فهرست مطالب

نظارت و بازرسی - پیاپی 49 (پاییز 1398)

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 49 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهران مکرمی*، محمدحسین الیاسی صفحات 13-36

    این پژوهش با هدف ساخت ابزاری استاندارد برای سنجش سرمایه روان شناختی مدیران و فرماندهان ناجا انجام شد. هدف پژوهش کاربردی، و از دید روش شناختی در دسته پژوهش های آمیخته الگوی اکتشافی قرار می گیرد. جامعه پژوهش در بخش کیفی شامل تمام مدیران و فرماندهان ناجا و نخبگان دانشگاهی در حیطه سرمایه روانشناختی بودند. به منظور اجرای پژوهش ابتدا با دوازده نفر از مدیرانو فرماندهان ناجا و استادان دانشگاه به عنوان افراد نخبه و خبره در حیطه مورد نظر مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته صورت گرفت تا حدود سازه مورد نظر مشخص شود. پس از پیاده سازی و شناسه گذاری باز و محوری و تحلیل های کیفی مورد نیاز، ابزاری شامل 32 گویه و چهار عامل ساخته شد و بار دیگر از جامعه پژوهش به صورت در دسترس 350 نفر انتخاب شدند و ابزار ساخته شده روی آنها اجرا شد.داده های تحلیل کیفی مصاحبه ها حکایت از ساختار چهار وجهی سرمایه روان شناختی مدیران و فرماندهان ناجا داشت. در بخش کمی نیز نتایج ضریب آلفای کرونباخ و ضریب لاندا دوی گاتمن حکایت از اعتبار فرمنهایی و 31 سوالی ابزار ساخته شده و چهار عامل آن داشت و نتایج آزمون تحلیل عاملی اکتشافی حکایت از روا بودن ابزار داشت. بر اساس یافته ها مقیاس ساخته شده دارای ویژگی های روان سنجی مناسب بود که می تواند برای سنجش سرمایه روان شناختی مدیران و فرماندهان ناجا مورد استفاده قرار گیرد. براساس نتایج بخش کیفی پژوهش، سرمایه روان شناختی به عنوان یک متغیر مهم روانی باید بیشتر مورد توجه، و در زمره ملاک های ارزیابی عملکرد قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سرمای ه روانشناختی، تا بآوری، خودکارامدی، خوش بینی، امیدواری، مدیران و فرماندهان ناجا
  • علی میرزایی کهن، محمدحسین ایران منش*، حسین بجانی صفحات 37-52

    هدف این مقاله تعیین میزان اثربخشی اجرای دوره های همتاپروری ناجا است. پژوهش به روش توصیفی پیمایشی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری شامل تمام افراد شرکت کننده در دوره یازدهم همتاپروری ناجا است. حجم نمونه 142 نفر از فراگیران و فرماندهان مستقیم آنان به روش تمام شمار است .ابزار گردآوری اطلاعات سه پرسشنامه محقق ساخته سنجش رضایت، سنجش یادگیری از نگاه خود فراگیران و سنجش اثربخشی رفتار از نگاه فرماندهان است. روایی پرسشنامه ها از طریق روایی محتوایی و با استفاده از نظر صاحبنظران و خبرگان ناجا به تایید رسید و پایایی آنها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ عدد 92/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل  داده ها از آزمون کلوموگروف-اسمیرنوف، آزمون های تی زوجی و تی تک نمونه ای استفاده شده است. مطابق یافته های پژوهش، میزان رضایتمندی فراگیران از آموزش ها، یادگیری و تاثیرگذاری آموزشهای فراگیران بعد از دوره نسبت به قبل از دوره به طور چشمگیری افزایش یافته است .مطابق نتایج، بیشترین تغییرات بعد از اجرای دوره نسبت به قبل از اجرای دوره به ترتیب به عوامل وظایف تربیتی و آموزشی فرماندهان و مدیران، عملیات روانی، اقدامات اجرایی فرمانده و مدیر در شرایط خاص، نقش فرماندهان و مدیران در امور انضباطی، ارتباط و تعامل موثر مربوط بود و از نظر رده و مسیول مافوق ،بیشترین تغییرات بعد از اجرای دوره نسبت به قبل از اجرای دوره به ترتیب به عوامل خلاقیت و نوآوری ،و کمترین تغییرات به عامل ارتباط و تعامل موثر مربوط بوده است.

