فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 81 (بهار 1399)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 81 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی معلمی*، محمدعلی افضلی، رحمت الله مرزبند صفحات 7-38

    بر پایه برخی گزارش ها در تفاسیر و منابع روایی، پیامبر اکرم(ص) دست کم یک بار، دستور کشتار تمام سگ های مدینه را صادر کرده است. هم چون بسیاری از دیگر رویدادهای منسوب به پیامبر(ص)، واکنش مسلمانان به این گزارش متفاوت بوده است و مجموعه ای از انکار آن به دلیل ناسازگاری با حق حیات حیوانات و نهی از آزار رساندن به آنها تا صدور دستور قتل همه سگ ها به بهانه پیروی از سنت پیامبر(ص) را تشکیل می دهد.پژوهش پیش رو، با رویکردی تاریخی و با بهره جستن از منابع دست اول حدیثی، تفسیری و تاریخی به ارزیابی درون متنی این گزارش ها پرداخته است. این ارزیابی نشان می دهد، دستور کشتار تمام سگ های مدینه از سوی پیامبر(ص)، افزون بر ناسازگاری با مفاد نقل معتبر؛ یعنی قرآن و احادیث قابل اعتماد با گزاره های درست تاریخی هم ناهم خوانی دارد و از این رو نمی توان آن را پذیرفت.

    کلیدواژگان: رسول خدا (ص)، مدینه، بهداشت محیط زیست، حقوق حیوان، کشتن سگ
  • حسین قاضی خانی* صفحات 39-66

    آگاهی از رویدادهای بازه زمانی حضور مسلم بن عقیل در کوفه به عنوان سفیر امام حسین(ع)، نقشی مهم در فهم چرایی عدم همراهی کوفیان با امام حسین(ع) دارد. موضوع سکونت مسلم در منزل مختار ثقفی با وجود شهرتی که دارد و در آثار گوناگون بازتاب یافته است با ابهام روبه رو است. مقاله پیش رو با روش استقرا و خوانش دوباره داده های تاریخی منابع کهن ، چهار گزارش سکونت مسلم در منزل مختار، منزل هانی بن عروه، منزل شریک بن اعور و منزل مسلم بن عوسجه را شناسایی کرده است و سپس بر اساس ارزیابی میزان هم راستایی آنها با دیگر اطلاعات تاریخی و سازگاری با فضای کالبدی شهر کوفه به اعتبارسنجی آنها پرداخته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که برخلاف رای مشهور، اقامت مسلم بن عقیل در منزل مسلم بن عوسجه پذیرفتنی تر است.

    کلیدواژگان: نهضت عاشورا، مسلم بن عقیل، کوفه، مسلم بن عوسجه، مختار ثقفی
  • سید محمد حسینی* صفحات 67-104

    بازنمایی واقعه عاشورا در تاریخ معاصر ایران (1305-1357) در شمار موضوعاتی است که با وجود اهمیتی که در شناساندن سیر تحول رویکردهای مطالعاتی عاشورایی دارد، کمتر به آن توجه شده است. مقاله حاضر می کوشد با بررسی جریان های دگراندیش و مبانی آنان به نقش آنان در بازنمایی واقعه عاشورا در این دوره بپردازد.نتایج این بررسی نشان می دهند که انگیزه خرافه ستیزی و پندارستیزی جریان های دگراندیش در تاریخ معاصر ایران که ریشه در دوران پیش از پهلوی دارد، زمینه ساز شکل جدیدی از مطالعات و تحلیل های مبتنی بر عقل مداری و علم گرایی شده است که تفسیرهایی سیاسی و اجتماعی از  عاشورا را به دنبال داشته است.

    کلیدواژگان: عاشورا پژوهی، تفسیر سیاسی عاشورا، تفسیر اجتماعی عاشورا، عصر پهلوی، دگر اندیشی
  • فیروز ولیزاده*، حسن ذوالفقاری، ناصر نیکوبخت صفحات 105-134

