فهرست مطالب

دانش شهرسازی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1399)

نشریه دانش شهرسازی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن اعتصامی پور، مهیار اردشیری*، حمید ماجدی، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 1-17
    بیان مساله

    ضوابط ابزاری متمایز برای ایجاد نظم شهری می باشد لیکن در شهر معاصر ایرانی عملا جایگاه ضوابط شهری نسبت به طرح ریزی شهری تا حد زیادی مغفول واقع شده و شهر معاصر ایرانی تحت تاثیر آن با چالش های اساسی چون ساختارشکنی شهرهای مختلط سنتی و بحران هویت و.. روبرو شده است.  

    هدف

    شناخت بنیان های نظری حاکم بر رویکردهای مختلف ضوابط شهری و بررسی امکان کاربرد آنها در شهر معاصر ایرانی، هدف اصلی این تحقیق می باشد.

    روش

    این تحقیق به کمک توصیف، تطبیق و تحلیل اطلاعات و داده های گردآوری شده اسنادی و کتابخانه ای انجام شد. تبیین مفاهیم «مکان و مکان سازی»، مقایسه رویکردهای مختلف از منظر نگرش به نحوه تعیین«فرم و عملکرد» به عنوان مولفه های مشترک «مکان» و «چارچوب ضوابط شهری» در بعد زمان را فراهم ساخت.

    یافته ها

    نظریه برنامه ریزی جامع با هدف ایجاد نظم در شهرهای سنتی، مبنای ضوابط شهری را «عملکرد» قرار می دهد لیکن ناکارایی آن، منجر به ایجاد تکنیک های منطقه بندی انعطاف پذیرو از دهه60 میلادی با مطرح شدن نظریه پیچیدگی و طرح دو رویکرد ضوابط «رابطه» و «هنجار» مبنا، نظریه نوشهرسازی با رویکرد ضوابط «فرم» مبنا و نظریه تکاملی با رویکردی «ترکیبی»، مورد انتقادات بنیادی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    با توجه به فقدان رویکردی یکپارچه به شهر معاصر ایرانی به ویژه به عرصه های عمومی آن، اولویت دادن «فرم» بر «عملکرد» در رویکرد ضوابط فرم مبنا به عنوان یک رویکرد کل نگر، زمینه گرا و مشارکت جویانه، ضمن ارایه ضوابط عملکردی انعطاف پذیر، آن را به ابزار «مکان سازی» و تحقق توسعه پایدار شهری تبدیل کرده است. به عبارتی ضوابط فرم مبنا به دنبال خلق «مکان ها» است تا ساختمان ها. تاکید بر «فرم» بستر شکل گیری «عرف مبتنی بر هنجارهای واجد ارزش شهر ایرانی» را به عنوان پشتیبان ضوابط شهری هموار می سازد.

    کلیدواژگان: فرم و عملکرد، ضوابط شهری، مکان سازی، ضوابط فرم مبنا، شهر معاصر ایرانی
  • حسین عابددوست* صفحات 19-41
    بیان مساله

     المان های شهری نقش چشم گیری در شکل گیری، تغییر و بازتولید هویت شهری دارند، این عناصر یکی از زمینه های ظهور نشانه ها و نمادها هستند. نشانه ها به شکل های مختلف می توانند در فضای شهری ظهور یابند و در پویایی و جذابیت بصری شهر و نیز ماندگاری تصویر آن در ذهن مخاطب تاثیرگذار باشند. حجم های شهری بخشی از گرافیک شهری و زیر مجموعه هنر شهری است و کیفیت های بصری و محتوایی آنها بر فضای شهر تاثیرگذار است. پرسش اصلی تحقیق حاضر این است که کارکرد المان های شهری در ایجاد هویت شهری با رویکرد خاطره انگیزی چیست و فرایند ارتباطی نشانه های موجود در حجم های شهری در ارتباط با مخاطب چگونه است.  

    هدف

    تحلیل المان های شهر رشت با رویکرد نوستالژی مورد توجه قرار گرفته و در نمونه های منتخب، فرایند شکل گیری آیکن، هایپرآیکن و هایپوآیکن مورد بررسی قرار می گیرد.

    روش

     روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. روش گردآوری مطالب ترکیبی از مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی است. تجزیه تحلیل داده ها کیفی است. یافته ها: حس نوستالژی با کاربرد المان ها و حجم های برگرفته از هنر و فرهنگ در محیط شهری ایجاد می شود که بخشی از هویت شهر است.

