فهرست مطالب

پژوهش نامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی
پیاپی 78 (اردیبهشت 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 18
|
  • آزاده پشوتنی زاده* صفحات 1-19
    تفسیر درخت زندگی، در هنر با نگرش های سمبولیک و اسطوره ای همراه است. همانطور که در شناسنامه کتاب: «توضیحاتی درباره ی ساختار/ زمینه های اسطوره ای درخت زندگی به همراه نمونه ها و تصاویر هنری» بدان اشاره رفته است. اما این وجه ی نمادین با رویکردی آیینی و دینی آمیخته شده است. هنرمندانی که به تجسم و تصویر درخت زندگی پرداخته اند، از توصیفات موجود در ادبیات دینی ملل گوناگون بهره برده اند.موضوعیت درخت زندگی و بررسی آن از ابعاد ادیان توحیدی در متون و ادبیات دینی مختلف قابل پیگیریست؛ اما ارتباط کهن الگوی درخت زندگی و تاثیر و تاثرات آن بر اندیشه و آثار هنرمندان ادوار، مناطق و سبک های مختلف هنری، امر قابل توجهیست که این نویسنده توانسته است آن را در یک مجموعه منسجم گردآوری نماید. این نوشتار سعی دارد با گردآوری های کتابخانه ای و اسنادی به روش مطالعه ی تطبیقی آثار هنری و ادبیات دینی ملل مختلف به تحلیل و توصیف مبحث درخت زندگی بپردازد. رویکرد نویسنده، راجر کوک در نمادپردازیهای آیینی درخت زندگی، بازه ی گسترده ای از هنر و هنرمندان را دربر می گیرد که از ناخودآگاه مذهبی هنرمندان مدرنی چون موندریان، پل کله و برانکوزی تا نقش برجسته های باستانی کشورهای مختلف و توصیفات موجود در ادیان الهی و یا غیرتوحیدی نشات گرفته است.
    کلیدواژگان: درخت زندگی، اسطوره، راجر کوک، سمبل، هنر
  • مژگان جایز* صفحات 21-40

    طراحی اشیاء در جهت مستندسازی و انتقال اطلاعات جزیی از فعالیت های اصلی باستان شناسی محسوب می شود. طیف گسترده ای از اشیاء در فعالیت های باستان شناختی مورد طراحی قرار می گیرند. نوشتار حاضر به نقد ترجمه کتابی در زمینه طراحی اشیاء باستان شناختی می پردازد که کتاب اصلی آن، منبعی اگرچه قدیمی، اما نسبتا معتبر در این زمینه محسوب می شود. با توجه به اینکه این کتاب حتی پیش از ترجمه نیز جزء منابع بسیار مهم طراحی محسوب می شد، ترجمه آن به زبان فارسی اهمیت آن را نزد باستان شناسان دو چندان می نماید. ترجمه تحت اللفظی، برگردان فارسی نامفهوم و نامانوس، کیفیت بسیار پایین تصاویر نسبت به کتاب اصلی که نقش عمده ای در افزایش درک مخاطب از مطالب کتاب دارند، فصل بندی آشفته و نامنظم و خوانش دشوار از جمله موارد قابل نقد در ترجمه کتاب هستند. تسلط بر زبان انگلیسی و داشتن آگاهی در زمینه طیف گسترده اشیاء و یافته های باستان شناختی جهت ترجمه چنین کتبی از مواردی است که در آینده بایستی مورد توجه مترجمین محترم قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ترجمه، باستان شناسی، طراحی، اصطلاحات تخصصی
  • محمدرضا حمیدی زاده، فاطمه اردو* صفحات 41-60

    هدف از نگارش این مقاله نقد محتوایی فیلم مارجین کال (درخواست نهایی)، ارزیابی سکانس های فیلم نامه، دیالوگ های بازیگران، نحوه رفتار سازمانی و سایر مباحث مدیریتی بر اساس تصمیم گیری درست و اخلاقی مدیران در شرایط بحرانی است. روش تحقیق تحلیلی توصیفی از نوع محتوایی است که در مورد عکس العمل افراد در شرایط بحرانی به مشکل سازمانی پرداخته شده و از این نظر نقاط قوت و ضعف فیلم مورد بررسی و نقد قرار گرفته است. از مهمترین نقاط قوت، فیلم نامه قوی است که تقریبا تمامی مباحث مدیریتی در زمان بحران، در آن گنجانده شده است. کارگردان تمامی دیالوگ ها را به صورت کاملا ساده و روان و مبتنی بر اصطلاحات اقتصادی به نمایش درآورده است. همچنین می توان به نحوه شکل گیری بحران در سازمان و روند معکوس تصمیمات مدیران به دور از اضافه گویی نیز اشاره کرد. در پایان بعد از به نمایش درآوردن تعارضات فردی در بین افراد، برگزاری جلسات متعدد، بررسی تمامی نظرات، تصمیمات و راهبردهای رقابتی و بقای سازمان، عکس العمل افراد در زمان بحران و تصمیم گیری به خوبی به نمایش درآمده است. به علاوه فقدان نوآوری در تصمیمات سازمانی هنگام غلبه بر مشکلات و تمامی تصمیمات گرفته شده مدیران، نشان از تقدم منافع سازمانی و فردی بر منافع سایر ذی نفعان داشت که از نقاط ضعف آن بود. در نهایت این فیلم برای آموزش اخلاق حرفه ای کسب و کار به دانشجویان این رشته پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، تصمیم گیری اخلاقی، مارجین کال، مدیریت بحران، نقدفیلم
  • محمد خدادادی مترجم زاده* صفحات 61-86
    این متن تلاش می کنددر چارچوب سنجه های تعیین شده به تحلیل و نقدکتاب بپردازد. کتاب دربرگیرنده ی حجم وسیعی از اطلاعات گسترده و متنوع و جدید مرتبط با نظریه پردازی در عکاسی است. کتاب دارای 7 فصل و یک پیوست مفصل است. نویسندگان هریک بر موضوعی خاص در عکاسی معاصر تمرکز دارند. پس از بررسی فرمی و محتوایی کتاب، مشخص شد که کتاب به خوبی توانسته بخش بزرگی از دغدغه های امروز عکاسی را روشن سازد. ارجاع فراوان به آرای متنوع و متفاوت صاحب نظران دانشگاهی، بر غنای محتوایی کتاب افزوده است. بسیاری از بخش های کتاب از قابلیت آموزشدر دانشگاه برخوردارند. ترجمه ی کتاب از کیفیت مطلوبی برخوردار است و مفاهیم به سهولت درک می شوند. هم چنین، با توجه به خودبسندگی و عدم وابستگی فصل ها به یکدیگر، هریک از آن ها می تواند خود کتابی مستقل باشد. روند کتاب بیشتر بر مدار طرح و توصیف نظریه ها می چرخد و مسیر انتقادی خاصی را دنبال نمی کند.
    کلیدواژگان: عکاسی معاصر، نظریه، تاریخ عکاسی، دیجیتال، ژانرهای عکاسی
  • احسان ذبیحی فر* صفحات 87-109

