فهرست مطالب

علوم آبزی پروری ایران - سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

نشریه علوم آبزی پروری ایران
سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 18
|
  • علی طاهری میرقائد*، ملیکا قلیچ پور، سید مرتضی حسینی، آملیا پرز خیمنز صفحات 1-7

    با توجه به فعالیت کشاورزی در نزدیکی مزارع پرورش ماهی و منابع آبی، احتمال مسمومیت با سموم کشاورزی در ماهی ها زیاد است و به همین دلیل، این تحقیق به هدف بررسی اثر مسمومیت با فلونیکامید بر غلظت یون های خون و آسیب های بافتی آبشش و کلیه ماهی کپور بود. به این منظور، پس از تعیین LC50 96 ساعته، ماهی های در معرض 10 درصد غلظت LC50 (4/3 میلی گرم در لیتر) قرار گرفتند و پس از 21 روز مواجهه با سم، نمونه خون و بافت آبشش و کلیه از ماهی ها گرفته شد. نتایج نشان داد که مسمومیت با فلونیکامید باعث کاهش معنی دار (0/05<p) غلظت کلر و افزایش غلظت پتاسیم در خون ماهی ها می شود، ولی اثری بر سدیم و کلسیم خون ماهی ها نداشت. همچنین، مسمومیت با فلونیکامید باعث آسیب های متعدد در آبشش و کلیه ماهی ها شد. در مقاطع آبشش ماهی ها، ادم لاملای ثانویه، چسبیدگی لاملای ثانویه و هایپرپلازی لاملای اولیه در آبشش مشاهده شد. همچنین، تجمع اگزودا و ملانوماکروفاژ و دژنره شدن لوله های کلیوی در مقاطع کلیه ماهی ها مشاهده گردید. در نهایت نتایج این تحقیق نشان داد که سم فلونیکامید اثرات جدی بر بافت آبشش و کلیه ماهی کپور گذاشت. این آسیب ها مسیول بخشی از تغییرات یونی در خون ماهی م ی باشد. بنابراین توصیه می شود که در مناطقی که از این سم در مزارع استفاده می شود از ورود این سموم به منابع آبی جلوگیری شود تا سلامت ماهی ها در خطر قرار نگیرد.

    کلیدواژگان: سلامت، آفت کش، بافت شناسی، خون
  • معصومه بحرکاظمی*، مصطفی صادقی صفحات 8-18
    تقویت سیستم ایمنی ماهیان به ویژه در گونه های با ارزش مانند ماهی آزاد دریای خزر، از اصلی ترین نیازهای پرورش دهند گان است. بنابراین انتخاب محرک ایمنی مناسب که همزمان با ارتقاء ایمنی، بر رشد ماهیان تاثیر منفی نداشته باشد از مهمترین رویکردهای محققان است. در این راستا به منظور بررسی تاثیر لوامیزول بر ماهی آزاد دریای خزر، 240 قطعه بچه ماهی پرورشی با میانگین وزن 0/15±12/46 گرم به مدت 60 روز با غذای حاوی لوامیزول با غلظت های 300، 600 و 1200 میلی گرم در کیلو گرم جیره تغذیه شدند. گروه شاهد با جیره بدون لوامیزول تغذیه شد. در پایان آزمایش علاوه بر زیست سنجی بچه ماهیان، به منظور مقایسه شاخص های سلولی، بیوشیمیایی و ایمنی خون، خونگیری از ماهیان انجام شد. نتایج نشان داد که لوامیزول بر رشد ماهی آزاد دریای خزر تاثیر مثبت دارد. در واقع هر سه غلظت سبب بهبود میزان رشد در ماهیان شدند و بیشترین درصد افزایش وزن و ضریب رشد ویژه در تیمار 1200 میلی گرم لوامیزول به دست آمد. با افزایش مقدار لوامیزول، ضریب تبدیل غذایی کاهش معنی دار و نسبت کارایی پروتئین افزایش معنی دار یافت (0/05>P). بیشترین تعداد گلبول های سفید و قرمز و بیشترین مقدار هموگلوبین در تیمار1200 میلی گرم لوامیزول در کیلوگرم جیره مشاهده شد. اما تفاوت مقدار هماتوکریت بین تیمارها معنی دار نبود (0/05<P). از نظر پروتئین کل، آلبومین، فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلانین آمینو ترانسفراز بین گروه های مختلف تفاوت معنی دار مشاهده نشد. بیشترین فعالیت آنزیم لیزوزیم و بیشترین میزان ایمونوگلوبولین ام در تیمار 1200 میلی گرم لوامیزول و بیشترین میزان کمپلمان های C3 و C4 در تیمار های 600 و 1200 میلی گرم لوامیزول و بدون تفاوت معنی دار با یکدیگر اندازه گیری شد (0/05<P). بنابر این افزودن لوامیزول به عنوان مکمل غذایی به غذای ماهی آزاد دریای خزر تا غلظت 1200 میلی گرم می تواند برای بهبود رشد و ایمنی  ماهی آزاد دریای خزر پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: لوامیزول، محرک ایمنی، ماهی آزاد دریای خزر
  • عرفان کریمیان*، محمد ذاکری، سید محمد وحید فارابی، مهسا حقی، پریتا کوچنین صفحات 19-31
    این تحقیق با هدف تعیین اثر فعالیت پرورش ماهی قزل‎آلای رنگین کمان بر میزان کلروفیل-آ و شاخص تروفی منطقه عباس‎آباد در حوضه جنوبی دریای خزر طراحی گردید. بدین‎ منظور نمونه‎‎های آب و رسوب از فواصل 5، 50، 100 و 1000 متری از قفس‎های پرورش ماهی طی 4 دوره شامل ماه ‎دی‎ (قبل از پرورش)، اسفندماه 1393 و ماه ‎اردیبهشت‎ (دوره پرورش) و ماه‎ مرداد (بعد از دوره پرورش) 1394 جمع‎آوری شدند. در این بررسی، در مجموع 42 گونه‏ فیتوپلانکتون متعلق به پنج شاخه با غالبیت شاخه‏‏ Bacillariophyta شناسایی گردید. میزان کلروفیل-آ طی دوره‏ و ایستگاه‎های مختلف نمونه‏ برداری دارای تفاوت معنی‏ دار بود (0/05>P). بیشترین میزان کلروفیل-آ طی دوره، در ماه اسفند و ایستگاه با فاصله 5 متری از قفس (2/13 میکرو‏گرم در لیتر) و کمترین آن در ماه اردیبهشت‎ و ایستگاه با فاصله 1000 متری از قفس (0/44 میکرو‏گرم در لیتر) به‏دست آمد. در منطقه مورد مطالعه، شاخص تروفی (TSI) فقط در دوره‎های مختلف نمونه‎برداری تفاوت معنی‎داری داشت (0/05>P). بیشترین میزان آن (42/18) در ماه اسفند و سپس در ماه مرداد (40/47) به ‏دست آمد و این اختلافات بین دوره‎های مختلف معنی‏ دار بود (0/05>P)، در حالی‎که، اثر فاصله از مرکز قفس معنی دار نبود (05/0<P). به‎نظر می رسد که فعالیت پرورش در قفس قزل‎آلای رنگین‎کمان در منطقه عباس‎آباد، به‎دلیل کوچک بودن مقیاس پرورش ماهی، کوتاه بودن طول دوره‎ پرورش و جریان‎های آبی قوی اثر قابل ملاحظه‎ای روی میزان کلروفیل-آ و شاخص تروفی محیط اطراف قفس نداشت به‎طوری‎که، تغییرات مشاهده شده بیشتر با تغییرات فصلی مرتبط بود.
    کلیدواژگان: پرورش، قفس، قزل‎آلا، کلروفیل، شاخص تروفی
  • ابراهیم ستوده*، سینا سقایی، میلاد دهقانی صفحات 32-42
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سیترات سدیم جیره بر عملکرد رشد، ترکیبات شیمیایی بدن و فعالیت آنزیم های گوارشی ماهی شانک زرد باله (Acanthopagrus latus) تغذیه شده با جیره های حاوی مقدار اندک پودر ماهی انجام شد. بچه ماهیان با میانگین وزن اولیه 0/2±6/5 گرم در سه گروه با تعداد 10 قطعه بچه ماهی در هر تکرار تقسیم شده و به مدت 8 هفته تغذیه شدند. گروه های آزمایشی شامل گروه شاهد، جیره حاوی 5 گرم بر کیلوگرم سیترات سدیم (SC5) و جیره حاوی 10 گرم بر کیلوگرم سیترات سدیم (SC10) بودند. در پایان آزمایش، شاخص های عملکرد رشد مثل میانگین وزن نهایی، درصد افزایش وزن و ضریب رشد ویژه بچه ماهیان تیمارهای تغذیه شده با جیره های حاوی سیترات سدیم به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد بالاتر بود (0/05>P). میزان پروتئین خام و چربی خام لاشه بچه ماهیان گروه تغذیه شده با جیره حاوی 5 گرم در کیلوگرم سیترات سدیم نسبت به سایر گروه های آمایشی اندکی بالاتر بود، با این حال نتایج نشان داد این تفاوت معنی دار نیست (0/05<P). فعالیت ویژه پروتیاز کل ماهیان تغذیه شده با جیره های حاوی سیترات سدیم (5 و 10 گرم بر کیلوگرم جیره) به طور معنی داری نسبت به گروه شاهد بالاتر بود (05/0>P). فعالیت آنزیم های گوارشی لیپاز و آمیلاز در بین گروه های آزمایشی اختلاف معنی داری نشان نداد (0/05<P). در مجموع نتایج نشان داد که افزودن 5 گرم سیترات سدیم در جیره باعث بهبود رشد و افزایش فعالیت آنزیم های گوارشی در بچه ماهی شانک زرد باله می شود.
    کلیدواژگان: نمک اسید آلی، رشد، مکمل غذایی، پروتئین گیاهی، فعالیت آنزیمی
  • نیلوفر آقاجانپور سورکوهی، آریا باباخانی*، مهدی طبرسا صفحات 43-58

