فهرست مطالب

محیط زیست و توسعه فرابخشی - پیاپی 66 (زمستان 1398)

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 66 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محبوبه سلیمان پورعمران*، مجید فیض عارفی، شیما محمدزاده، حمیدرضا سوداگر صفحات 1-16

    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر آموزش شهروندی بر مسئولیت پذیری اجتماعی، مهارت اجتماعی و مهارت زیست محیطی کارکنان شهرداری بجنورد در سال 96 انجام گرفت. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری، شامل کلیه کارکنان شهرداری بجنورد به تعداد 810 نفر هست که به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 60 نفر از کارکنان انتخاب و به دو گروه 30 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. سپس از هر دو گروه پیش آزمون گرفته شد و پس از برگزاری 12 جلسه آموزش های شهروندی برای گروه آزمایش، از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه های مهارت اجتماعی ماتسون، رفتار زیست محیطی امامقلی و صفات پنج گانه شخصیتی NEOخرده مقیاس مسئولیت پذیری استفاده شد. روایی پرسشنامه ها از نوع صوری و محتوایی بوده که مورد تایید اساتید و خبرگان قرار گرفت. پایایی پرسشنامه مهارت اجتماعی ماتسون 0/859، پرسشنامه رفتار زیست محیطی امامقلی 0/899 و پرسشنامه صفات پنج گانه شخصیتی NEO خرده مقیاس مسئولیت پذیری 0/821 است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی و نرم ا فزار PLS 3 استفاده شده است. مقایسه پیش آزمون و پس آزمون در گروه کنترل نشان داد که تغییر خاصی در داده ها به وجود نیامده است.با مقایسه پیش آزمون و پس آزمون در گروه آزمایش نیز تغییر هر بار عاملی مشخص گردید که هر سه متغیر در حالت پس آزمون بار عاملی بیش تری داشته اند. با توجه به نتایج تحلیل عاملی در مرحله پس آزمون بر روی گروه آزمایش، آموزش شهروندی بیش ترین تاثیر را بر روی مسئولیت پذیری داشته است.

    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، مسئولیت پذیری اجتماعی، مهارت اجتماعی، مهارت زیست محیطی
  • ابوالقاسم گل خندان*، سمیه صحرائی صفحات 17-30

    گسترش میزان استفاده از اینترنت و بالتبع کاهش شکاف دیجیتالی بین کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته، بررسی تاثیر این متغیر را بر روی مصرف انرژی و آلودگی هوا در کشورهای درحال ‎توسعه مهم جلوه می دهد. در این راستا، هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر نفوذ اینترنت بر روی مصرف انرژی و انتشار گاز CO2 در ایران با استفاده از داده های سری زمانی 2016-1995 است. نتایج این تحقیق با استفاده از روش هم انباشتگی پنج مرحله ای یوهانسن (1992)، حاکی از تاثیر مثبت اینترنت بر مصرف انرژی سرانه در بلندمدت است. یک درصد افزایش در تعداد کاربران اینترنت (در هر 100 نفر)، در بلندمدت، 0/19 درصد سرانه مصرف انرژی را در ایران افزایش می دهد. بر این اساس، حرکت به سمت سیاست ها و برنامه هایی که از اینترنت برای کاهش مصرف انرژی در کشور بهره گیری شود، ضروری است. هم چنین، اثر بلندمدت اینترنت بر آلودگی هوا، مثبت؛ اما اندک می باشد. به گونه ای که یک درصد افزایش در تعداد کاربران اینترنت (در هر 100 نفر)، در بلندمدت، میزان انتشار گاز CO2 را در کشور حدود 0/06 درصد افزایش خواهد داد. بر این اساس می توان گفت که که افزایش میزان استفاده از اینترنت، تهدیدی جدی برای آلودگی هوا در ایران محسوب نمی شود.

    کلیدواژگان: اینترنت، مصرف انرژی، آلودگی هوا، روش یوهانسن، ایران
  • سمیه اراضی* صفحات 31-44

