فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1398)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین حاتمی* صفحات 1-15

    انسان ها از دیرباز با عوامل عفونتزای مختلفی مواجه بوده و برحسب دانش، آگاهی و تجربیاتی که در زمان های مختلفی داشته اند به منظور حفظ سلامتی خود و ارتقاء آن با این عوامل به مبارزه پرداخته و یا از مواجه ی با آنها اجتناب کرده اند و علیرغم این که پیروزی همیشگی انسان ها بر اینگونه عوامل، شرایط لازم جهت ادامه حیات آن ها را فراهم کرده است، هرگاه با عامل نوپدیدی مواجه گردیده که آشنایی کاملی با رفتارهای اپیدمیولوژیک آن نداشته اند، به طرز غافلگیرکننده ای با این عوامل، مواجه شده و با عنایت به فقدان آگاهی کافی جهت مبارزه با آنها، به ناچار، تسلیم همه گیری ها و جهانگیری های حاصله می شده اند! و این همان واقعیتی است که در پاندمی کوید-19 تجربه گردید و انسان، با تمام وجود، متوجه شد که عدم آگاهی از کنش ها و واکنش های عوامل نوپدید، حتی در عصر حاضر نیز تفاوت چندانی با اعصار پیشین، ندارد!. هرچند این واقعیت را نیز آموخته است که راهکارهای مبارزه با این نوپدیدی و همه گیری های ناشی از آن را نیز به برکت تجربیات ناشی از نوپدیدی های پیشین و پیشرفت های علمی و تکنولوژیک، به دست خواهد آورد و در این نبرد هم پیروز خواهد شد. در این گفتار، سعی شده است با توجه به تجربیات حاصل از رفتار اپیدمیولوژیک عوامل نوپدید در همه گیری ها و جهانگیری های پیشین، به بررسی علل و اسباب (Casualties and Correlations) پدیداری، پایداری و ناپدیدی عوامل بیماری زای نوپدید، بپردازیم و جهت نیل به این هدف، در سه بخش متوالی 1 علل پیدایش 2 پایداری و تداوم و 3 ناپایداری بسیاری از بیماری های نوپدید، موضوع مورد بحث را دنبال کرده و به این نتیجه رسیده ایم که سرنوشت نوپدیدی کوروناویروس عامل کووید-19 نیز خارج از سرنوشت عوامل مشابهی نظیر SARS، MERS یا کوروناویروس های عامل سرماخوردگی، نخواهد بود و این بار نیز انسان ها با کسب تجربیات سازنده ای به حیات خود ادامه خواهند داد و به این باور و یقین خواهند رسید که مخاطرات بیولوژیک طبیعی، خودساخته و عامدانه همواره در کمین سلامتی انسان بوده و هستند و بازهم با بهره گیری از اصل فرصت طلبی و غافلگیری، به سراغ او خواهند آمد! و در این میان، تنها عامل کاهش آسیب را هوشیاری و آمادگی انسان ها، حفظ سلامت محیط و احترام به حقوق زیستی تمامی انسان ها تشکیل خواهد داد.

    کلیدواژگان: نوپدیدی، بازپدیدی، ناپدیدی، همه گیری، جهانگیری، کووید-19
  • محمداسمعیل اکبری* صفحات 16-30