    در این مطالعه، شرایط مطلوب به منظور استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی از جلبک Sargassum angustifoliumبا استفاده از روش سطح پاسخ تعیین شد. طراحی شرایط بهینه با سه متغیر مستقل درصد غلظت اتانول (در 5 سطح 0، 25، 50، 75 و 100درصد)، مدت زمان استخراج (در 3 سطح 2، 4 و 6 ساعت) و نسبت جامد-مایع (در 3 سطح 1:5، 1:10 و 1:15) انجام گردید. خاصیت آنتی اکسیدانی با آزمایش های میزان فنول کل (TPC)، فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد (DPPH) و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل (TAC) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بیش ترین میزان فنول کل در شرایط بهینه در آب مقطر، مدت زمان 6 ساعت و نسبت جامد-مایع 1:15، فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد در اتانول 25 درصد، مدت زمان 4 ساعت و نسبت جامد-مایع 1:5 و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در اتانول 50 درصد، مدت زمان 4 ساعت و نسبت جامد-مایع 1:15 به دست آمد. در شرایط ذکر شده بیش ترین مقدار TPC 698/01 میلی گرم اسید گالیک بر گرم پودر جلبک خشک شده، مقدار TAC 1/76 میلی گرم اسیدآسکوربیک بر گرم پودر جلبک خشک شده و مقدار DPPH 86/02 (RSA%) بود. نتایج نشان داد که عصاره جلبک S. angustifolium می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در صنعت غذا و هم چنین مکمل های غذایی در برابر آسیب های اکسیداتیو مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جلبک، Sargassum angustifolium، بهینه سازی، آنتی اکسیدان
  • نازنین معتمدی، غلامرضا رفیعی*، کامران رضایی توابع صفحات 59-66
    این پژوهش با هدف بهینه سازی تولید زیست توده با حداقل هزینه های اقتصادی ریز جلبک دریایی ایزوکرایسیس (Isochrysis sp.) با استفاده از ترکیبات کودهای کشاورزی انجام گردید. برای انجام این تحقیق، رشد ریزجلبک های دریایی ایزوکرایسیس به روش کشت دسته ای با بکار بردن نمک های تجاری کشاورزی در مقایسه با نمک های معدنی با درجه آنالتیک در مدت 20 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. در این تحقیق، چهار فرمول بندی جدید به عنوان محیط های کشت جلبک ایزوکرایسیس با به کارگیری غلظت های مختلف محلول کوپر (100، 75، 50 و 25 درصد) و نمک های تجاری تهیه گردید و عملکرد تولیدی این فرمول بندی با محیط کشت (F/2) به عنوان رایج ترین محیط کشت جلبک ایزوکرایسیس، که به طور معمول برای کشت در مقیاس آزمایشگاهی به کار می رود، مقایسه شدند. رشد و تراکم ریزجلبک ایزوکرایسیس در محیط F/2 در مقایسه با محیط کشت دارای غلظت 75% محلول کوپر اختلاف معنی داری را نشان نداد (0/05<P). در نتیجه محیط کشت تیمار با غلظت 75% کوپر برای ریز جلبک ایزوکرایسیس از نظر اقتصادی و تولید زیست توده در شرایط بهتری نسبت به سایر تیمارها قرار دارد. این تیمار علاوه بر تولید ریزجلبک نسبت به محیط F/2، هزینه تولیدی آن حدود 16 برابر (بدون در نظر گرفتن هزینه برای ویتامین ها با درجه آنالتیک) ارزان تر بود. نتایج نشان داد که با استفاده از نمک های تجاری کشاورزی می توان محیط کشت جدیدی را  بدون اثرات منفی بر رشد ریزجلبک تولید کرد که می تواند یک جایگزین مناسب در کشت ریزجلبک دریایی ایزو کرایسیس باشد.
    کلیدواژگان: ایزوکرایسیس، محیط کشت، اقتصاد تولید، کودهای تجاری، زیست توده
  • تکاور محمدیان*، رضا قانعی مطلق، امیرعلی حیدری، سکینه مشجور، مجتبی امام صفحات 67-80

