فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 55 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مناسبات سیاسی و مذهبی اسماعیلیان نزاری با سلطان غیاث الدین محمد سلجوقی
    ملیحه مهرابی دلشاد، شهرزاد ساسانپور*، معصومه قره داغی، رامین یلفانی صفحه 2

    در این پژوهش مواجهه سیاسی و مذهبی سلجوقیان با اسماعیلیان نزاری در فاصله سال های 498 تا 511 ق مورد بررسی قرار گرفته است. طی دوره مذکور سلطان محمد توانست با سامان دادن به آشفتگی هایی که پس از مرگ ملکشاه رخ داده بود بار دیگر تمرکز سیاسی و مذهبی را در جغرافیای تحت حاکمیت سلجوقیان ایجاد نماید. از سویی نیز اسماعیلیان نزاری از خلاء و آشفتگی هایی که پیش از این رخ داده بود در راستای توسعه قدرت خود دست به تحرکات گسترده ای در مناطق مختلف زده بودند. زین رو سرکوب نزاریان به عنوان مهم ترین اولویت سیاسی و مذهبی سلطان محمد قرار گرفت و در این راستا همه ظرفیت های مرکزی و محلی را جهت تسخیر قلاع اسماعیلیان بسیج کرد. هرچند نزاریان خسارات فراوانی را در یورش های مکرر آل سلجوق متحمل شدند و قلاع خود را در فارس و خوزستان و به ویژه اصفهان که در این دوره پایتخت سلجوقیان قرار داشت از دست دادند، اما با نفوذ در ارکان دولت سلجوقیان، اتخاذ رویکرد نامتمرکز، از میان برداشتن افراد موثر سیاسی و مذهبی، صبر و مقاومت در برابر محاصره قلاع و به راه انداختن مناظرات مذهبی در اثناء مبارزه، توانستند به حیات خود ادامه دهند. شاید بتوان در این دوره سراسر برخورد و بسیار سخت که بیم برچیده شدن سازمان و ساختار نزاریان می رفت، دستاورد اسماعیلیان را که بسیار ارزشمند بود حفظ موجودیت سیاسی، جغرافیایی و پاسداشت اندیشه های فکری و حیاتی اسماعیلیان در مناطق مختلف را توجیه و تبیین کرد.

    کلیدواژگان: جانشینان ملکشاه، سلطان محمد، نزاریان، تمرکز سیاسی و مذهبی، محاصره قلاع
  • بازشناسی حمام های مشهد در دوره ناصری بر اساس متون و نقشه های تاریخی
    محسن طبسی*، سپیده موسوی صفحه 3

     پاکیزگی، که از روزگاران کهن اهمیت داشت، با ظهور اسلام، ضرورتی دوچندان یافت و حمام ها به تدریج جای خود را در ساختار شهری پیدا کردند. مطالعه سیر تاریخی حمام ها، متکی بر مستندات مکتوب است زیرا گرمابه ها به دلیل تغییر شرایط اجتماعی، در معرض آسیب و تخریب قرار داشته اند. حمام های تاریخی مشهد وضعیتی اسفبارتر دارند. متاسفانه از حمام های دوره ناصری کمتر اثری برجای مانده است. لذا هدف این تحقیق، بازشناسی حمام های مشهد در دوره ناصری بر اساس متون تاریخی و نقشه های برجای مانده از آن روزگار است. در مطالعه حاضر از روش تاریخی بهره گرفته شده که اطلاعات لازم را به روش اسنادی و میدانی فراهم آورده شده است. منابع تحقیق عبارتند از متون تاریخی مطلع الشمس و نفوس ارض اقدس، و نقشه جولیس. نتایج تحقیق، نشان از اختلاف تعداد حمام ها در سه سند مذکور دارد. دلایل اختلاف، مشخص نبودن مرزهای محله ها و غیر بومی بودن جولیس و اعتمادالسلطنه می باشد.

