فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 45 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/28
  • تعداد عناوین: 31
|
  • علی خاجی*، محسن فدوی، سیده‌ سمانه میراسماعیلی، وحید قنبری، زهرا عباسی دولت‌آبادی، علی نصیری صفحه 1
  • سمیه حسین پورنیازی، پروین میرمیران* صفحه 2
    زمینه و هدف

    پژوهش بر مبنای جامعه، ماموریت اخلاقی سنگین تری نسبت به سایر پژوهش ها دارد، زیرا باید به این نتیجه برسد که چگونه می توان با روش بهتری مشکلات مربوط به سلامتی در جمعیت مورد پژوهش را بهبود بخشید و در عین حال از حقوق جمعیت مورد مطالعه خود حفاظت کرد. هدف از این مطالعه بررسی اصول اخلاقی در پژوهش های بر مبنای جامعه و رعایت آن در سطوح مختلف جامعه، کارکنان و شرکت کنندگان است.

    مواد و روش ها

    این مقاله مروری پایگاه های اطلاعاتی Web of Science، Pubmed، Scopus، Google Scholar، بانک اطلاعات نشریات ایران (Magiran)، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) با واژگان کلیدی Ethic و Community Based Studies و Population Based Studies جستجو شد.

    یافته ها

    پنج اصل اخلاقی که باید در پژوهش های بر مبنای جامعه در نظر گرفته شود، شامل 1 محافظت از سلامتی و تندرستی جمعیت ها؛ 2 احترام به جمعیت ها و حق آن ها در رابطه با تصمیم گیری برای خود؛ 3 حفاظت از جمعیت آسیب پذیر و لزوم توضیحات ویژه در مورد پژوهش؛ 4 حفاظت از اطلاعات محرمانه، یکپارچگی و محترم شمردن جمعیت ها؛ 5 توزیع عادلانه فواید حاصل از تحقیق در جمعیت ها و اهمیت ایجاد زیرساخت ها. این اصول اخلاقی باید در سه سطح شامل جوامع بزرگ تر که در آن ها پژوهش اجرا می شود (جوامع میزبان)، کارکنان و شرکت کنندگان در پژوهش لحاظ شود.

    ملاحظات اخلاقی

    صداقت و امانتداری در گزارش مقالات رعایت شد و یافته های حاصل از این مقالات بدون سوگیری بیان شد.

    نتیجه گیری

    رعایت اخلاق در پژوهش مانند ارایه نتایج به جامعه سبب مشارکت فعال جامعه در پیشرفت پژوهش های مبتنی بر جامعه می شود.

    کلیدواژگان: اخلاق، مطالعات بر مبنای جامعه
  • علی خاجی* صفحه 3
    زمینه و هدف

    لازمه کنترل و مقابله با اپیدمی ها اتخاذ تصمیماتی است که می تواند زندگی عادی افراد بسیاری را تحت الشعاع قرار دهد. یکی از این تصمیمات ایجاد قرنطینه برای افرادی است که احتمال ابتلا آن ها به بیماری عفونی واگیردار می رود. هدف از انجام این مطالعه بررسی ملاحظات اخلاقی مرتبط با برقراری قرنطینه و یا ایزوله کردن مبتلایان به بیماری های واگیردار است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری است که با استفاده از جستجو در پایگاه های داده های مربوط داخلی (ایران مدکس (IranMedex)، مگیران (MagIran)) و خارجی (پابمد (Pubmed)) با استفاده از اپیدمی (Epidemic)، قرنطینه (Quarantine)، ایزوله کردن (Isolation)، ایران (Iran)، بیماری عفونی (infectious Disease) و اخلاق پزشکی (Medical Ethics) استفاده گردید. سپس چکیده مقالات بازیابی شده مورد بررسی قرار گرفته و پس از حذف مقالات تکراری و غیر مرتبط، محتوی مقالات مرتبط تحلیل شد.

    یافته ها

    تصمیم گیری بر اساس مبانی علمی ثابت شده، تناسب سود و زیان ناشی از قرنطینه و کاستن از بار منفی آن، دوری از هر گونه تبعیض (اعم از قومیت، نژاد، جنسیت و...) و منصفانه بودن تصمیمات ضروری است. تلاش برای جبران خسارات (روانی، جسمی و مادی) احتمالی ناشی از قرنطینه و ایجاد کم ترین محدودیت و همچنین قوه قهریه برای اجرای قرنطینه الزامی است. شفافیت در تصمیم گیری، پاسخگوی، ثبات در اجرا برنامه ها و در عین حال انعطاف پذیری از الزامات این کار است.

    ملاحظات اخلاقی

    ضمن رعایت امانت داری در تحلیل، گزارش متون و استناددهی، تلاش گردید انتشار نتایج به دور از هرگونه سوگیری انجام پذیرد.

    نتیجه گیری

    توجه به مباحث اخلاقی مطرح شده می تواند باعث افزایش اعتیاد افرادی گردد که باید در قرنطینه قرار گیرند و این ضمن افزایش همکاری ایشان تضمین کننده به نتیجه رسیدن این پروسه است.

    کلیدواژگان: اپیدمی، قرنطینه، ایزوله کردن، ایران، بیماری عفونی، اخلاق پزشکی
  • شهناز واحد بارنجی، صادق ملکی آوارسین* صفحه 4
    زمینه و هدف

    بر اساس شواهد موجود، بلوغ حرفه ای افراد و برخورداری از پختگی شغلی و روانی و توانایی تشخیص و قضاوت بالا، آن ها را از ارتکاب به خطاها و انحرافات سازمانی مصون نگه داشته و باعث افزایش سطح اعتماد و صداقت بین آن ها می شود که در توسعه سازمان اهمیت ویژه ای دارد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بلوغ حرفه ای و کمال گرایی کارکنان و اساتید با فضیلت سازمانی انجام شده است. مواد و روش ها: این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بوده که در سال 1396 با جامعه آماری 101 نفر از کارکنان و اساتید دانشکده پرستاری و مامایی تبریز و حجم نمونه 80 نفر که بر اساس جدول مورگان برآورد و به روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شده بود، انجام گرفته است. برای جمع آوری داده ها، از سه نوع پرسشنامه استاندارد، شامل فضیلت سازمانی، رشد حرفه ای و مقیاس کمال گرایی استفاده گردید که پایایی آن ها بر اساس ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 0/88، 0/85 و 0/89 به دست آمد. داده های حاصل با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه مورد آزمون قرار گرفتند و با نرم افزار SPSS 23 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بلوغ حرفه ای با فضیلت سازمانی دارای رابطه مثبت و معناداری است (r=0/71 ،P<0/05)، ولی بین کمال گرایی و فضیلت سازمانی رابطه معناداری وجود نداشت (r=0/41 ،P<0/05). بلوغ حرفه ای می تواند تغییرات فضیلت سازمانی کارکنان و اساتید دانشکده پرستاری و مامایی تبریز را 69% به صورت معنی داری پیش بینی کند (r2=0/48 ،P<0/05).

    ملاحظات اخلاقی

    قبل از اجرای پرسشنامه ها، ابتدا در مورد هدف از این پژوهش و همچنین محرمانه بودن نتایج، به مشارکت کنندگان توضیح داده شد و با اخذ رضایت نامه آگاهانه کتبی در تحقیق شرکت کردند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق، بلوغ حرفه ای بیشترین ارتباط را در شکل گیری فضیلت سازمانی دارد، می توان با تقویت انجمن های علمی در محیط دانشگاه، برای اعتلای حرفه ای اساتید در حوزه های تدریس، پژوهش و فعالیت های علمی دیگر و همچنین برای کارکنان از طریق واگذاری مسوولیت های مناسب، فضای مناسبی را برای مشارکت فراهم کرد.

    کلیدواژگان: بلوغ حرفه ای، کمال گرایی، فضیلت سازمانی
  • حسن عدالتخواه، سعید صادقیه اهری، معصومه آزادخانی، منصوره کریم اللهی* صفحه 5
    زمینه و هدف

    اساتید بالینی به عنوان الگوهای عملی نقش به سزایی در آموزش رفتار حرفه ای برای دانشجویان گروه پزشکی دارند. هدف این مطالعه بررسی میزان آگاهی و رعایت اخلاق حرفه ای در پزشکان شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در سال 1396 بود. مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 50 نفر از اساتید بالینی شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، به روش سرشماری و به صورت خودسنجی وارد مطالعه شدند. پرسشنامه دیوید موزیک، پس از تایید روایی و پایایی به اساتید ارایه شد و داده ها پس از جمع آوری، به کمک نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از شاخص های آماری توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    میانگین میزان توانمندی و آگاهی پزشکان بخش های مختلف در مورد شاخص های اخلاق حرفه ای در 7/91 درصد در حد عالی، 8% در حد قابل قبول و 3/0 درصد در حد غیر قابل قبول برآورد شد و میزان به کارگیری شاخص های اخلاق حرفه ای توسط پزشکان در محیط های بالینی، در 84/90 درصد در حد عالی، 7/8 درصد در حد قابل قبول و 0/46 درصد در حد غیر قابل قبول برآورد گردید.

    ملاحظات اخلاقی

    پس از کسب مجوز از کمیته اخلاق دانشگاه، پژوهشگر با معرفی خود به پزشکان توضیحات کافی را در مورد هدف از انجام این مطالعه ارایه کرده و رضایت آگاهانه شفاهی و کتبی کسب و به منظور رعایت اصول اخلاق پزشکی اطلاعات پس از جمع آوری به طور محرمانه نگهداری و نتایج بدون ذکر نام گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد در ارزیابی به شیوه خودسنجی، آگاهی و به کارگیری شاخص های اخلاق حرفه ای بین اساتید بخش های مختلف در حد مطلوب بود، هرچند در برخی از حیطه ها مانند مهارت های رهبری، مهارت های سازمانی و مدیریتی و قوه ابتکار و ابداع در ارایه درمان به بیماران، مداخلات آموزشی و فرهنگی بیشتری لازم است، در عین حال تدوین ساز و کار ارزشیابی 360 درجه ای با رویکرد مشاهده ای در این خصوص توصیه می شود.

    کلیدواژگان: حرفه گرایی، بخش های آموزشی، خودارزیابی، شاخص های حرفه ای
  • معصومه برخورداری شریف آباد*، محمود حکایتی، خدیجه نصیریانی صفحه 6
    زمینه و هدف

    دیسترس اخلاقی یکی از موضوعات شایع مطرح شده در پرستاری است که می تواند تاثیرات متفاوتی بر سلامت و عملکرد پرستاران و بیماران و سازمان های بهداشتی درمانی داشته باشد. تاب آوری، به عنوان ظرفیت های اجتماعی و شخصی برای بازیابی، سازگاری و تداوم در برابر سختی ها تعریف شده که می تواند به پرستاران در کاهش دیسترس اخلاقی کمک کند. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط دیسترس اخلاقی و تاب آوری در پرستاران انجام شد.

    مواد و روش ها 

    این مطالعه از نوع همبستگی مقطعی بر روی 250 پرستار شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی شهر یزد در سال 1398 که به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل سه پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، دیسترس اخلاقی تعدیل شده همریک و همکاران و تاب آوری کانر و دیویدسون بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون تعقیبی توکی و پیرسون) در نرم افزار آماری SPSS 20 انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین میانگین نمره دیسترس اخلاقی و تاب آوری پرستاران ارتباط آماری معنی داری وجود ندارد (P=0/67 ،r=0/027). از بین ابعاد تاب آوری بین «کنترل» و «پذیرش مثبت تغییر و روابط ایمن» با دیسترس اخلاقی ارتباط معکوس و معنی داری وجود دارد (0/05>P). میانگین نمره دیسترس اخلاقی 9/99±31/36 بود که نشان دهنده سطح متوسط دیسترس اخلاقی است. میانگین نمره تاب آوری پرستاران 11/11±64/87 بود. بالاترین نمره مربوط به بعد «تاثیرات معنوی» (20/22±68/05) و پایین ترین نمره مربوط به بعد «اعتماد به غرایز فردی، تحمل عاطفه منفی» (13/38±60/44) بود. ارتباط آماری معنی داری بین دیسترس اخلاقی و جنس، وضعیت تاهل، وضعیت نوبت کاری، گروه های سنی، وضعیت استخدامی و سابقه کاری وجود داشت (0/05>P). همچنین تاب آوری با متغیرهای جنس، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و وضعیت استخدامی ارتباط آماری معنی دار داشت (0/05>P).

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه توسط کمیته اخلاق در تحقیقات پزشکی تایید شده است. ملاحظات اخلاقی نظیر تکمیل فرم رضایت آگاهانه، مشارکت داوطلبانه، توضیح اهداف تحقیق و اطمینان در مورد محرمانه بودن اطلاعات رعایت گردید.

    نتیجه گیری

    افراد با توانایی «کنترل» و «پذیرش مثبت تغییر و روابط ایمن» بالاتر، دیسترس اخلاقی کم تری را تجربه می کنند، لذا می توان با به کاربردن استراتژی های آموزشی ارتقادهنده این ابعاد و حمایت مدیران پرستاری، موجبات کاهش دیسترس اخلاقی و پیامدهایی نظیر حفظ نیروی کار و ارتقای کیفیت مراقبت از بیمار را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، تاب آوری، پرستار
  • ترانه تقوی لاریجانی، کوروش جودکی* صفحه 7
    زمینه و هدف

    پرستاران نقش بسیار مهم و پررنگ در مجموعه بهداشت و درمان دارند و ترک خدمت از طرف آن ها موجب اختلال در کارکرد سازمان می شود. عواملی زیادی می تواند در ارتباط با ترک خدمت از طرف پرستاران باشد. هدف از این تحقیق بررسی ارتباط بین تنش اخلاقی در بخش های مراقبت ویژه و تمایل به ترک خدمت توسط پرستاران می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک پژوهش توصیفی همبستگی می باشد که با استفاده از نمونه گیری به روش سرشماری بر روی 117 نفر از پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه (Intensive Care Units) بیمارستان های شهر قم در سال 1395 انجام شد. داده ها با استفاده مقیاس 12 سوالی پیش بینی ترک خدمت هینشاو (Hinshaw) و پرسشنامه 30 سوالی جامتون جمع آوری شد. سپس داده ها توسط نرم افزار SPSS 16 آمار توصیفی و آزمون های آماری رگرسیون چندمتغیره لجستیک، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین تنش اخلاقی و تمایل به ترک خدمت در پرستاران بخش های مراقبت ویژه ارتباط معنی دار وجود دارد (p=0.03, OR:2.44). میانگین نمره تنش اخلاقی در شرکت کنندگان در پژوهش 137/53 با انحراف معیار 23/14 بود. همچنین میانگین نمره تمایل به ترک خدمت در پرستاران 3/44 با انحراف معیار 0/948 بود.

    ملاحظات اخلاقی

    این مقاله حاصل طرح پژوهشی مصوب در دانشگاه علوم پزشکی قم می باشد. در طول فرایند پژوهش سیاست های اخلاقی دانشگاه مطابق با اصول بیانیه هلسینکی از جمله اخذ رضایت آگاهانه از واحدهای پژوهش و آزادبودن آن ها جهت شرکت در پژوهش رعایت شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه لزوم توجه هرچه بیشتر مسوولین حوزه سلامت به تنش اخلاقی و ترک خدمت توسط پرستاران نمایان است، لذا تدابیری باید در نظر گرفت تا چالش های اخلاقی، تنش اخلاقی و به دنبال آن ترک خدمت در محیط بالینی کم تر شود.

    کلیدواژگان: تنش اخلاقی، تمایل به ترک خدمت، پرستاران بخش مراقبت های ویژه
  • طاهره باقرزاده، مژگان ضرغامی فرد *، علی حیرانی صفحه 8
    زمینه و هدف

    علی رغم تلاش بیمارستان ها، سرعت کاهش اشتباهات پزشکی هنوز هم آهسته است. بسیاری از خطاها اتفاق می افتد و هزاران بیمار و پزشک در اثر خطاهای پزشکی رنج می برند. اعضای سازمان های بهداشتی و درمانی، عموما برای افشای خطاهای پزشکی و عذرخواهی از فرد آسیب دیده، آموزشی نمی بینند و ممکن است از افشای خطا و عذرخواهی خودداری کنند. هدف این پژوهش، واکاوی پدیده عذرخواهی پزشکان متعاقب وقوع خطاهای پزشکی است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، کیفی (مبتنی بر مصاحبه) با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی است. داده ها با انتخاب هدفمند 25 نفر از پزشکان و دستیاران ارشد شاغل در بیمارستان های شهید محمدی، کودکان و خلیج فارس بندرعباس از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته گردآوری شد. استراتژی تحلیل داده ها، تحلیل مضمون است بدین منظور از نرم افزار MAXQDA 10 کمک گرفته شد. بازه زمانی پژوهش سال 98-1397 است.