    دایجستاروم (P.E.P. MGE) حاوی مخلوط استانداردی از اسانس های روغنی گیاهی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر مصرف مکمل غذایی دایجستاروم بر آنزیم های کبدی و همچنین سنجش خاصیت آنتی اکسیدانی این مکمل در کپور معمولی بوده است. در این تحقیق اثر استفاده از مکمل غذایی دایجستاروم در سه گروه، شامل گروه کنترل فاقد دایجستاروم، گروه دوم جیره حاوی 200 میلی گرم بر کیلوگرم دایجستاروم و گروه سوم جیره حاوی 400 میلی گرم بر کیلوگرم دایجستاروم روی 225 قطعه بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزن 2/98±16/15 گرم به مدت 60 روز مورد بررسی قرار گرفت. پس از اتمام دوره ی آزمایش،  نمونه گیری از ماهی ها در روز 60 تحقیق انجام گرفت. سپس شاخص های رشد و همچنین فعالیت آنزیم های اکسیداتیو و آنزیم های کبدی در پلاسمای خون مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تجویز مکمل دایجستاروم به ویژه در سطح 200 میلی گرم بر کیلوگرم جیره موجب بهبود شاخص های رشد می شود (0/05>P). با مصرف دایجستاروم تفاوت معنی داری در مقادیر SOD، CAT، GSH و  MDA در بین تیمارهای آزمایش و گروه کنترل مشاهده نشده است (0/05>P). مقایسه سطح آنزیم های کبدی نظیر AST، ALT، ALP و LDH در بین تیمارها و گروه کنترل نشان داد که علی رغم تغییراتی که در میزان این آنزیم ها در بین گروه ها وجود دارد، تنها میزان آنزیم ALP در تیمار 2 در مقایسه با تیمار 3 و گروه کنترل افزایش معنی داری داشته است (0/05>P). براساس نتایج، استفاده از مکمل دایجستاروم در سطوح مذکور می تواند موجب بهبود عملکرد رشد شود و احتمالا تاثیر منفی بر آنزیم های کبدی و آنتی اکسیدان مورد مطالعه در بچه ماهی کپور معمولی نداشته است.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، آنزیم، پلاسما، دایجستاروم، رشد، کپور معمولی
  • احسان اسلامی زاده، مهران جواهری بابلی*، سیمین دهقان مدیسه صفحات 81-91
    این تحقیق با هدف بررسی جوامع و تنوع فیتوپلانکتونی استخرهای پرورش ماهیان گرمابی و همبستگی این جوامع با فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب، در منطقه دزفول در یک دوره 8 ماه انجام شد. براساس نتایج، رده Chlorophyceae با 17 گونه و 84/80 درصد فراوانی، بالاترین فراوانی را در استخر A2 (استخرهای 2 هکتاری) داشت، در این استخر گونه Pediastrum sp.. بالاترین تعداد گونه (18/21±9879/382 تعداد در لیتر) را نشان داد، بیشترین تعداد فیتوپلانکتون ها در تیرماه و کمترین تعداد در اسفندماه شمارش شد. در استخر A12، نیز رده Chlorophyceae با 11 گونه و 92/69 درصد بالاترین فراوانی را داشت و فراوان ترین گونه متعلق به .Pediastrum sp. بود. در این استخر بالاترین تعداد در خرداد و کمترین تعداد در مهرماه مشاهده شد. در استخر D7 بالاترین تعداد فیتوپلانکتون های شمارش شده در خردادماه و کمترین تعداد در فروردین ماه انداره گیری شد. پر تعدادترین رده متعلق به Chlorophyceae با 14 گونه و 89/11 درصد و فراوان ترین گونه متعلق به Pediastrum simplex بود. بالاترین تراکم فیتوپلانکتونی در استخر A12 با 76661514 عدد در لیتر در خردادماه و در استخر A2 با 26948994 عدد در لیتر در اردیبهشت و در آخر در استخر D7 با 12302943 عدد در لیتر در خرداد مشاهده شد. همبستگی بین تراکم فیتوپلانکتونی شناسایی شده و پارامترهای فیزیکی و شیمیایی اندازه گیری شده مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: فیتوپلانکتون، استخرهای پرورش ماهی، تراکم، تنوع، فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی
  • نسرین نیک مهر، سهیل ایگدری*، هادی پورباقر صفحات 92-101

    گاو ماهی سرگنده (Ponticola gorlap)، از خانواده گاوماهیان، در سواحل جنوبی حوضه دریای خزر یافت می شود. از آن جا که اطلاعات کمی در مورد ساختار استخوانی این گونه وجود دارد، این مطالعه به منظور توصیف ساختار اسکلتی این گونه در بخش جنوبی دریای خزر به اجرا درآمد. بدین منظور تعداد 17 قطعه از رودخانه سفیدرود به وسیله دستگاه الکتروشوکر صید و بعد از بی هوشی، در فرمالین بافری 10 درصد تثبیت، و به منظور مطالعه ساختارهای استخوانی شفاف سازی و رنگ آمیزی شدند، سپس ویژگی های استخوانی این گونه به تفصیل توصیف شد. نتایج نشان داد که جمعیت های ایرانی این گونه به واسطه صفات استخوانی شامل تیز بودن نوک استخوان پرویزنی جانبی، فقدان استخوان بینی، مجزا بودن بخش افقی از بخش عمودی استخوان پیش فکی، وجود زایده بالا رونده در استخوان دندانی و جدا بودن دو استخوان رجلی میانی و ساده قابل شناسایی می باشد.

    کلیدواژگان: گاوماهی سرگنده، سفیدرود، استخوان شناسی، گاوماهیان
  • علی طاهری میرقائد*، مهدی قدرتی شجاعی، مریم ویجت، سیدمرتضی ابراهیم زاده، ادیب جهانگرد، مرضیه عباسی، مهدی عبدالهیان صفحات 102-111

    روابط طولی و رابطه طول و وزن شش گونه ماهی شامل سرخو چمن (Lutjanus malabaricus)، شانک زرد باله (Acanthopagrus latus)، سرخو معمولی (L. johnii)، طلال (Rastrelliger kanagurta)، چغوک پشت طلایی (Gerres longirostris) و شورت (Sillago sihama) مورد مطالعه قرار گرفت. این گونه ها از مراکز تخلیه ماهی جمع آوری و زیست سنجی شدند. طول کل، طول چنگالی، طول استاندارد، ارتفاع بدن و ارتفاع باله دمی ماهی ها با دقت یک میلی متر و وزن کل ماهی با دقت 0/1 گرم اندازه گیری شدند. رابطه طول کل و وزن در همه گونه های مورد مطالعه معنی دار و با ضریب همبستگی بالا و بین 0/84 در ماهی چغوک پشت طلایی تا 0/98 در ماهی سرخوی چمن در متغیر بود (0/01>P). مقدار عددی b در رابطه طول و وزن از 2/54 در ماهی طلال تا 2/98 در ماهی شورت متغیر بود. نتایج نشان داد که گونه های سرخو معمولی، سرخو چمن، شورت و شانک زردباله دارای رشد همگون هستند. در حالی که در  ماهی طلال و چغوک پشت طلایی رابطه طول-وزن به صورت ناهمگون منفی به دست آمد.روابط بین طول کل-طول چنگالی، طول کل-طول استاندارد در همه گونه ها معنی دار بودند (0/01>P).رابطه بین طول کل-ارتفاع بدن و نیز ارتفاع بدن-ارتفاع باله دمی نیز در همه گونه ها به غیر از طلال معنی دار بود (0/01<P).

    کلیدواژگان: رابطه طول-وزن، ریخت سنجی، ماهی، خلیج فارس
  • بابک نبوی، کامران رضایی توابع*، آرش جوانشیر خویی، بهاره صمدی کوچکسرایی صفحات 112-122

    آبزی پروری فعالیتی تولیدی است که توسعه بی رویه آن تاثیرات منفی بر منابع آبی خواهد داشت. این تحقیق  با هدف بررسی تاثیر فاضلاب مراکز پرورش قزل آلای رنگین کمان بر رودخانه هراز و مطالعه قدرت خودپالایی این رودخانه انجام شد. از 3 مزرعه پرورش ماهی در بالادست، میان دست و پایین دست رودخانه هراز و 12 ایستگاه منتخب در قبل از هر کدام از مراکز پرورش ماهی (شاهد) و فواصل 100، 1000 و 2000 متر پایین تر از محل ورود فاضلاب با روش کاملا تصادفی نمونه برداری شد. با توجه به شرایط قدرت خود پالایی، اثرات خروجی مزارع بالادست به مزارع مورد مطالعه بعدی و پایین دست نمی رسید. آنالیز فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب (دما، DO، pH، EC، BOD، COD، TDS، TOC، NO3، PO4) با روش های استاندارد و طبقه بندی ساپروبی توسط شاخص ارزش زیستی Z صورت گرفت. براساس نتایج، در تمام ایستگاه های پایین دست افزایش معنی دار غلظت آلاینده ها نسبت به ایستگاه شاهد مشاهده شد. غلظت BOD نیز به طور معنی داری در ایستگاه های بعد از مزارع بالاتر از ایستگاه شاهد بود. علی رغم خودپالایی مناسب رودخانه براساس پهنه بندی، به خاطر حجم بالای فاضلاب ورودی، بیشتر بخش های رودخانه در شرایط یوتروفی کامل و پلی ساپروبی قرار دارند. بالادست ترین کارگاه (مزرعه 1)، بار آلودگی بیشتری به رودخانه تحمیل کرده و مزارع 2 و 3 در رده های بعدی قرار دارند. طبق شاخص ساپروبی، بهترین کیفیت آب مربوط به ایستگاه شاهد مزرعه 1 و بدترین کیفیت مربوط به ایستگاه سوم بعد از مزرعه 1 بود. مطالعه روند خودپالایی رودخانه در ایستگاه های مختلف نشان داد که فاصله اطمینان برای خودپالایی کامل حدود 2000 متر است. علیرغم قدرت خود پالایی مناسب رودخانه هراز، ورود فاضلاب مزارع کوچک تر دیگر با فاصله غیراستاندارد باعث افزایش یوتروفی رودخانه هراز شده است. در صورت عدم نظارت و حسابرسی زیست محیطی مراکز پرورش ماهی، با ایجاد معضلات بیشتر، رودخانه در شرایط دیستروفی قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: آبزی پروری، پساب استخر، خودپالایی، ساپروبی، رودخانه هراز
  • اثر عصاره چای سبز (Camellia sinensis) بر پارامترهای رشد، شاخص کبدی، گنادی و احشایی سیچلاید گورخری (Amatitlania nigrofasciata)
    میلاد کریم زاده، بهرام فلاحتکار*، حمید علاف نویریان صفحات 123-133

    هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره چای سبز (Camellia sinensis) بر عملکرد رشد، بازده غذایی و شاخص کبدی (HSI)، گنادی (GSI) و احشایی (VSI) بر ماهی سیچلاید گورخری (Amatitlania nigrofasciata) می باشد. به همین منظور ماهیان با میانگین وزن اولیه 0/02±1/28 گرم به پنج گروه تقسیم شدند که عبارت بودند از: GT0 (صفر میلی گرم بر کیلوگرم عصاره چای سبز در جیره)، GT50 (50 میلی گرم)، GT100 (100 میلی گرم)، GT200 (200 میلی گرم) و GT400 (400 میلی گرم). برای هر تیمار 3 تکرار در نظر گرفته شد که در هر تکرار 15 عدد ماهی به مدت 84 روز در حد سیری مورد تغذیه قرار گرفتند. طول و وزن ماهیان هر 21 روز اندازه گیری شد و در پایان پارامترهای رشد شامل وزن کسب شده (WG)، نرخ رشد ویژه (SGR)، ضریب تبدیل غذایی (FCR)، فاکتور وضعیت نرخ رشد روزانه (ADG) و فاکتورهای تغذیه ای شامل غذای مصرفی (FI)، درصد افزایش وزن بدن، بازده پروتئین، بازده چربی و درصد بقا و در نهایت شاخص های HSI، GSI و VSI اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد پارامترهای SGR (%/day 1/97±0/04)، WG (g 5/53±0/07) و ADG (g/day 0/98±0/01) در تیمارGT100  اختلاف معنی داری با گروه شاهد داشتند (0/05>P). همچنین بیشترین و کمترین میزان FI به ترتیب در تیمارهای GT100 (g 5/64±0/07) و GT200 (g4/91±0/09) مشاهده شد (0/05>P). علاوه بر این، بهترین FCR در تیمار GT100 مشاهده شد (0/05>P)، اما در HSI، GSI و VSI تفاوت معنی داری در میان گروهای آزمایشی مشاهده نشد (0/05<P). نتایج نشان داد که استفاده از عصاره چای سبز در سیچلاید گورخری با غلظت 100 میلی گرم در کیلوگرم غذا باعث بهبود عملکرد رشد و شاخص های تغذیه ای می شود.

    کلیدواژگان: رشد، کارایی تغذیه، چای سبز، سیچلاید گورخری
  • مقایسه تغییرات ترکیب اسید چرب و آمینه در سوریمی تهیه شده از ماهی کیلکای معمولی به دو روش شستشو و تغییر pH طی دوره ی نگهداری در شرایط انجماد
    زهره قیامی، سید ولی حسینی*، حسین خدایی صفحات 134-145
    در تحقیق حاضر کیفیت تغذیه ای سوریمی تهیه شده از ماهی کیلکای معمولی دریای خزر (Clupeonella caspia) تهیه شده به دو روش شستشو و  تغییر pH در طی دوره ی نگهداری انجماد مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های تهیه شده به مدت سه ماه در شرایط انجماد نگهداری و کیفیت آن ها از نظر برخی از خصوصیات تغذیه ای (نسبت n3/n6، شاخص های کیفیت چربی مانند شاخص ترومبوژنیک و شاخص آتروژنیک و نسبت EAA/NEAA) بررسی شد. براساس نتایج تغییرات شاخص آتروژنیک در واحد زمان معنی دار بود (0/05<p). این شاخص به طور میانگین در روش تغییر pH در طی دوره نگهداری بالاتر از روش شستشو بود و همچنین میزان شاخص تروپوژنیک  به طور میانگین در روش تغییر pH بالاتر از روش شستشو بود و میزان این شاخص در دو ماه اول کاهش و در ماه آخر دوره نگهداری افزایش یافت. نسبت EAA/NEAA در روش تغییر pH بیشتر از روش شستشو بود (0/05<p). در رابطه با تغییرات نسبت n-3/n-6 بین روش شستشو و تغییر pH معنی دار نبود (0/05<p) ولی این نسبت دارای تغییرات معنی داری در طی مدت نگهداری بود و زمان تاثیر معنی داری در رابطه با این شاخص داشت (0/05>p). نتایج نشان داد که مقادیر مرتبط با شاخص های کیفیت تغذیه ای اندازه گیری شده در سوریمی تهیه شده به روش تغییر pH از مطلوبیت بهتری نسبت به روش شستشو را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: کیلکای معمولی، سوریمی، پروتئین ایزوله، شاخص های تغذیه ای
  • بررسی فون راسته بال موی داران (Trichoptera) در رودخانه جاجرود، حوضه دریاچه نمک
    پریسا طهماسبی، سیامک یوسفی سیاه کلرودی*، حمید بلقیس زاده صفحات 146-153
    هدف این تحقیق بررسی فون راسته بال موی داران (Trichoptera) (از شاخه بندپایان) در رودخانه جاجرود می باشد. به همین منظور در رودخانه جاجرود از سه ایستگاه (حاجی آباد، سعیدآباد و خجیر) نمونه های تریکوپترا جمع آوری و از نظر ریختی و آرایه شناختی با استفاده از کلیدهای شناسایی، تا سطح جنس و گونه شناسایی شدند. براساس نتایج چهار گونه Macrostemum hestia، M. fenesrtratum، M. dohrni وHydropsyche dolosa  از خانواده Hydropsychidae شناسایی گردید که برای اولین بار در ایران و این رودخانه گزارش می شوند. براساس نتایج فراوانی تریکوپتراها در مناطق مورد بررسی در ماه های زمستان بسیار کم و در ماه های خرداد، تیر و مرداد بیشترین بود و سپس کاهش یافت.
    کلیدواژگان: فونستیک، توزیع فراوانی، تریکوپترا، جاجرود
  • ویژگی های سن و رشد مولدین ماهی کلمه خزری (Rutilus lacustris) کاربردی در برنامه تکثیر نیمه طبیعی و بازسازی ذخایر
    عبدالملک کر، رحمان پاتیمار*، هادی رئیسی، مرادمحمد شکیبا صفحات 154-166
    مولدین کاربردی برای تکثیر نیمه طبیعی در فصل تکثیر (اسفند-فروردین هر سال) از محدوده ی مصب گرگانرود صید و به مرکز بازسازی و حفاظت از ذخایر ژنتیکی ماهیان استخوانی گلستان انتقال رهاسازی می گردد. به منظور انجام این مطالعه، نمونه برداری از مولدین کلمه خزری (Rutilus lacustris) طی 5 دوره متوالی از اسفند-فروردین 94-1393 تا اسفند-فروردین 98-1397 انجام گرفت. دامنه طول کل و وزن کل مولدین کلمه خزری به ترتیب بین 50/32-00/21 سانتی متر و 423/50-45/60 گرم بود. بیشترین میانگین طولی و وزنی در اسفند-فروردین 94-1393 و کمترین میانگین طولی و وزنی هم در اسفند-فروردین 98-1397 مشاهده گردید. دامنه سنی از +3 تا +9 سال متغیر بود. فراوانی گروه های جنسی و سنی نیز در دوره های مختلف متنوع بود. ماده ها در تمام سال ها، ضریب آلومتری مثبت داشتند در حالی که در نرها این ضریب از 2/65 تا 3/05 متغیر بود. مقادیر مختلفی از ضریب رشد لحظه ای بین گروه های مشابه در دوره های مختلف مشاهد گردید که احتمالا به خاطر وجود گروه های سنی یا کوهورت های ضعیف و قوی می باشد. ضریب وضعیت ماده ها در همه دوره ها بزرگتر از ضریب وضعیت نرها بود. نتایج پارامترهای معادله رشد فان برتلانفی نشان داد طول بی نهایت (L∞) جنس نر از 26/49 تا 38/53 و مقادیر جنس ماده از 32/45 تا 41/97 سانتی متر، ضریب رشد (K) در جنس نر بین 0/24 -0/12 و در جنس ماده بین 0/21-0/11 در سال و شاخص سن صفر (t0) در جنس نر بین 0/21- تا 0/34- و در جنس ماده 0/39- تا 0/99- سال متغیر بود.
    کلیدواژگان: کلمه خزری، مولد، تکثیر نیمه طبیعی، سن و رشد
  • اثر شوری های مختلف آب محیط پرورش بر پارامترهای خونی بچه ماهیان انگشت قد کپور معمولی (Cyprinus carpio)
    مرتضی کاظمین، سید حامد موسوی ثابت*، محمدرضا قمی صفحات 167-174

