فهرست مطالب

راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1399)

نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیه مرادحاصلی، پوریا عطائی*، سمیه خسروی صفحات 1-11

    پژوهش حاضر با هدف کلی شناسایی نگرش کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی نسبت به راه اندازی کارآفرینی سبز با استفاده از روش شناسی کیو انجام شد. جامعه آماری، شامل 68 نفر از کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی در بخش ماهیدشت شهرستان کرمانشاه می باشد که 30 نفر از آنها به صورت هدفمند و با تکنیک بحث گروهی متمرکز انتخاب شدند. بر اساس مصاحبه های انجام شده با کارشناسان در قالب گروه های بحث متمرکز تعداد 36 عبارت استخراج شد که در قالب یک پرسشنامه متشکل از 36 کارت و یک پاسخنامه (نمودار کیو) در اختیار کارشناسان مورد مطالعه قرار گرفت که میزان موافقت یا مخالفت خود را با آن ها مشخص نمایند. تجزیه وتحلیل داده های پژوهش با انجام تحلیل عاملی اکتشافی نوع کیو با استفاده از نرم افزار SPSSwin20 در سال 1396 انجام شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که نگرش های کارشناسان مراکز جهاد کشاورزی نسبت به راه اندازی کارآفرینی سبز دارای چهار بعد شامل نگرش آگاهانه، نگرش مهارتی- کارآفرینی، نگرش فرهنگی- اعتقادی سبز و نگرش فنی- زیرساختی سبز می باشد. نتایج این مطالعه بیانگر این است که توسعه کارآفرینی روستایی به عنوان یک رویکرد اساسی و موازی با اهداف توسع ه ی پایدار روستایی می تواند کمک قابل توجهی به توسعه و پیشرفت روستاها بنماید چراکه کارآفرینی سبز بسترساز کاهش بیکاری، فقر و حفظ محیط زیست می گردد که در این میان باید برای ایجاد و توسعه ی کارآفرینی سبز علاوه بر آگاهی و نگرش مساعد کارشناسان کشاورزی به ترویج این امر مهم، زیرساخت ها و عوامل حمایتی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: نگرش سبز، کارآفرینی سبز، روش شناسی کیو، توسع ه ی روستایی
  • فاطمه بادزبان، کورش رضایی مقدم*، مهسا فاطمی صفحات 12-23

    تاب آوری کسب وکارهای زنان عامل کلیدی در بقای و پیشرفت کسب وکارهای روستایی و به دنبال آن کاهش فقر و رشد اقتصادی پایدار است. تاب آوری کسب وکار به کارآفرین در سازگاری و مقاومت در برابر بحران ها کمک می کند که این می تواند یکی از محرک های عملکرد موفق کارآفرینی زنان باشد. این تحقیق با هدف کلی واکاوی تاب آوری کارآفرینانه ی کسب وکارهای کوچک و متوسط زنان روستایی انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه اعضای شرکت های مادر تخصصی حمایت از توسعه ی کشاورزی استان فارس بود. این پژوهش با بهره گیری از فن پیمایش و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با تعداد 269 نفر  به عنوان نمونه انجام و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. به منظور سنجش تاب آوری کسب وکار زنان کارآفرین از مقیاس تاب آوری در طول عمر کسب و کار (LRS-B) استفاده شد. نتایج نشان داد که تاب آوری کسب وکارهای زنان روستایی استان فارس در حد متوسط رو به بالا است. مقایسه ی تاب آوری کارآفرینی زنان در سه شهرستان شیراز، مرودشت و استهبان نشان داد که زنان کارآفرین مرودشت از تاب آوری کسب وکار بالاتری نسبت به زنان کارآفرین در دو شهرستان شیراز و استهبان برخوردارند. متغیرهای استراتژی های بازاریابی، آمیخته ی بازاریابی، روش های بازاریابی، حمایت شرکت و نگرش بازاریابی همبستگی مثبت و معنی داری با تاب آوری کسب وکارهای زنان کارآفرین مورد مطالعه دارند. طبق نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام، متغیرهای استراتژی های بازاریابی، آمیخته بازاریابی، روش های بازاریابی و نگرش بازاریابی به ترتیب پیش بینی کننده ی بخش قابل توجهی از تغییرات تاب آوری کسب وکارهای زنان هستند. در این راستا پیشنهادهایی برای ارتقای سطح تاب آوری کسب وکارهای زنان روستایی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: تاب آوری کسب وکار، کارآفرینی، بازاریابی، زنان روستایی، استان فارس
  • محمد لطیفیان*، محمدشریف شریف زاده، غلامحسین عبدالله زاده، ابوالفضل ملاحسینی صفحات 24-34

