فهرست مطالب

گردشگری و توسعه - سال نهم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1399)

نشریه گردشگری و توسعه
سال نهم شماره 1 (پیاپی 22، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • ناصر بیات، ابراهیم داودی دهاقانی*، محمدحسن سوری صفحات 1-24

    امنیت از کلیدی ترین نیازهای رشد و توسعه گردشگری است. هدف این پژوهش شناخت رهیافت های پیشگیری از جرم علیه گردشگران خارجی در کلان شهر تهران است. پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و براساس نحوه گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی در چارچوب روش دلفی است. روش دلفی در 3 گام شامل مرحله کیفی-اکتشافی و 2 مرحله کمی پیمایش دلفی اجرا شد. در مرحله کیفی براساس نمونه گیری گلوله برفی 15 مصاحبه نیمه ساختاریافته با متخصصان و خبرگان انجام، و داده ها به روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد تلخیصی تجزیه و تحلیل شد. سرانجام 49 رهیافت شناسایی و مبنای تهیه پرسشنامه دلفی قرارگرفت. سپس با جلب مشارکت 15 نفر دیگر، تعداد اعضای پانل دلفی در مرحله نظرسنجی به 30 نفر افزایش یافت. 49 رهیافت پیشگیری از وقوع جرم علیه گردشگران خارجی در 4 بخش شامل: 10 گزاره در بخش حمل و نقل گردشگری، 12 گزاره در مکان ها و مراکز اقامتگاهی، 16 گزاره در مکان جاذبه‏های گردشگری، و 11 گزاره در مراکز پذیرایی، خدماتی و تجاری گردشگری دسته بندی شد. آزمون ضریب توافقی کندال، در دور دوم اجرای پرسشنامه دلفی حصول اجماع بالاتر از50% میان مشارکت کنندگان در 4 بخش یادشده را آشکار ساخت. جلوگیری از فعالیت مسافربرهای شخصی و تاکسی‏های غیرمجاز در فرودگاه ها و پایانه‏های مسافربری، دسترسی بهنگام پلیس به سیستم های ثبت اطلاعات گردشگران در مراکز اقامتگاهی، فرهنگ سازی سفرگروهی و دورنشدن گردشگران از همسفران، برخورد قانونی با مراکز پذیرایی، خدماتی و تجاری گردشگری متخلف و جلوگیری از فعالیت آن‏ها، بعنوان مهمترین رهیافت ها شناسایی شدند. نتایج پژوهش دربردارنده ی رهیافت های کاربردی برای گردشگران، فعالان و مدیریت بخش گردشگری، نهادهای امنیتی و پیشگیری از وقوع جرم است.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، گردشگری، گردشگر خارجی، روش دلفی، کلان شهر تهران
  • حشمت مرادی*، علیرضا پورسعید، مرجان واحدی، محمدباقر آرایش صفحات 25-46

    پژوهش حاضر به منظور طراحی مدل توسعه بوم گردی روستاهای هدف گردشگریاستان کرمانشاه با روش کمی-کیفی صورت گرفت . تحلیل داده های کیفی با نرم افزار maxqda12 در قالب 3 مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی انجام شد. نمونه آماری در بخش کیفی به روش گلوله برفی و 20 نفر از کارشناسان بود و در بخش کمی به روش خوشه ای وبه کمک جدول مورگان 384 نفر (جامعه آماری 530 هزار نفر) از گردشگران و 336 نفر (جامعه آماری 2678 نفر) از سرپرست خانوارها بود. ابزارپژوهش مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته ناشی از فاز کیفی تحقیق و پیشینه بود و تحلیل داده ها با نرم افزار pls2 و Spss24 نشان داد که مدل توسعه بوم گردی در روستاهای مورد بررسی پژوهش برازش مناسبی دارند. از سویی دیگر مشخص گردید که تمام ابعاد موجود در مدل مفهومی تحقیق جهت اندازه گیری عوامل به درستی از بخش کیفی و مطالعات ادبیات پژوهش استخراج شده بودند و در سنجش مفاهیم مذکور دارای کارکرد مطلوبی بودند. مقدار ضریب تعیین چندگانه برای معادله ی ساختاری اصلی برابر با 85.5% شد که این مقدار نشان می دهد متغیرهای مستقل برونزا تحقیق شامل عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، مشارکتی، جاذبه ها، مدیریتی، سیاست گزاری و زیرساخت ها و تسهیلات بوم گردی توانسته اند حدود 85.5% از تغییرات متغیر توسعه بوم گردی را پیش بینی نماید. که عامل اقتصادی دارای اولویت اول و عامل اجتماعی و فرهنگی، جاذبه ها ،عوامل زیرساختی، مشارکتی، مدیریتی و سیاست گزاری به ترتیب از اولویتهای دوم تا هفتم برخوردارند.

