فهرست مطالب

مجله علم و وکالت
پیاپی 4 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کمال اقاپور*، جمال رضایی صفحات 10-30

    قاعده لاحرج یا نفی عسر و حرج یکی از قواعد مسلم فقهی است که در ابواب گوناگون فقهی اعم از عبادات و معاملات کاربرد دارد. برای اعتبار و حجیت این قاعده به ادله اربعه تمسک شده است. مفاد این قاعده این است که هر امر سخت و مشقت بار در اسلام نفی شده است؛ اما درباره این که مراد از نفی، نهی حکم است یا نفی اثر و یا این که این قاعده از احکام سطانیه است یا خیر، بین فقها اختلاف نظر وجود دارد. با بررسی های انجام شده مشخص می گردد اولا که مراد از لاحرج نفی حکم است؛ ثانیا مراد از حرج در این قاعده حرج شخصی را شامل می شود و ثالثا این قاعده امور عدمی را شامل نمی شود و رابعا این قاعده حرج احکام تکلیفی و هم چنین حرج در احکام وضعی را شامل می شود. یکی از مسایلی که موجب عسر و حرج برای مسلمین و جامعه اسلامی است، بحث قاچاق کالا و ارز است؛ تا آنجا که اقتصاد کشور را فلج کرده و باعث افزایش بیکاری و کاهش تولید داخلی می گردد. در این تحقیق بر آن هستیم تا بعد از اثبات حجیت قاعده لاحرج و تعیین دایره شمول این قاعده، حرجی بودن پدیده قاچاق را تبیین کرده و حکم فقهی آن را استنباط کنیم.

    کلیدواژگان: قاعده لاحرج، احکام حرجی، حرج، قاچاق کالا و ارز
  • نسترن ارزانیان*، زهرا ایزدی صفحات 31-43

    ررمزارزها پدیده نوظهور عصر حاضرند که پژوهشگران جهانی را با دغدغه جدیدی مواجه کرده اند. علاوه بر چالش های حقوقی بسیاری نظیر ماهیت دقیق و مشروعیت آن، چالش هایی کلیدی در رابطه با ادبیات کیفری آن مطرح شده که نیاز است مقنن چالش های وارده را با دقت بسیاری بررسی نماید. یکی از مهم ترین آن ها، افزایش جرم سرقت در بستر معاملات این چنینی قلمداد می شود. به طورمثال با روی کار آمدن رایانه های کوانتومی، ممنوعیت واردات دستگاه های استخراج رمزارزها و ورود غیرقانونی آن ها به داخل کشور، دریافت ایمیل های فیشینگ، وجود سایت ها و درگاه های پرداخت جعلی و علی هذا بر افزایش جرم سرقت و بزه دیدگی شهروندان افزوده شده است. به طورمثال رمزارز بنکور که در سال 2017 یکی از بزرگ ترین سرمایه های تاریخ این حوزه لقب گرفته، با سرقتی معادل 13 میلیون دلار همراه بوده است. لذا پیشگیری از جرم، یکی از مهم ترین موضوعات در علم جرم شناسی است که سیاست گذاران نظام عدالت کیفری بر این باورند که در راستای طراحی و اجرای سیاست جنایی کارآمد تنها از گذر محاسبه دقیق و همه جانبه تمامی زوایای آن به وقوع می پیوندد که در راستای جلوگیری از جرم سرقت در بستر مبادلات رمزارزها نیز باید به درستی لحاظ شود. البته تلاش هایی در راستای تدوین برنامه تقنینی و تدابیر پیشگیرانه همانند سند الزامات و ضوابط حوزه رمزارزها توسط بانک مرکزی تدوین شده است که تنها به حوزه رمزارز ملی مرتبط بوده و رمزارزهای جهانی چون بیت کوین را در بر نمی گیرد.