    نتیجه گیری

     تداعی نوستالژی را می توان در مجسمه های شهر رشت با مضامین تاریخی و فرهنگی مشاهده کرد. تعدادی از مجسمه های شهر رشت با ارجاع به طبیعت بومی، کارها و مشاغل سنتی، آثار تاریخی و نیز وقایع حماسی و قهرمانی، احساس تعلق خاطر  و حس مکان را در مخاطب ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: المانهای شهری، نشانه های شهری، نوستالژی، فرایند آیکونیک، شهر رشت
  • غلامرضا مرادی*، مهران علی الحسابی صفحات 43-58
    بیان مساله

     تصویر شهر از جمله مفاهیم مهم در محیط شهری است که مبنای هر گونه تصمیم، اقدام و واکنش عاطفی افراد می باشد این مفهوم بازنمایی عینی و ذهنی محیط شهر، احساسات و نگرش نسبت به آن و همچنین تصویر برند شده از شهر در ذهن مخاطبان را در بر میگیرد و در دوره های مختلف به واسطه پیشرفت علمی و شرایط اقتصادی، اجتماعی از زاویه خاصی نگریسته شده است.

    هدف

    هدف این پژوهش بررسی تطبیقی سیر تکامل مفهوم تصویر شهر در سه دوره مدرن، پست مدرن و جهانی شدن با تشریح اقتضایات آنها و نگرش نسبت به شهر می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه ی کیفی است که به صورت توصیفی- تحلیلی به انجام رسیده است. یافته ها: بررسی ها نشان داد که مفهوم تصویر شهر در طی سه دوره ی مذکور تغییر و تحولاتی یافته است به طوری که در دوره ی مدرنیسم، و تحت تاثیر تفکرات این جنبش از جمله دستکاری مدرن فضا و توجه بیش از حد به ماشین و بتن موضوعاتی شبیه خوانایی و نمایانی با تاکید بر فاکتورهای کالبدی، در دوره ی پست مدرن، تصویر ارزیابانه از محیط شهری با نگاه پدیدارشناسانه در پی استخراج معنای محیطی و احساسات ناشی از آن بر اساس تجربه زیسته افراد بود، با شروع عصر ارتباطات و جهانی شدن و رقابت پذیر شدن شهرها، استفاده از فناوری های اطلاعات و ارتباطات به خصوص ابزارهای دیجیتال تصویر شهر با تکنولوژی عجین شده است.

    نتیجه گیری

    تصویر شهر در حال حاضر نسبت به مفهوم اولیه خود در دوره مدرن که برگرفته از مسایل کالبدی بوده تا حدودی فاصله گرفته و مولفه ای مهم در بازاریابی و برندسازی در تلفیق با فناوری ارتباطات و اطلاعات تلقی می گردد.

    کلیدواژگان: تصویر شهر، مدرنیسم، پست مدرنیسم، جهانی شدن، برندسازی شهری
  • آیسان پورمقدم، مهسا فرامرزی اصلی*، میرسعید موسوی، اکبر عبدالله زاده طرف صفحات 59-76
    بیان مساله

    کیفیت طراحی شهری در اثر تحولات حاصل از نیازهای جوامع تکامل یافته و در مسیر خود طبق شرایط کنونی مولفه های زیباشناسی-عینی محیط، عملکردی، زیباشناسی- ذهنی و زیست محیطی را در بر می گیرد. از آنجایی که در بررسی کیفیت طراحی شهری یک مکان ارزیابی مولفه ها و ابعاد گوناگون محیط شهری ضرورت دارد می توان با استفاده از مدل مولفه های سازنده مکان، مولفه های کیفیت طراحی شهری را تعریف نمود. مدل مکان پایدار یکی از کامل ترین مدل ارزیابی مولفه های سازنده مکان است که بر 4 بعد کالبد، فعالیت، تصورات و اکوسیستم دلالت دارد. پژوهش حاضر ابعاد فعالیت و تصورات که تشکیل دهنده مولفه تجربی-زیباشناختی هستند را در محدوده مطالعاتی ارزیابی می کند. محدوده مطالعاتی خیابان جمهوری یکی از قدیمی ترین خیابان منطقه 8 شهر تبریز است که به عنوان یکی از مهم ترین محورهای واجد ارزش دید و منظر حایز اهمیت می باشد.