    کلیدواژگان: حمام های مشهد، دوره ناصری، مطلع الشمس، نفوس ارض اقدس، نقشه جولیس
  • قهستان
    محمد مهرآئین* صفحه 5

    برخی از مناطق گستره ایران زمین به لحاظ اثر گذاری بر تحولات تاریخ و جغرافیای طبیعی و سیاسی ایران ، در مطالعات تاریخی جایگاه ویژه ای دارند. منطقه موسوم به قهستان یا ایالت کوهستان قدیم که در دوران اسلامی به قاینات و اکنون به نام استان خراسان جنوبی اشتهار یافته ، یکی از این نواحی مهم ایران زمین است. وضعیت سوق الجیشی و خصوصیت سرزمینی قهستان به لحاظ ارتباط با نواحی جنوب و شرق ایران و حضور اقوام گوناگون، باعث شده تا این اقلیم پهناور، جلوه گاه عناصری باشد که نقش آفرین رویدادهای مهم تاریخ خراسان و ایران تلقی می شوند. این پژوهش بر سر آن است تا به شیوه رایج تحقیقات علوم انسانی و بر پایه مطالعات اسنادی و نظری ، به سیر جغرافیای تاریخی قهستان پرداخته، و به زوایای ناشناخته تاریخ این سرزمین اشارتی ولو مختصر داشته باشد. آن چه از مجموع یافته های تحقیق درک می شود، آن است که ناحیه قهستان به دلایلی چون: پیوستگی جغرافیایی با خراسان بزرگ، تبادلات اقتصادی و فرهنگی بین منطقه ای، ویژگی های قومی و سیاسی و..، از جایگاه و حساسیت ویژه ای در روند تحولات تاریخی ایران بهره مند بوده و پی آمد بخشی از تحولات تاریخ ایران عهد اسلامی را متحمل شده است . چنان که امروزه هم به عنوان ناحیه ای استراتژیک و برخوردار از توانمندی های متعدد، با مسایل مهاجرت اجتماعی، چالش های سیاسی و تنش های قومی روبرو است و توجه بیشتر کارگزاران دولت را به خود می طلبد.

    کلیدواژگان: قهستان، بیرجند، تحولات قومی، خراسان جنوبی، جغرافیای تاریخی
  • ابراهیم باوفا دلیوند، آرش آقاجانپورگزافرودی* صفحات 23-48

     خطه گیلان از دیرباز پناهگاه خاندان پیامبر (ع)، سادات و علویان بوده است. سادات و علویان، بنا به دلایل تاریخی خطه گیلان را برای استمرار مبارزه با دستگاه خلافت به عنوان ملجا و پناهگاه خود و آشنایی مردمان این خطه با خاندان پیامبر و تشیع برگزیدند. از همین رو، در بین استانهای ایران، سرزمین گیلان از نظر برخورداری از آرامگاه های منسوب به خاندان اهل بیت از جایگاه ویژه ای برخوردار است. یکی از مزارهای منسوب به ایشان، مزار سیدجلال الدین اشرف می باشد که در برخی متون معاصر، فرزند امام موسی کاظم (ع) و در برخی دیگر، از امامان زیدی مذهب دانسته شده است. این نوشتار با روش مقایسه تطبیقی به بررسی گزارش های معاصر، و واکاوی متون تاریخی و مطالعات میدانی پیرامون مزار سیدجلال الدین اشرف می پردازد. به نظر می رسد که این آرامگاه به دلایل تاریخی می تواند متعلق به جلال الدین هزاراسپی یا جلال الدین حسن نومسلمان باشد.

