فهرست مطالب

فصلنامه تازه های بیوتکنولوژی سلولی مولکولی
پیاپی 38 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شکوفه رضایی، احمدفرهاد طالبی* صفحات 9-28

    امروزه با استفاده از مهندسی ژنتیک، پروتئین‌های نوترکیب می‌توانند در حجم انبوه، کیفیت مطلوب و هزینه پایین برای پاسخگویی به خواسته‌های صنایع مختلف تولید شوند. پروتئین‌های نوترکیب می‌توانند در روش‌های بیانی مختلفی نظیر سیستم‌های بیانی عاری از سلول یا بر پایه سلول های پروکاریوتی یا یوکاروتی بیان شوند. با توجه به مزایای استفاده از سلول های پروکاریوتی، یکی از سیستم های متداول برای تولید پروتئین های نوترکیب، استفاده از باکتری اشریشیاکلی (E.coli) است. هدف از مطالعه حاضر بررسی دقیق تر بیان پروتئین نوترکیب در باکتری E. coli و ارایه راه کارهای مناسب برای دستیابی به کشت با تراکم سلولی بالا و با قابلیت بیان بیشینه است. از این رو با مطالعه حدود 63 مقاله چاپ شده در زمینه مهندسی ژنتیک، سیستم های بیانی گوناگون برای تولید پروتئین های نوترکیب معرفی و سپس راهکارهای عمومی برای بیان بالاتر آنها بررسی شدند. رویکردهای متعددی برای افزایش بازدهی و حلالیت به کار گرفته شده است؛ تغییر سرعت سنتز پروتئین ها، استفاده از پروتئین های اتصالی، موتاسیون در پروتئین هدف، بیان هم زمان چاپرون های ملکولی و بهینه سازی شرایط کشت از جمله روش هایی است که در این مطالعه ارزیابی شده اند. کلونینگ مجازی در بستر توسعه روش های نرم افزاری و پایگاه های اطلاعاتی غنی تر به کمک ابزار و آزمون های آزمایشگاهی آمده و توانسته است به رفع محدودیت های بیان نوترکیب پروتئین ها در میزبان هایی با سیستم بیانی متفاوت منجر شود.

    کلیدواژگان: کلونینگ مجازی، میزبان پروکاریوتی، تراریختگی، سیستم های بیانی، پروتئین نوترکیب
  • شکوه صفائیان، مهدی صالحی باروق*، سید پژمان شیرمردی صفحات 29-40
    سابقه و هدف

     پروتون درمانی پیشرفته ترین روش درمان تله تراپی است. پروتون بیش ترین انرژی خود را در موقعیتی به نام پیک براگ تخلیه می کنند. بنابراین برای درمان سرطان، تومور باید در مکان پیک براگ گسترده شده قرار بگیرد. فوتون ها و نوترون های پراکنده یک چالش در پرتودرمانی پروتون است. هدف این مطالعه محاسبه دوز فوتون ها و نوترون های پراکنده از چشم در پروتون درمانی است.

    مواد و روش

    در این مطالعه شبیه سازی براساس کد MCNPX انجام شده است. برای این، تومور کروی با قطر 6/0 سانتی متر در فانتوم چشم در عمق 5/2 میلی متری سطح چشم نظر گرفته شده و قله براگ به طور دقیق در انتهای تومور تشکیل شده است. فانتوم چشم با پروتونی با انرژی MeV 50 تابش دهی شده است.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان می دهد که دوز پراکنده نوترون ها و فوتون ها به علت پروتون درمانی در بافت چشم به ترتیب14- e 817/8و 13- e 653/1 گری است و دوز مری و تیرویید به ترتیب برای نوترون های پراکنده 07- e 037/1 و 08- e 89/2 گری و برای فوتون ها 08- e 11/5 و 07- e 58/1 گری است.

    بحث

    نتایج نشان می دهد که در مری و تیرویید دوز پراکنده ناچیزی دریافت شده است. دوز پراکنده تیرویید نسبت به مری بیش تر است که به خاطر نزدیکی این بافت به محل تابش دهی است. نتایج نشان داد که کم تر از 1% کل دوز پروتون به سایر بافت ها پراکنده شده است.