    بر اساس شواهد تاریخی، ارتباطات فرهنگی و ادبی میان ایران و هند از گذشته های دور جریان داشته است، اما در دوره صفویه به واسطه زبان رسمی مشترک، مسافرت و مهاجرت شاعران و اندیشمندان مسلمان ایرانی به هند، این ارتباطات گسترده تر گردید و با توجه به اهداف دینی، زمینه ساز نگارش تعداد فراوانی داستان های دینی اسلامی به تقلید از آثار ایرانی در هند شد.
    این مقاله با پرداختن به پرسش درباره قراین محتوایی و بن مایه های مشترک فکری موجود در آثار ایرانی و هندی دوره صفویه (911-1135ق) به این نتیجه دست یافته است که ویژگی اصلی داستان های دینی ایرانی در این دوره موعودگرایی، دوری از عرفان و تصوف، گستردگی دایره موضوعات داستان و مدح شاهان صفوی است. هم چنین تقلید از شاهنامه در زبان و وزن و تعابیر و شخصیت پردازی، اقتباس از نوشته های عربی، تضعیف هویت ایرانی در برابر هویت دینی، بهره جستن از عناصر ماورایی و سرانجام تبدیل تاریخ به داستان نقالی را می توان به عنوان بن مایه های فکری مشترک داستان های ایرانی و هندی نام برد.

    کلیدواژگان: داستان دینی، داستان ایرانی، داستان هندی، عصر صفویه، روابط فرهنگی ایران و هند
  • محمدعلی مومنی ها*، حامد قرائتی صفحات 135-168

    با توجه به نقش علم در شکوفایی جوامع بشری، بررسی تجربه های تاریخی و تمدنی می تواند در تدوین سیاست ها و برنامه های علمی از سوی سیاست گذاران و دولت مردان به کار آید. دولت صفویه و میراث فکری، فرهنگی و مذهبی آن به دلایل متعددی مانند نزدیکی نسبی زمانی با عصر حاضر، یکی از مهم ترین دوره های تاریخی برای این گونه بررسی ها به شمار می رود. این پژوهش با رویکرد وصفی تحلیلی و بهره مندی از منابع تاریخی چون تواریخ عمومی، سلسله ای و دودمانی، سفرنامه ها و زندگی نامه ها در پی یافتن نقاط ضعف و قوت سیاست ها و تدابیر علمی در دولت صفویه است. یافته های این پژوهش نشان می دهد، ظهور تحولاتی چون گسترش فرهنگ اسلامی شیعی، صیانت از اصول فکری و مذهبی، توجه به مطالبات و نیازهای اجتماعی از نقاط قوت و مواردی چون انقطاع علمی و تمدنی، فقدان پویایی و نوآوری، عدم بهره مندی از ابزارها و شیوه های جدید آموزش و پژوهش، عدم بهره مندی مطلوب از دست آوردهای علمی و جلوگیری نکردن از مهاجرت دانشمندان به خارج از کشور از مهم ترین، نقاط ضعف سیاست های علمی این دوره به شمار می روند.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری علم، دولت صفویه، میراث علمی صفویه، فرهنگ شیعی، پیوند علم و قدرت
  • مسلم سلیمانی یان*، سیاوش یاری، زلیخا امینی صفحات 169-196

    دولت رضا شاه (حک: 13041320) برنامه های غرب گرایانه خود را پس از اقتدار نظامیان در سراسر کشور، با خشونت به اجرا درآورد. یکی از این اقدامات متحدالشکل کردن لباس و پوشیدن کلاه پهلوی بود که با واکنش ها و اعتراض های زیادی در سراسر ایران روبه رو شد. ملاخلیل منگور (1334) پیشوای مذهبی منطقه ساوجبلاغ مکری و به ویژه ایل منگور ضمن حرام شمردن این سیاست و اعلام جهاد، رهبری یک قیام را علیه رضا شاه برعهده گرفت. این قیام که هزاران تن در مدتی کوتاه آن را همراهی کردند از سوی حکومت مرکزی سرکوب شد. این پژوهش با روش وصفی تحلیلی و با واکاوی منابع دست اول این دوره، در پاسخ به پرسش درباره محور قیام ملاخلیل و جهت گیری قیام او بر پایه مولفه هایی چون منافع ملی و امنیت ملی به این نتیجه رسیده است که انگیزه، جهت گیری و کارکرد قیام ملاخلیل در مسیر حفظ اسلام و آداب و رسوم و پوشش کردی بوده است و وی هیچ گاه ادعای استقلال نداشته است.