    کلیدواژگان: رمزارز، فیشینگ، جرم، بیت کوین، سرقت
  • سید منصور توکلی ثانی* صفحات 45-74

    ازجمله قواعد پرکاربرد در قلمرو فقه و حقوق «قاعده تحذیر یا هشدار» است که به موجب این قاعده هر شخص قبل و بعد از اقدام به عملیات خطرناک و مهلک باید به سایرین هشدار دهد که در صورت وجود شرایط لازم از مسئولیت مدنی و کیفری معاف و در غیر آن، دارای مسئولیت مدنی و کیفری خواهد بود (قد اعذر من حذر). قاعده هشدار دارای پشتوانه فقهی نیز می باشد که منابع آن عبارت اند از کتاب، سنت، شهرت و بنای عقلاء و عرف که می توان مهم ترین آن را بنای عقلا برشمرد. در میان مبانی مطروحه در رافعیت ضمان از عامل زیان می توان قطع رابطه استناد عرفی را مبنای عدم مسئولیت هشداردهنده (عامل زیان) برشمرد. تناسب هشدار با خطر، قانونی و روا بودن فعل هشداردهنده، تقدم هشدار بر ضرر، امکان درک و ترک خطر، شرایط قاعده هشدار را تشکیل می دهند؛ افزون بر شروط یادشده، هشدار نباید به گونه ای باشد که موجب تحدید فضای عمومی جامعه و مخالف اصل 40 قانون اساسی باشد. لذا در این پژوهش به قاعده هشدار به عنوان شرایطی که می تواند ادله اثبات مسئولیت حقوقی اشخاص را اثبات نماید پرداخته و حول آن، قوانین داخلی و بین المللی مرتبط را به شیوه توصیفی تحلیلی بررسی نموده ایم و نویسندگان معتقدند قاعده هشدار ریشه در مبانی عرفی دارد و می تواند مبنای اثباتی مسئولیت مدنی قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، قاعده هشدار، خطر، شخص
  • نسیم خداخواه* صفحات 75-89

    در جامعه کنونی، قراردادهایی به عنوان پیش فروش یا پیش خرید ساختمان، رواج چشمگیری پیدا کرده که بخش قابل توجهی از معاملات املاک را به خود اختصاص داده است. قانون پیش فروش ساختمان، قانونی خاص است. جهت سروسامان دادن به قراردادهای پیش فروش ساختمان و تنظیم روابط طرفین این قرارداد، تبعیت هر قرارداد پیش فروش، در هر قالب و عنوانی که منعقد شود از این قانون، تعیین و احصاء اشخاصی که می توانند اقدام به پیش فروش ساختمان نمایند و نیز پیش بینی داوری اجباری ازاجمله احکام اصلی قانون نام برده است. قانون گذار رسیدگی به اختلافات ناشی از قرارداد پیش فروش ساختمان را در صلاحیت هییت سه نفره داوران منتخب طرفین دانسته است. داوران به طور معمول باید توسط طرفین انتخاب شوند و آنان باید بر اساس قانون و قرارداد (کدخدامنشی) به رسیدگی و صدور رای اقدام نمایند. با توجه به افزایش قیمت آپارتمان در سال های اخیر در کنار کاهش قدرت خرید مشتریان، قراردادهای پیش فروش ساختمان از رونق بسیاری برخوردار شده اند. هم چنین به همراه افزایش قراردادهای پیش فروش مسکن، دعواهای حقوقی مرتبط با آن نیز رشد چشمگیری داشته است. برخی شروط در ضمن قانون پیش فروش ساختمان می تواند از این مسایل جلوگیری نماید. قانون پیش فروش ساختمان ها از چندی قبل به دلیل این که به درستی اجرا نمی شد مشکلات جدیدی را ایجاد کرده بود و به همین دلیل نیاز به اصلاح این قانون به شدت احساس می شد. پیش فروش ساختمان و آپارتمان بدون تنظیم رسمی ممنوع است. بر اساس ماده 18 آیین نامه پیش فروش ساختمان اگر فردی در این باره تخلفی داشته باشد مطابق با قانون با وی رفتار خواهد شد.

