فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عباسعلی حسین خانزاده*، زهره آهنگرقربانی، فاطمه بهزادفر، سیده زهرا سید نوری، محبوبه طاهر صفحات 7-29

    هدف این پژوهش بررسی ارتباط نگرش نوجوانان به والدین خود با تمایل به ارتباط با جنس مخالف و سطح سازش یافتگی بود. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر رگرسیون بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر رشت در سال تحصیلی 92-1393 بودند که از میان آنها 110 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب و به پرسش نامه های نگرش فرزند نسبت به والدین، گرایش به ارتباط قبل از ازدواج و سازش یافتگی تحصیلی پاسخ دادند. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد رابطه نگرش نسبت به مادر اما نه پدر با گرایش به جنس مخالف مثبت و معنادار بود (01/0>P). همچنین، بین نگرش نسبت به پدر با هر سه نوع سازش یافتگی عاطفی، آموزشی و اجتماعی رابطه مثبت و معنادار وجود داشت (05/0>P). همچنین بین نگرش نسبت به مادر با هر سه نوع سازش یافتگی عاطفی، آموزشی و نیز اجتماعی رابطه مثبت و معنادار وجود داشت (01/0>P). رابطه گرایش به جنس مخالف با متغیرسازش یافتگی عاطفی و سازش یافتگی آموزشی؛ اما نه سازش یافتگی اجتماعی مثبت و معنادار بود (01/0>P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که نگرش فرزند نسبت به مادر، گرایش به ارتباط با جنس مخالف را پیش بینی می کند. پژوهش حاضر نشان دهنده اهمیت احساس و عواطف دختران نوجوان با والدین شان به خصوص مادرشان است. به نحوی که مشکل تعامل مادر- دختری پیش بین خوبی برای ارتباط های خارج از چارچوب فرهنگی و میزان سازش یافتگی دختران نوجوان است.

    کلیدواژگان: نگرش فرزند نسبت به والدین، سازش یافتگی، گرایش به جنس مخالف، دختران نوجوان
  • الهه دریاپور، فریبرز درتاج*، عباس عباس پور، اسماعیل سعدی پور، علی دلاور صفحات 30-53

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر گسترش فرهنگ پژوهش در آموزش ابتدایی در سال 1396 انجام شد. در این پژوهش از روش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی استفاده شد. برای این منظور، 20 نفر از اساتید و صاحب نظران حوزه آموزش و پرورش به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با آن ها انجام شد. داده ها در دوازدهمین مصاحبه به اشباع رسید؛ ولی برای تاییدبخشی نتایج، گردآوری داده ها تا 20 مصاحبه ادامه یافت و داده ها با روش کلایزی مورد تحلیل قرار گرفت. سپس، نتایج حاصل از این مطالعه به اساتید شرکت کننده در این پژوهش ارایه و نتایج مطالعه تایید شد. یافته های حاصل شده در 980 کد اولیه، 23 زیرمضمون و 8 مضمون اصلی استخراج شد که شامل صلاحیت های پژوهشگری دانش آموزان، عوامل خانودگی، عوامل آموزشی، جو مدرسه، فرهنگ مشوق پژوهشگری، منابع مالی، عوامل سازمانی و عوامل اجتماعی- فرهنگی بود.

    کلیدواژگان: فرهنگ پژوهش در آموزش ابتدایی، صلاحیت پژوهشگری، عوامل آموزشی
  • اسماعیل صدری دمیرچی*، شهریار درگاهی، رضا قاسمی جونبه، نادر اعیادی صفحات 54-68

