فهرست مطالب

پدافند غیرعامل - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1399)

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زین العابدین نوروزی*، رستم رستمی، شهاب امجدیان صفحات 1-9
    نهان نگاری روی بستر  VoIP یک روش نهان نگاری شبکه به صورت بی درنگ می باشد که از پروتکل های VoIP به عنوان کانال پوششی برای پنهان کردن پیام استفاده می کند. در حال حاضر، نهان نگاری بی درنگ یکی از چالش برانگیزترین زمینه های تحقیقاتی است. علت این امر ویژگی های ذاتی انتقال اطلاعات به صورت بی درنگ است که منجر به محدود شدن انجام عملیات پیچیده می شود. ما در این مقاله ابتدا به معرفی نهان نگاری پرداخته، در ادامه مفهوم VoIP را به طور مختصر توضیح داده و سپس برخی از کارهای اساسی که در این زمینه انجام شده، شرح داده می شود. نحوه عملکرد VoIP و مشکلاتی که با آن مواجه هستیم را بیان و چالش های موجود در نهان نگاری VoIP را مطرح و شرح داده می شود. در انتها برخی از روش های پرکاربرد نهان نگاری VoIP را معرفی نموده و سپس روش های مختلف نهان نگاری VoIP را با یکدیگر مقایسه نموده و نقاط ضعف و قوت هر یک بیان می شود. در بخش پایانی این مقاله به نتایج این تحقیق در خصوص چالش ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: نهان نگاری، نهان نگاری VoIP، کانال پنهان، کانال پوششی
  • سامان کشوری، عبدالرحمن کشوری*، محمدعلی جوادزاده صفحات 11-28
    زلزله یکی از خطرات مهمی است که زندگی مردم در شهر تهران را تهدید می کند. ازاین رو، باید در جهت پیشگیری و اقدامات تامینی لازم پس از وقوع این رخداد طبیعی بهترین تصمیمات توسط مدیریت شهری گرفته شود. با توجه به اثرات روانی زمان بحران در تصمیم گیری مدیران، لزوما باید مکانیسمی طرح شود تا بتواند فارغ از اثرات بحران، موقعیت شهری را تحلیل کرده و پیشنهاد های لازم را برای مدیرت بحران ارایه دهد. شهر تهران دارای 22 منطقه است که بر روی 13 گسل قرار دارند. به همین دلیل در این مقاله سامانه خبره‏ای طراحی و ارایه می شود که با استفاده از الگوی فرآیندی که در آن شاخص‏های مهم شهری متغیر‏های شناسایی زلزله که به وسیله مرکز لرزه نگاری به سامانه خبره وارد می شود؛ طرح اقدام لازم را به مراکز ایمنی مربوط به هر یک از مناطق بیست و دو گانه شهر تهران و مراکز معین آن‏ها ارایه دهد. این طرح بهترین اقدامات هر منطقه در صورت وقوع زلزله با توجه به شاخص‏های آن منطقه را پیشنهاد می دهد. هدف این مقاله ارایه سامانه خبره ای جهت هوشمند سازی مدیریت بحران در راستای به حداقل رساندن خسارت وارد به کلان شهر تهران در صورت وقوع زلزله است. به این منظور با استفاده از شاخص ها به عنوان پایگاه دانش و ورودی های سامانه شامل شدت، محل و یا زمان وقوع زلزله با استفاده از سامانه خبره این کار انجام می شود. در پایان با رخ دادن زلزله فرضی در منطقه ازگل در منطقه 1 تهران، روش ارایه شده با پیاده سازی پیش نمایش برنامه با دو روش مرکالی و ریشتر مورد ارزیابی و مقایسه قرار داده شد. نتایج نشان می دهد به دلیل موثر بودن عوامل مختلف درروش ارایه شده در این مقاله نسبت به دو روش ریشتر و مرکالی اقدامات تامینی پیش بینی شده در برابر زلزله موردنظر دقیق تر است.
    کلیدواژگان: زلزله تهران، سامانه خبره، ایمنی شهری، اقدامات تامینی، آسیب شناسی گسل‏ها
  • ساسان مشمول کویچ، محمد حسن پور صدقی*، اکبر شریفی صفحات 29-35

