فهرست مطالب

پردازش و مدیریت اطلاعات - سال سی و پنجم شماره 3 (پیاپی 101، بهار 1399)

پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات
سال سی و پنجم شماره 3 (پیاپی 101، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی شقاقی* صفحات 577-604

    در مطالعات اخلاق حرفه‎ای در علم اطلاعات، همواره تمرکز روی تعاملات متخصص با کاربر بوده و تعاملات بین خود متخصصان و روابط آنها با همکاران فرادست و فرودست آنچنان مدنظر نبوده است. همچنین، استانداردها و آیین نامه‎ها همیشه قاعده‎گرا بوده و پژوهش‎ها نیز عموما به بررسی و ارزیابی گروهی از قواعد اخلاقی بین متخصصان پرداخته و در اکثر اوقات نحوه کنش و تعامل در تنگناها و دوراهی‎ها و موقعیت‎های دشوار بررسی نشده، حال آن‎که جهت‎گیری‎های اخلاقی دقیقا خود را در موقعیت‎های دشوار نشان می‎دهند. در این پژوهش، سعی شده گرایش‎های خودآیینی و دگرآیینی اخلاقی (کانتی، رالزی، سندلی و مک ‎اینتایری) متخصصان علم اطلاعات بررسی شود تا ضمن ترسیم چشم‎انداز تحول حرفه‎ای، بازاندیشی و درخودنگری را برانگیزد. بدین منظور، 406 نفر از کارکنان متخصص شاغل در نهاد کتابخانه‎های عمومی به تصادف انتخاب شد و موقعیت‎های دشوار اخلاقی توسط آنها خوانده و تکمیل گردید. نتایج نشان داد که متخصصان گرایش‎های اخلاقی دگرآیین دارند و دگرآیینی آنها بیشتر از نوع رالزی است. همچنین، با افزایش سن گرایش‎های دگرآیین کاهش می‎یابد و این مطابق با پیش‎بینی کلبرگ در مراحل رشد اخلاقی است. همچنین، دو عامل دگرآیینی رالزی و خودآیینی مک‎اینتایری در شکل‎گیری گرایش اخلاقی متخصصان نقش عمده داشتند. دگرآیینی رالزی تبعیت سفت‎وسخت و صوری از قواعد بیرونی (عرفی، کشوری، دینی، سازمانی و هر قاعده‎ای بیرون از فطرت اخلاقی خود انسان) را می‎رساند و با وجود آن، تامل اخلاقی و عمل بر اساس حس اخلاقی درونی با قبول مسئولیت فردی چیزی حاشیه‎ای خواهد بود. وجود این نگرش غالب، می‏تواند نگرانی‎هایی را درباره پذیرش نامتاملانه قواعد تحمیلی، پذیرش الگوهای نیولیبرال غالب در تولید و توزیع ثروت (از جمله اطلاعات)، و قرار گرفتن در چارچوب‎های بسته و پذیرش منفعل الگوها و چارچوب‎های بیرونی را ایجاد کند.

    کلیدواژگان: خودآیینی، دگرآیینی، گرایش‎های اخلاقی، موقعیت‎های دشوار، تنگناهای اخلاقی
  • سید مهدی نارمنجی، نصرت ریاحی نیا، محسن نوکاریزی*، محمد زره ساز صفحات 605-631

    هدف اصلی پژوهش حاضر سنجش تاثیر رفتار اشتراک گذاری دانشجویان در شبکه های اجتماعی مجازی بر ویژگی های مختلف سرمایه اجتماعی بود. این پژوهش از نوع کاربردی بود و به روش پیمایشی انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های زیر پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در استان خراسان جنوبی بود که در سال تحصیلی 1397-1398 مشغول به تحصیل بودند و حداقل شش ماه تجربه استفاده از یکی شبکه های اجتماعی مجازی تلگرام، اینستاگرام یا واتساپ را داشتند. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران برای حجم جامعه نامعلوم برابر 384 نفر لحاظ گردید. به منظور بررسی مدل مفهومی پژوهش و آزمون فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی و نرم افزار «اسمارت پی ال اس» نسخه 2 استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر در مجموع نشان داد که رفتار اشتراک گذاری اطلاعات دانشجویان در شبکه های اجتماعی مجازی بر سرمایه اجتماعی ایشان و هر چهار ویژگی مورد بررسی آن (تعاملی، ساختاری، کارکردی و هنجاری) تاثیر مثبت و معنادار داشت. یافته های پژوهش هم چنین حاکی از این بود که متغیرهای جمعیت شناختی جنسیت، حوزه تحصیلی و مقطع تحصیلی بر رابطه بین رفتار اشتراک گذاری اطلاعات در شبکه های اجتماعی مجازی و سرمایه اجتماعی اثرگذار نبودند.