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش تاب آوری خانواده و تنظیم هیجان در پیش بینی اعتیاد به اینترنت دانش آموزان بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه دانش آموزاندبیرستانی شهرستان پارس آباددر سال تحصیلی 95-1396 بودند که از بین آن ها تعداد 250 دانش آموز به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، سه عدد پرسشنامه استاندارد اعتیاد به اینترنت، تاب آوری وتنطیم هیجانبودند. داده های جمع آوری شده با استفاده نسخه 21 نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش حاضر نشان دادند که ارتباط منفی و معناداری بین تاب آوری خانواده و ابعاد آن (ارتباط خانوادگی و حل مساله، منابع، چشم انداز مثبت، پیوند و معنویت خانواده، ایجاد معنا) و تنظیم هیجان با اعتیاد به اینترنت وجود دارد (01/0>P). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای پیش بین می توانند 27 درصد از واریانس اعتیاد به اینترنت در دانش آموزانرا پیش بینی نمایند (01/0>P). یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده اهمیت تاب آوری خانواده و تنظیم هیجان به عنوان مهارت های مهم خانوادگی و فردی در تبیین رفتارهای اعتیادی همچون اعتیاد به اینترنت در دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، تاب آوری خانواده، تنظیم هیجان
  • کاوس صفایی نایینی، محمد نریمانی*، رضا کاظمی، توکل موسی زاده صفحات 69-96

    هدف این پژوهش، تعیین اثر بخشی روش های مصاحبه ی انگیزشی و آموزش تنظیم هیجان برکاهش قلدری سنتی و سایبری و فرسودگی تحصیلی کار بر شبکه های اجتماعی مجازی، با در نظر گرفتن نقش تعدیل گر جنسیت بود. این پژوهش، آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون چند گروهی با گمارش تصادفی است. جامعه ی آماری این پژوهش را تمام دانش آموزان دختر و پسر کاربر شبکه های اجتماعی مجازی مقطع متوسطه ی دوم تهران در سال تحصیلی96-1395 تشکیل دادند.90 نفر از دانش آموزانی که بر اساس پرسش نامه ی سنجش ارتباط با شبکه های اجتماعی مجازی، کاربر محسوب می شدند ، از طریق روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه های ارتباط با شبکه های اجتماعی، قلدری در مدرسه (BS) و فرسودگی تحصیلی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل کوواریانس چند متغیری و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد. نتایج نشان داد؛ آموزش مصاحبه ی انگیزشی و تنظیم هیجان در مقایسه با گروه کنترل برکاهش قلدری کلی و سایبری و نیز فرسودگی تحصیلی تاثیر داشته، ولی بر قلدری سنتی و خستگی عاطفی تاثیری نداشته است (05/0>P). به علاوه نقش جنسیت به عنوان متغیر تعدیل کننده ، صرفا در ارتباط با اثربخشی آموزش تنظیم هیجان درکاهش متغیرهای قلدری کلی، قلدری سایبری و بی علاقگی تحصیلی تایید شد. این یافته ها نشان می دهد که روش های مصاحبه ی انگیزشی و آموزش تنظیم هیجان، باعث ارتقای سطح آگاهی کاربر شبکه های اجتماعی مجازی به ویژه دختران، نسبت به معایب رفتارهای قلدری سنتی و سایبری و فرسودگی تحصیلی شده و با ایجاد انگیزه لازم برای تغییر رفتار، منجر به شناخت، کنترل و مدیریت هیجان های مشکل ساز شده است.

    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، تنظیم هیجان، قلدری، فرسودگی تحصیلی وشبکه اجتماعی مجازی
  • کریم عبدالمحمدی*، عزت الله احمدی، عسگر چوبداری، محمد حسینعلی زاده صفحات 97-114

    هدف پژوهش حاضر مقایسه مولفه های آسیب پذیری به اعتیاد بین دانش آموزان با و بدون اختلال نافرمانی مقابله ای بود. پژوهش حاضر از نوع روش علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانش آموزان پسر دبیرستان های شهر تبریز در سال تحصیلی 95-96 بود که بر اساس جدول نمونه گیری مورگان 500 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به وسیله پرسشنامه مشکلات رفتاری نوجوانان (YSR) مورد غربالگری قرارگرفتند. سپس 40 دانش آموز مبتلا به ODD و 40 دانش آموز عادی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه شناسایی افراد در معرض خطر اعتیاد (نیسی، 1392) استفاده شد. آزمون مانوا به منظور تجزیه و تحلیل نتایج مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین دو گروه از نظر مولفه های آسیب پذیری به اعتیاد (افسردگی، نگرش مثبت به مواد، اضطراب، هیجان خواهی بالا) و نمره کل تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>p) و دانش آموزان با اختلال نافرمانی مقابله ای آسیب پذیری بیشتری در مقابل اعتیاد دارند؛ بنابراین، می توان نتیجه گیری کرد که تشخیص به موقع و مداخله به هنگام برای اختلال نافرمانی مقابله ای می تواند احتمال آسیب پذیری در مقابل اعتیاد را در بین دانش آموزان و نوجوانان کمتر کند.