    یافته ها

    در این پژوهش سه مضمون فراگیر (پیشایندها، پدیده عذرخواهی پزشکان و پیامدها)، هشت مضمون سازمان دهنده (هنجارهای جامعه پزشکی، عوامل اجتماعی، عوامل فردی، اجزای عذرخواهی، شرایط عذرخواهی، کسب مقبولیت اجتماعی، فشارهای درونی و بیرونی و تسهیل شرایط درمان برای بیمار و پزشک) و 27 مضمون پایه شناسایی شد.

    ملاحظات اخلاقی

    برای انجام پژوهش کد اخلاق با شناسه ir.hums.rec.1397.237 از کمیته اخلاق دریافت شد. برای داوطلبانه بودن شرکت در پژوهش ابتدا فرم رضایت نامه کتبی به افراد داده شد و پس از اعلام رضایت، اجازه برای مصاحبه و یادداشت برداری کسب شد. در زمینه محرمانه بودن اطاعات شخصی به آن ها اطمینان داده شد.

    نتیجه گیری

    ترس از تبعات قانونی و از دست دادن اعتبار باعث می شود که پزشکان را در ارایه عذرخواهی محتاط تر، اما مولفه های آموزش، فرهنگ و ویژگی شخصیتی، ارایه و پذیرش عذرخواهی را تسهیل می کنند. از سویی دیگر، انجام عذرخواهی روابط بیمار و پزشک را بهبود داده و از بروز مشکلاتی مانند فشارهای روحی و روانی و پیگیری قانونی جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: خطای پزشکی، عذرخواهی، تحلیل مضمون، پژوهش کیفی
  • ملیحه داودی، سیده سارا افرازنده، الناز یزدان پرست *، سید حسن قربانی، امیرحسین صادقیان، کاوه جبرئیلی صفحه 9
    زمینه و هدف

    یادگیری اخلاق می‌تواند اثربخشی دانش‌آموختگان هر رشته‌ای را به عنوان مراقبت‌کنندگان افزایش دهد. بنابراین تربیت پرستاران حرفه‌ای که قادر باشند در تصمیم‌گیری‌ها و چالش‌های اخلاقی به نحوی موثر عمل نمایند، ضروری است، لذا پژوهش حاضر با عنوان تاثیر کارگاه اصول اخلاق حرفه‌ای بر درک دانشجویان پرستاری از رفتارهای مراقبتی انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با دو گروه آزمون و کنترل بوده است. جامعه مطالعه شامل کلیه دانشجویان پرستاری ‌ترم 6 دانشکده پیراپزشکی فردوس و پرستاری قاین بود که به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. به این ‌ترتیب دانشجویان دانشکده فردوس (35 نفر) به عنوان گروه آزمون و دانشجویان دانشکده قاین (35 نفر) به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. جهت سنجش درک رفتارهای مراقبتی از نسخه ویرایش‌شده نهایی CDI-35 (Caring Dimension Inventory 35) استفاده شد. مداخله در طی سه روز انجام شد. جمع‌آوری داده‌ها به صورت قبل و بعد از مداخله انجام شد. برای تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS 18 آمار توصیفی و آزمون‌های t تست مستقل و زوجی استفاده شد.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد که اختلاف معناداری بین میانگین نمره کل درک دانشجویان از رفتارهای مراقبتی (p=0/005) سایر زیر حیطه‌های پرسشنامه شامل مراقبت تکنیکی حرفه‌ای (p=0/002) و مراقبت حمایتی (p=0/02) قبل و بعد از مداخله آموزشی وجود داشت.

    ملاحظات اخلاقی

    درباره اهداف پژوهش و رعایت محرمانگی اطلاعات به شرکت‌کنندگان توضیح داده شده و رضایت آگاهانه کتبی جهت شرکت در مطالعه از آنان اخذ گردید. نتیجه‌گیری: آموزش کارگاهی اخلاق حرفه‌ای باعث افزایش درک دانشجویان از رفتارهای مراقبتی شده است. بنابراین این مداخله به عنوان یکی از روش‌های آموزشی موثر بر ارتقای درک از رفتارهای مراقبتی دانشجویان کاربرد دارد و می‌توان با اجرای آن به بهبود مراقبت‌های دریافتی مددجویان کمک کرد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، رفتار مراقبتی، دانشجوی پرستاری
  • آزاده عسکری، صمد رحمتی* صفحه 10
    زمینه و هدف

    احساس خستگی پرستاران در کار می‌تواند بر پیامدهای مراقبت از بیمار تاثیر گذاشته و منجر به افزایش بروز خطاها شود و هزینه‌های قابل توجهی به سیستم مراقبت سلامت تحمیل می‌کند، لذا شناسایی عوامل مرتبط با احساس خستگی پرستاران در کار ضرورت می‌باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط خشنودی از درآمد، ترس از خشونت و ویژگی شخصیتی وجدانی‌بودن با احساس خستگی در کار در پرستاران بیمارستان‌های شهر آبادان انجام گرفته است.

    مواد و روش‌ها

    در یک مطالعه توصیفی همبستگی تعداد 150 نفر از پرستاران، بیمارستان‌های شهر آبادان، در نیمه دوم سال 1397 با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای دو مرحله انتخاب و مقیاس خستگی پرستاران رسولی و همکاران، پرسشنامه خشنودی از درآمد Heneman & Schwab، پرسشنامه ترس از جرم احمدی و همکاران و زیرمقیاس وجدانی‌بودن از پرسشنامه شخصیتی نیو فرم کوتاه (NEO-FFI) را تکمیل نمودند. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS 24 و با استفاده از آزمون‌های آماری ضریب همبستگی Pearson و تحلیل Regression چندمتغیره تحلیل گردید. 

    یافته‌ها

    پرستاران در دامنه سنی 40-31 سال، با میانگین و انحراف معیار سنی 07/6±05/35 قرار داشتند، 7/68 درصد از پرستاران زن و 3/31 درصد مرد بودند، 3/37 درصد از آنان مجرد و 7/62 درصد متاهل بودند. تحصیلات 3/89 درصد از پرستاران لیسانس و 7/10 درصد فوق ‌لیسانس بود. سابقه خدمت پرستاران در دامنه 21-5/1 سال، با میانگین و انحراف معیار سابقه خدمت 68/4±97/10 قرار داشت. میانگین و انحراف معیار خشنودی از درآمد 49/12±27/40، ترس از خشونت 34/16±06/53، ویژگی شخصیتی وجدانی‌بودن 59/5±34/50 و احساس خستگی در کار 67/17±79/53 بود. بین خشنودی از درآمد (01/0>p، 49/0-=rs) و ویژگی شخصیتی وجدانی‌بودن (01/0>p، 32/0-=rs) با احساس خستگی در کار ارتباط منفی معنادار وجود داشت، در حالی ‌که ترس از خشونت با احساس خستگی در کار ارتباط مثبت معنادار وجود داشت (01/0>p، 23/0=rs). 36% از کل واریانس احساس خستگی پرستاران توسط خشنودی از درآمد، ترس از خشونت و ویژگی شخصیتی وجدانی‌بودن تبیین گردید.

    ملاحظات اخلاقی

    رضایت آگاهانه شفاهی از شرکت‌کنندگان کسب گردید و به آنان درباره محرمانگی اطلاعات، اطمینان داده شد. نتیجه‌گیری: یافته‌ها بر نیاز به برنامه‌ریزی برای افزایش سطح درآمد پرستاران، حمایت و پشت‌یابی از آنان در برابر خشونت‌های محیط پراسترس بیمارستان‌ها و گمارش پرستاران بر اساس میزان وجدانی‌بودن آنان به منظور کاهش احساس خستگی، دلالت دارد.

    کلیدواژگان: خشنودی از درآمد، ترس از خشونت، وجدانی بودن، احساس خستگی، پرستاران
  • فاطمه حسنی علی ملک، امید ساعد *، تارا زهرائی صفحه 11
    زمینه و هدف

    اطلاع بیمار مبتلا به سرطان از بیماری خود، باعث درک بهتر بیماری و پیگیری دقیق‌تر درمان می‌شود. با توجه به ضرورت آگاهی بیمار سرطانی از تشخیص خود در روند درمان، موضوع چالش‌انگیز حال‌حاضر، بررسی جنبه های اخلاقی افشاسازی تشخیص به بیماران مبتلا به سرطان است. بنابراین هدف این مطالعه، مرور مطالعات داخلی انجام‌شده در مورد ملاحظات اخلاقی افشای تشخیص به بیماران سرطانی است.

    مواد و روش‌ها

    جستجوی سیستماتیک در پایگاه‌های اطلاعاتی داخلی مگ‌ایران، علم‌نت، ایران‌داک و نورمگ با واژگان کلیدی بیان تشخیص، افشای تشخیص، حساسیت اخلاقی، ملاحظات اخلاقی، بیماران سرطانی و بیماران مبتلا به سرطان به زبان فارسی صورت گرفت. هیچ‌گونه محدودیت زمانی در انتخاب مقالات نبود. از 24 مقاله مورد بررسی، بر اساس ملاک‌های ورود و خروج 14 مقاله خارج شدند و تحلیل نهایی در مورد 10 مقاله صورت پذیرفت.

    یافته‌ها

    نتایج این مطالعه نشان می‌دهد عمده پزشکان تمایل به افشای تشخیص دارند. آن‌ها تمایل دارند تشخیص توسط خودشان بلافاصله و به صورت صریح و دریک جلسه و به طور تفصیلی بیان شود. تمایل پزشکان به افشا به متغیرهای مانند سن بیماران و تخصص آن‌ها وابسته است. بیشتر بیمارانی که از تشخیص خود اطلاع دارند، در انتخاب درمان مشارکت فعال‌تری از خود نشان می‌دهند. بیماران ترجیح می‌دهند افشا، تدریجی و متناسب با درک آن‌ها ارایه شود. بیماران در هنگام افشای تشخیص به حمایت از طرف خانواده، کارکنان بهداشتی، سازمان‌های حمایتی و اطلاع‌رسانی درست احتیاج دارند.

    ملاحظات اخلاقی

    صداقت و امانتداری در گزارش متون، استناددهی به منابع و پرهیز از هرگونه سوگیری رعایت گردید. نتیجه‌گیری: چگونگی بیان تشخیص و در نظرگرفتن مولفه‌های روانی و معنوی بیماران و خانواده‌های آن‌ها از یکسو و ویژگی‌های روان‌شناختی پزشکان از سوی دیگر از چالش‌های مهم در این فرایند در ایران هستند که احتیاج به بررسی بیشتر دارند.

    کلیدواژگان: افشای تشخیص، حقیقت گویی، حساسیت های اخلاقی، ملاحظات اخلاقی، بیماران مبتلا به سرطان
  • فائزه خواجه میرزایی، اکرم ثناگو، ناصر بهنام پور، غلامرضا روشندل، لیلا جویباری* صفحه 12
    زمینه و هدف

     شناسایی و مستندسازی نگرش پرستاران به مراقبت در مراحل پایانی عمر به برنامه‌ریزی و ادغام مداخلات لازم در جهت تصحیح آن‌ها و ارزیابی بر اساس نقاط ضعف کمک می‌کند. هدف از مطالعه حاضر تعیین نگرش پرستاران بخش‌های مراقبت ویژه به مراقبت از بیماران در مرحله پایان حیات بوده است.

    مواد و روش‌ها

    در این پژوهش توصیفی تحلیلی، مقطعی در سال 1398 از طریق تمام شماری 101 پرستار واجد معیارهای ورود به مطالعه از دو مرکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی گلستان مورد بررسی قرار گرفتند. از پرسشنامه روا و پایای نگرش به مراقبت‌های پایان حیات فروملت (Frommelt) استفاده شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 18 و آزمون‌های تی مستقل، ضریب همبستگی، من ویتنی، کروسکال والیس در سطح معنی‌داری 0/05 انجام شد.

    یافته‌ها

    میانگین نمره نگرش پرستاران بخش‌های مراقبت ویژه به مراقبت از بیماران در مراحل پایان حیات 8/77±105/25 بود. 95% پرستاران نمره نگرش بالایی نسبت به مراقبت بیمار در مراحل پایان حیات داشتند. بین نگرش پرستاران بخش‌های مراقبت‌های ویژه به مراقبت‌های پایان حیات با نوع استخدام (P-value=0/019) و سمت کاری (P-value=0/003) ارتباط معنی‌دار آماری وجود داشت.

    ملاحظات اخلاقی

    کلیه اصول اخلاق در پژوهش از قبیل اخذ رضایت‌نامه آگاهانه و محرمانه بودن هویت فردی مشارکت‌کنندگان رعایت گردید.

    نتیجه‌گیری

    نگرش پرستاران بخش‌های مراقبت ویژه به مراقبت از بیمار در مرحله پایان حیات مثبت بود. حساس‌کردن مسوولین پرستاری از طریق آموزش به این نوع مراقبت و موظف‌کردن دولت به استخدام رسمی پرستاران می‌تواند بر نگرش مراقبتی پرستاران تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: نگرش، مراقبت پایان حیات، بخش مراقبت ویژه، پرستاران، مطالعات مقطعی، ایران
  • محمدجواد حسین آبادی فراهانی، عباس عباس زاده، فریبا برهانی* صفحه 14
    زمینه و هدف

    حساسیت اخلاقی اولین مولفه برای رعایت اخلاق در پرستاری است، اما به سبب برخی موانع گاهی پرستاران حساسیت لازم را ندارند و نوعی سردرگمی و گاهی بی‌اهمیتی و بی‌توجهی در مواجهه با موضوعات اخلاقی در آن‌ها وجود دارد. از این ‌رو این مطالعه با هدف تعیین میزان حساسیت اخلاقی و ابعاد آن در میان پرستاران شاغل در بخش‌های ویژه در سال 1393 انجام شده است.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه توصیفی، 153 پرستار شاغل در بخش‌های ویژه بیمارستان‌های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی شهر تهران، به روش تمام شماری مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه اصلاح‌شده حساسیت اخلاقی (MMSQ) استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها از طریق آزمون‌های آماری تی مستقل و واریانس یک‌طرفه با استفاده از نرم‌افزار SPSS 16 انجام پذیرفت.

    یافته‌ها

    نتایج مطالعه نشان داد که پرستاران دارای سطح متوسطی (7/8±68/6) از حساسیت اخلاقی بودند. همچنین پرستاران در میان ابعاد حساسیت اخلاقی، در حیطه «اظهار خیرخواهی» بیشترین (17/1) و در حیطه «دانش حرفه‌ای» کم‌ترین (5/18) نمرات را کسب نمودند. از میان متغیرهای جمعیت‌شناختی سن دارای همبستگی مثبت (0/16=r) و معنی‌داری (0/04=P) با حساسیت اخلاقی بود. عواملی همچون جنس، بخش محل کار، وضعیت استخدام، نوبت کاری و سابقه گذراندن دوره‌های اخلاق با برخی ابعاد حساسیت اخلاقی در ارتباط بود. ملاحظات اخلاقی: پس از اخذ تاییدیه کمیته پژوهشی، در ابتدا اهداف مطالعه و عدم آسیب رساندن به پرستاران توضیح داده شد. سپس اطمینان داده شد که تکمیل پرسشنامه به صورت محرمانه و بی‌نام است و پرستاران حق دسترسی به نتایج مطالعه را خواهند داشت.