    کلیدواژگان: سیدجلال الدین اشرف، اشرف بن زید، اسماعیلیه، هزاراسپی و جلال الدین حسن نومسلمان
  • مهرشاد کاظمی، ناصر تکمیل همایون*، رضا شعبانی صفحات 40-61
    گزارش های سیاحان خارجی اطلاعات فراوانی در باب آداب و رسوم، اخلاقیات، رفتارهای اجتماعی و آداب فرهنگی در بردارد. این یادداشت های شخصی یا سیاسی، از یک سو مسایل شهری را به صورت جزیی و نسبتا دقیق ترسیم می کند. از سوی دیگر، به دلیل فقدان وابستگی به مراکز قدرت، نقاط ضعف و قوت جامعه و شهر را به نیکی گزارش می نماید. تهران یکی از شهرهایی است که سیاحان خارجی دوره قاجار به آن توجه ویژه ای داشتند. در واقع پایتختی تهران در دوره قاجار، جهانگردان را به آنجا سرازیر کرد، کمااینکه گزارش هایی اندک و جسته گریخته از این محل در منابع اسلامی و به ویژه دوره صفوی مشاهده می شود. در سفرنامه ها گاه مردم تهران با الگوهای مقبول همچون هوشمندی و مهمان نوازی شناخته می شوند و گاه با الگوهای ناپسندی نظیر دروغ گویی، تملق و خرافه پرستی توصیف می آیند. پژوهش حاضر بر آن است تا با روش توصیفی - تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، اخلاقیات، رفتارهای اجتماعی و آداب فرهنگی مردم تهران را از منظر جهانگردان و سفرنامه نویسان عصر قاجار ترسیم نماید.
    کلیدواژگان: رفتارهای اجتماعی و فرهنگی، تهران، قاجاریه، سیاحان
  • نیکی رزاززاده طوسی*، مسعود طاهری لاری، محمد رافتی صفحات 51-70

     کارگران ایرانی که همیشه مدافع آزادی و استقلال بودند تا سالها قبل از انقلاب اکتبر روسیه مورد آزار شاهان قاجار بود ند. پس از پیروزی انقلاب مشروطه با شکل گیری اتحادیه های کارگری و مورد توجه قرار گرفتن عصر پهلوی، باعث شد آنان در شرایط بهتری قرار بگیرند. در ابتدای موج صنعتی شدن ایران با توجه به نیاز بیشتر به نیروی کار، دست مزد کارگران افزایش یافت و همچنین حکومت با افزایش درآمد برنامه های بسیاری برای این قشر داشت.رژیم پهلوی به پشتوانه درآمد نفت در جهت تطمیع کارگران، امکانات و برنامه های بسیاری را درنظرگرفته بود از جمله سهیم کردن کارگران در سود کارخانه ها، گسترش مالکیت تولیدی،پرداخت وام،تهیه مسکن و افزایش بیمه های بهداشتی اشاره کرد. ورود کارگران به انقلاب اسلامی ایران به رغم اعطای برخی امتیازهای اقتصادی و رفاهی رژیم حاکم، از مهمترین مقولات است زیرا نشان دهنده شکست سیاست های شاه برای به دست آوردن حمایت کارگران می باشد. بدین شکل ورود کارگران به همراه اتحادیه های صنفی آنان به جریان انقلاب بالاخص با راه اندازی موج اعتصابات نقش پر رنگ آنان را در حرکت انقلاب نشان میدهد .

    کلیدواژگان: اتحادیه های کارگری، انقلاب اسلامی، کارگران، اعتصابات
  • جلیل خوشحال، میرزا محمد حسنی*، حسن شادپور صفحات 60-80
    فارس از مهمترین ایالات ایران، در عصر خلیفه دوم عمربن خطاب (13ه.ق.- 23ه.ق.) مورد توجه و از دو سوی بحرین و بصره مورد هجوم قرار می گیرد و به تدریج پنج کوره فارس توسط مسلمانان فتح می شود. منابع اسلامی تاریخ های مختلفی را برای فتوح و همچنین نام فاتحان کوره ها ارایه می دهند که نشان دهنده شورش های مختلف ساکنان این کوره ها پس از هربار فتح بوده است. هدف این پژوهش، بررسی سیر فتوح در فارس و اختلاف گزارش های نویسندگان اسلامی در ارایه سال فتوح و نام فاتحان در زمان خلفای راشدین است. سوال پژوهش چنین است: دلیل وجود گزارش های متفاوت نویسندگان اسلامی در ذکر سال فتح کوره های پنج گانه فارس و همچنین نام فاتحان کوره های مزبور از زمان خلیفه دوم تا پایان دوره خلفای راشدین چیست؟ روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و تاریخی انجام یافته است. این نتیجه حاصل شد که با فروپاشی شاهنشاهی ساسانی و تغییر ساختار درونی حکومت و بی نظمی و فروپاشی تشکیلات حکومتی به علاوه باج و خراج سنگین و سوءرفتار عاملان خلافت در کوره ها و همچنین قساوت و بی رحمی برخی از فاتحان در فتح کوره ها، به همراه اختلافات داخلی بین اعراب مسلمان و رقابت های قبیله ای در جهت دستیابی به قدرت بیشتر موجب شد اهالی کوره های فارس شورش کنند و متغاقبا در سال های مختلف و توسط سرداران و فاتحان متفاوت سرکوب شوند و در نتیجه گزارش های متفاوتی از سال فتح و فاتحان در منابع ثبت شوند.
    کلیدواژگان: فتوحات اسلامی، کوره های فارس، استخر، دارابگرد، گور
  • سعید وحیدی، مرتضی منشادی*، رضا سرحدی قهری صفحات 133-162