    کلیدواژگان: قانون، پیش فروش، ساختمان، داوری، اختلاف
  • الهام دولتی کلان* صفحات 91-116

    میانجی گری به عنوان یکی از برنامه های عدالت ترمیمی در اثر تحول در ایدیولوژی حقوق دانان و جرم شناسان از دهه 70 به منصه ظهور رسیده است. میانجی گری پلیسی که در قسم پلیسی- قضایی و پیش از محاکمه جای می گیرد، به جهت نخستین مرحله مواجهه بودن، در قضازدایی نقش موثری ایفا می کند. این نوع میانجی گری در اسناد بین المللی و قوانین کشورهای مختلف مانند کانادا و نیوزلند مقرر گردیده است. در حقوق ایران، میانجی گری پلیس در نصوص قانونی به صراحت پیش بینی نشده است. با وجود این، نیروهای پلیس با الهام از بند 8 ماده 4 قانون نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1369 در ارتباط با وظایف نیروهای انتظامی در پیشگیری از جرم اقدام می نمایند. پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی به نقش میانجی گری پلیس در حقوق ایران و اسناد بین المللی پرداخته و نتایج حاصل حاکی از این است که اجرای اصولی و نظام مند میانجی گری از سوی پلیس نیازمند تصریح در نصوص قانونی و ارایه آموزش های لازم به نیروی پلیس است. در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 میانجی گری در جرایم تعزیری درجه 6، 7، 8 که مجازات آن ها قابل تعلیق است، پیش بینی شده است، لیکن در جرایم حدی حق الناسی (قذف و سرقت)، قصاص، دیه و تعزیرات درجه 1 تا 5 نیز اعم از جرایم مشهود و غیرمشهود، به طور غیررسمی قابل اجراست. با وجود این، در جرایم غیرقابل گذشت از جهات موقوفی قابل تعقیب و دادرسی نبوده و از موارد تخفیف مجازات قلمداد می شود. در جرایم واجد اثر اجتماعی نیز به جهت عدم امکان تامین اهداف عدالت ترمیمی، میانجی گری کیفری قابل پذیرش نیست.

    کلیدواژگان: میانجی گری پلیس، میانجی گری در اسناد بین المللی، آیین نامه میانجی گری، اصول میانجی گری پلیس
  • مرضیه کیانی*، اصغر پورشمس صفحات 117-132

    از بدو ورود اتومبیل و دیگر وسایل نقلیه به زندگی بشر و حوادث به وقوع پیوسته ناشی از آن، نیاز به وجود بیمه بیش ازپیش احساس شد. شرکت های بیمه نیز با پوشش دادن گروه های انبوهی از بیمه گذاران، این موضوع را پوشش می دادند و به این ترتیب، مسئولیت خسارت های مالی و جانی مرتبط با حوادث وسایل نقلیه را بر عهده می گرفتند. در ایران قانون بیمه اجباری بعد از چندین قانون و با یک سری تحولات و سیاست های جنایی تقنینی در سال 1395 تصویب شد که البته با وجود سیاست های تقنینی قانون گذار در قانون بیمه مصوب 1395 باز هم کاستی های متعددی در این حوزه مشاهده می شود و نیازمند تنظیم و تصویب قوانین جدید در این زمینه هستیم و فقدان شناسایی مستقل افعال مجرمانه در متون قانونی و عدم توجه به عناصر جزایی در آن، اسباب وجود یک چالش و خلا گسترده برای تحقق و انجام طرق متقلبانه و تسلط بر اموال بیمه گر یا بیمه گذار را فراهم کرده است و علاوه بر این به جهت افزایش تقلب و سوءاستفاده و وقوع جرایم مختلف در حوزه بیمه نیاز به ارایه راهکارهایی در حوزه پیشگیری بیش ازپیش احساس می شود.