    زلزله یکی از رخداد های هم زاد با گسلش است که در زمان رویداد این پدیده می تواند منشا ایجاد خسارات فراوان به تاسیسات حیاتی مانند جاده ها، خطوط آهن، سازه های خطی زیرزمینی از قبیل خطوط انتقال نفت و گاز و کابل های برق مدفون، تونل ها و ساختمان ها باشد. وقوع زمین لرزه های مکرر در ایران، بیانگر فعال بودن جنبش های زمین ساختی در عهد حاضر می باشد. بررسی لرزه خیزی، از اقدامات اولیه برای برآورد خطر زمین لرزه در منطقه یا سازه های موجود در منطقه می باشد. در این پژوهش به منظور بررسی پارامتر های لرزه خیزی منطقه مورد مطالعه از نرم افزار Zmap که مجموعه ای از کدهای نرم افزار Matlab می باشد، استفاده شده است. منطقه مورد مطالعه در شمال غرب ایران، در استان آذربایجان شرقی و در محدوده شهرستان مراغه و هشترود واقع شده است. طول کل آزاد راه مراغه-هشترود 92 کیلومتر و قطعه دوم این پروژه 26 کیلومتر می باشد. در این مطالعه، دوره بازگشت و احتمال رخداد سالانه زلزله محاسبه و نقشه پهنه بندی بر اساس میزان b-value و Mmax تهیه شد. با بررسی نقشه پهنه بندی b-value، مقدار غالب این ضریب بین 17/1 الی 38/1 مشاهده می شود که حدود 12/33 درصد کل منطقه می باشد و مسیر مورد مطالعه نیز در این منطقه واقع شده است. حداقل و حداکثر مقادیر Mmax نیز به ترتیب برابر با 5/3 و 4/5 ریشتر است که مسیر مورد مطالعه در محدوه 4/4 الی 5/4 ریشتر می باشد. در نهایت می توان چنین استنباط کرد که منطقه مورد مطالعه از لحاظ احتمال رخداد زمین لرزه بزرگ مستعد می باشد و تمهیدات لازم جهت پایداری و جلوگیری از تخریب سازه های موجود، باید در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: لرزه خیزی، دوره بازگشت، احتمال رخداد سالانه، پهنه بندی
  • مریم آقابابایی، سید مجتبی حسینی*، علی ماهر صفحات 37-50
    در شرایط بحرانی، مانند حوادث طبیعی و جنگ، با استفاده از پدافند غیرعامل می توان از وارد شدن خسارات مالی به تاسیسات حیاتی و نظامی و تلفات انسانی جلوگیری نمود و یا میزان این خسارات و تلفات را به حداقل ممکن کاهش داد. با توجه به اهمیت مراکز بهداشت و درمان، بیمارستان ها، یکی از این تاسیسات حیاتی بوده و لزوم آمادگی این تاسیسات جهت پیاده سازی راهبردهای پدافند غیرعامل ضروری می باشد. هدف این مطالعه بررسی آمادگی بیمارستان های شهر تهران در مورد پدافند غیرعامل در سال 1397 بوده است. پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی است که بر روی 15 نفر از مدیران بیمارستان های تهران انجام شده است. روش نمونه گیری سرشماری بود و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته چهار قسمتی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS23 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی همبستگی اسپیرمن، رگرسیون تک متغیره و  t-testانجام گرفت. این روش نشان می دهد آگاهی از ویژگی کالبدی 71/0، پراکندگی 606/0، خروجی های متعدد 587/0، فضای باز 518/0 بیشترین میزان آگاهی و آگاهی از پناهگاه 138/0، عمق و ارتفاع ساختمان 018/0 دسترسی هوایی 016/0 کمترین میزان آگاهی را نشان داد و مشخص شد آمادگی بیمارستان های تهران در سطح متوسط رو به پایین می باشد.
    کلیدواژگان: آمادگی بیمارستان ها، دانشگاه علوم پزشکی تهران، راهبردهای پدافند غیرعامل
  • علیرضا پیکام، حمید شاهبندرزاده* صفحات 51-61
    تحولات نوین در حوزه علوم و فناوری ها و همچنین تحولات سیاسی و نظامی سبب توجه کشورهای مختلف به حوزه جنگ نوین و به خصوص توسعه عوامل جدید و روش های نوین تهاجم علیه اهداف زیربنایی جهت آسیب رسانی شده است. در این بین پهپادها با توجه به نوع، امکانات و تجهیزات، قادرند ماموریت های متنوع اطلاعاتی شناسایی، مراقبت و هدف یابی و جمع آوری الکترونیکی شنود را با اولویت استفاده بهینه از امکانات و به خصوص منابع انسانی انجام دهند. به عبارت دیگر هواپیماهای بدون سرنشین ازجمله تجهیزات پیشرفته عصر حاضرند که در جنگ های آینده که جنگ هایی ناهمتراز و ناهمگون خواهند بود جایگاه ویژه ای خواهند داشت. از این رو در این مقاله سعی شده است پس از معرفی جامعی از پهپادها، شاخص های تاثیرگذار بر ماموریت های اطلاعاتی پهپادها شناسایی و با استفاده از نظرات خبرگان نظامی و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP) به وزن دهی و  اولویت بندی آن ها پرداخته شود. نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده این است که معیار شناسایی تاثیرگذارترین معیار در ارتقاء توان ماموریتی پهپادها و زیر معیار قابلیت دید دوربین های پهپاد مهم ترین زیر معیار تاثیرگذار بر معیار شناسایی در پهپادهای اطلاعاتی در نبردهای ناهمتراز آینده خواهد بود.
    کلیدواژگان: پهپاد، ماموریت اطلاعاتی، نبرد ناهمتراز، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • محمد راستگو، مهرداد جلالی* صفحات 63-70
    در سال های اخیر سایت های شبکه های اجتماعی برخط محبوبیت چشمگیری را به دست آورده اند. جرایم سایبری از رسانه های اجتماعی به عنوان پلتفرم جدید در پذیرش انواع مختلف جرایم رایانه ای مانند فیشینگ، اسپمینگ، اشاعه بدافزار و اذیت و آزار سایبری استفاده می کنند. در این تحقیق، با کمک استفاده از اطلاعات مفید در پیام ها، عملکرد تشخیص آزار و اذیت های سایبری را بهبود داده می شود. انتخاب بهترین مشخصه ها با قدرت جداکنندگی بالا بین توییت های مزاحمت های سایبری و غیر مزاحمت های سایبری یک فعالیت پیچیده است که نیازمند تلاش قابل ملاحظه ای در ساخت مدل یادگیری ماشین می باشد. در این راستا عملکرد پنج روش طبقه بندی بیزساده، ماشین بردار پشتیبان، درخت تصمیم، k- نزدیک ترین همسایگی و شبکه عصبی را تحت پنج تنظیم مختلف به منظور انتخاب بهترین تنظیم برای مشخصه های پیشنهادی مقایسه شده است و با استفاده از الگوریتم های خفاش و ژنتیک و ازدحام ذرات پارامترهای C و سیگما را بهبود داده شده است و مقایسه ای بین پنج روش طبقه بندی با پارامترهای پیش فرض و پارامترهایی که با الگوریتم های بهینه ساز به دست آورده شده و مشخص شده است که الگوریتم خفاش از بین الگوریتم های دیگر بهینه ساز بهترین عملکرد را داشته است. با توجه به پژوهشی که انجام شده بیشترین دقت را با مدل SVM به 56/86 و بیشترین صحت را به 14/87 بوده است.
    کلیدواژگان: جرم، سایبری، الگوریتم داده کاوی، ماشین بردار پشتیبان
  • علی سعیدی*، سید امین حسینی مقدم، محمد بداغی، مهدی لگزیان صفحات 71-81