    با توجه به بیاناتی که امروزه برای ارزیابی کشورها در مقابله با ویروس کرونا شنیده می شود لازم است حداقل شاخص های این ارزشیابی مشخص گردد. بعضی از این شاخص ها در این مقاله مورد بحث قرار گرفته است. 1- کمیت و کیفیت جمعیت: بزرگی و کوچکی جمعیت قطعا در بروز بیماری و مرگ ناشی از آن تاثیر دارد. منظور از کیفیت ساختار جمعیت است که گروه های مختلف سنی را نشان می دهد جامعه هر چه جوان تر باشد کمتر مبتلا و یا با مرگ کمتری همراه است. 2- ساختار اجتماعی، اقتصادی، و سیاسی: با توجه به تجربه به دست آمده شاید بتوان این مولفه را از تاثیرگذارترین عوامل در مقابله با پاندمی کرونا ذکر کرد. 3- انسجام و یک پارچگی مدیریت: انسجام و یک پارچگی مدیریت همراه با مردم محوری از شاخص های موثر است، کشورهایی که از یک منبع دستور گرفته و اجرا کردند توفیق بیشتری پیدا کردند، چین و کشورهای شرق و جنوب شرقی از این گروه هستند ،کشورهای حزبی و فاقد انسجام مثل انگلیس و آمریکا از آن ضرر دیدند، در کشورمان اگرچه با تاخیر اما رهبریت واحد و مدیریت منسجم مناسبی پیدا شد و با مشارکت مردم حماسه آفرید. 4- ساختار بهداشتی درمانی: از مولفه های قدرتمند است، هر چه پوشش کامل تری برای سلامت مردم وجود داشته باشد توفیق بیشتر می شود، ایران و کشورهای اسکاندیناوی و جنوب شرق آسیا توفیق بیشتری نسبت به کشورهای غربی داشتند. انگلیس در این جا یک اشتثناست زیرا شبکه قدرتمند مبتنی بر سطح بندی خدمات و نظام ارجاع به دارد اما به دلیل شاخص پرداخت های مالی که بیشتر برای خدمات درمانی تعریف شده است، نتوانست از آن سود ببرد. 5- امکانات بهداشتی درمانی: این شاخص زیر مجموعه مدیریت پوشش کامل مردم قرار گرفت، مصداق آن آمریکاست که 2تا 3 برابر بسیاری از کشورهای شرقی و غربی نیروی انسانی و تخت بیمارستانی و تجهیزات داشت اما به دلیل ساختار اجتماعی اقتصادی نامناسب باری از مردم برداشته نشد. درگیری های نامناسب در فراهم آوری این لوازم چهره غرب را بیشتر مخدوش کرد، کشورمان با وجود تحریم های قدرتمند آمریکا به دلیل همت و زیر ساخت های خوب از این مرحله سربلند بیرون آمد. 6- دانش مقابله با ویروس کرونا: این دانش خیلی زود جهانی شد و همه نظام های بهداشتی درمانی از آن در لحظه بهره بردند اما دو دانش زیرساختی بسیار موثر، در بین کشورها تفاوت ایجاد کرد: اول دانش سلولی مولکولی و دوم علم دیجیتال. همه کشورهای غربی و جنوب و شرق آسیا از این دو علم بهره کافی بردند، ایران در علم سلولی مولکولی تا حدودی توفیق داشت اما در علم دیجیتال ضعیف و وابسته نشان داده، که امیدواریم در آینده این دو دانش مورد عنایت سیاستگذاران و مدیران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ایران، تهران، اوین، بلوار دانشجو، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده پزشکی
  • علیرضا کدیور، نسترن کشاورز محمدی* صفحات 21-33
    زمینه و اهداف

    شاخص های آماری در مورد هر پدیده ای از جمله بیماری، اهمیت بسزایی در شناخت وضعیت موجود، پیش بینی وضعیت آینده و سپس برنامه ریزی بر اساس آن؛ چه در سطح فردی و به خصوص برای سیاست گذاری و مدیریت دارند. هدف این مقاله نگاهی جامع؛ ولی نقادانه به شاخص های مهم و کاربردی در درک و مدیریت موثر همه گیری کرونا، نحوه کاربرد آن ها و سپس پیشنهاد بهترین شاخص های رصد و ارزیابی عملکرد سیستم درمانی است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، انواع متغیرها و شاخص های موجود مرتبط با بیماری مرور شده است، متغیرها و شاخص ها دسته بندی شده و کاربرد آن ها در درک الگوی همه گیری و ویژگی های آن مورد نقد قرار گرفته است. بهترین متغیرها و شاخص ها با استدلال پیشنهاد شده است.

    یافته ها

    از بین شاخص ها و متغیرها، میزان مرگ ناشی از کرونا در روز در میان پرونده های بسته شده بیماری و نیز نسبت مرگ در میان بیماران 14 روز گذشته، شاخص حساس تری برای نشان دادن عملکرد سیستم درمانی در تشخیص و درمان بیماران است.