    کلیدواژگان: مدل توسعه بوم گردی، کدگذاری، گردشگری، کرمانشاه
  • اسماعیل قادری*، محمدتقی تقوی فرد، جعفر باپیری صفحات 47-65

    پلتفرم های تور و فعالیت، کسب وکارهای نوینی در صنعت گردشگری هستند که در چند سال اخیر بیشترین اثر را در دیجیتالی شدن بخش تور و فعالیت داشته اند. هدف این مطالعه دسته بندی مدل های کسب وکار این پلتفرم ها است. در واقع، با توجه به شناخت ناکافی از مدل های متفاوت کسب وکار پلتفرم های تور و فعالیت، تحقیق حاضر به دنبال آن است تا اشکال گوناگون بکارگیری و ترکیب عناصر مختلف مدل کسب وکار این پلتفرم ها را شناسایی کند. این پلتفرم ها در عین شباهت از لحاظ چگونگی خلق، ارایه و کسب ارزش از هم متمایز هستند. برای انجام این مطالعه از روش های کیفی و کمی استفاده شده است. ابتدا با اتکا به رهنمودهای تحلیل ریخت شناسی چارچوبی برای شناسایی عناصر اصلی مدل کسب وکار پلتفرم های تور و فعالیت طراحی شد. سپس، مدل کسب وکار 41 پلتفرم تور و فعالیت براساس چارچوب استخراجی تحلیل محتوا شد. در مرحله بعد، داده های حاصل با استفاده از تحلیل خوشه ای بررسی شد تا مدل های کسب وکار این پلتفرم ها شناسایی شود. یافته های تحقیق نشان می دهد که 5 مدل کسب وکار متفاوت را می توان برای پلتفرم های تور و فعالیت تعریف کرد: پلتفر م های جامع، پلتفرم های استاندارد کارا، پلتفرم های سفارشی راهنمایان، پلتفرم های حرفه ای تور و پلتفرم های نظیربه نظیر تجربه محور.

    کلیدواژگان: 'گردشگری، مدل کسب وکار، پلتفرم تور و فعالیت، تحلیل خوشه ای
  • مرجانه جلالی، زهرا نادعلی پور*، محمدرضا فتحی صفحات 66-89

    بازاریابی تجربی فرایند شناسایی و تامین نیازها و علایق مشتریان به روشی سودآور است به گونه ای که بتوان آنها را درگیر ارتباطات دوسویه نمود. یکی از مهمترین دستاوردهای بازایابی تجربی، ایجاد رضایت و تبدیل مشتریان راضی به مبلغانی است که می توانند با تبلیغات دهان به دهان، معرف و مروج محصولات و خدماتی معین باشند. از سوی دیگر، نیات و مقاصد رفتاری مصرف کننده، تاثیر قابل توجهی بر هرگونه تصمیم متعاقب وی اعم از تکرار خرید، وفاداری و تبلیغات دهان به دهان مثبت و منفی وی دارد. پژوهش حاضر به بررسی تاثیرات معنادار در خصوص متغیرهایی همچون بازاریابی تجربی، هیجان و نیات رفتاری مشتریان پرداخته است. تمرکز اصلی آن بر حوزه گردشگری بوده و مجموعه تفریحی دریاچه شهدای خلیج فارس در شهر تهران به عنوان نمونه موردی انتخاب شده است. تمامی بازدیدکنندگان از مجموعه که در بهار و تابستان 1398 از این مجموعه دیدن کرده اند، جامعه پژوهش حاضر را تشکیل می دهد. بدلیل نامعلوم بودن حجم جامعه، از جدول نمونه گیری مورگان برای انتخاب حجم نمونه استفاده شد. بنابراین، حجم نمونه 384 برآورد شده و همین تعداد توزیع شد. نهایتا 269 پرسشنامه تکمیل و قابل پذیرش بود. اطلاعات موردنیاز با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع-آوری شد. به منظور بررسی فرضیات پژوهش، از تکنیک تحلیل مسیر استفاده شده است. این تجزیه و تحلیل با استفاده از نرم افزارهای SPSS 20  و Lisrel 8.8 انجام شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که بازاریابی تجربی بر هیجان بازدیدکنندگان، تاثیر معناداری دارد. همچنین هیجان بازدیدکنندگان بر رضایت ایشان نیز تاثیر معناداری دارد. در پایان پیشنهاداتی اجرایی مبتنی بر نتایج تحقیق و نیز برای تحقیقات آتی، ارایه شده است.

    کلیدواژگان: جاذبه گردشگری، بازاریابی تجربی، نیات رفتاری، هیجان، مجموعه تفریحی دریاچه شهدای خلیج فارس
  • فاطمه یاوری گهر*، سید مجتبی محمودزاده، پیمان ایل غمی سراسکانرود صفحات 90-102
    فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در تمامی ابعاد فعالیت های روزمره کسب و کارها نفوذ کرده و رشد و توسعه آنها را تحت تاثیر قرار داده است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی موانع پذیرش فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی در کسب وکارهای خرد و متوسط گردشگری با تمرکز بر دفاتر خدمات مسافرتی کرج انجام شده است. این پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی است و از نظر شیوه انجام پژوهش در زمره پژوهش های توصیفی- پیمایشی جای می گیرد. جامعه آماری این پژوهش شامل 90 دفتر خدمات مسافرتی شهر کرج است و حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 73 مورد از دفاتر مذکور برآورد و پرسشنامه نزد آنان تکمیل گردید. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که عوامل محیطی، سازمانی، فنی، جنگ قیمتی رقبا، وب سایت های غیرکاربرپسند، فقدان زمان برای بهبود فعالیت های کسب و کار الکترونیک و فقدان تلاش های بازاریابی گسترده دارای تاثیر معناداری بر پذیرش فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی توسط دفاتر خدمات مسافرتی فناوری هستند.
    کلیدواژگان: پذیرش فناوری، فناوری ارتباطی و اطلاعاتی، عوامل پیشینی و پسینی پذیرش، صنعت گردشگری
  • سعید شفیعا*، میرعلی سیدنقوی صفحات 103-118
    مدیریت برند، یکی از اقدامات توسعه دهنده و پایدار کننده ی کسب و کارهای خدماتی و غیر خدماتی است. از آنجا که در بخش خدمات، منابع انسانی مهمترین سرمایه به حساب می آید، برنامه های مدیریت برند داخلی به عنوان مکمل طرح های برندسازی لازم به توجه است. برندمحور شدن کارکنان خدماتی و مدیریت آنها حول محور برند، از راهبردهای متفاوتی ممکن می شود که تاکید صرف روی عوامل علی و زمینه ای، پیامدهای مطلوبی به همراه نخواهد داشت. از آنجا که مطالعات موجود در ادبیات، راهبردهای مدیریتی برند داخلی در بخش هتلداری مشاهده نمی شود و این موضوع چه از جنبه نظری و چه از جلوه عملی دارای ارزش است.بنابراین روش تحقیق از نوع کیفی، بنیادین بوده که با استفاده از روش گرانددتیوری و با تاکید بر مصاحبه با 20 خبره دارای مدارک دانشگاهی تکمیلی و دارای سابقه ی مدیریت و سرپرستی در هتل های شهر تهران صورت گرفت. از خبرگان پرسیده شد که راهبردهای مدیریت برند داخلی را معرفی نمایند و پس از هر مصاحبه، متن های استخراجی با سه روش کدگذاری باز، محوری و نظری دسته بندی شد. نتایج نشان داد که چهار راهبرد اصلی مدیریت کار محور، مدیریت کارمند محور، تشویق برند محور و رفتارهای مدیر برای دستیابی به برند محوری لازم است. بنابراین تاکید بر کارکنان در کنار کارها، توجه به تشویق های متصل شده به هویت برند و میانجی گری و هدایت گری رفتارهای کاری و انسان دوستانه مدیران شاکله ی راهبردهای مورد نظر را سازمان می دهد.
    کلیدواژگان: مدیریت برند داخلی، راهبردهای مدیریت برند داخلی، مدیریت برند، هتل های شهر تهران
  • امیرحمزه شهبازی*، زینب سرگزی، محبوبه نخزری مقدم صفحات 113-129