    کلیدواژگان: نافرمانی مقابله ای، آسیب پذیری به اعتیاد، دانش آموزان پسر
  • حسن عبدالله زاده* صفحات 115-133

    تحقیق حاضر باهدف تاثیر واقعیت درمانی به شیوه گروهی بر هوش اخلاقی و سازگاری تحصیلی دانش آموزان دوره دوم متوسطه گرگان صورت گرفت. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نوع روش، نیمه تجربی - پیش آزمون و پس آزمون- با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه گرگان در سال تحصیلی 94-95 بود که از این تعداد به صورت تصادفی ساده 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه گواه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد هوش اخلاقی لنیک و کیل و سازگاری تحصیلی فرحبخش استفاده شد. همچنین ابزار مداخله شامل آموزش واقعیت درمانی به شیوه گروهی بر اساس الگوی گلاسر در 8 جلسه 90 دقیقه ای بود. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس تک متغیره و چندمتغیره استفاده شد. یافته ها نشان داد که واقعیت درمانی به شیوه گروهی بر هوش اخلاقی و سازگاری تحصیلی تاثیر دارد. همچنین نتایج نشان داد ابعاد هوش اخلاقی ازجمله (درستکاری، مسوولیت پذیری، بخشش، همدلی) همچنین ابعاد سازگاری تحصیلی (سازگاری با محیط آموزشی، رشته تحصیلی، مهارت های تحصیلی و آموزشی) در دانش آموزان تاثیر مثبتی دارد؛ بنابراین، استفاده از محتوا و دستورالعمل های واقعیت درمانی در ارتقا هوش اخلاقی و سازگاری تحصیلی دانش آموزان مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، هوش اخلاقی، سازگاری تحصیلی
  • اکبر عطادخت*، هادی مجدی صفحات 134-152

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش حساسیت پردازش حسی و کارکردهای شناختی در پیش بینی نیمرخ روان شناختی دانش آموزان بود. روش پژوهش حاضر توصیفی همبستگی بود که جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر اردبیل در سال تحصیلی 96-1397 تشکیل می دادند و نمونه پژوهش شامل 300 دانش آموز بود که به روش تصادفی خوشه ای، انتخاب شده بودند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس شخص با حساسیت حسی بالا (HSPS)، پرسشنامه توانایی های شناختی (CAQ) و چک لیست اختلالات روانی (SCL-90-R) استفاده شد و داده ها نیز با روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که شاخص های آسیب شناختی GSI، PST و PSDI با همه مولفه ها و نمره کل حساسیت پردازش حسی رابطه مثبت، و به جزء شناخت اجتماعی با همه مولفه های کارکردهای شناختی رابطه منفی دارد (01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که نمره کل حساسیت پردازش حسی و کارکردهای شناختی به ترتیب 10 و 40 درصد واریانس GSI؛ 7 و 35 درصد واریانس PST و 7 و 24 درصد واریانس PSDI را پیش بینی می کند (01/0>P). با توجه به رابطه معنادار حساسیت پردازش حسی و کارکردهای شناختی با نشانگان بالینی دانش آموزان و نقش این متغیرها در پیش بینی نیمرخ روان شناختی، می توان نتیجه گرفت که متغیرهای مذکور نقش مهمی در آسیب شناسی روانی نوجوانی بازی می کنند؛ از این رو می توانند به عنوان اهداف درمانی و توانبخشی در کار بالینی با دانش آموزان در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: حساسیت حسی، توانایی های شناختی، اختلالات روانی
  • سمیرا فرزین، کاظم برزگر بفرویی*، مریم فقیهی صفحات 153-172