    کلیدواژگان: رفتار اشتراک گذاری اطلاعات، شبکه های اجتماعی مجازی، سرمایه اجتماعی، دانشجویان
  • بهروز آقاشاهی*، هومان تحیری، غلامحسین دستغیبی فرد صفحات 633-662

    امروزه مدیریت دانش به عنوان رویکردی جدید برای کشف و بهره برداری هر چه بیشتر از دانش سازمانی جهت دستیابی به مزایای آن، توسط بسیاری از سازمان ها پذیرفته شده است. طبق نظریه ی وابستگی، پیاده سازی موفقیت آمیز مدیریت دانش به انتخاب بهترین فرآیندهای مربوطه، با توجه به شرایط سازمان وابسته است. انتخاب بهترین فرآیند برای پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان باعث صرفه جویی در هزینه و زمان می شود. هدف از این پژوهش طراحی سیستم فازی مبتنی بر قانون برای بررسی فاکتورهای موثر بر انتخاب فرآیندهای مناسب مدیریت دانش در سازمان و در نهایت اولویت بندی این فرآیندها است. فاکتورهای مورد بررسی در این پژوهش عبارتند از فاکتورهای مربوط به خصوصیات دانش، خصوصیات وظایف، خصوصیات محیط و خصوصیات سازمان. همچنین فرآیندهای مدیریت دانش براساس پژوهش های صورت گرفته پیشین شامل کشف دانش، بدست آوردن دانش، اشتراک گذاری دانش و به کارگیری دانش می شوند. در این مقاله ابتدا یک سیستم فازی نوع اول مبتنی بر قانون جهت مدلسازی ارتباط بین فرآیندها و فاکتورهای وابستگی استخراج شده از روش فرناندز ارایه می شود و سپس با بررسی و مقدار دهی به هرکدام از فاکتورها، نتیجه به صورت اولویت بندی فرآیندهای مدیریت دانش بر اساس فاکتورهای ورودی، بدست می آید. نتایج حاصل از اولویت بندی فرآیندهای مدیریت دانش در این پژوهش، با پژوهش پیشین در این زمینه مقایسه شده و علاوه بر انطباق نتایج، این پژوهش توانسته با استفاده از سیستم های فازی مبتنی بر قانون، بررسی دقیق تری در مورد فاکتورهای وابستگی انجام داده و در نهایت فرآیندهای مدیریت دانش را به صورت دقیق تری اولویت بندی کند

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سیستم فازی مبتنی بر قانون، استراتژی مدیریت دانش، فرآیند مدیریت دانش، فاکتورهای مدیریت دانش
  • آمنه سلیمانی ده دیوان، فاطمه فهیم نیا*، نادر نقشینه، عادل سلیمانی نژاد صفحات 663-692

    محققان در این پژوهش به دنبال شناسایی عناصر و الزامات مورد نیاز برای استفاده مجدد از داده های پژوهشی در بین پژوهشگران ایرانی هستند. پژوهش حاضر از نوع کیفی است و در دو مرحله انجام گرفت، ابتدا با مرور و تحلیل محتوای متون، عناصر اولیه استخراج شد اما با توجه به بومی نبودن عوامل مستخرج، به وسیله ی مصاحبه ی نیمه ساختاریافته، از نظر خبرگان استفاده شد. جامعه آماری در مرحله اول، شامل پژوهش های انجام شده در حوزه استفاده مجدد در پایگاه های اطلاعاتی معتبر است. جامعه آماری مرحله دوم پژوهشگرانی بودند که با بحث استفاده مجدد از داده های پژوهشی آشنایی داشتند. مصاحبه ها با استفاده از نمونه گیری هدفمند شروع شد سپس با استفاده از استراتژی گلوله برفی و نمونه گیری مبتنی بر معرفی مشارکت کننده ادامه پیدا کرد. ابزار گردآوری داده ها، در مرحله اول متون و منابع و در مرحله دوم مصاحبه ی نیمه ساختاریافته است و در نهایت داده ها با نرم افزار مکس.کیو.دا تجزیه و تحلیل شدند. کدها و مقوله هایی در نتیجه تحلیل محتوای متون و مصاحبه با خبرگان شناسایی و در نهایت در  ذیل سه بعد اصلی عوامل انسانی، عوامل سازمانی و زیرساخت ها دسته بندی شدند. سپس مولفه های هر بعد مشخص و در پایان پیشنهاداتی برای به کارگیری استفاده مجدد از داده های پژوهشی موجود در ایران مطرح شد.