    هدف

    این پژوهش وضعیت کیفیت های سازنده مولفه تجربی-زیباشناختی را از دید مردم ساکن در بافت منطقه 8، سایر مناطق و گردشگران بررسی می کند.

    روش

    در بخش اول پژوهش با فن تحلیل محتوا کیفیت های مولفه تجربی-زیباشناختی از نظریات اندیشمندان جمع بندی شده و فراوانی هر یک به دست می آید. سپس به روش پیمایشی برای هر یک از کیفیت های اولویت دار گویه هایی تدوین شده و توسط گروه های مردم ساکن در بافت منطقه 8، سایر مناطق و گردشگران مورد ارزیابی قرار می گیرد.
    یافته ها: کیفیت خوانایی و شخصیت بصری مهم ترین کیفیت های مولفه تجربی-زیبا شناختی می باشند.

    نتیجه گیری

    وضعیت کیفیت خوانایی و شخصیت بصری از دید گروه های منتخب متفاوت است.

    کلیدواژگان: کیفیت های طراحی شهری، مدل مکان پایدار، مولفه تجربی-زیبا شناختی، خیابان جمهوری شهر تبریز
  • مریم قهرمانی، محمد رضا پورجعفر*، نوید سعیدی رضوانی صفحات 77-93
    بیان مساله

    اختلاط کاربری زمین، شکلی از توسعه شهری مبتنی بر تمرکز کاربری های مختلف، در یک منطقه مشخص است که رویکرد جدیدی در چیدمان و ارتباط مکانی کاربری ها محسوب می شود. به منظور ارزیابی الگوی توزیع اختلاط کاربری های شهری، از یکی از شاخص های مکانی با عنوان شاخص «تنوع» استفاده می شود. اگر قرار باشد یک اختلاط کاربری، از پیچیدگی کافی برای حفظ امنیت شهر، ارتباط عمومی و کاربری متعامل برخوردار باشد، نیاز به اجزای بسیار متنوع دارد. اگرچه شهرها را می توان به طور طبیعی خالقان اقتصادی تنوع برای کسب و کار نو دانست؛ اما به این معنا نیست که شهرها به صورت خود به خودی، تنها با حضور خود، «تنوع» را می آفرینند. شهرها در صورت عدم موفقیت در خلق «تنوع»، تنها اندکی بهتر از سکونتگاه های کوچک اند.

    هدف

    اگرچه مدل های مختلفی برای ارزیابی تنوع وجود دارد؛ اما استفاده از این مدل ها به صورت مجزا، به دلیل پایین بودن شاخص های مورد استفاده، نمی توانند به صورت دقیق و با توجه به شرایط موجود در شهرها، مولفه «تنوع» را در پهنه کاربری زمین مختلط ارزیابی نمایند؛ بدین منظور در این پژوهش «مدل تنوع مکان» ارایه شده است.

    روش

    به منظور تحقق اهداف ذکر شده این پژوهش، از ترکیبی از روش های علوم طبیعی، روش دلفی، روش آماری میانگین، نمودار نقاط پراکنده با معیار نقطه شکست، ضریب هماهنگی کندال و آنتروپی شانون استفاده شده است.
    یافته ها: مدل نهایی در قالب 12 شاخص ارایه شد که در این میان شاخص«درجه اختلاط کاربری زمین» بیشترین میزان اهمیت با وزن شاخص (310/0) و کم اهمیت ترین شاخص «ترکیب جنسی» با وزن شاخص (014/0) می باشد.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش مدل نوین «تنوع مکان» جهت ارزیابی پهنه کاربری زمین تبیین و همچنین ضریب تاثیر و اولویت شاخص های آن مشخص شد.

    کلیدواژگان: تنوع، کاربری زمین مختلط، مدل شانون، مدل تنوع مکان، دلفی
  • علیرضا عبدالله زاده فرد*، علی شمس الدینی صفحات 95-114
    بیان مساله

     کیفیت محیط آن چیزی است که محیط بوسیله آن نمود پیدا می‏کند و ادراک می‏شود و به عنوان یکی از الزامات اولیه کیفیت زندگی، دربرگیرنده احساس رفاه، آسایش و رضایت مردم از عوامل کالبدی- فضایی، اجتماعی- اقتصادی، زیست محیطی و نمادین محیط زندگی می باشدو از آنجا که سلامت به عنوان سازه ای پیچیده، می تواند سازش ممکن فرد با جهان اطرافش را شکل دهد پس می توان نتیجه گرفت سلامت روانی برای فرد مستلزم داشتن احساس مثبت و سازگاری موفقیت آمیز و رفتارهای شایسته و مطلوب محیط اطرافش است که این مشخصه تاثیرپذیر از کیفیت محیطی می باشد.

