فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 101، تیر 1399)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 101، تیر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/15
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمد نوشاد*، بهروز علیزاده بهبهانی، سمیرا دهقانی صفحات 1-13

    این پژوهش با هدف تولید پوشش خوراکی زیست‏ فعال با فعالیت آنتی ‏اکسیدانی و ضد میکروبی قابل توجه جهت افزایش عمر نگهداری گوشت گاو انجام گرفت. برای این منظور، ابتدا اسانس آویشن باغی با استفاده از روش تقطیر با آب استخراج گردید و سپس ویژگی‏های آنتی ‏اکسیدانی و ضدباکتریایی آن تحت شرایط آزمایشگاهی بررسی گردید. اسانس حاصله دارای ظرفیت آنتی‏ اکسیدانی بالقوه بالایی بود و سبب جلوگیری از رشد باکتری‏های اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اوریوس، سالمونلا تیفی موریوم و سودوموناس آیروژینوزا گردید. در ادامه، اسانس زیست ‏فعال با موسیلاژ دانه بارهنگ سر نیزه‏ای و به منظور تولید پوشش خوراکی ترکیب گردید. پوشش خوراکی به دست آمده برای پوشش ‏دهی گوشت گاو و افزایش عمر نگهداری آن مورد استفاده قرار گرفت. استفاده از پوشش خوراکی حاوی غلظت ‏های مختلف اسانس به طور معنی ‏داری (p<0.05) از پیشرفت اکسیداسیون (محصولات اولیه و ثانویه) و افزایش تعداد کل باکتری‏های زنده، باکتری‏های سرمادوست و کلی‏فرم در نمونه‏ های گوشت جلوگیری کرد و عمر انبارمانی محصول را تا 6 روز نگهداری در دمای یخچال بهبود بخشید. به طور کلی، پوشش خوراکی بر پایه موسیلاژ دانه بارهنگ سرنیزه‏ای بارگذاری شده با اسانس آویشن باغی می‏تواند جهت کنترل اکسیداسیون لیپیدی و رشد میکروبی و همچنین بهبود عمر نگهداری محصولات گوشتی و یا سایر محصولات غذایی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آویشن باغی، بارهنگ سرنیزه ای، پوشش خوراکی، آنتی اکسیدان
  • مصطفی سلطانی*، مهسا هادی، سوده محمدی صفحات 15-29

    استفاده از جایگزین های چربی شیر در تولید فرآورده های لبنی به منظور کاهش ابتلا به بیماری های مزمن و کاهش میزان کالری دریافتی بسیار موردتوجه است. بااین حال محصولات لبنی تولیدشده از شیر کم چرب یا شیر بدون چربی دارای نقایصی درزمینه ویژگی های بافتی و حسی هستند. هدف این مطالعه بررسی اثر استفاده از مقادیر مختلف ایزوله پروتئین آب پنیر و صمغ خرنوب بر روی ویژگی های کیفی ماست بدون چربی بود. به این منظور نمونه های ماست قالبی با استفاده از شیر بدون چربی  (کمتر از 1/0 ٪)،  صمغ خرنوب در مقادیر g.L-1 25/0 و g.L-1 5/0، ایزوله پروتئین آب پنیر در مقادیر g.L-1 5 و g.L-1 10 ، و ترکیب صمغ خرنوب با ایزوله پروتئین آب پنیر به ترتیب در نسبت های g.L-110 + g.L-1 25/0 ، g.L-15 + g.L-1 5/0 تولید شدند. هم چنین تیمار های شاهد با استفاده از شیر کامل (3 % چربی) و شیر بدون چربی (کمتر از 1/0 ٪) تولید شدند. نمونه های تولیدشده به مدت 15 روز در دمایC °1±4 قرار گرفتند و ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی آن ها در طول دوره ی نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمون های مختلف نشان داد که استفاده از درصدهای مختلف ایزوله پروتئین آب پنیر  و صمغ خرنوب  تاثیر معناداری بر ویژگی هایpH ، اسیدیته، آب اندازی، ظرفیت نگهداری آب، ویسکوزیته، سختی بافت، کشسانی، پیوستگی، چسبندگی، ظاهر و رنگ، قوام و بافت، بو و مزه و پذیرش کلی ماست قالبی داشت (05/0>p). با گذشت زمان در همه ی تیمارها ظرفیت نگهداری آب، اسیدیته، ویسکوزیته و سختی بافت به طور معناداری افزایش یافته و pH، آب اندازی و امتیاز مزه و بو دچار کاهش معناداری شد (05/0>p). نتایج کلی نشان داد که با استفاده از تیمارهای ماست حاوی g.L-15 و g.L-110ایزوله پروتئین آب پنیر و g.L-110 ایزوله پروتئین آب پنیر + g.L-1 25/0 صمغ خرنوب در فرمولاسیون تولید ماست قالبی بدون چربی، می توان محصول نهایی دارای قابل قبول ترین ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی را تولید کرد.

    کلیدواژگان: ماست قالبی، شیر بدون چرب، صمغ خرنوب، ایزوله پروتئین آب پنیر، ویژگی های کیفی
  • بهروز اکبری*، صبا صادقی، مسعود هماپور، فائزه شیرخان صفحات 31-43

    دانه های آجیلی می توانند یک منبع آلودگی با انواع مختلف میکروارگانیسم ها باشند لذا برخی از آن ها برای سلامتی عمومی مهم هستند. بنابراین با توجه به مصرف خانگی انواع دانه های آجیلی و کاربرد آن ها در صنایع غذایی و همچنین به دلیل اینکه برخی از آن ها از کشورهای دیگر وارد می شوند ممکن است احتمال آلودگی میکروبی از مبدا را داشته باشند، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین کاهش بار میکروبی دانه های مصرف شده در اثر اشعه ماوراء بنفش انجام گرفت. شش نوع دانه آجیلی شامل تخمه آفتابگردان، هندوانه، کدو، مغز گردو، پسته و فندق خام به صورت فله از بازار تهران به طور تصادفی نمونه برداری شدند. آزمایه ها مطابق روش استاندارد ملی ایران و ضابطه سازمان غذا و دارو مورد آزمون قرار گرفتند. پس از آن دانه های آجیلی آلوده در ضخامت 1، 2 و 3  لایه و زمان 5، 10 و 15 دقیقه در کابینت فرابنفش با طول موج 254 نانومتر پرتودهی و پس از آن مورد آزمون های میکروبی قرار گرفتند. براساس نتایج حاصل، زمان پرتودهی و ضخامت چیدمان دانه ها بر شمارش کلی میکروبی در مغز پسته، گردو و فندق تاثیر کاملا معنی داری داشت (01/0>p). همچنین بر شمارش کلی فرم مغز پسته، گردو و فندق، تخمه کدو، آفتابگردان و هندوانه و شمارش کپک پسته، گردو و فندق، تخمه آفتابگردان و هندوانه تاثیر کاملا معنی دار بود (01/0>p).  این تاثیر با شدت کمتر بر شمارش کپک برای تخمه کدو تاثیر معنی داری نشان داد (05/0><p< span="">01/0). بنابراین پرتودهی با اشعه فرابنفش در شرایط بهینه مورد اشاره می تواند بار آلودگی دانه های آجیلی را تا حد قابل قبولی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: اشعه فرابنفش، بارمیکروبی، دانه های آجیلی، فرآوری نوین
  • مسعود یقبانی*، آرش کوچکی، مهدی کریمی، سید علی مرتضوی، الناز میلانی صفحات 45-57