    کلیدواژگان: پروتون درمانی، تومورهای چشمی، دوز دریافتی، کد MCNPX، شبیه سازی
  • مریم مسافر، نوشا ضیاء جهرمی* صفحات 41-50
    سابقه و هدف

     بیماری هاشیموتو یک بیماری خود ایمنی مربوط به غده تیرویید است که می تواند منجر به ابتلا به بیماری خود ایمنی دیابت نوع یک شده و آسیب های جبران ناپذیری برای فرد بیمار ایجاد نماید. هدف از این مطالعه تاثیر هورمون های تیروییدی بر هموگلوبین گلیکوزیله و آلبومین گلیکوزیله در بیماران هاشیموتو مبتلا به دیابت نوع یک و مقایسه با افراد سالم است.

    مواد و روش ها

     در این تحقیق 30 فرد بیمار مبتلا به بیماری های هاشیموتو و دیابت نوع یک، 30 فرد مبتلا به بیماری هاشیموتو و 30 فرد سالم به عنوان گروه شاهد مورد مطالعه قرار گرفتند. از این افراد مقدار 5 میلی لیتر خون وریدی جهت سنجش T3 و T4 و TSH و هموگلوبین گلیکوزیله و آلبومین گلیکوزیله گرفته شد و سپس سطح سرمی فاکتورهای نامبرده اندازه گیری شدند.

    یافته ها

     نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که در بیماران هاشیموتو و دیابت نوع یک میزان آنتی بادی های تیرویید پراکسیداز به صورت معنی دار کاهش یافت (001/0 > P-val)، TSH در بیماران نیز افزایش معنی دار داشت (043/0 = P-val). هورمون تری یدوتیرونین در بیماران مبتلا به هاشیموتو نسبت به گروه سالم تغییر معناداری نداشت (168/0 = P-val).  تیروکسین در بیماران مبتلا به هاشیموتو کاهش داشت (013/0 = P-val). گلوکز در بیماران مبتلا به هاشیموتو به صورت معناداری افزایش داشت (036/0 = P-val). هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران مبتلا به هاشیموتو به صورت معناداری افزایش داشت (013/0 = P-val). آلبومین گلیکوزیله در بیماران مبتلا به هاشیموتو تغییرهای معناداری نداشت (0919/0 = P-val).

    نتیجه گیری

     به طور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد بیماری هاشیموتو همراه با دیابت نوع یک با تغییرهای هورمون های تیروییدی، آنتی بادی های تیرویید پراکسیداز و هم چنین هموگلوبین گلوکوزیله ارتباط مستقیم داشته و این پارامترها می توانند به عنوان بیومارکر برای تشخیص علایم اولیه بروز بیماری مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: هاشیموتو، غده تیروئید، آلبومین گلیکوزیله، هموگلوبین گلیکوزیله
  • فرشید غیبی حاجیور، سجاد نیکخواه، رحمان جعفری هفشجانی* صفحات 51-60
    سابقه و هدف

     دیابت باعث کاهش سلول های بتا و اختلال در عملکرد آن ها می شود سیلی‌ مارین این اختلال و کاهش را بهبود می بخشد و هم چنین به‌ طور قابل ‌توجهی باعث افزایش بیان انسولین می شود و هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سیلی ‌مارین بر قند خون و بیان ژن Hnf4a در رت های نر دیابتی شده با استرپتوزوتوسین است.

    مواد و روش ها

     در این تحقیق 42 سر رت نر به‌صورت تصادفی انتخاب شدند و به 7 گروه شش‌تایی تقسیم شدند، رت های دیابتی با ماده استرپتوزوتوزسین دیابتی شدند و قند خون ناشتای آن ها سنجیده شد. سپس به گروه های دریافت کننده سیلی مارین دوزهای 50، 100 و 150 داده شد. سپس رت ها با دارو بی ‌هوش و تشریح شدند. مقداری از بافت پانکراس جداسازی و برای بررسی بیان ژن Hnf4a به روش Real-time PCR استفاده شد.

    یافته ها

     بررسی بیانHnf4a  در دوز 150 میلی گرم بر کیلوگرم در رت های دریافت کننده سیلی مارین نشان داد که در این دوز کاهش چشم گیری در ژن Hnf4a  و به عنوان دوز موثر معرفی می گردد (05/0P-Value< ) و می توان در آینده از سیلی مارین به عنوان یک داروی گیاهی برای درمان دیابت استفاده نمود.