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش چشم انداز زمان در هیجان های تحصیلی دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم است. بدین منظور 200 نفر از دانش آموزان شیراز به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های چشم انداز زمانی زیمباردو و بوید (1999) و هیجان تحصیلی پکران و همکاران (2005) را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده ضریب همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که از بین ابعاد چشم انداز زمان فقط دیدگاه زمانی حال لذت گرا، آینده و حال جبرگرا با هیجان های تحصیلی مثبت ارتباط مثبت و معناداری دارند و نیز فقط دیدگاه زمانی گذشته منفی، حال لذت گرا، متعالی آینده و گذشته مثبت ارتباط مثبت و معناداری با هیجان های تحصیلی منفی دارند. هم چنین نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که مدل پیشنهادی پژوهش برازنده داده هاست و نیز از بین ابعاد چشم انداز زمان، دیدگاه زمانی حال لذت گرا، آینده و حال جبرگرا در پیش بینی هیجان های تحصیلی مثبت و هم چنین دیدگاه زمانی گذشته منفی، حال لذت گرا و متعالی آینده در پیش بینی هیجان های تحصیلی منفی دانش آموزان نقش دارند. با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می گردد جهت افزایش هیجان های مثبت و کاهش هیجان های منفی، برنامه های آموزش زمان درمانی جهت هدایت دانش آموزان به چشم انداز زمانی متعادل به متخصصان ارایه گردد.

    کلیدواژگان: چشم انداز زمان، هیجان تحصیلی، دانش آموزان پسر
  • عزت الله قدم پور، روح الله درخشان فر، حافظ پادروند*، مریم قربانی صفحات 173-188

    هدف از این پژوهش مقایسه اهمال کاری تحصیلی و خودتنظیمی تحصیلی در دانش آموزان پسر 12-16 سال مصروع و غیر مصروع استان خراسان جنوبی بود. روش این پژوهش علی مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان پسر 12-16 سال مصروع و عادی استان خراسان جنوبی که در سال تحصیلی 95-96 مشغول به تحصیل هستند، تشکیل دادند. از میان جامعه آماری 30 دانش آموزان مصروع به روش نمونه گیری در دسترس و 30 دانش آموز عادی به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش در این پژوهش جای داده شدند. نمونه های پژوهش بر اساس معدل و مقطع تحصیلی همتا شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی سولومون و راث بلوم و پرسشنامه خودتنظیمی تحصیلی بود. نتایج نشان داد که بین اهمال کاری تحصیلی و خودتنظیمی تحصیلی در دانش آموزان مصروع و غیرمصروع تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). براساس یافته های به دست آمده پیشنهاد می گردداز آن جا که اختلال صرع همواره با نواقصی در ابعاد شناختی، هیجانی و تحصیلی همراه است، مشاوران و مربیان آموزشی در زمینه تحصیلی دانش آموزان مصروع به اهمال کاری و خودتنظیمی تحصیلی توجه خاصی مبذول نمایند.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، خودتنظیمی تحصیلی، صرع
  • سید ناصر موسوی، ناصر غفوری*، مهناز سعیدی صفحات 189-207