    آرد برنج و ذرت جایگزین مناسبی برای توسعه فراورده‏های فاقد گلوتن هستند و اصلاح برخی خصوصیات آنها ازجمله شاخص جذب آب آرد طی فرایند اکستروژن می‏تواند در جهت بهبود کیفیت فراورده‏های فاقد گلوتن موثر باشد. در این پژوهش تاثیر افزودن آرد اکسترود شده در دمای C° 110 با رطوبت 18 درصد، در چهار سطح (صفر ، 10 ، 20 و 30 درصد)، هیدروکلوییدهای زانتان و هیدروکسی پروپیل متیل سلولز هر کدام در دو سطح (5/0 و 1 درصد) در فرمولاسیون نان حجیم فاقد گلوتن بررسی شد. نتایج این تحقیق تاثیر معنی دار افزودن آرد اکسترود شده و هیدورکلوییدها بر ویژگی های مورد ارزیابی را ثابت نمود به طوری که با افزایش سطح آرد اکسترود شده در فرمولاسیون تا 10 درصد، حجم مخصوص و تخلخل افزایش یافت، لیکن سطوح بالاتر آن سبب کاهش این ویژگی ها شد. همچنین افزایش سطح آرد اکسترود شده به فرمولاسیون سبب کاهش L*  یا روشنایی پوسته نان شد و هیدروکسی پروپیل متیل سلولز تاثیر بیشتری در کاهش سفتی بافت نان بدون گلوتن در مقایسه با زانتان داشت. در نهایت با توجه به صفاتی نظیر حجم مخصوص، تخلخل، نرمی، رنگ، و امتیازهای ارزیابی حسی، فرمولاسیون نان بدون گلوتن حاوی 10 درصد آرد اکسترود شده و 1 درصد هیدروکسی پروپیل متیل سلولز، با حجم مخصوص cm3/g 01/3 ، میزان تخلخل 65 درصد و 1/4 امتیاز پذیرش کلی در ارزیابی حسی به عنوان فرمولاسیون مناسب تعیین شد.

    کلیدواژگان: آرد بدون گلوتن، اکستروژن، برنج، ذرت، زانتان
  • آریو امامی فر*، مهری محمدی زاده صفحات 59-70

    تاثیر ترکیبی استفاده از فراصوت با شدت 400 وات و فرکانس 24 کیلوهرتز (4 و 12 دقیقه) به همراه بکارگیری بسته بندی های ضد میکروبی ساخته شده از پلی اتیلن سبک حاوی نانو ذرات اکسید روی (3 درصد وزنی-وزنی) شامل تیمار های، 4 دقیقه تیمار فراصوت و بسته بندی پلی اتیلنی خالص، 12 دقیقه تیمار فراصوت و بسته بندی پلی اتیلنی خالص، 4 دقیقه تیمار فراصوت و بسته بندی ضدمیکروبی نانو ساختار، 12 دقیقه تیمار فراصوت و بسته بندی ضد میکروبی نانو ساختار و بسته بندی پلی اتیلنی خالص (شاهد)، بر میزان غیر فعال سازی ساکارومایسز سرویزیه (شاخص فساد) و اشرشیا کلی (شاخص بیماری زایی) تلقیح شده در آب توت فرنگی در دمای 4 درجه سانتی گراد و طی 4، 8، 12، 16 و 20 روز انبارداری بررسی گردید. تیمار فراصوت (در هر دو زمان 4 و 12 دقیقه) تاثیر معنی داری بر کاهش جمعیت ساکارومایسز سرویزیه و اشرشیاکلی داشت (p < 0.05). همچنین مقاومت ساکاروومایسز سرویزیه بر اساس (D value)، نسبت به نمونه های فاقد تیمار فراصوت به امواج فراصوت در مقایسه با اشرشیاکلی درمحیط آب توت فرنگی بیشتر بود. استفاده از تیمار 12 دقیقه فراصوت و بسته بندی ضد میکروبی نانو ساختار بیشترین  کاهش را در جمعیت ساکارومایسز سرویزیه و اشرشیاکلی تلقیح شده در آب توت فرنگی طی 20 روز انبارداری در مقایسه با سایر تیمار ها و نمونه شاهد نشان داد (p < 0.05). استفاده از بسته بندی های ضدمیکروبی حاوی نانوذرات اکسید روی به عنوان یک هردل پس از تیمار فراصوت کوتاه مدت به عنوان هردل دوم اثر هم افزایی مناسبی در به تاخیر انداختن رشد میکروارگانیسم ها در آب توت فرنگی طی نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد داشت.

    کلیدواژگان: آب توت فرنگی، فراصوت، بسته بندی ضد میکروبی، نانو اکسید روی
  • محسن ابراهیمی همتی کیخا، حسین جوینده*، بهروز علیزاده بهبهانی، محمد نوشاد صفحات 71-80

    در این پژوهش، موسیلاژ میوه سپستان با استفاده از نسبت آب به دانه 1:6 ، دمای 58 درجه سانتی گراد و pH برابر 4 استخراج شد. بعد از استریل کردن موسیلاژ استخراج شده، فعالیت ضدباکتریایی آن بر باکتری های بیماری زای سالمونلا تیفی، اشرشیا کلی، سودوموناس ایروژینوزا، لیستریا اینوکوآ، استافیلوکوکوس اوریوس، باسیلوس سریوس، باسیلوس سابتلیس و استافیلوکوکوس اپیدرمیس در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. فعالیت ضدمیکروبی موسیلاژ در غلظت های 5/37، 75، 150 و 300 میلی گرم بر میلی لیتر به روش های دیسک دیفیوژن و حفره در آگار ارزیابی شد. برهمکنش موسیلاژ سپستان با آنتی بیوتیک های جنتامایسین و کلرامفنیکل نیز بررسی شد. نتایج نشان داد که قطر هاله بازدارندگی مشاهده شده در اطراف دیسک ها با افزایش غلظت موسیلاژ میوه سپستان به طور قابل توجهی افزایش یافت. بیشترین قطر هاله بازدارندگی در روش دیسک دیفیوژن در غلظت 300 میلی گرم بر میلی لیتر برای باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیس با قطر 10/11 میلی متر مشاهده شد. حداقل غلظت مهارکنندگی برای باکتری های سالمونلا تیفی، اشرشیا کلی، سودوموناس آیروژینوزا، لیستریا اینوکوآ، استافیلوکوکوس اوریوس، باسیلوس سریوس، باسیلوس سابتلیس و استافیلوکوکوس اپیدرمیس به ترتیب 64، 64، 16، 32، 128، 64، 256 و 64 میلی گرم بر میلی لیتر بود. نتایج نشان داد که حداقل غلظت کشندگی موسیلاژ میوه سپستان برای تمامی سویه های باکتریایی بزرگتر از حداقل غلظت مهارکنندگی بود.