    ارزیابی زیستگاه یکی از ارکان مدیریت و حفاظت حیات وحش محسوب می گردد. در این پژوهش، ارزیابی زیستگاه پایکا (Ochotona rufescens) در حوضه آبخیز آدرشک با استفاده از مدل الگوریتم آنتروپی بیشینه (MaxEnt) انجام شد. مطابق اصول کارتوگرافی از نقشه ژیورفرنس توپوگرافی برای استخراج مرز منطقه، مدل رقومی ارتفاع (Dem) برای تهیه نقشه طبقه بندی شده تغییرات ارتفاعی، شیب و دامنه جغرافیایی بهره گرفته شد. به منظور آماده سازی لایه های محیط زیستی برای ورود به مدل الگوریتم آنتروپی بیشینه از نرم افزار ArcGIS نسخه 10,3 استفاده شد. نمونه برداری، با استفاده از روش ترانسکت خطی تصادفی و دوربین دوچشمی از طریق مشاهده مستقیم گونه و نمایه ها در بهار و تابستان سال 1398 انجام و تعداد 33 نقطه حضور پایکا توسط دستگاه موقعیت یاب جهانی ثبت شد. اعتبارسنجی مدل با استفاده از سطح زیر منحنی (AUC) و میزان سودمندی متغیرها با تحلیل آزمون جک نایف صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که مطلوبیت زیستگاه پایکا در حوضه آبخیز آدرشک عمدتا در مناطق صخره ای و کوهستانی به هم پیوسته با پوشش علفی، بوته ای و درختچه ، در ارتفاعات بالاتر از 2500 متر از سطح دریا و شیب های بیش تر از 50 درصد می باشد. اقلیم مناسب برای پایکا تیپ معتدل شناخته شد. مناطق مطلوب برای پایکا، 275 هکتار (17/46 درصد) از زیستگاه را تشکیل می دهند. هم چنین مشخص شد که در آدرشک، پایکاها بیش تر دامنه غربی را ترجیح می دهند.

    کلیدواژگان: ارزیابی زیستگاه، پایکا، حوضه آبخیز، یزد، الگوریتم آنتروپی بیشینه
  • محمد ابراهیمی نژاد* صفحات 45-57

    جنبش بازاریابی سبز از دهه 1980 به شکلی گسترده مورد توجه شرکت ها و مشتریان قرار گرفته است. این شرکت ها با تولید و ارایه محصولات دوست دار محیط زیست به دنبال کسب مشروعیت اجتماعی هستند، در حالی که مشتریان به دنبال تاثیرگذاری در بینش جامعه به مسایل زیست محیطی هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نگرش صادرکنندگان نسبت به بازاریابی سبز و تاثیر آن بر صادرات خاویار ایران صورت گرفته است. برای موفق شدن در عرصه رقابت بین المللی و تبدیل اقتصاد کشور به یک اقتصاد قدرتمند و با ثبات باید از تمام ظرفیت های موجود بهره جست. شرکت های صادر کننده خاویار از طریق برنامه ریزی بازاریابی سبز صادراتی شان می توانند به عملکرد بالایی در سطح بین الملل دست یابند. برای دستیابی به این مهم شرکت ها بایستی بتوانند علایق و نیازهای خاص هر بازار را شناسایی تا محصول خود را با تکیه بر این نیازها به بازارهای خارجی صادرات نمایند. از طرف دیگر این شرکت ها از طریق صادرات مستقیم و کوتاه نموندن طول زنجیره ارزش می توانند با ایجاد ارزش افزوده، سود ناخاص خود را افزایش دهند. قیمت کذاری نیز می تواند از طریق سیستم های رقابتی حاکم بر هر بازار صورت بگیرد، و به گونه ای باشد که بتواند در کنار ویژگی های محصول، مطلوبیت بالایی را برای خریداران به همراه داشته باشد. شرکت ها می توانند با انجام تبلیغات بازاریابی خارجی با تاکید بر ویژگی های فرهنگی، اجتماعی، غذایی، دارویی بر اثربخشی فرآیندهای بازاریابی خود را ارتقاء بخشند.

    کلیدواژگان: بازاریابی سبز، خاویار، عملکرد صادرات، ایران
  • محمدابراهیم فراشیانی، مرضیه علینژاد، سیده معصومه زمانی* صفحات 61-68

    رشد سریع جمعیت، نیاز به تولیدات کشاورزی و مواد غذایی را افزایش داده و زمینه توسعه فعالیت های کشاورزی را فراهم کرده است. با توجه به محدود بودن زمین جهت کشت، نیاز روز افزون به مواد غذایی تنها با دستیابی به حداکثر بهره وری در واحد سطح و افزایش کیفیت محصول امکان پذیر خواهد بود. کاربرد کودهای شیمیایی و آفت کش ها و هم چنین آبیاری از جمله روش های موثر در جهت افزایش تولید و بهره وری محصولات کشاورزی هستند که در این میان، استفاده از کودهای شیمیایی همواره یکی از اولویت های بسیار مهم در بهبود فعالیت های کشاورزی تولیدکنندگان این محصولات بوده است. کشاورزان کاربرد این نهاده های شیمیایی را عامل افزایش عملکرد محصول، بهبود حاصلخیزی خاک و افزایش درآمد خود می دانند. مطالعات اخیر نشان داده اند که مصرف بیش از اندازه و بی موقع کودها اثرات نامطلوب متعددی بر محیط زیست و سلامت انسان دارد. از جمله این اثرات می توان به شستشو و جابه جایی ترکیبات لایه های مختلف خاک، آلودگی آب های زیرزمینی و سطحی، تجمع فلزات سنگین و نیترات، افزایش خوراک تالاب ها، آلودگی هوا و تجمع گازهای نیتروژن، سولفور و تولید گازهای گلخانه ای، گرم شدن زمین، از بین رفتن لایه ازن و اسیدی شدن باران و تجمع مواد شیمیایی در بافت های گیاهی، جانوری و انسانی اشاره کرد. هدف از این بررسی مشخص نمودن اثرات محیطی و زیستی ناشی از کاربرد نادرست کودهای شیمیایی و ارایه راهکار عملی در جهت کاهش مصرف و آلودگی های زیست محیطی است.