    پژوهش حاضر با هدف بررسی فرآیندهای روان شناختی توجه، بازیابی و تولید و مقایسه اثربخشی آن ها در فرآیند یادگیری و حفظ واژگان در دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش، آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. 90 دانش آموز سطح متوسط به طور تصادفی در سه گروه به نام های توجه از طریق تقویت درونداد زبانی (30 نفر)، تقویت درونداد زبانی به علاوه مرور مبتنی بر درونداد زبانی (30 نفر) و تقویت درونداد زبانی به علاوه مرور مبتنی بر برونداد زبانی (30 نفر) قرار گرفتند. کلمات هدف در متن های کتاب تمرکز بر واژگان 2: تسلط بر لیست کلمات آکادمیک (اشمیت، اشمیت و من، 2011) گنجانده شده بودند. دانش واژگان گروه های آزمایش از طریق تست پیش آزمون با استفاده از مقیاس دانش واژگان (VKS) مورد سنجش قرار گرفت. یک هفته پس از آخرین جلسه یادگیری، پس آزمون فوری و پس از دو هفته، پس آزمون تاخیری اجرا شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آماری تحلیل واریانس فریدمن، آزمون های رتبه ای علامت دار ویلکاکسون و آزمون های کروسکال-والیس مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که توجه از طریق تقویت درونداد زبانی هیچ تاثیر معناداری در یادگیری و حفظ واژگان ندارد. همچنین مشخص شد که هر دو نوع مرور مبتنی بر درونداد و برونداد زبانی تاثیر مثبت در یادگیری واژگان و حفظ آن ها دارد؛ ولی تاثیر آن ها تفاوت معناداری با همدیگر نداشت.

    کلیدواژگان: حفظ و یادگیری واژگان، توجه، بازیابی، تولید
  • بابک همتی* صفحات 208-229

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط هیجانات تحصیلی، حمایت از خودمختاری ادراک شده و احساس تعلق به مدرسه با سازگاری تحصیلی- اجتماعی دانش آموزان بی سرپرست صورت گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش کلیه دانش آموزان بی سرپرست شهر اردبیل در سال 1396 بودند که تعداد 120 نفر به صورت در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه هیجان تحصیلی، ادراک حمایت از خودمختاری، احساس تعلق به مدرسه و سازگاری دانش آموز استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه صورت گرفت. یافته ها نشان دادند که بین هیجان مثبت تحصیلی، حمایت از خودمختاری ادراک شده و احساس تعلق به مدرسه با سازگاری تحصیلی- اجتماعی رابطه مثبت معنادار و بین هیجان منفی تحصیلی با سازگاری تحصیلی- اجتماعی رابطه منفی معنادار وجود دارد (01/0 <p). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد هیجانات تحصیلی، ادراک حمایت از خودمختاری و احساس تعلق توانایی پیش بین سازگاری تحصیلی و اجتماعی دانش آموزان را دارد (01/0 <p). این نتایج بیان می کند که هیجانات تحصیلی، حمایت از خودمختاری ادراک شده و احساس تعلق به مدرسه در پیش بینی سازگاری تحصیلی-اجتماعی کاربرد دارند.

    کلیدواژگان: هیجانات تحصیلی، حمایت از خودمختاری ادراک شده، احساس تعلق به مدرسه، بی سرپرست
|
  • A.A. Hosseinkhanzadeh *, Z. Ahangar Ghorbani, F. Behzadfar, S.Z .Seyyed Noori, M. Taher Pages 7-29

    The aim of this study was to investigate the relation adolescent’s attitudes to their parents with tendency to communicate with opposite sex and adjustment levels in adolescence period. The statistical population of this study were all of high school girl students of Rasht city, from among them  110 people were selected via  random cluster sampling method and  answered to adjustment inventory,  attitude toward premarital sex and  child’ attitude to parent. The  regression based-correlation findings was indicated positive and significant relation among child attitudes’ to mother but not father on tendency to communicate with opposite sex(P<0.01). As well as, there was positive and significant relation between child attitudes’ to father with   all three types of emotional, educational, and social of adjustment (P<0.05). Also, there was positive and significant relation between child attitudes’ to mother with  all three types of emotional, educational, and social adjustment (P<0.01). There was positive and significant relation between tendency to communicate with opposite sex on emotional adjustment (P<0.01), educational adjustment (P<0.01) but not social adjustment. Also, the results of multiple regression was showed that child attitudes’ to mother anticipates tendency to communicate with opposite sex. This study is indicative the impotence of feeling and emotions in teenage girl with their parents, specially mothers. So that, the interaction difficult mother - daughter is good forecast for their communications out of cultural framework and adjustment level.

