فهرست مطالب

نشریه مطالعات سیاستگذاری تربیت معلم
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا کوشی*، اصغر سلطانی صفحات 9-45

    هدف از این پژوهش، بررسی تطبیقی عناصر برنامه درسی مراکز تربیت معلم ایران و هند است. روش این پژوهش تطبیقی (مقایسه ای) و بر اساس الگوی چهارگانه بردی (Brady) است که چهار مرحله توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه را در مطالعات تطبیقی مشخص می کند. اطلاعات مورد نیاز برای پاسخگویی به پرسش های این پژوهش از طریق اسناد و مدارک کتابخانه ای، گزارش های تحقیقی، دانشنامه و اساسنامه دانشگاه ها و جستجو در سایت های وزارت تحقیقات هر دو کشورگردآوری شده است. نمونه های مورد نظر این پژوهش، دو کشور هند و ایران هستند که بر اساس روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. نتایج به دست آمده در این مقاله حاکی از اختلاف معنادار و تفاوت اساسی بین برنامه درسی تربیت معلم این دو کشور در حوزه های اهداف، محتوا، فرایند یاددهی- یادگیری، ارزشیابی، کارورزی و فناوری اطلاعات و ارتباطات است.

    کلیدواژگان: تربیت معلم، برنامه درسی تربیت معلم، بررسی تطبیقی، ایران، هند
  • حسن علی گرمابی*، صادق سعدی صفحات 47-70

    این مطالعه با هدف بررسی میزان قابلیت کاربرد برخی از روش های تدریس دانشگاهی در نظام آموزشی تربیت معلم ایران انجام شده است. این پژوهش با روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه انجام شده و جامعه آماری آن شامل آموزشگران دانشگاه فرهنگیان بودند که به دلیل ضرورت آموزش و گفتگو پیرامون روش های موردبررسی، 47 نفر از آنان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی تک نمونه ای و رتبه بندی فریدمن و همچنین تحلیل محتوای کیفی (کدگذاری با رویکرد استقرایی) تجزیه وتحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان داد که از دیدگاه آموزشگران از 13 روش موردبررسی، 6 روش الگوی یادگیری مشارکتی، الگوی پروژه محور، آموزش بهره مند از فناوری اطلاعات و ارتباطات، مباحثه، آموزش موقعیت محور و الگوی ایفای نقش، کاربرد بسیاری در تربیت معلم دارند و 7 روش دیگر یعنی: آموزش مبتنی بر ظرفیت های انتقادی، باشگاه مجلات، آموزش شبکه محور، آموزش مشاوره محور، آموزش گروهی (چند استادی)، آموزش توسط دانشجویان مجرب و تدریس مستقیم با استفاده از سخنرانی، کاربرد زیادی در تربیت معلم ندارند. تحلیل کیفی دلایل افراد نمونه آماری نشان داد فراهم ساختن بستر مناسب برای تعامل دانشجویان با یکدیگر، اجرای برنامه درسی مانند کارورزی، رعایت اصول آموزش و تربیت و مطابقت با نیاز دانشجویان، مهم ترین دلایل کاربردپذیری روش های پرکاربرد است؛ از سوی دیگر پایین بودن انگیزه دانشجو معلمان، کمبود هییت علمی تمام وقت، باانگیزه و خبره، ضعف در زیرساخت ها و نقاط ضعف ذاتی برخی روش ها، ازجمله دلایل محدودکننده در به کارگیری روش های تدریس دانشگاهی هستند.