    کلیدواژگان: استفاده مجدد، داده های پژوهشی، مدیریت داده های پژوهشی، مخازن داده
  • مسعود رزمی، یعقوب نوروزی*، مهدی علیپور حافظی صفحات 693-728

    در عصر اطلاعاتی رقابتی امروز کتابخانه ها چه سنتی و چه دیجیتال بیش از هر زمان دیگری باید در تکاپوی ارایه خدمات نوین برای راضی نگه داشتن کاربرانشان باشند. اینترنت اشیاء از جمله پدیده هایی است که می تواند در ارایه خدمات کتابخانه ای تازه به کمک کتابخانه های دیجیتال آید. هدف کلیدی این مقاله ارایه الگویی جهت بهره برداری از اینترنت اشیاء در ارایه خدمات در کتابخانه های دیجیتال ایران است. برای دستیابی به این هدف، نخست نوشته هایی در پیوند با این موضوع کاوش و معیارها و شاخص های الگوی مذکور از آنها استخراج شد. این معیارها و شاخص ها با مشاهده کتابخانه های دیجیتال در دنیای واقعی پرداخته شده اند. یک پنل دلفی دربردارنده 14 متخصص در سه دور اعتبار الگوی پیشنهادی را بررسی کردند. سرانجام، الگویی دربردارنده شش معیار فراگیر (ویژگی های سخت افزاری، امکانات نرم افزاری، زیرساخت های شبکه ای و مخابراتی، استانداردهای لازم، مسایل امنیتی، و ویژگی های منابع انسانی) و 83 شاخص برای کاربست اینترنت اشیاء در خدمات کتابخانه های دیجیتال ارایه شد. این الگو می تواند نقشه راهی برای کتابخانه هایی باشد که درصدد بهره برداری از اینترنت اشیاء برای ارایه خدمات نوین هستند. نتایج این پژوهش در ارتقاء سطح کیفی کتابخانه های دیجیتال و تسهیل تعامل بین کاربران و این نوع کتابخانه ها مفید و موثر است.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، کتابخانه های دیجیتال، خدمات کتابخانه ای، الگوی مفهومی، فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی
  • آزاده فخرزاده*، امیرحسین صدیقی صفحات 729-754

    تصاویر موجود در مدارک علمی غالبا حاوی اطلاعات مهمی هستند. اولین قدم برای بازیابی اطلاعات از این تصاویر ایجاد یک پایگاه داده معتبر از آن ها است. برای این منظور در این مقاله سیستمی خودکار برای ایجاد پایگاه داده از تصاویر موجود در مدارک علمی فارسی در مقیاس بزرگ ارایه می شود. این سیستم پیشنهادی در نتیجه مطالعات اسنادی طراحی شده و بخش های مختلفی دارد. در مرحله اول باید تصاویر و توضیح متنی آن ها استخراج گردد. به طور کلی دو رویکرد برای استخراج تصاویر و توضیح متنی آن ها از فایل وجود دارد. در رویکرد اول فایل به تصویر تبدیل می شود و از تکنیک های پردازش تصویر برای استخراج اطلاعات گرافیکی استفاده می شود. رویکرد دوم بر اساس پردازش ساختار و آرایش خود فایل است. از آنجایی که روش دوم از لحاظ سرعت و قابلیت مقیاس پذیری برای استفاده در موتورهای جستجو مناسب تر است، تمرکز این مقاله بر روی روش دوم است. بدین ترتیب برای استخراج تصاویر و توضیح متنی آن ها از یک روش ساختار محور استفاده می شود که مبتنی بر چیدمان و آرایش فایل ورد سند است. در نتیجه، مجموعه ای از تصاویر به همراه توضیحات و اطلاعات مربوط به آن ها به دست می آید که باید در یک پایگاه داده تصاویر با ساختاری مشخص ذخیره گردند. سپس این اطلاعات برای بازیابی و استفاده های آتی در یک موتور جستجو نمایه خواهند شد.روش پیشنهادی در زبان برنامه نویسی پایتون پیاده سازی شد و برای ارزیابی کارایی آن از روش مرسوم پردازش فایل پی دی اف اسناد کمک گرفته شد. سپس روش پیشنهادی در یک مطالعه موردی در پایگاه اطلاعات علمی ایران (گنج) به کار گرفته شد. تعداد 150 مدرک علمی به تصادف از پایگاه گنج انتخاب شده و با کمک این دو روش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بنا به یافته های پژوهش دیده می شود که استخراج اطلاعات متنی از فایل پی دی اف در زبان فارسی با چالش های زیادی روبرو است و نمی تواند خروجی مناسبی در این زمینه حاصل کند. از طرف دیگر میزان تصاویر نامطلوب تولید شده از فایل پی دی اف بسیار زیاد است که از کاربست پذیری آن در شرایط واقعی می کاهد. از این رو روش پیشنهادی به عنوان گزینه ای مناسب برای استخراج تصویر و توضیحات آن ها از اسناد علمی در زبان فارسی و ایجاد پایگاه داده از آن ها پیشنهاد می شود. روش پیشنهادی قادر است حدود 40 درصد تصاویر را همراه با زیرنویس مربوطه بدون خطا استخراج کند؛ که نسبت به روش پایه که قادر به استخراج 30 درصد از تصاویر است، کارآیی بهتری دارد.