    کتاب «فرم و آفرینش در موسیقی ایران» بر اساسیکی از عناوین دروس دانشگاهی در رشته ی موسیقی ایرانی نگاشته و تدوین شده است و دست کم به این دلیل که منابع مکتوب در این زمینه بسیار محدودند، کتاب حاضر منبعی باارزش تلقی می شودونقد آن نیز با هدف ایجاد زمینه های بیش تر مطالعه در این حوزه انجام شده است. تامین کننده ی بخش عمده ای از پشتوانه های نظری این کتاب، ایده پردازی ها و تجربیات شخصی نویسنده به عنوان یک متخصص با سابقه و خوش نام در این زمینه بوده است. به کارگیری نمونه های متعدد و متنوع، مرتبط با عناوین و مطالب وهم چنین محتوای بخش آخر کتاب درخصوص گونه های معمول در موسیقی ایرانیاز نقاط قوت اثراست. اما مواردی هم چون پراکندگی مطالب در برخی عناوین،عدم ارایه ی تعریف و توضیح لازم در مورد برخی اصطلاحات و ابهام در به کارگیری بخشی از واژگان تخصصی از نقاط ضعف این کتاب هستند.

    کلیدواژگان: آهنگ سازی، آفرینش، فرم، موسیقی ایرانی، ملودی، تصنیف
  • مصطفی رستمی*، معینه سادات حجازی صفحات 111-126

    در دوره حاضر گفتمان مسایل مرتبط با زنان به مثابه یک گفتمان مطرح در عرصه بین المللی حایز اهمیت است. مطرح کردن مباحث مربوط به زنان به عنوان بخش اعظمی از جمعیت آحاد جامعه می تواند در ارتقاء سلامت ابعاد گوناگون اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی موثر باشد. از آنجا که فعالیت های موثر بانوان در ابعاد گوناگون اجتماعی، خانوادگی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و هنری کمتر مورد توجه قرارگرفته است، ضعف چنین مطالعاتی در کشور ایران بیشتر به چشم می خورد. در سال های اخیر زنان ایرانی در دستیابی به جایگاه حقیقی خود کوشیده اند. ظرفیت بانوان در عرصه انواع فعالیت های فرهنگی و هنری برای عوام و نیز خواص پوشیده است.کتاب "بانوان خوش نویس ایران" نوشته سرکار خانم طاهره ملامحمدی از جمله آثاری است که گامی برای شناخت و بستری برای باورمندی زن ایرانی را فراهم کرده است. معرفی شخصیت و آثار خوش نویسان بانوی ایرانی در تاریخ دوران اسلامی در ایران، حرکت ارزشمند ایشان در نگارش این کتاب است. پژوهش حاضر به بررسی ظاهری اثر و نقد محتوایی کتاب بانوان خوش نویس ایران پرداخته است.

    کلیدواژگان: نقد کتاب، بانوان خوش نویس ایران، ملامحمدی، خوش نویسی
  • کوروش روستایی* صفحات 127-150

    کتاب مورد نقد در این نوشته، جلد دوم از کتاب دو جلدی فرهنگ مصور باستان شناسی دوران پیش ازتاریخ (انگلیسی فارسی) است. در این نوشته شیوه ی به کاررفته عبارت است از نقد شکلی، ساختاری و به ویژه محتوایی. در این نوشته با مثال های متعدد بحث شده که صفت «پیش ازتاریخ» برای کتاب، عنوانی بی ربط است. اشتباه های آشکار و فاحش در اطلاعات ارایه شده، به ویژه درباره محوطه های ایران، به فراوانی دیده می شود. یکی از ایرادات جدی کتاب، کهنه بودن مطالب آن است. هرآنچه از محوطه های ایرانی می بینیم، آنهایی است که بیش از چهار دهه پیش پژوهیده شده اند. در نظر نگرفتن اولویت در انتخاب مدخل ها یکی از ایرادات مهم کتاب است؛ درحالی که مدخل های کم ارتباط با باستان شناسی ایران و خاورنزدیک گاه به تفصیل بحث شده اند، مدخل های مرتبط با باستان شناسی ایران قویا نادیده گرفته شده اند. میزان آگاهی های اشتباه دست کم درباره ی مدخل های ایرانی آنچنان است که میزان سودمندی این کتاب را برای دانشجویان نه تنها به حداقل رسانده، بلکه زیان بار نیز هست. الگوی کلی کتاب به شکلی است که گویا کلیت کتاب با گرته برداری از یکی از نمونه های خارجی ترجمه و تدوین شده و آنگاه مدخل های ایرانی، ولی با اطلاعات ناروشن، ناکافی و در بسیاری موارد اشتباه، به آن افزوده شده است.در این نوشته، اطلاعات اشتباه شماری از مدخل ها با آگاهی های درست و به روز توضیح داده شده است.