    کلیدواژگان: روش های تدریس، تدریس دانشگاهی، تربیت معلم
  • زهرا پناهی، زهرا مومنی، کیوان صالحی* صفحات 71-107

    افت انگیزه شغلی، از مهمترین علل کاهش کیفیت عملکرد حرفه ای است. شواهد و مستندات میدانی از کاهش چشمگیر انگیزه شغلی معلمان حکایت می نماید. پژوهش حاضر با هدف بازنمایی ادراک و تجربه زیسته معلمان در خصوص علل کاهش انگیزه شغلی آن ها به انجام رسید و در آن سعی شد با استفاده از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی از نوع توصیفی به بازسازی معنایی ادراک معلمان از علل کاهش انگیزه پرداخته شود. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد. با استفاده از نمونه گیری هدفمند و راهبرد زنجیره ای، پس از 20 مصاحبه، اشباع داده ها حاصل شد. تحلیل عمیق تجربه زیسته معلمان با استفاده از راهبرد هفت مرحله ای کلایزی، به شناسایی و دسته بندی پنج دسته عمده از عوامل کاهش انگیزه معلمان دوره اول متوسطه منجر گردید. این پنج علت به ترتیب اهمیت شامل؛ الف) مسایل آموزشی؛ ب) مسائل داخل سازمانی؛ ج) مسائل اقتصادی؛ د) مسائل اجتماعی؛ ه) مسائل شخصی و خانوادگی است. یافته ها نشان داد که معلمان مورد مطالعه، علل متعدد و متفاوتی را برای کاهش انگیزه شغلی شان معرفی کرده اند و این بدان معنی است که هر یک از معلمان با چالش های متعدد و متفاوتی در امر آموزش و انجام فعالیت های حرفه ای خود روبرو هستند و کم توجهی در بهبود وضعیت ایشان، می تواند نظام آموزشی و به ویژه پویایی و بالندگی جامعه را در آینده ای نزدیک با مخاطرات عمده ای همراه سازد.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته معلمان، دوره اول متوسطه، کاهش انگیزه، فعالیت های آموزشی و حرفه ای
  • مختار ذاکری صفحات 109-127

    یکی از موضوعات اساسی تمام دوران حیات بشری به ویژه عصر مدرن، مسئله هویت است که باوجود نظریه پردازی های متعدد در این حوزه، هم چنان از سه جنبه مفهومی، اجتماعی و تعلیم و تربیت به عنوان یک مسئله جلوه نمایی می کند. هدف اصلی پژوهشگر این است که به مطالعه زمینه های هویت یابی دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید بهشتی بندرعباس بپردازد. روش جمع آوری داده ها در این پژوهش، مصاحبه عمیق و روش تجزیه وتحلیل داده ها، تحلیل استقرایی و قیاسی است. نتایج نشان می دهد به طورکلی دانشجو معلمان در طول دوران تحصیل خود با چهار مقوله اصلی روبرو شده اند که بیشترین تاکید و توجه در سطح دانشگاه به دو مقوله فرهنگی-اجتماعی و دینی مربوط می شود. نحوه رویارویی دانشجو معلمان با زمینه های هویتی به دو شکل آگاهانه و ناآگاهانه صورت پذیرفته است. رویارویی آگاهانه به زمینه های فرهنگی-اجتماعی و تا حدودی دینی برمی گردد و رویارویی در زمینه های دیگر ناآگاهانه بوده است.