    کلیدواژگان: بیمه، سیاست جنایی، سیاست تقنینی، قانون جدید بیمه
  • آزیتا محسن زاده* صفحات 133-157

    ادله اثبات دعوا راهنمای دادرس برای کشف واقع است، لذا نقش آن در دادرسی بسیار مهم و راهبردی است، به طوری که تحقق دادرسی اداری منصفانه مستلزم رعایت ضوابط و اصول خاصی در رسیدگی به دلایل است تا به این ترتیب اهداف دادرسی اداری و تضمین اصل حاکمیت قانون محقق گردد. یکی از اصول مهم در دادرسی منصفانه، رعایت اصل تناظر در ارزیابی ادله است. با عنایت به قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری (مواد 29 و 30 و 83) اصل تناظر در ارزیابی ادله به طور شایسته در این قانون تضمین نگردیده است، به طوری که شهروند از پاسخ و ادله ارایه شده از سوی اداره مطلع نمی گردد و فرصت دفاع و رد آن ادله را از دست می دهد. لذا ضرورت دارد با پیش بینی مقررات لازم، امکان مشارکت آگاهانه شهروندان در دادرسی اداری تضمین شود. از سوی دیگر، برای تحقق دادرسی منصفانه، توجه به دلایل و صدور آرای مستند و مستدل اهمیت دارد، به این ترتیب ضمن جلوگیری از استبداد قضات، طرفین دعوا از موجبات رد و قبول ادعاها و ادله خود مطلع خواهند شد. از دیگر شرایط لازم برای تحقق دادرسی منصفانه، وجود قضاتی متخصص و آموزش دیده است تا با تکیه بر دانش و تخصص خود به ارزیابی ادله پرداخته و درنهایت آرایی مستدل و مبتنی بر مستندات قانونی با رعایت اصل تناظر صادر نمایند. متاسفانه برخی از آرای صادره از دیوان عدالت اداری به طور شایسته مستدل و مستند نیست.

    کلیدواژگان: دلیل اثبات دعوا، اصل تناظر، مستند و مستدل بودن آرا، دادرسی منصفانه، دیوان عدالت اداری
  • پرنیان مشایخ* صفحات 159-175

    هر دولتی برای پیشبرد اهداف خود و اداره امور جامعه نیازمند منابع مالی مناسب است و دولت اسلامی نیز از این امر مستثنا نیست و در انجام وظایف خود مجبور است که مخارج و هزینه های سنگینی را متحمل شود؛ بنابراین برای تامین مالی این مخارج، دولت ها باید بر اساس قوانین و ضوابط حاکم بر کشور از راه های مختلف کسب درآمد کنند یعنی به واقع باید منابع مالی دولت ها تامین شود. هدف مقاله حاضر که با روش توصیفی تحلیلی و منابع کتابخانه ای نوشته شده این است که کارگزاران، مدیران و برنامه ریزان اقتصادی و جامعه قضایی و وکلای دادگستری بتوانند از این تحقیق، نهایت استفاده را بکنند. ه

    کلیدواژگان: منابع مالی، دولت اسلامی، زکات، مالیات
|
  • kamal aghapour*, jamal Rezai Pages 10-30

    The rule of neglecting or rejecting Asr Haraj is one of the common rules of jurisprudence that is applicable to various jurisprudential abuses including worship and transactions. For the sake of validity and validity, the evidence has been based on the rule. The point of this rule is that every hard and painful thing in Islam is rejected. But there is disagreement among jurists as to whether negation is a prohibition, a negation of a work, or whether it is a rule of secular law. The investigations show that, first, the meaning of the haraj is the negation of the injunction; And fourthly, this rule applies to assignments as well as assignments. One of the issues that is causing havoc for Muslims and the Islamic community is the issue of smuggling of commodities and currencies as they cripple the economy and increase unemployment and reduce domestic production. In this research, we try to explain the legitimacy of the trafficking phenomenon and to derive its jurisprudential ruling after proving the validity of the rule and the scope of this rule.