    در سال های اخیر پرورش ماهی کپور معمولی به عنوان گونه هدف در قفس های پرورش ماهی در فصل گرم دریای خزر پیشنهاد شده است، اما تاثیرات شوری آب بر فیزیولوژی این ماهی به خصوص در اوزان پایین، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات میزان شوری های مختلف آب بر پارامترهای خونی شامل تعداد گلبول های قرمز خون (RBC)، غلظت هموگلوبین (Hb)، درصد هماتوکریت (Hct)، متوسط هموگلوبین گلبول قرمز (MCH)، متوسط حجم گلبول قرمز (MCV)، غلظت متوسط هموگلوبین گلبول قرمز (MCHC)، تعداد گلبول های سفید (WBC)، و شمارش افتراقی گلبول های سفید در این ماهی با متوسط وزن 0/57±5/53 گرم طراحی گردید. در این آزمایش، پنج تیمار شامل 5، 13، 20 و30 ppt و آب شیرین (به عنوان کنترل)، طی 8 هفته در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که با افزایش شوری آب، میزان تمامی فاکتورهای خونی مورد مطالعه به صورت معنی داری دچار تغییر می گردد (0/05>P). البته تغییرات هموگلوبین در تیمارهای مختلف به لحاظ آماری معنی دار نبود (0/05<P). نتایج حاصل از شمارش افتراقی گلبول های سفید، افزایش معنی دار نوتروفیل و مونوسیت را با افزایش شوری آب نشان داد (0/05>P).

    کلیدواژگان: کپور معمولی، شوری، هماتولوژی، شمارش افتراقی، هموگلوبین
  • آمیخته گری در ماهیان، دلایل، کاربردها و روش های شناسایی
    سالار درافشان*، فاطمه پورخزایی صفحات 175-196
    آمیخته گری یکی از روش های کاربردی اصلاح نژاد در آبزیان است و هدف از آن در صنعت آبزی پروری، بهبود عملکرد آبزیان آمیخته در مقایسه با والدین خود تحت شرایط خاص محیطی است. بهبود عملکرد تولید در صفات مختلف کاملا تصادفی است که به دلیل بروز همکاری آللی در آمیخته ها ممکن است به صورت برتری آمیخته یا هتروزیس بروز نماید. تاکنون، آمیخته های متعددی از ماهیان به صورت طبیعی و یا با دخالت مستقیم بشر به طور مصنوعی تولید شده اند. آمیخته ها بخش قابل توجهی از تولید برخی از گونه ها در برخی از کشورها را تشکیل می دهند. به منظور بهبود یافتن بقا و تکامل پایدار در فرزندان آمیخته از فرآیند تری پلوییدسازی در کنار آمیخته گری استفاده می شود. نتایج آمیخته گری می تواند متغیر باشد و به ساختار ژنتیکی والدین (جنسیت) بستگی دارد. نکته کلیدی در این روش اصلاح نژادی، اثبات ماهیت آمیخته نتاج است. به منظور بررسی ماهیت واقعی نتاج حاصل از آمیخته گری می توان از روش ه ای مختلفی استفاده نمود، که از بین آن ها روش مولکولی به دلیل بررسی صحت آمیخته گری در مراحل آغازین لاروی و یا حتی پس از خروج لارو از تخم، دقت، صحت بالا و سرعت مناسب از ابزارهای بسیار کارآمد محسوب می شود. در این نوشتار به بررسی آمیخته های تولیدی در گروه های مختلف ماهیان خوراکی و زینتی با تاکید بر گونه های مهم در ایران خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: آبزی پروری، آمیخته گری، زیست فناوری، هتروزیس (برتری آمیخته)
  • تضمین کیفیت و ایمنی در فرآوری آبزیان
    سید ولی حسینی* صفحات 197-208
    به دلیل خواص ارزشمند تغذیه ای آبزیان، مصرف آن ها در سال های اخیر شدت یافته است، به طوری که امروزه، پروتئین حاصل از آبزیان سهم به سزایی در تامین پروتئین جانوری مورد نیاز بسیاری از مناطق جهان ایفاء می کند. از این رو تلاش های زیادی م ی شود تا با فرآوری آن ها به محصولات متنوع، میزان مصرفشان در بین مردم افزایش یابد. اما مشکل عمده در خصوص آبزیان و فرآورده های حاصل از آن ، سرعت بالای فساد و نزول کیفیت می باشد و در صورت فراهم نشدن شرایط نگهداری مطلوب، به آسانی فاسد شده و قابلیت خوراکی خود را از دست می دهند. نظر به حجم بالای آبزیانی که به صورت فرآوری شده عرضه می شوند، ضرورت دارد که جهت تضمین کیفیت محصول تولیدی، کلیه عملیات قبل و بعد از صید با حداکثر دقت انجام شود تا آبزی مورد استفاده، با حداقل تغییرات وارد مراحل فرآوری گردد. مقاله وروری حاضر سعی دارد چالش های اساسی پیرامون این موضوع را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: ماهی، کنترل کیفیت، فرآورده های شیلاتی، ارزیابی کیفیت
|
  • Ali Taheri Mirghaed *, Melika Ghelichpour, Seyyed Morteza Hoseini, Amalia Perez Jimenez Pages 1-7

    Considering the agricultural activities near the fish farm and water bodies, intoxication of fish is likely; thus, the aim of this study was to evaluate the effect of flonicamid intoxication on blood ions concentration and gill and kidney damage in common carp. To this, after 96 h-LC50 determination, the fish were exposed to 10% of LC50 concentration (4.3 mg / l) and after 21 days of exposure, the blood, gill and kidney were taken. The results showed that flonicamid intoxication decreased chlorine and increased potassium concentrations in fish blood, but had no effect on sodium and calcium levels. In addition, the flonicamid exposure was caused numerous damages to the gills and kidney. In the gill, the secondary lamellar edema, secondary lamellar fusion and primary lamellar hyperplasia were observed in the gill. Also, the exudate and melanomacrophage accumulation and degeneration of renal tubules were observed in kidney of the pesticide-exposed fish. The results showed that flonicamid has serious effects on the gill and kidney tissues of carp. These injuries are responsible for some of the ionic changes in fish blood. Therefore, it is recommended that this pesticide is used in farms, care should be taken to prevent the pesticide from entering the water resources in order not to threaten fish health.