    نتیجه گیری

     با بررسی نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان گفت گیاه سیلی مارین دارای اثرهای ضد التهابی است و می تواند در کاهش قند خون در بیماری دیابت موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: Hnf4a، سیلی مارین، رت، استرپتوزوتوسین
  • امیرحسین ضیاء الدینی، مجید غلامی آهنگران*، آسیه احمدی دستگردی صفحات 61-68
    سابقه و هدف

     اشریشیاکلی یک عامل عفونی مشترک بین انسان و حیوانات است که دارای ژن های حدت زیادی است. یکی از ژن های حدت واجد اهمیت اینتیمین است که عامل اتصال باکتری به سلول های مخاطی است. از طرفی ژن های حدت همولیزین و شیگاتوکسین نیز با تولید سم باکتریایی عامل ایجاد عوارض گوارشی هستند. لذا سویه های اشریشیاکلی که واجد ژن های حدت مذکور باشند می توانند در انسان ایجاد بیماری کنند. در این راستا، در مطالعه اخیر به ردیابی ژن های حدت مذکور در سویه های اشریشیاکلی جدا شده از طوطی سانان پرداخته شد.

    مواد و روش ها

     به منظور شناسایی ژن های حدت در اشریشیاکلی با منشاء طوطی سانان، 100 نمونه سوآب از ناحیه کلواک انواع طوطی سانان از کلنی‌های نگهداری طوطی در استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری جمع آوری شد. پس از کشت و خالص سازی، با تست های بیوشیمیایی به تایید موارد آلودگی اشریشیاکلی پرداخته شد. سپس با استخراج DNA به روش جوشاندن به ردیابی ژن های همولیزین، اینتیمین و زیررده های 1 و 2 شیگاتوکسین ( stx1و stx2 ) پرداخته شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد 57/18 درصد از جدایه‌های اشریشیاکلی جدا شده واجد ژن اینتیمین ، 28/4 درصد واجد ژن stx2  و 85/2% واجد همولیزین بودند. تنها یک جدایه واجد ژن‌های اینتیمین و همولیزین وstx2  به طور همزمان  بود (%42/1). در هیچ‌یک از جدایه‌ها ژن stx1 ردیابی نشد.

    نتیجه گیری

     با توجه به افزایش تقاضا برای نگه داری انواع طوطی‌سانان به عنوان حیوان دست‌آموز برای کودکان و نوجوانان لازم است مراقبت های بیش تری در جهت کاهش خطر انتقال بیماری‌های مشترک از این پرندگان به انسان صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: شیگاتوکسین، اینتیمین، همولیزین، اشریشیاکلی، طوطی سانان
  • الهه نصیری طرزجانی، سیما نصری* صفحات 69-82
    سابقه و هدف

     بیماری سرطان در قرون اخیر از جمله علل اصلی مرگ و میر در جوامع بشری است. تاکنون تحقیقات و پژوهش های زیادی برای درمان این بیماری مهلک صورت گرفته است اما روش های ابداعی هنوز نتوانسته اند به نتیجه مطلوب برای درمان این بیماری برسند. داروهای گیاهی با توجه به سازگاری بیش تر ترکیب های طبیعی آن ها با بدن موجودات زنده دارای عوارض جانبی کم تر هستند. پژوهش حاضر برای بررسی اثرهای درمانی عصاره متانولی برگ های گیاه کاکوتی کوهی (Ziziphora tenuior) بر بیماری سرطان صورت گرفت.

    مواد و روش ها

     در این پژوهش، اثرسنجی عصاره متانولی برگ های این گیاه بر رده سلولی هلا به عنوان نماینده سلول های سرطانی و رده سلولی هک به عنوان نماینده سلول های نرمال و سالم با استفاده از تست MTT انجام شد. دوزهای به کار گرفته شده نیز  µg/ml1/0، 1، 10، 50، 100، 150، 200، 1000 بودند و در زمان های 24، 48 و 72 ساعته از کشت سلول تست MTT انجام شد. برای گروه کنترل مثبت نیز داروی کلشی سین با دوز µg/ml  5/0 مورد استفاده قرارگرفت.

    یافته ها

     دوز µg/ml 100 از عصاره در زمان 48 ساعت در سطح معنی داری001/0P<  دارای کم ترین میزان تاثیر منفی بر زنده مانی سلول های هک و بیش ترین اثر بر درصد مرگ و میر سلول های هلا به عنوان بهترین و موثرترین دوز بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج پژوهش هایی که در گذشته صورت گرفته و تحقیق حاضر، گمان می رود که گیاه کاکوتی دارای اثرهای درمانی مثبتی در درمان بیماری سرطان باشد.