    کلیدواژگان: موسیلاژ، میوه سپستان، اثر متفابل، شرایط برون تنی
  • محمدعلی حصاری نژاد*، علی رافع، علیرضا صادقیان، محبوبه سرابی جماب صفحات 81-91

    به دلیل روند روبه رشد تقاضا برای ترکیبات طبیعی و با سازگاری زیستی، کاربرد هیدروکلوییدها در صنایع غذایی درحال افزایش است. غذاهای بازسازی شده یکی از مهمترین جنبه های صنعت غذاست که شامل ترکیب پیچیده ای از مواداولیه و اجزاء تشکیل دهنده و نیز فرآیندهای بافت ساز و ساختارآفرین است. رسیدن به یک فرمول مطلوب برای تشکیل ژلی با بافت الاستیک مناسب می تواند کاربرد صنعتی در مغزی محصولات مختلف نظیر زیتون و فرآورده های متناظر را میسر سازد. لذا در این پژوهش، ژلاتین به عنوان عامل ژل دهنده در نسبت های 3، 4 و 5 درصد وزنی و صمغ گوار به عنوان عامل قوام دهنده در نسبت های 5/0 و 5/1 درصد وزنی در دو شرایط اسید سیتریک و لاکتیک با غلظت 1 درصد وزنی به عنوان تیمارهای فرمولاسیون پنیر ریکوتای بازسازی شده انتخاب شدند و از نظر خواص بافتی و ماندگاری مورد بررسی قرارگرفتند. آزمون های مورد بررسی شامل توانایی ژل مطلوب به همراه ویژگی های بافتی، پایداری ژل تولیدشده و نیز ماندگاری پنیر بازسازی شده بود. به این ترتیب فرمول مناسب پنیر بازسازی شده که خواص بافتی مناسب داشت انتخاب و از لحاظ ویژگی های میکروبی مورد بررسی قرارگرفت. با توجه به اهمیت طعم و مزه این محصول بازسازی شده، ویژگی های حسی آن نیز بررسی شد. شرایط فرآیند حین نگهداری زیتون با مغزی پنیر بازسازی شده در فرمول محصول نیز در اسید سیتریک و لاکتیک بررسی شد. در نهایت فرمول حاوی ژلاتین 4 درصد و صمغ گوار 5/0 درصد در محلول حاوی 1 درصد اسید سیتریک به عنوان نمونه مطلوب انتخاب شد.

    کلیدواژگان: ژل، ژلاتین، گوار، پنیر ریکوتا، غذای بازسازی شده
  • وهاب محمدزاده، ادریس آرژه*، داریوش معصومی، اصغر خسروشاهی صفحات 93-101

    در این تحقیق از استویا و صمغ گوار، به ترتیب به عنوان جایگزین ساکارز و چربی در فرمولاسیون ماست منجمد رژیمی استفاده گردید. برای این منظور از طرح بلوک کاملا تصادفی با سطوح جایگزینی 0- 100 درصد برای استویا و 0، 25/0 و 5/0 درصد برای صمغ گوار بهره گرفته شد. برای بررسی تاثیر تیمارهای اعمال شده، خصوصیات فیزیکوشیمیایی ماست منجمد شامل اسیدیته، ویسکوزیته، حجم افزایی (اورران)، سفتی، زمان ذوب اولین قطره و مقدار ذوب اندازه گیری گردید. نتایج آزمایش ها نشان داد که ویسکوزیته با افزایش سطح جایگزینی استویا تا 100 درصد کاهش یافت، درحالی که حجم افزایی با افزایش سطح جایگزینی ساکارز با استویا افزایش یافت. همه سطوح جایگزینی استویا و گوار منجر به افزایش معنی دار سفتی شدند. همچنین، با افزایش غلظت استویا و صمغ گوار زمان ذوب اولین قطره و به طبع آن پایداری به ذوب نمونه ها افزایش پیدا کرد. نتایج به دست آمده نشان داد که شیرین کننده استویا جایگزین مناسبی برای شکر و صمغ گوار نیز جایگزین مناسبی برای چربی می باشند و  نمونه های حاوی 75-100 درصد استویا و 5/0 درصد گوار به عنوان تیمار بهینه مشخص شدند.

    کلیدواژگان: ماست منجمد، استویا، صمغ گوار، خواص فیزیکو شیمیایی
  • محمد یقطینی، جواد فیضی*، سید عزیزالله حسینی طاهری، سید عماد حسینی طاهری صفحات 103-115

    سرخ کردن و بودادن دو فرایند حرارتی معمول برای بهبود ویژگی های حسی آجیل ها هستند که متعاقبا سایر ویژگی های آن ها ، از جمله خواص فیزیکوشیمیایی، تغذیه ای و آنتی اکسیدانی را تغییر می دهند. با توجه به ارزش تغذیه ای آجیل ها بررسی این تغییرات ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی، تغذیه ای و آنتی اکسیدانی مغز بادام هندی خام و تفت داده شامل رطوبت و مواد فرار، خاکستر، چربی، پروتئین، فیبر، کربوهیدرات، پراکسید، انرژی، پروفایل اسیدچرب، اندازه گیری قدرت آنتی اکسیدانی کل و بعضی عناصر معدنی مانند پتاسیم، سدیم، آهن و کلسیم مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده بر اساس ماده خشک نشان داد که نمونه خام، دارای محتوای چربی (40/0±89/43 گرم درصد گرم)، رطوبت و مواد فرار (01/0±64/1 گرم درصد گرم) و فیبر (08/0±22/3 گرم درصد گرم) بالاتری است، در حالی که نمونه تفت داده دارای خاکستر (عناصر معدنی) (07/76±0/2 گرم درصد گرم)، کربوهیدرات (10/0±44/31 گرم درصد گرم)، پراکسید (07/0 ± 91/0میلی اکی والان اکسیژن بر کیلوگرم روغن) و انرژی (99/±1 29/597 کیلوکالری در گرم) بیشتری است. برای بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی از آزمون های DPPH و FRAP استفاده شد، که هر دو آزمون در تایید یکدیگر فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتر نمونه تفت داده (IC50 برابر با 6/3388 میلی گرم بر لیتر و غلظت آهن II برابر با 15/0 میلی مولار) را نشان دادند. براساس نتایج به دست آمده می توان گفت بادام هندی تفت داده شده می تواند به عنوان میان وعده ای با ارزش تغذیه ای بالا و چربی کم توصیه گردد.