    هدف

    در پژوهش حاضر برانیم تا ضمن استخراج مولفه ‏های موثر در خلق یک محیط مسکونی با کیفیت به بررسی رابطه بین محیط کالبدی با سلامت روحی و روانی ساکنین محله بپردازیم.

    روش

    در پژوهش حاضر به منظور سنجش نقش ارتقای کیفیت محیط در بهبود سلامت روحی و روانی از دو پرسشنامه سلامت‏ روان (28GHQ) و پرسشنامه محقق ساخت استفاده شد. ساکنین محله سنگ‏سیاه شیراز به عنوان جامعه پژوهش می‏باشندو با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 384 نفر برآورد گردید. به منظور پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و تحلیل اطلاعات آماری از طریق نرم افزارهای SPSS  و لیزرل صورت گرفته و تحلیل‏ آماری داده ‏ها در 2 گروه توصیفی و تحلیلی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد به ازای هر واحد بهبود در کیفیت محیط، سلامت روحی و روانی به میزان91/0ارتقا می‏یابد. همچنین بین مولفه کیفیت محیط کالبدی با مولفه ‏های سرمایه اجتماعی (انسجام اجتماعی، اعتمادو امنیت) و مولفه های فضای سبز، دسترسی به خدمات، سیما و منظر (تداوم و سازگاری)، کالبد و عملکرد (تنوع و سرزندگی) در سطوح 99 و 95 درصد اطمینان رابطه ای معنادار وجود داردو از میان متغیرهای تشکیل ‏دهنده بهبود کیفیت محیط، بعدانسجام اجتماعی بیش‏ترین همبستگی را دارد.

    نتیجه گیری

    انسجام اجتماعی و اعتماد در محله می‏تواند تاثیر بیش‏تری بر ارتقای سلامت روحی و روانی داشته باشد. درنهایت برای ارتقاء وضعیت موجود پیشنهاداتی را در زمینه های کیفیت کالبدی، زمینه اجتماعی فرهنگی، معناگرایی و خوانایی، انعطاف و رویدادپذیری، اجتماع پذیری، سرزندگی و تنوع، خاطره انگیزی و امنیت ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط کالبدی، سلامت‏‎ روحی و روان، محله سنگ سیاه، شیراز
  • صابر محمدپور*، سارا امیری صفحات 115-143
    بیان مساله

    حصول توسعه پایدار که در سایه آن رفاه اجتماعی و توسعه اقتصادی را به دنبال دارد، نیازمند ایجاد بسترها و زیرساخت های مناسبی است که شبکه حمل و نقل را می توان یکی از عمده ترین و کاراترین آن ها نامید؛ بنابراین یکی از مهم ترین موضوعات مورد نظر در زمینه توسعه پایدار، راهبرد حمل و نقل پایدار است. این موضوع پرداختن به رویکردهایی که حمل ونقل را به سمت پایداری اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی سوق دهد، ضروری می سازد و یکی از رویکردها یکپارچه سازی حمل و نقل است. استان کرمان به دلیل عدم برنامه ریزی مناسب در بخش حمل و نقل، به جایگاه واقعی خویش دست نیافته است. در این میان نیاز به ایجاد یک ظرفیت برنامه ریزی مناسب و تغییر سبک برنامه ریزی موجود وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر از جهت هدف، تحقیقی کاربردی است که در جهت تدوین و ارزیابی توسعه یکپارچه حمل و نقل منطقه ای در استان کرمان می کوشد.