    کلیدواژگان: کود شیمیایی، آلاینده های محیطی، محیط زیست، کودهای زیستی
  • جلیل سرهنگ زاده*، پرستو پریور صفحات 69-82

    امروزه کاربری‌های نامناسب اراضی و بهره‌برداری بی‌رویه و غیر‌اصولی از منابع آب، خاک و پوشش‌گیاهی، عرصه‌های وسیعی از کشور را در معرض تخریب اراضی قرار داده است. لذا ساماندهی کاربری اراضی بر اساس توان اکولوژیکی آن، نقش به سزایی در مدیریت محیط و جلوگیری از تخریب آن در راستای توسعه پایدار دارد. در این پژوهش، آمایش سرزمین روستای مکیدی (با مساحت 2415هکتار) در جنوب منطقه حفاظت شده ارسباران به‌منظور تداوم استفاده بهینه از توان سرزمین در جهت بهبود شرایط زندگی و حفظ محیط‌زیست انجام گرفت. در گام نخست شناسایی منابع اکولوژیکی و اقتصادی و اجتماعی منجر به تهیه نقشه‌های منابع در مقیاس 1:10000 گردید و با تجزیه و تحلیل و جمع‌بندی داده‌ها به شیوه سیستمی، نقشه واحدهای زیست‌محیطی با 1571اکوسیستم خرد حاصل گردید. از مقایسه ویژگی‌های این واحدها با مدل‌های اکولوژیکی، اولویت‌بندی و ساماندهی کاربری‌ها انجام گرفت و در نهایت نقشه آمایش سرزمین اراضی مکیدی با اهداف مدیریتی تهیه شد. وسعت اراضی واجد توان برای کاربری‌ها نشان می‌دهد که در منطقه مورد مطالعه 0/67 درصد زراعت آبی، 8/49 درصد به زراعت دیم، 26/89 درصد به مرتع‌داری، 13/64 درصد به جنگل‌داری حمایتی، 0/34 درصد به اکوتوریسم متمرکز و 49/15 درصد به حفاظت اختصاص یافته است.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، حفاظت، سامانه اطلاعات جغرافیایی، مکیدی
|
  • Mahboubeh Soleimanpour Imran *, Majid Feyz Arefi, Shima Mohammadzadeh, Hamidreza Soodagar Pages 1-16

     The purpose of this study was to investigate the effect of citizenship education on social responsibility, social skills and environmental skills of Bojnourd municipality employees in 2018. The present study is an applied research and the method is quasi-experimental with pre-test and post-test and control group design. The statistical population is all 810 employees working in Bojnourd municipality and 60 employees were selected through simple random sampling. They were divided into two groups of 30 people, experimental and control group. Then, pretest was taken from both groups, and after 12 sessions of citizenship education for the experimental group, post-test was taken from both groups. For collecting pre-test and post-test data, Matson's social skills (1983), Imamqoli environmental behavior (2011) and accountability subscale NEO's five personality traits (1985) questionnaires were used. The validity of the questionnaires was of a formal and content type approved by the professors and experts. The reliability of Matson's social skills questionnaire was 0.859, the environmental behavior questionnaire 0.899 and the NEO fivepersonality trait questionnaire was 0.821. To analyze the collected data, descriptive statistics (frequency distribution, mean, standard deviation) and inferential statistics (confirmatory factor analysis) and SPSS 22 and PLS 3 software were used. Comparison of pre-test and post-test in the control group showed that there was no significant change in the data. By comparing the pre-test and post-test in the experimental group, the change of each factor was determined that all three variables had a more factor load in the post-test state. According to the results of factor analysis in the post-test stage on the experimental group, citizenship education had the greatest impact on social responsibility.

