فهرست مطالب

مطالعات ادیان و عرفان تطبیقی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1398)

مجله مطالعات ادیان و عرفان تطبیقی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد بهرامی* صفحات 1-14

    اسماعیلیه به عنوان یکی از مذاهب زیر مجموعه ی شیعه، در مباحث کلامی و فلسفی متاثر از فلسفه ی افلاطونی و نوافلاطونی هستند. این گروه با الهام از فلاسفه ی نوافلاطونی، خدا، عقل و نفس را در برابر احد، عقل و نفس نوافلاطونیان ، پدر ، پسر و روح القدس کلیسا و نیک، عقل و روح افلاطونی قرار می دهند. در اقانیم ثلاثه نوافلاطونیان، رابطه ی اقانیم طولی است، چنان که در فلسفه ی افلاطونی این رابطه طولی است اما در تثلیث مسیحیت رابطه ی اقانیم عرضی و همه در یک مرتبه هستند. در نگاه اسماعیلیه نیز رابطه ی اقانیم طولی است و نه عرضی. اقنوم اول اسماعیلیه همانندیهای بسیاری با اقنوم اول نوافلاطونیان دارد. فلاسفه ی نوافلاطونی، عقل را قادر بر شناخت اقنوم اول نمی دانند و توصیف احد را به صفات روا نمی بینند و اندیشمندان اسماعیلی نیز توانایی عقل بر درک و فهم احد را بر نمی تابند و توصیف حق تعالی را به صفات پذیرا نیستند. هدف این پژوهش نشان دادن همانندیهای اقنوم نخست از اقانیم ثلاثه ی نوافلاطونیان و اسماعیلیه است و روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی است. منابع این نوشتار، همه از آثار اصلی اسماعیلیه است و در گزارش نظریات اندیشمندان اسماعیلی از منابع مخالفین اسماعیلیه استفاده نشده است. در ترتیب گزارش و تحلیل نظریات ، تقدم و تاخر نظریات مد نظر قرار گرفته است. 

    کلیدواژگان: اقانیم ثلاثه، احد، خدا، عقل اول، نفس، روح، اسماعیلیه، نوافلاطونیان، آفرینش
  • اکبر ذوالفقاری*، آسیه ذبیح نیا صفحات 15-36

    حقوق شهروندی امروزه مورد توجه بسیاری از پژوهشگران، جامعه شناسان و سیاستمداران قرار گرفته به گونه ای که می کوشند با روشن کردن ابعاد تازه ای از حقوق مردم، زمینه ارتقا ارزش های انسانی و برقراری کرامت انسانی را فراهم سازند. پژوهشگران به جنبه های مختلف حقوق انسانی از جمله حق-تکلیف، اخلاق توجه داشته اند. از جمله، کتاب های دیرینه پارسی مشتمل بر دوره کامل تفسیر و تاویل آیات قرآن؛ تفسیر کشف الاسرار و عده الابرار (520 ه.ق) رشید الدین میبدی، سرشار از معانی و مفاهیم اخلاقی حقوق شهروندی است. مقاله حاضر تلاش می کند تا با روش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر ابزار کتابخانه ای تبیین سازد که کدام یک از مصادیق و مولفه های اخلاقی حقوق شهروندی در تفسیر کشف الاسرار میبدی از اهمیت و برجستگی  برخوردار است؟ تفسیر کشف الاسرار و عده الابرار به ابعاد اخلاقی حقوق انسان ها از جمله نحوه صحیح برخورد با مردم، رعایت حقوق یتیمان، گرامی داشت فقرا، تفکر در اعمال و افعال خود، صبر و بردباری، مدیریت زمان، کسب حلال در زندگی، رسیدگی به خویشان، ابتدا سلام کردن، مدارا با مردم، دعا و خیرخواهی، آداب معاشرت، عفو و گذشت، انفاق به دیگران، در نظر گرفتن سطح فکری مخاطب و رعایت آداب غذاخوردن بیشتر از دیگر ابعاد توجه کرده است.