    کلیدواژگان: پردازش تصویر، استخراج تصویر، استخراج فراداده، فناوری اطلاعات
  • مریم موسوی زاده، عبدالرضا نوروزی چاکلی*، رویا پورنقی صفحات 755-784

    هدف از این پژوهش تحلیل ابعاد و چارچوب های معماری پایگاه های استنادی نسل جدید از منظر تحلیل، پردازش و مدیریت اطلاعات پژوهش ها با بررسی ابزار تحلیلی سایول بوده است. روش پژوهش مرور متون، مشاهده و ارزیابی سیستم است. با مرور متون مولفه های تحلیل اطلاعات پژوهش ها استخراج شد. بر این اساس چارچوب تحلیل اطلاعات پژوهش ها شامل مولفه های اصلی: توصیف، طبقه بندی، تجزیه و تحلیل، ارزیابی، اکتشاف اطلاعات، مدیریت اطلاعات و تعامل است که هر کدام دارای مولفه های فرعی نیز هستند. برای بررسی ابزار سایول چک لیست محقق ساخته بر مبنای داده های به دست آمده از چارچوب تحلیل اطلاعات طراحی شد. سپس نوع تحلیل در ابزار سایول بر اساس آن بررسی گردید. سایول چهار بخش مختلف نمای کلی، محک زنی، همکاری و روندها را جهت تحلیل اطلاعات به کارگرفته است. با توجه به موجودیت های تعریف شده در پایگاه سایول، موجودیت های قابل تحلیل در یک سامانه نرم افزاری برای تحلیل و ارزیابی اطلاعات پژوهشی عبارتند از: موسسات، کشورها، نویسندگان، گروه های پژوهشی، مجموعه انتشارات، حوزه های موضوعی، منابع اسکوپوس و شایستگی پژوهشی. با توجه به روابط فیلدهای تعریف شده در رکوردهای پایگاه سایول، فیلدهای اصلی قابل تحلیل عبارتند از: دسته های منابع، موضوعات، نویسندگان، مکان، استنادات، همکاری و خروجی. چارچوب تحلیل اطلاعات پژوهش ها ارایه شده در این پژوهش می تواند به عنوان معیاری در طراحی سیستم های مدیریت و تحلیل اطلاعات پژوهشی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل اطلاعات، سایول، پایگاه های استنادی، مدیریت اطلاعات منابع پژوهشی
  • محمدرضا تقوا*، کامران فیضی، سید غلامحسن طباطبایی، مصطفی تمتاجی صفحات 785-816

    در دوره کنونی، سرمایه گذاری های فناوری اطلاعات روزبروز افزایش یافته و موضوع حکمرانی فناوری اطلاعات و همراستایی استراتژیک بین اهداف فناوری اطلاعات و کسب و کار اهمیت بیشتری پیدا کرده است. همچنین رشد چشم گیر رویکرد رایانش ابری و چالش های حکمرانی مرتبط با آن، مدیران کسب و کار را با مسئله چند بعدی برای حکمرانی فناوری اطلاعات مواجه کرده است. یکی از ابعاد پیچیدگی فوق، وابستگی حکمرانی رایانش ابری به زمینه، بافت و ماهیت سازمان است و از این رو در این مقاله چالش های بنگاه های تولیدی دولتی به عنوان یکی از بازیگران زیست بوم صنعتی و اقتصادی کشور در بازآفرینی حکمرانی فناوری اطلاعات خود مبتنی بر رویکرد رایانش ابری با بهره گیری از نظرات 94 خبره با ابزار پرسش نامه و مصاحبه شناسایی و اولویت بندی شده اند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که 18 چالش اساسی در 9 محور وجود دارد که محورهای فرهنگی، هدایت و راهبرد مهم ترین محورهای چالش برانگیز در مسیر تحقق اهداف حکمرانی رایانش ابری و چالش های پنهان کاری و عدم شفافیت بنگاه های دولتی، عدم آشنایی مدیران فناوری اطلاعات با کسب و کار بنگاه، امنیت اطلاعات، مناسب سازی نشدن چارچوب های حکمرانی موجود و عدم اعتقاد مدیران کسب و کار به جایگاه راهبردی و اثرگذار فناوری اطلاعات در تحقق اهداف بنگاه، پنج چالش مهم این بنگاه ها است.