    کلیدواژگان: کاکوتی کوهی، سلول هلا، سلول هک، MTT، سرطان
  • رحمان جعفری هفشجانی، حسین سازگار*، نوشا ضیاء جهرمی صفحات 83-98
    سابقه و هدف

     باتوجه به آمار بالای دیابت در ایران و جهان و هم چنین به علت عوارض جانبی کم تر گیاهان دارویی نسبت به داروهای شیمیایی و صنعتی در این مطالعه به بررسی اثر ماده موثره گیاه خار مریم (سیلی مارین) بر بیان ژن Neuro D1 که یکی از ژن های تکوین و بازسازی سلول های بتا وآلفا پانکراس هست هم چنین بررسی سطح گلوکاگون خون در رت ها، پرداختیم.

    مواد و روش ها

     42 سر رت نر نژاد ویستار به صورت تصادفی انتخاب شدند و به هفت گروه شش تایی تقسیم شدند. رت های دیابتی شده دوزهای مختلف سیلی مارین و متفورمین را هر سه روز یک بار دریافت کردند و بعد از 40 روز با کلروفوم بی هوش کرده بعد از خون گیری از قلب رت ها سطح سرمی گلوکاگون توسط کیت سنجش گلوکاگون به روش الیزا اندازه گیری شد و سپس مراحل تشریح و عمل برداشت بافت پانکراس و مراحل استخراج RNA و cDNA سازی و بررسی بیان ژن با تکنیک Real-Time PCR انجام گردید.

    یافته ها

     نتایج این تحقیق نشان داد  STZ باعث تخریب بافت پانکراس وایجاد دیابت نوع یک می شود. کاربرد سیلی مارین باعث بهبود دیابت و کاهش قند خون و افزایش سطح سرمی گلوکاگون در رت های دریافت کننده دوزهای مختلف سیلی مارین نسبت به گروه کنترل منفی (دیابتی) شد. هم چنین میزان بیان ژن NeuroD1 نسبت به ژن GAPDH (ژن رفرنس) افزایش معنی داری پیدا کرد.

    نتیجه گیری

     بیان ژن  NeuroD1در رت های دیابتی شده با STZ به واسطه سیلی مارین، افزایش معنی داری را نشان می دهد (000/0P-Value= ) که نتیجه آن بهبود بافت پانکراس و کاهش قند خون و افزایش وزن رت ها و سیلی مارین با بازسازی سلول های آلفای پانکراس و هم چنین با اتصال به پروموتر ژن گلوکاگون باعث افزایش بیان این ژن می شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع یک، استروپتوزوتوسین، گلوکاگون، سیلی مارین، ژن NeuroD1
  • الهام سیاسی، *عاطفه رضایی، جمیله نوروزی صفحات 99-111
    سابقه و هدف

     باکتری اشریشیاکلی (E. coli) فلور طبیعی در روده طبیعی انسان و حیوانات است. این باکتری یکی از عوامل اصلی عفونت ادراری است. هدف از این مطالعه شناسایی و بررسی حضور هم زمان 3 فاکتور بیماری زای kpsMTII، iucD  و usp در ژنوم سویه های باکتری اشریشیاکلی ایجاد کننده عفونت ادراری بود.

    مواد و روش ها

     60 نمونه باکتری اشریشیاکلی ایجاد کننده عفونت ادراری جمع آوری گردید. باکتری های مورد نظر با تست های بیوشیمیایی و رنگ آمیزی گرم شناسایی شدند. ژنوم باکتری از طریق کیت های جداسازی DNA باکتری گرم منفی جداسازی شد. سپس برای حضور هم زمان 3 عامل بیماری زایی مورد نظر از روش Multiplex-PCR استفاده شد.

    یافته ها

     در این 60 نمونه باکتری اشریشیاکلی جداسازی شده، حضور ژن های بیماری زا، kpsMTII 66/71 درصد، iucD 33/88 درصد، usp 66/36 درصد بود و هم چنین حضور هم زمان 3 فاکتور در 33/28 درصد نمونه ها مشاهده شد. بین فراوانی حضور این سه ژن با ایجاد عفونت ادراری در نمونه های اشریشیاکلی مورد بررسی ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0 < Pvalue).

