فهرست مطالب

جستارهای سیاسی معاصر - سال دهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1398)

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال دهم شماره 4 (پیاپی 34، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مهدی حسینی تقی آباد*، شیوا علیزاده صفحات 1-24

    دیپلماسی عمومی در دنیای کنونی ابزار کارآمد سیاست خارجی است این وجه از دیپلماسی با برخورداری از گسترده ترین مخاطبان، از نخبگان حکومتی تا عموم مردم، از اهمیت فزاینده ای برخوردار شده است. جمهوری اسلامی ایران در سال های اخیر ابتکاری را تحت عنوان سیاست همسایگی در پیش گرفته است که ارتقای وجهه ایران و همراه ساختن افکار عمومی کشورهای پیرامون یکی از پیش شرط های موفقیت سیاست همسایگی است و در مقابل، این سیاست نیز زمینه ساز ارتقای اعتبار و وجهه ایران در نگاه مردم کشورهای همسایه است. با توجه به پیچیدگی و اهمیت مناسبات قفقازی برای جمهوری اسلامی ایران، قفقاز جنوبی و به ویژه جمهوری آذربایجان از اولویت های کاربست دیپلماسی عمومی ایران و پیشبرد سیاست همسایگی است. سیوال اصلی این پژوهش بدین صورت مطرح می شود که ظرفیت ها و راهکارهای ایران در استفاده از ابزار دیپلماسی عمومی و ارتقای نقش آفرینی آن در روابطش با جمهوری آذربایجان چیست و موانع اصلی به کارگیری موفق این ابزار در سیاست خارجی ایران در قبال این کشور تاکنون چه مواردی بوده است؟ فرضیه مقاله این است که با وجود برخورداری ایران از ظرفیت های چشمگیر، موانعی از موفقیت دیپلماسی عمومی تهران در قبال باکو جلوگیری کرده اند. در این پژوهش ضمن معرفی ظرفیت ها، موانع کاربست موفق دیپلماسی عمومی ایران در جمهوری آذربایجان ذیل سه عنوان مورد مطالعه قرار گرفته و راهکارهای پیشنهادی برای کاهش نقش منفی این موانع ذیل پنج محور ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ایران، جمهوری آذربایجان، دیپلماسی عمومی، سیاست همسایگی، قفقاز جنوبی
  • امین نواختی*، نیکنام ببری صفحات 25-48
    با آغاز اعتراضات سیاسی در سوریه، بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای هر کدام منطبق با علایق خود، جهت گیری مختلفی را در رابطه با این کشور که از اهمیت راهبردی خاصی هم در منطقه خاورمیانه برخوردار است؛ اتخاذ نمودند. تلاش دولت هایی نظیر آمریکا، عربستان برای ساقط کردن حکومت بشار اسد از جلوه های بارز مداخله بازیگران بیرونی در این بحران بود که در برابر شاهد رویکرد حفظ وضع موجود دولت هایی چون ایران، عراق و روسیه در بحران سوریه هستیم. تضاد منافع این قدرتها باعث طولانی شدن بحران شده و آثار آن با وجود گذشت نزدیک به یک دهه از زمان شروع اعتراضات هنوز هم دیده می شود. پرسش اصلی مقاله اهداف منطقه ای جمهوری اسلامی ایران در سوریه با عطف به رویکرد عربستان، آمریکا و رژیم صهیونیستی است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که محور سه گانه آمریکا، عربستان و رژیم صهیونیتسی بر سر تضعیف موقعیت جمهوری اسلامی ایران در سوریه هم پوشانی کامل منافع دارند. با عطف به این امر، جمهوری اسلامی ایران از حضور در سوریه و اتحاد راهبردی با دولت مرکزی این کشور به دنبال رفع تهدیدات منطقه ای و امنیتی اش از سوی اسراییل، عربستان و آمریکا است.
    کلیدواژگان: ایران، محور مقاومت، سوریه، حزب الله، ژئوپلیتیک
  • سید محسن مصطفوی اردبیلی، حسین دهشیار* صفحات 49-70
    مقاله حاضر به بررسی وضعیت کردهای عراق و سوریه در فضای داعش و پساداعش پرداخته است. پرسش اساسی که دراین مقاله مورد بررسی قرار خواهد گرفت، وضعیت کردهای عراق و سوریه در فضای پساداعشی و پیامدهایی است که در اثر اوج گیری و افول آن برای آنها به وجود آمده است. در واقع، کردهای سوریه در فرصت بی نظیری که ظهور داعش ایجاد نمود، اداره مناطق کردنشین را در دست گرفتند، اما در نتیجه مداخله ترکیه نتوانستند خودمختاری کامل خود را حفظ کنند. تحرکات داعش در عراق نیز این فرصت را برای حکومت اقلیم کردستان فراهم کرد که به خواست خود مبنی بر کنترل کرکوک و مناطق مورد مناقشه با دولت عراق، جامعه عمل بپوشاند و با اجرای همه پرسی، علنا طرح «استقلال کردستان عراق» پیاده کنند. اما این اقدام با عقب نشینی نیروهای پیشمرگه از کرکوک و رها کردن همه پرسی بی نتیجه ماند و حتی به تهدید مبدل گشت. بر این اساس، فرضیه مقاله حاضر آن ست که اگرچه ظهور داعش در ابتدا به منفعت کردهای دو کشور بود ولی در ادامه به تضعیف موقعیت آنها منتهی شد. این مقاله به صورت توصیفی تحلیلی و در چارچوب واقع گرایی نوکلاسیک به بررسی موضوع پرداخته است.
    کلیدواژگان: کردستان، سوریه، عراق، خاورمیانه، داعش
  • محمدتقی صادق فامیان قدیم*، محمد توحیدفام صفحات 71-90