    کلیدواژگان: اصطلاح شناسی، ابداع، اسماعیلیه، خلق، امر، عقل اول و نفس
  • مریم شعبانزاده *، رضا رضایی صفحات 37-64

    اکثر رخدادهای تاریخی به واسطه گذر زمان از حافظه تاریخ حذف شده اند. اما برخی وقایع- به دلیل ماهیتی که دارند و اصول و ایده هایی که منجر به شکل گیری آنها شده است؛ علی رغم شکست ظاهری چنان زنده و پویا باقی مانده اند که خود منشا الهام برای شکل گیری و وقوع حوادث مهم تاریخی دیگر شده اند. نهضت عاشورا و قیام امام حسین (ع) یکی ازاین وقایع پویا، زنده  و برانگیزاننده می باشد. شعر معاصر ایران و کشورهای عربی  از میراث دینی و باورهای مذهبی وسرچشمه های عقیدتی بهره مند گشته است. قیام عاشورا و نهضت کربلا و عناصر پویای آن نقش موثری را در جهت دهی  افکار و تعالی اندیشه ها  در شرایط بحرانی و جنگ در این کشورها دردوره معاصر ایفا کرده است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی به تبیین شرایطی پرداخته است که شاعران متعهد معاصر را وادار کرد به بیان عناصر این نهضت بپردازند. در ایران دفاع مقدس و انگیزه وطن دوستی و در اعراب مساله رهایی و سرزمین های اشغالی و ایحاد انگیزه برای پرهیز از کم همتی و بی عملی انگیزه سرودن شعر گشته است. یافته های پژوهش نشان می دهد نهضت عاشورا توانست با ایجاد پیوند بین گذشته و حال نقش موثری در انگیزش و پویایی نهضت های معاصر ایران و جهان عرب ایفا کند.

    کلیدواژگان: ادبیات مقاومت، ادب معاصر ایرانی و عربی، نهضت عاشورا
  • زهرا قنبرعلی باغنی*، شهین اوجاق علیزاده، سیده ماندانا هاشمی اصفهان صفحات 65-86

    رابطه ی میان قرآن، دین و روان شناسی نوین یکی از مباحثی است که مورد توجه روان شناسان قرار گرفته است. اریک فروم نسبت به دین رویکرد مثبتی دارد. او پیشوایان دینی و روان کاوان را به مقابله با فساد روحی در جوامع صنعتی ترغیب می کند. از دیدگاه وی، دین سیستم فکری و عملی است که هیچ فرهنگی در گذشته و آینده نمی تواند بدون اتکا به آن وجود داشته باشد. وی دین را به دو دسته ی اقتدارگرا و انسان گرا تقسیم می کند. در مقابل دین گرایی در اشعار سیمین بهبهانی بسیار ساده و لطیف است. این نوع نگاه به شریعت از قرآن، سنت ها و آداب و رسوم جامعه ی وی نشات گرفته است. هدف از این جستار، بررسی روانکاوی دین در اشعار سیمین بهبهانی بر اساس دیدگاه روان شناسی اریک فروم است و این که مساله ی دین با توجه به مولفه هایی که در طبقه بندی ادیان فروم انجام شده است؛ در دین مبین اسلام با تکیه بر اشعار بهبهانی می تواند مطابقت داشته باشد. روش پژوهش در این مقاله، تحلیلی - توصیفی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مولفه های ادیان اقتدارگرا و انسان گرا با تکیه بر نظریه ی فروم، در دین اسلام و شریعت گرایی بهبهانی بر اساس آیات قرآنی، روایات و احادیث قدسی دارای اشتراک ها و اختلاف هایی است.

    کلیدواژگان: اریک فروم، سیمین بهبهانی، دین، قرآن، روان شناسی
  • محمدرضا حیدری، امید روستا صفحات 87-104

    موضوعات عرفانی و صوفیانه از ابتدای شکل گیری نثر فارسی همراه با موضوعات ادبی و تاریخی مد نظر نویسندگان بوده اند.  در متون عرفانی، کرامت یکی از مهمترین اصطلاحات و موضوعات مورد توجه صوفیان است که مفاهیم متعددی را در بر می گیرد و یکی از اصول اعتقادی صوفیه و از مبانی اساسی نظریه ولایت محسوب می شود.  کرامت از دیدگاه قرآن، موهبتی است که از بین همه عالم تنها به طبقه انسان تعلق دارد و در آثار عرفا قابل ملاحظه است. کرامت از سه دیدگاه شریعت مداری، عرفانی و ظاهر بینانه می تواند مورد بررسی قرار گیرد. آثار عرفانی ارزشمند قرن پنجم و ششم هجری از جمله: اسرار التوحید، رساله قشیریه و تذکره الاولیاءی عطار، در بر دارنده ی بخش عمده ای از این نوع کرامات هستند . این تحقیق به منظور تبیین وجوه کرامت در آثار عرفانی و به دلیل کمتر مورد نظر قرار گرفتن توسط محققان، انجام می شود و می خواهد به این پرسش پاسخ دهد که مهمترین دلیل نویسندگان این آثار از گنجاندن نمونه های کرامت در اثرشان چه بوده است؟  در این پژوهش سعی شده مفاهیم واژه کرامت و سیر تاریخی آن بیان گردد و این نکته را نشان دهد که دلیل اصلی کرامات اولیا، همان قانع ساختن پیروان یا سر کوب نمودن منکران این ترفند عرفانی بوده است و از این رهگذر بتوان به تفاوت آن با معجزه پی برد. این تحقیق به شیوه کتابخانه ای و بر اساس تحلیل محتوا و ارزیابی داده ها انجام می شود و برای ارزیابی کارآمدی کرامت، نمونه هایی از آن در این سه کتاب ارزشمند عرفانی ارایه می شوند.