    Keywords: Asr Haraj, injunction, smuggling, currencies
  • nastaran arzanian*, zahraa izadi Pages 31-43

    Cryptocurrency are an emerging phenomenon of the modern age that has brought new researchers into the world. In addition to the many legal challenges, such as its precise nature and legitimacy, there are key challenges to its criminal literature that need to be carefully scrutinized by the legislator. One of the most important cases is the increase in the mass of robbery in the context of such transactions. For example, with the introduction of quantum computers, bans on the import and export of cryptocurrency, illegal phishing emails, phishing sites and payment gateways have been added to the crime of robbery and victimization. For example, cryptocurrency Bancourt, one of the largest assets in the history of the nickname, was associated with a theft of $ 13 million. Therefore, crime prevention is one of the most important issues in forensic science that policymakers in the criminal justice system believe that in designing and executing an effective criminal policy only through a careful and comprehensive calculation of all its angles will occur. The bed of exchanges of cryptocurrency should also be properly considered. However, efforts have been made by the central bank to develop legislation and preventive measures, such as the document on requirements and regulations in the field of cryptocurrency, which relates only to national cryptocurrency and does not include the global cryptocurrency such as Bitcoin.

    Keywords: cryptocurrency, Phishing, Crime, Bitcoin, robbery
  • mansour tavakoli* Pages 45-74

    Among the rules used in jurisprudence and law are \"the rule of warning or warning\", whereby every person must warn others before and after committing dangerous and fatal operations that, if necessary, civil and criminal liability arises. Exempt, and otherwise, shall have civil and criminal liability (Excuse me). The rule of war also has jurisprudential backing, with its sources being the 6 books, the tradition, the fame, and the building of rationality, the most important of which is rationality. Among the principles discussed in the affidavit of loss liability can be the termination of the customary citation relationship as the basis for warning (loss agent) irresponsibility. The proportionality of the hazard warning, the legality and validity of the warning action, the precedence of the hazard warning, the ability to understand and leave the hazard, constitute the conditions of the warning rule; Be fundamental. Therefore, in this research we have considered the alert rule as a circumstance that can prove the proof of legal responsibility of individuals and around it we have examined the relevant domestic and international laws in a descriptive-analytical manner and the authors believe that the alert rule is rooted in customary principles. And can serve as a positive basis for civil liability.

    Keywords: civil liability, rule of warning, danger, person
  • Nasim Khodakhah* Pages 75-89

    In today\'s society, contracts as a pre-sale or pre-purchase of a building have become very popular, having a significant share of real estate transactions. The pre-sale law is a special law. Adjust the relationships between the parties to this contract. Adhere to any pre-sale contract, in any form or title provided for by this law, identify the persons who may pre-sell the building, as well as compulsory arbitration, including the principal provisions of the law. The lawmaker will handle disputes arising out of the pre-sale contract the three-member panel of judges has been selected by the parties. Judges should normally be selected by the parties and they must act on the basis of law and contract (code of conduct). Due to the increase in the share of apartments in recent years, along with the decline, Customers\' purchasing power of building pre-sale contracts has grown tremendously, with increased housing pre-sale contracts and related litigation also seeing significant growth. Under the terms of the pre-sale law, the law can prevent these issues. Pre-sale of buildings a long time ago because it was right It had created new problems and therefore the need to amend the law was strongly felt. It is forbidden to sell buildings and flats without formal regulation. He will be treated in accordance with the law.