    گردشگری خرید، در انتخاب مقصد گردشگران، همچنین تجربه و انگیزه گردشگران بسیار موثر است. بازار چهارراه رسولی زاهدان، علیرغم بیش از نیم قرن سابقه و چند هزار شاغل، هنوز، با ناکارآمدی چشمگیر مواجه است. هدف پژوهش، تبیین عوامل ناکارآمدی و تحلیل عوامل مخل رضایتمندی گردشگران خرید است (از دیدگاه شاغلان بازار و نیز گردشگران خرید). این پژوهش از انواع، توسعه ای-کاربردی، توصیفی تحلیلی، پیمایشی، با نمونه برداری تصادفی305 واحدی (در یک روز عادی) می باشد. واحد تحلیل، فرد و سطح تحلیل بازار فوق است. دارای دو فرضیه است. یک فرضیه معطوف به مشکلات خاص شاغلین و یک فرضیه ناظر به مشکلات گردشگران خرید. یافته ها نشان می دهد، از نظر شاغلان چهارراه رسولی، انگیزه 75% گردشگران، خرید از چهارراه رسولی و انگیزه 73% آنها تنوع و ارزانی کالاهای خارجی و مارک دار (دست دوم خارجی) است. مدل های تحلیل عبارتند از کولموگروف-اسمیرنوف، شاپیرو-ویلک، کای دو، تی تک نمونه، تست لون، تی دوگروهی مستقل، یافته ها نشانگر مشکلات حاد عملکردی بازار فوق است. رضایت گردشگران و شاغلین از زیرساختها و خدمات در سطح معنی داری00/0 پایین هست. یافته ها نشان می دهد 84% گردشگران خرید، از نبودن فضایی برای نشستن و اطراق لحظه ای ناراضی اند. همچنین 52% کل گردشگران و 70% گردشگران زن از وضعیت خدمات سرویس بهداشتی خیلی ناراضی اند. حدود 83% کل گردشگران، و 92% گردشگران زن، از نبود مکان سرگرمی کودکان ناراضی اند نتایج در سطح000/0 معنی دار هستند. نوآوری تحقیق این است که تاکنون پژوهشی با رویکرد آسیب شناختی به چالشهای عملکردی بازار منطقه ای در این محدوده نپرداخته است. یافته ها و پیشنهادات ارایه شده، راهبردهای روشنی برای مدیران شهری جهت ارتقاء عملکرد بازار چهارراه رسولی می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری خرید، چهارراه رسولی، زاهدان، چالش عملکردی، بازار فرا منطقه ای
  • نرگس جعفری، محمد نجارزاده*، علی اصغر شالبافیان صفحات 130-151