    روش

    همچنین از نظر ماهیت و روش اکتشافی- توصیفی- تجویزی است. جهت دستیابی به اطلاعات عمدتا از طریق مراجعه به متون موجود، کتب درسی، اسناد و مدارک و مقالات خواهد بود و از روش اسنادی استفاده شده است. همچنین در ادامه برای تکمیل اطلاعات از روش های میدانی همچون استفاده از پرسش نامه و از روش مصاحبه استفاده شده است. جامعه آماری استان کرمان است و از تعدادی از کارشناسان، متخصصین و مدیران برنامه ریزی حمل ونقل استان به عنوان نمونه آماری مصاحبه گردیده است. در پژوهش حاضر، با استفاده از نظر کارشناسان از طریق مدل دلفی (Delphi) و تکنیک سوات (SWOT) تعدادی راهبرد جهت بهبود شرایط فعلی یکپارچگی حمل و نقل منطقه داده می شود. در ادامه راهبردهای حاصل، با استفاده از فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) اولویت بندی می شوند.

    یافته ها

    نتیجه حاصل از این فرآیند پژوهش، نشان دهنده این است که راهبردهای مورد قبول در این برنامه ریزی، راهبردهای تهاجمی هستند. لذا، راهبردهای تهاجمی با استفاده از مدل ANP تجزیه و تحلیل شده و اولویت نهایی آن ها به همراه میزان وزن هرکدام از راهبردها ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    نتیجه نهایی حاصل از فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) نشان دهنده اهمیت و اولویت یکپارچگی مدیریتی- سازمانی بر سایر یکپارچگی های مطروحه در این پژوهش هست. در واقع یکپارچگی در مدیریت سبب یکپارچگی در تصمیم گیری ها شده و به طبع موجب می شود تا شرایط برای تحقق سایر انواع یکپارچگی مطرح شده در بخش حمل ونقل، فراهم گردد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل پایدار، حمل و نقل یکپارچه، راهبردهای توسعه، حمل و نقل منطقه ای، فرآیند تحلیل شبکه ای، کرمان
|
  • Mohsen Etesamypour, Mahyar Ardeshiri *, Hamid Majedi, Zahra Saeedeh Zarabadi Pages 1-17

    The purpose of this study is to identify the theoretical foundations of different approaches to urban codes and to examine their applicability in contemporary Iranian city, using descriptive and analytical-comparative method with documentary studies. Theoretical bases of the research were used to explain the role of urban codes and to compare different approaches, by introducing the components of place, city as a sustainable place and placemaking. The study of the developments showed that, comprehensive planning theory aimed at creating order in traditional cities put "function" on the basis of the urban codes, but its inefficiency initially led to the creation of flexible zoning techniques and Since 1960s with Complexity theory and the design of the two approaches of relation- based and norm-based, the new urbanism theory with the Form-based approach, and the evolutionary theory with a hybrid approach, were critically criticized. Comparison of different approaches shows that, given the lack of an integrated approach to the city and public and private spaces in the contemporary Iranian city,choosing the theory of New urbanism and prioritizing 'form' over 'function' in the form-based approach as a holistic approach to public and private spaces, with a clear structure and a participatory process, has transformed it into a tool of placemaking and realization of sustainable development, while creating flexibility in function codes. It has the potential to provide a suitable form of "Urf"-custom- as a supporter of urban codes in the contemporary Iranian city and the quality of the public spaces can be made more achievable and less susceptible to private abuse.

    Keywords: Form, Function, Urban codes, Placemaking, Form based codes, Contemporary Iranian City
  • Hossein Abeddoust * Pages 19-41
    Background

    Urban elements play a significant role in the formation, transformation and reproduction of urban identity. They also predispose the context to the emergence of signs and symbols. Signs could appear in various forms in the urban space, affecting the visibility and activity of the city as well as the persistence of its image in the audiences' minds. Urban volumes are part of urban art and graphic, which their visual and contextual quality affect urban spaces. The current study seeks to understand the function of urban elements in creating an urban identity through the nostalgic approach. It also tries to see how communicating process of signs in urban volumes in relation to the audience is.

    Objectives

    The current study considers the analysis of the elements of Rasht city through a nostalgic approach. It also studies the process of formation of Icons, Hypericons and Hypoicons in the selected examples.

    Methodology

    The research method is descriptive-analytical. The method of gathering materials is a combination of library studies and field observations, and the data analysis is qualitative.

    Results

    Results suggest that a sense of nostalgia is created by the use of elements and volumes derived from art and culture in the urban environment as parts of the city identity.

    Conclusion

    The association of nostalgia can be found in some of the Rasht sculptures which have historical and cultural themes. Some sculptures in the city of Rasht, referring to the indigenous nature, traditional jobs and occupations, historical monuments as well as epic and heroic events, create a sense of belonging and place in the audience.