    Keywords: Health, pesticide, histopathology, Blood
  • Masoumeh Bahrekazemi *, Mostafa Sadeghi Pages 8-18
    The immune system improvement of fishes, especially in valuable species such as the Caspian brown trout (Salmo caspius), is one of the main needs of fish culturists. Therefore, the selection of appropriate immune stimuli that do not adversely affect fish growth while promoting immunity is one of the most important approaches of researchers. In order to investigate the effect of levamisole on the Caspian brown trout, 240 cultivated juvenile with mean weight of 12.46±0.15 g, were fed a diet containing levamisole at concentrations of 300, 600 and 1200 mg/kg diet for 60 days. The control group was fed with a diet without levamisole. At the end of the experiment, in addition to biometry of fish, blood samples were taken for comparison of cellular, biochemical and immunological parameters. The results showed that levamisole had a positive effect on the growth of the Caspian brown trout. In fact, all three concentrations improved the growth performance of fish and the highest percentages of weight gain and specific growth rate were obtained in 1200 mg/kg levamisole. As the amount of levamisole increased, the feed conversion ratio decreased significantly and the protein efficiency ratio increased significantly (P<0.05). The highest number of white and red blood cells and the highest amount of hemoglobin were observed in 1200 mg/kg levamisole. However, the differences amongst treatments were not significant in term of hematocrit (P>0.05). There was no significant difference in total protein, albumin, aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase activities between different groups. Maximum lysozyme enzyme activity and the highest IgM amount were measured in 1200 mg/kg levamisole. The highest C3 and C4 complement amounts were observed in 600 and 1200 mg/kg levamisole without any significant difference (P>0.05). Therefore, the addition of levamisole as a dietary supplement to the Caspian brown trout diet to 1200 mg/kg can be suggested to improve the growth and immunity of the Caspian brown trout.
    Keywords: levamisole, Immune stimulant, Caspian brown trout
  • Erfan Karimian *, Mohammad Zakeri, Seyed Mohammad Vahid Farabi, Mahsa Haghi, Preeta Kochanian Pages 19-31
    This study was designed to determine the effect of rainbow trout cage culture on the chlorophyll-a content and trophic index value in the Abbas Abad area, southern Caspian Sea. For this purpose, water samples were collected by a distances of 5, 50, 100 and 1000 m from the cages during December 2014 (before rearing period), March and April (during rearing) and August 2015 (post rearing period). In this study, a totalof 42 species of phytoplankton belonging to five phyla (with the dominance of Bacillariophyta) were identified. Chlorophyll-a content varied significantly in different periods and stations (P<0.05). The highest and lowest chlorophyll-a content was recorded in March and station 5 m (2.13 μg/l) and May and station 1000 m (0.44 μg / l) away from cages, respectively. The Trophy State Index (TSI) was significantly different between the sampling periods (P<0.05). The highest TSI (42.18) was observed in March and then in August (40.47) and this differences were significant between different periods (P<0.05), whereas, it was not affected by the distance from the cages (P<0.05). It seems that the rainbow trout cage culture in the Abbas Abad region no remarkable effect on Chlorophyll-a and trophic index in the vicinity of fish cages due to the small scale and short duration of cage culture activity and strong water currents, so that observed changes were more associated with seasonal fluctuant.
    Keywords: cagE, culture, rainbow trout, Chlorophyll, trophic index
  • Ebrahim Sotoudeh *, Sina Saghaei, Milad Dehghani Pages 32-42
    The objective of this study was to evaluate the effects of supplementing organic acid salt on the growth performance, body composition and digestive enzymes activity of yellowfin seabream (Acanthopagrus latus) fingerling fed diets, including low fish meal. Fish with an initial mean weight of 6.5±0.2 g were divided into a control and two treatments, with 10 fish in each replicate, and fed the following supplemented diets for 8 weeks: Control diet, 5 g/kg diet sodium citrate (SC5) and 10 g/kg diet sodium citrate (SC10). At the end of the experiment, the growth performance indices, including mean final weight, weight gain and specific growth rate of fingerlings fed diets containing sodium citrate were significantly higher than control (P<0.05). The crude protein and crude fat of fish in the group fed diet containing 5 g/kg of sodium citrate was slightly higher than other groups, however, that these differences were not significant (P>0.05). The specific activity of total protease in fish fed diets containing sodium citrate (5 and 10 g / kg diet) was significantly higher than that of the control group (P<0.05). The activity of lipase and amylase enzymes was also increasing by rising sodium citrate, but this increase was not significant (P>0.05). These results indicated that 5 g/kg diet sodium citrate improved growth, enhanced digestive enzymes activity capacities of A. latus fingerling, and may be a potential feed additive for this fish.
    Keywords: Organic acid salt, growth, dietary supplement, Plant protein, Digestive enzymes
  • Niloofar Aghajanpoor, Aria Babakhani *, Mehdi Tabarsa Pages 43-58

    In this study, optimum conditions for the antioxidant compounds extraction from Sargassum angustifoliumalgae were determined by response surface methodology. Optimal design with three independent variables: ethanol concentration (with five levels of 0, 25, 50, 75 and 100), extraction time (with three levels of 2, 4 and 6 hours) and solid-liquid ratio (with three levels of 1: 5, 1:10 and 1:15) was generated. Total phenolic content (TPC), free radical inhibitory activity (DPPH) and total antioxidant capacity (TAC) were used as responses. The results showed that the maximum TPC in optimal conditions was obtained in distilled water, 6 hours and a 1: 15 solid-liquid ratio, free radical inhibitory activity in ethanol 25%, 4 hours duration, and a solid-liquid ratio of 1: 5 and total antioxidant capacity in ethanol 50%, duration 4 hours and solid-liquid ratio 1:15. In terms of the above mentioned conditions, the highest amount of TPC was 698.01 mg gallic acid per gram of dried algae powder, TAC value was 76.1 mg ascorbic acid per gram of dried algae powder and DPPH value was 86.02 (RSA%). The results showed that the extract of S. angustifolium could be used as a natural antioxidant in the food industry, as well as food supplementation against oxidative damage.

    Keywords: Algae, Sargassum angustifolium, optimization, antioxidant properties
  • Nazanin Motamedi, Gholamreza Rafiee *, Kamran Rezaei Tavabe Pages 59-66
    This study was conducted to optimize the marine microalgae Isochrysis sp. biomass by minimum economic cost using agriculture fertilizers. Fot this purpose, microalgae Isochrysis sp. was cultured under batch culture condition using agriculture fertilizers to evaluate the differences in growth rate (biomass production) with those of analytical grade for 20 days. Four different culture media were prepared based on 100, 75, 50 and 25% cooper formula using commercial agriculture fertilizers and analytical grade inorganic salts and compared with F/2 medium as commonly used media for microalgae cultivation in laboratory scale. Isochrysis sp. showed better results in F/2 medium in terms of growth and intensity, however, no significant difference was found compared to medium 75% (P>0.05). This treatment i.e. medium 75% cooper for marine microalgae Isochrysis sp. is economically and biomass production have better conditions compared to other treatments. This treatment in addition to the marine microalgae copared to F/2, its cost is about 16 times lower (without consideration of the vitamins analytical grade vitamins). The results revealed that new formulation of fertilizer using commercial agricultural fertilizers as medium is feasible without any negative effect the Isochrysis sp. growth, and can be used as replacedment for the marine microalgae Isochrysis sp. biomass by minimum economic cost using agriculture fertilizers. Fot this purpose, microalgae Isochrysis sp. culture.
    Keywords: Isochrysis, Culture medium, economic production, commercial fertilizer, Biomass
  • Takavar Mohammadian *, Reza Ghaneimotlagh, AmirAli Heidari, Sakyne Mashjoor, Mojtaba Emam Pages 67-80

    Digestarom® P.E.P. MGE contains a standardized mixture of phytogenic essential oils. The aim of this study was to investigate the effect of Digestarom dietary supplement on liver enzymes as well as antioxidant properties of this supplement on common carp. In this study, the effect of dietary Digestarom supplement was investigated in three groups, including a control one without Digestarom, the second group containing 200 mg/kg of Digestarom, and the third group with 400 mg/kg of Digestarom on 225 common carps with a mean weight of 16.15 ± 2.98 g for 60 days. After the experiment, sampling of fish was carried out on day 60. Then the growth performance, activity of blood plasma oxidative and liver enzymes was studied. Based on the results, administration of Digestarom has led to improve in growth parameters especially at the level of 200 mg/kg. The results of the experiment did not show significant difference in the level of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and glutathione (GSH) and malondialdehyde (MDA) between the treatments and the control group (P<0.05). Comparison of liver enzymes levels such as AST, ALT, ALP and LDH between the treatments and control group showed that despite of changes in the level of these enzymes between the groups, only the ALP significantly increased in the group 2 compared to group 3 and control group (P<0.05). Based on the results, suplemnting Digestarom in above-mentioned levels probably has a positive effect on growth performances without any negative effect on the liver and antioxidant enzymes in common carp fingerlings.