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج این تحقیق، مشابه با مطالعه های پیشین، بین حضور این سه ژن بیماری زا در نمونه های مورد مطالعه از باکتری اشریشیاکلی ایجاد کننده عفونت ادراری می تواند ارتباط معنی دار وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، عفونت ادراری، ژن های بیماری زا، Multiplex PCR
|
  • Shokofeh Rezaei, Ahmad Farhad Talebi* Pages 9-28

    Today, using genetic engineering, recombinant proteins can be produced in large volumes, desirable quality and low cost to meet the demands of different industries. The recombinant proteins can be expressed in various expression methods such as cell-free expression systems or prokaryotic or eukaryotic cells. Considering the advantages of using prokaryotic cells, one of the commonly used systems for the production of recombinant proteins is the cultivation of Escherichia coli (E. coli). The aim of the present study was to evaluate the expression of recombinant protein in E. coli and provide a suitable methods for achieving high cell density and maximal expression capability. Hence, by studying about 63 published articles in the field of genetic engineering, various expression systems were introduced for recombinant proteins production. In spite of many advantages and vast applications for this method of recombinant protein production, its use may include problems such as false folding, production of aggregated proteins and the absence of expression of soluble and active ones. Several approaches have been developed to increase the efficiency and solubility; change in the rate of synthesis of proteins, use of binding proteins, mutations in the target protein, simultaneous expression of molecular chaperones and optimization of culture conditions, are among different methods which is evaluated in this study. Virtual cloning has come into the context of developing more advanced software tools and databases and has been able to eliminate the limitations of recombinant expression of proteins in hosts with a different expression system.

    Keywords: Virtual cloning, Prokaryotic host, Transformation, Expression systems, Recombinant protein
  • Shookuh Safaiean, Mehdi Salehi Barough*, Seyed Pezhman Shirmardi Pages 29-40
    Aim and Background

     Proton therapy is most  advanced treatment telepathy. protons evacuates  maximum energy in position called Bragg peak. Therefore, to treat  cancer, the tumor must be placed at the Bragg peak or SOBP. scattered photons and neutrons is a challenge in proton radiotherapy. purpose this study was to calculate dose of scattered photons and neutrons from eye in proton therapy .

    Materials and Methods

     In this study, simulations was performed based on MCNPX code. For this, a spherical tumor with 0.6 cm diameter is considered in the eye phantom at a depth of 2.5 mm and bragg peak is formed excactly at the end of tumor. The eye phantom is irradiated with a proton with energy  50MeV.

    Results

     results show that  dispersed dose of  neutrons and photons due to proton therapy  in eye tissue are 8.817e-14 Gy and 1.653e-13 Gy respectively, and dose of the esophagus and thyroid are 1.037e-07 Gy and 2.89e-08 Gy for the dispersed neutrons respectively, and for photons 5.11e-08 Gy and 1.58e-07 Gy.

    Conclusion

     The results show that  in the esophagus and thyroid is insignificant dispersal dose . The scattered dose of thyroid is  higher than that of esophagus, due to the proximity of this tissue to the radiation site. The results showed that less than 1% o total  proton dose  was dispersed  to other tissues.

    Keywords: Proton Therapy, Tumors Eye, Dose Received, MCNPX code, simulation
  • Maryam Mosafer, Noosha Zia-Jahromi* Pages 41-50
    Aim and Background

    Hashimotochr('39')s disease is a thyroid gland autoimmune disease that can lead to type 1 diabetes autoimmune disease and cause irreparable harm to the patient. The aim of this study was to evaluate the effect of thyroid hormones on glycosylated hemoglobin and glycosylated albumin in Hashimoto patients with type 1 diabetes and in comparison with healthy subjects.

    Material and methods

    In this study, 30 patients with Hashimoto and type 1 diabetes, 30 patients with Hashimoto and 30 healthy subjects as control group were studied. From these subjects, 5 ml of venous blood was taken to measure T3, T4 and TSH, hemoglobin glycosylated and Glycosylated albumin, and then the serum levels of these factors were measured.

