوی در دانش آموزان دوره متوسطه شهر تبریز بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه ی دانش آموزان دوره متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل می دادند که که تعداد آن ها 70276 نفر بود برای انتخاب نمونه از میان جامعه آماری، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، نمونه ای به حجم 400 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های دینداری آرین (1378)، بهزیستی تحصیلی پیترینن و همکاران (2014) و مقیاس سلامت معنوی پولوتزین و الیسون (1982) استفاده شد. جهت تجزیه تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از نرم افزار SPSS.21 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین باورهای مذهبی و بهزیستی تحصیلی با سلامت معنوی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. در واقع با افزایش باورهای مذهبی و بهزیستی تحصیلی، سلامت معنوی دانش آموزان نیز افزایش می یابد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای جنسیت، باورهای مذهبی و بهزیستی تحصیلی قادرند تغییرات سلامت معنوی را در دانش آموزان پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    بنابراین بر اساس یافته های موجود و با توجه به اهمیت مذهب در بهزیستی تحصیلی می توان با ارایه طرح های درمانی و خصوصا طرح های پیشگیری، گامی مهم در جهت ارتقای بهداشت روان دانش آموزان برداشت.

    کلیدواژگان: باورهای مذهبی، بهزیستی تحصیلی، سلامت معنوی
  • فاطمه ژیان*، مر ضیه ملکی ها صفحات 85-94
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثرگذاری و اثرپذیری خواب مناسب و نامناسب بر ابعاد مختلف سلامت روان بر اساس آموزه های آیات و روایات و مقایسه ی داده های آن با یافته های روانشناسان در قالب یک مرور نظامند شکل گرفته است.

    روش

    مقاله ی پیشرو پژوهشی توصیفی- تحلیلی است که با بررسی کتب و مقالات گوناگون مذهبی به ویژه منابع روایی شیعی، آیات قرآنی و روانشناسی، آثار مثبت و منفی خواب بر سلامت روان را استخراج، تجزیه و تحلیل کرده است.

    یافته ها

    از منظر متون اسلامی خواب بر بهداشت و سلامت جسم و روان انسان اثر گذار است؛ خواب مناسب می تواند در کاهش غم، اندوه و اضطراب آدمی موثر باشد و خواب نامناسب موجب از میان رفتن تمرکز، حافظه و پدید آمدن خوی خشونت گرا خواهد شد که شباهت قابل توجهی با یافته های نوین روانشناسانه دارد.

    نتیجه گیری

    دین اسلام توجه خاص، عمیق و همه جانبه نگر به ابعاد گوناگون سلامت، به ویژه سلامت روان انسان دارد. بر اساس روایات و آیات قرآنی خواب نامناسب می تواند، سلامت جسم و روان افراد، قدرت مقابله با مشکلات، میزان فراگیری، قدرت تمرکز و حتی خلق و خوی آدمی را تحت تاثیر قرار دهد. برخی از این عوامل همچون اضطراب و اندوه به طور مستقیم بر خواب اثرگذار و از خواب اثرپذیرند و برخی دیگر همچون توانایی حافظه و تمرکز به عنوان عوارض ثانویه از خواب اثر می پذیرند

    کلیدواژگان: خواب، سلامت روان، بهداشت روانی، روایات، روانشناسی
  • عاطفه عبداللهی، محمد نصیری* صفحات 95-104
    مقدمه و هدف

    سلامت معنوی یکی از شاخص های مهم معلمان است. هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط سلامت معنوی با  سبک تفکر و خلاقیت معلمان ورزش شهرستان خوی می باشد.

    روش کار

    روش تحقیق از نوع توصیفی همبستگی بود وجامعه آماری تحقیق، همه معلمان ورزش زن و مرد شهرستان خوی در سال تحصیلی 98-97 است. با توجه به تعداد کم جامعه آماری، نمونه آماری مساوی با جامعه آماری انتخاب شد. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه های ویژگی فردی، پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون(1982) بر اساس سه بعد شناختی، عواطف و کنش، پرسشنامه استاندارد خلاقیت تورنس(1992) و پرسشنامه استاندارد سبک تفکر استرنبرگ و واگنر(1991) می باشد. روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط متخصصین مورد تایید قرار گرفت و اعتبار درونی پرسشنامه سلامت معنوی 82/0، خلاقیت 76% و سبک تفکر  %88 که از طریق آلفای کرونباخ برآورد شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    ضرایب همبستگی پیرسون حاصل از پژوهش نشان داد که بین سلامت معنوی و خلاقیت (01/0=p و 585/0=(r و سلامت معنوی با سبک تفکر (01/0=p و 548/0=(r معلمین ورزش ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین چهار مولفه خلاقیت (سیالی، بسط، ابتکار و انعطاف پذیری) قادر به تبیین سلامت معنوی معلمین می باشند در حالی که تنها دو مولفه سبک اجرایی و آزاداندیشی از سبک تفکر قادر به تبیین سلامت معنوی معلمین ورزش می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به این که کارکرد اصلی آموزش و پرورش، گسترش مرزهای دانش و تولید علم است و منشا و شالوده ی علم را خلاقیت تشکیل می دهد، سبک تفکر برای این موسسات نسبت به سایر سازمان ها ضرورت بیشتری دارد. نتایج پژوهش های مختلف در این زمینه حاکی از آن است که یکی از عوامل موثر در ایجاد خلاقیت و تفکر، ارتقای سلامت  معنوی افراد می باشد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، سبک تفکر، خلاقیت، معلمین ورزش
|
  • Sayyed Ziaoddin Olyanasab, Akbar Aghayani Chavoshi*, Mohammadreza Aghayani Chavoshi Pages 1-10
    Background and Purpose