    کلیدواژگان: نقد باستان شناسی، پیش ازتاریخ، دانش نامه، فرهنگ توصیفی
  • هادی سپهری*، هومان اسعدی صفحات 151-167
    کتاب «موسیقی ترکیه، تجربه ی موسیقی، بازنمود فرهنگ»، که در سال 1397 منتشر شده، شامل اطلاعات کلی در زمینه حیات و فرهنگ موسیقایی کنونی ترکیه با تمرکز بر شهر استانبول است. در این کتاب جزییاتی مربوط به جغرافیای موسیقایی، تاریخ موسیقی، سازها، مفاهیم نظری موسیقی و تحولات موسیقی در قرن بیستم به همراه فصلی در مورد صنعت ضبط و انتشار موسیقی بیان شده است. نویسنده ی کتاب مورد بحث ما توانسته از اکثر مباحث فرهنگ موسیقایی کنونی ترکیه مواردی را در کتاب بیان کند؛ و تقریبا به تمامی سبک های موجود و زمینه های اجرایی، آموزشی و انتشاراتی مرتبط با آنها پرداخته است. در نتیجه کتاب جامع و نیمه تخصصی، مفید و سودمند برای هر علاقمندی به موضوع است و مخصوصا به دانشجویان رشته ی قوم موسیقی شناسی دیدی کلی از فرهنگ معاصر موسیقی در ترکیه ارایه می دهد.  پس از مطالعه و بررسی کتاب، اشکالاتی مربوط به ترجمه شامل مسایل مرتبط با تلفظ صحیح اصطلاحات زبان ترکی، صورت های صحیح نگارشی و اسامی به زبان و نگارش فارسی و مسایل فنی موسیقایی مشاهده شد که در متن به شکل مفصل بیان شده اند.
    کلیدواژگان: قوم موسیقی شناسی، موسیقی عثمانی، موسیقی ترکیه، زبان و ادبیات ترکی، اصول
  • علی شیخ مهدی*، ارسلان مقدس صفحات 169-185
    کتاب راهنمای نگارش تحلیل فیلم، شرحی از چگونگی تحلیل فیلم است و به زعم کتاب، ارتباط تنگاتنگ میان اندیشیدن درباره ی فیلم و نحوه ی نوشتن در مورد آن اساس آن را تشکیل می دهد. برای رسیدن به این هدف، نویسنده به تعریف اصطلاحات و مفاهیم تخصصی سینما همچون میزانسن، روایت، زاویه ی دید و همچنین رویکردهای تحلیل فیلم که آن ها را بر اساس تاریخ سینما، سینمای ملی، سینمای ژانر، مولف گرایی، فرمالیسم و ایدیولوژی می داند، می پردازد. برای تحلیل و نقد، نیاز به داشتن چارچوبی نظری و دستگاه فکری است که بر مبنای آن تحلیل به انجام رسد؛ اما رویکردهای گفته شده در کتاب، عمده ترین رویکردها برای تحلیل فیلم نیستند بلکه تعدادی از آن ها هستند و درضمن رویکردهایی مانند فرمالیسم و رویکرد مربوط به ایدیولوژی فاقد مبنای نظری درخور است؛ به ویژه رویکرد فرمالیسم که در کتاب با ساختارگرایی یکسان انگاشته شده است. ماحصل چنین کاربرد محدودی از رویکردهای تحلیل فیلم، نقد فیلم نخواهد بود، بلکه به توصیف و تبیین فیلم خواهد انجامید.
    کلیدواژگان: رویکردهای تحلیل فیلم، فرمالیسم، ساختارگرایی، ایدئولوژی
  • حمید صادقیان*، گیتی نورالدین نژاد صفحات 187-203
    انیمیشن رسانه و هنری ترکیبی است که از عناصر بیانی سایر هنرها استفاده می کند. این ویژگی، علاوه بر امکان خلق جهانی فانتزی، دارای جذابیت های ویژه ای است که می تواند تمامی گروه های سنی را مخاطب قرار دهد. به همین لحاظ ضرورت انتشار متون علمی، آموزشی و انطباق آن با آخرین یافته ها با توجه به پیشرفت روز افزون شیوه های تولید، اهمیت این کنکاش را مضاعف می نماید. در این حوزه پرداخت به موضوع عناصرجذابیت در سینمای انیمیشن امری لازم، مفید و ارزشمند است. این اثر در بین معدود آثار موجود، با وجود اشکالاتی، یکی از منابع کمک آموزشی فارسی برای دانشجویان و علاقمندان انیمیشن به شمار می آید. اگرچه با مطالعه ی پیکربندی مباحث و محتوای کتاب، می توان به مواردی اشاره کرد که اصلاح آن در پیشبرد اهداف و تقویت مطالب موثر است. مواردی نظیر؛ فقدان وحدت سبک در ساختار مطالب، عدم وضوح در ارایه ی مطالب برای مخاطب خاص یا عام اثر، عدم توجه کافی به تاثیر دست آوردهای معاصر ، نیاز به تصاویر مناسب برای تکمیل و تبیین مباحث و فقدان ارتباط مناسب بین برخی از تصاویر ارایه شده با متن آن را در ابعاد مختلف نقد پذیر نموده است. این مقاله پس از معرفی نکات شکلی، به بررسی درون مایه ها و تحلیل محتوای کتاب می پردازد.
    کلیدواژگان: عناصر جذابیت، هنر، سینما، انیمیشن، فیلم، تصویر
  • علیرضا طاهری، سحر صادقی* صفحات 205-223
    داشتن تفکر خلاق اساسی ترین توانایی مغز بشر است. هنرمند طراح با ارتباطات بصری همواره می کوشد تا با ایجاد ایده های تازه از هیچ، بسیار بیافریند. برونو موناری از هنرمندان خلاق و نوآوری است که در سال 1967م. تجربیات و آموزش های نوآورانه ای را بر روی دانشجویان علاقه مند در دانشگاه هاروارد آغاز کرد؛ و تجربیات و موفقیت ها و ناکامی هایشان را در کتابی با عنوان «طراحی و ارتباطات بصری: رهیافتی بر روش شناسی بصری» با علاقه مندان دیگر به اشتراک گزارده است. این مقاله به معرفی و بررسی نقادانه کتاب برونو موناری، ترجمه پاینده شاهنده چاپ سال 1387 می پردازد. بیان نکات قابل تامل در جهت سودمندتر کردن اثر و معرفی هرچه بهتر و بیشتر روش مولف در جهت برنامه ریزی برای یک دوره کامل تدریس ارتباطات بصری در دانشگاه ها و هنرستان های کشور، از اهداف این مقاله است. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی با رویکرد انتقادی بوده و ابزار گردآوری داده ها کتابخانه ای، مقالات و منابع اینترنتی معتبر است. این کتاب می تواند با ارایه خلاقانه تر تصاویر و عکس ها، دادن نظم و انسجام منطقی به آن ها و حذف و اضافه بخش هایی از مطالب بر ضریب سودمندی اش برای کلیه دروسی که با هنرهای تجسمی مرتبط می باشند، بیفزاید.
    کلیدواژگان: برونو موناری، روش شناسی بصری، ارتباطات بصری، تحلیل کیفی، محتوا
  • لیلا غفاری*، جمال عربزاده صفحات 225-241
    مقاله ی حاضر، نقدی بر کتاب "تصویر و کلمه: رویکردهایی به شمایل شناسی" می باشد. اهمیت معرفی و بررسی این اثر در مطالعه ی آراء اروین پانوفسکی پیرامون تصویر، شمایل نگاری و شمایل شناسی، همچنین ارایه ی رویکردهای مرتبط در این زمینه از دیدگاه نظریه پردازانی مانند آبی واربورگ، هانس بلتینگ، میکه بال و ژرژ دیدی- اوبرمان می باشد؛ این امر، امکان تحلیل و مقایسه ی رویکرد های مذکور را به موازات و در تقابل با یکدیگر فراهم می نماید. لذا کاربرد کتاب مورد بررسی، برای کسانی است که می خواهند با شمایل شناسی به عنوان چهارچوب نظری و نوعی روش شناسی آشنا شوند. همچنان که، برای آگاهی و آشنایی با آراء موافق و مخالف با آن مناسب خواهد بود. در نگاشته ی پیش رو، جهت توصیف محتوا و مفاهیم طرح شده در کتاب، به طور جداگانه به هرکدام از فصول پرداخته شده است؛ ضمن اینکه در خلال تشریح مطالب، به وجوه شباهت و تمایز دیدگاه های این نظریه پردازان با یکدیگر اشاره، همچنین به مقتضای مضامین مطرح از سوی نویسنده، به ذکر موارد مرتبط مبادرت گردیده است. در نهایت هم رویکردهای فوق جمع بندی، و نقاط قوت و برخی ابهامات در مفاهیم آمده است.
  • حامد فاردار* صفحات 243-262