    نتیجه گیری

    جمع آوری داده های بیماران برای تولید شاخص های مناسب و استفاده از آن ها برای سیاست گذاری و تغییر و تطبیق استراتژی بر اساس آن، از عوامل مهم موفقیت در مدیریت همه گیری کرونا است.

    کلیدواژگان: کرونا، همه گیری، نرخ مرگ و میر کرونا، نرخ مرگ در پرونده های بسته شده روز
  • سودا پناهی، علی کریمی*، رضا پوربابکی صفحات 34-46
    زمینه و اهداف

    گاز متان از جمله موادی با پتانسیل بالای آسیب رسانی است که امروزه به صورت گسترده در صنایع فرآیندی و شیمیایی و در محیط های انسانی استفاده می شود. این مطالعه با هدف پیش بینی پیامدهای احتمالی گاز مایع متان توسط نرم افزار ALOHA و به منظور انجام اقدامات ایمنی مناسب، جهت کاهش پیامدها انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه با استفاده از نتایج مطالعات HAZOP، بدترین سناریوی ممکن انتخاب شد و در این مطالعه کاربردی توسط نرم افزار ALOHA سناریوهای احتمالی نشت گاز متان از مخزن، مدل سازی شد. در طول مدت مطالعه، کلیه موازین اخلاقی رعایت شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، تا حدود 39 متری اطراف مخزن گاز مایع متان غلظت این گاز ppm 400000 است که در محدوده PAC-3 بوده و خطر مرگ و تهدید زندگی افراد را دارد. در صورت نشت کامل تا فاصله 238 متری در اطراف مخزن، غلظت گاز متان، ppm 50000 است که برابر با حد پایین انفجار (LEL) گاز متان است. فشار موج انفجار ابر بخار ناشی از نشت متان، از مخزن تا فاصله 270 متری بیشتر از psi 1 است.

    نتیجه گیری

    عواقب ناشی از سمیت گاز متان در این پالایشگاه یکی از جدی ترین خطراتی است که پرسنل را تهدید می کند. بنابراین طراحی یک برنامه واکنش اضطراری جهت محدود کردن اثرات احتمالی نشت گاز یک امر ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: گاز متان، مدل سازی پیامد، پالایشگاه، نرم افزار ALOHA
  • حمن پناهی، علی رمضانخانی، فریبا دشتبانی، کیهان جوانمردی، عرفان جوانمردی، محمد عنبری* صفحات 47-58
    زمینه و اهداف

    نظر به افزایش روند مصرف سیگار در بین دانشجویان و قابلیت الگوی اعتقاد بهداشتی در پیشگویی سواد سلامت و پیشگیری از مصرف سیگار و نیز نقش سواد سلامت در پیشگیری از مصرف سیگار، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی بر سواد سلامت و پیشگیری از مصرف سیگار در دانشجویان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مداخله ای از نوع نیمه تجربی در سال 1396 و در میان 120 نفر از دانشجویان غیرسیگاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران (60 نفر در هر یک از دو گروه مداخله و کنترل) انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه روا و پایای مبتنی بر سازه های حساسیت، منافع و خودکارآمدی درک شده از الگوی اعتقاد بهداشتی، رفتارهای پیشگیرانه از مصرف سیگار و پرسشنامه سنجش سواد سلامت (HELIA) بود که در دو مرحله قبل و 6 ماه پس از آموزش تکمیل گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های متناسب و نرم افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شدند. تمامی مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاقی اجرا گردید.

    یافته ها

    قبل از آموزش، بین متغیرهای جمعیت شناختی و زمینه ای، میانگین سازه های حساسیت، منافع و خودکارآمدی درک شده، سواد سلامت و رفتارهای پیشگیرانه در دو گروه، تفاوت معنی دار وجود نداشت (0/05>P). پس از آموزش، مقایسه دو گروه نشان داد که میانگین نمرات سازه های حساسیت، منافع و خودکارآمدی درک شده، سواد سلامت و رفتارهای پیشگیرانه در گروه مداخله به طور معناداری نسبت به گروه کنترل، تغییر داشته است (0/05<P).