    علی رغم اینکه صنعت هتل یک بخش بسیار پویا در صنعت گردشگری است اما توسعه و بهره برداری از آن با چالش های عظیمی مواجه است. در این راستا می توان جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی را یکی از راه های توسعه صنعت هتل در ایران به شمار آورد؛ حال آنکه استفاده از این رویکرد موانع و محدودیت هایی را دربردارد. به این ترتیب هدف از این پژوهش شناسایی موانع جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در صنعت هتل ایران است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و بر اساس ماهیت؛ کیفی و بر پایه ی تحلیل تم انجام شده است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر صاحب نظران حوزه گردشگری، هتلداری و سرمایه گذاری خارجی بودند که از بین آنها 12 نفر بر اساس روش نمونه گیری هدفمند گلوله برفی انتخاب شدند. پس از انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته با صاحب نظران، 4 تم اصلی که همه آنها از یافته ها نشات گرفته اند به عنوان موانع جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در صنعت هتل ایران شناسایی شد. نتایج حاکی از آن است که موانع اقتصادی، موانع سیاسی، موانع اجتماعی و موانع مدیریتی از مهم ترین دلایل ناتوانی ایران در جذب سرمایه گذاری خارجی در صنعت هتل است. بنابراین می توان گفت هر یک از این متغیرها می توانند سرمایه گذاری مستقیم خارجی در صنعت هتل و به تبع آن صنعت گردشگری کشور را تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، صنعت هتل، تحلیل تم
  • منیژه حقیقی نسب، آسیه ناظمی*، فاطمه صابریان صفحات 152-172
    پژوهش حاضر با هدف اکتشاف عوامل موثر بر این امر و روابط میان آن ها انجام شده و در نهایت، مدل سازی مدیریت روابط برخط با مشتریان در صنعت گردشگری ایران در شرایط عدم قطعیت با بهره گیری از روش دیمتل خاکستری صورت گرفته است. این پژوهش بر مبنای هدف، بنیادین و از نظر روش اجرا، توصیفی- تحلیلی است و در زمره پژوهش های اکتشافی، آمیخته کمی-کیفی قرار می گیرد. به منظور گردآوری اطلاعات، از ترکیب روش های اسنادی - کتابخانه ای و پیمایشی، بهره گرفته شده است. جامعه آماری این پژوهش، خبرگان صنعت گردشگری و حوزه ارتباطات برخط، بوده است. نمونه آماری مورد بررسی ، متشکل از 20 نفر است که به روش گلوله برفی انتخاب شده اند. روایی محتوا و روایی صوری مدل نظری تحقیق، مورد تایید خبرگان قرار گرفته و برای کنترل پایایی سازه های مفهومی استخراجی نیز، از روش کدگذاری موازی استفاده شده است. یافته های حاصل از اجرای روش دیمتل خاکستری، روشن ساخت که از میان تمامی متغیرها و عوامل استخراج شده در ادبیات، متغیرهای بازاریابی محتوایی در فضای مجازی، بهره گیری از فناوری های خویش خدمتی و فرهنگ، به ترتیب، با اهمیت ترین متغیرهای تاثیرگذار در مدل این پژوهش بوده اند و از طرف دیگر، بازاریابی توصیه ای الکترونیکی، عملکرد مدیریت روابط با گردشگر و وفاداری گردشگر، به ترتیب، مهم ترین متغیرهای تاثیرپذیر در پژوهش حاضر بوده اند. به این ترتیب، رابطه علی و معلولی اصلی میان مهم ترین متغیرهای شکل دهنده مدل مدیریت روابط برخط با مشتریان در صنعت گردشگری ایران مشخص شد.
    کلیدواژگان: بازاریابی محتوا، بازاریابی توصیه ای، فناوری خویش خدمتی، صنعت گردشگری، دیمتل خاکستری
  • فرشید کریمی حصاری*، علیرضا روستا، سعید مرادی صفحات 173-187
    یکی از رویکردهای مهم در مبانی نظری برای تبیین رفتار کارآفرینی، مدل های قصد است. در پژوهش حاضر، از میان عوامل مختلف زیست بوم کارآفرینی و مدل های قصد، چهار ویژگی روان شناسی فردی شامل قصد کارآفرینی اجتماعی، خود-کارامدی، همدلی و نگرش نسبت به کارآفرینی و یک عامل محیطی شامل آموزش کارآفرینی انتخاب شده است. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش، بررسی ارتباط میان متغیرهای کلیدی فوق است که شناخت نحوه و شدت ارتباط بین آنها، می تواند شرایط توسعه راهبردهای آموزشی در دانشگاه ها برای بهبود قصد کارآفرینی دانشجویان را فراهم آورد. جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری رشته های مختلف مرتبط با گردشگری و دانشجویان نامرتبط با رشته های گردشگری اما فعال/شاغل در زمینه های گردشگری است. روش پژوهش به منظور بررسی ارتباط میان متغیرهای فوق، مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی است. در این راستا، به ترتیب، مدل اندازه گیری و مدل ساختاری بررسی شد. نتایج مدل ساختاری نشان داد که فرضیه های مبنی بر ارتباط مثبت بین همدلی و قصد و از سوی دیگر، همدلی و نگرش تایید نشد. نتایج مدل همچنین بیانگر آن است که آموزش نقشی اساسی در اخذ قصد کارآفرینی اجتماعی دانشجویان ایفا می کند به طوری که ضریب اثر کلی آن فراتر از متغیرهای خود-کارامدی، نگرش و همدلی است. بر این اساس، پیشنهاد می شود که موضوع کارآفرینی اجتماعی به عنوان یک واحد یا سرفصل درسی در رشته های مرتبط با گردشگری مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قصد کارآفرینی اجتماعی، آموزش، نگرش، خود-کارامدی، مدل-سازی معادلات ساختاری
  • محمود ضیائی*، علی دلشاد، محمدتقی تقوی فرد، ابوالفضل اردشیر تاج زاده نمین صفحات 188-213