    کلیدواژگان: بادام هندی خام، بادام هندی تفت داده، فیزیکوشیمیایی، آنتی اکسیدانی
  • مهناز پیری، صدیقه یزدان پناه* صفحات 117-130

    شربت افرا یک شیرین کننده طبیعی است که می تواند جایگزین ساکارز شود. این ترکیب حاوی پلی فنول ها، آنتی اکسیدان ها، ترکیبات ترمیم کننده سلول های عصبی، کلسیم، آهن و سایر ترکیبات است که می تواند باعث ارتقای بهداشت تغذیه و امکان تولید محصولات کم کالری گردد. اصلی ترین نقش قندها در افزایش مطلوبیت محصول، مربوط به نقش شیرین کنندگی آنها، بهبود خصوصیت خامه ای و کمک به بارز شدن عطر و طعم میوه ای می باشد. با تمام فوایدی که ساکارز به عنوان یک شیرین کننده طبیعی دارد، اما به دلیل عوارض جانبی نامطلوب مصرف بالای آن توصیه نمی شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی امکان جایگزینی شکر با شربت افرا و تاثیر آن بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، ریولوژیکی، میکروبی و حسی بستنی بوده است. در این مطالعه شربت افرا در سطوح 0، 25، 50 و 75 درصد به عنوان جایگزین شکر برای تولید بستنی  استفاده و بررسی شد. سپس آزمایشات فیزیکوشیمیایی، ریولوژیکی، میکروبی و حسی انجام شد. نتایج آزمون ها بر اساس طرح کاملا تصادفی در سطح احتمال 5% تجزیه و تحلیل شد. با افزایش درصد جایگزینی، مقدار ویسکوزیته و سفتی تیمارها به طور معنی داری افزایش یافت (05/0>p). مقدار ماده خشک، افزایش حجم، وزن مخصوص، سرعت ذوب به طور معنی داری کاهش یافت. بررسی نتایج آزمون های حسی نشان داد که جایگزینی تا سطح 50 و 75 درصد تاثیر معنی داری بر پذیرش کلی در مقایسه با شاهد داشته است و جایگزینی در سطح 50 درصد به عنوان مناسب ترین سطح جهت جایگزینی انتخاب شد. با توجه به اینکه در کشور امکان بهره برداری از درخت افرا وجود دارد، بنابراین از شربت افرا به تنهایی یا در ترکیب با سایر شیرین کننده ها می توان در محصولات غذایی گوناگون و دسرهای لبنی برای شیرین کردن، افزایش طعم، تولید محصولات کم کالری و رژیمی مناسب تمام سنین استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بستنی، شربت افرا، سرعت ذوب شدن، ویسکوزیته
  • الله یار عرب امیر آبادی، رکسانا موگوئی*، نوشین سجادی صفحات 131-143

    در این تحقیق به منظور اندازه گیری مقدار فلزات سنگین کادمیوم، سرب و آرسنیک و ارزیابی ریسک در گندم، از آردهای استحصالی از گندم های وارداتی و ارقام بومی با توجه به سطح زیر کشت گندم و تعداد کارخانه های فرآوری آرد در استان گلستان و نمونه گیری انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد که بیشترین غلظت کادمیوم در نمونه های آرد گندم در سال های 1396 و 1397 مربوط به آرد کلاله گلستان بود. بیشترین غلظت سرب در نمونه های آرد گندم مربوط به آرد کلاله گلستان (نمونه R) بود. بیشترین غلظت آرسنیک در نمونه های آرد گندم مربوط به آرد سبوس گرفته گالیکش (نمونه N) بود. طبق نتایج به دست آمده در نمونه های گندم، میانگین مقادیر کادمیوم درگندم وارداتی (نمونه B) بیشترین را به خود اختصاص داده بود. میانگین مقادیر سرب در گندم گرگان (نمونه W) بیشترین را به خود اختصاص داده بود. همچنین غلظت آرسنیک در گندم محلی مازندران (نمونه A) بیشترین را به خود اختصاص داده بود. نتایج نشان داد که در نمونه های آرد مطالعه شده نمونه های آرد ستاره گلستان (S) آرد ستاره علی آباد M ،آرد سبوس گرفته گالیکش N،آرد مهر رستم کلا (K)،آرد کلاله گلستان R،آرد ستاره سورک (D) وآرد سبوس گرفته نودهک (E) ازنظر میزان سرب و نمونه آرد کلاله گلستان (R) از نظر کادمیوم برای بزرگسالان و نمونه های گندم مطالعه شده نمونه های آرد ستاره گلستان (S) ، آرد سبوس گرفته گالیکش (N) و آرد ستاره رضایی نکاء (H) از نظر میزان سرب برای بزرگسالان در محدوده ناامن بودند . نمونه های آرد شمس گرگان (F) وآرد ستاره رضایی نکاء (H) و آرد ستاره علی آباد (M) ازنظر فلزات سنگین در بزرگسالان در محدوده امن بودند.

    کلیدواژگان: آرد، گندم، فلزات سنگین، ارزیابی ریسک
  • محمد لشگری چرمی، محمد محسن زاده*، محمد عزیززاده، محمد مالکی صفحات 145-153

    باکتری اشریشیاکلی O157:H7 یکی از پاتوژن های مهم در ایجاد مسمومیت های غذایی در محصولات گوشتی است. در این پژوهش اثر ضد میکروبی اسانس اسطوخودوس (Lavandula Angustifolia) و نمک (NaCl) بر رشد باکتری اشریشیاکلی O157:H7 تلقیح شده به گوشت چرخ شده گوساله طی زمان نگهداری انجام گرفت. حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و کشندگی (MBC) اسانس اسطوخودوس در مورد باکتری اشریشیاکلی O157:H7 با استفاده از روش ماکرو دایلوشن براث به ترتیب 625/0 % و 25/1 % تعیین گردید.  اسانس اسطوخودوس در سه غلظت (صفر، 5/0 و 1 درصد) و نمک در سه غلظت (صفر، 2 و 4 درصد) به گوشت چرخ شده اضافه گردید. در مرحله بعد باکتری اشریشیاکلی O157:H7 به میزان  CFU/gr105 به تمیارهای مختلف گوشت چرخ شده تلقیح شد. گوشت های چرخ شده و تلقیح شده با باکتری اشریشیاکلی O157:H7 در روزهای (صفر، 3، 6 و 9) نگه داری شده در دمای یخچال (4 درجه سانتی گراد) مورد شمارش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر تمام تیمارها بر جلوگیری از رشد باکتری اشریشیاکلی O157:H7  معنی دار (P< 0.05) بود و میانگین لگاریتم تعداد باکتری در دوره 9 روزه، در همه گروه ها کمتر از گروه کنترل بود. به طور مقایسه ای اثر نمک به تنهایی نسبت به اثر اسانس به تنهایی بیشتر بود. بیشترین اثر مهارکنندگی مربوط به استفاده همزمان اسانس و نمک بود.