    متن حاضر به بررسی کتاب تصویر و ذهن؛ فیلم، فلسفه و علوم شناختی تالیف گریگوری کوری می پردازد.رویکرد شناختی یکی از دیدگاه های نسبتا متاخر در زمینه روایت شناسی و نیز مطالعات سینمایی است که از دهه 1980 پا گرفت و در پی بررسی فرایندهای ذهنی مخاطب از طریق کاوش عینی در ساز و کار ادراکی و شناختی انسان است. از آنجا که در دو حوزه روایت شناسی و علوم شناختی منابع موجود به زبان فارسی اندک بوده است و کتاب های موجود هم در زمینه مطالعات سینمایی، اعم از تالیف و ترجمه کمتر به نگره شناختی پرداخته اند، ترجمه و چاپ چنین منابعی مغتنم است. در این مقاله سعی شده است پس از معرفی خاستگاه بیرونی اثر و شرح فشرده ای از محتوای آن، با بررسی شکلی و محتوایی کتاب، ضمن برشمردن امتیازها و نکات آموختنی از روش شناسی مولف، برخی از نتیجه گیری ها و خطوط محتوایی کتاب به لحاظ انتقادی سنجیده شود. بویژه آن که در فاصله چاپ نسخه اصلی و ترجمه آن به زبان فارسی، دگرگونی های بسیاری درحوزه فن آوری های سینمایی صورت گرفته که می توانند موجب بازاندیشی در برخی از نظریات طرح شده در کتاب باشند.

    کلیدواژگان: نگره شناختی، روایت، فیلم
  • علی اصغر کلانتر*، صادق رشیدی صفحات 263-289

    هدف از نوشتن این مقاله، نقد محتوایی و شکلی کتاب جستارهایی در چیستی هنر اسلامی (مجموعه مقالات و درس گفتارها) است،این کتاب از جمله کتاب های مبنایی در مورد گفتمان هنر اسلامی با رویکردهای مختلف به شمار می رود. نویسندگان مقالات این کتاب، با طرح مباحث نظری در چارچوب نگرش های تاریخ نگارانه، اشراقی، فقهی، عرفانی، جامعه شناختی، نشانه شناختی و هرمنوتیک به دنبال بررسی ماهیت و چیستی هنر اسلامی بوده اند.مسئله اصلی این مقاله طرح این پرسش بنیادی است که رویکردهای عرفانی و حکمی به عنوان گفتمان سنت گرا و نیز رویکردهای تاریخ گرا به عنوان گفتمان های توصیف محور چگونه می توانند هنر اسلامی را تحلیل و تفسیر نمایند و از برایند آن روزنه های درک و دریافت پیچیدگی های گفتمان هنر اسلامی را برای ما آشکار سازند. ضرورت و اهمیت نگاه نقادانه به کتاب جستارهایی در چیستی هنر اسلامی به منظور تحلیل دقیق تر و نیز تبیین سازوکارهای و ویژگی های رویکردهای مختلف در تحلیل گفتمان هنر اسلامی است. به همین دلیل نشان دادن اهمیت کتاب مورد بحث با آشکارسازی کارکردهای تحلیلی آن با هدف راهنمایی مخاطبین و دانشجویانی که دغدغه مطالعات هنر اسلامی را دارند، ضروری است.