    Keywords: Antioxidant, Enzyme, Plasma, Digestarom, growth, Common carp
  • Ehsan Eslamizadeh, Mehran Javaheri Baboli *, Simin Dehghan Madiseh Pages 81-91
    This research aimed to study the phytoplankton communities and their diversity in warmwater fish culture ponds, and their relationship with the physico-chemical factors of water, in three ponds of Dezful Region during an eight-month period. Based on the results, Chlorophyceae with 17 species (80.84%) was the most frequently found phytoplankton in pond A2. Pediastrum sp. had the maximum abundance identified species (9879.18±382.21 ind./L). The highest abundance was found during late June to late July and the minimum one during late February to late March. In pond A12, the Chlorophyceae with 11 species and 69.92% of the population was the most frequent phytoplankton and Pediastrum sp. was most frequent species. In this pond, the maximum number of phytoplankton was the recorded during the late May to late June and the minimum one during late September to late October. In pond D7, the greatest abundance was recored during late May to late June and the less one during late March to late April. The Chlorophyceae with 14 species and 11.89% of the population was the most frequent one and Pediastrum simplex was the most frequent species. The highest observed densitie was 76661514 individual per liter in pond A12 (from late May to late June), 26948994 per liter in pond A2 (from late Aril to late May), and 12302943 per liter in pond D7 (from late May to late June). No relationships were found between phytoplankton population and the measured water physicochemical parameters of water.
    Keywords: phytoplankton, fish culture ponds, Density, Diversity, physicochemical factors
  • Nasrin Nikmehr, Soheil Eagderi *, Hadi Poorbagher Pages 92-101

    The Caspian bighead goby(Ponticola gorlap), a member of the family Gobiidae, is found on the southern Caspian Sea basin. Since little information is available about the skeletal structure of this species, therefore, this study was conducted to describe its detailed skeletal structure in the southern Caspian Sea. For this purpose, a total of 17 specimens were collected from Sefid River by electrofishing device. After anesthesia, they were fixed into 10% buffered formalin, and for osteological examination, they were cleared and stained and, their bony characteristics were described in detail. The results showed that Iranian populations of this species can be identified by having traits, including sharp point of the lateral ethomoid, lack of the nasal, separation of the horizontal part from the vertical part of the premaxilary, presence of an ascending process in the dentary and separation of the symplectis and metapterygoid.

    Keywords: Bighead goby, Sefid River, Osteology G, obiids
  • Ali Taheri Mirghaed *, Mehdi Ghodrati Shojaei, Maryam Weigt, Seyyed Morteza Ebrahimzadeh, Adib Jahangard, Marzieh Abbasi, Mehdi Abdolahian Pages 102-111

    The length-weight and some length- length relationships of six fish species, including Lutjanus malabaricus, Acanthopagrus latus, L. johnii, Rastrelliger kanagurta, Gerres longirostris and Sillago sihama from the Persian Gulf were studied. The specimens were collected from landing centers and their morphometics, including total length (TL), fork length (FL), standard length (SL), body depth (BD), and caudal fin height (FH) measured to the nearest mm and weighed to the nearest 0.1 g. All length-weight relationships were significant, with the coefficient of determination (r2) ranging from 0.84 (G. longirostris) to 0.98 (L. malabaricus) (P<0.01). The parameter b ranged from 2.54 (R. Kanagurta) to 2.98 (S. sihama). The results indicated isometric growth in L. malabaricus, A. latus, L. johnii, and S. sihama andnegative allometric growth pattern in G. longirostris and R. kanagurta. The results indicated that the length-length (TL-FL and TL-SL) relationships were highly correlated and significant for all species (P<0.01). The relationship between TL-BD and BD-FH was also significant, except for R. kanagurta (P>0.01).

    Keywords: Length-weight relationship, Morphometrics, fish, Persian Gulf
  • Babak Nabavi, Kamran Rezaei Tavabe*, Arash Javanshir Khoei, Bahareh Samadi Kuchaksaraei Pages 112-122

    Aquaculture is a production activity whose uncontrolled development would cause negative effects on water resources. This study was conducted on Haraz River to investe the sewage impacts of Oncorhynchus mykiss farms and assess the self-purification capability of the river. Sampling was carried out in 3 pilot farms and 12 selected stations containing pre-farm (control) and post-farms stations in distances of 100, 1000 and 2000 meters downstream from the sewage entry point by random method. Due to the self- purification, the impacts of upstream farms did not reach the next and lower-stream ones. Analyzes of physicochemical factors of water including: Temperature, DO, pH, EC, BOD, COD, TDS, TOC, NO3, PO4 were performed. Saproby classification was done based on biological value index. According to the results, in all downstream stations, a significant increase in concentrations of pollutants was obsereved compared to the control station. BOD was signifantly higher in the post-farm stations too. Despite the proper self-purification of river based on zonation, most sections were completely in eutrophic and polysaprob conditions due to the volume of sewage imported. The first studied farm from upstream, imported more pollution to the river and and the second and third farms are in the next ranks. Accoding to Z index, the best water quality belonged to control station of the first farm and the worst, was about the third station of the mentioned farm. Self-purification assessment demonstrated the reliable distance at 2000 m for complete purification. Despite the suitable self-purification of the Haraz river, the effluents from other smaller farms at non-standard distances, has increased the eutrophy of this river. Failure to monitor fish farms, may cause more problems in the future and the river may be in the state of dystrophy.

    Keywords: aquaculture, Farm effluents, Self-Purification, Saproby, Haraz River
  • The effect of green tea (Camellia sinensis) extract on growth performenance, hepatic, gonadal and visceral indices of convict cichlid (Amatitlania nigrofasciata)
    Milad Karimzadeh, Bahram Falahatkar *, Hamid Allaf Navirian Pages 123-133

    The aim of this study was to assess the leaf aqueous extract composition of green tea (GT) (Camellia sinensis) on growth performance, feed efficiency, hepatosomatic index (HSI), gonadosomatic index (GSI), and viscerosomatic index (VSI) in convict cichlid (Amatitlania nigrofasciata). For this purpose, fish (initial mean weight, 1.28±0.02 g) were divided into five groups: GT0 (0 mg green tea extract kg-1 of feed), GT50 (50 mg green tea extract kg-1 of feed), GT100 (100 mg green tea extract kg-1 of feed), GT200 (200 mg green tea extract kg-1 of feed), and GT400 (400 mg green tea extract kg-1 of feed). Each treatment had triplicate groups and, in each replicate, there were 15 fish fed to satiety for 84 days. Fish weight and length were measured every 21 days and at the end of trial growth parameters, including specific growth rate (SGR), weight gain (WG), condition factor, daily growth rate (ADG), and nutritional factors including food intake (FI), feed conversion ratio (FCR), as well as HSI, GSI and VSI were measured. The results showed that in GT100 treatment, SGR (1.97±0.04 %/day), WG (5.53±0.07 g) and ADG (0.98±0.01 g/day) was greater than the other groups (P<0.05). Moreover, the greatest and lowest FI were observed in GT100 (5.64±0.07 g) and GT200 (4.91±0.09 g), respectivly (P<0.05). Also, the best FCR was observed in GT100 treatment (P<0.05), but there was no significant difference in HSI, GSI and VSI among trial groups (P>0.05). The results of this study showed that the use of 100 mg/kg of green tea extract in convict cichlid feed can improve growth performance and nutritional indices.