    کلیدواژگان: اشریشیاکلی O157:H7، اسانس اسطوخودوس، نمک، گوشت چرخ شده
  • علی بابایی قاقلستانی*، محمدتقی آل ابراهیم، محمد اسدی صفحات 155-165

    اسانس ها یا روغن های گیاهی به ترکیبات بسیار معطر و فرار در گیاهان اطلاق داده می شود که متابولیت های ثانویه ی گیاهی نیز نامیده می شوند. تولید مواد موثره گیاهی تحت کنترل فرایندهای ژنتیکی است ولی تولید آن در گیاه تحت تاثیر عوامل محیطی تغییر می کند. لذا در تحقیق حاضر آنالیز شیمیایی و شناسایی ترکیبات غالب اسانس از گیاه دارویی مریم گلی (Salvia officinalis L.) در استان اردبیل، ایران مورد بررسی قرار گرفت. گیاه مریم گلی پس از خشک شدن در دمای محیط با روش تقطیر با آب اسانس گیری شد. اسانس با بازده 5/0 درصد بدست آمد. آنالیز شیمیایی نمونه های جمع آوری شده ی گیاه دارویی مریم گلی با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی شناسایی شدند. نتایج آنالیز شیمیایی نشان داد که در گیاه مریم گلی 114 ترکیب شیمیایی ثانویه وجود دارد که از میان آن ها ترکیب Camphor Bicyclo [2.2.1] Heptan به عنوان ترکیب غالب اسانس (47/14 درصد) تعیین گردید. بر اساس مقایسه نتایج این تحقیق با دیگر نمونه های جمع آوری شده ی این گیاه دارویی از مناطق مختلف ایران و همچنین برخی مناطق در جهان، شباهت و اختلافات بارزی در ساختار شیمیایی و ترکیب غالب این گیاه دارویی مشاهده شد. خصوصیات جغرافیایی و شرایط محیطی در تغییر ترکیبات ثانویه در گیاهان مختلف تاثیرگذار است، بنابراین این موضوع باید توسط محققین در شناسایی اسانس های گیاهی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گیاه دارویی، مریم گلی، اسانس، آنالیز شیمیایی
  • امیرسهیل کریمی، سولماز صارم نژاد* صفحات 167-176

    عدس یکی از مهم ترین منابع پروتیینی گیاهی با قیمت مناسب در جهان است. از سوی دیگر گزارشاتی مبنی بر اثر جوانه زدن بر افزایش ارزش تغذیه ای حبوبات وجود دارد. از این رو هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر جوانه زدن بر غلظت گاما آمینو بوتریک اسید (گابا)  بعنوان یک آمینواسید 4 کربنه غیرپروتیینی فرا سودمند و دارای خواص درمانی و اثرات بیولوژیک، میزان ترکیبات فنولی آزاد و باند شده، قدرت مهار رادیکال DPPH و مقدار آهن در عدس می باشد. تمامی آزمون ها  روی آرد عدس ارقام ایرانی کیمیا و گچساران در حالت های جوانه نزده (شاهد) و جوانه زده به مدت 24 و 48 ساعت صورت پذیرفت.  براساس نتایج بدست آمده جوانه زدن به طور کلی سبب افزایش معنی دار (p<0.05) غلظت گابا در هر دو رقم مورد بررسی گردید در حالیکه دارای اثر کاهشی بر غلظت آهن بود. اندازه گیری میزان ترکیبات فنولی آزاد و باند شده بیانگر عدم اثر معنی دار مالت کردن بر ترکیبات فنولی آزاد و باند شده ی رقم کیمیا بود (p≥0.05) در حالی که سبب کاهش معنی دار این ترکیبات در رقم گچساران شد (p<0.05). همچنین مالت کردن سبب کاهش قدرت مهار رادیکال DPPH در هر دو رقم گردید. با توجه به نتایج حاصله فرآیند مالت کردن را می توان به عنوان راهکاری مناسب و مقرون به صرفه جهت افزایش غلظت ترکیب فراسودمند گابا در عدس به ویژه در رقم کیمیا معرفی و از آن در فرموله نمودن محصولات غذایی فراسودمند استفاده نمود.

    کلیدواژگان: جوانه زدن، فراسودمند، گاما آمینوبوتریک اسید، عدس
  • پریا پیشوافرد*، صدیف آزادمرد دمیرچی صفحات 177-184

    خشک کردن به دلیل تغییرات نامطلوب فیزیکی و شیمیایی، یکی از فرآیندهای دشوار در صنعت غذا  به ویژه در تولید پودر سیر می باشد. در این پژوهش، برای جلوگیری از واکنش میلارد از پیش تیمار های متابی سولفیت سدیم (5/0درصد)، نمک (10درصد) و اسید سیتریک (تا رسیدن به 4=pH)، استفاده شد. ابتدا سیر های تازه، پس از آماده سازی مطابق روش متداول صنعتی، در داخل محلول های تهیه شده، به مدت 2 دقیقه غوطه ور شدند. سپس سیر های تیمار شده در دماهای oC 80 و  oC90 تا رطوبت 2/5 درصد به روش کابینتی خشک شدند و اثر آن بر برخی از ویژگی های کیفی سیر خشک شده در طی نگهداری مطالعه شد. در روزهای اول، 30 ام و 60 ام، پارامترهای درصد رطوبت، مقدار ویتامین ث، میزان قهوه ای شدن، مقدار فلاونویید و مقدار pH برای پودر های تولیدی تعیین و با نمونه کنترل (بدون تیمار) مقایسه گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد مقدار رطوبت در همه ی تیمارها در طی نگهداری تغییر معنی داری نداشت. نمونه کنترل بیشترین میزان بدرنگی و قهوه ای شدن را در بین نمونه ها داشت. بعلت محلول بودن فلاونوییدها و ویتامین ث در آب، تمامی پیش تیمارها موجب کاهش مقدار این ترکیبات در پودر سیر تولیدی شدند. بطور کلی، با توجه به نتایج بدست آمده در این مطالعه، پیش تیمارها موجب تولید پودر سیر روشن تری نسبت به نمونه کنترل می شوند که می تواند بازار پسندی این محصول را افزایش دهد و پیش تیمار با نمک از لحاظ کیفیت، بیشترین تاثیر را در تولید پودر سیر با رنگ مناسب داشت.