    کلیدواژگان: هنراسلامی، سنت گرایی، نقد، تاریخ گرایی، فرهنگ
  • یاسر ملک زاده، سرور خراشادی* صفحات 291-311
    این مقاله در نقد کتاب مشاهداتی از ارمنستان باستانی و روابط اشکانیان و رومیان که ترجمه پایان نامه ارشدی است Perceptions of Classical Armenia: Romano-Parthian Relations, 70 BC-AD 220 با تطبیق اصل انگلیسی اثر و ترجمه فارسی آن به بررسی محتوا و ترجمه کتاب پرداخته است. نویسنده با بررسی اقدامات نظامی امپراتوران دوره های مختلف روم از 70 ق.م تا 200 م. تلاش کرده است با مقایسه نظریات مختلف درباره سیاست خارجی رومیان در مناطق شرقی، مناقشات سیاسی و خصوصا نظامی که بین رومیان و اشکانیان طی این دوره ها درگرفته است، به بازشناسی تصویری بپردازد که رومیان از اشکانیان ارایه داده اند و از این رهگذر، انگیزه های رومیان را از نمایاندن اشکانیان به عنوان دشمن شرقی روم بررسی نماید. گرچه نویسنده دست به انتخاب موضوع بسیار مهمی زده است اما اثری درجه یک از آب درنیامده است. در این زمینه آثار مهم و شاخصی در مغرب زمین انتشار یافته است که این اثر در قیاس با آنها دارای کاستی های فراوانی است و ترجمه آن نیز از چنان ضعف مشهودی برخوردار است که بهتر می بود هم کتاب مناسب تری برای ترجمه انتخاب می شد و هم مترجمان آن دقت نظر بیشتری به خرج می دادند.
    کلیدواژگان: رومیان، اشکانیان، پایان نامه ارشد جان جوزف پوارو، ترجمه
  • رضا میرمبین*، علی مرادخانی، عبدالمجید شریف زاده صفحات 313-336
    فلسفه صورت های سمبلیک ارنست کاسیرر یکی از مهمترین اندیشه های نظام مند فلسفی در قرن بیستم بود که به علل متعدد آنطور که شایسته بود گسترش نیافت و اصولا معرفی نشد. یکی از این علل فقدان آثار موجز نویسنده درباره فلسفه اش بود. لیکن در اواخر عمر کتابی برای انگلیسی زبانان تالیف کرد که مدخلی بر این تفکر محسوب می شود. این کتاب که An Essay on Man نام داشت با عنوان رساله ای در باب انسان از ترجمه فرانسوی به فارسی ترجمه شد. ویژگی مهم این اثر، وجود فصلی مستقل درباره هنر بود که فیلسوف قبلا فرصت بررسی آن را به چنین شکلی نیافته بود.مقاله حاضر در نظر دارد از طریق بررسی متن فارسی با اصل متن انگلیسی فصل مذکور، دشواریابی ها و بعضا اشتباهات موجود را تصحیح کرده و زمینه ای هرچند کوچک برای درک این فصل ارزشمند و موجز فراهم آورد. بنابراین به هیچ عنوان قصد نقد مترجم را ندارد و فقط در پی امکان تسهیل درک مبحث مورد نظر برای مخاطب فارسی زبان است.
    کلیدواژگان: فلسفه صورت های سمبلیک، هنر، ارنست کاسیرر، رساله ای در باب انسان، ترجمه
  • حامد وحدتی نسب* صفحات 337-351
    کتاب پیدایی و زوال سومین شامپانزه: چگونه میراث حیوانی ما بر مسیر زندگی مان تاثیر گذارده است، اثر جرد دایموند از زمره برترین آثار در پیوند دادن زیست شناسی تطوری و پیچیدگی های فرهنگی جوامع انسانی است. نویسنده در این اثر کوشیده تا ریشه بسیاری از رفتارهای اجتماعی انسانهای امروزین را در زیست شناسی به ارث رسیده از اجداد کهن انسانها جستجو کند و در این امر نیز بسیار موفق بوده است. شاید بتوان تنها نقطه ضعف کتاب را عدم به روزرسانی مطالب آن دانست، موضوعی که دستمایه نگارش نقد پیش رو گردیده است. در این نوشتار تلاش شده تا در مواردی که کشفیات جدیدتر از زمان نگارش کتاب، در تایید برخی موارد مطرح شده از جانب نویسنده نیستند، مطالب بیان و به نوعی کتاب به روزرسانی گردد. در کتاب، داستان پیدایی و زوال گونه انسان به پنج بخش تقسیم می گردد. بخشهای نخست و دوم کتاب (فصول یک تا هفت) دربرگیرنده شواهد استخوانی، ابزارها و ژنهاست -شواهدی که در قامت مدارک باستان شناختی و زیستی عرضه می شود. بخش سوم (فصول هشت تا دوازده) به ویژگی های فرهنگی اشاره می کند که انسان را از جانوران متمایز ساخته است. در دو بخش انتهایی کتاب، نویسنده مروری اجمالی بر خصایص ویرانگر گونه انسان داشته است و ریشه برخی از این ویژگی ها را در زیست شناسی کهن انسان ردیابی نموده است.
    کلیدواژگان: انسان، تطور، شامپانزه، زیست بوم شناسی تطوری، پیچیدگی های فرهنگی
  • نوید وزیری* صفحات 353-372