    نتیجه‌گیری

    ارتقای هرچه بیشتر سطح حساسیت اخلاقی پرستاران از طریق برگزاری دوره‌های آموزشی اخلاق حین تحصیل و ضمن خدمت جهت ارایه مراقبتی کامل و اخلاقی از سوی پرستاران، خصوصا شاغل در بخش‌های ویژه ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: حساسیت اخلاقی، پرستاران، اخلاق در حرفه پرستاری، مراقبت ویژه
  • سید رضا احسان پور* صفحه 15
    زمینه و هدف

    ربات‌های جنسی ابزارهای خودارضایی مدرن با حداکثر مشابهت جسمی با نمونه‌های انسانی هستند که بازار محصولات سکس را اشباع نموده‌اند. هدف از تولید این محصولات برآورده‌کردن تمایلات جنسی افراد (اعم از شهروندان عادی و افراد دارای معلولیت و نقص) و نیز رفع خلاهای عاطفی عنوان شده است.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه تحلیلی، منابع و مقالات منتشرشده مرتبط به ‌صورت هدفمند جستجو و بازیابی شده و سپس توجیهات موافق و مخالف با تولید و استفاده از ربات‌های جنسی از منظر اخلاقی و حقوقی مورد بحث و نقد قرار گرفت. یافته‌ها: از منظر موافقان اخلاقی‌بودن رابطه با ربات‌های جنسی، اولا مطابق با خودمختاری فرد و احترام به آزادی انتخاب او است؛ ثانیا از حیث سودمندی، این ربات‌ها دارای کارکردهای مثبتی همچون حمایت از زنان و نهاد خانواده، جایگزین مناسب ازدواج برای افراد فاقد توانایی تشکیل خانواده، پیشگیری از جرایم جنسی و نیز درمان برخی بیماران هستند؛ ثالثا به کارگیری ربات‌های مذکور هیچ ضرر جسمی و روحی را به دنبال نخواهد آورد؛ رابعا زمینه عدالت جنسی و بهره‌مندی همه اقشار جامعه از لذت مقاربت را فراهم می‌آورد. در مقابل، مخالفان با رد توجیهات فوق معتقدند که رواج این ربات‌ها، مخالف با طبیعت انسان بوده و نسبت به فواید محتمل، مضرات بیشتری همچون افزایش حس تنهایی در فرد، از بین‌ رفتن نهاد خانواده و تلون مزاج را به همراه خواهد آورد؛ مضافا آنکه به دلیل عدم ارضای کامل فرد رضایت یکسان عمومی را موجب نخواهد شد. از نظر حقوقی، برخی از حقوقدانان، رابطه جنسی با ربات‌ها را مشمول عنوان مجرمانه جریحه‌دارکردن عفت عمومی موضوع ماده 638 قانون تعزیرات مصوب 1375 می‌دانند و حال ‌آنکه صدق این عنوان محل تامل است.

    ملاحظات اخلاقی

    ملاحظات مربوط به اخلاق در پژوهش و نیز امانت در استناد به متون و ارجاع به منابع رعایت گردید.

    نتیجه‌گیری

    هرچند ربات‌های جنسی دارای برخی کارکردهای مثبت هستند، لیکن به دلیل آثار منفی بیشتری که به دنبال دارند، در کنار اخلاق‌گرایی قانونی و نیز ملاحظات مذهبی، گزینه‌ای غیر اخلاقی محسوب می‌شوند. در حقوق کیفری ایران نیز نمی‌توان به آسانی، رابطه جنسی با ربات‌ها را منطبق با عنوان مجرمانه خاصی دانست.

    کلیدواژگان: ربات های جنسی، اخلاق، حقوق، سودمندی، ضرر
  • حسین رحیمی کلور*، رضا کاظم زاده، عباس نجفی پور تابستانق صفحه 16
    زمینه و هدف

    یکی از ابعاد تحول و رشد افراد که از دوران کودکی تا بزرگسالی، در کنار دیگر ابعاد رشد شکل می‌گیرد، چگونگی و میزان رشد اخلاقی است. هوش اخلاقی توانایی تشخیص و تمیز درست از نادرست است. کسی دارای هوش اخلاقی است که از باورهای اخلاقی راسخ و قوی و توانایی عمل‌کردن به آن‌ها برخوردار باشد، به گونه‌ای که فرد به شیوه‌ای صحیح و محترمانه رفتار کند. لازم به ذکر است با توجه به فشارهای معمول در بیمارستان، کارکنان عملکرد اخلاقی متفاوتی در برخورد با دیگران دارند، اما با وجود اهمیت ارتباط بین هوش اخلاقی و مدیریت ریسک، این موضوع کم‌تر مورد بررسی قرار گرفته است. از این رو هدف این پژوهش بررسی ارزیابی میزان اثربخشی هوش اخلاقی بر مدیریت ریسک بیمارستانی و رضایت شغلی در بین کارکنان بیمارستان‌های شهر تبریز است. در این راستا با داشتن هوش اخلاقی، ریسک‌های موجود در بیمارستان کم‌تر می‌شود.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش پیش رو از نوع توصیفی همبستگی و مقطعی است. جامعه آماری کلیه کارکنان بیمارستان شهر تبریز که در سال 1397 مشغول فعالیت بودند (حدود 700 نفر)، است. بنابراین با استفاده از جدول مورگان، تعداد 250 نفر از کارکنان با نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از 3 پرسشنامه هوش اخلاقی بدیع و همکاران (1389 ش.)، پرسشنامه رضایت شغلی اسمیت کندال و هیولین (1969 م.) و پرسشنامه مدیریت ریسک زابلی (1388 ش.) استفاده شد و در نهایت داده‌ها با استفاده از روش معادلات ساختاری و نرم‌افزارهای SPSS 21 و LISREL مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد بین هوش اخلاقی با مدیریت ریسک بیمارستانی، بین هوش اخلاقی با رضایت شغلی، بین هوش اخلاقی با مدیریت ریسک بیمارستانی با میانجی‌گری رضایت شغلی و نهایتا بین هوش اخلاقی با رضایت شغلی با میانجی‌گری مدیریت ریسک بیمارستانی ارتباط مثبتی وجود دارد. در واقع در سطح اطمینان 95/0 درصد، چون مقدار آماره T از 96/1 بزرگ‌تر است، لذا فرضیه معنی‌دار است. مقدار عدد p-value نیز این نتیجه‌گیری را تایید می‌کند، چون مقدار عدد p-value از 05/0 کم‌تر است. همچنین ضریب مسیر چون از 6/0 بیشتر است، نشان می‌دهد بین متغیرهای دو به دو در مقاله، رابطه قوی برقرار است. بنابراین فرضیه معنی‌دار بوده و بین آن‌ها ارتباط مثبت وجود دارد.

    ملاحظات اخلاقی

    پیش از انجام این پژوهش، تمامی مشارکت‌کنندگان برگه‌های رضایت آگاهانه را امضا کردند.

    نتیجه‌گیری

    می‌توان نتیجه گرفت که داشتن هوش اخلاقی کارکنان در بیمارستان، موجب افزایش رضایت و مدیریت ریسک کارا در بیمارستان می‌گردد. بنابراین به منظور بهبود مدیریت ریسک و رضایت، می‌بایست به هوش اخلاقی توجه ویژه شود.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، مدیریت ریسک، رضایت شغلی
  • مریم خاندان*، عباس عباس زاده صفحه 17
    زمینه و هدف

    پرستاران در طول دوره کاری خود چالش‌های اخلاقی متعددی را تجربه می‌کنند و برای کاهش این چالش‌ها نیازمند ارتقای دانش و بهبود نگرش خود در رابطه با کدهای اخلاق پرستاری می‌باشند، لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش کدهای اخلاق پرستاری بر دانش و نگرش پرستاران شاغل در بخش‌های بزرگسالان بیمارستان‌های منتخب شهر کرمان انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه حاضر یک تحقیق نیمه‌تجربی است که 88 پرستار به صورت روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و سپس به طور تصادفی ساده به دو گروه 44 نفره در گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. سپس راهنمای جیبی در رابطه با کدهای اخلاق پرستاری در اختیار گروه مداخله قرار گرفت. قبل و بعد از مداخله، اطلاعات مورد نیاز توسط پرسشنامه جمع‌آوری گردید. جهت تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد.

    یافته‌ها

    میانگین نمرات حیطه دانش و نگرش گروه مداخله قبل از آموزش به ترتیب 64/0±52/19 و 59/0± 71/17 و بعد از آموزش 52/0±55/27 و 54/0±9/23 بود که در گروه مداخله اختلاف آماری معناداری مشاهده شد (000/0>p). ملاحظات اخلاقی: موضوع و روش مطالعه توسط کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی کرمان تایید شد. رضایت‌نامه آگاهانه کتبی توسط پرستاران امضا و بر مشارکت داوطلبانه، محرمانه بودن اطلاعات و خروج از مطالعه در هر زمان تاکید شد.

    نتیجه ‌گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش کدهای اخلاقی موجب افزایش دانش و بهبود نگرش پرستاران در گروه مداخله شده است. بنابراین پیشنهاد می‌شود که جهت ارتقای کیفیت خدمات سلامت، آموزش کدهای اخلاق پرستاری به عنوان جزء مهمی از آموزش پرستاری در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: آموزش، کدهای اخلاق پرستاری، دانش، نگرش
  • بهزاد دماری، علی اکبر زینالو، سید حسن امامی رضوی، حسین سالاریان زاده، عباس وثوق مقدم، علیرضا حیدری* صفحه 18
    زمینه و هدف

    ارایه مراقبت معنوی می‌تواند موجب کاهش دردهای جسمی و آسایش روانی گردد، ولی به بعد معنوی سلامت در بیمارستان توجه کم‌تری شده است. این مطالعه با هدف طراحی شیوه‌نامه اجرایی استقرار خدمات سلامت معنوی در بیمارستان‌های ایران انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    یک مطالعه توصیفی تحلیلی در قالب طراحی یک نظام در سه مرحله اصلی مرور منابع، مطالعه کیفی و طراحی شیوه‌نامه استقرار انجام شد. داده‌ها با استفاده از بررسی پایگاه‌های اطلاعاتی داخلی و خارجی و 6 جلسه بحث گروهی متمرکز جمع‌آوری شد. تحلیل ذی‌نفعان انجام شد و اصول طراحی تدوین و اجماع گردید. بر اساس پنج جزء اصلی یک سیستم، شیوه‌نامه استقرار خدمات سلامت معنوی در یک بیمارستان طراحی شد.

    یافته‌ها

    اصول طراحی شیوه‌نامه اجرایی شامل طراحی خدمات سلامت معنوی جامع و ادغام آن در سیستم موجود، تداوم مراقبت در ابعاد روانی و اجتماعی، مشارکت مدیریت ارشد بیمارستان و پزشکان و پرستاران، مبتنی بر شواهدبودن دستورالعمل‌های اجرایی و تاکید بر خدمات سلامت معنوی به عنوان یک ارزش سازمانی است. اهداف مورد انتظار از اجرای این شیوه‌نامه افزایش رضایت بیماران، تسهیل بهبود بیماری‌های حاد و افزایش تاب‌آوری در بیماری‌های صعب‌العلاج، کاهش مراجعات بیماران بهبود وضعیت‌های معنوی و مذهبی و افزایش مهارت‌های معنوی و افزایش اتخاذ رفتارهای سالم است. فرایند اصلی خدمات سلامت معنوی شامل سه جزء اصلی شیوه اجرایی ارزیابی سلامت معنوی توسط پزشک، اصول اجرایی مشاوره سلامت معنوی توسط مشاور منتخب، خدمات حمایتی شامل تسهیلات بیمارستانی در زمان بستری و آموزش بیمار زمان ترخیص و حمایت‌های پس از ترخیص است.

    ملاحظات اخلاقی

    اهداف و محتوای مطالعه برای همه مشارکت‌کنندگان توضیح شد و پس از کسب رضایت آگاهانه، مصاحبه‌ها ضبط شد. در زمینه محرمانه‌ماندن اطلاعات به شرکت‌کنندگان اطمینان داده شد.

    نتیجه‌گیری

    پیاده‌سازی شیوه‌نامه اجرایی طراحی‌شده، نیازمند ایجاد بسترهای حمایت سیاسی، ابعاد ساختاری و عملیاتی، مهارت‌های بالینی و ارتقای رفتار و فرهنگ مخاطبان است. مدیران اجرایی جهت استقaرار شیوه‌نامه باید منابع مالی، انسانی، تجهیزاتی و اطلاعاتی مورد نیاز را جذب نموده و به نتایج امکان‌سنجی حاصل از مطالعه توجه نمایند.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، استقرار، شیوه نامه اجرایی، بیمارستان
  • اکرم سلامت، مرجان مردانی حموله *، علی ملکی صفحه 19
    زمینه و هدف

    خطاهای دارویی یکی از شایع‌ترین خطاها در پرستاری بالینی به شمار می‌آیند. این مطالعه با هدف تعیین دلایل وقوع خطاهای دارویی، عدم گزارش آن‌ها و فراوانی وقوع این خطاها در بخش‌های مراقبت ویژه صورت گرفت.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش توصیفی مقطعی در سال 1398 انجام شد. نمونه پژوهش شامل 200 نفر از پرستاران شاغل در بخش‌های مراقبت ویژه مراکز آموزشی درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی ایران و تهران بود که به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای با تخصیص متناسب جهت پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها، فرم اطلاعات فردی و پرسشنامه روا و پایاشده خطای دارودهی بود. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون‌های آنالیز واریانس و تی مستقل) تحت نرم‌افزار SPSS 16 تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    در این مطالعه، خطای سیستمی با میانگین نمره 2/1±1/4 و خطای داروخانه‌ای با میانگین نمره 1/1±5/2 بیشترین و کم‌ترین دلایل وقوع خطاهای دارویی بودند. همچنین دلایل مدیریتی با میانگین نمره 1±8/3 و دلایل مربوط به اختلاف نظر در مورد تعریف خطای دارویی با میانگین نمره 1/1±6/2 بیشترین و کم‌ترین علت عدم گزارش خطای دارویی اعلام شد. همچنین خطای وریدی با 56/22 درصد، فراوانی بالاتری نسبت به خطای غیر وریدی با 89/21 درصد داشت. در میان مشخصات فردی، بین وقوع خطای دارویی با سن (029/0P=) و سابقه کار در بخش فعلی (007/0P=)، طبق آزمون آماری آنالیز واریانس، ارتباط معنی‌دار آماری وجود داشت.

    ملاحظات اخلاقی

    این مقاله حاصل طرح پژوهشی مصوب در دانشگاه علوم پزشکی ایران است. در طول فرایند پژوهش، سیاست‌های اخلاقی دانشگاه طبق اصول بیانیه هلسینکی، از جمله اخذ رضایت آگاهانه از پرستاران و آزادبودن آنان جهت شرکت در مطالعه، رعایت گردید.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، ضروری است به منظور کاهش بروز خطا توسط پرستاران، شرایطی ایجاد شود تا از بروز خطاهای سیستمی در بیمارستان کاسته شود. همچنین بر مدیران پرستاری واجب است که بستری فراهم نمایند تا پرستاران بتوانند خطاهای خود را گزارش دهند. به علاوه، این مدیران باید نسبت به پایش دقیق دارودادن توسط پرستاران به ویژه داروهای وریدی، اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: خطاهای دارویی، پرستار بخش، مراقبت ویژه
  • محمد مهدی ولی زاده*، ابوالقاسم ولی زاده صفحه 20
    زمینه و هدف

    بلایای فراگیر و اپیدمی‌ها، جوامع بشری را با چالش‌هایی رو به رو می‌سازند و از این میان، چالش‌های اخلاقی، مهم‌ترین و سخت‌ترین آن‌ها به شمار می‌آیند. شیوع ویروس کرونا، چالش‌ها و دوراهی‌های اخلاقی متعددی برای انسان‌ها به وجود آورده که شناخت و رفع آن‌ها ضروری است و مهم‌ترین آن‌ها در این بحران، در حوزه پزشکی رخ می‌دهد. هدف از این پژوهش، بررسی چالش‌ها و راهکارهای اخلاقی مربوط به حوزه پزشکی در اپیدمی کروناست.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه حاضر، مرور روایتی کتب و مقالات مرتبط به شکل هدفمند است که با استفاده از پایگاه‌های اطلاعاتی، جستجو و تحلیل شده‌اند. یافته‌ها: چالش‌های شناسایی‌شده در حوزه اخلاق پزشکی عبارتند از: 1 تجویز درمان‌های ثابت‌نشده و غیر رسمی؛ 2 افشای ابتلای فرد به بیماری؛ 3 کمبود امکانات و منابع درمانی؛ 4 قرنطینه بیمار و عدم تماس فیزیکی؛ 5 هزینه درمان و بستری؛ 6 ترک کار توسط کادر درمانی؛ 7 اجبار بر قرنطینه و استفاده از لوازم بهداشتی؛ 8 حفظ و ترجیح منافع شخصی. راهکارهای اخلاقی مواجهه با چالش‌ها نیز در سه بخش، دسته‌بندی شده‌اند: 1 در رفتار با بیمار: عدالت در توزیع خدمات و امکانات درمانی، ملاطفت با بیمار؛ 2 در رفتار با جامعه: حفظ سلامت اجتماعی، وحدت و همدلی؛ 3 در رفتار با خود: خود مراقبتی و حفظ سلامت فردی.