    کلیدواژگان: عرفان، کرامت، معجزه، متون عرفانی پنجم و ششم هجری
  • محمدرضا کیخا*، خلیل حکیمی فر، مطهره عبادی پور صفحات 99-116

    خانواده یکی از مهمترین ارکان زندگی بشری است که گاهی دچار تزلزل شده و طرفین تصمیم به جدایی می گیرند. طلاق در بین ادیان ابراهیمی، اگرچه از جایگاه تقریبا یکسانی برخوردار است اما در مورد حقوق طرفین طلاق، اختلاف نظر زیادی وجود دارد. پژوهش حاضر باروش توصیفی-تحلیلی نشان می دهد در اسلام بنا بر جایگاه آسیب پذیر زن نسبت به این هنجار، حمایت مالی بیشتری از زن شده و حقوقی چون اجرت المثل، نحله، مهریه و نفقه را به وی اختصاص داده اند. در حالیکه در یهود و مسیحیت زن تنها مستحق مهریه و دریافت نفقه در مقابل کارهای منزل، بنابر توانایی زوج می باشد، این خود نشان دهنده ی رابطه ی مالک و مملوکی است که بین زوجین حاکم است. در حالیکه در اسلام زن بنابر جایگاه شخصیتی خود، نفقه دریافت می کند که هیچ ارتباطی با کارهای وی در منزل ندارد و حتی می تواند در مقابل این کارها اجرتی جداگانه نیز دریافت نماید. از جمله حقوق غیر مالی که در هنگام طلاق مورد بررسی قرار می گیرد حق حضانت است که قوانین آن در هر یک از ادیان متفاوت است؛ ولی در هر سه دین، این مصلحت کودک است که مورد توجه قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: حقوق زن، طلاق، اسلام، مسیحیت، یهود
|
  • moohamad bahrami* Pages 1-14

    Ismaili as a subset of Shiite religions are influenced by both Platonic and Neo-Platonic philosophical and philosophical discussions. Inspired by Neo-Platonic philosophers, this group puts God, reason and soul against God, the Neo-Platonic intellect, father, son and Holy Spirit of the Church and the good, the Platonic intellect. In the neo-Platonic tertiary system, the relation of the global system is as long as in Plato's philosophy, but in the Christian Trinity the relation of the transcendental system is one and the same. In Ismaili's view, the relationship between the two is also rather longitudinal. Ismailia's first dynasty has many similarities with the first dynasty of the Neo-Platonians. Neo-Platonist philosophers do not consider reason capable of recognizing the first trait and do not view the description of Ahad as valid and the Ismaili scholars do not reflect the ability of reason to understand and understand Ahad and do not accept the description of transcendence on acceptable attributes. The first resemblance is to neo-Platonic and Ismaili scholars. The method of this research is descriptive-analytical and the sources of this article are entirely from the original Ismaili works and have not been. And the theory behind it has been taken into account.

    Keywords: Ahad, first intellect, neo-Platonists
  • Akbar Zolfaghari *, Asiyeh Zabihnia Emran Pages 15-36

    Citizenship rights are nowadays considered by many scholars, sociologists and politicians to strive to clarify new dimensions of people's rights promote human values and establish human dignity. Thinkers and writers have focused on various aspects of human rights, including rights and obligations, ethics. For example, long-standing Persian books containing the complete period of interpretation of Qur'anic verses; the Interpretation of the Kašf al-Asrār wa ʿOddat al-Abrār of Rashīd al-Dīn Maybudī is full of the meanings and ethics of citizenship. The present paper attempted to explain which of the examples and components of citizenship rights are in the context of the interpretation of the Kašf al-Asrār wa ʿOddat al-Abrār of Rashīd al-Dīn Maybudī and is of great significance. The research community includes all the documents and resources related to the subject. In this study, the various dimensions of citizen's rights and how they interact with them in Kašf al-Asrār Maybudī, it was discovered that Kašf al-Asrār wa ʿOddat al-Abrār of Rashīd al-Dīn Maybudī has paid more attention to the ethical aspects of human rights than other aspects such as the right way to deal with people, respect for the rights of the orphans, cherishing the poor, thinking about our actions and behaviors, patience and forbearance, time management, acquiring Halal in life, dealing with relatives, firstly greetings, tolerance to people, prayers and benevolence, amnesty and passing, charity to others, considering the audience's level of thinking and compliance with eating habits.