    کلیدواژگان: ملاخلیل منگور (1334)، ساوجبلاغ مکری، مهاباد، رضا شاه، لباس متحد الشکل
  • فیضان جعفرعلی* صفحات 197-228

    پس از تسلط انگلیسی ها بر سرزمین اوده در شمال هند در سال 1276ه.ق، شیعیان برای رویارویی با شرایط اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جدید، بیش از گذشته به فعالیت های فرهنگی روی آوردند و با تاسیس مراکز علمی به سبک جدید، موجب ایجاد تحولی مهم در میان شیعیان شبه قاره هند شدند. مراکزی هم چون مدرسه ناظمیه، سلطان المدارس، مدرسه الواعظین و شیعه کالج از مراکزی هستند که در این چارچوب از اواخر سده نوزدهم میلادی و به ویژه در سده بیستم میلادی، فعالیت خود را در اوده آغاز کردند.این مراکز که نمونه ای از کوشش برای کنار هم نهادن روش های سنت گرایانه و نوگرایانه هستند در گستره جغرافیایی وسیعی از شبه قاره هند، دانش آموختگانی تربیت کردند که به عنوان مبلغ، واعظ و خطیب در حوزه های مختلف اجتماعی و فرهنگی به شکلی فعال حضور یافتند و مجموعه ای از مدارس دینی را بر اساس مبانی مذهب شیعه در شبه قاره هند پدید آوردند. نوگرایان شیعی با بهره گرفتن از نظام آموزشی انگلیسی در این مراکز، جامعه شیعه را با علوم جدید آشنا ساختند

    کلیدواژگان: اوده، مراکز علمی شیعه، شیعیان هند، نوگرایی دینی شیعیان، نظام آموزشی
|
  • Mostfa Moallemi, Mohammadali Afzali, Rahmatullah Marsband Pages 7-38

    According to some reports presented in the narrative interpretations and sources, the Prophet Mohammad of Islam has commanded for the slaughtering of all canines in Medina, at least once.Like many other events attributed to the Prophet Mohammad (PBUH), the reaction of Muslims has been different towards this report, from its denial due to incompatibility with the animals’ right of living and prohibition of teasing them to the command of slaughtering all canines in order to follow the tradition of Prophet Mohammad (PBUH). The present research, with a historical approach and taking advantage of hadith-based, interpretive and historical primary sources has intratextually investigated these reports. This investigation clarifies that the issue of commanding for the slaughtering canines of Medina by Prophet Mohammad (PBUH) cannot be agreed upon, since it is not in agreement with the elements of reliable sources namely Quran and reliable hadiths as well as factual historical propositions.

    Keywords: : Prophet Mohammad(PBUH), Medina, sanitation of environment, animal rights, slaughtering of canine
  • Hossein Qazikhani* Pages 39-66

    The Awareness on the events occurred in time of Moslem Ibn e- Aqil as Imam Hossein’s ambassador in Kufa is considered an important issue in regard with appreciating the reason of not accompanying Kufi people with Imam Hossein (PBUH). The residing of Muslim in Mokhtar e- Thaqafi’s house is an ambiguous issue in spite of its great reputation and reactions to it in various sources. Relying on deductive method and revisiting the historical data of ancient sources, the present article has identified four reports on the residence of Muslim in Mokhtar’, Hani ibn e- Orveh’, Sharik ibn e- Owr’, Moslem ibn e- Owesajeh’s house, and finally it has validated them based on evaluating the amount of their agreement with the other historical data as well as the atmosphere of Kufa city. The findings of this research illustrate that the residence of Muslim ibn e- Aqil in Moslem ibn e- Owsajeh’s house is more acceptable regardless of famed opinions.

    Keywords: Ashura movement, Muslim ibn e- Aqil, Kufa, Muslim ibn e- Owsajeh, Mokhtar e- Thaqafi
  • Seyed. Mohammad Hosseini* Pages 67-104

    The representation of tragic event of Ashura in the contemporary history of Iran (1305-1357) is considered as the issue having been less paid attention to in spite of its importance thanks to familiarizing the trend of changes in the approaches of Ashura studies. The present article tries to investigate the dissent trends and their bases in order to consider their function in regard with the representation of Ashura event. The results of this investigation clarify that the motivation of fighting against superstition and thought of divergent trends in the contemporary history of Iran originated in the eras before Pahlavi that provided the ground for developing new form of studies and analyses based on the intellectualism and scientism which led to the political and social interpretations of Ashura

