فهرست مطالب

مطالعات در دنیای رنگ - سال دهم شماره 1 (پیاپی 36، بهار 1399)

نشریه مطالعات در دنیای رنگ
سال دهم شماره 1 (پیاپی 36، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مژگان حسین نژاد* صفحات 1-10

    دستگاه های فوتوولتاییک پلیمری به دلیل وزن کم، دوست دار محیط زیست بودن و سهولت فرآیندپذیری به عنوان یک منبع سبز برای تولید انرژی مورد توجه قرار دارند. به ویژه افزاره های فوتوولتاییک پلیمری شفاف به دلیل پتانسیل منحصربه فرد آن ها در زمینه افزایش برداشت نور خورشید توجه بیشتری را به خود جلب کرده اند. کوپلیمرهای نوع p با ساختار D-A به عنوان مواد حساس به نور جدید تهیه شده اند تا به صورت موفقیت آمیز طیف جذبی را به ناحیه IR منتقل کرده و در نتیجه ایجاد شفافیت کند. بخش مهمی از تحقیقات بر روی افزاره های فوتوولتاییک پلیمری شفاف بر روی ساخت الکترود متمرکز شده است. کوپلیمر PEDOT:PSS، نقره در اندازه نانو، بلورهای فوتونی یک بعدی و لایه های انتقال دهنده برپایه کربن، گزینه های مناسبی برای الکترودهای شفاف قابل قبول هستند. در بین این مواد، لایه های بازتابنده کامپوزیتی مانند ساختارهای بلوری فوتونیکی به دلیل طیف بازتابنده قابل تنظیم برای ساخت سلول های فوتوولتاییک پلیمری شفاف بسیار مناسب هستند که می توانند هم زمان پراکنش و انتقال نور را کنترل کنند. هدف از این مقاله، معرفی و تشریح افزاره های پلیمری فوتوولتاییک شفاف و عوامل موثر بر عملکرد آن ها است. درانتهای مقاله مختصری درباره فرصت تجاری سازی سلول های خورشیدی پلیمری بحث می شود.

    کلیدواژگان: سلول خورشیدی حساس شده به مواد رنگزا، الکترود شفاف، PEDOT:PSS، بلورهای فوتونی، کوپلیمرهای نوع p
  • مریم حیدری، مهرناز قراگوزلو*، مهدی قهاری صفحات 11-27

    امروزه به دلیل افزایش رشد جمعیت و همچنین افزایش تقاضای انسان ها، صنایع گوناگون به شدت در حال رشد و توسعه هستند که این موضوع باعث کاهش آب های خالص شده و در نتیجه لزوم بازیافت آب ها در اولویت قرار گرفته است. مواد رنگزا ترکیبات آلی پیچیده ای هستند که در صنایع مختلف از آنها استفاده می شود. نانو ساختارهای چارچوب های آلی-فلزی مغناطیسی می تواند به عنوان یک ماده اصلی برای توسعه پایدار و حذف آلاینده های زیست محیطی استفاده شود. این چارچوب ها به دلیل حضور نانو ذرات مغناطیسی، هوشمند عمل کرده و با استفاده از یک میدان مغناطیسی متناوب خارجی جمع آوری شده و این مواد جاذب  قابلیت بازسازی مجدد و احیا دارند. با استفاده از این کامپوزیت های مغناطیسی می توان آلودگی ها را در محیط کنترل و جداسازی کرد. نانو ساختارهای چارچوب های آلی-فلزی مغناطیسی به دلیل سنتز و جداسازی آسان و دارا بودن دو رفتار جذبی و تخریبی، مساحت سطح بالا، واکنش سریع آنها با مواد رنگزای آلی و بازده بالا، نسل جدیدی از مواد را برای تصفیه پساب های صنعتی به وجود آورده اند. در این مطالعه سعی شده است که نانو ساختارهای چارچوب های آلی-فلزی مغناطیسی و همچنین کاربرد آنها به عنوان نانو جاذب برای حذف مواد رنگزای آلی از پساب های صنعتی بررسی شود.