    نتیجه گیری

    آموزش براساس سازه های حساسیت، منافع و خودکارآمدی درک شده، می تواند در ارتقای سواد سلامت و در نتیجه پیشگیری از مصرف سیگار در دانشجویان غیرسیگاری موثر باشد.

    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، آموزش، سواد سلامت، پیشگیری، مصرف سیگار، دانشجویان
  • بهاره خواجه ئیان، پریسا طاهری تنجانی*، علی رمضانخانی، سید سعید هاشمی نظری صفحات 59-67
    زمینه و اهداف

    دیابت از شایع ترین بیماری های متابولیک و مزمن در سالمندان است که از مهم ترین عوارض ناشی از آن بیماری های روانی از جمله استرس، اضطراب و افسردگی هست. برخی مداخلات غیردارویی مانند تمرینات آرام سازی عضلانی منجر به کاهش این عوامل می شود. پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی تمرینات آرام سازی عضلانی در کاهش استرس، اضطراب و افسردگی در سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی به صورت پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمون و کنترل در مراکز حاشیه شهر اصفهان در سال 98 به روش مصاحبه حضوری انجام گرفت. 94 نفر سالمند سن 60 سال و بالاتر مبتلا به دیابت نوع دو که با توجه به پاسخگویی به پرسشنامه DASS-21 دارای استرس، اضطراب و افسردگی در محدوده خفیف تا متوسط بودند، وارد مطالعه و به صورت تصادفی ساده به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. در گروه مداخله تمرینات آرام سازی به مدت 6 هفته و 2 بار در روز توسط سالمندان در منزل انجام گردید.داده ها با استفاده از نرم افزار Stata14 و آزمون های آماری کای اسکویر و تی تست تجزیه و تحلیل شد. تمامی مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاقی اجرا شد.

    یافته ها

    در مرحله پس آزمون نمره استرس، اضطراب و افسردگی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل کاهش یافته و نتایج نشان داد، مداخله آموزشی بر هر سه متغیر تاثیر معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد، آموزش آرام سازی عضلانی به عنوان یک روش موثر، راحت و کم هزینه در بهبود و پیشگیری از مشکلات روان شناختی سالمندان مبتلا به دیابت توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آرام سازی عضلانی، استرس، اضطراب، افسردگی، سالمند، دیابت نوع دو
|
  • Hossein Hatami* Pages 1-15

    Humans have been long exposed to various infectious agents and have struggled or avoided encountering these factors based on their knowledge, awareness and experience at different times, in order to keep and promote their health. Although humans have overcome these factors and thus survived, whenever they encounter a new pathogenic agent not fully acquainted with its epidemiological behaviors, they have surprisingly faced with these factors. Accordingly, they were forced to surrender to all the resulting epidemic and pandemics owing to the lack of sufficient knowledge to fight them. The same fact is being experienced in COVID-19 pandemic, and human beings realized the lack of awareness of the actions and reactions of emerging factors, even in this day and age. They also acknowledged that the fight against this emerging agent and its consequences would be based on the experience of previous emerging agent as well as scientific and technological advances, and that they would win the battle. Here, we tried to investigate the casualties and correlations of the persistence and disappearance of emerging diseases, considering the experiences gained from the epidemiological behavior of emerging factors in the previous epidemics and pandemics. This goal has been followed in three consecutive sections: 1- Causes of emergence, 2- Stability and persistence and 3-The instability of many emerging diseases. We have concluded that the same is true for SARS, MERS, or coronaviruses that typically cause common cold. And at this time human will come to believe that natural and intentional biological hazards have always lurked in human health! As a final word, the awareness and readiness of human beings, maintaining environmental health and respecting the biological rights of all human beings are the purely all factors that will reduce the damage is.