    Keywords: growth, Nutrition efficiency, Green tea, Convict cichlid
  • A comparative study of fatty and amino acid changes in common Klika derived surimi prepared with washing and pH-shift methods and stored under frozen condition
    Zohre Ghyami, Seyed Vali Hosseini *, Hosein Khodaee Pages 134-145
    In this study, Surimi nutritional quality of common Kilka (Clupeonella caspia) prepared by washing and pH shifting methods during freezing storage was investigated. The samples were stored under freezing conditions for three months and their nutritional qualities were evaluated for some nutritional properties (n3/n6 ratio, lipid quality indices such as TI index and AI index and EAA/NEAA ratio). According to the results, changes in AI index in time unit were significant (p < /em><0.05). The average of the pH shifting during the maintenance period was higher than that of the washing method. Also, the tropogenic index was significantly higher in the pH shifting method than the washing method, and the index decreased in the first two months and increased in the last month of storage. The EAA/NEAA ratio was higher than the wash method in the pH shifting method (p < /em><0.05). Regarding the changes in the n-3/n-6 ratio, there was no significant difference between the washing method and the pH shifting (p < /em><0.05), but this ratio had significant changes during the maintenance period and had a significant effect on this index (p < /em><0.05). The results showed that the values ​​related to nutritional quality indices measured in surimi produced by the pH shifting method have a better utility than the washing method.
    Keywords: Common Kilka, Surimi, Isolate protein, Nutritional quality
  • Faunistic Survey of Trichoptera in the Jajrood River, Namak Lak basin
    Parisa Tahmasebi, Siamak Yousefi Siahkalroodi *, Hamid Belgheiszade Pages 146-153
    The aim of this study was to investigate Trichoptera (arthropod) fauna in the Jajroud River. For this purpose, Trichoptera were collected from three stations (Hajiabad, Saeedabad and Khojir) in Jajroud River and were identified in terms of morphology and taxonomy using identification keys to the level of genus and species. Based on the results, four species of Macrostemum hestia, M. fenesrtratum, M. dohrni and Hydropsyche dolosa from the family Hydropsychidae were identified, which is the first reported in Iran and this river. The frequency of Trichopters in the study areas was very low in the winter months and was highest in June, July and August and then decreased.
    Keywords: Faunistic, Frequency distribution, Trichoptera, Jajrood
  • Age and growth characteristics of Caspian Roach broodstocks (Rutilus lacustris) used for semi-natural propagation and stock enhancement programs
    Abdolmalek Kor, Rahman Patimar *, Hadi Raeisi, Moradmohammad Shakiba Pages 154-166
    The used Caspian roach broodstocks for semi-natural propagations are collected from the Gorgan river estuary during February-March every year and transported to the fisheries center of the stock enhancement and conservation of genetic stocks of Caspian bony fishes. Sampling of Caspian roach broodkstcoks for this study perforemed for 5 successiv years duing 2014 to 2018. Total length and weight of the broodstocks ranged from 21 to 32.5 cm and from 45.60 to 423.50 g, respectively. The largest mean value of lengths and weights were observed in February-March 2014, and the smallest in February-March 2018. Age of broodstocks ranged between 3+ and 9+. Abundance of ages and sexes were different between years. Feamles had positive allometry in all years, while that of males ranged 2.65 and 3.05 indicating mainly negative allometric pattern. Different instanteneus growth rates were observed during five years, indicating presence of strong and/or weak ages and/or cohorts in the studied populations. Condition factor of the females were larger than that of males in all periods. The results showed that L-infinity of males ranged from 26.49 to 38.53 cm, and that of females from 32.45 to 41.97 cm, k-coefficient ranged between 0.12 and 0.24 (year-1) for males and between 0.11 to 0.21 (year-1) for females, and t0 of males ranged from -0.21 to -0.34 (year), and that of females from -0.39 to -0.99 (year).
    Keywords: Caspian Raoch, broodstock, Semi-natural propagation, Age, Growth
  • Effect of different water salinities on hematological parameters of juvenile common carp (Cyprinus carpio)
    Morteza Kazemein, Hamed Mousavi Sabet *, MohammadReza Ghomi Pages 167-174

    In recent years, common carp cultivation has been proposed for cage culture in the Caspian Sea during the warm seasons, but there is no data available on the effects of water salinity on the physiology of this fish, especially at low weights. Therefore, the present study aimed to investigate the effects of different salinity of water on hematological parameters, including red blood cell count (RBC), hemoglobin concentration (Hb), hematocrit percentage (Hct), mean corpuscular hemoglobin (MCH), mean corpuscular volume (MCV), mean corpuscular hemoglobin concentration (MCHC), white blood cell count (WBC), and and differential count of white blood cell in this fish with an average weight of 5.53±0.57 g were designed. In this experiment, four treatments, including 5, 13, 20 and 30 ppt and fresh water (as a control) were considered for 8 weeks. The results showed that with increasing water salinity, the amount of all studied hematological factors changes significantly (p < /em><0.05). However, changes in the hemoglobin in different treatments were not statistically significant (p < /em>>0.05). The results of differential white blood cell count showed a significant increase in neutrophils and monocytes due increasing water salinity (p < /em><0.05).

    Keywords: Common carp, Salinity, Hematology, Differential count, Hemoglobin
  • Hybridization in fishes; reasons, applications and detection methods
    Salar Dorafshan *, Fatemeh Pourkhazaee Pages 175-196
    Hybridization is an important breeding method for obtaining new varieties that increase genetic diversity. Inter-specific hybrids have been produced for aquaculture and stocking programs to increase growth rate, transfer desirable traits between species, combine desirable traits of two parents into a single group. The aim of hybridization in the aquaculture industry is to improve the performance of hybrids compared to their parents under specific environmental conditions. Improvement in production performance in different traits is quite coincidental due to the presence of allelic interaction in hybrids which can provide hybrid vigor or heterosis. Until now, numerous hybrids of fish have been produced naturally or by direct human intervention. Hybrids constitute a significant proportion of some countries’ production for certain taxa. Hybridization has been used in combination with polyploidization to improve developmental stability in hybrid progeny. The results of inter-specific hybridization can be variable and depend on the genetic structure (including the sex) of the parent fish. Detection of hybrid nature of the progeny has a key role in the hybridization practices. Different methods can be used to investigate the true nature of hybrids, such as molecular methods which provide us the possibility to test at early larval stages or even after larval hatching. High precision and accuracy as well as suitable performance test speed make them efficient tools for hybrid detection. Hybridization between different species of food as well as ornamental fish with emphasizing on most important Iranian fish species have been reviewed.
    Keywords: aquaculture, Hybridization, Biotechnology, Heterosis (Hybrid vigor)
  • Quality assurance and safety in seafood processing
    Seyed Vali Hosseini * Pages 197-208
    Due to the valuable nutritional properties that exist in aquatic animals, their consumption has been intensified in recent years. Thus, the protein obtained from edible aquatic animals, has a significant contribution in providing the animal protein needed in many parts of the world. Therefore, many efforts are made to increase their consumption among the people by processing them into various products. But the main problem with aquatic animals and their products is the high rate of spoilage and the decline in their quality, which, if the desired storage conditions are not provided, they will be spoiled easily and lose their edible capacity. Due to the high volume of fish that are processed, it is necessary to ensure the quality of the product, by monitoring all the operations before and after fishing so that the fish used, with minimal changes to enter the processing process. In the present article we attempt to examine the main challenges surrounding this issue.
    Keywords: Quality Control, Seafood products, Quality Assurance, Seafood processing