    Keywords: Law, Pre-sale, Building, Arbitration, Dispute
  • elham dolati* Pages 91-116

    Mediation came into view as one of the restorative justice plans as a result of the evolution in jurists and criminologists\' ideology since the 70s. Police mediation which is placed in police-judiciary sort and before the court procedure, plays an effective role in deregulation because it’s the first step in facing. This kind of mediation has been prescribed in international documents and diverse countries’ laws such as Canada and New-Zealand. In Iranian law, in juridical texts, police mediation has not been predicted explicitly. Despite this, police forces acting out by inspiration of paragraph 8 of article 4 of the police force law of the Islamic Republic of Iran that is ratified in association with police forces duties in crime prevention in 1369. Present research studies police mediation role in Iranian law and international documents in a descriptive-analytical manner, and results show that normative and systematic implementation of mediation by police needs clarification in juridical texts and provision required instructions for police force. In the code of criminal procedure law approved in 1392, mediation in punishable crimes of the level of 6, 7, and 8 which their retribution is suspended, has been predicted. However, it\'s applicable unofficially in Fixed punishment Crimes, nemesis, wergild, and level of 1 to 5 of Tazirat including visible and invisible crimes. Nevertheless, are not prosecutable and trialable in unforgivable crimes from devotional aspects and is considered from penalty discount items. In crimes with social impact, criminal mediation is not acceptable, due to the impossibility of securement of the restorative justice.

    Keywords: police mediation, mediation in international documents, mediation bylaw, police mediation principles
  • marzieh kiani*, Asghar Porshams Pages 117-132

    Since the arrival of the car and other vehicles into the human life and incidents that have taken place, there was a need for more insurance than ever. Insurance companies covered the matter by covering a large number of insurance companies, thus taking responsibility for financial and criminal losses associated with the accidents. in iran, mandatory insurance law after several laws and with a series of changes and legislative policies was enacted in 1395 that, despite legislative legislative policies, there are numerous shortcomings in this field, and in addition to increasing fraud and abuse of different criminal elements in the insurance field, it is necessary to provide solutions in the prevention domain more than ever.

    Keywords: insurance, criminal policy, legislative policy, new insurance law
  • azita mohsenzadeh* Pages 133-157

    Evidence is the guidance of judges to discover the truth and make the final decision, so the role of evidence in procedure is very significant and substantial. Realization of the fair hearing in Court of Administrative Justice requires observance of special rules and principles in consideration of evidence so that administrative procedure goals and the principle of the \"rule of law\" will be realized. One of the important principles in fair hearing is the principle of correspondence in consideration of evidence. According to Organizations and Procedure in Court of Administrative Justice Act (Articles 29,30,83) the principle of correspondence in consideration of evidence isn\'t guaranteed competently, so that the citizen hasn\'t been informed of the administration\'s response and the evidence therefor the citizen will lose the defense opportunity and the possibility for rejection of those evidence. It is necessary that by predicting essential rules, the litigation right and possibility of conscious participation in administrative procedure will be guaranteed for citizen. On the other side, Consideration of evidence and issuance of reasonable and documentary decrees are essential to prevent judges from despotism so they should justify the principles and argue therefore parties involved in litigation will be aware of the reasons for acceptance and rejection of the claims and the evidence and fair hearing will be realized. Expert and educated judges are required for fulfillment of the above goals. Unfortunately some of the decrees in the Court aren\'t competently reasonable and documentary because the specialization is ignored in the Act.

    Keywords: evidence, principle of correspondence, reasonable, documentary decrees, fair hearing, Court of Administrative Justice
  • parnian mashayekh* Pages 159-175

    Every state needs adequate financial resources to pursue its goals and run its affairs, and the Islamic State is no exception and has to incur heavy costs and expenses in carrying out its duties. According to the laws and regulations governing the country, there are various ways to make money, which means that the government should actually be financed. The purpose of this paper, written with a descriptive-analytical approach and library resources, is to make the most of this research for practitioners, managers, economic planners, and the judicial community and lawyers.

    Keywords: Financial Resources, Islamic State, Zakat, Taxes