    ملاحظات اخلاقی

    ضمن رعایت امانتداری در تحلیل، گزارش متون و استناددهی، تلاش گردید تا انتشار نتایج به دور از هرگونه سوگیری انجام پذیرد.

    نتیجه‌گیری

    این تحقیق نشان می‌دهد که مقابله با ویروس کرونا، با تلاش‌های درمانی و رعایت پروتکل‌های بهداشتی کافی نبوده و بدون شناخت چالش‌های اخلاقی پیش روی کرونا در حوزه پزشکی و بدون به کارگیری راهکارهای اخلاقی مواجهه با آن‌ها، امکان‌پذیر نیست، زیرا چالش‌های متعددی در حیطه بهداشتی و درمانی، طی این تحقیق شناسایی شده‌اند که مانع از پیشرفت حوزه پزشکی در مقابله با این ویروس می‌شوند. شناخت چالش‌های اخلاقی و به کارگیری راه‌های رفع آن‌ها توسط کادر درمانی، منجر به افزایش کیفیت خدمات سلامت و صعود روند بهبودی می‌شود و موجب جلوگیری از ورود فشارهای روحی و روانی بر بیمار و جامعه می‌گردد.

    کلیدواژگان: کرونا، چالش ها، اخلاقی، پزشکی، راهکارها، بلایا
  • فاطمه حاجی بابایی، محمد یزدانی مقدم، حمیدرضا نمازی، مهدی یاسری، حدیث اشرفی زاده، امیراحمد شجاعی* صفحه 21
    زمینه و هدف

    هوش اخلاقی به عنوان اولین مولفه انطباق اخلاقی، پایه و اساس عمل اخلاقی است. دانشجویان پزشکی که در محیط‌های بالینی آموزش می‌بینند، علاوه بر شایستگی‌های فنی، بایستی از ارزش‌های اخلاقی مطلوب برخوردار باشند. این مطالعه با هدف مقایسه وضعیت هوش اخلاقی دانشجویان مقطع علوم پایه و کارورزی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1397 انجام شده است.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی مقایسه‌ای بر روی 400 نفر از دانشجویان پزشکی در دو مقطع علوم پایه و کارورزی که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده بودند و معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، انجام شده است. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه 40 گویه‌ای هوش اخلاقی Keil و Lennick استفاده شد که دربرگیرنده چهار بعد و ده شاخص بود. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS 25 و آزمون‌های T-test، Chi-Square استفاده شد.

    یافته‌ها

    میانگین نمره کل هوش اخلاقی در گروه کارورزی 78/7±13/72 و میانگین نمره کل هوش اخلاقی در گروه علوم پایه 28/8±11/72 بود. میانگین نمره کل هوش اخلاقی بیشتر کارورزان (7/62 درصد) و دانشجویان علوم پایه (7/60 درصد) در طبقه خوب به بالا بدست آمد. حدود 3/37 درصد از کارورزان و 3/39 درصد از علوم پایه دارای هوش اخلاقی ضعیف بودند. میانگین نمره کلی هوش اخلاقی در دانشجویان مقطع کارورزی نسبت به علوم پایه بالاتر بود، اما این اختلاف معنی‌دار نبود (026/0=P-Value). ملاحظات اخلاقی: این مقاله حاصل پایان‌نامه دکتری حرفه‌ای دانشگاه علوم پزشکی تهران است. در طول فرایند پژوهش سیاست‌های اخلاقی دانشگاه مطابق با اصول بیانیه هلسینکی، از جمله اخذ رضایت آگاهانه جهت شرکت در پژوهش رعایت شد.

    نتیجه‌گیری

    شاخص‌های هوش اخلاقی در کارورزان نسبت به دانشجویان علوم پایه بیشتر نبوده است و این یافته‌ها نشانگر عدم موفقیت برنامه‌های آموزشی عمومی و اختصاصی در زمینه توسعه مهارت‌های اخلاقی در دانشجویان پزشکی است. بنابرین بازنگری کوریکولوم آموزش پزشکی با در نظرگرفتن مفاهیم اخلاقی پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، دانشجویان پزشکی، اخلاق پزشکی، ایران
  • غلامحسین مهدوی نژاد، راهب قربانی *، فرهاد ملک، نعمت ستوده اصل صفحه 22
    زمینه و هدف

    اعتماد بیماران به ارایه‌دهندگان خدمات بهداشتی و درمانی، هسته و عنصر اصلی نظام سلامت است که منجر به ارتقای سلامت و رفاه بیماران می‌شود. هدف این پژوهش، بررسی راهکارهای تقویت و ارتقای اعتماد جامعه به ارایه‌دهندگان خدمات سلامت از منظر اسلام می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش با مراجعه به قران کریم و دیگر منابع اسلامی، رهنمود‌های پیشوایان معصوم (ع) انجام شده است. آیات و روایات وارده در این مساله ذیل 26 مولفه جمع‌آوری شد. مولفه‌های دارای نقش مثبت به عنوان عوامل اعتمادساز و مولفه دارای نقش منفی به عنوان موانع دسته‌بندی شدند.

    یافته‌ها

    از نظر منابع دینی مراعات اخلاق حرفه‌ای، تقدس هدف، مسوولیت‌پذیری، به کارگیری واژه‌های امیدبخش، دقت در امر معاینات و شنیدن سخن بیماران از مهم‌ترین عوامل اعتمادساز هستند. دنیاپرستی، عدم درک مادی و معنوی بیمار از مهم‌ترین موانع تحقق اعتمادند.

    ملاحظات اخلاقی

    در انتخاب، گزارش یافته‌ها و استناددهی متون، امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    علاوه بر آموزش‌های دانشگاهی برای ارایه‌دهندگان خدمات سلامت در خصوص اعتمادسازی در بیماران، ضروری است کارگاه‌ها و همایش‌ها و آموزش‌های ضمن خدمت برای آنان در خصوص نحوه اعتمادسازی از تعالیم متون اسلامی برگزار شود تا ضمن رشد آگاهی آنان، زمینه ارتقای سلامت جامعه فراهم گردد.

  • محمدجواد حسین آبادی فراهانی، مسعود فلاحی خشکناب*، نرگس ارسلانی، محمدعلی حسینی، عیسی محمدی صفحه 23
    زمینه و هدف

    تبعیض در مراقبت سلامت یکی از چالش‌های اصلی پیش روی مدیران نظام سلامت در کشورهای مختلف دنیا است و به عنوان پیامد اصلی بی‌عدالتی در خدمات سلامت می‌باشد. از این رو شناخت کامل پدیده تبعیض در مراقبت سلامت و تعیین سیاست‌های مقابله با آن ضروری است. این مطالعه با هدف شناسایی تجربیات ارایه‌دهندگان مراقبت‌های درمانی از تبعیض در مراقبت سلامت انجام گردید.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا از سال 1398 الی 1399 انجام گردید. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه ساختارمند با 16 شرکت‌کننده در دو بیمارستان دولتی و خصوصی در شهر تهران گردآوری شد. مشارکت‌کنندگان با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند و نمونه گیری تا اشباع داده‌ها ادامه داشت. داده‌های به دست‌آمده با روش Graneheim و Lundman مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها: پس از تجزیه و تحلیل داده‌ها، سه طبقه اصلی و هفت زیرطبقه فرعی پدیدار گردید. طبقه 1 اجبار سازمانی (رویه‌های سازمانی،کمبود نیروی انسانی)؛ طبقه 2 مغفولیت اخلاقی (کم‌توجهی به کرامت انسانی و کمبود آگاهی از اصول اخلاق پزشکی)؛ طبقه 3 تبعیض مثبت (در اختیارگذاشتن برخی امکانات برای بیمار، انجام‌دادن برخی خدمات اضافی برای بیمار، سابقه کار کارکنان).

    ملاحظات اخلاقی

    این مقاله بخشی از رساله دکتری تخصصی پرستاری و دارای کد اخلاق IR.USWR.REC.1398.023 می‌باشد.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس یافته‌های مطالعه، مدیران ارشد نظام سلامت می‌توانند رویه‌های سازمانی ارایه مراقبت سلامت را مورد بازنگری قرار داده و همچنین بر روی افزایش سطح آگاهی ارایه‌دهندگان مراقبت سلامت همچون پزشکان و پرستاران درباره اصول اخلاق پزشکی تمرکز نمایند. علاوه بر این توصیه می‌شود، مدیران سیاست‌های ارایه مراقبت‌های درمانی را بر اساس نیازهای مراقبتی بیماران تبیین و نظارت لازم بر اجرای این سیاست‌ها را مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: عدالت، تبعیض، سیاست سلامت، مراقبت سلامت، تحقیق کیفی
  • سید میلاد سیداحدی، بهنام مولایی*، نادر اعیادی، پرویز مولوی، مهریار ندرمحمدی صفحه 24
    زمینه و هدف

    نقش مهم هوش اخلاقی در تغییر نگرش افراد نسبت به رفتارهای مختلف و توجه به اهمیت این متغیر در مشاغل مختلف و به ویژه در حرفه پزشکی به دلیل تماس دایمی و مستقیم با مراجعان انسانی ضروری به نظر می‌رسد. بنابراین تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش هوش اخلاقی پزشکان شاغل در اورژانس در پیش‌بینی رضایتمندی بیماران مراجعه‌کننده به بیمارستان‌های شهر اردبیل انجام شده است.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه حاضر به روش توصیفی ‌‌‌تحلیلی و به صورت مقطعی صورت گرفت. جامعه آماری این مطالعه کلیه پزشکان و بیماران مراجعه‌کننده به بخش اورژانس بیمارستان‌های شهر اردبیل بودند که تعداد 56 پزشک شاغل در 4 بیمارستان آموزشی شهر و 392 بیماران متناظر آن‌ها با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌های این مطالعه از پرسشنامه هوش اخلاقی Lennik & Kiel (2005 م.) و مقیاس رضایتمندی بیماران سلامی و سموعی (1390 ش.) استفاده شد. داده‌های جمع‌آوری‌شده با استفاده از آزمون‌های آماری توصیفی و تحلیلی، توسط نرم‌افزار آماری SPSS 22 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    یافته‌های به دست‌‌آمده از این تحقیق نشان داد که همبستگی مثبت و معنی‌داری بین هوش اخلاقی پزشکان و رضایتمندی بیماران وجود دارد (528/0=r، 001/0=p). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که هوش اخلاقی پزشکان می‌تواند 6/26 درصد از رضایتمندی بیماران را پیش‌بینی کند (001/0p<).

    ملاحظات اخلاقی

    در فرایند اجرای این تحقیق کلیه ملاحظات اخلاقی مربوط به مطالعات انسانی مانند کسب رضایت آگاهانه و توضیح در مورد محرمانه‌ماندن مشخصات شرکت‌کنندگان در پژوهش رعایت گردید.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتیجه حاصل از تحقیق حاضر می‌توان گفت که هوش اخلاقی پزشکان عاملی مهم در رضایت مراجعان از خدمات درمانی دریافتی است، لذا پیشنهاد می‌شود تا در دوره‌های آموزشی پزشکان از آموزش مهارت‌هایی مانند آموزش نحوه برقراری ارتباط، همدلی، مسوولیت‌پذیری و شفقت درمانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، پزشکان اورژانس، رضایتمندی بیماران، خدمات درمانی
  • علی ذبیحی، سیده رقیه جعفریان امیری *، پروین عزیزنژاد روشن، مجتبی قنبری قلعه سری صفحه 25
    زمینه و هدف

    فرزندان بالغ والدین سالمند و بیمار با چالش‌های زیادی رو به رو هستند و ممکن است خستگی ناشی از ابراز شفقت را تجربه کنند که می‌تواند فرآیند مراقبت را با اختلال مواجه کند. هدف از این مطالعه، بررسی ابعاد و علایم خستگی از شفقت در فرزندانی است که از والدین سالمند و بیمار خود مراقبت می‌کنند.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه مروری با استفاده از پایگاه‌های اطلاعاتی SID، PubMed، Elsevier، Magiran، IranMedex، Google Scholar، مطالعاتی که بین سال‌های 2000 تا 2019 با ترکیبی از واژگان کلیدی خستگی از شفقت، فرزندان بزرگسال، سالمند، والدین، مراقبان خانواده، Elderly Adult Children، Compassion Fatigue، Family Caregivers و Parent انتشار یافته‌اند، مورد بررسی قرار گرفتند. از 426 عنوان به دست‌آمده طی دو مرحله بازبینی بر اساس معیارهای ورود و خروج که در مرحله اول عنوان و چکیده و در مرحله دوم کل مقاله بررسی گردید. نهایتا 17 مقاله وارد مطالعه شد.

    یافته‌ها

    مقالات مورد استفاده در این مطالعه از نظر نوع مطالعات به روش توصیفی تحلیلی و همبستگی (7 مقاله)، مروری (3 مقاله)، مطالعه موردی (2)، کیفی (5 مقاله) بودند. تمرکز مطالعات بر روی جنبه های مختلف خستگی از شفقت بود. بر اساس مطالعات بررسی‌شده خستگی از شفقت غالبا با علایم اضطراب و نگرانی، درماندگی، ناامیدی، بیخوابی، انزوای اجتماعی، بی‌میلی و خستگی جسمی و ذهنی همراه است.

    ملاحظات اخلاقی

    انتشار نتایج بدون سوگیری و استناد به منابع با صداقت و امانتداری و مراجعه به منابع اصلی انجام شده است.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به این‌که خستگی ناشی از شفقت ابعاد مختلف جسمی، روانی و اجتماعی را در فرزندان بزرگسال والدین سالمند و بیمار ایجاد می‌کند، لازم است تا مراکز حمایتی، مشاوره‌ای و پرستاران این موضوع را در ارتباط با خانواده‌های بیماران سالمند در برنامه حمایتی‌شان در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: والدین سالمند، خستگی از شفقت، مراقبان خانواده، فرزندان مراقبت دهنده، سالمندی
  • فاطمه اصل دهقان*، سیمین حسینیان صفحه 26
    زمینه و هدف

    با توجه به نقش مهم متخصصان بهداشت روان در ارتقای سلامت روان‌شناختی در جامعه، رعایت اخلاق حرفه‌ای از سوی این متخصصان اهمیت ویژه‌ای دارد. پژوهش حاضر با هدف الگویابی و تدوین مدل اخلاق حرفه‌ای در مشاوران و روان‌شناسان انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش توصیفی همبستگی با استفاده از روش‌های مدل‌یابی معادلات ساختاری انجام شد. نمونه‌ای متشکل از 400 نفر از روان‌شناسان و مشاوران از طریق فراخوان آنلاین، به مقیاس‌های استاندارد اخلاق حرفه‌ای (Cadozier)، خودکارآمدی عمومی (Schwarzer Jerusalem -)، شکوفایی (Diener) و فرم کوتاه مقبولیت اجتماعی (Marlowe - Crowne) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده‌ها از طریق روش‌های آماری ضریب همبستگی پیرسون و مدل‌یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS 24 وAMOS 24 انجام شد.

    یافته‌ها

    نتایج معادلات ساختاری نشان داد مدل روابط بین خودکارآمدی، شکوفایی و اخلاق حرفه‌ای از برازش مناسبی برخوردار است و اندازه اثر شکوفایی و خودکارآمدی بر اخلاق حرفه‌ای به میزان 62% است (P<0/001). بر اساس نتایج، سطوح بالاتر خودکارآمدی و شکوفایی پیش‌بینی‌کننده سطح بالاتری از اخلاق حرفه‌ای است، همینطور مقبولیت اجتماعی در این رابطه نقش تعدیلگر را داشت. نقش سن، جنسیت، تاهل، رشته تحصیلی و سنوات شغلی درتعدیل این رابطه تایید نشد.