    کلیدواژگان: سیر، قهوه ای شدن غیر آنزیمی، ویتامین ث، فلاونوئید، pH
|
  • Mohammad Noshad*, Behrooz Alizadeh Behbahani, Samira Dehghani Pages 1-13

    This study was aimed to fabricate a novel active edible coating with remarkable antioxidant and antimicrobial activity to ameliorate the beef shelf-life. For this purpose, the essential oil of Thymus vulgaris was firstly extracted by hydrodistillation method and its in-vitro antioxidant and antibacterial properties were then evaluated. The essential oil had a potentially high antioxidant activity and it was able to reduce the growth of bacteria Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium, and Pseudomonas aeruginosa. The essential oil was then mixed with Plantago lanceolata seed mucilage to fabricate an active edible coating. The edible coating was used to coat beef and increase its shelf-life. The use of edible coating containing different concentration of essential oil significantly (p<0.05) inhibit the fat oxidation extent (primary and secondary products) and increase in total viable count, psychrotrophic bacteria, and coliforms in beef samples, and improved its shelf-life up to 6-day storage at refrigeration condition. In general, the T. vulgaris essential oil-loaded P. lanceolate seed mucilage-based edible coating could be used to control the lipid oxidation and microbial growth, as well as, to improve the shelf-life of meat products or other food products.

    Keywords: Thymus vulgaris, Plantago lanceolata, Edible coating, Antioxidant
  • Mostafa Soltani*, Mahsa Hadi, Sudeh Mohammadi Pages 15-29

    The use of milk fat substitutes in the manufacturing of dairy products is highly considerable in order to decrease in suffering chronic diseases and amount of calorie intake. However, semi-fat or non-fat dairy products have defects in their texture and sensory properties. The aim of this study was to investigate the effect of using whey protein isolate and locust bean gum as fat replacers on quality properties of non-fat yogurt. For this purpose, set-yogurt samples were manufactured using non-fat milk (lees than0/1%) and different concentrations of  locust bean gum and whey protein isolate. Control samples were also manufactured using whole milk (3% fat) and non-fat milk (less than 0/1%) without locust bean gum or whey protein isolate. The manufactured samples were stored in (4±1°C) for 15 days and their physicochemical, texture and sensory properties  were analyzed during storage. The results showed that the use of different concentrations of locust bean gum and whey protein isolate significantly influenced the  pH, acidity, water holding capacity, synersis, viscosity, hardness, springiness, cohesiveness, adhesiveness, appearance and color, ,texture and consistency , odor and flavor  and total sensory scores (p<0.05). While water holding capacity, acidity, hardness and viscosity were increased significantly during storage in all samples, synersis, pH and odor and flavor decreased significantly (p<0.05). In conclusion, the results of different analysis showed that use of the 10gr.L-1whey protein isolate, 5gr.L-1 whey protein isolate and 0.25gr.L-1 locust bean gum + 10gr.L-1 whey protein isolate instead of milk fat in formulation of non-fat set type yogurt led to manufacturing of final product with the most acceptable physicochemical, texture and sensory properties.

    Keywords: Set-Type Yogurt, Non-fat milk, Locust Bean Gum, Whey Protein Isolate, Quality Properties
  • Behrouz Akbari Adergani*, Saba Sadeghi, Masoud Homapour, Faezeh Shirkhan Pages 31-43

    Nut's seeds can be a source of contamination with various types of microorganisms and so some of them are important for public health.  Therefore, with regard to household consumption of those type of seeds and their application in food industries, and also due to the fact that some of them are imported from other countries so they may have the possibility of microbial contamination from the source, therefore the purpose of this study was to evaluate the efficacy of UV irradiation in reducing the microbial load of some consumed seed nuts. Six types of beans including sunflower seeds, watermelon, pumpkin, walnut, pistachio, and hazelnut were randomly sampled in bulk from Tehran retail market. Testimonials were tested by methods in the Iranian national standard and food and drug organization standards. Subsequently, infected seeds were irradiated in 1, 2 and 3 layers of thickness and time at 5, 10 and 15 minutes in a UV cabinet with a wavelength of 254 nm and subjected to appropriate microbial tests. According to the results, the irradiation time and thickness were significantly affected by the total microbial count of pistachio, walnut and hazelnut (p<0.01). Also,  it has a significant effect on the coliform count  of pistachio, walnut, hazelnut seeds, pumpkin seeds, sunflower and watermelon, and the mould count of pistachio, walnuts and hazelnuts, sunflower seeds and a watermelon (p<0.01). It had less significant effect on the number of molds in pumpkin seeds (0.01<p).

    Keywords: UV-Radiation, Microbial load, Seed nuts, Modern Processing
  • Masoud Yaghbani*, Arash Koocheki, Mahdi Karimi, Ali Mortazavi, Elnaz Milani Pages 45-57

    Rice and corn flours are appropriate alternatives for developing gluten free products and modification of some of their properties such as water absorption index of flour due to extrusion process could be effective for improvement of gluten-free products quality. In this research, addition effect of extruded flour in 110 °C with 18% feed moisture, in four levels ( 0, 10, 20 and 30%) and hydrocolloids of xanthan and hydroxypropylmethylcellulose in two levels ( 0.5 and 1%) of each were studied in gluten-free bread formulation. The results were proved significant effect of extruded flour and hydrocolloids addition on evaluated characteristics so that specific volume and porosity were promoted with increasing level of extruded flour till 10%, but higher levels were caused reduction of these properties. Also, increasing of extruded flour  level was decreased crust L* and hydroxypropylmethylcellulose had more effect on crumb hardness reduction of gluten free bread in compared to xanthan. Finally with regard to features such as specific volume, porosity, softness, color and scores of sensorial test, gluten free bread formulation including 10% extruded flour and 1% HPMC was determined as appropriate formulation which had specific volume of 3.01 cm3/g, porosity of 65% and overall acceptance score of 4.1 in sensorial test.

    Keywords: free-gluten flour, extrusion, rice, corn, xanthan
  • Aryou Emamifar*, Mehri Mohamadizadeh Pages 59-70

    The beneficial impact of coupling sonication with 400 W and 24 kHz (4, and 8 min) with LDPE antimicrobial nanocomposite packaging containing nano-ZnO (3:100 w/w)  (Pure packaging + US 4, Pure packaging + US 12, Nano packaging + US 4, Nano Packaging + US 12, and Pure packaging (Control)) on inactivation of inoculated saccharomyces cerevisiae (spoilage index) and E.coli (pathogen index) in strawberry juices during  4, 8, 12, 16., and 20 days (4 °C), was evaluated. Ultrasound technology (both 4 and 12 min) significantly (p < 0.05) reduced the population of saccharomyces cerevisiae and E.coli. Also, the D-value of S. cerevisiae was higher than E. coli in strawberry juice indicating its higher resistance to sonication. Application of Nano Packaging + US 12 showed the highest-ranked antimicrobial activity to the other sample and control on the population of the both S. cerevisiae and E. coli inoculated in strawberry juice during 20 days of storage. These achievements paved the way for hurdle technology applications involving combination of antimicrobial packaging containing nano-ZnO with short time sonication in retarding of microbial growth in strawberry juice during cold storage (4 °C).