    کلیدواژگان: حکمرانی فناوری اطلاعات، رایانش ابری، بنگاه دولتی
  • قاسم موحدیان، احمد شعبانی*، مظفر چشمه سهرابی، عاصفه عاصمی صفحات 817-846

    توجه به مبانی نظری و زیربنای فلسفی نظام های رده بندی کتابخانه ای همواره برای متخصصان علم اطلاعات و دانش شناسی اهمیت داشته است. در پژوهش حاضر تلاش شد که مبانی فلسفی و منطق حاکم بر نظام های طبقه بندی و ساختار دانش بشری بررسی شده و از این رهگذر منطق حاکم بر نظام های سازماندهی منابع کتابخانه ای مورد مطالعه قرار گیرد. اشکال و نقدهای وارده بر اندیشه سنتی طبقه بندی دانش و ساختار سلسله مراتبی آن بررسی شده و اندیشه ریزوماتیک به عنوان بدیل رویکرد درختی و سلسله مراتبی برای مواجهه و تحلیل سازماندهی اطلاعات در دنیای وب و فضای اطلاعات فرامتنی و دیجیتال مطرح شد. در تفکر غربی الگوی غالب برای رده بندی، ساختار درختی بر اساس منطق ارسطویی بوده که با توجه به اشکالات آن، ساختار ریزوماتیک پیشنهاد شده است. اطلاعات در فضای نوین مانند ریزوم در جهات گوناگون حرکت نموده و با ایجاد اتصالات و ارتباطات جدید بین حوزه های متنوع علمی، فضایی برای مطالعات جدید نیز پدید آورده است، رشد و ظهور مطالعات گسترده بین رشته ای را می توان شاهدی بر این مدعا دانست. این فضای اطلاعاتی جدید و ریزوم گونه، ریزومیک شدن سازماندهی و ذخیره و بازیابی آن را نیز می طلبد. گفتمان سنتی و مبتنی بر اندیشه درختی و سلسله مراتبی سازماندهی اطلاعات با توجه به چارچوب ها و مولفه هایی که بر آن مترتب است، قابلیت فهم ماهیت و ویژگی های فضای اطلاعاتی دیجیتال را نداشته و از سازماندهی این فضا ناتوان است و لزوم تحول پارادایمی، و متعاقبا پژوهش و نظریه پردازی در منظومه فکری دیگری را می طلبد، تفکر ریزوماتیک می تواند جایگزین مناسبی برای تفکر سنتی سازماندهی اطلاعات باشد.

    کلیدواژگان: طبقه بندی علم، رده بندی کتابخانه ای، سازماندهی دانش، رویکرد سلسله مراتبی، رویکرد ریزوماتیک
  • آتنا قنبرپور، مریم کازرانی*، سعیده اکبری داریان، مریم شکفته صفحات 847-860

    یکی از تحولات اخیر در حوزه سازماندهی اطلاعات، ایجاد پیوند وارتباط میان پیشینه های فراداده ای بر اساس الگوهای مفهومی است. این امر زیرساخت های لازم برای پیاده سازی روش "داده های پیوندی" در فهرست های کتابخانه ای را فراهم می سازد. یکی ازجدیدترین الگوهای مفهومی ارایه شده توسط فدراسیون بین المللی انجمن ها و موسسات کتابداری، مدل مفهومی مرجع کتابخانه ای است. این پژوهش با هدف تعیین کارکردپذیری پایگاه اصطلاحنامه پزشکی فارسی مبتنی بر مارک ایران بر اساس مدل مرجع کتابخانه ای ایفلا انجام پذیرفته است.پژوهش با روش پیمایشی- تحلیلی- تطبیقی با رویکرد کیفی است. جامعه آماری متشکل از کل پیشینه های اصطلاحنامه پزشکی فارسی، موجود در نرم افزار جامع کتابخانه ملی (رسا) است که در زمان انجام پژوهش، شامل 9190 پیشینه بوده است. ابتدا ماتریس انطباق بین مدل مرجع کتابخانه ای با فرمت مستندات یونی مارک وسپس با فرمت مستندات مارک ایران، تهیه شد وپس از تایید توسط متخصصان، عناصر موجود در مدل مرجع کتابخانه ای کمی سازی شد. پس از آن، میزان انطباق ساختاری بر اساس اختصاص امتیازهای وزنی به عناصر مدل، محاسبه شد تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار SPSS23 انجام شد.یافته ها نشان داد فرمت مستندات مارک ایران از لحاظ تعداد خصیصه های دارای معادل در مدل مرجع کتابخانه ای قابلیت انطباق 33/83 را دارد. اصطلاحنامه پزشکی فارسی از لحاظ ساختاری با مدل مرجع کتابخانه ای 29/83 درصد، انطباق دارد.عناصر مدل مرجع کتابخانه ای در فرمت مستندات مارک ایران در  اصطلاحنامه پزشکی فارسی، هم از لحاظ تعداد هم از لحاظ نوع فیلد دارای انطباق قابل قبولی است.