    Keywords: Child attitude to parent, adjustment, tendency to communicate to opposite sex, girl adolescents
  • E. Daryapour, F. Dortaj *, A. Abbaspour, E. Saadipour, A. Delavar Pages 30-53

    This study was done with the aim of identifying factors affecting the development of research culture in elementary education in academic year of 2017. In this research, qualitative method with phenomenological approach was used. The participants in the study were selected among the faculty members and experts in the field of education. The purposeful sampling method was used for which deep and semi-structured interviews were conducted with 20 participants. The data were saturated in the twelfth interview, but to confirm the results, the data were gathered until the 20th interview and the data were analyzed using a Colaizzi method. Then, the results of this study were presented to the participating faculty members in this study and the results of the study were confirmed. The findings were extracted in 980 initial codes, 26 sub-themes and 8 main themes, including students researching skills, family factors, educational factors, school climate, research encouragement culture, financial resources, organizational factors and social – cultural factors.

    Keywords: Research Culture in Elementary Education, Research Competence, Educational Factors
  • E. Sadri Damirchi *, Sh. Dargahi, R. Ghasemijobaneh, N. Ayadi Pages 54-68

    The aim of current research was to investigate the Role of Perceived Family Resilience and Emotion Regulation in Prediction of Internet Addiction of Students. The research method is correlation. The statistical population of this study consisted of high school students in Parsabad city in the academic year of 2016-2017that among them 250 students were selected as sample through a Random cluster sampling method. The tools used in this study were three standard questionnaires of family resiliency, emotion regulation and internet addiction. The collected data were analyzed using version 21 of the spss software. The findings of this study showed that there is negative and significant relations between family resilience(and its dimensions) and emotion regulation with internet addiction (P<0.01).Also regression analysis showed that the predictor variables could significantly predict 27 percent of variance of internet addiction among students (P<0.01). The findings of this study highlight the importance of Perceived Family Resilience and emotion regulation as important family and individual skills in explaining Internet addiction as one of addictive behaviors in students.

    Keywords: Internet addiction, Family Resiliency, emotion regulation, Student
  • K .Safaeinaeini, M. Narimani *, R. Kazemi, T. Mousazadeh Pages 69-96

    The purpose of this study was determination the effectiveness of courses methods motivational interview and emotion regulation training on reduction of the bullying traditional and cyber and academic burnout user virtual social networking with considering of role countervailing of gender. This research is a probationary from kind multi collective pretest and posttest. The statistical population of the study was selected from all male and female students of secondary second user virtual social networking of Tehran city in the (2016-2017) per annum academic. 90 user students virtual social networking who was selected with means an accidental polymorphous of cluster sampling and at experimental and control groups into accidental. Geared of collect the data from the questionnaires of communication with virtual social networks of Alinaghi & Ataei, the bullying in school (BS) of Patchin & Hinduja and academic burnout the Bersou used. For data analysis the method of Multivariable analysis of covariance and oneway analysis of variance used. The results showed that motivational interview and emotional regulation training compared with the control group had an effect on bullying general and cyber and academic burnout (exhaustion, cynicism and inefficiency), but did not affect traditional bullying and emotional exhaustion (p< 0.05). In addition, the role of gender as a countervailing variable was confirmed only in relation to the effectiveness of emotional regulation training in reducing the variables of bullying (general), cyber bullying and academic cynicism. Those findings show that motivational interview and emotion regulation training have been effective in improving the level of awareness of teenagersUser, especially girls, about the disadvantages of bullying behaviors and academic burnout, and has been effective in motivating behavior change, as well as in identifying, controlling and managing problematic excitements.