    ملاحظات اخلاقی

    درباره اهداف پژوهش و محرمانگی اطلاعات به شرکت‌کنندگان توضیح داده شد و رضایت آگاهانه به صورت کتبی اخذ گردید.

    نتیجه‌گیری

    این مطالعه نشان داد شکوفایی و خودکارآمدی نقش موثری در اخلاق حرفه‌ای مشاوران و روان‌شناسان دارند و به منظور ارتقای اخلاق حرفه‌ای مشاوران و روان‌شناسان در کنار آموزش اخلاق حرفه‌ای، این عوامل باید مورد نظر قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، شکوفایی، خودکارآمدی، مشاوران، روان شناسان
  • پریسا حاجیلو، محمد ترابی* صفحه 27
    زمینه و هدف

    درک و نگرش نامطلوب پرستاران از بیهودگی می‌تواند گاهی موجب قطع درمان‌های ارزشمند و یا امتناع از ارایه مراقبت به بیماران گردد. از طرفی، داشتن حساسیت اخلاقی می‌تواند زاویه دید پرستاران در مواجهه با چالش‌های اخلاقی در مراقبت از بیماران مبتلا به کووید 19 را تغییر داده و ممکن است بر بهبود درک مراقبت بیهوده و کیفیت خدمات درمانی پرستاران موثر باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین حساسیت اخلاقی و درک پرستاران از مراقبت بیهوده بیماران مبتلا به کووید 19 در بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی منتخب استان همدان در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی می‌باشد که بر روی 150 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان‌های منتخب استان همدان در سال 1399 با روش نمونه‌گیری در دسترس انجام شد. ابزار جمع‌آوری اطلاعات شامل پرسشنامه سه بخشی اطلاعات دموگرافیک، حساسیت اخلاقی Lutzen و درک مراقبت بیهوده طراحی‌شده بر اساس پرسشنامه دیسترس اخلاقی Corley و سایر متون مرتبط بود که به صورت حضوری و نسخه الکترونیکی توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 26 و آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و آمار تحلیلی (آزمون تی مستقل، ANOVA، ضریب همبستگی پیرسون و همبستگی تفکیکی) انجام شد.

    یافته‌ها

    طبق یافته‌ها به طور کلی بین حساسیت اخلاقی و شدت درک مراقبت‌های بیهوده (r=0.277, p=0.06) و تکرار مراقبت‌های بیهوده (r=0.213, p=0.15) رابطه معنی‌داری یاقت نشد، اما بین برخی مولفه‌های حساسیت اخلاقی (قوانین، صداقت و خیرخواهی) و درک مراقبت بیهوده رابطه معنی‌دار مثبتی دیده شد. میانگین نمره حساسیت اخلاقی پرستاران (46/3±12/36) پایین گزارش شد و اکثر شرکت‌کنندگان درک متوسطی از شدت (22/8±12/47) و تکرار مراقبت‌های بیهوده (76/5±43/32) داشتند. همچنین بین حساسیت اخلاقی و تجربه کاری (r=0.324, p=0.03) و سن (r=0.279, p=0.04) و تجربه کاری پرستاران با شدت مراقبت بیهوده (r=0.311, p=0.04) و تکرار آن (r=0.235, p=0.02) ارتباط معنی‌داری دیده شد.

    ملاحظات اخلاقی

    این پژوهش توسط کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی همدان مورد تایید قرار گرفته است (IR.UMSHA.REC.1399.572). پژوهشگر پس از اخذ رضایت آگاهانه از مشارکت‌کنندگان به آنان اطمینان داد که تمامی اطلاعاتشان محرمانه خواهد بود.

    نتیجه‌گیری

    عوامل متفاوتی در میزان حساسیت اخلاقی و درک مراقبت بیهوده پرستاران در مراقبت از بیماران کووید 19 دخیل است. عدم ارتباط معنی‌دار بین حساسیت اخلاقی و درک مراقبت بیهوده در این پژوهش در شرایطی بوده است که پرستاران با اوج پاندمی کووید 19 مواجه بودند و تحت فشارهای سازمانی و روانی بالایی قرار داشتند، لذا برای نتیجه‌گیری بهتر پیشنهاد می‌شود این پژوهش با تعداد نمونه بیشتر و در بخش‌های بستری بیماران مبتلا و بخش‌های دیگر انجام گردد.

    کلیدواژگان: مراقبت بیهوده، حساسیت اخلاقی، پرستار، کووید 19
  • اعظم اسکندری، سعید وزیری*، محمدحسین فلاح، ابوالقاسم عاصی مذنب صفحه 28
    زمینه و هدف

    یکی از مهم‌ترین جنبه‌های سلامت انسان، سلامت معنوی است که بر دیگر ابعاد آن، تاثیر به سزایی دارد. با توجه به لزوم ارایه تعریفی جامع از سلامت معنوی و تعیین مولفه‌های آن منطبق با فرهنگ و دین جامعه ایرانی، پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل مفهومی سلامت معنوی مبتنی بر متون اسلامی انجام شده است.

    مواد و روش‌ها

    روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی و گردآوری اطلاعات، مبتنی بر مطالعه و تحلیل محتوای متون اسلامی مرتبط بود. حوزه مورد مطالعه، متون تخصصی اسلامی و روش نمونه‌گیری از نوع هدفمند بوده است. ابزار گردآوری اطلاعات، جستجوی پیشرفته در بانک‌های اطلاعاتی علمی و تخصصی و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، تحلیل محتوای کیفی با نظام مقوله‌بندی استقرایی بوده است.

    یافته‌ها

    مولفه‌های سلامت معنوی در سه مقوله هسته‌ای مبداشناسی، راهنماشناسی و معادشناسی طبقه‌بندی شدند. مولفه مبداشناسی شامل 6 مفهوم نگرش توحیدی، یقین، اخلاص، انقطاع، توکل، و ذکر بود. مولفه راهنماشناسی، شامل دو مقوله اصلی ادب تطبیقی با قرآن کریم (الگوی نظری) و ادب تطبیقی با انبیا و چهارده معصوم (الگوی عملی) بود. مقوله اول شامل دو مفهوم انس با قرآن و عمل به قرآن؛ مقوله دوم شامل 21 مفهوم تسلیم و رضا، صبر، عمل به واجبات، ترک محرمات، شکر، قناعت، لذت مادی، لذت معنوی، صدق الکلام، ادای امانت، حسن خلق، سخاوت، مروت، خدمت، عفو، عدالت، شجاعت، غیرت، حلم، حیا و کسب روزی حلال بود؛ آخرین مولفه سلامت معنوی، معادشناسی است که شامل سه مفهوم معادباوری، یاد مرگ و زهد می‌باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    در انتخاب، گزارش یافته‌ها و استناددهی متون، امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه‌گیری

    در مطالعه حاضر، بانگاهی جامع به یک انسان کامل با هویت توحیدی ذکرشده در متون اسلامی، مولفه‌های سلامت معنوی استخراج شده و الگوی مفهومی آن طراحی شده است که در مجموع با مطالعات پیشین در این زمینه همسو است.

    کلیدواژگان: مدل مفهومی، سلامت معنوی، متون اسلامی
  • محمد رزاقی، سلیم بلوچ *، حسن قلاوندی، سید مهدی موسوی نیا صفحه 29
    زمینه و هدف

    با توجه به نقش مهم پرستاران در ارتقای سلامت در جامعه، مسوولیت‌پذیری آن‌ها در انجام وظیفه خطیر خود از اهمیت ویژه‌ای برخوردار و تضمین‌کننده شاخص‌های سلامت و بهبود کیفیت خدمات پرستاری است. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش هوش اخلاقی و سرمایه اجتماعی در مسوولیت‌پذیری با نقش میانجی اخلاق حرفه‌ای پرستاران بیمارستان ولیعصر (عج) لامرد در استان فارس انجام شده است.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه مقطعی به روش توصیفی همبستگی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پرستاران بیمارستان ولیعصر لامرد به تعداد 300 نفر بود. حجم نمونه با توجه به جامعه آماری و با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای و جدول مورگان 169 نفر در نظر گرفته شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های هوش اخلاقی (Lnick و Kiel)، سرمایه اجتماعی (Nahapiet و Ghoshal)، مسوولیت‌پذیری (Carroll) و اخلاق حرفه‌ای (Gregory) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها از طریق روش‌های آماری ضریب همبستگی پیرسون و مدل‌یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS 25 و LISREL 8.8 انجام شد.

    یافته‌ها

    نتایج پژوهش نشان داد رابطه مثبت و معنی‌داری بین متغیر هوش اخلاقی و سرمایه اجتماعی با اخلاق حرفه‌ای پرستاران وجود دارد. همچنین ضریب همبستگی بین متغیر اخلاق حرفه‌ای و مسوولیت‌پذیری (39/0r=) مثبت و معنی‌دار است. در عین حال با میانجی‌گری اخلاق حرفه‌ای، متغیر هوش اخلاقی و سرمایه اجتماعی می‌توانند مسوولیت‌پذیری پرستاران را پیش‌بینی کنند.

    ملاحظات اخلاقی

    درباره اهداف پژوهش و محرمانگی اطلاعات به شرکت‌کنندگان توضیح داده شد و رضایت آگاهانه آن‌ها اخذ گردید.

    نتیجه‌گیری

    این مطالعه نشان داد هوش اخلاقی، سرمایه اجتماعی و اخلاق حرفه‌ای نقش موثری در مسوولیت‌پذیری پرستاران دارند و به منظور ارتقای مسوولیت‌پذیری پرستاران در کنار آموزش مسوولیت‌پذیری، این عوامل نیز باید مورد نظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، سرمایه اجتماعی، مسوولیت پذیری، اخلاق حرفه ای، پرستار
  • الهام نظری، امید ساعد* صفحه 30
    زمینه و هدف

    با توجه به برخی تغییرات در حوزه‌های حرفه‌ای روان‌شناسان و نیازهای گروه‌های هدف آن‌ها، نظام‌نامه‌های اخلاق حرفه‌ای دایم در حال بازبینی هستند. انجام مطالعات تطبیقی باعث ایجاد حساسیت در صاحب‌نظران در جهت رفع چالش‌های نظام‌نامه‌ها می‌شود. بنابراین هدف مطالعه حاضر مقایسه نظام‌نامه‌های اخلاق حرفه‌ای روان‌شناسان در ایران با نظام‌نامه کشورهای هلند و سوییس است.

    مواد و روش‌ها

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات مروری تطبیقی است. با استفاده از پایگاه‌های اطلاعاتی Science Direct، Pubmed و Google Scholar بین سال‌های 2000 تا 2019، واژگان کلیدی Code of Ethics، Psychology، Iran، Netherlands و Switzerland و معادل فارسی آن‌ها به صورت مجزا و ترکیبی از آنها، مورد جستجو قرار گرفت. بر اساس شکاف‌های پژوهشی و به صورت هدفمند، نظام‌نامه‌های اخلاق حرفه‌ای کشورهای هلند و سوییس انتخاب شدند و از لحاظ ساختاری و محتوایی با نظام‌نامه ایرانی به عنوان مبنای مقایسه، مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته‌ها

    از لحاظ ساختاری هر سه نظام‌نامه در مقدمه و اصول پایه، اشتراکاتی دارند، اما در استاندارهای اخلاقی، نظام‌نامه‌های هلند و سوییس با نظام‌نامه ایرانی متفاوت هستند. از لحاظ محتوایی، دو نظام‌نامه هلند و سوییس هم در اصول و هم در استانداردها، مبتنی بر کدهای شفاف، روشن و عملیاتی‌تری هستند. علاوه بر این، بیشتر از نظام‌نامه ایرانی خود را با شرایط جدید انطباق دادند، به ویژه در کدهای مربوط به تبلیغات و حل و فصل تعارضات حرفه‌ای، ساختارهای سازمانی و ادرای طراحی کرده‌اند. ملاحظات اخلاقی: صداقت و امانتداری در گزارش متون، استناددهی به منابع و پرهیز از هرگونه سوگیری رعایت گردید.

    نتیجه‌گیری

    با ایجاد تغییرات جدید در نظام‌نامه ایرانی به خصوص در زمین روشن‌سازی مفاهیم و اصول پایه اخلاقی و نیز تدوین کدهای اخلاقی دقیق با در نظرگرفتن جنبه‌های عملی و شیوه اجرایی‌سازی آن‌ها می‌توان به برخی از چالش‌های پیش روی نظام‌نامه، فایق آمد.

    کلیدواژگان: نظام نامه، اخلاق حرفه ای، ایران، هلند، سوئیس، مطالعه تطبیقی
  • رضا رضایی، سید ابوالفضل وقارسیدین، فاطمه طاهری، اسما نیک خواه بیدختی * صفحه 31
    زمینه و هدف

    آموزش پرستاران و دانشجویان پرستاری در مورد اصول و ارزشهای معنوی به درک عمیق از مشکلات و تصورات اخلاقی در آنها کمک می کند. با این حال، موضوع معنویت در محتوای آموزشی لحاظ نشده است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیرآموزش مراقبت معنوی بر همدلی در دانشجویان پرستاری در دانشکده های دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک پژوهش مداخله ای شاهددار تصادفی در سال 1399 بود که 58 نفر از دانشجویان ترم 7 پرستاری دانشکده طبس و فردوس وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بیرجند وارد مطالعه شدند.ابزار مورد استفاده شامل، پرسشنامه همدلی جفرسون و فرم اطلاعات دموگرافیک بود. برنامه آموزش مراقبت معنوی در گروه مداخله به صورت کارگاه 5 جلسه ای (4جلسه 90 دقیقه ای و یک جلسه 120 دقیقه ای) که سپس یک پیگیری دو ماهه انجام شد. با استفاده از چک لیست های طراحی شده ارایه گردید. گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS نسخه 16 با کمک آمار توصیفی و استنباطی(آزمون تی مستقل، تی زوجی، تحلیل کواریانس و خی دو) در سطح معناداری 05/0 P < مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    ملاحظات اخلاقی

    پس از اخذ کد اخلاق، پژوهشگر به محیط های پژوهش مراجعه کرد و پس از معرفی خود به نمونه های پژوهش و توضیح اهداف مطالعه به آنان، رضایت آگاهانه کتبی جهت شرکت در پژوهش از دانشجویان اخد نمود.

    یافته ها

    میانگین نمره همدلی قبل از مداخله در دانشجویان دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری نداشت (98/0=p) ولی بلافاصله و دو ماه بعد از مداخله در دانشجویان گروه آزمایش نسبت به کنترل به طور معناداری بیشتر بود (001/0p<).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که آموزش مراقبت معنوی همدلی دانشجویان پرستاری را ارتقاء می دهد. لذا برگزاری دوره های آموزش مراقبت معنوی به دانشجویان پرستاری را به مدیران و برنامه ریزان آموزشی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: مراقبت معنوی، همدلی، دانشجویان پرستاری
|
  • Ali Khaji*, Mohsen Fadavi, Seyedeh Samaneh MiresmaeeliVahid Ghanbari, Zahra Abbasi Dolatabadi, Ali Nasiri Page 1
  • Somayeh Hosseinpour-Niazi, Parvin Mirmiran* Page 2
    Background and Aim

    Community-based research has a heavier ethical mission than other research because it has to figure out how to better address health issues in the population under study, while protecting the rights of the population under study. The purpose of this study is to examine the ethics of community-based research and its observance at different levels of society, staff and participants.

    Materials and Methods

    This article searched the databases of Web of science, PubMed, Scopus, google scholar, Magiran, SID with keywords in ethics, community based studies and population based studies.

    Findings

    Five ethical principles that must be considered in communitybased research include: 1. Protecting the health and well-being of populations; 2. Respecting populations and their right to decide on themselves; (3. Protecting The vulnerable population and the need for specific research inquiries; 4. The protection of confidential information, the integrity, and respect for populations; 5. The fair distribution of the benefits of research into populations and the importance of infrastructure creation. These ethical principles must be taken into account at three levels of larger communities in which research is conducted (host societies), field staff and participants in the research. Ethical Considerations: Honesty and trustworthiness were observed in reporting articles and the findings of these articles were stated without bias.