    کلیدواژگان: مدل مرجع کتابخانه ای، مارک ایران، اصطلاحنامه پزشکی فارسی، ماتریس انطباق، داده های پیوندی
|
  • Mahdi Shaghaghi* Pages 577-604

    Professional ethics studies in information science usually concentrates on users and dominantly forgets ethical relationships of colleagues, superiors and subordinates in organizational hierarchy. Besides, ethical standards or guidelines and also researches on professional ethics in information science always adhere general principles rather than close focus on ethical dilemmas, whereas moral details become apparent in ethical dilemmas. In this research I tried to investigate moral autonomy and heteronomy (Kantian, Rawlsian, Sandelian, and McIntyrian autonomy and heteronomy) of information professionals, working in the Iran Public Libraries Foundation (IPLF) as a trial to provide an approach to professional self-reflection and evaluation. For this reason, 406 number of mentioned professionals (n=406) were chosen randomly from 704 selective reading advisors (p=704) of IPLF for responding ethical dilemmas. Findings showed that heteronomous tendency is dominant among professionals and their heteronomy is prominently Rawlsian. Also, their heteronomous tendencies reduces by increase in their age and this is a proof to the Kohlberg’s stages of moral development. Moreover, results of structural equation modelling suggested that Rawlsian heteronomy and McIntyrian autonomy are prominent in the formation of professional’s moral tendency but Rawlsian heteronomy is obviously powerful than McIntyrian autonomy. Rawlsian heteronomy denotes stiff and formal adherence of external rules (religious, national, conventional, organizational and so on) and in this stance, ethical reflection and act on the basis of internal moral sense with responsible acceptance of its ramifications goes away as a marginal stance

    Keywords: ethical dilemma, moral tendency, heteronomy, autonomy, information professionals
  • Seyed Mahdi Narmenji, Nosrat Riahinina, Mohsen Nowkarizi*, Mohammad Zerehsaz Pages 605-631

    The main purpose of the present study was to assess the effect of the students’ information sharing behavior in social network sites on different features of social capital. This research was an applied one for which survey method was employed. The population consisted of all the students studying at the universities in South Khorasan Province affiliated to the Ministry of Science, Research and Technology in the academic year of 1397-1398 (2018-2019). The students were supposed to have a minimum experience of six months in using one of the social network sites such as Telegram, Instagram or WhatsApp. The sample size was 384, which was calculated through the Cochran formula for the unknown population. To test the conceptual model of research and the hypotheses, the Partial Least Squares Approach to Structural Equation Modeling and SmartPLS (version 2) were used. The results of the conceptual model of the study confirmed a positive and significant relationship between the students’ information-sharing behavior in social network sites and their social capital and all its four characteristics (interactional, structural, functional and normative). The results also indicated that the demographic variables of gender, field of study and educational level had no significant effect on the relationship between information-sharing behavior in social network sites and social capital.

    Keywords: Information sharing behavior - Social network sites - Social Capital - Students
  • Behrooz Aghashahi*, Hooman Tahayori, Gholam Hossein Dastghaibyfard Pages 633-662

    Effective use of organizational knowledge helps organizations foster innovation, reduce costs, improve decision making, and create sustainable competitive advantageous. Knowledge Management (KM) is adopted by many organizations as a new approach for discovering and exploiting organizational knowledge as much as possible. According to the contingency theory, the successful implementation of knowledge management in an organization highly depends on choosing the best KM processes according to the organization’s circumstances. The purpose of this study is to evaluate the factors affecting the choice of the appropriate knowledge management process in the organization and ultimately prioritize the KM processes using a rule-based fuzzy system. The contingency factors that are studied in this research are those related to knowledge properties, organizational, environmental and task characteristics. Also, knowledge management processes that are considered are knowledge discovery, knowledge acquisition, knowledge sharing and knowledge application. The relationship between processes and contingency factors is modeled based on Fernandez method, using fuzzy rule-based systems. By evaluating and quantifying each of the factors, knowledge management processes are prioritized with respect to the input factors. The obtained results of prioritizing knowledge management processes by this method compared with previous researches shows a significant improvement.