    مدیریت کیفیت خدمات یکی از مهم ترین عوامل توسعه ی اقامتگاه های بوم گردی به عنوان یکی از کسب وکارهای اصلی بخش گردشگری در نواحی روستایی است. این تحقیق به بررسی تاثیر کیفیت خدمات گردشگری بر تمایل به بازگشت به اقامتگاه های بوم گردی در استان گلستان پرداخته است. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ درجه نظارت و کنترل، میدانی و از لحاظ گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی است. برای انجام این تحقیق، از راهبرد پیمایشی بهره گرفته شد. جامعه آماری این تحقیق شامل گردشگرانی بود که در زمان انجام تحقیق از اقامتگاه های بوم گردی استان گلستان بازدید کردند. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 380 نفر تعیین و گزینش نمونه ها به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام شد. ابزار تحقیق یک پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه از سوی پانل خبرگان شامل کارشناسان بخش اقامتگاه های بوم گردی اداره ی کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گلستان مورد تایید قرار گرفت. مقدار آلفای کرونباخ به عنوان نشانگر پایایی برای مقیاس ه ای اصلی پرسشنامه بالاتر از 7/0 به دست آمد. نتایج آزمون t تک نمونه ای جهت ارزیابی تمایل به بازگشت گردشگران نشان داد که گردشگران تمایل دارند دوباره از اقامتگاه های بوم گردی بازدید کنند. نتایج همبستگی پیرسون با مقادیر 245/0 و 166/0 و 107/0 نشان داد که هر سه مولفه کیفیت خدمات (محتوی، زمینه و رفتار) دارای رابطه همبستگی مستقیم و معنی دار با تمایل به بازگشت هستند. همچنین، نتایج آزمون رگرسیون با ضریب بتاهای 232/0 و 149/0 و 15/0 نشان می دهد تمامی مولفه های کیفیت خدمات (محتوا، زمینه و رفتار) بر تمایل به بازگشت گردشگران به اقامتگاه های بوم گردی تاثیر مستقیمی دارند.

    کلیدواژگان: اقامتگاه بوم گردی، کیفیت خدمات، تمایل به بازگشت، استان گلستان
  • نسیم منجزی* صفحات 35-41

    شرکت های خدمات مکانیزاسیون کشاورزی، تشکل هایی هستند که می توانند در توسعه ی کارآفرینی کشاورزی موثر باشند. این تحقیق به منظور بررسی نقش شرکت های خدمات مکانیزاسیون کشاورزی در توسعه ی کارآفرینی در استان خوزستان با استفاده از داده های مقطعی سال زراعی 98-1397 انجام شد. روش تحقیق، پیمایشی-توصیفی بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کارشناسان شرکت های خدمات مکانیزاسیون کشاورزی استان خوزستان بود (380=N)، که در نهایت، با استفاده از فرمول کوکران 220 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شد و ابزار اصلی تحقیق، پرسشنامه بود که پایایی آن با استفاده از نرم افزارIBM SPSS Statistics 22.0  و محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ (86/0) مورد تایید قرار گرفت. روایی صوری نیز با نظرخواهی از متخصصان و کارشناسان خبره تایید شد. برای شناسایی و رتبه بندی عامل های موثر بر نقش شرکت های خدمات مکانیزاسیون کشاورزی در توسعه ی کارآفرینی در استان خوزستان از تحلیل عاملی و آزمون فریدمن استفاده شد. رتبه بندی مولفه های موثر نشان داد که  گویه های حمایت دولت از شرکت های خدمات مکانیزاسیون، حمایت بانک ها و موسسات مالی-اعتباری از شرکت های خدمات مکانیزاسیون کشاورزی و کاهش مقررات دست و پاگیر بانکی و اداری جهت دریافت تسهیلات، در بالاترین اولویت ها قرار گرفتند. تحلیل عاملی نیز نشان داد که در مجموع 465/78 درصد از واریانس های عامل های موثر بر نقش شرکت های خدمات مکانیزاسیون کشاورزی در توسعه ی کارآفرینی در استان خوزستان را سه عامل حمایتی، مهارتی و ساختاری تبیین می کنند. همچنین، آزمون فریدمن نشان داد که از بین سه عامل حمایتی، مهارتی و ساختاری، عامل حمایتی دارای بیشترین اهمیت است.

    کلیدواژگان: شرکت های خدمات مکانیزاسیون کشاورزی، توسعه ی کارآفرینی، استان خوزستان
  • مسلم سواری، زینب اسدی*، کبری حسن پور صفحات 42-53

    امروزه با توجه به رشد بی‏ سابقه کلان روستاها در کشورهای در حال توسعه و به دنبال آن ظهور مسایل و مشکلات فراوان عده ‏ای از محققان پیشنهاد کردند که برنامه ‏ریزی‏ های توسعه باید براساس تاکید بر تقویت روستاها باشد زیرا روستاها کانون تولید و ارزش ‏آفرینی در هر کشوری می‏ باشند. در این راستا هدف از پژوهش حاضر تدوین راهبردهای اشتغال پایدار در مناطق روستایی شهرستان دلفان بود. ابزار پژوهش، پرسشنامه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان و مدیران جهاد کشاورزی شهرستان دلفان بودند. با توجه به نقاط ضعف، قوت، فرصت ها و تهدیدهای عنوان شده نتایج نشان داد که در صورت مهیا شدن شرایط، زمینه ی ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی شهرستان دلفان وجود دارد. زیرا در بین عوامل داخلی مهمترین نقاط قوت و ضعف به ترتیب شامل «امکان توسعه استخرهای پرورش ماهی گرم آبی و توسعه ی شیلات در برخی از روستاها» و «عدم استقبال مردم از تشکل های نهادی و دولتی و ضعف مشارکت مردم در طرح های عمرانی» است و در بین عوامل بیرونی مهم ترین نقاط فرصت و تهدید شامل «ارایه یارانه و تسهیلات کم‏ بهره توسط جهاد کشاورزی جهت مکانیزاسیون کشاورزی» و «کاهش نرخ امنیت سیاست‏گزاری در راستای توسعه ی اشتغال و صنعتی‏ سازی روستایی» است. همچنین، نتایج الویت ‏بندی راهبردهای ماتریس SWOT نشان داد راهبرد تنوع با داشتن بالاترین امتیاز مناسب ترین راهبرد جهت ارایه راهکارهای اشتغال پایدار در شهرستان دلفان می باشد. علاوه بر این، در این پژوهش 13 راهبرد توسعه ی اشتغال پایدار در مناطق روستایی طراحی شد که می ‏تواند به سیاست‏ گذاران و متولیان برنامه‏ ریزان توسعه ی روستایی کمک شایانی کند.