    Conclusion

    Research ethics, such as delivering results to the community, enable the community to actively participate in the development of community-based research.

    Keywords: Ethics, Community-Based Studies
  • Ali Khaji* Page 3
    Background and Aim

    In order to control the epidemics, it is necessary to make decisions that can affect many people's normal lives. One of them is to create quarantine for people who are at risk of contracting an infectious disease. The purpose of this study was to investigate ethical considerations related to quarantine or isolation of patients with communicable diseases.

    Materials and Methods

    The present study is a review study using Iranian [(IranMedex), MagIran] and international (Pub med) databases. These have been searched with key words: epidemic, quarantine, Isolation, Iran, Infectious Disease and Medical Ethics. Then the abstracts of the retrieved articles were reviewed and after the removal of duplicate and unrelated articles, the content of related articles was analyzed.

    Findings

    Decisions based on proven scientific foundations, proportionality of benefits and losses from quarantine and reduction of its negative impact, avoidance of any discrimination (whether ethnicity, race, gender, etc.) and fairness of decisions are necessary. Attempts to compensate for the potential (psychological, physical and material) damages caused by the quarantine and the least restraint as well as coercive force are required to execute the quarantine. Transparency in decision-making, accountability, stability in program implementation, and flexibility are the requirements. Ethical Considerations: In keeping with trustworthiness in analysis, reporting and citing, efforts were made to disseminate the results without any bias.

    Conclusion

    Paying attention to the ethical issues raised can increase the trust of those who should be quarantined, while enhancing their cooperation to ensure that this process is achieved.

    Keywords: Epidemic, Quarantine, Isolation, Iran, Infectious, Disease, Medical Ethics
  • Shahnaz Vahedbarenji, Sadegh Maleki Avarsin* Page 4
    Background and Aim

    Based on the current evidences people's professional maturity, having occupational & psychological maturity and capability of high diagnosis & judgment keep them protected from commitment to organizational mistakes & deviation and also it can increase the level & reliance among them which has an important role on organizational development. So this research is done in order of study the relationship between academic professional maturity & organizational virtue.

    Materials and Methods

    This is a descriptive correlation study in 2017 and consist of 101 people working in Tabriz Nursing and Midwifery Faculty, and the sample size is estimated 80 people (male and female) according to Morgan table formula, which were selected based on stratified random method. Three types of standard questionnaires including organizational virtue questionnaire, professional development questionnaire and multidimensional perfectionism were used and their reliability were obtained 0.88, 0.85, 0.89 respectively according to Cronbach's alpha coefficient. The resulting data analyzed using Pearson correlation coefficient & multiple liner regression & analyzed using SPSS 23.

    Findings

    According to study result, professional maturity has got a significant & positive relationship with organizational virtue (P<0.05, R=0.71), but there was no significant relationship between organizational virtue & perfectionism (P>0.05, R=0.41). Professional maturity can predict the changes in organizational virtue in Tabriz Nursing & Midwifery Faculty staff & instructors significantly (%69). (P<0.05, R 2 =0.48). Ethical Considerations: Before completing the questionnaires, we explained about the aim of this research as well as confidentiality of results for participants and they participate in the research with informed consent.

    Conclusion

    According to result of the study, professional maturity has got maximum relation in formation of organizational virtuous. For professional excellence in teaching, research and other related fields for academic members and also in assigning suitable occupational responsibilities for staffs, we can provide an appropriate context for cooperation by empowering scientific associations in universities.

    Keywords: Professional Maturity, Perfectionism, Organizational Virtue
  • Hasan Edalatkhah, Saeid Sadeghieh Ahary, Masoumeh Azadkhani, Mansoureh Karimollahi* Page 5
    Background and Aim

    Clinical professors as practical models have a significant role in teaching professional behavior to medical students. This study aimed to determine the level of awareness and observance of professional ethics in physicians of hospitals affiliated to Ardabil University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    In a descriptive cross-sectional study, 50 clinical professors working in hospitals affiliated to the Ardabil University of Medical Sciences were selected through self-assessment sampling. David Music's questionnaire was presented to professors after confirmation of validity and reliability. The collected data were analyzed using descriptive and analytical statistics using statistical software.

    Findings

    The average level of knowledge and ability of physicians in different departments about professional ethics indicators was excellent in 91.7%, acceptable in 8% and 0.3% in the unacceptable level and the rate of application of professional ethics indicators by physicians in the Clinical environments were considered in 90.84%, excellent, in 8.7% were acceptable and in 0.46% unacceptable. Ethical Considerations: After obtaining permission from the University's Ethics Committee, by expressing the research objectives for the participants, oral informed consent was obtained and information collected without mentioning the name.

    Conclusion

    The results of this study showed that in assessing by selfassessment method, the knowledge and application of professional ethics indexes among the professors of the different departments were optimal. However, effective educational and cultural interventions are required in some areas such as leadership skills, organizational and managerial skills, and the ability to initiate and innovate in delivering treatment to different patients.

    Keywords: Professionalism, Instructional Departments, Self Assessment, Professional Indicators
  • Maasoumeh Barkhordari-Sharifabad*, Mahmoud Hekayati, Khadijeh Nasiriani Page 6
    Background and Aim

    Moral distress is one of the most common issues in nursing that can have different effects on health and performance of nurses and patients and health organizations. Resilience is defined as the social and personal capacity for recovery, adjustment, and persistence against adversity that can help nurses reduce moral distress.The purpose of this study was to determine the relationship between ethical distress and resilience in nurses working in hospitals affiliated to Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd in 2019.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 250 nurses working in hospitals affiliated to Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd, Iran. Samples were selected by stratified random sampling. Data collection tools included three questionnaires of demographic characteristics, modified ethical distress scale, and Connor and Davidson resilience scale. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics (independent t-test, one-way ANOVA, Tukey, Pearson tests) in SPSS 20 software.

    Findings

    The results showed that there was no significant relationship between the mean score of moral distress and resiliency of nurses (r=-0.027, p=0.67). Among the resilience dimensions, there was a significant inverse relationship between "control" and "positive acceptance of change, and secure relationships" with moral distress" (P<0.05). The mean score of moral distress was 31.36±9.99, which shows a moderate level of moral distress. The mean score of resiliency of nurses was 64.87 ±11.11. The highest and lowest score of resiliency pertained to the dimension of "spiritual influences" (68.05±20.22) and "trust in one’s instincts, tolerance of negative affect" (60.44±13.38), respectively. There was a significant relationship between moral distress with gender, marital status, shift status, age groups, employment status and work experience (P<0.05). Also, resilience had a significant relationship with gender, marital status, education level and employment status (P<0.05). Ethical Considerations: This study is approved by the Ethics Committee on Medical Research. Ethical considerations such as completing the informed consent form voluntary participation, explaining research goals, and assurance of confidentiality were observed.

    Conclusion

    Individuals with higher ability to "control" and "accept positive change and secure personal relationships" experience less moral distress. Therefore, it is possible to reduce moral distress and consequences such as maintaining the workforce and improving the quality of patient care by applying educational strategies promoting these dimensions and supporting nursing managers

    Keywords: Moral Distress, Resilience, Nurse
  • Tarane Taghavi Larijani, Kurosh Jodaki* Page 7
    Background and Aim

    Nurses have a very important and prominent role in the health care system, and turnover of nurses in health care system, disrupts the functioning of the organization. There are many factors that can be associated with the turnover of nursing services. The purpose of this study was to investigate the relationship between moral distress and Nurses' Turnover Intention in intensive care unit nurses.

    Materials and Methods

    This study is a descriptive-correlational study, which was performed using census sampling on 117 nurses working in the intensive care units of Qom hospitals in 2016. Data were collected using the Hinshaw Anticipated Turnover Scale, and the Jamton 30- Questionnaire. Data were analyzed by SPSS software 16 and descriptive statistics and statistical tests of multivariate logistic regression.

    Findings

    The results showed that there was a significant relationship between moral distress and the Nurses' Turnover Intention in intensive care units nurses (p=0.03, OR: 2.44). The mean score of moral distress in the participants in the study was 137.53 with a standard deviation of 23.14. Also, the mean score of Nurses' Turnover Intention was 3.44 with a standard deviation of 0.948. Ethical Considerations: This article is the result of an approved research project at Qum University of Medical Science. During the research process, the university's ethical policies were complied with in accordance with the principles of the Helsinki Declaration, including obtaining informed consent from participant.

    Conclusion

    According to the results of this study, it is necessary for nurses to pay more attention to moral distress and Nurses' Turnover Intention. Therefore, measures should be taken to reduce ethical challenges, moral distress, and subsequently Nurses' Turnover Intention in the clinical setting.

    Keywords: Moral Distress, Nurses' Turnover Intention, Intensive Care Unit Nurses
  • Tahere Bagheezadeh, Mojgan Zarghamifard*, Ali Heyrani Page 8
    Background and Aim

    Despite the many efforts made by hospitals, the pace of medical error reduction is still slow, many errors will undoubtedly occur and thousands of patients and physicians suffer from medical errors. Members of healthcare organizations generally do not receive training to disclose medical errors and apologize to the damaged person; they may refuse to disclose errors, apologies, or may have other reactions. It is worth noting that this study aims to investigate the phenomenon of physician apology following medical errors.

    Materials and Methods

    The research method is qualitative (interview based) with the conventional content analysis approach. Data were collected through semi-structured interviews with a purposeful selection of 25 physicians and senior assistants working in Shahid Mohammadi, Children, and Persian Gulf hospitals in Bandar Abbas. Data analysis was performed using MAXQDA 10 software.

    Findings

    The study identified three overarching themes )antecedents, physicians' apologies phenomena, consequences(, eight organizing themes (medical community norms, social factors, individual factors, Components of apologies, apology conditions, achieving of social acceptance, internal and external pressures( and 27 basic themes. Ethical Considerations: To comply with ethical considerations, the ethics research with the code ir.hums.rec.1397.237 received from the Ethics Committee. Written consent was first given to the volunteers to participate in the study, and after consent was obtained, permission was given for interview and note-taking. They were assured of the confidentiality of their personal information.

    Conclusion

    Fear of legal consequences and loss of credibility makes doctors more cautious in apologizing, but the factors of education, culture, and personality traits facilitate the presentation and acceptance of apology. On the other hand, apologizing improves relationships between the patient and the doctor and prevents problems such as stress and legal follow-up.

    Keywords: Medical Error, Apology, Thematic Analysis, Qualitative Research
  • Malihe Davoudi, Seyyedeh Sara Afrazandeh, Elnaz Yazdanparast *, Seyed Hasan Ghorban, i Amir Hossien Sadeghian, Kaveh Jebreili Page 9
    Background and Aim

    Learning ethical characteristics can increase students' effectiveness within each field of study as care providers; therefore, it is necessary to train professional nurses who can act effectively in making decisions and can face ethical challenges. This study considers the effects of professional ethics workshop on nursing students' understanding of caring behaviors.

    Materials and Methods

    This study is a semi-experimental one that includes a test and a control group. The study population consists of all nursing students who are spending their third year of study in the paramedical college of Ferdows and Nursing college of Qaen. They were randomly divided into the test and control group. Thus, the Students of paramedical college of Ferdows (35 individuals) were chosen as the test group and the students' of nursing college of Qaen (35 individuals) were chosen as the control group. To evaluate the Perspective of caring behaviors, the final modified version of CDI-35 (Caring dimension inventory 35) was applied. The educational interference was performed in three days. Data collection was conducted before and after interference. For data analysis, SPSS 18, descriptive statistics, independent T-test and paired T-test were used.

    Findings

    Our findings showed that there is a meaningful difference between mean score obtained from total scores of the students' understanding of caring behaviors (p<0.02) and other sub-groups in the questionnaire including technical-professional caring (p<0.002) and supportive care (p<0.02) before and after educational interference. Ethical Considerations: The aims of the study and the necessity of protecting confidential information were explained clearly to the participants and written consent was obtained from all participants in this study.

    Conclusion

    Professional ethics educational workshop increased the students ‘understanding of caring behaviors; therefore, this interference is considered as an educational method to improve the students ‘understanding of caring behaviors and by applying them, we can help clients to receive better-caring actions.

    Keywords: Professional Ethics, Caring Behaviors, Nurse
  • Azadeh Askari, Samad Rahmati* Page 10
    Background and Aim

    Nurses 'fatigue at work can affect patient care outcomes and lead to increased errors and imposes significant costs on the health care system, so identifying factors related to nurses' fatigue at work is essential. This study has been done with the aim of determine the relationship of satisfaction with income, fear of violence and personality trait of conscientiousness with fatigue in work in nurses of Abadan hospitals.

    Materials and Methods

    In a descriptive-correlational study, 150 nurses, Abadan hospitals, were selected in the second half of the year 2018 with using two-stage cluster sampling method and completed fatigue scale of nurses Rasouli et al. Heneman & Schwab pay satisfaction questionnaire, fear of crime Ahmadi et al. and Conscientiousness subscale of the Personality Inventory NEO-Short Form (NEO-FFI). Data were analyzed using SPSS20 software and statistical tests Pearson correlation coefficient and multiple Regression analysis. Ethical Considerations: Verbal informed consent was obtained from participants and to they were assured about information confidentiality.

    Findings

    Nurses were in the age range of 31-40 years, with mean and standard deviation of age 35.07±6.05, 68.7% of nurses were female and 31.3% male, 37.3% of them were single and 62.7% married. 89.3% of nurses had bachelor's degree and 10.7% had master's degree. Nurses' service history ranged from 1.5-21 years, with a mean and standard deviation of 10.97±4.68 years. Mean and standard deviation of satisfaction with income were 40.27±12.49, fear of violence 53/06±16/34, personality trait of conscientiousness 40.27±12.49 and fatigue in work 53.79±17.67. There was a significant negative relationship between satisfaction with income (rs=-0.49, p<0.01) and personality trait of conscientiousness (rs=-0.32, p<0.01) with fatigue in work; however, fear of violence was a significant positive relationship with fatigue at work (rs=0.23, p<0.01). 36% of the total variance of fatigue in work of nurses was explained by satisfaction with income, fear of violence and personality trait of conscientiousness.

    Conclusion

    The findings indicate the need for planning to increase nurses' income levels, protecting them against violence in stressful environment of hospitals and placement of nurses based on their conscience in order to reduce fatigue.

    Keywords: atisfaction with Income, Fear of Violence, Conscientiousness, Fatigue in Work, Nurses
  • Fatemeh Hassani Alimolk, Omid Saed *, Tara Zahrayi Page 11
    Background and Aim

    Informing cancer patients about their illness will help them better understand the disease and follow treatment more closely. Given the necessity of cancer patients' awareness of their diagnosis during treatment, the current challenging issue is to the manner by which the diagnosis must be disclosed to cancer patients. Therefore, the aim of this study was to review the studies conducted on the ethical considerations of disclosure among cancer patients in Iran.

    Materials and Methods

    Systematic search in internal databases of Magiran, Elmnet, Irandoc, and Noormags have been done with keywords such as telling the diagnosis, disclose of diagnosis, ethical sensitivity, ethical considerations, how to break bad news, cancer patients and patients with cancer in Persian. There was no time limit on the selection of articles. Out of 24 articles reviewed, 14 articles were omitted based on the inclusion and exclusion criteria. And the final analysis was performed on 10 articles.

    Findings

    The results of this study show that most physicians tend to disclose the diagnosis. They want to express recognized diagnosis immediately and explicitly in a session in detail being conducted by them. Doctors' willingness to disclose depends on variables such as the age of the patients and their specialization. Most patients who are aware of their diagnosis are more likely to participate in selection of treatment. Patients prefer a gradual and appropriate disclosure. Patients need the support of family, health care workers, support organizations, and the right information when disclosing a diagnosis. Ethical Considerations: Integrity and honesty in reporting, documenting and citing of resources were observed.

    Conclusion

    How to disclose the diagnose and consider the psychological and spiritual components of patients and their families on the one hand and the psychological characteristics of physicians on the other hand are important challenges in this process in Iran that need further investigation.