    Benevolence (ihsan) is a moral principles addressed in many Qur’anic verses and hadiths, emphasizing its importance. Adherence to this ethical principle, in addition to its useful individual and social effects, has many applications in the field of medicine. The present study tried to explain the applications of the principle of benevolence and interpret it alongside important principles of Islamic medical ethics.

    Methodology

    This study used a descriptive-analytical approach to explore the meanings of "benevolence" and examine related Islamic verses and hadiths.

    Conclusion

    The results indicate that benevolence is an essential ethical principle in Islamic teachings, which has many applications in the medical profession, so it can be deemed as one of the principles of Islamic medical ethics. Charity to the needy, geniality, empathy, cordiality, love, and kindness are also examples of benevolence, the observance of which in the field of medicine can increase the effect of health services to the benefit of patients and facilitate treatment and care. Besides, in case a patient is inadvertently harmed in the course of receiving medical services, if a competent and scientifically qualified physician, therapist or care provider, having the consent of the patient, has treated the patient benevolently, they will not be responsible or liable according to the principle of ihsan, provided that they have not acted with negligence

    Keywords: Ethical principle, benefaction instances, ihsan rule, Islamic medical ethics
  • Sayyed Mohsen aziz*, Mohammad Khani Pages 11-20

    One of the major trends in today's society is prevalent among some doctors and social prestige makes them vulnerable to a phenomenon called the additional payments. In addition to obtaining legitimacy in excess of tariff and non-licensed surplus obligation to respect the sanctity of verse Eccles property to false, the story "La Yhl own accord se thing Ella shit, as a precaution against the accounts of non-financial losses and the rule of reason likely citations are in violation of the law, including the reasons for government regulation, demand, without the advantage of being an emergency patient and taking bribes in excess of licensed surplus tariff tariff imply. Qaylyn to Hlyt and licensed surplus reasons, such as patient satisfaction and self-Tayeb, jus' Muslim practice of our respected Lemma Yqsd Altbr "Aba Basir narrated from Imam Sadiq peace and refer., In this paper is an attempt to investigate the nature and Basics of legitimacy or illegitimacy jurisprudence and law practitioners should be under the table.

    Keywords: doctor fees, additional payments, contract management, medical treatment, indefinite contracts
  • farzaneh dashti, Nikzad Eisazadeh* Pages 21-34

    Research is the systematic, conscious, and organized search, or in other words, any intellectual and scientific endeavor that is carried out to identify issues or issues, or to present and prove a theory, or to discover and explain something. Achieving an effective research is based on the requirements that are necessary in any research. This research is a theoretical-analytical method based on library review and has been done with the aim of determining the ethical requirements in the research by using verses, tradition and scientific sources. Islamic sources in the form of verses and hadiths have addressed important points regarding the ethics of science production; the study of the above sources indicates that moral values in research are divided into three categories: antecedent, posterior and during research that researchers can know. And observing these principles of scientific ethics, they should witness the effectiveness of their research results as much as possible.

    Keywords: research, ethics, ethical requirements
  • Mohammad Sharifani* Pages 35-46

    Spiritual health is one of the most important pillars of health in society and an important concern of every state in the health sector. The issue of street children is one of the most important aspects of the spiritual health of any society that is always at the forefront of every state's social policies. Explaining the concept of street child and the factors that lead to this phenomenon and providing a proper solution to this problem is essential to the spiritual well-being of the community, as the society affected by this phenomenon is constantly exposed to crime, crime, deviance and social aberrations. It damages the spiritual health of the community. The research method in this paper is analytical, library based and based on fundamental theories in this section. It is clear that this approach precedes field research because it must first address the theoretical challenges of this debate. Innovation and Distinction This article differs from other similar articles in that it relates to the discussion of spiritual health, meaning that if viewed as one of the needs of the community's spiritual health system, the systematic meaning of the results differs from that of the individual.