    توسعه سریع فناوری در گردشگری و ظهور گردشگری هوشمند، توجه مدیران و سیاستگذاران مقصدها را به فرصت‏هایی که از تطبیق راهبرد هوشمندی در سطح مقصدهای گردشگری ایجاد می گردد، جلب نموده است. بر این اساس، گونه شناسی جدیدی برای مقصدها پدیدار شده که به آن عنوان مقصد هوشمند گردشگری اطلاق می‏شود. این پژوهش در پی ارایه چارچوب مفهومی است که در آن مولفه ‏ها و عوامل هوشمندی مقصدهای گردشگری شهری شناسایی و تبیین شده باشد. بدین منظور و برای ایجاد فهم و ادراک عمیق از ویژگی ‏ها، عوامل و چگونگی پیاده ‏سازی هوشمندی در مقصدهای گردشگری شهری، رویکرد کیفی و تفسیری اتخاذ و از روش فراترکیب برای گردآوری و تلفیق پژوهش‎های پیشین استفاده شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که مفاهیم موجود در زمینه هوشمندی مقصدهای گردشگری را می‏توان در سه مقوله عوامل کلان، عوامل خرد یا سیستمی و وجوه مشخصه هوشمندی دسته‏ بندی کرد. دیگر نتایج این تحقیق که آن را نسبت به تحقیقات دیگر متمایز می‏کند، شناسایی سه ویژگی اصلی در ارایه چهارچوب هوشمندی مقصدهای گردشگری است. این سه ویژگی شامل درنظرگرفتن مولفه ‏های هوشمندی در قالب سیستم گردشگری، توجه به بعد شهر بودن مقصدهای گردشگری شهری که علاوه ‏بر ارایه خدمات به گردشگران، محل زندگی ساکنان نیز هست و در نهایت مدنظر قرار دادن وجوه مشخصه هوشمندی مقصدهای گردشگری شهری در دو وجه اثربخشی، پایداری، برابری و قابلیت زیست پذیری بیشتر در شهرها، و ابزارمند بودن، به‏ هم پیوسته بودن و هوشمندتر بودن این مقصدها با توجه به کاربرد بنیان فناوری در بهبود عملکرد تمامی ذینفعان مقصدهای گردشگری شهری است.

    کلیدواژگان: گردشگری، هوشمندی، مقصدهای شهری، فراترکیب
  • مهنا نیک بین، حمید ضرغام بروجنی، سید رضا صالحی امیری*، کامران محمدخانی، فرهاد غفاری صفحات 214-234
    توسعه پایدار نقطه ایده آل صنعت گردشگری و یکی از اهداف عینی این صنعت در قرن بیست و یکم محسوب می شود. گردشگری فرهنگی در صورت برنامه ریزی و مدیریت ضعیف می ‎تواند دارای جنبه های ناپایدار و پیامدهای جبران ناپذیری باشد. لذا بررسی عملکرد و پیامدهای آن در مقصدهای مختلف گردشگری ضرورت است. پژوهش های فراوانی در خصوص پیامدهای ناشی از توسعه پایدار گردشگری در مقصدهای فرهنگی انجام شده است. اما تاکنون پژوهش جامعی که دربرگیرنده ی کل این عوامل و شناسایی ارتباط میان آنها باشد، ارایه نشده است. هدف ، شناسایی پیامدهای ناشی از توسعه پایدار گردشگری فرهنگی با دید کل نگر و طراحی مدل در رابطه با ارتباطات میان آنهاست. این پژوهش، با تاکتیک آمیخته اکتشافی انجام شده به طوریکه در بخش کیفی، با روش مطالعه نظام مند فراترکیب؛ 43 کد اولیه، 3 مقوله فرعی و 3 مقوله اصلی؛ گردشگران، جامعه محلی و محیط زیست شناسایی و دسته بندی گردید. در مرحله کمی با استفاده از تکنیک دلفی فازی و مدل سازی ساختاری-تفسیری، شاخص های شناساسایی شده فازی سازی و روابط بین شاخص ها تعیین و بصورت یکپارچه تحلیل نمودیم. برای مدل سازی از پرسشنامه ای به منظور استفاده از نظرات 11 خبره در زمینه گردشگری فرهنگی با روش نمونه گیری، هدفمند و گلوله برفی بهره بردیم. نتایج حاصل از این پژوهش، منجر به دسته بندی پیامدهای ناشی از توسعه پایدار گردشگری در مقصدهای فرهنگی و طراحی مدل بر این اساس در شش سطح شد. در نهایت، به تفسیر مدل و تجزیه و تحلیل سطوح مدل و ارتباطات میان ابعاد آن پرداخته و راهکارهایی جهت پایداری پیامدهای مثبت و جلوگیری از اثرات منفی در مقصدهای فرهنگی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: پیامد، گردشگری فرهنگی، توسعه پایدار گردشگری، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • عبدالرضا رکن الدین افتخاری*، مهدی پورطاهری، مهدی درخشان صفحات 235-251

    نحوه ی پراکندگی پدیده های انسانی در فضا چگونه است و محیط باعث چه نوع تفاوتهایی می گردد؟ و چرا نحوه ی قرارگیری پدیده های انسانی در موقعیت های مکانی مختلف، متفاوت می باشد بدین معنی که ممکن است توزیع یک پدیده در مناطق کوهستانی و جلگه ای از هم یکسان نباشد . بازی های بومی و محلی نیز مانند سایر پدیده های انسانی در ارتباط با عوامل جغرافیایی در مناطق مختلف با هم متفاوت است. در این تحقیق سعی می شود به این سیوال کلیدی پاسخ داده شود که عوامل فضایی - مکانی چگونه باعث تنوع و پراکندگی بازی های بومی در مناطق مختلف روستایی شده است؟ مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. این مقاله یک پژوهش کاربردی است که به شیوه ی توصیفی- تحلیلی واکاوی شده است، شیوه گردآوری داده ها از نوع اسنادی و میدانی است. مطالعات میدانی از طریق شناسایی و رتبه بندی روستاهای دارای بازی های بومی و سنتی در منطقه خورش رستم و شاخص های تبیین کننده پایداری اجتماعی در سطح 90 نفر از افراد بالای 40 سال انجام شده است . نتایج نشان می دهد که عوامل جغرافیایی بر پراکندگی بازی های بومی روستاها تاثیر زیادی گذاشته است (میانگین 4.5 در مناطق کوهستانی ، 3.5 در مناطق جلگه ای در آزمون t مستقل) و همچنین نوع بازی های بومی (سنتی و جدید) بر پایداری اجتماعی روستاها اثرگذار بوده است (سطح معناداری 0.0 در آزمون t وابسته) ، یعنی بازی های سنتی در مقایسه با بازی های جدید بر پایداری اجتماعی روستاها تاثیر بسیاری گذاشته اند.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، بازی های بومی، توزیع فضایی، توسعه پایدار، میراث ناملموس فرهنگی
|
  • Naser Bayat, Ebrahim Davoodi Dehaghani *, MohammadHasan Souri Pages 1-24