    Keywords: Disclosure of Diagnosis, Tell the Truth, Ethical Sensitivities, Ethical Considerations, Patients with Cancer
  • Faezeh Khajehmirzaei, Akram Sanagoo, Naser Behnampour, Gholamreza Roshandel, Leila Jouybari* Page 12
    Background and Aim

    Identifying and documenting nurses' attitudes to end-of-life care helps to plan and integrate needed interventions to correct and evaluate them based on weaknesses. The purpose of the present study was to determine the attitude of intensive care units (ICU) nurses toward end-of-life care.

    Materials and Methods

    A descriptive, cross-sectional study was conducted at two referral university hospitals in Goran, Iran in 2019. Through consensus sampling 101 nurses of ICUs were enrolled in the study. Data were collected via the Frommelt Attitudes Toward Care of the Dying Scale (FATCOD). Data were analyzed by independent t-test, correlation coefficient, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis tests at significance P-value<0.05.

    Findings

    The mean score of nurses' attitudes toward end-of-life care was 105.25±8.77. 95% of nurses gained high score regard attitude toward patient care at the end of life. There was a significant relationship between nurses' attitude toward end-of-life care with type of employment (P-value=0.009) and job position (P-value=0.003). Ethical Considerations: All the principles of ethics in research such as; obtaining informed consent and confidentiality of the individual identity of the participants were observed.

    Conclusion

    The attitude of intensive care unit nurses towards end-of-life patient care was positive. Sensitizing nurses through training in this type of care and obliging the government to formally hire nurses can affect nurses' caring attitudes.

    Keywords: Attitude, Terminal Care, Intensive Care Units, Nurses, Cross-Sectional Studies, Iran
  • MohammadJavad Hosseinabadi Farahani, Abbas Abbaszadeh, Fariba Borhani* Page 14
    Background and Aim

    Moral sensitivity is the first component in observing ethics. However, occasionally some nurses do not possess necessary sensitivity due to certain obstacles and appear to be somewhat confused and indifferent toward moral issues.

    Materials and Methods

    This descriptive study was conducted in 2015 with the aim to determine level of moral sensitivity and its dimensions among nurses working in critical care units.153 nurses working in critical care units selected by census method. Data were collected using Moral Sensitivity Questionnaire.

    Findings

    Results obtained showed an average level of moral sensitivity among studied nurses (68.6±7.8) and in the dimensions of moral sensitivity, nurses scored the highest in "benevolence" and the lowest in "professional knowledge". Ethical Considerations: After obtaining the approval of the research committee, the objectives of the study and not harming the nurses were first explained. It was then ensured that the completion of the questionnaire was confidential and that nurses would have access to the study results.

    Conclusion

    Greater improvement of moral sensitivity in nurses through holding courses on ethics during academic years and in-service appears essential in providing full and ethical patient care by nurses, especially those working in intensive care units.

    Keywords: Moral Sensitivity: Nurses, Ethics in Nursing Profession, Critical Care Nurses
  • Seyed Reza Ehsanpour* Page 15
    Background and Aim

    The sexual robots are modern masturbation tools with maximum physical similarity with human samples that have saturated the market of sex products. The aim of producing these products is to satisfy individuals' sexual desires (ranging from ordinary citizens and persons with disabilities) and to eliminate emotional gaps.

    Materials and Methods

    In this review study, relevant and published articles were purposely searched and retrieved, and then ethical arguments for and against sex with sexbots were discussed and criticized from a principlist approach.

    Findings

    From the perspective of pros and cons, the robots firstly are in respect of human autonomy; secondly have positive functions such as protecting women and family entities, proper marriage substitutes for people who lack the ability to form family, preventing sexual crimes and treating some patients; thirdly they never result in harm; and finally using sex robots help in sex justice in society. On the other hand, according to opposition, the popularity of such robots is against human nature and more than probable benefits have disadvantages like increase in loneliness of individuals and destroying the family. Furthermore they will never satisfy the full satisfaction of the individual. Legally, some jurists consider the sex relationship with robots as criminal under the title of “Outraging Public Chastity” (Art 638) but it seems doubtful. Ethical Considerations: Authenticity of the texts, honesty and confidentiality has been observed in this study.

    Conclusion

    Although, sexual robots have some positive functions, but because of the more negative effects they pursue, alongside the legal moralism and religious considerations, they are considered an immoral option. In the Iranian criminal law, it is not easy to recognize of special title to punish sex with sexual robots.

    Keywords: Sexbots, Ethics, Law, Utility, Harm
  • Hossein Rahimi Kolour *, Reza Kazemzadeh, Abbas Najafipoor, Tabestanag Page 16
    Background and Aim

    The quality of moral growth is a dimension of the individuals’ evolution that is formed from childhood until adulthood besides the other dimensions. Moral intelligence is the ability to differentiate right from wrong. A morally intelligent person has strong moral beliefs and the ability to act based on these beliefs with respectful behavior. Regarding the work stress in hospitals, the employees have different moral functions in their behavior with others. However, this issue has not been studied enough despite the importance of the relationship between moral intelligence and risk management. So, the present research aims to investigate the effect of moral intelligence on hospital risk management and job satisfaction in hospital personnel in Tabriz. It is assumed that moral intelligence can decrease hospital risks.

    Materials and Methods

    This research is a cross-sectional descriptive correlation study. The population includes all the university personnel in Tabriz in 2018 (about 700 people). Based on Morgan’s table, 250 people were selected by random sampling. The research data were collected by three questionnaires, including the moral intelligence questionnaire (Badie et al., 2010), job satisfaction questionnaire (Kendall & Hulin, 1969), and risk management questionnaire (Zaboli, 2009). The collected data were analyzed by structural equation modeling in SPSS 21 and LISREL.

    Findings

    The findings suggested that there is a positive relationship between moral intelligence and hospital risk management with the mediating role of job satisfaction and between moral intelligence and job satisfaction with the mediating role of hospital risk management. Since the T value is more than 1.96, the hypothesis is significant at the confidence level of 0.95. The P-value also approves this conclusion (P-value ˂ 0.05). The value of the path coefficient is more than 0.6. So, it suggests a strong pair-wise relationship between the mentioned variables. Therefore, the hypothesis is significant and there is a positive relationship between the variables. Ethical Considerations: All the participants signed the informed consent letters before starting the research.

    Conclusion

    It is concluded that moral intelligence in hospital personnel can increase their satisfaction and promote efficient risk management in the hospital. As a result, moral intelligence should be paid attention to improve risk management and job satisfaction.

    Keywords: Moral Intelligence, Risk Management, Job Satisfaction
  • Maryam Khandan *, Abbas Abbaszadeh Page 17
    Background and Aim

    Nurses experience a variety of ethical challenges during their careers. Then to reduce these challenges, they need to improve their knowledge and attitude regarding nursing ethics. Hence this study was done aimed to investigate the effect of nursing ethics codes education on nurses' knowledge and attitudes in the adult ward of Kerman selected hospitals.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study 88 nurses were selected by convenience sampling method and randomly assigned into two groups of experimental and control (n=44). Then the experimental group was given a pocket guideline about nursing ethics codes. Before and after the intervention, the data was collected by a questionnaire. The data were analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Findings

    The knowledge and attitude mean scores of the experimental group before and after training were 19.52+0.64, 17.71+0.59 and 27.55+0.52 and 23.9+0.54 respectively. The results showed that there was a statistically significant difference in the experimental group (p<0.000). Ethical Considerations: The study subject and method were approved by the Kerman University of Medical Sciences Ethics Committee. Written informed consent was signed by nurses and emphasized voluntary participation, information confidentiality, and withdrawal from the study at any time.

    Conclusion

    The results of this study showed that ethics codes teaching improved nurses' knowledge and attitude. Therefore, to improve the health services quality, the training of nursing ethics codes is suggested and should be considered as an important component of nursing education.

    Keywords: Education, Nursing Ethics Codes, Knowledge, Attitude
  • Behzad Damari, Ali Akbar Zeinalou, Seyed Hasan Emami Razavi, Hossein Salarianzadeh, Abbas Vossogh Moghaddam, AliReza Heidari* Page 18
    Background and Aim

    Spiritual care can alleviate physical pain and improve mental well-being, but has not been addressed in the hospital. This study was conducted to design an executive instruction for establishment of spiritual health services in Iranian hospitals.

    Materials and Methods

    A descriptive-analytic study was conducted in the form of designing a system in three main stages of review study, qualitative study and designing a placement style sheet. Data were collected using internal and external databases and six focused group discussions. Stakeholder analysis was carried out and the principles of design were formulated and were agreed. Based on the five main components of a system, style sheet of establishing spiritual services was designed in a hospital.

    Findings

    Principles of Executive instruction includes designing a comprehensive spiritual health services and integrating it into the current system, continuing care in mental and social dimensions, participating senior hospital and physician and nursing managers, evidence-based executive guidelines and emphasizing Spiritual Health Services as an organizational value. The expected goals of this instruction are to increase patient satisfaction, facilitate the recovery of acute illnesses and increase resilience to malignant diseases, reduce patient referrals, improve spiritual and religious status and enhance spiritual skills and promote healthy behaviors. The main process of spiritual health services consists of three main components of the evaluation of spiritual health by a physician, the implementation of spiritual health counseling by an elected counselor, support services including hospital facilities at the time of patient hospitalization and patient education at discharge and post-discharge support. Ethical Considerations: The objectives and content of the study were explained to all participants and after obtaining informed consent, the interviews were recorded. Participants were assured that information will be confidential.

    Conclusion

    Implementation of the designed executive introduction requires the establishment of political support structures, structural and operational dimensions, clinical skills and promotion of people behavior and culture. To establish the introduction, managers must capture the financial, human, equipment and information resources needed and pay attention to the feasibility results of the study.

    Keywords: Spiritual Health, Establishment, Executive Instruction, Hospital
  • Akram Salamat, Marjan Mardani-Hamooleh, Ali Maleki* Page 19
    Background and Aim

    Medication errors commonly occur in clinical nursing. The present study aimed to determine the causes of medication errors, their lack of report, and their frequency in intensive care units (ICUs).

    Materials and Methods

    This descriptive and correlational cross-sectional study, 200 nurses working in intensive care units, Iran University of Medical Sciences and Tehran University were selected by stratified random sampling. Data were collected using demographic form and Wakefield medication error reporting tool. Descriptive statistics (mean and standard deviation) were then analyzed.

    Findings

    For systemic reasons (61.93) and pharmacy reasons (46.18), the highest and lowest mean scores were obtained among the causes of drug error, respectively. It is also observed that the administrative reasons with the mean of 72.52 and the difference of mean with the mean of 52.65 had the highest and the lowest mean score among the reasons for not reporting medication error. Intravenous error averaged 32.07 mean higher than non-venous error averaged 20.67. There was also a significant relationship between sex and patient Safety Culture. Also, there was also a significant relationship between sex, age and job experiences with medication Error Report. Ethical Considerations: This article is the result of an approved research project at Iran University of Medical Science. During the research process, the university's ethical policies were complied with in accordance with the principles of the Helsinki Declaration, including obtaining informed consent from nurses.

    Conclusion

    According to the results, reducing the incidence of medication error by nurses requires the provision of proper conditions to minimize systemic errors in hospitals. Furthermore, nursing managers must facilitate error reporting for nurses, while meticulously monitoring the administration of drugs by nurses, especially in the case of intravenous medications.

    Keywords: Medication Errors, Nurse, Intensive Care Unit
  • Mohammad Mahdi Valizadeh *, Abolghasem Valizadeh Page 20
    Background and Aim

    Pervasive disasters and epidemics pose challenges to human societies, and among these, moral challenges are the most important and most difficult. The spread of the corona virus has created many moral challenges and dilemmas for humans that need to be identified and addressed. The most important ethical challenges and functions in this crisis occur in the field of medicine. The purpose of this study is to investigate the challenges and ethical functions of the medical field in the Corona epidemic.

    Materials and Methods

    The present study is a narrative review of books and articles that have been searched and analyzed using Data bases.

    Findings

    Challenges identified in the field of medical ethics are: 1. Prescribing unproven and unofficial treatments; 2. Disclosure of the disease; 3. Lack of treatment facilities and resources; 4. Patient quarantine and lack of physical contact; 5. Cost Treatment and hospitalization; 6. Quit work by medical staff; 7. Forced quarantine and use of sanitary ware; 8. Preservation and preference of personal interests. Ethical strategies for facing challenges are also divided into three sections: 1. In dealing with the patient: justice in the distribution of services and medical facilities, kindness to the patient; 2. In dealing with society: maintaining social health, unity and empathy; 3. In dealing with self: self-care and maintaining personal health. Ethical Considerations: While observing fidelity in analysis, reporting texts and citations, an effort has been made to publish the results away from any bias.

    Conclusion

    This study has shown that coping with the corona virus is not enough with treatment efforts and adherence to health protocols, and it is not possible without recognizing the ethical challenges facing corona in the medical field and without applying ethical solutions to deal with them; Because several challenges in the field of health and treatment have been identified during this study that hinder the progress of the medical field in the fight against this virus. Recognizing the ethical challenges and using the ways to solve them by the medical staff, leads to an increase in the quality of health care and the ascent of the recovery process, and prevents the entry of psychological pressures on the patient and society.

    Keywords: Coronavirus, Challenges, Ethics, Medical, Solutions, Disasters
  • Fatemeh Hajibabaee, Mohammad Yazdani Moghaddam, Hamid Reza Namazi, Mehdi Yaseri, Hadis Ashrafizadeh, Amir Ahmad Shojaee* Page 21
    Background and Aim

    Moral intelligence as the first component of moral compliance is the basis of moral action. Medical students trained in clinical settings, in addition to technical competencies, must have desirable moral values. The aim of this study was to compare the moral intelligence status of students of basic sciences and medical internships in Tehran University of Medical Sciences in 2018.

    Materials and Methods

    This descriptive-comparative cross-sectional study was performed on 400 medical students in both basic sciences and internships who were randomly selected and met the inclusion criteria. A 40-item Moral Intelligence and Keil Lennick Questionnaire was used to collect data, which included four dimensions and ten indicators. SPSS 25 software and Chi-square t-test were used to analyze the data.

    Findings

    The average total score of moral intelligence in the internship group was 72.13±7.78 and the mean total score of moral intelligence in the basic sciences group was 72.11±8.28.The average total score of moral intelligence of most interns (62.7%) and basic science students (60.7%) was obtained in a good category. About 37.3% of interns and 39.3% of basic sciences had poor moral intelligence. The mean total score of moral intelligence in internship students was higher than basic sciences, but this difference was not significant (P=0.026). Ethical Considerations: This article is the result of a professional doctoral dissertation at Tehran University of Medical Sciences. During the research process, the university's ethical policies were observed in accordance with the principles of the Helsinki Declaration, including obtaining informed consent to participate in the research.

    Conclusion

    Indicators of moral intelligence in interns were not higher than students of basic sciences and these findings indicate the failure of general and specific educational programs in the field of developing moral skills in medical students. Therefore, it is recommended to revise the medical education curriculum by considering ethical concepts.

    Keywords: Moral Intelligence, Medical Students, Medical Ethics, Iran
  • Gholam Hosain Mahdavi-Nejad, Raheb Ghorbani *, Farhad Malek, Nemat Sotodeh Asl Page 22
    Background and Aim

    Patients' trust in health care providers is the core element of the health system that promotes patients' health and well-being. The purpose of this study is to explore ways to strengthen and increase community trust in health providers from the Islamic perspective.

    Materials and Methods

    Religious teachings, that have shown guidelines for humans’ health and happiness, have also presented some ways to this important issue. In this research, the instructions have been extracted from the Islamic references, containing the Holy Quran and the Innocent Leaders’ guidelines and have been analyzed. The Quranic Verses and Hadiths were listed under twenty-six titles. The factors having positive roles were categorized as the ‘Confidence’ factors and the ones having negative roles as the ‘hinders’ ones.

    Findings

    From the viewpoint of religious references, considering the professional morals, sacredness of purposes, responsibility, using hopeful words, being careful in medical examination and listening to the patients are the most important confiding factors. Being secular and not physically and spiritually understanding of the patient are the most important hindering factors for confidence. Ethical Considerations: In selecting, reporting the findings and citing the texts, honestly and trusteeship has been observed.

    Conclusion

    In addition to academic teachings on health confidence, there should be workshops, seminars and in-service training on making patients’ confidence in presenters of health services, with reference to Islamic teachings, in order to inform them and to enhance the level of social health.