    کلیدواژگان: نانو ساختارها، چارچوب های آلی-فلزی مغناطیسی، نانو جاذب های آلی، نانو ذرات مغناطیسی، تصفیه پساب صنعتی
  • میترا امیری، مرتضی ابراهیمی*، مریم عطایی فرد صفحات 29-44

    به منظور جبران نقاط ضعف رنگدانه های آلی و رنگدانه های معدنی و بهره گیری از مزایای آن ها، دسته جدیدی از رنگدانه ها تحت عنوان رنگدانه های هیبریدی معرفی شده اند که قابلیت تامین هم زمان خواص هر دو دسته و رفع میزان قابل توجهی از معایب دو دسته را دارد. رنگدانه‎های هیبریدی که با عنوان نانورنگدانه های هیبریدی رس- ماده رنگزا نیز شناخته می شوند، از جابه جایی یونی کاتیون ماده رنگزا با کاتیون های فلزی موجود مابین صفحات رس حاصل می شوند. به منظور درک هرچه بهتر ساختار، نحوه سنتز و نحوه رفتار این رنگدانه های هیبرید ابتدا درک صحیحی از ساختار رس و نحوه رفتار آن در محیط های آبی لازم است. با بهره مندی از این دانش می توان سازوکار سنتز این رنگدانه ها را تببین نمود، ترمودینامیک، سینتیک و عوامل موثر بر سنتر این نوع رنگدانه را بررسی کرده و در پایان خواص و نحوه عملکرد این نوع رنگدانه را درون پوشش مورد مطالعه قرار داد. رنگدانه های هیبریدی برپایه رس در مقایسه با ماده رنگزای به کار رفته در ساختار خود و همچنین در قیاس با رنگدانه های معمول مقاومت نوری، حرارتی و همچنین پشت پوشی و قدرت رنگی خوبی را از خود نشان داده اند. 

    کلیدواژگان: رنگدانه هیبریدی، جابه جایی یونی، رس، ماده رنگزای بازیک
  • مهری مشهدی، مریم صالحی* صفحات 45-56

    لعاب های بلورین به عنوان پوشش هایی با کاربردهای متنوع، از جمله تزیین بدنه های سرامیکی و یا بهبود خواص مکانیکی، نوری و غیره استفاده می شوند. بسته به شرایط لعاب، ترکیب بدنه و برنامه حرارتی، بلورهای متنوعی در فاز مایع لعاب به وجود می آید که گاهی باعث ایجاد یا بهبود خواص و گاهی باعث خلق جلوه های ویژه و انحصاری در لعاب می شود. این لعاب ها را می توان بر اساس اندازه (ماکرو، میکرو و نانو) و یا بر اساس نوع بلور و ترکیب (هماتیت، آنورتیت، پیروکسین و غیره / زیرکونیم، نقره، طلا و غیره) دسته بندی نمود. سیلیس، گدازآورها و بلور سازها سه جز اصلی ترکیب پایه لعاب بلوری هستند و سازوکار تشکیل بلورها در لعاب همان سازوکار جوانه زنی و رشد است. عوامل تاثیرگزار بر تشکیل و رشد بلور ها شامل ترکیب، ضخامت، نوع و مقدار جوانه زا و رنگ سازها در لعاب، طراحی و مدت زمان منحنی پخت (گرمایش و سرمایش)، دما و زمان جذب در فرآیند رشد، اتمسفر کوره و همچنین ترکیب و شکل هندسی بدنه سرامیکی است. در این مطالعه برخی از این عوامل به اختصار شرح داده خواهد شد.

    کلیدواژگان: لعاب بلورین، جوانه زنی و رشد، نانو، میکرو، ماکرو، لعاب هنری، لوستر
  • مجتبی جلیلی*، محسن ونک، مازیار دهقانی صفحات 57-64

    استفاده از چاپ دیجیتال در صنایع نساجی با توجه به کیفیت چاپ عالی، میزان آلودگی بسیار کم و همگام بودن با میزان و نوع تقاضای بازار مد رو به رشد است. از طرفی پلی استر یکی از مهم ترین الیاف مصنوعی است که در صنایع نساجی از اهمیت قابل توجهی برخوردار بوده و دارای حجم مصرف بالایی است. چاپ جوهرافشان روی پارچه پلی استر به دو روش مستقیم و انتقالی انجام می شود که در روش مستقیم می بایست سطح پارچه به روش شیمیایی آمایش شود و در روش انتقالی از کاغذ انتقال استفاده می شود. در فناوری تصعیدی انتقالی به آماده سازی پارچه به روش های فیزیکی و یا شیمیایی و همچنین عملیات شستشو پس از چاپ نیازی نیست. از نکات بسیار مهم در چاپ تصعیدی انتخاب صحیح مواد رنگزا و تنظیم خواص فیزیکی جوهر متناسب با نوع هد است. در این مقاله با توجه به جایگاه مهم این فناوری در صنایع نساجی، مواردی از قبیل بازار جوهرهای چاپ، فرآیند چاپ و ملزومات آن، مواد رنگزای مصرفی و خواص آنها، خواص فیزیکی جوهر، کاغذ انتقال و زیرآیند مطالعه شده اند.