    یکی از سیاست های دفاع غیرعامل در هر کشوری، مکان یابی و ساخت پناهگاه های عمومی در جهت بازدارندگی و حفظ جان شهروندان و تقویت روحیه دفاع و کاهش آسیب پذیری در حوزه انسانی می باشد که با توجه به تهدیدات روزافزون دشمنان ایران اسلامی، بایستی به عنوان یکی از ضروریات در دستور کار تصمیم گیرندگان حوزه شهری قرار گیرد. از سویی، شهرری به برکت وجود مضجع حضرت عبدالعظیم (ع) علاوه بر افزایش روزافزون جمعیت شهری، میزبان هزاران زایر می باشد که با توجه به ازدحام بیش از اندازه زوار در ایام زیارتی، وجوب و اهمیت کنترل تردد زوار و آمادگی جهت هدایت جمعیت مزبور به سمت پناهگاه های عمومی در در مجموعه حرم مطهر بیش از پیش آشکار می گردد. لذا می توان با مکان یابی پناهگاه های عمومی دو منظوره در مجموعه حرم حضرت عبدالعظیم (ع) در مرحله قبل از بحران به میزان زیادی از شدت وگستردگی تلفات و خسارات ناشی از تهاجم دشمن درمرحله بحرانی کاست. در این تحقیق ابتدا بر پایه مطالعات کتابخانه ای و اسنادی، معیارها و شاخص های موثر بر مکان یابی پناهگاه های عمومی دومنظوره در مجموعه حرم شناسایی و با استفاده از روش مصاحبه و پرسش نامه از کارشناسان و بازدیدهای میدانی و نرم افزار آماری  SPSS ملاحظات و اصول مکان یابی پناهگاه های عمومی دومنظوره در حرم مطهر حضرت عبدالعظیم (ع) حرم استخراج و تهیه شده است و بر اساس این اصول مکان های مناسب جهت احداث پناهگاه به صورت لکه گذاری در اتوکد مشخص شده است. دستاوردهای این تحقیق مکان یابی پناهگاه های عمومی دو منظوره در حرم حضرت عبدالعظیم (ع) و به روزسازی دانش فنی و نظری در باب میزان اثربخشی کاربرد اصول رایج پدافند غیرعامل درمکان یابی پناهگاه های عمومی دومنظوره می باشد.