    این نوشتار کتاب موسیقی شمال هند از مجموعه کتاب های تجربه ی موسیقی، بازنمود فرهنگ را بازخوانی کرده است و هدف آن نقد کتاب مدنظر با توجه به دوگانه مباحث فنی موسیقایی و مباحث اجتماعی موسیقایی بوده است. نظر به اینکه این مقاله با ذکر جزییات به کشف کلیات می پردازد، منطق اجرایی آن قیاسی و اهداف آن تحلیلی، توصیفی و تطبیقی است. تحلیل داده های فنی موسیقایی کتاب فوق با تطبیق برخی مفاهیم موسیقی کلاسیک ایرانی همراه است. نقش ناواژه ها و عنصر بداهه پردازی در روند آفرینش موسیقی کلاسیک هندوستانی از موضوعات مورد بررسی و نقد است. جایگاه موسیقی در حیات معنوی هند، تغییرات اجتماعی و البته تاثیرات آن از/بر موسیقی هندوستانی دیگر مبحث این مقاله است. با عنایت به متن کتاب و واکاوی آن می توان دریافت که مقوله جهانی شدگی نه تنها بر حیات اجتماعی موسیقی هندوستانی، بلکه بر خود صوت موسیقایی و مناسبات درون صنفی تاثیر داشته است. به نظر می رسد محتویات صوتی راگاها در موسیقی هندوستانی فاقد تعریف قطعی و با طیفی از تعاریف مواجه است که قرایت و سابقه ذهنی فرد موسیقی دان، به انضمام اتمسفر اجرا، در شکل گیری آن تعیین کننده است. تالا که به مقوله زمان بندی موسیقی هندوستانی مرتبط است به مثابه زنجیری است که حلقه های آن را هجاهای کلامی می سازند و صناعت نوازندگان سازهای نغمگی، سازهای کوبه ای و رقصنده را به یکدیگر مرتبط می کند.

    کلیدواژگان: موسیقی کلاسیک هند، موسیقی هندوستانی، حرکت کلاسیک هند، تغییرات موسیقایی، راگا و تالا، بداهه پردازی
|
  • Azadeh Pashootanizadeh * Pages 1-19
    The interpretation of the Tree of Life is made with the symbolism and mythology. This view is included in the book ID (first page of the book). The symbolic form of the tree of life is similar to the view of religions and rituals. Artists use the Bible texts to illustrate the tree of life. The ancient pattern of the tree of life is associated with religious descriptions in monotheistic religions. The important thing is that the Archetype of the Tree of Life has influenced the thoughts and works of different artists from different times and styles and nations. Roger Cook, the author of this book, has been well versed in collecting a coherent set of artwork related to the ancient pattern of the tree of life and this is a very important and sensible issue.( In fact, the significance of the issue is the effect of an archetype in a common visual culture among all peoples and nations. The archetype of the tree of life, described in the religious literature, has been specially imparted in the minds and works of the arts of various artists from the classical and romantic style to the postmodern. It is interesting to conceive of a metaphysical and mystical idea by artists of nations, styles and times. Here are some questions: 1- What is the relation between the tree in mystical thoughts and the tree in myth? 2- What steps has the tree symbol undergone in transforming from myth to art? This article is composed of library and documentary studies in a comparative study of religious literature and artwork of various nations and thus enters the analysis and description of the tree of life. (Research Methodology)
    Keywords: The Tree of Life, myth, Roger Cook, Symbol, art
  • Mozhgan Jayez * Pages 21-40

    Drawing archaeological finds is one, among the other means of documentation and information transfer in archaeological science. A wide range of objects are drawn during archeological activities. The present paper criticizes the translation of a book on the drawing of archeological objects. The main book in original language is an outdated, but relatively reliable source. Considering that this book was regarded as one of the most important sources of drawing even before translation, its translation into Persian doubles its importance to Iranian archaeologists. The translated version of the book, which is published in Iran, suffers from literal translation, unfamiliar and unusual equivalents and low quality of the printed images, which play a major role in increasing the readers’ understanding of the content of the book. It should be considered that mastering English language and having extended knowledge of the wide range of objects and archaeological finds is necessary for the translation of source books.

    Keywords: Archaeology, Archaeological Drawing, Technical Translation, Archaeological Finds
  • MohammadReza Hamidizadeh, Fatemeh Ordoo * Pages 41-60

    The purpose of this article is to criticize the content of the Call Margin, to examine script sequences, casting dialogue, organizational behavior, and other managerial issues based on critical decisions of managers. A descriptive-analytic research method is a kind of content that responds to the problem of organizational response to people's response to critical situations, and the strengths and weaknesses of the film are discussed in this regard. One of the most important strengths is a powerful script that covers almost all management issues in times of crisis. The director has shown all the talks based on very simple and modest economic conditions. It may also be pointing to the formation of crisis in the organization and the reverse process of directors' decisions about addiction. Finally, after showing individual conflicts among people, holding multiple meetings, reviewing all the opinions, decisions and strategies of the company, the survival of the organization, the response of the people during the crisis and decision-making. In addition, the lack of innovation in organizational decisions when overcoming problems and all managerial decisions led to the superiority of organizational and individual interests to other stakeholders' interests, which were its weaknesses.

    Keywords: Crisis Decision, Marginal Call, crisis management, film critique
  • Mohammad Khodadadi Motarjemzadeh * Pages 61-86
    This essay is trying to analysis and critique the book, according to determined measures. This book has great and new information about contemporary Photography theories. Authors in every section focused on the special subject. Book includes seven main sections and the great attached text. It would be clear, by review forms and contents of all sections, this book as well as pay attention to recent discussions in Photography theory.Refersto too much credible references are very reliable. Almost of sections are very useful for teaching courses of Photography theory in University. Translate this book to Persian language is reliable. Every section of book isn`t depended to another, Thus every sections can be as a book. At last the book is more Description the theories thanto be Critique of Ideas.
    Keywords: Contemporary Photography, Theory, History of Photography, Digital, Photography Genres
  • Ehsan Zabihifar * Pages 87-109

    The book “Form and creation in Iranian music” has been written and edited based on one of the academic courses of Iranian music and at least because of the lack of references in this field, this book is considered as a referable and rich source, its criticize has been done with the aim of developing the domains of study in this field. The source of the major theoretical backgrounds of the book is the personal experiences and ideas of the author, as a well-known export in this field. Using numerous and various examples related to the titles and issues as well as the content of the last chapter about the genres in Iranian music can be considered as the highlights. Incoherence of the contents in certain titles, not presenting and enough explanations of some expressions and ambiguity when using certain specialized vocabulary can be counted as weaknesses of the work.