    Keywords: Child, Street Child, Maladaptive Child, Social Injury, Factors
  • MohammadSheta Badra * Pages 47-72

    The way of transcendence is the same of knowledge way and it requires to be thirsty and seeker for acquring knowledege of which includes reading, interaction of thoughts and reading from the text are the presuppositions of the path of knowledge and central knowledge and the realization of a thinking society. On the other hand, the quality of methodology for "reading"the presentation of new and appropriate models compatible with the time and place of the contemporay age that The observational study pattern by following thinking and observational organizations by which achieving these goals and presentin the pattern by using an interdisciplinary doctorine of the mind.  in this regard, by focusing on mental imaginery- by processing and analysing the human imagination power by traveling the unconscious mind, it provides a journey from subjectivity to objectivity and mind management. Accordingly, in the present study, we try to present an experiential-structural pattern of the observatory study that was validated by interpritive structural modeling of the statistical population of the research including 12 Seminary and university professors. Consequently, pattern that results has a deep and in some cases two way-relationship with the fourteen metrics of the pattern and shows that the pattern is well-validated and can be used for skill-building training by considering rules of multiplicity of “repetition-practice-review” and content considering of content in the mind of with to play an effective and systematic role in the education system

    Keywords: Observational Study, Illustration of the Criteria of the Mind, Mental Imaging, content analysis, Structural- Experiential Pattern
  • Ramin Habibi-Kaleybar* Pages 73-84
    Introduction

    The purpose of this research was investigated the Relationship between religious beliefs and educational well-being with spiritual health in high school students.

     Method

    Research method was descriptive-correlative and the statistical population of this study was all students of high school students in Tabriz in the academic year of 2018-2019. For sample selection, a sample of 400 individuals was selected using cluster random sampling method. Data were collected by Arian Religious Questionnaire (1999), Pitrinen et al. (2014) and Pulotzin and Ellison (1982) Psychological Well-being Scale. Data was analyzed using Pearson correlation coefficient, step by step, regression and all the processes have been calculated by SPSS software. The results showed that there is a positive and significant relationship between religious beliefs and educational well-being with spiritual health. In fact, with the increase of religious beliefs and academic well-being, spiritual well-being of students also increases. Also, the results of regression analysis showed that gender variables, religious beliefs and educational well-being can predict spiritual health changes in students.

    Conclusion

    Therefore, based on the findings and considering the importance of religion in educational well-being, it is possible to provide an effective step to improve mental health of the students by presenting therapeutic plans and especially prevention plans.

    Keywords: religious beliefs, educational well-being, spiritual well-being
  • Fatemh Zhian*, Marzieh malekiha Pages 85-94
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the effect of sleep on mental health based on hadith and compare it with psychology.

    Method

    This research is a descriptive-analytical research that has investigated and analyzed various religious books and articles such as hadiths and Quran and psychology and analyzed the effect of sleep on mental and mental health.

    Findings

    Islamic texts say: Sleep affects human health and mental health; proper sleep can reduce sadness, sadness and anxiety, and inappropriate sleep can lead to memory loss and violence. Psychology is similar.

    Result

    Islam is concerned with different aspects of health, especially human mental health. Islamic texts say that physical and mental health affect the ability to cope with problems, memory and even one's mood. Some of these factors, such as anxiety and grief directly, and others such as memory and mediation are mediated by sleep

    Keywords: Sleep, mental health, hadiths, psychology
  • Atefeh Abdollahi, Mohammad Nasiri * Pages 95-104
    Introduction & Objective

    Spiritual health is one of the most important indicators of teachers. The main purpose of this study was to investigate the relationship between spiritual health with thinking styles and creativity of Khoy sports teachers.

    Materials & Methods

     The research method was descriptive-correlational and the statistical population of the study was all male and female sport teachers in Khoy city in the academic year 2018-2019. Due to the small number of statistical population, equal sample with statistical population was selected. The research instruments included demographic questionnaires, Paulottsin & Ellison (1982) questionnaire on three dimensions of cognitive, affect and action, Torrance creativity standard questionnaire (1992) and Sternberg & Wagner (1991) standard thinking questionnaire. The content validity of the questionnaires was confirmed by experts and the internal validity of spiritual health questionnaire was 0.82, creativity 76% and thinking style 88% and Pearson correlation and regression were used to analyze the data.

    Results

    Pearson correlation coefficients showed that between spiritual health and creativity
    (p = 0.01 and r = 0.585) and spiritual health with thinking style (p = 0.01 and p = 0.548) has a positive and significant relationship. Also, four components of creativity (fluidity, development, ingenuity, and flexibility) can explain teachers 'spiritual health, whereas only two components of thinking style: executive style and Free-thinking style can explain teachers' spiritual health.

    Conclusion

    Since the primary function of education is to expand the boundaries of knowledge and to produce science and to form the basis of science for creativity, the thinking style of these institutions is more needed than other organizations. Various researches indicate that one of the factors contributing to creativity and thinking is the promotion of spiritual well-being

    Keywords: Spiritual health, thinking style, creativity, sports teachers