    Keywords: Emerging, Reemerging, Disappearing, Epidemic, Pandemic, COVID-19
  • Mohammad Esmail Akbari * Pages 16-30

    Talking about evaluation of countries and communities’ responses to corona virus needs specific criteria; some of them are discussed in this manuscript as below: 1-Population: Count and structure of population affect the outcome of COVID-19 management, the elder population are more prone to mortality and morbidity from corona virus. 2-The Economic, Political and Social structure of the country: Given the experience gained, this is probably the most effective component on the outcome of Corona pandemic. 3-Solidarity and integrated managerial system coupled with people-centered politics are another issues that should be taken into more consideration in any evaluation process. Communities such as China, eastern and south-eastern countries which received orders and executions from one source were more successful. At the same time, communities such as England and the United States have suffered partly due to their unintegrated domestic policy. Despite the delay, thanks to the presence of a unified leadership and coherent management as well as community participation, our country was among the successful communities. 4-Structure of Health Delivery System (HDS): Universal coverage is an indicator to evaluate HDS. The more public health coverage, the more successful would be the plan. Iran, Scandinavian communities and Southeast Asian countries with their good universal coverage were more successful than western countries. It is worth noting here that England is an exceptional country owing to its good universal coverage based on leveling of services, referral system; however, its success was affected by its economic and political status as well as financial payments index which has been mainly defined for medical services. 5-Health Facilities: Efficacy of this item was under controlled by national economic and political managerial system and universal health coverage at health delivery system. The United States, for example, reveals 2 to 3 times as many manpower and hospital beds and equipment as many eastern and western communities. However, the public suffered from COVID-19 due to the poor socio-economic structure. Conflicts in providing these facilities further tarnished the image of the West. Iran otherwise of US sanctions did a good job regarding producing health facilities and even could exporte them. 6- Knowledge responding to corona virus: The experience and knowledge of responding to COVID-19 were distributed fast all over the globe and used by health providers; however, MOLECULLAR CELULLAR and DIGITAL sciences made difference among the countries. All of the successful countries such as china, Singapore, south chorea, Nippon benefited from these sciences, to build up the diagnostic facilities and detection of affected cases and thus responding fast to them. Iran was somewhat successful in molecular-cellular science; however, showed weak and dependent in digital science demonstrating needs to work more seriously in these fields not only in responding corona crisis but as a developmental knowledge, which is hoped to be considered by policymakers and managers in the future.

    Keywords: World, Corona Virus, Response, Criteria
  • Alireza Kadivar, Nastaran Keshvarz Mohammadi* Pages 21-33
    Background and Aims

    Statistical indicators of any phenomenon, including a disease, are of utmost importance to conceive the current situation, predicting the future situation and then planning accordingly, both at individual level and particularly for policy-making and management level. The purpose of this paper is to take a comprehensive but critical look at popular indicators in understanding and management of corona virus pandemic, followed by suggesting few key indicators which should be utilized for monitoring the performance of a health system in tackling COVID-19.

    Materials and Methods

    Various variables and indicators related to the disease have been reviewed. Variables and indicators have been categorized and their application has been discussed. Finally, the best variables and indicators have been argued as useful for monitoring the performance of a health system.

    Results

    Closed Case Daily Death Rate and Daily Death to New Patients in the past 14 days rate seem to be more sensitive indicators to show the performance of health systems.

    Conclusion

    Collecting good data to produce appropriate indicators and their subsequent use for policy making as well as adapting strategies to new patters depicted through data analysis, is an important factor in the success of managing Corona virus epidemic.

    Keywords: Corona, epidemic, Corona mortality rate, Closed Case Daily Death Rate
  • Sevda Panahi, Ali Karimi*, Reza Pourbabaki Pages 34-46
    Background and Aim

    Methane is one of the gaseous materials with high potential of damage. Today, it is widely used in process, chemical industries and human environments. This study thus aimed to predict the emissions and the probable effects of liquid methane using ALOHA software in order to perform appropriate safety measures and consequently to reduce the plausible adverse effects.

    Materials and Methods

    Considering the results of HAZOP studies, the worst case scenario was chosen and, using ALOHA software, possible methane gas leak scenarios from the reservoir were modeled. During the study, all the moral standards were observed.