    Keywords: Motivational interview_emotion regulation_bullying behavior_academic burnout & virtual social networking
  • K. Abdolmohamadi *, E .Ahmadi, A. Chobdary, M. Hosseinalizade Pages 97-114

    Vulnerability to addiction is one of the main components of the prediction of social health and addiction in adolescent. The purpose of this study was to compare the components of vulnerability to addiction between adolescents with and without Oppositional Defiant Disorder. The research design was a causal-comparative research. The statistical population of this study consisted of all male students’ high school in Tabriz city in the academic year of 2016-2017 that Based on the Morgan sampling table, 500 were selected and were screened by the YSR (Youth Self-Report) then 40 students with Oppositional Defiant Disorder. And 40 Normal students were selected. In the next step, by using of Inci addiction questionnaire identified people at risk to addiction tendency in two groups. To investigate the research hypothesis, MANOVA test was used and the results showed there is a significant difference between the two groups in the components of the vulnerability to addiction (depression, positive attitude towards drugs, anxiety, and high excitement) and total score in confidence level of 0.99. This difference was in favor of without Oppositional Defiant Disorder. In other words, this test has determined that adolescents with Oppositional Defiant Disorder are more vulnerable to addiction. Early diagnosis and early intervention for Oppositional Defiant Disorder can reduce the likelihood of vulnerability to addiction among adolescents.

    Keywords: Oppositional Defiant Disorder, vulnerability to addiction, mal students
  • Hasan Abdollahzadeh * Pages 115-133

    The aim of this study was to investigate the effect of group reality therapy on moral intelligence and academic adjustment of high school students in Gorgan. The research was applied in terms of purpose, and the method was quasi-experimental (pre-test and post-test with a control group). The statistical population consisted of all-male high school students in Gorgan in the school year of 2015-2016. Of these, 15 were randomly assigned to the experimental group and 15 to the control group. Data were collected using the standard Link and Keil Moral Intelligence Questionnaire and the Farahbakhsh Academic Adjustment Questionnaire. The intervention tool was a group reality therapy training based on Glasser's model in eight 90-minute sessions. Univariate and multivariate analysis of covariance was used for data analysis. Findings showed that reality therapy had a positive effect on the dimensions of moral intelligence (honesty, responsibility, forgiveness, empathy) as well as the dimensions of academic adjustment (adjustment to the educational environment, the field of study, academic and educational skills). Therefore, using content and reality therapy guidelines will be helpful in promoting students' moral intelligence and academic adjustment.

    Keywords: Reality Therapy, Moral Intelligence, Academic Adjustment
  • A. Atadokht *, H. Majdi Pages 134-152

    The aim of this study was to examination of the role of sensory processing sensitivity and cognitive functions in predicting students’ psychopathological symptoms. The method was a descriptive and correlation study that the statistical population included all male high school students at 2017-2018 in Ardabil city. The sample consisted of 300 students that were sampled by cluster sampling method. Data were collected using Highly Sensitive Person Scale (HSPS), Cognitive Abilities Questionnaire (CAQ), and Symptoms Checklist-90-Revised (SCL-90-R) and were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. The results showed that psychopathological indexes such as GSI, PST and PSDI have positive relationship with sensory processing sensitivity (P<0.01), and negative relationship with cognitive functions (P<0.01). Also, the result of multiple regression analysis showed that sensory processing sensitivity and cognitive functions have significant role in explaining of students psychopathological profile (P<0.01). According to these findings, it seems that sensory processing sensitivity and cognitive functions have important role in students’ mental health problems, and can be considered as therapeutic objects in clinical work with students’ psychopathology.

    Keywords: Sensory sensitivity, sensory processing disorder, cognitive abilities, psychological disorders
  • S. Farzin, K. Barzegar Bafrooei *, M.Faghihi Pages 153-172

    The aim of this study was to investigate the role of time perspective in academic emotions of secondary school male students. Therefore, 200 students in Shiraz were selected by random cluster sampling and completed time perspective questionnaire of Zimbardo and Boyd (1999) and academic emotions of Pekrun et al (2005). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis. The results of the correlation indicated that there was a positive and significant relationship between the time perspective of hedonist present, future, fatalist present with positive academic emotions; Also, only the negative past, hedonist present, transcendental and positive past had a positive and significant relationship with negative academic emotions. Also path analysis results showed that the proposed model fit the data and  among the dimensions of time perspective, hedonist present, future and fatalist present played role in prediction of positive academic emotions and also negative past, hedonist present and higher education future in prediction of negative academic emotions. Regarding the results of this study, it is suggested that time management training programs should be provided to specialists to guide the students to a balanced time perspective in order to increase positive emotions and decrease negative emotions.