    کلیدواژگان: برنامه های جانشین پروری، دوره های همتاپروری، آموزش پیشرفته در ناجا، تربیت مدیران ناجا
  • یوسف اسماعیل زاده، ابراهیم تقی زاده*، علی چهکندی نژاد صفحات 53-82

    هدف این مقاله تبیین مسئولیت کارکنان با نگرش کاهش هزینه های ناشی از ترک تکالیف آنان است.پژوهش از نظر گردآوری اطلاعات به روش اسنادی و از طریق کتابها، مقالات و قوانین و مقررات موجود وبیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) انجام شده و اطلاعات به صورت توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. یافته های پژوهش نشان م یدهد که علاوه بر فعل زیانبار کارکنان نیروهای مسلح،برخی اوقات ترک فعل نیز موجب ورود ضرر به اشخاص می شود و لذا در ورود ضرر ناشی از ترک فعل زیان بارکارکنان، اگر ترک فعل آنها، مستقیم و با تقصیر باعث ورود ضرر به اشخاص شود، خود کارکنان به جبران خسارات وارد شده به اشخاص ملزم خواهند بود؛ لذا در صورت عدم تقصیر آنان سازمان مربوط عهده دار ضرر و زیان وارد شده به زیان دیده خواهد بود ولی اگر اقدام او غیرمستقیم باعث خسارت شود به دلیل اینکه مبنای مسئولیت در این مورد قاعده تسبیب است و شرط لازم در این قاعده تقصیر است درصورت عدم تقصیر، مسیولیتی به آن کارکنان تحقق نخواهد یافت. نتایج نشان م یدهد نویسندگان قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مسئولیت مالکان اشیا اعم از سلاح و مهمات و وسایل نقلیه، لباسهای نظامی،اسناد و دفاتر ثبت وقایع و... را در مواد 80 تا 92 بر مبنای عمد و تقصیر بنا نهاده و بیشتر بر موضوعمجازات تاکید کرده اند و فقط در ماده 85 قانون مربوط به لزوم جبران خسارت اشاره شده است. با عنایتبه حساس بودن اقدامات این کارکنان ضرورت دارد که درحقوق موضوعه در این باره قوانینی مختص به الزام آنها به جبران خسارت وضع و اجرایی شود. مسئولیت مدنی کارکنان بر نظریه تقصیر استوار، و معیار تقصیر نیز داوری رفتار متعارف مامور نیروی مسلح حرفه ای است.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، کارکنان نیروهای مسلح، ترک فعل زیانبار، خسارت
  • محرم مجرد، محمد میر*، لطف الله دارابی، اکبر رضازاده صفحات 83-98

    این مقاله با هدف تاثیر دوره های بصیرت ناجا بر تعالی رفتار فرماندهان و مدیران ناجا انجام شدهاست. روش جمع آوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی و روش تحقیق آن شبه آزمایشی و از نظرهدف، کاربردی است. جامعه آماری آن فرماندهان و مدیران رده ستاد فرماندهی ناجا، دارای جایگاه های 17 بودند. برای تع یین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است که 300 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داد ه ها پرسشنامه محقق ساخته 29 گویه ای بود. برای بررسی پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که برابر با 97/1 محاسبه شد. همچنین روایی پرسشنامه بر اساس روایی محتوایی و استفاده از نظر و دیدگاه های صاحبنظران در این حوزه به تایید رسید. یافته ها نشان داد که دو عامل تاثیرگذار بر بعد تعمیق سطح دینی و معرفتی بصیر تجویان به ترتیب عبارت بود از داشتن سعه صدر در برخورد با کارکنان و رویارویی با مردم و اهتمام به رعایت بیت المال در سازمان. در بعد بهبود رشد اخلاقی، عوامل ترغیب کارکنان به مهربانی و مدارا با یکدیگر و مردم و تواضع و فروتنی در برخورد با کارکنان و ارباب رجوع دارای بیشترین اثرگذاری بودند. ه مچنین درباره بعد تعالی معنوی و رفتاری اتکال مضاعف به خداوند متعال در تمامی مسایل کاری و تشویق به رعایت امانتداری در کارکنان از بیشترین میزان تاثیرگذاری برخوردار بودند و سرانجام در مورد بعد بهبود سطح بینش و بصیرت سیاسی به ترتیب دشمن شناسی و پرهیز از دوستی با دشمن و تلاش به مقاومت در دفاع از حق از بیشترین میزان تاثیر برخوردار بود. نتایج یافته های تحقیق نشان داد که بیشترین میزان تاثیرگذاری ابعاد مورد نظر بر تعالی رفتار بصیرت جویان بعد تعالی معنوی و رفتاری، بهبود سطح بینش و بصیرت سیاسی، بهبود رشد اخلاقی و تعمیق سطح دینی و معرفتی را دارا است.