    Keywords: Strawberry juice, Sonication, antimicrobial packaging, nano ZnO
  • Mohsen Ebrahimi, Hossein Jooyandeh*, Behrooz Alizadeh Behbahani, Mohammad Noshad Pages 71-80

    In this investigation, the Cordia myxa fruit mucilage (CMFM) was extracted by water to seed ratio 1:6, extraction temperature 58 ᵒC, and pH 4. After sterilization of extracted mucilage, its antibacterial activity was assessed on pathogenic bacteria including Salmonella typhi, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Listeria innocua, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Bacillus subtilis and Staphylococcus epidermidis under laboratory conditions. Antimicrobial potential of mucilage, at the different CMFM levels: 37.5, 75, 150 and 300 mg/ml was evaluated using disk diffusion agar and well diffusion agar methods. Furthermore, the interaction of CMFM with gentamicin and chloramphenicol antibiotics was assessed. Results shown that by increasing the CMFM concentrations, the inhibition zone diameter around the discs were noticeably increased. In the disk diffusion agar method, the highest inhibition zone diameter was observed at the concentration of 300 mg/ml CMFM for Staphylococcus epidermidis with 11.10 mm. The minimum inhibitory concentration (MIC) for Salmonella typhi, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Listeria innocua, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Bacillus subtilis and Staphylococcus epidermidis was 64, 64, 16, 32, 128, 64, 256 and 64 mg/ml, respectively. Results shown that the minimum bactericidal concentration (MBC) of CMFM for the all tested bacterial strains was greater than their MIC.

    Keywords: Mucilage, Sepestan fruit, Interaction effect, In vitro
  • MohammadAli Hesarinejad*, Ali Rafe, Alireza Sadeghian, Mahboobe Sarabi Jamab Pages 81-91

    Due to the growing demand for biocompatible natural ingredients, the use of hydrocolloids in the food industry is on the rise. Restructured foods are one of the most important aspects of the food industry, involving a complex mix of ingredients, as well as texturing and structuring processes. Achieving an optimal formula for gel formation with appropriate elastic texture can allow for the industrial application in various stuffed products such as olives and related products. Therefore, in this study, gelatin as a gelling agent at 3, 4 and 5 wt% and guar gum as a thickening agent at 0.5 and 1.5 wt% in 1 wt% citric or lactic acid were selected as restructured Ricotta cheese formulation and evaluated of textural properties and shelf-life. Tests included textural characteristics, gel stability, and shelf-life of the restructured cheese. Therefore, the appropriate formula of restructured cheese with appropriate textural properties was selected and evaluated for microbial properties. Due to the importance of sensorial properties of this restructured product, its sensory characteristics were also investigated. Process conditions during storage of samples were also investigated in citric and lactic acid. Finally, the formula containing 4% gelatin and 0.5% guar gum in the solution containing 1% citric acid was selected as the desired sample.

    Keywords: Gel, Gelatin, Guar gum, Ricotta Cheese, Restructured food
  • Vahab Mohammadzadeh, Edris Arjeh*, Dariush Masoumi, Asgar Khosrowshahi Pages 93-101

    In this study, stevia and guar were used as alternatives for sucrose and fat in frozen yogurt formulation, respectively. For this purpose, a completely randomized block design with 0-100% replacement levels for stevia and 0, 0.25 and 0.5 % for guar gum was used. To investigate the effect of applied treatments, the physicochemical properties of frozen yogurt including acidity, viscosity, overrun, firmness, first drop time of melting and amount of melting were measured. The results showed that the viscosity decreased by increasing the level of stevia as a replacement for sucrose, while, overrun increased with increasing levels of sucrose substitution with stevia. All levels of stevia and guar replacement resulted in a significant increase in firmness. Also, with increasing the concentration of stevia and guar gum, the first drop time and stability of the sample increased. The results showed that stevia and guar gum are good alternatives to sucrose and fat, respectively, and samples containing 75-100% stevia and 0.5% guar were identified as the optimal treatment.

    Keywords: Frozen yogurt, Stevia, Guar gum, Physicochemical properties
  • Mohammad Yaghtini, Javad Feizy*, Seyyed Azizollah Hoseini Taheri, Seyyed Emad Hoseini Taheri Pages 103-115

    Frying and roasting are two common heat processes to improve sensory properties of nuts and subsequently change other properties including physicochemical, nutritional and antioxidant. According to the nutritional value of nuts, it seems necessary to investigate these changes. In this study some physicochemical, nutritional and antioxidant properties of raw and roasted cashew kernels including moisture and volatiles, total ash, total fat, protein, crude fiber, carbohydrate, peroxide value, energy, fatty acid profile, measurement of total antioxidant power and some mineral elements such as potassium, sodium, iron and calcium were investigated. Obtained results based on dry matter shows that raw samples contain higher amount of fat (43.89±0.04 g/100g), moisture and volatiles (1.64±0.01 g/100g) and fiber (3.22±0.08 g/100g), while roasted samples had higher amount of total ash (mineral elements) (2.76±0.07g/100g), carbohydrate (31.44±0.01 g/100g), peroxide (0.912±0.07 mEq. O2/kg of oil) and energy (597.29±0.009 Kcal/g). Antioxidant activity was investigated with DPPH and FRAP tests, both tests confirm each other and showed higher antioxidant activity of the roasted samples (IC50= 3388.6 mg L-1 and CFe2+= 0.15 mM). Based on the obtained results it can be said that, roasted cashew can be recommended as a snack with high nutritional value and low fat.

    Keywords: Raw cashew, Roasted cashew, Physicochemical, Antioxidant
  • Sedigheh Yazdanpanah*, Mahnaz Piri Pages 117-130

    Maple syrup is a natural sweetener that it can replace sucrose. This compound contains polyphenols, antioxidants, repair compounds of nerve cell, calcium, iron and other compounds that it can promote nutritional health and the Possibility to produce low calorie products. The main role of sugars in enhancing the product's desirability is related to their sweetening role, improving the creamy properties and helping to highlight the fruity aroma. With all the benefits that sucrose has as a natural sweetener, it's high consumption is not recommended because of its undesirable side effects. The purpose of this study has been to investigate the possibility of sugar substitution with maple syrup and its effect on physicochemical, rheological, microbial and sensory characteristics of ice cream. In this study maple syrup was used and reviewed at 0, 25, 50 and 75% levels as sugar substitute for ice cream production. Then physicochemical, rheological, microbial and sensory tests were performed. The results of the tests were analyzed on the basis of completely randomized design at 5% probability level. With increasing replacement percentage, the viscosity and hardness of treatments increased significantly (p <0.05). The amount of dry matter, volume increase, specific gravity, melting speed were reduced significantly. The results of sensory tests showed that replacement at 50% and 75% had a significant effect on overall acceptance compared to control, and replacement at 50% was selected as the most appropriate replacement level. According to there is in the country, possibility to operation from maple tree, therefore, from maple syrup alone or in combination with other sweeteners can be used in various food products and dairy desserts to sweeten, increase flavor, production of low-calorie and dietary products suitable for all ages.