    کلیدواژگان: اشتغال پایدار، مناطق روستایی، ماتریس SWOT
  • امیرعلی فریدی، محمد کاوسی کلاشمی* صفحات 54-62

    بوم گردی به عنوان یکی از شاخه های صنعت گردشگری تقریبا 27 درصد سفرهای بین المللی را در بر می گیرد و چنانچه به صورت مناسب مدیریت شود، می تواند به اشتغال محلی، فرصت های توسعه ی بومی و حفظ محیط طبیعی منجر گردد. هدف این طرح بررسی شاخص های مالی طرح ساخت و اجاره 2 سوییت سازه چوبی در مناطق جنگلی شهر ماسال می باشد. 8 سناریو با استفاده از نرخ بهره بازار (60 درصد)، نرخ بهره سود سپرده های سرمایه گذاری و اوراق مشارکت (15 درصد،  18 درصد، 19 درصد، 21 درصد) نرخ بهره اجتماعی (12/5 درصد، 2/7 درصد) و نرخ رجحان زمانی (38/2 درصد) و 3 سناریوی نرخ اشغال سوییت (60 درصد، 70 درصد و 80 درصد) طراحی شد. در این تحقیق شاخص های مالی ارزش حال خالص (NPV)، نرخ بازده داخلی (IRR)، شاخص سودآوری (PI)، فایده به هزینه (B/C)، دوره برگشت سرمایه (PBP) و نرخ بازده حسابداری (ARR) محاسبه و مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در نرخ بهره 60 درصد در هیچ کدام از نرخ های اشغال و در نرخ بهره 15 درصد و 18 درصد در نرخ اشغال 60 درصد، طرح دارای توجیه اقتصادی نیست. در سایر نرخ های بهره در تمامی نرخ های اشغال، پروژه از لحاظ مالی دارای توجیه اقتصادی می باشد. کاهش نرخ بهره توسط بانک ها و سایر ارگان های مربوطه و همچنین برگزاری دوره های ترویجی در روستاها می تواند کمک شایان توجهی به رونق کسب و کار بوم گردی نماید. همچنین با معرفی طرح بوم گردی و نحوه ی راه اندازی آن در روستاها، می توان کارآفرینی نمود و اشتغال زایی در مناطق روستایی کمک خواهد شد.

    کلیدواژگان: شاخص های بهره ای مالی، کسب و کار، کار آفرینی، اشتغال، بوم گردی
  • رقیه یزدانی، مسعود خیراندیش، محسن محمدی خیاره*، هادی امینی صفحات 63-77

    توسعه ی روستایی از مهم ترین بحث هایی است که در هر جامعه ای به ویژه در جوامع در حال توسعه مطرح بوده است. از آنجایی که کارآفرینی با خلق فرصت های جدید اشتغال و در نتیجه ایجاد درآمد، نقش موثری در بهبود وضع اقتصادی و معیشتی روستاییان ایجاد می کند، لذا توسعه روستاها در مقایسه با گذشته، پیوند گسترده تری با مفهوم کارآفرینی و به ویژه کارآفرینی کشاورزی یافته است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف مطالعه تاثیر چهار عامل نوآوری، تولید، منابع مالی و بازار بر توسعه ی روستایی از طریق نقش میانجی کارآفرینی کشاورزی در میان تعداد 42 نفر از کارآفرینان نمونه استان خراسان شمالی بوده است و با توجه به محدودبودن جامعه، حجم نمونه نیز برابر با حجم جامعه در نظر گرفته شده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد بوده و برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها از نرم افزار SPSS و از روش بوت استراپ برای آزمون اثرات غیرمستقیم استفاده شد. نتایج نشان داد که کارآفرینی کشاورزی تاثیر مثبت و معنی داری بر توسعه روستایی دارد و بین عوامل نوآوری، تولید، منابع مالی و بازار با توسعه روستایی نیز رابطه ی مستقیم وجود دارد. در مجموع، یافته ها نشان می دهند که عوامل چهارگانه نوآوری تولید، عوامل تولید، منابع مالی و بازار تولید، به صورت مستقیم و غیرمستقیم (کارآفرینی کشاورزی) بر توسعه ی روستایی اثر دارند.

    کلیدواژگان: توسعه ی روستایی، کارآفرینی کشاورزی، خراسان شمالی، نوآوری، عوامل تولید
  • حسین مهدی زاده*، نعمت الله شیری، مژگان خوش مرام صفحات 78-86

    توسعه ی شایستگی های کارآفرینانه در بین دانشجویان نظام آموزش عالی در گرو عوامل زیادی است که بی شک قابلیت افراد برای تشخیص فرصت های کارآفرینی از جایگاه ویژه ای برخوردار است؛ چرا که تشخیص فرصت اصلی ترین و اولین گام در فرآیند توسعه ی کارآفرینی به شمار می رود. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی قابلیت تشخیص فرصت های کارآفرینی در بین دانشجویان کشاورزی دانشگاه ایلام انجام شد. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمام دانشجویان سال چهارم کارشناسی در رشته های کشاورزی دانشگاه ایلام بودند که تعداد 100 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و SmartPLS انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که پاسخگویان از قابلیت تشخیص فرصت های کارآفرینی متوسطی برخوردار بودند. براساس نتایج مدل سازی معادلات ساختاری متغیر نهفته ی هوشیاری کارآفرینانه تاثیر مثبت و معنی داری بر قابلیت تشخیص فرصت کارآفرینی در بین دانشجویان کشاورزی داشت؛ بنابراین، یافته های این مطالعه اهمیت متغیر نهفته ی هوشیاری کارآفرینانه را برای پیش بینی قابلیت تشخیص فرصت های کارآفرینی در بین دانشجویان آموزش عالی آشکار کرد.