    احزاب سیاسی از یک سو رو در روی قدرت سیاسی و از سوی دیگر ریشه در اجتماعات انسانی و فعالیت در جامعه مدنی قرار می گیرند و به نسبت هر دو سمت، احزاب سیاسی واجد عللی برای تداوم یا عدم تداوم می باشند. احزاب چپ به عنوان بزرگ ترین و مستمرترین احزاب سیاسی در تاریخ معاصر ایران از این قاعده مستثنی نمی باشد. این پژوهش تلاش دارد تا به طور مقایسه ای به ریشه ها و علل تداوم مستمر احزاب چپ در دوره زمانی 1332 تا 1362 پرداخته و این مهم را از مسیر بررسی اسناد درون حزبی این احزاب انجام دهد. سوال اصلی این پژوهش بیان می دارد که از منظر جامعه شناسی سیاسی عمده علل تداوم احزاب چپ از 1332 تا 1362 چه بوده است؟ لذا این پژوهش با تکیه بر روش اسنادی در پی به آزمون گذاشتن فرضیه اصلی می باشد. فرضیه این پژوهش بیان می دارد که پایگاه اجتماعی سران احزاب چپ، فساد دربار، مبارزه با امپریالیسم و حمایت های اتحاد جماهیرشوروی در چارچوب نظام دوقطبی غیرمنعطف به عنوان علل و عوامل اصلی تداوم احزاب چپ در دوره فعالیت این تشکل ها در ایران به شمار می آید.

    کلیدواژگان: حزب توده، نظام سیاسی، پایگاه اجتماعی، دوقطبی غیرمنعطف، اتحاد جماهیرشوروی
  • محمدرضا فارسیان*، سید علی پورمنوچهری صفحات 91-113

    پایداری حکومت های مردمی مرهون فرآیندی به نام تربیت سیاسی است. تربیت سیاسی که زمینه انتقال ارزش های حاکمیتی را از نسلی به نسل دیگر فراهم می کند، مهم ترین فرآیند پیش روی هر حکومت مردم پایه ای به شمار می رود. از همین رو حاکمیت فقه سیاسی شیعی که با زیر بنای نظریه ولایت فقیه، خود را داعیه دار حکومتی مردمی می داند نیز از این قاعده کلی مستثنی نخواهد بود. به همین جهت ضروری تداوم و حفظ انقلاب اسلامی، مرهون به ثمر نشستن تربیت سیاسی است. این پژوهش بنیادین که با روش تحلیلی و با استفاده از ابزار مطالعه ی اسنادی و کتابخانه ای صورت گرفته است، حاکی از آن است که فقه سیاسی شیعی با تبلوری تازه در مکتب اجتهادی امام خمینی تربیت سیاسی را به عنوان حقی طرفینی برای ملت و حکومت پاس می دارد و تحقق جامعه مدنی را به عنوان رکن تکاملی تربیت سیاسی مغتنم می شمارد.