    کلیدواژگان: هویت، هویت حرفه ای، تعلیم و تربیت، زمینه های هویت یابی
  • پروین روشن قیاس چرمهینی، مرجان کیان*، مسعود گرامی پور صفحات 129-157
    هدف پژوهش حاضر، ساخت و بررسی ویژگی های روان سنجی ابزار خودارزیابی صلاحیت های حرفه ای معلمان دوره ابتدایی است. پژوهش به روش آمیخته از نوع اکتشافی در دو مرحلهکیفی و کمی انجام شده است که در مرحله کیفی با استفاده از تحلیل محتوای مقایسه ای، محتوای 30 سند از اسناد معتبر ملی و بین المللی در حوزه تربیت معلم بررسی و بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل محتوا، ابزار ارزیابی صلاحیت های حرفه ای معلمان ساخته شده است. روایی ابزار با استفاده ازنظر متخصصان تایید شد و پایایی آن با محاسبه 8 ضریب پایایی برآورد شد که در تمامی ضرایب، مقدار عددی آن بالای 7/0 و در وضعیت مطلوب بود. در مرحله کمی، ابزار پژوهش در حیطه جامعه معلمان دوره ابتدایی شهر اصفهان (5157 نفر) و در نمونه 500 نفری از آن ها اجرا شد که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند، سپس ویژگی های روان سنجی ابزار در سطح زیر مقیاس ها با استفاده از روش های مبتنی بر نظریه کلاسیک اندازه گیری و نظریه پاسخ- سوال و البته به منظور بررسی اعتبار سازه ای، از تحلیل عاملی تاییدی سلسله مراتبی استفاده شد. بر اساس شاخص های برآورد شده در این سه رویکرد، می توان گفت ابزار محقق شده، پس از حذف سوال های نامناسب از همسانی درونی و اعتبار سازه ای مطلوبی برخوردار است و می توان به نتایج آن اعتماد کرد.
    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای، معلم، روش پژوهش آمیخته، نظریه کلاسیک اندازه گیری، نظریه پاسخ-سوال، تحلیل عاملی تاییدی سلسله مراتبی
  • سید محمدحسین حسینی صفحات 160-187

    این پژوهش با هدف «اعتبارسنجی منشور حقوق و تکالیف دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان از دیدگاه دانشجویان» به اجرا درآمد و برای تحقق هدف فوق از روش پژوهش پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش عبارت بود از کلیه دانشجو معلمان پردیس های سراسر کشور دانشگاه فرهنگیان، که 409 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آنها از طریق تحلیل محتوای سوالات و پایایی آنها بر اساس آلفای کرونباخ با 89/0 برآورد شد. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات گردآوری شده از تکنیک های آمار توصیفی (جداول توزیع فراوانی و درصدگیری) و آزمون های دوجمله ای و «خی دو» استفاده شد. بر اساس نتایج پژوهش، تک تک مولفه های حقوقی و همچنین مولفه های تکالیف «منشور حقوق و تکالیف دانشجو معلمان» روشن و قابل فهم، واقع بینانه، کاربردی و عملی بود. مولفه های این منشور خلاصه، مفید و پاسخگو به نیازها و خواسته های دانشجو معلمان بوده و در کل دانشجو معلمان آن ها را مناسب ارزیابی کردند. البته کاستی هایی نیز وجود داشت که بر اساس آن ها نسخه اولیه «منشور حقوق و تکالیف دانشجو معلمان» در کمیته ای بررسی و نسخه نهایی منشور تهیه شد.

    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، منشور، حقوق، تکالیف، دانشجو معلم، دانشگاه فرهنگیان
  • ایوب ابراهیمی*، حسنی سرمدی انصار، بیژن عبدالهی، محمدرضا هداوندی صفحات 189-213
    هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی عوامل مرتبط با نهادینه سازی فرهنگ ارزیابی در دانشگاه فرهنگیان است. روش تحقیق به لحاظ نوع آن، مقطعی و از حیث هدف، کاربردی و بر اساس نحوه گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی است. در این پژوهش، از روش تحلیل عامل اکتشافی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران و معاونین (شاغل در استان، دانشکده ها و مراکز تابعه) به تعداد 299 نفر بود. با توجه به شرایط پژوهش، از روش سرشماری به عنوان راهبردی برای تحلیل عاملی استفاده شده است. برای شناسایی و استخراج عوامل نهادینه سازی فرهنگ نظارت و ارزیابی، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش، چهار عامل اصلی مرتبط با فرهنگ ارزیابی به ترتیب، 1- طرح ریزی و توسعه نگرش مثبت به رویکرد ارزیابی در دانشگاه با 5 زیرعامل، 2- اشاعه، مداومت و پایدارسازی دیدگاه سیستمی در دانشگاه با 6 زیرعامل، 3- انسجام بخشی و جاری سازی رویکردهای نظام ارزیابی در دانشگاه با 7 زیرعامل و 4- هدف مداری دانشگاه با 4 زیرعامل شناسایی شده و بر همین اساس 23/53 درصد واریانس مربوط به فرهنگ ارزیابی تبیین شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، فرهنگ ارزیابی، دیدگاه سیستمی، اشاعه ارزیابی
|
  • Zahra Kaveshi *, Asghar Soltani Pages 9-45