    کلیدواژگان: مکان یابی، پناهگاه دومنظوره، حرم حضرت عبدالعظیم
  • صفا پیمان*، محمدرضا حسینی، محمدحسین تقوی پارسا صفحات 83-90

    امروزه رشد تهدیدات و جنگ افزارهای نظامی و افزایش حملات تروریستی، دولت ها را به سوی طرح جامعی از پدافند غیرعامل، جهت بالا بردن ضریب امنیت خود سوق داده است. زیرزمینی کردن سازه ها یکی از ابتدایی ترین راه کارها برای حفاظت از تاسیسات حساس و راهبردی در برابر انفجار می باشد. در این مقاله اندرکنش دینامیکی خاک و سازه مدنظر بوده و همچنین در این مرحله نتایج ناشی از تحلیل دینامیکی غیرخطی با نتایج حاصل از روابط تجربی و تحلیلی مقایسه شده است. همچنین تلاش شده ضمن توجه به رفتار سازه مدفون تحت اثر بار انفجار، اثر پارامترهای مختلف، مانند عمق سازه و موقعیت نقطه انفجار نسبت به سازه و خصوصیات دینامیکی مجموعه در نوع عملکرد سازه بررسی شود. سپس در قسمت آخر با توجه به نتایج به دست آمده از قسمت قبل، نسبت به نتیجه گیری و ارایه راه کارهایی برای حفاظت و مقاوم سازی سازه های مدفون در برابر انفجار اقدام شده است. در نهایت دیده شده که لایه بتنی محافظ، به تنهایی به دلیل انتقال مستقیم ضربه به خاک، جهت مقاوم سازی سازه زیرزمینی موثر نبوده و ترکیب آن با محیط متخلخل مانند یک باکس بتنی محافظ روی سازه با فضای متخلخل نزدیک به 100 درصد در بین آن اثر قابل توجهی بر کاهش فشار روی سازه زیرزمینی داشته است.

    کلیدواژگان: انفجار سطحی، لایه بتنی محافظ، اتوداین، پارامترهای شوک زمینی، وزن خرج انفجاری، عمق دفن سازه زیرزمینی
|
  • Zeinolabedin Norouzi *, Rostam Rostami, Shahab Amjadian Pages 1-9
    Steganography on the VoIP Platform is a Real-time network Steganography Method, It uses VoIP Protocols as a cover channel to hide messages. At the moment, real-time steganography is one of the challenging research areas. The reason for this is the inherent characteristics of the transfer of information in real time, which limits the complexity of operations. In this paper, we first describe the definition of Steganography and describe the VoIP concept briefly, and then we will describe some of the work done in this field. In continuation, we express the way VoIP works and the problems that we face, and then we consider the concept of VoIP Steganography and describe its challenges. Finally, introduce some of the most widely used methods of VoIP Steganography, and then we compare the different ways of VoIP steganography with each other, and discuss the weaknesses and strengths of each of them. In the final section of this paper, we will give the research results.
    Keywords: Steganography, network steganography, VoIP steganography methods, Covert Channel, data hiding
  • Saman Keshvari, Abdolrahman Keshvari *, Mohammadali Javadzadeh Pages 11-28
    Earthquake is one of the eminent dangers that threaten the lives of people in Tehran. Therefore, the urban management administration should make the best decisions for prevention and safeguard measures after the occurrence of this natural event. Due to the psychological effects of the crisis time in the managers' decision-making, necessarily a mechanism independent of the crisis effects should be designed that analyzes the urban situation and provides crisis management proposals. Tehran consists of 22 zones that are located on 13 faults. Hence in this paper we design and present an expert system which uses process pattern and takes important physical and urban concepts indices, as well as the factors that are identified by the Center for Vibration Detection as input, and offers the necessary plan to take appropriate measures relating to each of the 22 zones’ safety centers in Tehran. This plan offers the best actions for each region in the event of an earthquake, according to the indicators of the region. The purpose of this paper is making crisis management smart in order to minimize damage in the event of an earthquake. Finally, to evaluate and compare the proposed method with Mercalli and Richter methods, the occurrence of a hypothetical earthquake in Ozgol area of region number 1 of Tehran was assumed, and a program preview implemented. The results show that the method presented in this article is more precise than Richter and Mercalli methods in proposing the provisional measures for the mentioned earthquake, due to the effectiveness of various factors in this method.
    Keywords: Tehran earthquake, Expert System, urban safety, Safeguarding measures, Pathology faults
  • Sasan Mashmoul Kovich, Mohammad Hassanpour Sedghi *, Akbar Sharifi Pages 29-35