    کلیدواژگان: تربیت سیاسی، امام خمینی، فقه سیاسی، جامعه مدنی، فقه مدنی
  • محمدسالار کسرایی*، ریتا اصغرپور صفحات 115-146

    این مقاله در صدد است در چارچوب نظریه گفتمان لاکلا و موف به بررسی گفتمان اصالت داریوش شایگان در دو کتاب «بت های ذهنی وخاطره ازلی» و «آسیا در برابر غرب» (در دوره اول حیات علمی اش) بپردازد. گفتمان های اصالت، درطیفی از مفصل بندی غرب انتقادی تا غرب ستیزی، در دهه چهل و پنجاه شمسی در ایران با ساختارشکنی در هژمونی تمدن و تجدد غربی، صورت بندی شدند. بنیان گفتمان های اصالت بر تصویری از شکاف ها و گسست های هویت بومی مبتنی است که با نفوذ فرهنگ مدرن غربی، «خود» با حضور «دیگری» و «غیر» به موقعیت متزلزلی از ارزشها و مناسبات رانده شده است و با خصوصیات متناقض و پراکنده و از هم گسیخته، جایگاهی عاری از منزلت و اعتبار تاریخی یافته است. روایت اصالت شایگان با طرد عقل ابزاری مدرنیته، تحت تاثیر هایدگر، و باززایی سنت و با خلق مفاهیم و استعاره های فلسفی، پایه ای تیوریک برای گفتمان اصالت فراهم می کند، و بسترساز اشاعه گفتمان های ایدیولوژیک می شود که در میان نسل روشنفکران دهه پنجاه در مخالفت با غرب، امپریالیسم و استبداد دست نشانده آن، به صورت آرمان «بازگشت به خویشتن» و ریشه های دینی صورت بندی شدند و ایران را برای دوره استقرار حکومت اصالت ها آماده کردند.

    کلیدواژگان: توهم مضاعف، خاطره ازلی، غربزدگی، از خود بیگانگی، تعطیلی تاریخی، موتاسیون
  • هانیه گرائیلی، مسعود مطلبی*، حسین ابوالفضلی کریزی، هادی همتیان صفحات 147-174

    بحث حکمرانی خوب در دهه‏ های اخیر، به یکی از موضوعات اساسی در ادبیات توسعه و گزارش سازمان‏ های بین‏ المللی تبدیل شده است. اما در خصوص تعریف و شاخص‏های آن بین پژوهش گران و سازمان‏های بین ‏المللی، اجماع نظر چندانی وجود ندارد. تحقق شاخص ‏های حکمرانی خوب که با شاخص‏های حکمرانی دموکراتیک نیز همسویی ‏ها و همپوشانی‏ هایی دارد؛ مستلزم برخی پیش‏ شرط های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است. علاوه بر این پیش شرط ها، فرهنگ سیاسی و به ویژه فرهنگ سیاسی نخبگان نیز، نقش مهمی در نهادینگی عناصر حکمرانی خوب بالاخص در کشورهای درحال توسعه ایفا می‏کند؛ این موضوع در دهه های اخیر، موردتوجه برخی از پژوهشگران مطالعات حکمرانی خوب قرارگرفته است. پرسش اصلی پژوهش آن است که، چه رابطه‏ ای بین فرهنگ سیاسی نخبگان سیاسی در جمهوری اسلامی و نهادینگی شاخص‏های حکمرانی خوب در دولت اصلاحات (84-76) وجود دارد؟ پژوهش حاضر با رویکردی تحلیلی مبتنی بر شواهد و با روش مطالعه اسنادی و کتابخانه ‏ای صورت پذیرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که گفتمان و فرهنگ سیاسی دموکراتیک نخبگان سیاسی در دولت اصلاحات، برخلاف دولت های پیش و بعد از خود، نقش مهمی در نهادینگی برخی از شاخص های حکمرانی خوب داشته است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، فرهنگ سیاسی نخبگان، حکمرانی خوب، دولت اصلاحات، جمهوری اسلامی، دموکراسی
|
  • Seyed Mehdi Hosseini Taghiabad *, Shiva Alizadeh Pages 1-24