    Results

    The results of this study showed that in patients with Hashimotochr('39')s and type 1 diabetes, the amount of thyroid peroxidase antibodies decreased significantly (P-val> 0.001), and TSH increased significantly in patients (0.043). P-val). The hormone triiodothyronine did not change significantly in patients with Hashimotochr('39')s disease compared to the healthy group (P-val = 0.168). Thyroxine was reduced in patients with Hashimotochr('39')s disease (P-val = 0.013). Glucose was significantly increased in patients with Hashimotochr('39')s disease (P-val = 0.036). Glycosylated hemoglobin was significantly increased in patients with Hashimotochr('39')s disease (P-val = 0.013). Glycosylated albumin did not change significantly in patients with Hashimotochr('39')s disease (P-val = 0.0191).

    Conclusion

     Overall, the results of this study showed that Hashimotochr('39')s disease was associated with type 1 diabetes with changes in thyroid hormones, peroxidase thyroid antibodies, as well as glucosamine hemoglobin, and that these parameters could be used as biomarkers to diagnose early symptoms.

    Keywords: Hashimoto, thyroid gland, glycosylated albumin, glycosylated hemoglobin
  • Farshid Gheibi hajivar, Sajad Nikkhah, Rahman jafari hafshejani* Pages 51-60
    Aim and Background

    Diabetes mitigates beta cells and impairs their function. Silymarin improves this disorder and decreases and also significantly increases the expression of insulin. The purpose of this study was to evaluate the effect of Silymarin on blood glucose and expression Hnf4a gene is in streptozotocin-diabetic male rats.

    Material and methods

      In this research, 42 male rats were randomly selected and divided into 7 groups of heparin, diabetic rats with diabetes mellitus and streptozotocin, and their fasting blood glucose was measured. Then, doses of 50, 100, and 150 were given to the Marinchr('39')s slider recipients.The rats were then anesthetized with medication. A portion of the pancreatic tissue was isolated and used to evaluate the expression of Hnf4a gene using Real Time RT PCR.

    Results

     Investigating the expression of Hnf4a expression at 150 mg/kg doses in rats receiving silymarin showed that in this dose significant reduction of Hnf4a gene was introduced as an effective dose (P-value <0.05). In the future, silymarin can be considered as a Herbal medicine used to treat diabetes.

    Conclusion

     By studying the results of this study, it can be said that the silymarin plant has anti-inflammatory effects and can be effective in reducing diabetes mellitus.

    Keywords: Hnf4a, Silymarin, Rat, Streptozotocin
  • Amir Hossein Ziauddini, Majid Gholami-Ahangaran*, Asiye i Ahmadi-Dastgerd Pages 61-68
    Aim and Background

     Escherichia coli (E. coli) is a common infectious agent between humans and animals that has high virulence genes. One of the virulence genes important in E. coli strains is the agent that binds bacteria to mucosal cells. Furthermore, the virulence genes of hemolysin and shigatoxin can also cause gastrointestinal complications by producing bacterial toxin. Therefore, E. coli strains that contain the aforementioned virulence genes can cause disease in humans. Since, pet birds have a very close relationship with their owners; it is possible to transfer this agent from these birds to humans. Identifying the status of different E. coli strains isolated from psittacine can be effective in controlling the virulence genes.

    Material and Methods

     For identification of virulence genes in E. coli by psittacine origin, 100 cloacal soaps were collected from different types of psittacine birds from Isfahan & Chahrmahal-va-Bakhtiyari pet shops. After preparation of cultures and purification, the E. coli infections were approved by biochemical tests of indol production, Methyl red reduction, Voges-proskawer reaction and citrate reduction. Then, using DNA extraction by boiling method, hemolysin (hly), Intimin (eae) and shigatoxin 1 and 2 genes (stx1 and stx2 were detected in E. coli strains.

    Results

     Results showed 18.57, 4.28, 2.85 percent of isolated E. coli strains posse eae, stx2 and hly genes. Only one strain had eae, hly, stx2 (1.42%), simultaneously. No strain has stx1 gene.

    Conclusion

     By considering to increasing demand for maintenance of all kinds of parrots as a pet bird for children and adolescents, further care is needed to reduce the risk of zoonosis disease from these birds to human.