    کلیدواژگان: هوشیاری کارآفرینانه، تشخیص فرصت، صلاحیت کارآفرینانه، دانشجویان کشاورزی
  • کیهان نیازی، احمدرضا عمانی* صفحات 87-96

    کارآفرینی سازمانی فرآیندی است که در طی آن محصولات، خدمات و یا روش های جدید از طریق یک فرهنگ سازمانی پویا در یک سازمان به ظهور می رسد. در این راستا، این تحقیق نیز با هدف شناسایی سازوکارهای توسعه ی کارآفرینی سازمانی در شرکت های خدمات فنی و مشاوره ای کشاورزی شهرستان دره شهر انجام گردید.  پژوهش حاضر جزو پژوهش های توصیفی از نوع همبستگی می باشد. از لحاظ ماهیت کمی و از لحاظ هدف کاربردی است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی کارکنان کشاورزی عضو شرکت‏های خدمات مشاوره‏ای، فنی و مهندسی کشاورزی شهرستان دره شهر بود (100 نفر) که با استفاده از روش سرشماری به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده جهت گردآوری اطلاعات، پرسشنامه بود. روایی آن از طریق پانل متخصصان و پایایی از طریق ضریب کرونباخ آلفا به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS22  انجام گردید. یافته ها نشان داد که بین سن افراد، سطح تحصیلات، میزان مشارکت افراد در کلاس های آموزشی و مهارتی، میزان ریسک پذیری، رضایت شغلی و سطح کارآفرینی سازمانی در شرکت های خدمات فنی و مشاوره ای کشاورزی رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج نشان داد که به ترتیب تمایل شرکت به سرآمدبودن در خلق خدمات و ایده های جدید در زمینه ی کشاورزی، اعتقاد به اصل پیشگیری به جای درمان در زمینه ی فعالیت های کشاورزی، استقبال مدیر شرکت از رفتارهای شجاعانه به منظور بیشینه سازی احتمال بهره برداری از پتانسیل ها در اولویت بالاتری در زمینه کارآفرینی سازمانی بودند. بر اساس نتایج تحلیل عاملی چهار عامل پشتیبانی و آموزشی، ارتباطی و حمایتی، فرهنگی و مدیریتی - ترویجی 58/73 درصد تغیرات عوامل موثر بر توسعه ی کارافرینی سازمانی را تبیین نمودند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، شرکت های خدمات فنی و مشاوره ای کشاورزی، شهرستان دره شهر
  • حمید کریمی*، ناصر ولی‎زاده صفحات 97-105

    امروزه تربیت دانشجویان کارآفرین یکی از اهداف نظام‏های آموزش عالی و دانشگاه‎ها محسوب می‎شود. یکی از استراتژی‎های بسیار مهم برای تربیت دانشجویان کارآفرین، تقویت مهارت‎های یادگیری خودراهبر است. در این راستا، تحلیل رابطه‎ی میان مهارت‎های خودراهبری و نیت کارآفرینی دانشجویان رشته‏ های کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه زابل به ‏عنوان هدف اصلی این پژوهش تعیین شد. این پژوهش از نوع کاربردی است که با استفاده از فن پیمایش انجام شد. جامعه‎ی آماری مورد مطالعه، شامل کلیه ‏ی دانشجویان دانشکده‏ های کشاورزی، آب و خاک و منابع طبیعی دانشگاه زابل در سال‏های تحصیلی 96-1395 و 97-1396 بودند (893=N) که 210 دانشجو به ‏عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه‎گیری از نوع تصادفی طبقه‎ای با انتساب متناسب بود. ابزار انداره گیری پرسشنامه ‏‏ای بود که روایی آن با استفاده از پانل متخصصان دانشگاهی تایید شد و همچنین پایایی پرسشنامه با استفاده از ضرایب آلفای کرونباخ محاسبه شد و اعتماد پرسشنامه را برای انجام پژوهش قابل قبول نشان داد (84/0-71/0=α). نتایج پژوهش نشان داد که چهار متغیر مهارت‎های ارتباطی، راهبردهای یادگیری، مهارت‏های ارزشیابی و فعالیت‎های یادگیری اثرات مثبت معنی‎داری بر روی نیت کارآفرینی دانشجویان داشتند. همچنین، متغیرهای مستقل پژوهش توانستند 1/42 درصد از تغییرات واریانس متغیر نیت کارآفرینی را پیش‎بینی کنند.