    Keywords: Physician, Trust, Health Services, Religious Teachings
  • Mohammad Javad Hosseinabadi-Farahani, Masoud Fallahi-Khoshknab*, Narges Arsalani, Mohammad Ali Hosseini, Eesa Mohammadi Page 23
    Background and Aim

    Discrimination in healthcare is one of the important challenges of health system managers in different countries so; discrimination is the main outcome of a lack of justice in health. Therefore, the whole exploring the discrimination in healthcare and determining effective policies is essential. This study was conducted to explore the experiences of health care providers of discrimination in healthcare.

    Materials and Methods

    This qualitative content analysis study was conducted between 2019 and 2020. Data were collected through semi-structured interviews with 16 participants include healthcare in one general and one private hospital in the city of Tehran. The participants were selected by purposive sampling, which continued until saturation of data. Data obtained were analyzed using Graneheim and Lundman's method.

    Findings

    After analyzing the data, three main categories and seven sub-categories emerged: 1. Organizational coercion (organizational procedures, Lack of manpower); 2. Moral negligence (Lack of attention to human values, Lack of knowledge of the principles of medical ethics); 3. Positive discrimination (Provide some facilities for the patient, Perform some additional services for the patient and Work history.) Ethical Considerations: The present study was approved by the Ethics Committee of Tehran Welfare and Rehabilitation Sciences University with the code of ethics: IR.USWR.REC.1398.023.

    Conclusion

    Based on the findings of the study, senior managers of the health system can review the organizational process of health care delivery and focus on increasing the level of awareness of health care providers such as physicians and nurses about the principles of medical ethics. Also, it is recommended that managers consider meritocracy policies as one of their decision criteria.

    Keywords: Justice, Discrimination, Health Policy, Healthcare, Qualitative Study
  • Seyed Milad Seyed Ahadi, Behnam Molaei *, Nader Ayadi, Parviz Molavi, Mehryar NaderMohammadi Page 24
    Background and Aim

     Considering the important role of moral intelligence in changing people's attitudes towards different behaviors, it seems necessary to pay attention to the importance of this variable in different jobs especially in the medical profession due to constant and direct contact with human clients. Therefore, the purpose of the present study was to investigate The Role of Moral Intelligence of Emergency Physicians in Predicting Satisfaction of Patients Referred to Ardabil Hospitals.

    Materials and Methods

     The present study was a descriptive-analytical and cross-sectional study. The study population consisted of all physicians and patients referring to the emergency department of Ardabil hospitals. In this study, 56 physicians working in 4 teaching hospitals of Ardabil city and 392 corresponding patients were selected by Available sampling method. For data collection Lennick and Kiel’s (2005) Moral Intelligence Questionnaire and Salami S & Samouei (2012) Patient Satisfaction Questionnaire were used. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multivariate regression using SPSS 22 statistical software.

    Findings

     The obtained data from this study showed that there is a significant positive correlation between physicians 'moral intelligence and patients' satisfaction (r=0.528, p=0.001). Also, the results of regression Analysis showed that physicians 'moral intelligence can predict the 26/6 percentage of patients' satisfaction (p<0/001).

    Ethical Considerations: In the process of conducting this research, all ethical considerations related to human studies such as obtaining informed consent and maintaining the confidentiality of the participants in the research were observed.

    Conclusion

     According to the results of the present study, it can be said that moral intelligence is an important factor in patients' satisfaction of received medical services, therefore, it is suggested that skills training such as communication enrichment, empathy, responsibility and compassion therapy be used in physicians' training courses.

    Keywords: Moral Intelligence, Emergency Physician, Satisfaction of Patients, Medical Service
  • Ali Zabihi, Seyedeh Roghayeh Jafarian Amiri *, Parvin Aziznejadroshan, Mojtaba Qanbari Qalehsari Page 25
    Background and Aim

    Adult children of elderly and sick parents face many challenges and may experience the compassion fatigue, which can affect the care process. The aim of this study was to investigate the dimensions and symptoms of compassion fatigue in children who take care of their elderly and sick parents.

    Materials and Methods

    In this study, data bases including SID, Magiran, IranMedex, Google Scholar, Elsevier and PubMed were searched for studies published between 2000 and 2019 with the following keywords: Parent, Family Caregivers, Compassion Fatigue, Adult Children and Elderly. By this means, a number of 426 articles were acquired which were reviewed in two stages (first, the title and the abstract and then the whole article) based on the inclusion and exclusion criteria. In the end, 17 articles entered the present study.

    Findings

    The type of articles used in this study were as follows: descriptive-analytical and correlational (7 articles), review (3 articles), qualitative (5 articles) and case study (2). The focus of the studies was on the different aspects of compassion fatigue. According to the reviewed studies, compassion fatigue is often accompanied by the symptoms of anxiety, helplessness, disappointment, insomnia, social isolation, reluctance as well as physical and mental fatigue. Ethical Considerations: Publication of the results is carried out honestly without bias and by citing the original reliable resources and references.

    Conclusion

    Since fatigue compassion creates various physical, psychological and social dimensions in adult children of elderly and sick parents, Support centers, counselors, and nurses need to consider this in regard to the families of elderly patients in their support program.

    Keywords: Elderly Parents, Compassion Fatigue, Family Caregivers, Caregiver Children, Elderly
  • Fateme Asl Dehghan *, Simin Hoseinian Page 26
    Background and Aim

    Given the important role of counselors and psychologists in promoting psychological health in society, the compliance of professional ethics in these occupations is of particular importance. The aim of this study was to investigate the factors affecting professional ethics in counselors and psychologists.

    Materials and Methods

    The research method was correlational using structural equation modeling method. The sample consisted of 400 counselors and psychologists who were selected online through social media. The instruments used were professional ethic (Cadozier, 2002), General Self-efficacy scale (Schwarzer & Jerusalem, 1995), Flourishing scale (Diener, 2010) and Social desirability scale (Marlowe & Crowne, 1998). Data analysis was performed by statistical methods of Pearson correlation coefficient and structural equation modeling using SPSS 24 and AMOS 24 software.

    Findings

    The results of structural equation modeling showed that the model of relationships between self-efficacy, flourishing and professional ethics has a good fit and flourishing and self-efficacy can explain 62% of professional ethics (P<0.001). According to the results, higher levels of self-efficacy and flourishing predict a higher level of professional ethics, as well as social desirability in this regard played a moderating role in model. The role of gender, marriage, education, field of study and years of work in modifying this relationship was not confirmed. Ethical Considerations: The aims of the study and the confidentiality of information were explained to the participants and informed and voluntary consent was obtained in writing.

    Conclusion

    This study showed that Flourishing and self-efficacy have an effective role in the professional ethics of counselors and psychologists and in order to promote the professional ethics of counselors and psychologists along with professional ethics education, these factors should be considered.

    Keywords: Professional Ethics, Flourishing, Self-Efficacy, Counselors, Psychologists
  • Parisa Hajiloo, Mohammad Torabi* Page 27
    Background and Aim

    Nurses' perceptions and attitudes about futility can sometimes lead to the cessation of valuable treatments or the refusal to provide care to patients. On the other hand, having moral sensitivity can change the perspective of nurses in the face of ethical challenges in caring for patients with Covid-19 and may be effective improve nurses’ perception of futile care and the quality of care. The aim of this study was to determine the relationship between moral sensitivity and nurses' perception of futile care in patients with Covid-19 in hospitals affiliated to Hamadan University of Medical Sciences in 2020.

    Materials and Methods

    The present study is a descriptive-correlational study that was performed on 150 nurses working in selected hospitals in Hamadan province in 2020. Participants were selected by convenience sampling. Tools of data collection are used in a research study included a three-part questionnaire of demographic information, Lutzen's moral sensitivity and perception of futile care designed based on Corley's moral distress scale and review of related texts, which was distributed as a physical presence in the hospital and an electronic version. Data analysis was performed using SPSS software version 26 and descriptive statistics (frequency, mean and standard deviation) and analytical statistics (Independent T-test, ANOVA, Pearson correlation coefficient and differential correlation).

    Findings

    Although there no significant relationship was seen between moral sensitivity and intensity of perception of futile care (r=0.277, p=0.06) and frequency (r=0.213, p=0.15) but is a significant positive relationship between some subclasses of moral sensitivity and perception of futile care. The mean score of nurses' moral sensitivity was low (36.12±3.46) and most of the participants had a moderate perception of the intensity (47.12±8.22) and frequency of futile care (32.43±5.76). Also between moral sensitivity and work experience (r=0.324, p=0.03) and age (r=0.279, p=0.04) and work nurses’ experience with intensive care futile (r=0.311, p=0.04) and its frequency (r=0.235, p=0.02) showed a significant relationship. Ethical Considerations: This research has been approved by the ethics committee of Hamadan University of Medical Sciences (IR.UMSHA.REC.1399.572). After obtaining informed consent from the participants, the researcher assured them that all their information would be confidential.

    Conclusion

    Several factors are involved in the level of moral sensitivity and perception of nurses' futile care in the care of Covid-19 patients. No significant correlation between moral sensitivity and the perception of futile care in this study was in a situation where nurses faced the peak of the Covid-19 pandemic and were under high organizational and psychological pressures. Therefore, for better conclusions, it is suggested that this study be conducted with further sample size and in the Covid-19 and non-Covid-19 wards.

    Keywords: Futile Care, Moral Sensitivity, Nurse, Covid-19
  • Azam Eskandari, Saeed Vaziri *, Mohammad Hosein Fallah, Abolghasem Asi-Mozneb Page 28
    Background and Aim

    One of the most important aspects of human health is spiritual health, which has a great impact on other dimensions. Due to the need to provide a comprehensive definition of spiritual health and determine its components in accordance with the culture and religion of Iranian society, the present study was conducted with the aim of developing a conceptual model of spiritual health based on Islamic texts.

    Materials and Methods

    The research method was qualitative and information gathering, based on the study and qualitative content analysis of related Islamic texts. The study area was specialized Islamic texts and sampling method was purposeful. The tool of data collection was advanced search in scientific and specialized databases, and the method of data analysis was qualitative content analysis with inductive categorization system.

    Findings

    The components of spiritual health were classified into three main categories: Theology, Cognition of guide and Eschatology. The theology components included the 6 concepts: monotheistic attitude, certainty, sincerity, detachment, trust in God, and remembrance of God. Components of cognition of guide included the two main categories: matching manner with the Holy Qur'an (theoretical model), and matching manner with the prophets and the fourteen infallibles (practical model). The first category includes the two concepts of familiarity with the Qur'an and practice of the Qur'an and the second category includes 21 concepts: submission and satisfaction, patience, fulfillment of obligations, abandonment of prohibitions, thanksgiving, contentment, material pleasure, spiritual pleasure, truthfulness, trustworthiness, good-temperedness, generosity, manliness, assistance, forgiveness, justice, courage, Jealousy, forbearance, modesty and halal Livelihood. The last component of spiritual health is eschatology, which includes the three concepts: resurrection-believing, remembrance of death and asceticism. Ethical Considerations: In selecting, reporting findings and citing texts, fidelity has been observed.

    Conclusion

    In the present study, with a comprehensive view of a perfect human being with the monotheistic identity mentioned in Islamic texts, the components of spiritual health are extracted and its conceptual model is designed, which is in line with previous studies in this field.

    Keywords: Conceptual Model, Spiritual Health, Islamic Texts
  • Mohammad Razzaghi, Salim Balouch *, Hasan Ghalavandi, Seyed Mehdi Mousavinia Page 29
    Background and Aim

    Given the important role of nurses in promoting health in society, their responsibility in performing their critical task is of particular importance and guarantees health indicators and improving the quality of nursing services. Accordingly, the present study aimed to investigate the role of moral intelligence and social capital in responsibility with the mediating role of professional ethic of nurses of Valiasr Hospital in Lamerd, Fars province.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed by descriptive correlation method. The statistical population of the study included all nurses of Valiasr Lamerd Hospital, 300 people. The sample size was 169 according to the statistical population and using stratified random sampling method and Morgan table. Standard questionnaires of moral intelligence (Lnick & Kiel), social capital (Nahapiet & Ghoshal), responsibility (Carroll) and professional ethic (Gregory) were used to collect data. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and structural equation modeling using SPSS and LISREL software.

    Findings

    The results showed that there is a positive and significant relationship between the variables of moral intelligence and social capital with nurses' professional ethic. Also, the correlation coefficient between the variables of professional ethic and responsibility (r=0.39) is positive and significant. At the same time, with the mediation of professional ethic, the variables of moral intelligence and social capital can precede nurses' responsibility. Ethical Considerations: The objectives of the research and the confidentiality of information were explained to the participants and their informed consent was obtained.

    Conclusion

    This study showed that moral intelligence, social capital and professional ethic have an effective role in nurses 'responsibility and in order to promote nurses' responsibility along with responsibility training, these factors should also be considered.

    Keywords: Moral Intelligence, Social Capital, Responsibility, Professional Ethic, Nurse
  • Elham Nazari, Omid Saed* Page 30
    Background and Aim

    The code of ethics is constantly being reviewed, due to some changes in the professional fields of psychologists and the needs of their target groups. Conducting comparative studies creates sensibilities in experts to meet the challenges of the code of ethics. Therefore, the aim of this study is to compare the code of ethics of psychologists in Iran with the Netherlands and Switzerland's.

    Materials and Methods

    The present study is comparative study. Using Science Direct, Pubmed and Google Scholar databases between 2000 and 2019, the keywords of code of ethics, psychology, Iran, Netherlands and Switzerland and their Persian equivalents were searched separately and in combination. The code of ethics of the Netherlands and Switzerland were purposefully selected based on the research gaps in this field; it was also structurally and contently examined, as a basis for comparison, by the Iranian code of ethics.

    Findings

    Structurally, all three codes of ethics have common ground in the introduction and basic principles, but Switzerland and Netherlands ' codes of ethics differ in the code of conduct. In terms of content, Switzerland and Netherlands' codes of ethics are based on clear, definite and operational codes. In addition, they have adapted to the new conditions more than the Iranian code of ethics, especially in the codes related to advertising and resolving ethical issues and they have been able to create organizational and administrative structures. Ethical Considerations: Honesty and fidelity were considered in the reporting of the texts, citing sources and avoiding any bias.

    Conclusion

    By making new changes in the Iranian code of ethics, especially in the field of clarifying the concepts and basic principles of ethics, as well as providing accurate ethical codes, taking into account the practical aspects and the method of their implementation, some challenges can be addressed.

    Keywords: Code of Ethic, Professional Ethics, Iran, Netherland, Switzerland, Comparative Study
  • Reza Rezaei, Seyyed Abolfazl Vagharseyyedin, Fatemeh Taheri, Asma Nikkhah Beidokhti* Page 31
    Background and Aim

    Educating nurses and nursing students about spiritual principles and values helps them to have a deep understanding of moral problems. However, the issue of spirituality is not included in the educational content in bachelor's degree nursing program. The purpose of this study was to investigate the effect of spiritual care training on the empathy among nursing students in the two nursing colleges affiliated to the Birjand University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental research conducted in 2020 in which 29 seventh semester nursing students of Tabas Nursing College as intervention group and 29 seventh semester nursing students of Ferdows Nursing College as control group. The instruments used included a demographic characteristics form and the Jefferson Empathy Questionnaire. The spiritual care training in the intervention group was presented as a five-session workshop (four 90-minute sessions and one 120-minute session) as well as a two-month follow-up. In order to follow the observance of educated materials in the workshop, a researcher-made checklist was used. The control group did not receive any intervention. Data were analyzed using SPSS software version 16 using descriptive and inferential statistics (independent t-test, paired t-test, analysis of covariance and chi-square) at a significance level of P<0.05.

    Findings

    The mean scores of empathy before the intervention in the intervention and control groups was not significantly different (p=0.98). However, the mean scores of empathy immediately and two months after the intervention in the intervention group was significantly higher than the control group (p<0.001). Ethical Considerations: After obtaining the ethical code, the researcher referred to the study settings and after introducing the research purpose and nature and explaining the way of conducting study to them, a written informed consent from was obtained from the students to participate in the research.

    Conclusion

    The findings of the present study indicated that spiritual care training can improve the empathy among nursing students. Therefore, it is advised that nurse managers and developers of nursing curriculum consider the spiritual care training for nursing students.

    Keywords: Spiritual Care, Empathy, Nursing Students