    Keywords: Time Perspective, Academic Emotion, Students of Male
  • E. Ghadampour, R .Darakhshanfar, H. Padervand *, M.Ghorbani Pages 173-188

    This research is aimed at comparing academic procrastination and academic self-regulation in male students with epilepsy and normal students of 12-16 years old in South Khorasan province. This research is a causal-comparative study. The population includes all the male students with epilepsy and normal students of 12-16 years old in South Khorasan province in the academic year 2016-2017. Out of the mentioned population, 30 students with epilepsy were selected by convenience sampling, and 30 normal students were selected by simple random sampling. The samples were homogenized in terms of GPA and grade. The research tools were academic procrastination scale (Solomon and Ruth Bloom) and self-regulation questionnaire. The results of multivariate analysis of variance (MANOVA) for the hypotheses showed that there is a significant difference between academic procrastination and self-regulation in students with epilepsy and normal students (P≤0/05); i.e. students with epilepsy had a higher level of academic procrastination and a lower level of academic self-regulation compared to their normal peers. The findings suggest that since epilepsy is accompanied with cognitive, emotional, and academic deficits, teachers and counselors should pay attention to academic procrastination and self-regulation among students.

    Keywords: Academic procrastination, academic self-regulation, epilepsy
  • S.N. Mousavi, N. Ghafoori *, M .Saeidi Pages 189-207

    The present study is an attempt to examine the psychological processes of noticing, retrieval, and generation and their possible contribution to the process of vocabulary learning and retention among intermediate students. The research method was experimental. Ninety intermediate students were randomly assigned to three groups, namely Noticing through Input enhancement (n=30), Input Enhancement plus Input-Based Reviewing (n=30), and Input Enhancement plus Output-Based Reviewing (n=30). The target Academic Words were contextualized in Focus on Vocabulary 2: Mastering the Academic Word List (Schmitt, Schmitt, & Mann, 2011). A pretest composed of the VKS items was administered to the participants. The first group encountered the target words that have been already highlighted to absorb their attention. Encountering the already highlighted words, the second group reviewed the words through researcher-made word cards. The third group, besides encountering the already highlighted words, reviewed the words through paraphrasing the sentences including the target words. One week after the last treatment session, an immediate posttest, and after two weeks, a delayed posttest were administered. Based on the results of Friedman’s ANOVAs, subsequent Wilcoxon Signed Rank Tests, and Kruskal Wallis Tests, it was revealed that noticing without any intervention has no significant effect on vocabulary learning and retention. It was also found that both types of input-based and output-based reviewing have positive effect on vocabulary learning and retention and their effects are not significantly different.

    Keywords: Vocabulary learning, retention, noticing, retrieval, generation
  • Babak Hemati * Pages 208-229

    This study is done based on evaluating the role of educational emotions, autonomy protection cognition and school dependency in predicting the educational – social adaptation of headless students. The study method was conducted descriptive method. Under study population contain all of headless students in Ardabil on 1396 (2018), that 120 of them were selected achievably as statistical population. Collecting data was done using educational emotion, protection of cognition, school dependency and students adaptation questionnaires. The connected data were analyzed using correlation coefficient of Pearson, and regression analysis. Results show that there is a meaningful positive relationship between positive educational emotions, protection of cognition autonomy and school dependency, and there is significant negative relationship between negative educational emotions and social–educational adaptation. The regression analysis result show that educational emotions, autonomy protection cognition and school dependency can predict of educational–social adaptation of students respectively (p<0/01). These results show that educational emotions, protection of cognitive autonomy and school dependency are useful in predicting the educational and social adaptation.

    Keywords: Educational emotions, protection of cognitive autonomy, school dependency, headless students