    Keywords: knowledge management, fuzzy rule-based system, contingency theory, contingency factors, knowledge management processes
  • Ameneh Soleimani, Fatima Fahimnia*, Nader Naghshineh, Adel Soleimani Nezhad Pages 663-692
    Purpose

    This paper attempts to identify the elements and requirements for reuse of research data among researchers in Iran.

    Methodology

    The present study is qualitative research. This research was carried out in two stages. At first, Initial elements were extracted by reviewing and analyzing the content of the texts, but due to the fact that the extracted factors were not native, we were used of the semi-structured interview. The statistical population in the first stage includes articles about reuse in PubMed, Scopus, Science direct and ProQuest databases. The statistical population of the second phase was researchers who were familiar with the reuse of research data. Using targeted sampling, the interviews began, then continued using the snowball strategy and sampling based on the introduction of the contributor. The data gathering tool was a semi-structured interview then data were analyzed by MaxQDA software.

    Results

    As a result of analyzing the content of the literature and interviews, the main elements of reuse of research data were identified in three main dimensions: human factors, organizational factors and infrastructures.

    Conclusion

    The components of each dimension were identified and, at the end, suggestions were made to reuse existing data.

    Keywords: Data Reuse, Research Data, Research Data Reuse, Repositories
  • Masoud Razmi Shendi, Yaghoub Norouzi*, Mehdi Alipour Hafezi Pages 693-728

    In today's competitive information age, libraries- whether traditional or digital- must seek to provide novel services to keep their users satisfied, more than any time ever. Internet of Things is one of the phenomena that can be helpful to digital libraries in provision of novel library services. The key objective of this paper is to provide a comprehensive model for utilizing Internet of Things to provide services in digital libraries. In order to achieve this objective, at first, the articles in relation to this topic are explored and the criteria and indicators of the above model are extracted from them. These criteria and indicators have been gained by observing real-world digital libraries. A Delphi panel consisting of 14 experts validated our proposed model in three rounds. Finally, a model containing six comprehensive metrics (hardware features, software facilities, network and telecommunication infrastructure, required standards, security issues, and human resource features) and 83 indicators for the use of Internet of Thing in digital library services were presented. This model can be a roadmap for libraries that are trying to use the Internet of Things to provide new services. The results of this research are useful and effective in promoting the quality of digital libraries and facilitating interaction between users and these types of libraries.

    Keywords: Internet of thing, Digital Libraries, Modern Information Services, Conceptual Model
  • Azadeh Fakhrzadeh*, AmirHossein Seddighi Pages 729-754

    Figures in scientific documents are rich source of information. The first step in retrieving information from such figures is to build a valid figure database. To this end, we developed a system for generating figure database from scholarly Persian documents, in large scale. The first step is to parse files and extract figures and their corresponding descriptions. There are two general approaches for extracting figures from documents, one is based on image processing methods and another one is based on processing the file primitives. The focus of this paper is on later one. This approach is shown to be a better choice for the search engines because of its speed and scalability properties. We propose a structure based method that extracts the figures and their descriptions by analyzing the file layout. This information is saved in a database with a specific structure and is indexed for retrieval in the search engine.The proposed algorithm was implemented in Python programming language. As a benchmark we used the basic method in the literature which is based on the processing PDF file. We employed the proposed method in a case study on Iran scientific information database (Ganj). In this regard, 150 scientific documents were randomly chosen from Ganj database and analyzed using two mentioned methods. Based on our experimental results, the proposed method is more efficient than the basic method especially for Persian documents. There many unanswered challenges for Persian documents when using the basic method. The number of noise images resulted from the basic method is high and Persian text extracted is not well organized. Our proposed method overcomes some of these drawbacks and is recommended for generating figure database from scientific Persian documents. The proposed method is able to correctly extract about 40% of the images with their corresponding descriptions which is 10% better than the basic method.