    کلیدواژگان: نیت کارآفرینی، فعالیت‎های یادگیری، مهارت های یادگیری، دانشگاه زابل
  • هادی ثنائی پور* صفحات 106-113

    توسعه ی فناوری اطلاعات و گسترش کاربردهای آن در کسب وکارها، بسیاری از روش های پیشین خدمات رسانی را متحول ساخته و جهان را برای رقابتی نوین به تکاپو واداشته است. بخش کشاورزی به واسطه روش ها و فرآیندهای سنتی، هرچند نسبت به سایر بخش ها دیرتر از مزایای فناوری اطلاعات در فعالیت های خود استفاده کرده اما زمینه و فرصت های کارآفرینانه متعددی برای استفاده از ظرفیت های فناوری اطلاعات در این بخش وجود دارد. یکی از این فرصت ها در حوزه ی بانکداری الکترونیکی است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی استفاده کسب وکارهای کشاورزی از خدمات بانکداری الکترونیک در بانک کشاورزی شهرستان گنبد کاووس است. برای دستیابی به هدف پژوهش، به روش آمیخته اکتشافی در دو گام کیفی و کمی عمل شد. در گام نخست برای شناسایی عوامل موثر بر استفاده کسب وکارهای کشاورزی از خدمات بانکداری الکترونیک، واژگان کلیدی مرتبط در مطالعات و پژوهش های پیشین بررسی شدند. در مجموع 53 مطالعه در این زمینه یافت شد که پس از بررسی محتوا و چکیده، 26 مطالعه برای تحلیل انتخاب شده و تعداد 116 کد اولیه، شناسایی شد. کدهای شناسایی شده از نظر تشابه و هم پوشانی، در چهار دسته ی عوامل راهبردی، عوامل سازمانی، عوامل فنی و عوامل عملیاتی دسته بندی شده و مدل مفهومی پژوهش ارایه شد. در گام دوم، برای تایید نتایج حاصل شده و اولویت بندی عوامل مذکور، از روش توصیفی-پیمایشی استفاده شد. جامعه ی آماری در این بخش شامل کارآفرینان کسب وکارهای کشاورزی شهرستان گنبد کاووس می باشند که از خدمات بانکداری الکترونیکی بانک کشاورزی استفاده کردند. نمونه گیری با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انجام شد و تعداد نمونه، 183 نفر تعیین شد. برای گردآوری داده ها نیز از پرسشنامه استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های t تک نمونه ای و فریدمن نشان می دهد به ترتیب عوامل فنی، پشتیبانی، راهبردی و سازمانی بر موفقیت بانکداری الکترونیکی در بانک کشاورزی اولویت دارند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی کشاورزی، بانکداری الکترونیکی، راهبرد توسعه ی کارآفرینی
  • حسام الدین غلامی، جواد قاسمی*، امیر افضلی گروه صفحات 114-126

    تحولات سال های گذشته در بازار کار دانش آموختگان کشاورزی ضرورت توجه دانشکده های کشاورزی به اشتغال پذیری را بیش از پیش برجسته کرده است. بنابراین، این پژوهش با هدف اندازه گیری میزان اشتغال پذیری دانشجویان کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران (715 =N) و همچنین بررسی روابط برخی از متغیرها با اشتغال پذیری آنان انجام شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 190 نفر برآورد شد که از طریق روش نمونه‏ گیری تصادفی طبقه ‏ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها، پرسشنامه ای در میان نمونه توزیع شد. روایی صوری پرسشنامه به وسیله ی پنلی از متخصصان و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. بر اساس یافته ها، میانگین کل مهارت های اشتغال پذیری دانشجویان رشته های کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران 3/3 از 5 بود که می توان گفت اندکی از متوسط بیشتر است. بیشترین ضعف دانشجویان در مولفه های تجربه ی کار و زندگی (میانگین 72/2) و  دانش و مهارت تخصصی رشته ی تحصیلی (81/2) بود. همچنین، متغیرهای اهمیت ادراک شده توسعه ی مهارت‏های اشتغال‏ پذیری، سابقه ی کار کشاورزی، علاقه به رشته تحصیلی، سابقه ی کار غیرکشاورزی و واگذاری مسئولیت در دوران کودکی از سوی خانواده با میزان اشتغال پذیری دانشجویان همبستگی معنی داری داشت. در دانشجویان پسر، نمره ی کل اشتغال پذیری و همه ی مولفه های آن (دانش و مهارت تخصصی، مهارت‏های عمومی، تجربه، یادگیری توسعه ی شغلی و هوش هیجانی) بیشتر از دانشجویان دختر بود. همچنین، تفاوت بین میانگین کل اشتغال پذیری دانشجویان دختر و پسر و همه ی مولفه های آن به جز مهارت‏های عمومی و هوش هیجانی معنی دار بود. در نهایت، بر اساس یافته های این پژوهش توصیه می شود مباحث اشتغال پذیری در دانشکده های کشاورزی مورد توجه قرار گیرد و این برنامه ها حتی الامکان با توجه ویژه نسبت به دانشجویان دختر انجام گیرد.

    کلیدواژگان: قابلیت اشتغال، آمادگی شغلی، دانشجویان، آموزش عالی، بیکاری
|
  • Somayeh Moradhaseli, Pouria Ataei*, Somayeh Khosravi Pages 1-11

    The main purpose of the research was identified the staffs’ attitude of Agricultural Jihad Centers toward launch green entrepreneurship in rural areas. The study population was included staffs of Agricultural Jihad Centers in Mahidasht county, Kermanshah Province (N= 68). They were selected through focus group technique and purpose sampling (n= 30). Based on the interviews with staff in focus group discussions, 36 terms were extracted in the form of a questionnaire consisting of 36 cards and an answer sheet (Figure Q). Data analysis was performed by exploratory factor analysis (Q-factor Analysis) using SPSS20 software in 2017. According to the findings, staff’s attitudes of Agricultural Jihad Centers towards launch green entrepreneurship included four attitudes: conscious attitude, skill-entrepreneurial attitude, cultural green attitude, and green technical-infrastructural attitude. The results of this study indicate that the development of rural entrepreneurship can significantly contribute to the development of rural areas as a fundamental and parallel approach to rural sustainable development goals. Because of, green entrepreneurship depends on reducing unemployment, poverty and protecting the environment. In addition to raising awareness and favorable attitude of agricultural experts to promote this important issue, infrastructure and supporting factors should be provided for the creation and development of green entrepreneurship.