    Keywords: Urban Elements, Urban Signs, nostalgia, Iconic Process, Rasht city
  • Gholamreza Moradi *, Mehran Alalhesabi Pages 43-58
    Background

    Urban concepts and spatial changes in urban environments have been developed in parallel with economic, political and social changes, as well as changes in the approaches to scientific knowledge. The concept of city image is also one of the city-related concepts. Image is shaped and developed in the interaction between man and the environment Along with the changing economic, political, social and scientific developments this concept has also changed.

    Objectives

    The three modern, postmodern, and globalized periods, according to the circumstances and conditions of that period, have focused on the image of the city from a particular angle. Therefore, the aim of this research is to examine the process of evolution of the concept of city image during the three periods of modernism, postmodernism and, ultimately, the era of technology and information and globalization.

    Method

    This research has been done as a descriptive-analytical theoretical-practical study.

    Result

    By analyzing the resources, it became clear that the image of the city during the three periods mentioned has been changed so that in the period of modernism, the image presented by Lynch and his followers focused on subjects like environment perception and city imagery, and visually emphasizing on the physical factors of the environment.  In the postmodern period, the image of the urban environment, which sought to extract the perceived meaning of the environment and its emotions, was followed. With the start of the era of communication and globalization and the competitiveness of cities to attract capital, tourists and visitors to the image of the city were considered an important component in marketing and branding.

    Conclusion

    The image of the city is now somewhat distant from its original concept in the modern era, which is derived from physical issues, and is considered an important component in marketing and branding in combination with communication and information technology.

    Keywords: urban image, Modernism, post modernism, Globalization, urban branding
  • Aysan Pourmoghaddam, Mahsa Faramarzi Asli *, Mirsaeed Moosavi, Akbar Abdollahzadeh Taraf Pages 59-76
    Background

    The quality of the urban design as one of its significant purposes, developed from societal desires and according to the present conditions; it covers all the four factors of aesthetic-objective, functional, aesthetic-subjective, and environmental. Since studying the quality of urban design of a place requires the assessment of urban environment components and its different dimensions, the model of creative place can be used for describing quality factors of urban design. Golkar`s model entitles as “Sustainable place” extracted from “Place” model proposed by Canter, is one of the most comprehensive models for assessing the qualities of place. Sustainable place model imports to four dimensions of form, function, imaginations and ecosystem. In this study, the dimensions of function and imaginary that constitute the empirical-aesthetic Factor are assessed in the case study area. The area of study, ​​Jumhuri Street, is one of the oldest historical streets in the eighth district of Tabriz city. Jumhuri Street was considered as one of the worth seeing places of Tabriz.

    Objectives

    This research, investigates the creative qualities of the empirical-aesthetic Factor from the viewpoint of the people living in the case study area, people living in the other regions of Tabriz city and tourists.

    Methodology

    Content-analysis is used to investigate various ideas and views toward qualities of empirical-aesthetic Factor from different philosophies and select the most critical ones. Then, through using the surveying method, various items of empirical-aesthetic Factor were assessed.

    Results

    Results indicate that legibility and visual character are the most critical qualities of empirical-aesthetic Factor.

    Conclusion

    Different individuals from the whole Tabriz City, Eighth district and tourists have different ideas about the qualities of legibility and visual character.

    Keywords: Qualities of urban design, Model of sustainable place, empirical-aesthetic factor, Jumhuri Street of Tabriz City
  • Maryam Ghahremani, Mohammadreza Pourjafar *, Navid Saeidi Rezvani Pages 77-93
    Background

    Mixed Land-Use is a form of urban development based on the concentration of different land-uses in a specified region which is a new approach to locating and linking land uses. To evaluate the distribution pattern of urban mixed land-uses, one of the spatial indicators entitled as Diversity Index is used. One of the applications of the concept of "diversity" in urban planning is "diversity of place". Separation and integration are two important words which play a critical role in defining the diversity of place and can be used interchangeably. In this regard, "diversity of place" includes all social and economic mixes, combinations and structures, unique places, different income levels, races, genders, morals, households size, lifestyles and non-residential activities. If a mixed land-use is going to be complex enough to maintain security, public interaction, and the interactive user, it should have multiple diverse components. Though cities can naturally be considered as the natural creation of economic varieties for business, it does not mean that cities create diversity spontaneously.