    Keywords: Composition, Creation, form, Iranian Music, Melody, Tasnif
  • Mostafa Rostami *, Moeine Sadat Hejazi Pages 111-126

    Today, the debate on women-related issues has come to prominence as an international discourse. Discussing women's issues as a large demographic group of the society can be conducive to promoting various social, cultural, economic and political dimensions. Given the scant attention paid to theinstrumentalrole of women in various aspects of social, family, economic, political, cultural and artistic activities, the gap of such studies is particularly felt in countries such as Iran. In recent years, Iranian women have been struggling to achieve their proper status. The great potentials of women indiverse cultural and artistic fields of activitiesare not unknown to anyone.The book, "Female Calligraphists of Iran" by TaherehMolamohammadi, is one of the first works that attempt torecognize Iranian women and cultivate their potentials. The introduction of the character and works of the female calligraphists in the history of Islamic era in Iran is the major contribution of thisseminalbook. The present study aims to take a critical approach at “Female Calligraphists of Iran”through an analysis of its content.

    Keywords: Book Review, Female Calligraphists of Iran, Molamohammadi, calligraphy
  • Kourosh Roustaei * Pages 127-150

    This is a critical assessment of the second volume of the book An Illustrated English-Persian Dictionary of Prehistoric Archaeology, written by Seyed Mansour Seyed Sajadi. The book suffers from several shortcomings which have been discussed in detail, especially the ambiguities and wrong information of the entries. It is obvious that the sources of gathering information about the entries, especially those related to the Iranian archaeology, have been outdated. No mention of the new sites and regions explored in Iran during the last two decades is seen in the book. Even the information of classic sites, like Sarab and Sialk, excavated over thirty years ago, is, in most cases, superficial and incomplete. Almost all dates for the Iranian sites are wrong. There is little attention to the Iranian entries than they deserved. With several examples it has been shown that the word “prehistoric” in the title of the book is nothing but a superficial endeavor to attract the readers. The frequency of wrong, vague and incomplete information in the book is too high to be regarded as a reliable source of information for students.

    Keywords: Archaeology, Prehistory, critique, Translation
  • Ali Sheikhmehdi *, Arsalan Moghadas Pages 169-185
    The book, A Short Guide to Writing about Film, is a description of how to analyze movies, and closely linked to thinking about film and writing about it. To achieve this goal, the author focuses on defining the terminology and professional concepts of cinema and movie analysis approaches. For analysis and critique, it is necessary to have theoretical plan for analyzing; but the described approaches in this book, are not the main movie analysis approaches, and for instance, approaches like formalism and ideology lack a theoretical basis; especially in this book, formalism is considered the same as structuralism.
    Keywords: Movie Analysis Approaches, formalism, Structuralism, ideology
  • Hamid Sadeghian *, Gity Nooreddinnejad Pages 187-203
    Media and artistic animation is a combination of other elements of the arts. This feature, in addition to the possibility of creating a fantasy universe, has special charm that can address all age groups. In this regard, the necessity of publishing scientific and educational texts and adapting them to the latest findings, in view of the ever-increasing development of production methods, doubles the importance of this investigation. In this area of payment, the issue of the elements of attractiveness in the animation cinema is necessary, useful and valuable. Despite its drawbacks, this work is one of the sources of Farsi help for students and animation enthusiasts. However, by studying the configuration of the topics and the content of the book, it can be noted that the correction is effective in advancing the goals and strengthening the content. Such as; the lack of light unity in the structure of the content, the lack of clarity in the presentation of the content for a particular or general audience, lack of attention to the impact of contemporary achievements, the need for appropriate images for the completion and explanation of the topics and the lack of proper communication between some The images presented with the text have been criticized in various ways. This paper, after introducing some points, reviews the content of the book and analyzes the contents of the book.
    Keywords: Elements of charm, art, Cinema, animation, film, Picture
  • Alireza Taheri, Sahar Sadeghi * Pages 205-223
    Creativity is the most basic ability of the human brain. The artist with visual communication always tries to create great ideas with new ideas. Bruno Monari is an artist and creative innovator in 1967 Innovative experiences and training on interested students at Harvard University, and their experiences, successes and failures in a book entitled “Visual Design and Communications: Contribution to a teaching methodology”by other enthusiasts. This article introduces and critically examines the book of Bruno Munari, which translated by Paiandeh Shahandeh in 2008. The purpose of this article is to express the points to be considered in order to make the work more effective and to introduce more and more of the author's approach to planning for a complete teaching of visual communication at universities and colleges in the country. The research methodology is descriptive-analytical with a critical approach and the tool for collecting library data, articles and Internet resources is valid. The book can be provided by providing more creative images and pictures, giving them the right logical consistency, and deleting and adding parts of the content to its beneficial coefficient for all those related to visual arts.
    Keywords: Bruno Munari, Visual Methodology, Visual Communication, Qualitative Analysis, content
  • Leila Ghaffari *, Jamal Arabzadeh Pages 225-241
    The present article is a critique of the book “Image and Word: Approaches to Iconology”. The importance of introducing and reviewing this work is studying of Erwin Panovsky's views on Image, Iconography and Iconology, as well as the presentation of relevant approaches in this field from the perspective of theorists such as Aby Warburg, Hans Belting, Mieke Bal and Georges Didi-Huberman. This makes it possible to analyze and compare the approaches in parallel and in opposition to each other. Therefore, the usage of this book is for those who want to become familiar with Iconology as a Theoretical Framework and a kind of Methodology. As for knowing and understanding the agreeing and disagreeing views, it will be suitable.In this article, in order to describe the content and concepts embodied in the book, it is separately addressed to each of the chapters; In addition, while describing the material, they refer to the similarities and differences between the views of these theorists, as well as to the subject matter under consideration by the author, mentioning the related items. Finally, the above approaches are summarized and the strengths and some ambiguities in the concepts are mentioned.
    Keywords: image, Iconography, iconology, History of Art, History of Image, Image Science
  • Hamed Fardar * Pages 243-262