    The aim of this research is a comparative study of elements of Curriculum of teacher training centers in India and Iran. The method of the research is comparative, and based on model of Brady that comprised of four stages including description, interpretation, proximity, and comparison in comparative studies. Data collected through documents and library documents and research reports, encyclopedias, and statutes of universities, searches on the World Wide Web, have been compiled from the websites of the Ministry of Research of the countries under study. The sample of this study is India and Iran, which are selected on the basis of targeted sampling method. The results showed that there is a significant difference between the curriculum of Teacher Education between Iran and India in the areas of goals, content, learning teaching process, learning, evaluation, training, information and communication technology (ICT).

    Keywords: Teacher education, Curriculum, comparative study, Iran, India
  • HasanAli Garmabi *, Sadegh Sadi Pages 47-70

    This study aimed to explore at the extent of applicability of the university teaching methods in teacher training system of Iran. This study is carried out by survey method and through questionnaire. The research population is chosen from Farhangian University professors. Because of the need to instruction and interaction on the methods of under study, 47 professors are chosen by convenience sampling. Collected data is analyzed through inferential and descriptive statistics of T- test and Friedman ranking method and the qualitative content analysed through inductive coding. The findings indicated that based on the professors view 6 methods out of 13 methods which are under study; namely, collaborative learning model, dialectical teaching, project based teaching, ICT supported teaching, field based teaching, and role playing model enjoyed the desirable applicability in teacher training process. But the other 7 namely, critical teaching, journal club, network based, counselor based teaching, teaching by qualified students, team teaching (multi professor),and lecture teaching did not get desirable applicability. Qualitative analysis of the reasons given by the samples showed that providing a suitable platform for teacher students to interact with each other, implementing curricula like internships, adhering to the principles of education and training, and meeting students’ needs are the most important reasons for the high applicability of related methods. On the other hand, low student motivation, lack of full-time, connoisseur and motivated faculty members, the weaknesses in infrastructure and inherent weaknesses of some methods are among the factors limiting the use of academic teaching methods.

    Keywords: Teaching methods, university teaching, Teacher Training
  • Zahra Panahi, Zahra Momeni, Keyvan Salehi * Pages 71-107

    Lack of job motivation is the most important cause of reduced quality of professional performance. Field evidence indicates a dramatic reduction in teacher’s motivation. This study aims to represent the teachers’ perceptions and lived experiences about the causes of teachers’ motivation reduction. By using a qualitative approach and a descriptive phenomenological method, an effort has been made to reconstruct teachers’ perceptions of the causes of loss of motivation. Semi-structured interviews were used to collect data. Having used purposeful sampling and chain sampling, and through 20 interviews with teachers, data saturation was achieved. Deep analysis of the teachers’ lived experiences led to the identification and classification of the five major categories of motivation reduction factors. These five factors are: “educational issues”; “internal organizational issues”; “economic issues”; “social issues”; and “personal and family issues.The Results showed that each teacher faces many different challenges in the field of education and professional activities, and lack of attention to improving their status can lead to a major risk in the educational system and in particular the dynamism and development of the society in the near future.