    Results

    Based on the results obtained, gas concentrations of liquid methane would reach 400000 ppm in a distance of 39 meters around the reservoir, which is in the range of PAC-3 demonstrating risk of death threatening the lives of surrounding people. In the event of a full leakage of 238 meters around the reservoir, the methane gas concentration is predicted to be 50000 ppm, which is equivalent to the low explosive charge (LEL) of methane gas. Wave pressure of vapor cloud caused by methane leaks exceeds 1 psi in a distance of 270 meters.

    Conclusion

    The consequences of methane toxicity in the studied refinery are one of the most serious threats to the personnel. Therefore, preparing a reaction plan for emergency conditions will have an effective role in limiting the harmful effects of the toxic and dangerous materials emissions.

    Keywords: Methane gas, consequence modeling, refinery, ALOHA software
  • Rahman Panahi, Ali Ramezankhani, Fariba Dashtbani, Keyhan Javanmardi, Erfan Javanmardi, Mohammad Anbari* Pages 47-58
    Background and Aim

    Given the increasing trend of smoking among students and considering the potential of Health Belief Model (HBM) in predicting Health Literacy (HL) and smoking prevention as well as the role of HL in smoking prevention, this study aimed to determine the effect of HBM based education on HL and smoking prevention among students.

    Materials and Methods

    The present work is a quasi-experimental interventional study that was conducted in 2017 among 120 non-smoking students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Tehran (60 in each intervention and control group). Data gathering tool was a valid and reliable questionnaire based on the constructs of perceived susceptibility, perceived benefits, and self-efficacy from the HBM, smoking preventive behaviors and the HL Assessment Questionnaire (HELIA) completed in two stages before and 6 months after the education. The collected data were analyzed using proportional tests and SPSS software version 18. All stages of the study were conducted according to moral standards.

    Results

    There was no significant difference between demographic and background variables. The mean scores of perceived susceptibility, perceived benefits and self-efficacy, HL and preventive behaviors did not show any significant difference between both groups before the intervention (p>0.05). Following intervention, however, the mean scores of perceived susceptibility, benefits and self-efficacy, HL and preventive behaviors have changed significantly in experimental group as compared to control group (p<0.05).

    Conclusion

    Education based on constructs of perceived susceptibility, benefits, and self-efficacy could be effective in promoting HL and thus smoking prevention among non-smoker students.

    Keywords: Health Belief Model, Education, Health Literacy, Prevention, Smoking, Students
  • Bahareh Khajehian, Parisa Taheri*, Ali Ramezankhani, Seyed Saeed Hashemi Pages 59-67
    Background and Aim

    Diabetes is the most common metabolic and chronic diseases in elderly people. The most important complication in this group is psychological illness, including stress, anxiety and depression. Some nonpharmacological interventions, such as muscle relaxation exercises, may reduce these complications. The present study designed to determine the effect of muscle relaxation exercises on reducing stress, anxiety and depression in elderly people suffering type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    A randomized clinical trial was conducted as a pre-test and post-test with two groups of experimental and control in the marginal centers of Isfahan in 2019 through face-to-face interview. Totally, 94 elderly people aged ≥ 60 years old with type 2 diabetes and expressed their stress, anxiety and depression ranging from mild to moderate according to DASS-21 questionnaire, were enrolled and randomly divided into experimental and control groups. In the intervention group, relaxation exercises were performed twice a day at home for six weeks. The data obtained were analyzed using Stata 14 software and statistical test Chi square, ttest. All stages of the study were conducted according to moral standards.

    Results

    The stress, anxiety, and depression score decreased in the intervention group in the post-test phase as compared to the control group. The results also showed that educational intervention had a significant effect on the three variables.

    Conclusion

    Based on the results of this study, muscle relaxation training is recommended as an effective, convenient and low cost method to improve and prevent the psychological problems of the elderly people with type 2 diabetes.

    Keywords: Muscle relaxation exercises_Depression_Anxiety_Stress_Elderly people_Type 2 Diabetes