    کلیدواژگان: دوره بصیرت، تعالی رفتار، مدیران ناجا
  • شهامت حسینیان*، منصور روضه ای، علیرضا شمسی صفحات 99-116

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر عوامل موثر بر جانشین پروری مدیران ناجا انجام شده است. هدف تحقیق کاربردی و روش آن توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل تمام مدیران پلیس پیشگیری در سطح ناجا و فرماندهی انتظامی استانها است که به روش نمونه گیری تمام شمار انتخاب شده اند. ابزار تحقیق پرسشنامه و به منظور سنجش روایی پرسشنامه با گرفتن نظر کارشناسان، استادان راهنما و مشاور و برای سنجش پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه ها 949/0 محاسبه شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش آزمون خی دو با استفاده از نرم افزار spss استفاده شد .یافته های تحقیق نشان داد با اطمینان 95 درصد، سه عامل سازمانی، فرایندی و فردی بر  جانشین پروری مدیران در پلیس پیشگیری ناجا اثرگذار است به گونه ای که در بررسی گویه های تاثیرگذار ،"سبک رهبری مطلوب" در عوامل سازمانی ،"آمادگی کارکنان برای ارتقا به پست های بالاتر" در عوامل فردی ،"ارزیابی نیاز آینده سازمان به مهارتها و پستهای مورد نیاز" در عوامل فرایندی در رتبه اول قرار گرفته است .در نتیجه به یک راهبرد سازمانی توانمندسازی نیاز است که بر توزیع شایستگی تمرکز کند . همچنین با توجه به انتقال سراسری کارکنان به مناطق عملیاتی و دشوار به منظور جلوگیری از هرگونه مشکلات در ماموریت های ناجا، جانشین پروری میتواند برای جلوگیری از خلل در کارها موثر باشد.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، عوامل سازمانی، عوامل فردی، عوامل فرایندی
  • امیرحسین باقری*، آنتون اولنیک صفحات 117-136

    موتورسوران روزانه با افسران پلیس راهنمایی و رانندگی سروکار دارند و در روسیه، عملکرد این بخش شفاف نیست. مطالعات عمده نشان می دهد پلیس راهور مثالی کلیدی در بررسی میزان فساد در کل این کشور است. این مقاله ارتباط فساد در پلیس و امنیت جاده ای را مورد بحث قرار می دهد. وجود فساد در این بخش تاثیر زیانباری داشته و کاهش رفت و آمد، مانع رشد اقتصاد متوسط روسیه شده است. در حال حاضر، رانندگان خودرو روسی  هیچگونه انگیزه ای برای مبارزه با فساد ندارند: رشد دایمی جریمه ها و امتیازهای منفی برای جرایم ترافیکی، فریبندگی پرداخت رشوه را در مقایسه با اعتراضات فردی و جمعی افزایش  میدهد. این مسئله ناخوشایند، روندی معیوب را ایجاد  میکند که با گذشت زمان به فسادی پایدار بدل می شود. داده های آماری رسمی و نتایج مطالعات جامعه شناختی، اطلاعات لازم را برای این تجزیه و تحلیل فراهم  میکند. متغیرهای تحلیل ابزاری و الگوی بازگشتی چندگانه در این تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: فساد، پلیس راهنمایی و رانندگی، ایمنی جاده ای، روسیه
|
  • Mehran Mokarami *, MohammadHossein Elyasi Pages 13-36