    Nowadays public diplomacy is one of the effective tools of foreign policy. This aspect of diplomacy with its wide range of audience from the ruling elite to the general public is becoming increasingly important. Improving Iran's image and attracting the public opinion of the neighbouring nations is one of the preconditions of a successful neighbourhood policy. On the other hand, this policy also paves the way for promoting Iran's credibility and reputation in the eyes of the people of neighbouring countries. Given the complexity and importance of Iran's Caucasian relations, the South Caucasus region and especially the Republic of Azerbaijan are extremely relevant for Iran's public diplomacy and the neighbourhood policy. This study investigates the capacities and tools which Iran can use to conduct its public diplomacy and bolster its relations with the Republic of Azerbaijan. The authors also address the main obstacles to the successful implementation of Iran's public diplomacy towards republic of Azerbaijan. This study holds that "Iran has not been able to implement a successful foreign policy towards Baku despite its significant capabilities." In this essay, in addition to the capacities and the obstacles to the success of Iran's public diplomacy in the Republic of Azerbaijan, some solutions to mitigate these obstacles have been presented.

    Keywords: Iran, Republic of Azerbaijan, public diplomacy, Neighbourhood Policy, South Caucasus
  • Amin Navakhti *, Niknam Babri Pages 25-48
    With the start of political protests in Syria, regional and trans-regional actors, each in line with their own interests, have taken a different approach to the country, which is of particular strategic importance in the Middle East. Efforts by governments such as the United States and Saudi Arabia to overthrow Bashar al-Assad's government were evident in the intervention of external actors in the crisis, as opposed to the approach taken by governments such as Iran, Iraq and Russia in the Syrian crisis. The conflict of interest between these powers has prolonged the crisis, and its effects are still visible almost a decade after the protests began.The main question of the article is the regional goals of the Islamic Republic of Iran in Syria, focusing on the approach of Saudi Arabia, the United States and the Zionist regime. The findings suggest that the US, Saudi Arabia and the Zionist regime's three axes overlap over the weakening position of the Islamic Republic of Iran in Syria. In this regard, the Islamic Republic of Iran seeks to eliminate its regional and security threats from Israel, Saudi Arabia and the United States by participating in Syria and its strategic alliance with the central government of this country.
    Keywords: Iran, Axis of Resistance, Syria, Hezbollah, geopolitics
  • Seyed Mohsen Mostafavi Ardebili, Hossein Daheshiar * Pages 49-70
    Although different aspects of rise and fall of the the ISIS have been explored in variety of studies, its consequences for political prestige of the Kurds in Iraq and Syria have properly been unexplored. Focusing on the aftermaths of this process for Kurds in the countries, the present study attempts to articulate what have they either obtain or lose in political aspects due to its presence or absence. As the study shows, the Syrian Kurds could use the rise of ISIS as an opportunity to position their claim for autonomy in the Kurdish regions. On the other hand, Kurdish state in Iragi Kurdistan primarily benefited the challenges between the central state and the ISIS as an opportunity to expand their autonomous region over Kirkuk and also to hold Referendum for independence. However, due to interior and international reactions has failed in both prospects. In Syria too, the Turkish invasion of the northern Kurdish regions, and other national and international factors, have obscured the horizon for Kurdish autonomy (just like Iraq).
    Keywords: Kurdistan, Syria, Iraq, Middle East, ISIS
  • MohammadTaghi Sadegh Famian Ghadim *, Mohammad Tohidfam Pages 71-90