    Keywords: Rights, Ethics, Citizenship Rights, Interpretation of Kašf al-Asrār wa ʿOddat al-Abrār, Rashīd al-Dīn Maybudī, The Holy Quran
  • maryam shabanzadeh* Pages 37-64

    Political events that occurred in the contemporary history of both Iranian and Arab states, in the large extent, could change the political and social fate of these countries. The Iraqi eight year war caused the Iranian nation and the state to become more united against the enemy; they achieved brilliant victories. Such combat and victory was quite distinct and prominent in the literature of that time. In Arab localities, after Second World War, based on the Britain conspiracy, Israel constituted its government in Palestinian area. The aggressive behavior of the Zionists motivated people in Palestine and other Arab states to fight against Israel. The Arabic literature and poetry, in this course, was full of invitation to war and resistance against the enemy. The Karbala movement and the rising of Imam Hossain as a symbol have important role in these combats, poetry, and the literature. The purpose of this study is to investigate the positive impact of Karbala movement on the contemporary literature and poetry of these countries in order to improve the spirit of resistance against the enemies.

    Keywords: Resistance literature, Iran, Arab states, Ashuras movement
  • zahra GanbarAli Bageni *, Shahin ojaq Alizad, Syedeh Mandana, Hashemi Esfahan Pages 65-86

    The relationship between the Qur'an, religion, and modern psychology is one of the topics of interest to psychologists. Erich Fromm has a positive attitude towards. urges religious leaders and psychoanalysts to confront corruption in industrial societies. In his view, religion is a system of thought and action that no culture in the past or future can exist without relying on it. He divides religion into authoritarian and humanist. In contrast, Behbahani's poetry is very simple. This kind of view of the religion originates from the Qur'an, its and the tradition of its society. The purpose of this article is to investigate the psychoanalysis of religion in Simin Behbahani's poems based on the Fromm psychology perspective. And that the question of religion, according to the components of the classification of the religions of the Fromm, in the religion of Islam can be reconciled with reliance on Behbahani's poems. The research method in this paper is analytical-descriptive. The findings show that the components of authoritarian and humanist religions have some similarities and differences based on Fromm theory in Islamic religion and Behbahani Religiousism based on Qur'anic verses, traditions and sacred traditions.

    Keywords: Erich Fromm, Simin Behbahani, Religion, Qur'an, psychology
  • Mohammadreza Heydari, Omid Roosta Pages 87-104

    Shah Nemat ... But Mahani is one of the famous mystics of the eighth century AH who built the Sufism of Iran into a new stage. He is one of the people who, according to Ibn 'Arabi, relied on the issue of unity of existence in his sonnets, which is emphasized by the existentialists in contemporary times. One of the important philosophical attitudes and philosophical ideas that were found in the literary schools of the twentieth century He has raised valuable issues, especially in the field of literary criticism, in the philosophy of existentialism. Existentialists (modern present-day ones) believe that existence is on the primordial nature and has placed humanity with the advent of Socrates, the essential role of its elementary period, and that they make their own nature by virtue of their actions. The main purpose of the research, which is done by the method of content analysis and relying on issues related to the topic It should be noted that the signs of existentialist philosophy, including the centrality of man, determine the primacy of existence on the nature and discussion of his absolute freedom in the sonnets of Shah Nematoll.

    Keywords: mysticism, dignity, miracle, sufist
  • moohamadreza kaykha*, khalil Hakimifar, motaharh ebadipour Pages 99-116

    The family is one of the most important pillars of human life that sometimes falter and the parties decide to separate. Divorce Among the Abrahamic religions Although it is approximately the same, there is much disagreement on the rights of both parties. This descriptive-analytical study shows that in Islam, due to the vulnerable status of women, this norm has been given greater financial support for women and has been granted rights such as proverb, nahla, dowry and alimony. Whereas in Judaism and Christianity the woman is only entitled to dowry and alimony on the basis of the couple's ability to do so, this indicates the relationship between the owner and the owner. Whereas in Islam a woman receives alimony because of her personality status, which has nothing to do with her work at home, and may even receive a separate pay for such work. Among the non-pecuniary rights to be considered during a divorce is the right to custody, the laws of which vary across religions, but in all three religions it is the child's interest that is considered.

    Keywords: Divorce, Islam, Christianity, Judaism