    Security is one of most important needs of tourism development. Therefore, the purpose of this study is identify crime prevention approaches against foreign tourists in Tehran metropolis. The research is a descriptive-survey based on purpose of the data collection, in framework of Delphi survey. Delphi method was implemented in 3 steps including qualitative-exploratory and two-step Delphi surveys. In qualitative stage, 15 semi-structured interviews with experts and experts were conducted based on the sampling. Data were analyzed and quantitative analysis of content was analyzed. Finally, 49 approaches were identified. findings of the qualitative stage were based on the Delphi questionnaire and by adding 15 others to collaborators, number of members of Delphi panel increased to 30 at survey stage. 49 approaches to crime prevention against foreign tourists in 4 sections including 10 cases at entry and exit points and tourism routes, 12 cases in places and residential centers, 16 cases in tourist attractions, and 11 in catering centers, Service and commercial tourism. The Kendall Coefficient Coefficient Test in the second round of the Delphi Questionnaire revealed a consensus over 50% among the participants in the four sections. Preventing the activity of personal and unauthorized taxi drivers at airports and passenger terminals, the timely availability of police to tourist information systems in residential centers, the development of group travel camps and the absence of tourists from their fellow travelers, legal clashes with catering, service and business centers. Defying tourism and preventing their activities, if repeated, were identified as the most important approaches

    Keywords: Crime Prevention, Tourism, Foreign Tourism, Delphi method, Tehran Metropolis
  • Heshmat Moradi *, AliReza Poursaeed, Marjan Vahedi, MohamadBaqer Arayesh Pages 25-46

    The present study was conducted to design a model of ecotourism development in Kermanshah province's target villages by quantitative-qualitative method. Qualitative data analysis was performed using maxqda12 software in three stages of open coding, axial coding and selective coding. The method sample in the qualitative section was snowball and inclod 20 experts and in the quantitative section by cluster method with the help of Morgan table 384 persons (statistical population 530 thousand) were tourists and 336 persons (statistical population 2678 persons) were heads of households. The research tool was an interview and a researcher-made questionnaire derived from the qualitative phase of the research and background. Data analysis using Pls2 and Spss24 software showed that the model of Ecotourism development in the villages under study was appropriate. On the other hand, it was found that all the dimensions of the conceptual model of the research were extracted from the qualitative and literary studies of the research literature in order to measure the factors and had a good function in measuring these concepts. Multiple coefficient of determination for the main structural equation was 85.5%, indicating that the independent extrinsic variables of the study including economic, social and cultural factors, participation, attractions, management, policy making and infrastructure and ecological facilities were able to reach 85.5%. Anticipate the variations of ecological tourism development. Priority economic factor and socio-cultural factor, attractions, ecosystems infrastructure, participatory, managerial and policy making priorities are second to seventh respectively.

    Keywords: Ecotourism Development Model, Coding, Tourism, Kermanshah
  • Esmaeil Ghaderi *, Mohammadtaghi Taghavifard, Jafar Bapiri Pages 47-65

    Tour and activity platforms as new business phenomena in tourism industry are playing a vital role in digitizing tour and activity sector. This research aims to classify tour and activity platform business models. The emerging nature of these platforms has contributed to their business model to be unclear, at best. Therefore, this paper intends to identify different business model attribute configurations of tour and activity platforms. To carry out the research, a mixed method approach is adopted. First, an innovative framework is developed to identify the main business model elements of tour and activity platforms using literature review, archival studies and case studies. Then, business model of 41 tour and activity platforms is content analyzed using morphological analysis approach. Next, a cluster analysis is followed to classify the platforms into meaningful types. The findings show that 5 different business model types for tour and activity platforms can be recognized: Comprehensive platforms, efficient standard platforms, customized guiding platforms, professional tour platforms, experiential peer-to-peer platforms.

    Keywords: Tourism, Tour, activity platform, business model, cluster analysis
  • Marjaneh Jalali, Zahra Nadalipour *, MohammadReza Fathi Pages 66-89

    Experiential marketing is the process of identifying and meeting customers' needs and interests in a profitable way that enables them to engage in reciprocal communication. One of the most important achievements of Experiential marketing is to satisfy customers. On the other hand, consumer behavioral intentions have a significant impact on any subsequent decision, whether it be repetition of purchase, loyalty, and positive or negative word-of-mouth advertising. The present study examines the relationship between experiential marketing, emotion, and customer behavioral intentions. Its main focus is on tourism and the Persian Gulf Lake Resort complex in Tehran has been selected as a case study. All visitors to this Recreational Complex who have visited it during the research period have been considered as the present research population. Data were collected using a questionnaire. Route analysis technique was used to investigate the research hypotheses. This analysis was performed using SPSS 20 and Lisrel 8.8 software. The findings of the study show that there is a meaningful relationship between experiential marketing and the excitement of visitors. Visitor excitement also has a positive and significant effect on the satisfaction of visitors. However, the relationship between the variables of emotion and behavioral intentions as well as satisfaction and behavioral intentions was not confirmed. At the end, recommendations have been made based on the results of the research as well as for future research.