    The article addresses the book of image and mind; film, philosophy and cognitive sciences compilation by Gregory Currie. Cognitive approach is one of the relatively recent perspectives on narratological and cinematic studies that emerged from the 1980s and sought to examine the mental processes of the audience through objective exploration in the perceptual and cognitive mechanism of mankind. There are few sources in the Persian language in two areas of narratology and cognitive sciences, and existing books on cinematic studies, such as compilation and translation to the cognitive attitude, are scarce, So the translation and publication of such resources is really useful. In this article, after introducing the exterior origin of the book and the brief description of its content, by examining the form and content of the book, while listing the points from the methodology of the author, some of the conclusions and content lines of the book are critically evaluated. Particularly, at the time of printing the original version and translating it into Persian, there have been many changes in the field of cinematic technologies that could revise some of the ideas in the book.

    Keywords: cognitive approach, Narration, film
  • AliAsghar Kalantar *, Sadeq Rashidi Pages 263-289

    The aim of this article is to critical reading the content and form of a book on Islamic Art (collection of essays and Lectures). This book is one of the basic books on Islamic art discourse with different approaches. The authors of this book have sought to study the nature of Islamic art, through theoretical discussions in the context of historiographical, jurisprudential, mystical, sociological, semiotic, and hermeneutic attitudes. The main issue of this paper is to raise the fundamental question of how mystical and judgmental approaches to traditionalist discourse as well as historical approaches to descriptive discourse can analyze and interpret Islamic art and thus open the door to understanding and understanding the complexities of Islamic art discourse. We reveal the formation. The importance and critical importance of a critical look at Islamic art textbooks for a more detailed analysis as well as explaining the mechanisms and characteristics of the various approaches to Islamic art discourse analysis. For this reason, it is necessary to demonstrate the importance of the book in question by revealing its analytical functions aimed at guiding audiences and students concerned with Islamic art studies.

    Keywords: Islamic art, Traditionalism, criticism, Historicism, Culture
  • Yaser Malekzadeh, Sorour Khorashadi * Pages 291-311
    The book of Perceptions of Classical Armenia: Romano-Parthian Relations, 70 BC-AD 220 is a Persian translation of a master thesis at Louisiana State University: Perceptions of Classical Armenia: Romano-Parthian Relations, 70 BC-AD 22. This research is mainly focused on the military actions of the Roman emperors from 70 BC to 200 AD. By comparing the various views on the foreign policy of the Romans in the Eastern regions, the political controversy, and especially the conflict between the Romans and the Parthians during these periods, it was aimed to show the image of the Parthians that Romans had in their mind. This article is a review of the research. A comparative study is conducted between the original English version of the book and its Persian translation to examine the accuracy of content of the work and the translation. Having in mind that there are several well-known works on this subject that have been published in the West. Translating a mediocre work by a translator with a poor command of English language doesn’t seem beneficial. Therefore, it would be more suitable to select another book and/or translator for this subject.
    Keywords: Romans, Arsacids, Master thesis of Poirot, J. J, Translation
  • Reza Mirmobin *, Ali Moradkhani, Seyed Abdol Majid Sharifzadeh Pages 313-336
    The Ernest Cassirer Symbolist Philosophy was one of the most important systematic philosophical thoughts of the twentieth century Which did not spread as many times as it deserves, and was not introduced in principle. One of these reasons was the lack of author's conclusive work on his philosophy. But at the end of his life, he wrote a book for English speakers, which is an entry into this thinking. The book, An Essay on Man, was translated from French translation to Persian. This book was important because of an independent chapter on art Which the philosopher did not have time to review.The present article intends to correct the mistakes by reviewing the Persian text with the English text of the chapter, and provide a small field for understanding this valuable and succinct chapter. So there's no intention of criticizing the translator and only to facilitate the understanding of the topic for the Persian speaker.
    Keywords: The philosophy of symbolic forms, art, Ernst Cassirer, An Essay on Man, Translation
  • Hamed Vahdati Nasab * Pages 337-351
    The Book of rise and fall of the third chimpanzee: how our animal heritage affects the way we live, written by Jared Diamond is one of the best works in linking the evolutionary biology and cultural complexity of human societies. The author attempted to search for many of the social behaviors of modern humans in inherited biology from ancient ancestors of humans, and has been very successful in this regard. Perhaps the only disadvantage of the book is the lack of updating its content, a subject that has been criticized. In this article, the author attempts to express the contents of a book and, in some cases, update it in cases where more recent discoveries than the time of writing the book have been confirmed by some writers.
    Keywords: Human, Evolution, Chimpanzee, Evolutionary biology, Cultural complexity
  • Navid Vaziri * Pages 353-372

    This paper has attempted to reread the book The Music of Northern India from the collections of the musical experiments as symbol of culture collection and the aim of this research is to criticize the mentioned book considering the musical-technical dual discussions and the musical-social issues. Regarding that this paper mentions the details for discovering the totals, the executive logic behind the paper is comparative and its aims are analytical, descriptive and comparative. Analyzing the technical-musical data of the mentioned book is in line with comparing some concepts of the Iranian classical music. The role of the non-words and improvising elements in the creation of Indian classical music is the main issue of the criticism. The role of music in mental life of India, social changes and of course its influences on Indian music is another issue for discussion in this paper. Considering the text of the book and analyzing the text, we can understand that the globalization not only has influenced the social life of the Indian music but also, it has been influential on musical sound and inter-social relations. It seems that sound content of the Ragas in Indian music, lacks any definite definition and we face a series of definitions that reading and mental record of the musician, in line with performance atmosphere have played important role in formation of the music. Tala which is related to musical timing of Indian music is like a chain whose rings are formed by the verbal syllables and the art of the melodic instrument players, percussions and the dancers relate them to each other.

    Keywords: Indian classical music, Hindustani music, Indian classical dance, Musical changes, Raga, Tala, Improvisation