    Keywords: Green Attitude, Green Entrepreneurship, Q Methodology, Rural Development
  • Fatemeh Badzaban, Kurosh Rezaei Moghaddam*, Mahsa Fatemi Pages 12-23

    The resilience of women businesses is a key factor in the survival and development of rural businesses which follow to poverty reduction and sustainable economic growth. Business resilience helps the entrepreneur to adapt and resist crises, which can be one of the drivers of successful womenchr('39')s entrepreneurial performance. Analyzing the entrepreneurial resilience of small and medium-sized businesses of rural women in Fars province was the main purpose of the study. All members of Fars Province Agricultural Development Specialized Holding Companies were the population of research which 269 of them were selected as a sample by stratified random sampling method for data collecting using questionnaire. Resilience of women entrepreneurs was measured based on Lifespan Resilience Scale-Business (LRS-B). The Resilience of rural women businesses was moderately upward in studied businesses. Comparison of women entrepreneurship resilience in Shiraz, Marvdasht and Estahban indicated that women entrepreneurs in Marvdasht have more business resiliency than women in Shiraz and Estahban. Variables of marketing strategies, marketing mix, marketing methods, firm support and marketing attitude had a positive and significant correlation with the resiliency of women entrepreneurs. According to regression results, marketing strategies, marketing mix, marketing methods and marketing attitude were the determinants of women businesses resilience. Finally, some applicable recommendations were presented in order to improvement of resiliency of rural women businesses.

    Keywords: Business Resilience, Entrepreneurship, Marketing, Rural Women, Fars province
  • Mohammad Latifiyan*, MohammadSharif Sharifzadeh, Gholamhossein Abdollahzadeh, Abolfazl Mollahosseini Pages 24-34

    Service quality management is one of the most important factors for the development of eco-resorts as one of the main businesses in the tourism sector. This research investigates the effect of tourism services quality on the return intention to eco-resorts in Golestan province. This research is applied in terms of the purpose and in terms of the degree of control and data collection is a descriptive research type. Methodologi, this research was done by survey strategy. The statistical population of this research is the tourists who visited eco-resorts in Golestan Province (during four months from February 2018 to May 2018). Based on the Krejcie and Morgan sample size table (1970), the sample size was determined (n=380). Sample respondents were selected by cluster sampling technique. The research tool was a researcher-made questionnaire. The formal and content validity of the questionnaire was approved by the panel of experts, including experts from the Department of Eco-resorts of the Directorate of Cultural Heritage, Tourism and Handicrafts of Golestan Province. The Cronbachchr('39')s alpha coefficient for the main scales of the questionnaire was higher than 0.7, indicating the reliability of the measurement tool is acceptable. The results of a one-sample t-test indicate touristchr('39')s return willingness to the eco-resorts. The results of Pearson correlation with the values of 0.245, 0.16, and 0.177 shows that all three components of service quality (content, context, and behavior) have a direct and significant correlation with willingness to return. The results of the regression with the beta coefficients of 0.23, 0.149 and 0.15 indicate that the service quality components in the eco-resorts (content, context and behavior) have a direct effect on the touristchr('39')s return willingness.

    Keywords: Eco-resorts, Service Quality, Return willingness, Golestan Province
  • Nasim Monjezi* Pages 35-41

    Agricultural mechanization services companies are organizations that can contribute to the development of agricultural entrepreneurship. The purpose of this study was to investigate the role of agricultural mechanization services companies in entrepreneurship development in Khuzestan province using cross-sectional data of 2018-2019. The research method is descriptive survey. The statistical population of this study included experts of agricultural mechanization services companies in Khuzestan province (N = 380). Finally, 220 individuals were selected using random sampling and Cochran formula. Cronbachchr('39')s alpha was used to determine the reliability of the questionnaire. The main research tool was a questionnaire whose reliability was confirmed using IBM SPSS Statistics 22.0 software and Cronbachchr('39')s alpha coefficient (0.86). Validity was also confirmed by consulting experts. Factor analysis and Friedman test were used to identify and rank the factors influencing the role of agricultural mechanization services companies in entrepreneurship development in Khuzestan province. The ranking of effective factors showed that the top priorities of government support for mechanization services companies, support of banks and financial institutions for agricultural mechanization services companies and reduction of banking and administrative barriers to receiving facilities were top priorities. Factor analysis also showed that 78.465% of the variance of factors affecting the role of agricultural mechanization services companies in entrepreneurship development in Khuzestan province are explained by three supportive, skill and structural factors. Friedman test also showed that among the three supportive, skillful and structural factors, the most important factor is supportive factor.