    رژیم سیاسی برای تبدیل شدن به واقعیت، نیازمند گذار از سه مرحله بیرونی سازی، عینی سازی و درونی سازی است. پس از پیروزی مشروطه خواهی در ایران و تحولات پس از آن، «غوغای جمهوری خواهی» با سرعتی شگفت انگیز بروز کرد و خاموش شد. اکثر پژوهش ها این رخداد را، ابزار سیاسی گروهی علیه هییت حاکمه تفسیر کرده اند و کمتر از دیدگاهی معرفت شناختی به توضیح و تحلیل آن پرداخته اند. از این منظر اگرچه نخبگان فکری ایران، افعال ذهنی خود را در خصوص شکل های متفاوت حکومت، به ویژه جمهوری بیرونی سازی کردند و بعدها جمهوری به عنوان یک رژیم سیاسی موردحمایت گروهی از بازیگران سیاسی قرار گرفت ولی نتوانست از مرحله بیرونی سازی فراتر برود. پژوهش حاضر با روش جامعه شناسی معرفت و کاربست الگوی برگر و لاکمن به دنبال پاسخگویی به این سوال است که دلایل ناکامی جمهوری خواهی در ایران دوره مشروطه چه بود؟ فرضیه پژوهش حاضر به این قرار است که جمهوری به عنوان یک واقعیت اجتماعی برساخته نشد، زیرا هرج ومرج، عدم امنیت، تجربه زیسته و عدم کار آیی نهادهای مشروطه مانع از توافق بین الاذهانی نخبگان ایران برای گذار جمهوری از مرحله بیرونی سازی به مراحل عینی سازی و درونی سازی گردید.

    کلیدواژگان: جمهوریت، مشروطیت، بیرونی سازی، عینی سازی، درونی سازی
|
  • The political and religious relations of Nizārī Ismā'īlī with the successors of Sultan Mohammad Ghiyath Al-Din Seljuqi
    Malihe Mehrabi Delshad, Shahrzad Sasanpour *, Masomeh Gharadaghi, Ramin Yalfani Page 2

    In this research, the political and religious confrontation of the Seljuk with the Nizārī Ismā'īlī has been studied between 498 and 511 AH. During the above period Sultan Muhammad managed to sort out the turmoil that occurred after the death of Malekshah Re-establish political and religious concentration in the Seljuk-dominated geography. On the one hand, the Nizārī Ismā'īlī from the vacuum and turmoil that had already taken place In the direction of developing their own power, they had taken extensive measures in different regions. Therefore, the repression of Nizari was considered the most important political and religious priority of Sultan Muhammad and In this regard, all the central and local capacities were used to conquer the Ismaili Castles. However, Nizarians suffered plenty of damage during frequent attacks al-Seljuk, and lost their castles in Fars, Khuzestan and especially Esfahan, which was in this period capital of the Seljuk period. But with the influence of the Seljuk government, adopting a decentralized approach, eliminating effective political and religious people, patience and Authority against siege of Castles, and launching religious debates during the struggle they were able to survive. If there were no significant achievements of the Ismailis that included the preservation of the political, geographic, and the protection of their intellectual and vital ideas, It was likely that the very strict atrocities in this period would have led to the dismantling of Nizari's organization and structure.