    Keywords: Image Processing, Image Extraction, Metadata Extraction, Information Technology
  • Maryam Mousavizadeh, Abdolreza Noroozi Chakoli*, Roya Pournaghi Pages 755-784

    The goal of this paper is to studying of structure and finding components of analysis of researches in citation databases with study on Scival analysis tool. For that first by reviewing literature, the components o information analysis of researches was extracted and then based on that, four module of Scival (Overview, Benchmarking, Collaboration and trends) according to information analysis state, and in particular according to analysis type, the analyzed identity, the analysed field and filtering fields were studied and a structure of analysis manner in this tool were presented. So the framework of information analysis of researches based on the results of Scival study were completed. So the framework of information analysis of researches consist of this main components: Description, Classification, Analyzing, Evaluation, Exploration, information management, and visualization, that each of them has sub component. Based on results and as for Overview module studied an identity, description analysis is important in it. Also competency in the exploration component had Proper function in this module. Also analysis in Benchmarking module focus on evaluation which it coused exploration. So these two components (Evaluation and Exploration) are highlighted in this module. Also in Cooperation module, Exploration component with its analyzing is significant and with identifying Potential and current cooperation helps in making decisions for future cooperations. this module also with its visualizations works well toward Exploration component and by presenting scientific developments, gaps, cores, participants, cooperation opportunities, new research strategies and so on help in exploration analysis. Visualization and Rich and fit reports to support research strategies in specific identity are other components exist in information analysis in ScaVal. Also results show the identities that were analyzed with per module, indicate the essence of that module and it is true about SciVal.

    Keywords: information analysis, Researches, SciVal, citation databases, information management
  • MohammadReza Taghva*, Kamran Feizi, Sayed GholamHasan Tabatabaei, Mostafa Tamtaji Pages 785-816

    Todays, Investments on Information Technology is increasing day to day and IT Governance and strategic alignment between Business and IT Goals has been more important than to the past. Also. Business manager have been faced with IT governance multi-dimensional issue, due to salient growth of cloud computing and its governance challenges. Context and nature dependency of Cloud computing governance is one of the above complexity dimensions. Therefore, in this research, governmental enterprises challenges, as a one of the actors of country economic and industrial ecosystem, identified and prioritized, with using 94 experts comments by questionnaire and interview techniques.Finding of this research demonstrate that there are 18 fundamental challenges at 9 domain. Culture, direction and strategy are the most important challenging domains in cloud computing governance objectives achieving process and lack of transparency in governmental enterprises, lack of business knowledge of IT managers, information security,  lack of tailored governance frameworks and lack of believe to IT  strategic role by business managers, are 5 top challenges in governmental enterprises.

    Keywords: Information technology governance, cloud computing, governmental enterprises
  • Ghasem Movahedian, Ahmad Shabani*, Mozaffar Cheshmesohrabi, Asefe Asemi Pages 817-846

    Theoretical foundations and philosophical basis of library classification systems have always been important for information science professionals. This Research studies the philosophical foundations and logical basis of the classification systems and structure of human knowledge and studies the logical basis of library classifications Scheme. Challenges and problems of traditional ideas about knowledge organization and its hierarchical structure have been studied and rhizomatic thought has been proposed as an alternative model for the tree and hierarchical structure especially for the organization of digital and hypertext information on the web. In Western thought, the tree structure based on Aristotelian logic has been the dominant model of classification and due to its problems, the rhizomatic structure is suggested. Information structure in digital space such as the rhizomes, moves in many directions and create a multiplicity of connections and relations, the growth and emergence of interdisciplinary studies can be seen as evidence. Traditional, tree-based and hierarchical discourse of information organization, isn't enabled to understand the nature and characteristics of the digital information space and so to organize it. Necessarily to a paradigm shift, rhizomatic thinking can be a good alternative to traditional information organizing thinking.

    Keywords: Knowledge Classification, Library Classification, Information Organization, Hierarchical Approach, Rhizomatic Approach
  • Atena Ghanbarpour, Maryam Kazerani*, Saeedeh Akbari Daryan, Maryam Shekofteh Pages 847-860

    One of the recent developments in the Scope of cataloging is to create a link among the metadata records based on conceptual patterns. This can provide the necessary infrastructure to implement the "link data" methods on library catalogue. One of the newest conceptual patterns presented by International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) is Library Reference Model (LRM).This research has been done with the purpose of determine functionality of Persian Medical thesaurus Database  in form of IRANMARC on the basis of  IFLA Library Reference Model.this is an analytical- comparative study that was done using qualitative approaches. The statistical society consists of whole records of Persian Medical thesaurus Database available in software of National Library of I.R.IRAN(Rasa). First, required the LRM/UNIMARC/IRANMARC mapping and then based on it, quantifying of LRM elements was done.  After that, Structure and content Compatibility in IRANMARC Authorities format was done. Data were analyzed using descriptive statistical and SPSS v.23 software.the data showed that 83.33 percent of attributes of LRM model have their equivalent IRANMARC Authorities format. The overage of structural compatibility rate of IRANMARC with LRM model is (83.29).    results indicate that also there is acceptable compatibility between LRM model and IRANMARC authorities format.

    Keywords: IRANMARC authorities format, Functionality, Library Reference Model (LRM), Mapping, Persian Medical Thesaurus