    Keywords: the study of Ashura Event, political interpretation of Ashura, social interpretation of Ashura, Pahlavi Era, heterodoxy
  • Firooz Valizadeh *, Hasan Zolfagari, Naser Nikoubakht Pages 105-134

    According to the historical evidences, the cultural and literary relationships between Iran and India has been previously developing while in Safavid era, these relationships extended due to the common formal language, migration of Iranian Muslims including the poets and scholars to India, and regarding the religious purposes, the ground was provided towards writing a large number of Islamic religious stories affected by the Iranian works in India. Considering the question on the contextual evidences and the common intellectual themes present in the Iranian and Indian works in Safavid era (911-1135 A.H), this article concluded that the main feature of Iranian religious stories in this era is deemed to be Messianism, avoidance from mysticism and Sufism, extension of subjects for the prefabrication of stories and glorification of Safavid kings. Moreover, the issues such as imitating from Shahnameh in terms of language, interpretations and characterizing, adapting from Arabic writings, weakening of the Iranian identity against the religious identity, taking advantage of ulterior elements and finally, the changing of history into narrative story are considered as the common intellectual themes of Iranian and Indian stories.

    Keywords: religious story, Iranian story, Indian story, Safavid era, cultural relationships between Iran, India
  • Mohamadali Momeniha*, Hamed Qaraati Pages 135-168

    Regarding the role of science in relation to the prosperity of human society, the historical and civilizational experiences can be applicable in the policies and scientific plans developed by the policy makers and statesmen. Safavid government with its intellectual, cultural and religious inheritance is considered as one of the most important historical era for these kinds of investigations due to its relative temporal proximity with the present time. Relying on the analytical-descriptive approach and taking advantage of the historical sources including general and dynastic histories, travel books and biographies, this research is to discover the weak and strong points of policies and scientific diplomacies in Safavid government. The findings of this research clarify that, the initiation of changes such as the propagation of Shiite-Islamic culture, the protection of intellectual and religious principles, the consideration of social needs are regarded as the strong points and the civilizational and scientific cessation, lack of dynamism and innovation, not taking advantage of modern apparatus and methods of education and research, not taking a favorable advantage of scientific achievements, not avoiding from the migration of scientists are considered as the most important weak points of scientific policies of this era

    Keywords: policy making of science, Safavid government, Safavid scientific inheritance, Shiite culture, unity of power, science
  • Moslem Solemaniyan *, Siyavash Yari, Zoleikha Amini Pages 169-196

    Reza Shah’s Government (1304-1320) rigorously administered the westernized plans after the authority of militants all over the country. TheUniformed costume and wearing Pahlavi hat was one of these actions faced with too much reaction and objection over the country. Molla Khali e-Mangoor (1334), the religious leader of Savojbolaq e-Mokri particularly Mangoor tribe considered this policy prohibited and announced jihad and took charge of the leadership of uprising against Reza Shah  This uprising shortly followed by thousands of people was suppressed by the central government. Relying on the descriptive-analytical method and investigating the primary sources of this era to answer this question on the issue of Molla Khalil’s uprising and its orientation based on the elements such as the national benefits and security, this study has concluded that the motivation, orientation and function of uprising was towards the protection of Islam, traditions and Kurdish outfit with no claim of independent.

    Keywords: Molla Khalil e-Mangoor, Savojbolaq e- Mokri, Mahabad, Reza Shah, uniformed costume
  • Feizan Jafar Ali Pages 197-228

    Following the domination of the England in Awadhland located in the north of India (1276 A. H), Shiites got involved with cultural activities to deal with the social, cultural and political conditions and by the establishment of scientific centers with a new style, they provided the ground for the development of important change among the Shiites of India. The centers such as Nazemiyeh, Sultan ol-Madares, Madresat ol-Vaezin and Shi’a College initiated their activities in this framework from the late 19th century (A.C) particularly in the 20th century in Awadh. These centers being considered as the samples of uniting the traditional and innovative methods in the geographical extension of India trained graduates that participated as preachers in various social and cultural domains and accordingly, they developed a collection of religious schools based on the bases of Shiite religion in India.  Taking advantage of English educational system in these centers, the Shiite modernists made the Shiite community familiar with the new sciences.

    Keywords: Awadh, scientific center of Shi’a, Shiites of India, religious modernity of Shiites, Educational System