    Keywords: Malekshah successors, Sultan Muhammad, political, religious focus, Siege castles
  • Recognition of Mashhad baths during the Naser Al-Din Shah period based on historical texts and maps
    Mohsen Tabassi *, Sepideh Mousavi Page 3

    The cleanness, which was important from the ancient times to the Iranian people, became more and more necessary with the advent of Islam, and the baths found their place in the urban structure. The study of the history of baths relies on written documentation because the baths have been exposed to damage due to changing social conditions. Historical baths in Mashhad have a sharper situation. The Nasser period is a brilliant period in the construction of baths in Mashhad, which has been left with less than the baths. Therefore, the purpose of this research is to recognize the baths of Mashhad in the Naser Al-Din period based on texts and maps which is remaining from that time. In the present study, the historical method has been used to provide the necessary information through documentary and field studies. The sources of research include Matlaa-ol-Sams, Nofoos-e Arz-e Aghdas and the Julies map. The results show the difference in the number of bathrooms in the three documents. The reasons for the difference are the uncertainty surrounding the borders of the neighborhoods and the non-native of Julies and Etemad Al-Saltanah.

    Keywords: Mashhad baths, Naser Al-Din Period, Matlaa-ol-Shams, Nofoos-e Arz-e Aghdas, Julies Map
  • Ghuhistan
    Mohammad Mehraein * Page 5

    A number of places in Iran are given prominence due to their historical, geographical, and political backgrounds. One of them, Ghohestan, or the state of mountains, was known to be called Ghayenat in the Islamic era. It is, however, officially dubbed as Southern Khorasan (Khorasan Jonnubi). Ghohestan's strategic importance and its close proximity to the east and south of Iran with various tribes dwelling in it stimulated significance to the region through the passage of time in the historiography of Khorasan and Iran. Employing the popular humanistic research methods based on documentary and theoretical studies, the following paper aims to conduct a geographical survey on the region and shade light, however briefly, on the unknown aspects of its history. What is acquired from the findings is that Ghohestan sustained a strategic significance and witnessed and fostered a series of historical changes in the Islamic era due to its geographical coherence with the larger Khorasan, economic and cultural interstate exchanges, and political and ethnic characteristics. Even today, the area displays numerous strategic capabilities in confrontation with the issues of immigration, social and political challenges, and ethnic tensions which demand the attention of the governmental agencies.

    Keywords: Ghohestan, Birjand, ethnic changes, South Khorasan, historical geography
  • Ebrahim Bavafadalivand, Arash Aghajanpoor * Pages 23-48

    The area of Guilan has long been the sanctuary of the Prophet's family (Peace be upon him), Sadat, and Alavian. Sadat and Alavian, because of Historical reasons and familiarity of people, The Prophet and Shiite family chose Guilan Zone to Continue Struggle with the Caliphate as their lodging and shelter. Hence, among the provinces of Iran, Land of Guilan in terms of The tombs of the Ahlul-Bayt family has a special place. One of the graves related to them, is the grave of Seyyed Jalaleddin Ashraf that In some contemporary texts, It was regarded to the son of Imam Musa Kazem (Peace be upon him) And in others, It was considered Zaidi Imams religion. This paper is a comparative study of contemporary reports, and the review of historical texts and field studies around the grave of Seyyed Jalaleddin Ashraf. It seems that for historical reasons this tomb can belong to Jalaleddin Hezaraspee or Jalal Al-Din Hassan Nomosalman.

    Keywords: Seyyed Jalaleddin Ashraf, Ashraf Ebn Zeid, Ismailia, Hezaraspee, and Jalal al-Din Hassan Nomosalman
  • Mehrshad Kazemi, Naser Takmil Homayon *, Reza Shabani Pages 40-61
    Foreign traveler reports contain a wealth of information about customs, ethics, social behavior, and cultural practices. These personal or political notes, on the one hand, illustrate the urban issues in part and in a rather precise manner. On the other hand, because of the lack of dependence on power centers, the weaknesses and strengths of the community and the city are reported to Nikki. Tehran is one of the cities that foreign tourists of the Qajar period paid special attention to. In fact, the capital of Tehran during the Qajar period has flooded the tourists, despite the fact that there are few reports of this place in Islamic sources, and in particular the Safavid period. In travelogues, sometimes the people of Tehran are characterized by accepted patterns such as intelligence and hospitality, and sometimes described with malicious patterns such as lying, flattering, and superstition. The present study aims to draw a descriptive-analytical method using library resources, ethics, social behaviors and cultural practices of Tehran's people from the perspective of tourists and travel writers of the Qajar era.
    Keywords: Social, cultural behaviors, Tehran, Qajar, Travelers
  • Niki Razaz Zadeh Tousi *, Masoud Taheri Lari, Mohamad Rafati Pages 51-70