    Keywords: Agricultural Mechanization Services Companies, Entrepreneurship Development, Khuzestan Province
  • Moslem Savari, Zinab Asadi*, Kobra Has Pages 42-53

    Nowadays, considering the huge unprecedented growth of the villages in developing countries, followed by the advent of many problems, some researchers proposed that development plans should be based on the emphasis on strengthening the villages, because they are the center of production and value-creation in any country. In this regard, the aim of the present study was to develop strategies for the development of sustainable employment in rural areas of Delfan County. The research tool was a questionnaire. The statistical population of the study included experts and managers of agricultural jihad in Delfan County. Considering the weaknesses, strengths, opportunities and threats mentioned, the results showed that if the conditions are ready, there will be a stable employment in the rural areas of Delfan County. Because among the internal factors, the most important strengths and weaknesses, respectively, are "the possibility of developing warm-water fish ponds and fisheries development in some villages" and "the lack of public acceptance of institutional and governmental organizations and the weakness of peoplechr('39')s participation in development projects" and Among the external factors, the most important opportunity and threat include "providing subsidies and low-interest facilities by agricultural Jihad for agricultural mechanization" and "reducing the security rate of policy-making towards employment development and rural industrialization". Also, the results of SWOT matrix strategieschr('39') prioritization showed that the strategy of diversity with the highest score is the most appropriate strategy to provide solutions to create sustainable employment in Delfan County. In addition, the study found that 13 strategies of sustainable employment development were designed in rural areas that could help policy-makers and rural development planners to help.

    Keywords: Rural Areas, Sustainable Employment, SWOT Matrix
  • AmirAli Faridi, Mohammad Kavoosi Kalashami* Pages 54-62

    Ecotourism as a branch of the tourism industry accounts for approximately 27 percent of international travel and, if properly managed, can lead to local employment, indigenous development opportunities and the preservation of the natural environment. The purpose of this project is to investigate the financial characteristics of the plan to build and rent 2 wooden structure suites in the forest areas of Masal. 8 Scenarios Using Market Interest Rate (60 percent), Interest Rate on Investment Deposits and Bonds (15 percent, 18 percent, 19 percent, 21percent) Social Discount Rate (5.12 percent, 7.2 percent) and time preference rate (2.38 percent) and 3 suite occupancy rate scenarios (60 percent, 70 percent and 80 percent) were designed. In this study, we computed net present value financial (NPV), internal rate of return (IRR), profitability index (PI), cost-benefit (B / C), payback period (PBP) and accounting return of rate (ARR) was evaluated. The results showed that at 60 percent interest rate at no occupation rate and at 15 percent and 18 percent interest rate at 60 percent occupancy rate, the plan had no economic justification. At other interest rates at all occupancy rates, the project is financially justified. Reducing interest rates by banks and other relevant bodies, as well as holding promotional courses in rural areas, can make a significant contribution to the prosperity of the ecotourism business. Also, by introducing the ecotourism plan and how to set it up in the villages, entrepreneurship can be done and job creation in rural areas will be helped.

    Keywords: Financial discounting indices, Business, Entrepreneurship, Employment, Ecotourism
  • Roghayeh Yazdani, Masoud Khayrandish, Mohsen Mohammadi Khyareh*, Hadi Amini Pages 63-77

    Rural development is one of the most important issues in any society, especially in developing societies. As entrepreneurship plays an important role in improving the economic and living conditions of villagers by creating new employment opportunities and thereby generating income, the development of the villages has found a broader connection with the concept of entrepreneurship and in particular agricultural entrepreneurship than in Past. The aim of this study was therefore to examine the effects of four factors such as innovation, production, financial resources and the market on rural development through the mediating role of agricultural entrepreneurship among 42 exemplary entrepreneurs in the province of North Khorasan. The sample size also corresponds to the community size. The data collection tool was a standard questionnaire developed by Yilmaz et al. For statistical analysis of the data, the SPSS software and the bootstrap method were used in Macro Preacher and Hayes (2008) to test indirect effects. The results showed that agricultural entrepreneurship has a positive and significant impact on rural development and that there is a direct link between innovation, production, financial resources and market factors with rural development. Indirect hypotheses were examined using the macro step boot method, which confirmed all indirect hypotheses. Overall, the results show that the four factors of production innovation, production factors, financial resources and the production market have a direct and indirect influence (rural entrepreneurship) on rural development.

    Keywords: Development, Factors of Production, Innovation, North Khorasan, Rural Agricultural Entrepreneurship
  • Hossein Mehdizadeh*, Nematollah Shiri, Mojgan Khoshmaram Pages 78-86

    Entrepreneurship capacities development among students in higher education relies on individuals’ capacity to recognize opportunities; because the opportunity recognition is the first step in the process of developing entrepreneurship. Since the perceived entrepreneurial opportunities are the first and most important step in the entrepreneurship process, this study investigates the entrepreneurial opportunity recognition capacity among agriculture students at Ilam University. The sample consisted of 100 senior undergraduate students in agricultural majors at Ilam University, Illam province, Iran, selected through a stratified random sampling technique. The results showed that the perceived entrepreneurial opportunity capacity among students were moderately low. According to structural equation modeling, the entrepreneurial alertness had a positive and significant effect on the entrepreneurial opportunity recognition capacity. Therefore, the findings of this study revealed the importance of the entrepreneurial alertness for predicting the ability to identify entrepreneurial opportunities among higher education students.