    Keywords: E. coli, Intimin, hemolysin, shigatoxin, Psittacine birds
  • Elahe Nasiri Tarzejani, Sima Nasri* Pages 69-82
    Aim and Background

     Cancer in recent centuries is one of the main causes of mortality in human societies. So far, many studies have been conducted to treat this fatal disease, but innovative methods have not yet succeeded in achieving the desired outcome for the treatment of this disease. Herbal remedies, due to their greater compatibility with their natural constituents, have fewer side effects with the body, while in many cases they also have more curative power. Ziziphora tenuior is a well-known compound with important therapeutic effects, such as Pulegone, limonene, thymol, and alpha-pinene. The present study was conducted to investigate the therapeutic effects of methanolic extract of Ziziphora tenuior leaves on cancer.

    Materials and Methods

     The method of experimentation was to determine the effect of methanolic extract of this plant on the hela cell line as a representative of cancer cells and cell line hek as a representative of normal and healthy cells using the MTT test. The doses used were 0.1, 1, 10, 50, 100, 150, 200, 1000 μg / ml and at 24, 48 and 72 hours of cell culture were performed with MTT assay. For the positive control group, Colchicine (0.5 μg / ml) was used.

    Results

     Dose of 100 μg / ml in 48 hours didnchr('39')t have significant effect on hek cells but had meaningful effect on hela cells (P< 0.001).

    Conclusion

     According to the results of previous studies and the present research, it is believed that the Ziziphora tenuior has beneficial effects in the treatment of cancer.

    Keywords: Ziziphora tenuior, Hela cell, Hek cell, MTT, Cancer
  • Rahman Jafari hafshejani, Hosein Sazgar*, Noosha Zia Jahromi Pages 83-98
    Aim and Background

    Due to the high rates of diabetes in Iran and the world, as well as due to the lower side effects of medicinal plants in comparison with chemical and industrial drugs, this study investigated the effect of the active ingredient of Mary Magenta (Silybum marianum) on the expression of the Neuro D1 gene, one of the genes of the genes And the restoration of beta and alpha pancreatic cells is also a study of blood glucagon levels in rats.

    Material and methods

     42 male Wistar rats were randomly selected and divided into seven groups of six. Diabetic rats received different doses of silymarin and metformin every other day for 1-3 days and after 40 days anesthetized with chloroform. After blood sampling, the serum glucagon level was measured by glucagon assay kit ELISA Then, the stages of the description and operation of pancreatic tissue extraction and extraction of RNA and cDNA were performed and expression analysis was performed using Real Time RT-PCR technique.

    Results

     The results of this study showed that STZ causes the destruction of pancreatic tissue and type 1 diabetes. Application of Silymarin improved diabetes and decreased glucose levels and increased serum glucagon levels in rats receiving different doses of silymarin compared to the control group (diabetic). Also, the expression level of NeuroD1 gene increased significantly compared to the GAPDH gene (reference gene).

    Conclusion

     The expression of NeuroD1 gene in STZ-induced diabetic rats showed a significant increase (P-Value = 0.000), which resulted in improved pancreatic tissue and decreased blood glucose and increased rats and muscle mass by regenerating cells The pancreatic alpha, as well as the binding to the promoter of the glucagon gene, enhance the expression of this gene.

    Keywords: Type 1 diabetes, Streptozotocin, Glucagon, Silymarin, NeuroD1 gene
  • Elham Siasi*, Atefeh Rezaei, Jamileh Nowroozi Pages 99-111
    Aim and Background

     E. coli is a normal flura in the human and animal intestinal tract. This bacteria is one of the main cause of the urinary tract infection. The aim of this study was identification and simultaneously presence of 3 virulence factors, kpsMTII, iucD, usp in the genome of urinary tract infection E. coli strains.

    Materials and Methods

     60 samples of E. coli, which caused urinary tract infection, were collected. These bacteria were isolated by biochemical tests and gram staining. Then bacteria genome was extracted by gram-negative bacteria DNA extraction kits.  Multiplex-PCR was used for identifying of 3 virulence factors.

    Results

     In these 60 samples of isolated E. coli, the prevalence of virulence genes is as follows: kpsMTII 71.66%, iucD 88.33%, and usp 36.66%. As also, simultaneously presence of 3 virulence factors were observed in 28.33% of samples. There was significant association between prevalence of these three genes and urinary tract infection in studied E. coli isolates (Pvalue<0.05).

    Conclusion

     According to this study results, that was similar to previous researches, could be significant related between prevalence of these three genes in studied urinary tract infection E. coli samples.

    Keywords: E. coli, Urinary tract infection, Virulence genes, Multiplex PCR