    Keywords: Ice cream, Maple syrup, Melting speed, Viscosity
  • Alahyar Arab Amirabadi, ROXANA MOOGOUEI*, Nooshin Sadjadi Pages 131-143

    The objective of this study was to measure the amount of heavy metals cadmium, lead and arsenic between the amounts of metals and the risk assessment in wheat, extracted flax from imported wheat and indigenous cultivars. Considering the wheat cultivar and the number of flour mill factories in Golestan and Mazandaran provinces. Wheat samples were harvested. Samples after flint transfer to flour mills and process of flour process for evaluation and determination of heavy metals in laboratory. Research Institute of Science and Technology Research Institute. The results of this study showed that the highest concentration of cadmium in wheat flour samples in 2017 and 2018 was related to the R sample. The highest concentration of lead in wheat flour samples is related to the R sample. The highest concentration of arsenic in wheat flour samples is related to the N sample. According to the results obtained in wheat samples, the mean values ​​of cadmium in B sample were the highest. The mean of lead values ​​in the W sample was the highest. The concentration of arsenic in A sample is also the highest. The results showed that S, M, N, K, R, D, and E samples were unsafe for adult samples in flour samples. Also, R sample flour for adults was unsafe for cadmium. The F, H and M specimens were safe in adults in terms of heavy metals. In samples of wheat, S, N, and H samples were unsafe for adults in terms of lead levels.

    Keywords: Flour, Wheat, Heavy metals, Risk assessment
  • Mohammad Lashgaricharmi, Mohammad Mohsenzadeh*, Mohammad Azizzadeh, Mohammad Maleki Pages 145-153

    Escherichia coli O157: H7 is one of the most important pathogens causing food poisoning in meat products. In this study, the antimicrobial effects of Lavandula angustifolia and NaCl on growth control of Escherichia coli O157: H7 inoculated into minced beef during storage were investigated. minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of Lavender essential oil for Escherichia coli O157: H7 were determined 0.625% and 1.25% by micro broth dilution method, respectively. Lavender essential oil was added to the minced meat in three concentrations (0, 0.5 and 1%) and NaCl in three concentrations (0, 2 and 4%). Subsequently, Escherichia coli O157: H7 was inoculated into minced meat at 105 CFU/gr. Minced meat treatments with Escherichia coli O157: H7 were counted on days (0, 3, 6 and 9) kept at refrigerated temperature (4 °C). The results showed that growth control of Escherichia coli O157: H7 of all treatments was significant (P<0.05) and mean log CFU/gr of bacterial count in 9 days was lower in all groups than control. Comparatively, the effect of NaCl alone was greater than that of essential oil alone. The greatest inhibitory effect was related to the simultaneous use of essential oil and NaCl.

    Keywords: Escherichia Coli O157: H7, Lavender Essential Oil, NaCl, Minced Meat
  • Ali Babaei Ghaghelestany*, MohammadTaghi Alebrahim, Mohammad Asadi Pages 155-165

    Essential oils (EOs) are highly aromatic and volatile compounds obtained from plant material, which are also known as secondary plant metabolites. The plant active ingredients are produced under the control of genetic processes; however, its production in the plant varies under the influence of some environmental factors. Therefore, in the present study, the chemical analysis and identifies dominant essential oils compositions from Sage) Salvia officinalis L.) are investigated in Ardabil province, Iran. Sage plant (Salvia officinalis L.) were collected and After drying at room temperature, samples extracted by method of water, essential oils yield 0.5% was obtained. Chemical analysis of the collected Salvia officinalis species was performed using a gas chromatograph (GC) coupled to a mass spectrometer (MS). Chemical analysis results showed that the plant contains 114 secondary chemical components, among which Camphor Bicyclo [2.2.1] heptan, compound was identified as the predominant essential oil (14.47%). Comparing the study results with other samples collected from different parts of Iran and world reveals some significant similarities and differences in chemical structure and dominant composition of the medicinal plant. In addition, the geographical features and environmental conditions influence the change of secondary metabolites in various plants, Therefore, the researchers need to pay attention to this issue while identifying the plant essential oils.

    Keywords: Medicinal plant, Sage, Essential oil, Chemical analysis
  • AmirSoheil Karimi, Solmaz Saremnezhad* Pages 167-176

    Lentil is one of the most important proteinous plant sources in the world. There is also some reports on the effect of germination on increasing of legume’s nutritional value. So the aim of this study is investigation on the effect of malting on γ- aminobutyric acid (GABA) content as a functional non proteinous  4 carbon amino acid with therapeutic properties and biological effects, the concentration of free and bound phenolic compounds, DPPH radical scavenging capacity and the Fe content in lentil. All of the measurments were performed on Kimia and Gachsaran Iranian lentil flour cultivars at ungerminated (control) and germinated (24 and 48 h) forms. According to the obtained results, generally malting caused significant (p<0.05) increase of GABA content at both cultivars, whereas decreased the Fe concentration. Measuring the free and bound phenolics content indicated the unsignificant effect of malting one free and bound phenolic compounds of Kimia cultivars (p≥0.05) while caused the significant decrease of these compounds in Gachsaran cultivar(p<0.05). Also in general, malting decreased DPPH radical scavenging capacity in both cultivars. Regarding to the  results, malting process can be introduced as a suitable and cost benefit approach for increasing of GABA concentration in lenil specially in kimia cultivar and using it on formulation of functional food products.

    Keywords: Germination, Functional, γ- aminobutyric acid, Lentil
  • Paria Pishva*, Sodeif Azadmard Damirchii Pages 177-184

    Drying due to the adverse physical and chemical changes is one of the most difficult processes in the food industry, especially to produce garlic powder. In this study, in order to avoid the Maillard reaction, garlics were pretreated by 0.5% sodium metabisulfite, 10% NaCl and citric acid (up to pH = 4) solutions. For this purpose, first, fresh garlic, after preparation according to the usual industrial method, was immersed in the pretreatment solution for 2 minutes at room temperature. The treated garlic was dried using cabinet method at 80 °C and 90 °C to achieve 5.2% water content, and then stored for 60 days at room temperature to evaluation of some quality characteristics including moisture content, vitamin C content, browning level, flavonoid content and pH. Based on the obtained results, moisture content did not change significantly in all treatments during storage. Control sample (without pretreatment) had had the highest off color and browning. Flavonoid and vitamin C contents were reduced in pretreated samples due to their solubility in water. Generally, based on the obtained results, garlic powder produced by pretreatments had lighter color than control sample which could increase their market acceptance and pretreatment with salt had highest effect in the production of garlic powder with a suitable color.

    Keywords: Garlic, Non-Enzymatic browning, Vitamin C, Flavonoid, pH