    کلیدواژگان: چاپ جوهرافشان تصعیدی انتقالی، جوهر، مواد رنگزای دیسپرس، کاغذ انتقال، نساجی
  • طهورا صائمیان، مهرناز قراگوزلو، موید حسینی صدر* صفحات 65-80

    در مناطقی از جهان که با مشکلات آب مواجه هستند، بازگردانی و استفاده مجدد آن یک ضرورت است. از این رو، تصفیه پساب برای دستیابی به خلوص مورد نیاز برای انواع مصارف از آبیاری سنتی گرفته تا آب آشامیدنی اهمیتی حیاتی دارد. مقاله مروری حاضر، مطالعات متعدد را در مورد استفاده از چارچوب‌های آلی-فلزی برای جذب و تخریب کاتالیزوری نوری مواد رنگزای آلی به عنوان عوامل آلاینده آب بررسی کرده است. آلاینده‌های آلی مقاوم شامل ترکیبات آلی هستند که در پساب‌های صنعتی، خانگی و کشاورزی رها می‌شوند. حذف جذبی و تخریب کاتالیزوری نوری آلاینده‌های آلی مقاوم موجود در آب به صورت یک فناوری مقرون به صرفه در آمده که توجه زیادی را در تصفیه پساب جلب کرده‌اند. تخلخل زیاد و همچنین ماهیت کاتالیزوری چارچوب‌های آلی- فلزی که به ترتیب در فرآیند جذب و فرآیند تخریب موثر هستند، منجر به جذابیت آن‌ها شده است.

    کلیدواژگان: چارچوب های آلی-فلزی، آلاینده آلی مقاوم، جذب، تخریب کاتالیزوری نوری، تصفیه آب
  • صفحات 81-82
|
  • Mozhgan Hosseinnezhad* Pages 1-10

    Polymeric photovoltaic devices are considered as a green source for energy production because of their low weight, environmental friendly and ease of process. Particularly, transparent polymer photovoltaic devices have attracted more attention because of their unique potential for increasing sunlight absorption. P-type copolymers with D-A structure have been developed as new light-sensitive materials to successfully transmit the absorption spectrum to the IR region, thereby creating transparency. Much of the research focus in transparent organic photovoltaics (TOPV) is on the electrode. PEDOT:PSS copolymer, thin silver, 1D photonic crystal, and other carbon-based transporting layers have proved to be good candidates for transparent electrodes. Among these materials, the composite mirror layers, such as photonic crystal structures, are more favorable in transparent organic photovoltaics because of their tunable reflection spectra that can control both the transmittance and color rendering. The purpose of this paper is to introduce and illustrate transparent photovoltaic polymer devices and the factors affecting their performance. Finally, some brief performance and outlook of the transparent organic photovoltaics are presented.

    Keywords: Dye-sensitized solar cells, Transparent electrode, PEDOT:PSS, Photonic crystal, p-type copolymers
  • Maryam Heydari, Mehrnaz Ghargozlou*, Mehdi Ghahari Pages 11-27

    Todays, due to increasing population growth as well as increasing human demand, various industries are growing rapidly, which has led to a decrease in clean water, and as a result, the need to recycle water has become a priority. Dyes are complex organic compounds that are used in various industries. The nanostructures of magnetic metal-organic frameworks can be used as the main material for sustainable development and the elimination of environmental pollutants. These frameworks are intelligent due to the presence of magnetic nanoparticles and have been collected using an alternating external magnetic field, which can be reconstructed and regenerated. These magnetic composites can be used to control and isolate contaminants in the environment. The nanostructures of magnetic metal-organic frameworks, due to their easy synthesis and separation and their two attractive and destructive behaviors, high surface area, their rapid reaction with organic dyes and high efficiency, give a new generation of materials to industrial effluent treatment. In this study, an attempt has been made to investigate the nanostructures of magnetic metal-organic frameworks as well as their application as nano sorbents to remove organic dyes from industrial effluents.