    Keywords: Lived experiences of Teachers, junior high school, lack of motivation, educational, Occupational activities
  • Mokhtar Zakeri Pages 109-127

    One of the fundamental issues of human life in all the time, especially the modern age is the question of identity. Despite numerous theorizing in this area,Still the three aspects Contains conceptual, social, and education will be a big issue in identity debate. the researchers’ main aim is an analysis of the formation of identity in teacherstudents of Beheshti University campus in Bandar Abbas teachers. method of data collection in this research is in-depth interview and data analysis, is inductive and deductive analysis. results show overall teacherstudents during their studies have been confronted with four major categories. the greatest emphasis at the university level is socio-cultural and religious areas. teacherstudents dealing with areas of identity in two forms have been intentionally or unintentionally. category of conscious confrontation relate socio-cultural fields and partly on religious grounds and the confrontation was unconscious in two other areas

    Keywords: Identity, Professional identity, Education, identification areas
  • Parvin Roshanghias, Marjan Kian *, Masoud Gramipour Pages 129-157
    The purpose of this study was to construct and evaluate the psychometric properties of the self-assessment tool for the professional qualifications of elementary school teachers. The research was carried out in a mixed method in two qualitative and quantitative stages. In the qualitative stage, using comparative content analysis, the contents of 30 valid national and international documents in the field of teacher training were reviewed. Based on the results of the content analysis, a special assessment tool was developed for teachers’ professional qualifications. The validity of the tool was confirmed by experts. Reliability of the tool was estimated by calculating eight reliability coefficients. In all coefficients, its numerical value was higher than 0.7 and was in optimal condition. In the quantitative phase, this research tool was implemented in the community of elementary school teachers in Isfahan (5157 teachers) and in a sample of 500 teachers selected using multi-stage cluster sampling. Then, the psychometric properties of the instrument were evaluated using methods based on the classical theory of measurement and the item response theory and Based on the estimated indicators in these three approaches, the researcher-made tool has a desirable internal consistency and construct validity after eliminating inappropriate items, so it’s result can be trusted.
    Keywords: Professional Qualifications, Teacher, mixed research method, classic measurement theory, answer-question theory, hierarchical confirmatory factor analysis
  • Sayed MohammadHossein Hosseini Pages 160-187

    The purpose of this study was to validate the “Charter of Rights and Duties” of Teacher-Students at the Farhangian University from the viewpoint of Teacher-Students. A survey method was used. The statistical population of this study was all Farhangian university students across the country, of which 409 were selected as samples. The instrument of this research was a questionnaire, whose validity was estimated by content analysis of questions and their reliability by Cronbach’s alpha was 89%. For analyzing the data, descriptive statistics and binomial and chi-square tests were used. Based on the results, the legal components as well as the components of the “Teacher-Students Charter of Rights and Duties” were clear and understandable, realistic, applicable and practical. The whole of the “Teacher-Students’ Charter of Rights and Duties” was brief and helpful and responsive to the Teacher-Students needs and desires and in general evaluated appropriate. There were, of course, some shortcomings, that on the basis of which, the original version of the Charter of Rights and Duties of Teacher-Students was reviewed in review committee and prepared the final version of the charter.

    Keywords: Validation, Charter, Rights, Duties, Teacher-Student, Farhangian University
  • Ayyub Ibrahimi *, Hosni Sarmadi Ansar, Bijan Abdullahi, Mohammadreza Hadavandi Pages 189-213
    The main purpose of the present research is to identify the factors associated with the institutionalization of the evaluation culture at the Farhangian University. The research method, because of its type, is cross-sectional and in term of purpose, is applied and based on the method of data collection, is a descriptive-survey. In this research, exploratory factor analysis method has been used. The statistical population of the study consisted of directors and assistants (employed in the province, colleges and affiliated centers) with 299 people. According to the research conditions, census method has been used as a strategy for factor analysis. A researcher-made questionnaire was used to identify and extract the factors of the institutionalization of the culture of monitoring and evaluation. According to the research findings, four main factors related to the evaluation culture are as follows: 1- Planning and developing a positive attitude toward the assessment approach at the university with 5 sub-factors; 2. Promoting, sustaining and stabilizing the systemic view of the university with 6 sub-factors; 3. Coordination and streamlining of the evaluation system at the university with 7 sub-factors and 4- Goal-oriented approach in University with 4 sub-factors identified, and 23.53% of the variance related to the evaluation culture is explained.
    Keywords: Evaluation, evaluation culture, system perspective, evaluation dissemination