    The earthquake is one of the coincidental events with fault that at the time of the event, this phenomenon can cause damages to vital facilities such as roads, railway, oil and gas pipe lines and buried electric cables, tunnels and Buildings. The occurrence of frequent earthquake in Iran, indicates the existence of tectonics activity in the present century. Seismicity assessment is a preliminary measure for estimating the risk of earthquakes in the region or their existing structure. In this study, seismicity parameters of the study area were studied using Zmap software, which is a set of Matlab software codes. The study area is located in the northwest of Iran, in the East Azerbaijan province, in the area of Maraghe and Hashtrood. The length of the Maraghe-Hashtrood highway is 92 Kilometers, the second part of this highway is 26 Kilometers. In this study, the earthquake recurrence time and annual probability were calculated and zonation maps were prepared based on the b-value and Mmax rate. By examining the b-value zoning map, the dominate value of this coefficient is found to be between 1.17 to 1.38 which is about 33.12% of the total area and the study path is located in this area. Minimum and maximum Mmax values are 3.5 and 5.4 Richter respectively, the path studied being in the range of 4.4 to 4.5 Richter. Finally, it can be concluded that the study area is susceptible to the possibility of major earthquake, and the necessary measures for the stability and prevention for the destruction of existing structures should be considered.

    Keywords: Seismicity, Recurrence Time, Annual Probability, Zonation
  • Maryam Aghababaei, Sayed Mojtaba Hosseini *, Ali Maher Pages 37-50
    In crisis situations, such as natural disasters and warfare, using inactive means, it is possible to prevent financial losses to vital and military installations and human casualties, or to reduce the amount of such damage and losses to the minimum. Given the importance of health care centers, hospitals are one of these critical areas and the need for the facility to make non-operational defense strategies is essential.
    Objective
    This study was to investigate the readiness of Tehran hospitals for passive defense in 1397.
    Method
    This cross-sectional descriptive study was conducted on 15 managers of hospitals in Tehran. The sampling method was census method and the data gathering tool was a researcher-made four-part questionnaire.Data analysis was performed using SPSS23 softwares and descriptive-analytic tests of Spearman correlation, univariate regression and t-test.
    Results
    Knowledge of physical characteristics 0.71, dispersion of 0.606, multiple outputs 0.587, open space, 0.518 The highest level of knowledge and awareness of shelter 0.138, depth and height of building 0.018, aerial access 0.016 showed the lowest level of awareness.
    Results
    The readiness of hospitals in Tehran was moderately low.
    Keywords: Hospital Preparedness, Tehran University of Medical Sciences, Nonprofit Defense Strategies
  • Alireza Peykam, Hamid Shahbandarzadeh * Pages 51-61
    New developments in the field of science, technology, politics, and military have caused the attention of various countries to the field of new war and In particular, the development of new factors and methods of attack on the underlying targets to damage them. In this context, UAVs with regard to their kind, facilities, and equipment are able to perform a variety of intelligence missions including identification, surveillance and targeting and electronic intelligence by priority optimal use of facilities, especially human resources. In other words, UAVs are among the advanced equipment of current era that will have a special place in future wars that will be asymmetric and heterogeneous. Hence, in this article we have tried to comprehensive introduction of UAVs, Identification of influential indicators on UAV intelligence missions. In this way, we weighted and prioritized the indicators using the opinions of military experts and Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) method. The results of the present study indicates the identification Criterion is the most Influential criterion in promoting the UAVs mission and visibility UAV cameras is the most important sub-criteria affecting on identification criteria on information UAVs in the future asymmetric wars.
    Keywords: UAV, Mission information, War Heterogeneous, Fuzzy Analytical Hierarchy
  • Mohammad Rastgoo, Mehrdad Jalali * Pages 63-70
    At recent years, online social network sites have been popular dramatically. Cybercrimes use from social media as a new platform at acceptation of some types of computer crimes like phishing, spamming, malware spread and cyber harassment. In this research, we will improve the function of detecting cybercrime with the help of useful information in the messages. Choosing the best features with high separation. Strength between cyber harassment tweets and none cyber harassment is a complex activity which extremely needs substantially effort in making Machine Learning Model. In this way, we compare function of five classification methods Naive Bayes, Support Vector Machine, Decision Tree, k-Nearest Neighbor and Neural Network under five different tuning in order to selecting the best adjustment for suggested features. Also, we have improved C and Sigma parameters by using the bat, genetics and particle swarm algorithms. Additionally, we have compared five classification methods with default parameters and parameters obtained with optimization algorithms. Finally, we have shown that bat algorithm has had the best performance among other optimization algorithms. According to the research we did the most accuracy with the SVM model to 86.56 and the highest precision to 87.14.
    Keywords: Crime, Cyber, Data Mining Algorithm, Support vector machine
  • A. Saeidi *, Sayed Amin Hoseini Mogadam, M. Bodaghi, M. Legzeian Pages 71-81