    The aim of this study was to build a standard tool for measuring the psychological credibility of NAJA managers and commanders. The purpose of applied research, and from a methodological point of view, is in the category of research mixed with exploratory model. The qualitative research community included all NAJA managers and commanders and academic elites in the field of psychological wellness. In order to conduct the research, first with twelve managers and commanders of NAJA and university professors as elite and expert people in the desired area, in-depth semi-structured interviews were conducted to determine the limits of the desired structure. After implementing open and centralized identification and the required qualitative analysis, a tool consisting of 32 items and four factors was made and once again 350 people were selected from the research community and the tools made on them were implemented. The qualitative analysis of the interviews indicated the four-sided structure of the psychological capital of the managers and commanders of the NAJA. In the quantitative section, the results of Cronbach's alpha coefficient and Landa de Guatman's coefficient of validity indicated the validity of the final form and 31 instrument questions and four factors, and the results of the exploratory factor analysis test indicated that the instrument was valid. Based on the findings, the scale developed had appropriate psychometric properties that can be used to measure the psychological capital of NAJA managers and commanders. Based on the results of the qualitative part of the research, psychological capital as an important psychological variable should be given more attention, and should be among the criteria for evaluating performance.

    Keywords: Psychological Capital, Resilience, Self-efficacy, optimism, hope, NAJA managers, commanders
  • Ali Mirzaeeikohan, MohammadHossein Iranmanesh *, Hosein Bejani Pages 37-52

    The purpose of this paper is to determine the effectiveness of NAJA's integration courses. The research is a descriptive survey and applied in terms of purpose. The statistical population includes all participants in the 11th period of NAJA co-operation. The sample size is 142 full-fledged learners and their direct commanders. Data collection tools are three researcher-made questionnaires for measuring satisfaction, measuring learning from the perspective of learners themselves, and measuring the effectiveness of behavior from the perspective of commanders. The validity of the questionnaires was confirmed through content validity and using the opinion of NAJA experts and experts, and their reliability was obtained using Cronbach's alpha test of 0.92. To analyze the data, Clomogrov-Smirnov test, paired t-test and t-test were used. According to the research findings, the level of learners 'satisfaction with the trainings, learning and the effect of the learners' trainings after the course have increased significantly compared to before the course. According to the results, the most changes after the course compared to before the course are the factors of educational and training duties of commanders and managers, psychological operations, executive actions of the commander and manager in special circumstances, the role of commanders and managers in disciplinary affairs, communication and interaction. Effectively related, and in terms of category and superior responsible, the most changes after the course compared to before the course were related to the factors of creativity and innovation, respectively, and the least changes were related to the factor of effective communication and interaction.

    Keywords: replacement programs, integration courses, advanced training in NAJA, training of NAJA managers
  • Yousef Esmaelzadeh, Ebrahim Taghizaadeh *, Ali Chahkhandi Nezhad Pages 53-82

    The purpose of this article is to explain the responsibility of employees with the attitude of reducing the costs of leaving their duties. The research is done in terms of collecting information in a documentary way and through books, articles, existing laws and regulations and statements of the Supreme Leader and the information is analyzed in a descriptive-analytical manner. The research findings show In addition to the harmful act of the employees of the Armed Forces, sometimes the omission of the act also causes harm to the persons, and therefore in the harm caused by the omission of the harmful act of the employees, if the omission of the act directly and through fault causes harm to the persons, the employees themselves. Reimbursement of damages to individuals will be required, so if they are not at fault, the relevant organization will be liable for damages, but if his indirect action causes damage, because the basis of liability in this case is the rule of discipline and condition. It is the fault of this rule that if they are not at fault, no responsibility will be placed on those employees. The results show that the authors of the Armed Forces Penal Code are responsible for the owners of objects, including weapons and ammunition and vehicles, military uniforms, documents and event records. ... in Articles 80 to 92 based on intention and fault of the building They have emphasized the issue of punishment and only in Article 85 of the law it is mentioned that it is necessary to compensate. Given the sensitivity of the actions of these employees, it is necessary to enact and enforce laws in this regard, which require them to pay compensation. Employee civil liability is based on the theory of fault, and the criterion for fault is the judgment of the conventional behavior of the professional armed forces officer.