    Keywords: Tourism attraction, Experiential Marketing, behavorial intentions, Persian Gulf’s Martyrs (Shohadaye Khalije Fars) Recreational Complex
  • Fatemeh Yavarigohar *, Mojtaba Mahmoodzadeh, Payman Ilqami Pages 90-102
    Now a days, Information and Communication Technology (ICT) has penetrated into all daily activities of enterprises and has impact on their progress and improvement. Thus, current study aims to analyze barriers of adopting ICT in small and medium tourism enterprise by concentrating on travel agencies in Karaj. As an applied research, this study employed descriptive field methods. Statistical population includes 90 tour agencies in Karaj. To better access to Statistical population it should select a proper sample. By using Morgan and Krejcie Table, 73 agencies are selected who accomplished provided questioners. These tour agencies were selected through random sampling. For data analysis, it was used spss software. Analytical results of the study demonstrates that environmental, technological and organizational factors, price war among competitors, user unfriendly websites, lack of time to improve e-commerce activity, lack of extensive marketing efforts and pre-adaptation and post-adaptation factors have meaning full impact on adopting ICT by tour agencies.
    Keywords: technology adoption, ICT, pre-adoption factors, post-adoption factors, tourism industry
  • Amirhamze Shahbazi *, Zeinab Sargazi, Mahbube Nakhzari Moghadam Pages 113-129

    Shopping tourism affects the choice of tourism destination, experience and motivation of tourism. The rasooly market, despite more than a half-century of history and several thousand workers, still suffers from significant inefficiencies and shortfalls in tourism. The purpose of the study is to identify the elements and factors of inefficiency and to analyze factors that reduce the satisfaction of shopping tourists. (From the perspective of market practitioners and also shopping tourists). This research is developmental-applied, descriptive-analytical, survey, with 300 unit's random sampling. The first hypothesis relates to the specific problems of the employees, and second hypothesis relates to the problems of the shopping tourists and. Findings showed that, 75% of tourists were motivated to buy from Rasooli crossroads, and 73% of them were motivated by the variety and value of foreign goods as well as the purchase of branded goods (foreign goods). Models of analysis include Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk, chi 2, one-sample T-test, leven Test, independent sample T-test, Findings indicate the above market performance problems. Satisfaction of tourists and employees is at the significant level of 0.00.Findings show that 84% of shopping tourists are dissatisfied with the lack of space to sit back and relax for a moment. Also, 52% of all tourists and 70% of female tourists are very dissatisfied with the sanitary status. About 83% of tourists, including 92% of female tourists, are dissatisfied with the lack of children's entertainment space. These results are a documented message for urban managers to plan and improve rasooly market performance.

    Keywords: shopping tourism, Rasouli crossroad, Zahedan, functional challenge
  • Narges Jafari, Mohammad Najjarzadeh *, AliAsghar Shalbafian Pages 130-151

    Despite the hotel industry is a very dynamic sector in the tourism industry, its development and exploitation are confronted with enormous challenges. In this regard, attract of foreign direct investment can be considered as one of the ways to expand the hotel industry of Iran, while the use of this approach has barriers and limitations. Thus, the purpose of this study is to identify barriers to attract foreign direct investment in the hotel industry of Iran. Regarding the goal, the current research was practical and the nature of research is qualitative based on thematic analysis. The study population was consisted of experts of tourism, hospitality and foreign investment. Participants were 12 experts selected by using purposive sampling or snowball sampling method. After semi-structured interview with experts, the four main themes were identified as barriers to attract foreign direct investment in the hotel industry in Iran which all of them came from the findings. The results showed that economic barriers, political barriers, social barriers and managerial barriers are the main reasons of failure to attract and expand foreign direct investment in the hotel industry of Iran. Therefore, it can be said that each of these variables can affect the foreign direct investment in the hotel industry and consequently the tourism industry of the country.