    Keywords: Nanostructures, Magnetic metal organic frameworks, Organic nano absorbents, Magnetic nanoparticles, Industrial wastewater treatment
  • Mitra Amiri, Morteza Ebrahimi*, Maryam Ataeefard Pages 29-44

    To overcome the common disadvantages of organic and inorganic pigments, a new generation of pigments known as hybrid pigments has been introduced providing advantages of both previous categories and improving some of their disadvantages. These pigments, also known as dye-clay hybrid nano-pigments, are synthesized through an ion-exchange reaction where clay interlayer metallic cations are replaced with dye cations. To understand dye-clay pigments structure, synthesis process and behavior, a deep understanding of clay structure and its behavior in aqueous media is essential. Using this deep understanding further explanation about its synthesis mechanism, thermodynamic, kinetic, effective parameters during the synthesis process and further explanation of their properties is possible and finally, their application in coatings can be studied. These pigments have proved to show good heat and light-fastness as well as good Tinting strength and hiding power in comparison both with the dyes applied in their structure and with commonly used pigments.

    Keywords: Hybrid pigment, Ion-exchange, Clay, Basic dye
  • Mehri Mashhadi, maryam salehi* Pages 45-56

    Crystal glazes are used as functional coatings with applications such as decorating ceramic bodies or improving mechanical, opacity and other properties. Depending on the glaze conditions, ceramic body and heat program, various crystals are created in the liquid phase of the glaze that sometimes create or improve the properties and sometimes create special luster and unique effects in the glaze. These glazes can be classified based on size (macro, micro, nano), type of crystal and composition (hematite, anorthite, pyroxin, etc. /zircon, silver, gold, etc.). Silica, fluxes and crystallizers are the main components of the crystalline glaze base composition and the crystalline formation mechanism in the glaze is the same as the nucleation and growth mechanism.Factors affecting the formation and growth of crystals: the composition, thickness, type and amount of nucleates and coloring agents in the glaze, design and duration of heat firing curve (heating and cooling), temperature and time of absorption in the growth process, furnace atmosphere and also the composition and geometric form of the ceramic body. In this study, some of these factors will be briefly explained.

    Keywords: Crystalline Glaze, Nucleation, Growth, Nano, Micro, Macro, Artistic glaze, Luster
  • Mojtaba Jalili Jalili*, Mohsen Vanak, Maziar Dehghani Pages 57-64

    Digital printing is growing in textile industries due to excellent pattern quality, considerably little pollution, and specially fast response to the frequent shift of fashion market. On the other hand, polyester is one of the most important synthetic fibers with high consumption volume in textile industry. Ink jet printing on polyester textiles is performed either by direct or transfer approaches. The former needs chemical surface treatment, while the latter uses transfer paper. Transfer sublimation technology does not need any chemical or physical surface treatment or post-printing washing. The proper choice of dye and physical properties of the ink with respect to the print-head are of great importance in sublimation printing. In this paper, parameters such as printing inks market, printing process and its requirements, dyes and their properties, physical properties of inks, transfer paper, and the substrates are studied due to the high position of this technology in the textile industry.

    Keywords: Transfer Sublimation Inkjet Printing, Ink, Disperse Dye, Transfer Paper, Textile
  • Tahoura Saemian, Mehrnaz Gharagozlou, Moayad Hossani sadr* Pages 65-80

    In areas of the world that are plagued by water problems, it is essential to recycle and reuse water. Therefore, wastewater treatment is vital to gain the purity required for various uses including from traditional irrigation to drinking water. The present review article examines several studies about utilizing metal-organic frameworks for the adsorption removal and photocatalytic degradation of organic dyes as water pollutants. Resistant organic pollutants include organic compounds released to industrial, domestic, and agricultural effluents. The adsorption removal and photocatalytic degradation of resistant organic pollutants in water have emerged as cost-effective technologies that attracted much attention for wastewater treatment. The high porosity as well as the catalytic nature of the metal-organic frameworks that are effective in the adsorption and degradation processes, respectively, have led to their attractiveness.

    Keywords: Metal-Organic Frameworks, Persistent Organic Pollutant, adsorption, photocatalyst degradation, water decontamination