    Keywords: civil liability, employees of the armed forces, abandonment of harmful acts, damages
  • Moharam Mojarad, Mohammad Mir *, Lotfollah Darabi, Akbar Reza Zadeh Pages 83-98

    This article is aimed at influencing the courses of NAJA insight on the excellence of the behavior of NAJA commanders and managers. The data collection method is descriptive-survey and its research method is quasi-experimental (and in terms of purpose, it is applied. The statistical population of the commanders and managers of NAJA headquarters had 17 positions. To determine the sample size, Cochran's formula was used). 300 people were randomly selected by stratified sampling method. The data collection tool was a 29-item researcher-made questionnaire. Cronbach's alpha method was used to evaluate the reliability of the questionnaire, which was calculated as 97.1. Also, the validity of the questionnaire was based on the content validity and the use of the views and opinions of experts in this field were confirmed. The findings showed that the two factors affecting the religious and epistemological level of insight seekers, respectively, were consider being patient in dealing with employees and dealing with People and taking care of the treasury in the organization. In terms of improving moral growth, the factors that encourage employees to be kind and tolerant of each other and the people and humility in dealing with employees and clients had the most impact. Also on the spiritual and behavioral excellence. Double reliance on God Almighty in all matters of work and anxiety AH had the greatest influence on the trustworthiness of employees, and finally had the greatest impact on the dimension of improving the level of insight and political insight, respectively, hostility and avoiding friendship with the enemy and trying to resist in defending the right. The results of the research showed that the greatest impact of the desired dimensions on the excellence of insightful behavior after spiritual and behavioral excellence, improving the level of insight and political insight, improving moral development and deepening the level of religion and knowledge.

    Keywords: Insight course, behavior excellence, NAJA managers
  • Shahamat Hoseinian *, Mansour Rozei, Ali Reza Shamsi Pages 99-116

    This study was conducted to investigate the effect of effective factors on the succession of NAJA managers. The purpose of applied research and its method is descriptive-survey. The statistical population of this study includes all prevention police managers at the level of the National Anti-Corruption Agency and the provincial disciplinary command, who have been selected by all-round sampling method. The questionnaire was used to evaluate the validity of the questionnaire with the opinion of experts, supervisors and consultants, and 0.949 was used to measure the reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha for all questionnaires. In order to analyze the data, chi-square test method was used using SPSS software. The research findings showed that with 95% confidence, three organizational factors, process and individual self-improvement of managers in NAJA prevention police are effective in such a way that in examining effective items, "optimal leadership style" in organizational factors, "staff readiness to improve Higher positions "in individual factors," "assessing the future needs of the organization's skills and required positions" are ranked first in the process factors. As a result, an organizational empowerment strategy is needed to focus on the distribution of competencies. Also, due to the nationwide transfer of employees to operational and difficult areas in order to prevent any problems in NAJA missions, non-breeding can be effective in preventing disruption in work.

    Keywords: Succession, Organizational Factors, Individual Factors, process factors
  • AmirHossein Bagheri *, Anton Oleinik Pages 117-136

    Motorists deal with traffic police officers on a daily basis. In Russia, the operations of the traffic police are not transparent. Mass surveys show that contacts with traffic police officers represent a key source of corruption in this country. This article discusses the links between corruption in the traffic police and road safety. Corruption in the traffic police has a positive impact on road safety in Russia, a middle-income country. It suppresses economic growth and thus reduces the intensity of road use. In the current situation, Russian motorists have no incentive for fighting corruption: constantly growing fines and penalties for traffic offences increase the attractiveness of paying bribes compared to individual and/or collective protests. A vicious circle emerges as a result corruption becomes self-sustainable. The official statistical data and results of a nationally representative sociological survey provide the data for the analysis. An instrumental variables analysis and multiple regression modelling are used in this study.

    Keywords: Corruption, Traffic Police, Road Safety, Russia