    Keywords: Citizenship Education, Social Responsibility, Social Skills, Environmental Skill
  • Abolghasem Golkhandan*, Somayeh Sahraei Pages 17-30

    Expand the usage of Internet and consequently reducing the digital divide between developing and developed countries, shows the study of effect this variable on the energy consumption and air pollution in developing countries is important. In this regard, the main objective of this paper is to examine the impact of the Internet's influence on energy consumption and CO2 emission in Iran Using time series data 1995-2016. The results using co-integration five-step Johansson (1992) method showed a positive impact of Internet on the per capita energy consumption in the long term. A one percent increase in the number of Internet users (per 100 people), in the long run, increase the per capita energy consumption in Iran by 0.19 percent. Accordingly, the move to the policies and programs that take advantage of the Internet to reduce energy consumption in the country is essential. Also, the long-term impact of the Internet on air pollution is positive, but it is negligible. So that a one percent increase in the number of Internet users (per 100 people), in the long run, increase the level of CO2 emissions in the country by about 0.06 percent. Accordingly, it can be said that the increase in Internet usage is not a serious threat to air pollution in Iran.

    Keywords: Internet, Energy Consumption, Air Pollution, Johansson Method, Iran
  • Somayeh Arazi* Pages 31-44

    Habitat assessment is one of the pillars of wildlife management and protection. In the study, the evaluation of Pika habitat in Adoroshk watershed was performed using the maximum entropy algorithm model (MaxEnt). According to the principles of cartography from the geographic reference map topography to extract the boundary of the region, the digital height model for the preparation of the classified map (Dem) of elevation changes, Slope and geographical domain were used. In order to prepare the environmental layers to enter the model MaxEnt, ArcGis software version 10.3 was used. Sampling was performed using random linear transect method and binoculars through direct observation of cheeks and indexes in spring and summer of 2019 and the number 33 points of Pika, s presence were recorded by GPS. Validation of the model was performed using the area under the curve (AUC) and the usefulness of the variables by analyzing the Jacknife test. The results showed that the desirability of Paika habitat in the Adoroshk watershed is mainly in rocky and mountainous areas with grass and shrubs at altitudes above 2500 meters above sea level and slopes. It is more than 50%. The climate was considered suitable for temperate pike. Favorable areas for Paika constitute 275 hectares (17.46%) of the habitat. It was also found that in Adoroshk, Paikas prefer the western slope.

    Keywords: Habitat Assessment, Pika (Ochotona Rufescense), Watershed, Yazd, MaximumEntropy Algorithm
  • Mohammad Ebrahiminejad * Pages 45-57

    The green marketing movement has been in the spotlight of companies and customers since the 1980s. These companies are looking for social legitimacy, by producing and offering environmentally friendly products while customers are looking to influence the community's view of environmental issues. The aim of this study was to investigate the attitudes of exporters towards green marketing and its effect on Iranian caviar exports. To succeed in the field of international competition and transform the country's economy into a strong and stable economy, all available capacities must be used. Caviar exporting companies can achieve high performance internationally through their green export marketing planning. To achieve this, companies must be able to identify the specific interests and needs of each market to export their product to foreign markets based on these needs. On the other hand, these companies can increase their gross profit by creating added value by direct export and shortening the length of the value chain. Pricing can also be done through competitive systems in any market, and in a way that can be highly desirable for buyers along with product features. Companies can improve the effectiveness of their marketing processes by conducting foreign marketing advertisements with emphasis on cultural, social, food, and pharmaceutical characteristics.

    Keywords: Green Marketing, Caviar, Export Performance, Iran
  • Mohammad Ebrahim Farashiani, Marziyeh Alinejad, Seyyedeh Masoomeh Zamani * Pages 61-68
  • J. Sarhangzadeh *, P. Parivar Pages 69-82

    Nowadays because of various factors, including inappropriate land use, and indiscriminate exploitation of water resources, soil and vegetation, wide areas of the country were exposed to destruction of lands and desertification. Therefore land use planning based on its ecological capability has a significant role in environmental management and in preventing environmental degradation in the direction of sustainable development. In this study, land use planning for Makidi village (2415 ha) in south of Arasbaran protected area has been conducted. The main objectives of the plan were to promote sustainable use, to increase living conditions, and enhance environmental conservation in the region. First, ecological and socio-economic resources were surveyed and mapped (scale 1:10000). Then data analysis and integration with system analysis approach were performed. As a result, 1571 micro-ecosystems were mapped. Ecological capability of mapping unit was evaluated for aquatic cultivation, dry farming, range management, forestry, ecotourism and conservation with the aid of specified ecological models. Finally with coordination of socioeconomic data and ecological capability of mapping unit, priority of land uses was established. At the end, map of land use planning for Makidi area was depicted for management purposes. The results show that %0.67 of allocated land use is suitable for irrigation farming, %8.49 for dry farming, %26.89 for range management, %13.64 for protected forestry, %0.34 for intensive ecotourism and finally .%49.15 for conservation.

    Keywords: Conservation, GIS, Land Use Planning, Makidi