    Keywords: Agriculture Students, Entrepreneurial Alertness, Entrepreneurial Competencies, Opportunity Recognition
  • Keihan Niazi, Ahmadreza Ommani* Pages 87-96

    Organizational entrepreneurship is the process by which new products, services, or practices emerge through a dynamic organizational culture in an organization. The purpose of this study was to identify the mechanisms of organizational entrepreneurship development in Darehshahr agricultural technical and consulting services companies. This research is a descriptive correlational research. It is quantitative in nature and functional in purpose. The statistical population of this study consisted of all agricultural experts who were members of Dareh Shahr agricultural technical and consulting services companies (n = 100) who were selected as the subjects using census method. Validity was obtained through the panel of experts and reliability was obtained through Cronbachchr('39')s alpha coefficient. Data were analyzed using SPSS22 software. The results showed that there was a significant relationship between age, education level, and participation in training and skill classes, risk taking, job satisfaction and organizational entrepreneurship level in agricultural technical and consulting companies. The results showed that according to the tendency of the company to excel in the creation of new services and ideas in the field of agriculture, the belief in the principle of prevention rather than treatment in the field of agriculture activities, the company manager welcomed bold behaviors in order to maximize the potential for exploitation of higher priority in agriculture. Based on the results of factor analysis, four factors of patronage and education, communication and support, cultural and managerial-promotional explained 73.58% of changes in factors affecting organizational entrepreneurship development.

    Keywords: Agricultural Technical, Consulting Services Companies, Darehshahr Township, Organisational Entrepreneurship
  • Hamid Karimi*, Naser Valizadeh Pages 97-105

    Today, educating entrepreneurial students is one of the main goals of higher education systems and universities. One of the most important strategies for educating entrepreneurial students is to strengthen their self-directed learning skills. In this regard, analyzing the relationship between self-directed learning skills and entrepreneurial intention among agricultural and natural resources students of University of Zabol was determined as the main purpose of this research. This study is an applied research which was carried out using survey technique. The statistical population of the study included all students of the faculties of "agriculture, water and soil, and natural resources" at University of Zabol in academic years of 2016-17 and 2017-18. From whom, 210 students were selected as the samples. A stratified random sampling method was used to select the samples. Research tool was a questionnaire which its validity confirmed by a panel of academic experts. Cronbachchr('39')s alpha coefficients demonstrated an acceptable reliability for the research tool (α=0.71-0.84). The results showed that four variables communication skills, learning strategies, evaluation skills, and learning activities had significant positive effects on the entrepreneurial intention of students. Also, independent variables were able to predict 42.1% of variance changes in entrepreneurial intention.

    Keywords: Entrepreneurial Intention, Learning Activities, Learning Skills, University of Zabol
  • Hadi Sanaeepour* Pages 106-113

    The development of IT and the expansion of its applications in business have revolutionized many of the previous ways of serving and made the world strive for new competition. Due to traditional methods and processes, the agricultural sector has used the benefits of information technology in its activities later than other sectors, but there are many entrepreneurial fields and opportunities to use the capacities of information technology in this sector. One of these opportunities is in the field of e-banking. The purpose of this study is to investigate the use of e-banking by agricultural businesses in Gonbad Kavous Agricultural Bank. To achieve the goal of the research, exploratory mixed method was performed in two qualitative and quantitative steps. In the first step, keywords related to previous articles and research were reviewed to identify the factors affecting the use of e-banking services by agricultural businesses. A total of 53 articles were found in this field, and after reviewing the content and abstract, 26 articles were selected for analysis and 116 initial codes were identified. The codes identified in terms of similarity and overlaps were categorized into four categories: strategic factors, organizational factors, technical factors, and operational factors, and the conceptual research model were presented. In the second step, a descriptive-survey method was used to confirm the results and prioritize the mentioned factors. The statistical population in this section includes entrepreneurs of agricultural businesses in Gonbad Kavous city who have used the electronic banking services of Agricultural Bank. Sampling was performed using the available sampling method and the number of samples was 183. A questionnaire was also used to collect data. The results of data analysis using t-sample and Friedman tests show that technical, supportive, strategic and organizational factors respectively have priority over the success of e-banking in Agricultural Bank.

    Keywords: Agricultural Entrepreneurship, Electronic Banking, Entrepreneurship Development Strategy
  • Hesamedin Gholami, Javad Ghasemi*, Amir Afzali Goroh Pages 114-126

    Addressing students’ employability by agricultural colleges has been highlighted due to dramatic changes in agricultural graduates’ labor market in recent years. Thus, this study was conducted to measure the agricultural students’ employability (N= 715) and its correlation with some variables in agriculture and natural resources university college, University of Tehran. Sample size was determined via Cochran formula (n=190). Sample were accessed through stratified proportional sampling. Data were collected via a questionnaire, validity of which was confirmed by a panel of experts and its reliability was examined by computing Cronbach’s alpha. Data were analyzed using SPSS20 software. Results revealed that agricultural studentschr('39') employability skills mean score was 3.3 from 5 which was inferred as moderately higher than average. Students were weaker in work and life experience (mean core= 2.72) and degree subject knowledge and skills (mean core= 2.81). Furthermore, perceived importance of employability skills development, agricultural experience, being interested in the field of study, non- agricultural experience, assignment of responsibilities in childhood by family were significantly correlated with studentchr('39')s employability. Male students reported higher scores in all employability components i.e experience (work & life); degree subject knowledge, understanding and skills; generic skills; emotional intelligence and overall employability mean scores. These differences were significant except for generic skills and emotional intelligence. Generally, it is recomeneded to integrate employability in agricultral collges educational programs. This integration should be gender-sentive for considering female studentschr('39') weakness in most of emaployability components.

    Keywords: Employability, Job Preparedness, Students, Higher Education, Unemployment