    Political parties are on the one hand political power and on the other are rooted in human societies and civil society activities, and in both respects, political parties have reasons for continuity or continuity. The left as the largest and most persistent political party in contemporary Iranian history is no exception. This research attempts to compare the origins and causes of the continuation of the Left parties in the period 1332 to 1362, and to do so through the examination of their parties' intra-party documents. The main question of this research is what are the main reasons for the continuation of the left parties from 1332 to 1362 from the perspective of political sociology? Therefore, this research seeks to test the main hypothesis based on the documentary method. The hypothesis of this study suggests that the social base of left-wing leaders, corruption of the court, the fight against imperialism and the support of the Soviet Union within the framework of a rigid bipolar system as the main causes and causes of the continuation of leftist parties in Iran during the period It counts.

    Keywords: Tudeh Party, political system, Social status, Inflexible Bipolar World Order, Soviet Union
  • Mohamadreza Farsian *, Seyyed Ali Poormanuchehri Pages 91-113

    The stability of people's governments is due to a process called political education. Political education, which provides the basis for the transfer of sovereign values ​​from one generation to the next, is the most important process before any government of the people. Therefore, the rule of Shiite political jurisprudence, which considers itself a claimant of a people's government under the theory of Velayat-e-Faqih, will not be an exception to this general rule. Therefore, the necessity of continuing and maintaining the Islamic Revolution is due to the success of political education. This fundamental research, which has been done using an analytical method and using documentary study tools and libraries, shows that Shiite political jurisprudence with a new crystallization in the Imamate of Imam Khomeini's ijtihad school as a two-way right for the nation. And the government respects and considers the realization of civil society as an evolutionary pillar of political education.

    Keywords: Political Education, Imam Khomeini, political jurisprudence, Civil Society, civil jurisprudence
  • Mohammadsalar Kasraie *, Rita Asghar Por Pages 115-146

     In the context of Laclau and Mouffe's theory of discourse, this article seeks to examine Dariush Shaygan's original discourse in his two books, Mental Idols and Eternal Memory and Asia Against the West(in the first period of his scientific life).The discourses of originality, in a range from critical to anti-Western antiquity, were formulated in Iran in the 1340s and 1350s with a breakdown in the hegemony of Western civilization and modernity. The basis of the discourses of originality is based on a picture of the gaps and gaps of indigenous identity that, with the influence of modern Western culture, the "self" with the presence of "other" and "other" has been driven to a shaky position of values and relations. Scattered and disintegrated, it has found a place devoid of historical prestige and prestige. By rejecting Heidegger's instrumental intellect, under the influence of Heidegger, and by reconstructing tradition and by creating philosophical concepts and metaphors, Shaygan's narrative of authenticity provides a theoretical basis for the discourse of originality, and paves the way for the dissemination of ideological discourses among the intellectual generation of the 1350s. In opposition to the West, imperialism and its puppet tyranny were formulated as ideals of "return to self" and religious roots, preparing Iran for the establishment of a government of originality.

    Keywords: Double illusion, primordial memory, westernization, Alienation, historical closure, mutation
  • Hanieh Graeeli, Masoud Motallebi *, Hosain Abolfazly, Hadi Hemmatian Pages 147-174

    The debate over good governance has become a central issue in the literature of development and reports of international organizations in recent decades. But there is little consensus on the definition and indicators of it among researchers and international organizations. The realization of good governance indicators, which also overlaps with democratic governance indicators, requires some economic, social and political preconditions. In addition to these preconditions, political culture, and in particular the political culture of the elite, plays an important role in the institutionalization of good governance elements, especially in developing countries; this has been the focus of some researchers of good governance in recent decades. This study is a descriptive-analytic research and uses a documentary study to investigate the relationship between the political culture of the political elite in the Islamic Republic and the institutionalization of good governance indicators in the reform government (76-84). The findings of the present study show that the democratic political discourse and culture of the political elite in the reform government, unlike the ones before and after it, has played an important role in institutionalizing some of the indicators of good governance.

    Keywords: Political Culture, Elite Political Culture, good governance, Reform Government, Islamic republic, Democracy