    Keywords: Foreign direct investment, Hotel Industry, Theme analysis
  • Manijeh Haghighinasab, Asieh Nazemi *, Fatemeh Saberian Pages 152-172
    Due to the insufficient internal research in presenting the model of online CRM in Iran, this study aimed to explore the factors affecting this issue and the relationships between them. Customers in the Iranian tourism industry have been exposed to uncertainty by using the gray Dematel method. This research is a purposive, descriptive-analytical study and is one of the exploratory studies on qualitative and quantitative mixing. Document libraries and scrolling methods have been used to collect the combined information. The statistical population of this study was experts in the tourism industry and online communication field. The statistical sample in the study consisted of 20 people selected by the snowball method. Content validity and face validity of the theoretical model of research have been confirmed by experts and parallel coding method has been used to control the reliability of extractive conceptual structures.Findings from the implementation of the gray Dematel method made it clear that among all the variables and factors extracted in the literature, content marketing variables in cyberspace, utilizing self-service technologies and culture were, respectively, the most important variables influencing the model. Finally, electronic word of mouth marketing, tourism relationship management performance and tourist loyalty, respectively,have been the most important influencing variables in the present study.Thus, the main causal relationship was identified among the most important variables forming the model of online relationship management with customers in the Iranian tourism industry.
    Keywords: Content Marketing, Word of Mouth Marketing, Self-Service Technology, tourism industry, Gray Dematel
  • Farshid Karimi Hesari *, Alireza Rousta, Saeed Moradi Pages 173-187
    One of the salient approaches in the literature to explain and analyze entrepreneurial behaviors includes intention models. Of the various factors introduced in intention models, this study takes into account four psychological internal factors including entrepreneurial intention, self-efficacy, cultural empathy, and attitude. On the other hand, the study considers the external factor of entrepreneurial education. So, the main purpose of this study is to make an inquiry about interrelationships between the above variables to understand whether and to some extent they affect each other. This will finally lead to the formulation of strategies aiming at developing the entrepreneurial intention of students. The statistical population of the research includes doctoral and Master students studying tourism related majors or working in a tourism-related sector. The study method to analyze the interrelationships among the above variables is structural equation modeling with the partial least squares approach. In this respect, measurement and structural models were assessed, respectively. The results obtained indicate that the hypotheses referring to as the positive relationships between empathy and intention and on the other hand, empathy and attitude were rejected. In fact, having empathy skills will not lead to an entrepreneurial intention or to the improvement of attitudes towards entrepreneurship. Furthermore, it was found that education exerts a significant great impact on students to make entrepreneurial intentions in that its total effect was far beyond self-efficacy, attitude, and empathy. Based on this result, it is suggested to include social entrepreneurial subject in the tourism related students’ curriculum.
    Keywords: Entrepreneurial intention, Education, Attitude, self-efficacy, structural equation modeling
  • Mahmoud Ziaee *, Ali Delshad, Mohammadtaghi Taghavifard, Abolfazl Ardeshir Tajzadeh Namin Pages 188-213

    The rapid development of technology in tourism and the emergence of smart tourism, has attracted the attention of managers and policy makers of tourism destinations to the opportunities created by implementing smart strategy at the tourism destinations. Accordingly, a new typology of destinations has emerged that is referred to the smart tourism destination. This research seeks to provide a conceptual framework in which the components and factors of smartness at urban tourism destinations are identified and explained. Therefore, in order to create a deep understanding of the characteristics, factors and how to implement smartness in urban tourism destinations, a qualitative and interpretive approach was adopted and a meta-synthesis method was used to collect and integrate previous researches. The results showed that the concepts of smartness in tourism destinations can be categorized into three categories: macro factors, micro or system factors and smartness attribute aspects. Another finding of this research that distinguishes it from other researches is the identification of three key features in providing a smartness framework for tourism destinations. These three features include considering the intelligent components in the tourism system, considering the urban dimension of urban tourism destinations that is also the place of residence of residents, in addition to providing services to tourists, and finally, considering the smart features of urban destinations in two aspects, including effectiveness, sustainability, equity and greater viability of cities, and being instrumental, interconnected and smarter with the use of technology basis to improve the performance of all stakeholders in urban tourism destinations.

    Keywords: Tourism, Smartness, Urban destination, Meta-Synthesis
  • Mohanna Nikbin, Hamid Zargham Boroujeni, Seyedreza Salehiamiri *, Kamran Mohammadkhani, Farhad Ghaffari Pages 214-234
    Sustainable development is the ultimate of tourism industry and one of its objectives in the 21st century. Cultural tourism can lead to irreparable consequences and unsustainability if planned and managed poorly; and hence the importance of studying its performance and consequences at different tourism destinations. Numerous studies have been done on the consequences of sustainable tourism development in cultural destinations. However, no comprehensive study that includes all these factors and identifies their relationships has been presented. Adopting a holistic perspective, this study aims to identify the consequences of cultural tourism sustainable development and develop a model of their relationships. This study is performed using an explorative mixed method. In its qualitative phase, 43 primary codes were identified via a systematic meta-synthesis analysis, which were grouped into 3 minor and 3 major categories of tourists, host community, and the environment. Employing a fuzzy Delphi method and an interpretative structural modeling approach at the quantitative phase, the identified indexes were converted to fuzzy values and their relationships were discovered and analyzed entirely. In order to use the opinions of 11 cultural tourism experts in modeling, a questionnaire was used. The experts were selected purposively using a snowball sampling technique. The study results led to the categorization of sustainable tourism development at cultural destinations and a six-level model accordingly. Finally, the model is interpreted and its levels and the relationships among its dimensions are analyzed; and suggestions are made for sustaining the positive consequences and preventing from the negative ones at cultural destinations.
    Keywords: Consequence, Cultural Tourism, Sustainable tourism development, Interpretive Structural Modelling (ISM)
  • Abdolreza Roknoddin Eftekhari *, Mehdi Pourtaheri, Mehdi Derakhshan Pages 235-251

     It is obvious that space distribution studies the how, why and stating the dispersion of the social and economic phenomena in the form of place, i.e. the position of these phenomena. How is the way of human phenomena dispersion and what differences dose the environment provide? Why is position of the human phenomena different in various places? So, it is possible to observe different dispersion of one phenomenon in mountain and in plain. The same is true about local games. They differ in various geographical areas. In this research, we attempt to answer this critical question: Do the geographical and spatial factors lead to diversity and dispersion of the indigenous games in various rural areas? Also we attempt to analyze the relation between environment stability and the kind of indigenous game. This paper is an applied research and the method is descriptive-analytic one. Data collection method is documental and survey. The results of the surveys through recognition and ranking those villages which have indigenous and local games in Khoresh Rostam region; also the social sustainability index for 90 individuals (over 40) in the villages show that the geographical factors affected severely on the villages' local games. Also they revealed that indigenous games (traditional and modern) have affected the villages' social sustainability i.e. traditional games are more effective than modern games on this concern.

    Keywords: leisure time, Indigenous games, spatial distribution, sustainable development, Intangible Cultural Heritage