    Objectives

    Although there are several models to assess diversity, using these models individually cannot assess the "Diversity" in Mixed land use zones, accurately owing to their low indicators. Thus, the current study aims to introduce the "place diversity model".

    Methodology

    A combination of natural science and Delphi methods as well as average statistical, scattered point diagram with failure point criterion, Kendall coordination coefficient and Shannon entropy are used to reach the main aim of the current study.

    Results

    The final model was presented in 12 indicators that the index of "Degree of mixed land use index" is most important with an index weight of 0.31 and the least significant indicator is "gender composition index" with an index weight of 0.014.

    Conclusion

    In this study, a new model of "diversity of place" is introduced to evaluate the Mixed land-use zone and the impact factor and priority of its indicators are also determined.

    Keywords: Diversity, Mixed Land-Use, Shannon Model, Place Diversity Model, Delphi Technique
  • Alireza Abdolahzade Fard *, Ali Shamsoddini Pages 95-114
    Background

    Environmental quality is what represents the environment and helps it to be perceived. As one of the most critical and fundamental implications of quality of life, Environmental quality embraces welfare and well-being feelings, comfort, and individuals' satisfaction of spatial-physical, socio-economical, environmental, and symbolic factors. Health, as a complex structure, can contribute to the adaptation of an individual to its surroundings. Hence, mental health depends on having a positive sense of well-being, successful adaptation and appropriate and desirable behaviors of the surrounding environment, which are influenced by the environmental quality.

    Objectives

    The current study aims to extract the effective components in the creation of a high-quality residential area as well as study the relationship between the physical environment and mental health of residents.

    Methodology

    Two questionnaires of mental health (28GHQ) and researcher-made questionnaire are used to evaluate the role of environmental quality in improving mental health. Residents of the Sang-e-Siyah neighborhood of Shiraz were considered as the statistical society, and the sample size was estimated using Cochran formula. Cronbach's alpha coefficient determined the reliability of the questionnaire, and statistical data analysis was conducted by SPSS and LISREL software.

    Results

    Results indicate that environmental quality improvement per unit contributes to the increase of mental health by 0.91. Also, there is a significant relationship between the quality of the physical environment and social capital (social cohesion, trust, and security), green space, access to services, landscape (continuity and adaptability), form and function (diversity and vitality) components at 99 and 95% confidence levels. Social cohesion has the highest correlation with environmental quality.

    Conclusion

    Social cohesion and trust in the neighborhood can have a more significant impact on mental health promotion. Finally, suggestions are provided in the contexts of physical, social-cultural, meaningfulness and readability, flexibility and eventfulness, socializability, vitality and diversity, memory, and security to improve the status quo,

    Keywords: Physical Health, Mental Health, Sang-e-Siyah neighborhood, Shiraz
  • Saber Mohammadpour *, Sara Amiri Pages 115-143
    Background

    The achievement of sustainable development in whose shadow, social welfare and economic development would appear, requires the creation of appropriate infrastructures which transportation network is one of the most important and efficient ones; therefore, sustainable transport strategy can be considered as one of the most significant issues in the field of sustainable development. Hence, considering approaches which lead transportation to environmental, economic and social sustainability seems necessary, which is one of the transport integration approaches. In this regard, Kerman province has not reached its real status owing to the lack of proper planning in the transportation sector. Consequently, there is a need to predispose the context to provide proper planning and change the existing planning style.

    Objectives

    The current paper, which is exploratory-descriptive-prescriptive aims to prepare and assess the strategies of Regional Transport Integrated Development in Kerman province.

    Methodology

    Through using the documentary method, therequired information is gathered by referring to the existing texts, textbooks, documents, papers. Also, field methods such as questionnaires and interview are used to complete the data. The statistical society is Kerman province transportation experts, planners and managers who some of them were interviewed as sample society. The current study provides some strategies using the Delphi model and SWOT technique to improve the current conditions of region transportation integrity. Then, strategies are prioritized using the Network Analysis process (ANP).

    Results

    Results indicate that Proactive Strategies are well-suited for Kerman province. Therefore, Proactive strategies were analyzed using ANP model, and their final priority indicates that Organizational-managerial integration is more significant than other integrations.

    Conclusion

    Indeed, management integrity has made it an integral part of decision making, and it predisposes the context to the realization of other types of integration in the transportation sector.

    Keywords: Sustainable transport, Integrated transport, Development strategies, Regional transport, Network analysis process, Kerman