    One of the passive defense policies in any country is site selection for public shelters in order to prevent casualties and protect the lives of citizens, and to strengthen the spirit of defense and reduce vulnerabilities in the human domain, which considering the increasing threats of the enemies of Islamic Republic of Iran, should be one of the requirements on the agenda of urban decision makers. In addition to the increasing urban population, thanks to the presence of Hazrat Abdolazim, Shahre-Rey hosts thousands of pilgrims. Considering the overcrowding of residents during the pilgrimage days, the necessity and importance of controlling the traffic and the readiness to direct the people to public shelters in the holy shrine are becoming increasingly apparent. Therefore, by implementing the principles of site selection and locating and designing dual purpose public shelters in the Hazrat Abdolazim holy shrine before the crisis, the severity of the casualties and damage caused by the enemy's aggression in a critical stage can be greatly reduced.In this research, based on library and documentary studies, the criteria and indicators for dual-purpose public shelters site selection in the shrine complex were identified and interviews and questionnaires from experts and field visits and SPSS software were used. Considerations and principles of dual-purpose public shelters site selection were extracted and prepared in the Hazrat Abdolazim holy shrine, and according to these principles, suitable places for the construction of shelter were specified in AutoCAD by staining. The achievements of this research are dual-purpose public shelters site selection in the Hazrat Abdolazim holy shrine and updating technical and theoretical knowledge about the effectiveness of using common principles of passive defense in the site selection of dual-purpose public shelters.

    Keywords: Site Selection- Dual Purpose Shelter- Hazrat Abdolazim Holy Shrine
  • S. Peyman *, M. R. Hosseini, M. H. Taghavi Parsa Pages 83-90

    Today, the growth of threats and military weapons and the rise of terrorist attacks has pushed governments into a comprehensive plan of non-operational defense in order to increase their security. Underground structures are one of the most basic ways to protect sensitive and strategic sites against explotions.In this paper, the dynamic interaction of soil and structure is considered, and at this stage, the results of nonlinear dynamic analysis are compared with the results of experimental and analytical relations. Also, while considering the behavior of the buried structure under the influence of the explosion load, the effect of different parameters, such as structural depth and position of the explosion point relative to the structure, and the dynamics characteristics of the complex in the type of structural performance, have been investigated.Then, in the last part, according to the results obtained from the previous section, it was proposed to conclude and provide solutions for protecting and retrofitting the buried structures against the explosion. Finally, it has been observed that the protective concrete layer alone was not effective for the reinforcement of the underground structure due to direct transfer of soil to the soil, and its composition with a porous medium such as a protective concrete box on a structure with porous space is close to 100% Attention was paid to reducing the pressure on the underground structure.

    Keywords: Surface Explosion, Retrofitting, Ground Shock, Explosive Charge, Buried Structures, Depth of Explosion, AUTODYN Software