    Iranian workers, who were always advocates of freedom and independence, suffered from the Qajar dynasty for years before the October Revolution in Russia. After the victory of the Constitutional Revolution, the formation of labor unions and the attention of the Pahlavi era contributed to their better conditions. At the beginning of Iran's industrialization, due to the need of more workforce, the wages of workers increased, and the government, with increased incomes, had many plans for this stratum. The entry of the workers into the Islamic Revolution of Iran, despite the granting of some economic and welfare benefits of the ruling regime, is one of the most important issues because it reflects the failure of the Shah's policies to gain support from the workers. So that, the unity of the workers, along with their trade unions, to the revolution, especially the wave of strikes, illustrated their important role in the revolution. 

    Keywords: trade unions, Islamic Revolution, Workers, strikes
  • Jalil Khoshhal, Mirza Mohammad Hasani *, Hasan Shadpoor Pages 60-80
    Fars was the most important province in Iran that was considered at the time of the second Caliph Omar ibn Khattab and was attacked on both sides of Bahrain and Basra. The five Fars regions conquered by the Muslims gradually. Islamic resources report different years for the conquests and the name of the conquerors of the Fars regions. It represents the insurrections of the inhabitants of these regions after each conquest. The purpose of this research is Study of conquest process in Fars and different reports among Islamic writers in the conquest years and the name of the conquerors of the Fars in the Rashidun caliphs' era. The research question is: What reasons is there for the different reports in the year of conquest and the names of the victors of these furnaces from the time of the second caliph to the end of the Rashidin caliphate? Research methodology is descriptive-analytical. this result was obtained that to the collapse of the Sassanian Empire, change the internal structure of government and disorder and the collapse of government, heavy tribute (Bāj) and tax (Kharāj), misbehavior of caliphate agents in five Fars regions, cruelty and brutality of some conquerors in conquering regions, also internal disagreements among Muslim Arabs, and tribal rivalries to achieve more power, they caused to rebel the people of Fars. They were suppressed by different commanders and conquerors in different years. So, they were registered different reports about the conquest years and the name of the conquerors in the resources.
    Keywords: Islamic conquests, Fars regions, Istakhr, Darabgird, Gour
  • Saeed Vahidi, Morteza Manshadi *, Reza Sarhaddi Ghahri Pages 133-162

    The realities are based on the community. The political regime requires a transition from the three stages of externalization, objectification, and internalization to becoming reality. In political history of Iran, the familiarity of Iranians with the European political systems, especially after the Constitutional Revolution, was the beginning of the idea of ​​reforming and changing the political system among the Iranian elites. After the victory of constitutionalism in Iran and its subsequent developments, the "Republican rapture" erupted at an amazing pace. Most researches have interpreted this incident, a group political tool against the governing board, and have been less concerned with explaining and analyzing it than an epistemological view. From this point of view, although the Iranian intellectual elites erred their mental acts about different forms of government, especially the republic, and later the Republic as a political regime was blamed for a group of political actors but could not go beyond the stage of extermination. The present study uses an analytical-descriptive method and the application of the Burger model to answer this question, what were the reasons for the failure of Republicanism? The hypothesis of the present study is that the republic did not reach an agreement between intellectuals between the intellectual and political elites and was not created as a social reality, because chaos, insecurity, living experience and lack of work of constitutional institutions prevented an agreement between the elites of Iran for The Republic's transition from the stage of extrusion to the stages of objectification and internalisation.

    Keywords: Republicanism, constitutionality, outsourcing, objectification, internalization