فهرست مطالب

مشرق موعود - پیاپی 53 (بهار 1399)

فصلنامه مشرق موعود
پیاپی 53 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامحسین زینلی صفحه 8

    ابن مسعود که از بزرگان صحابه و از راویان برجسته روایات پیامبر6 است، از رسول خدا6 روایات متعددی نقل کرده است، چنان‌که برخی از محدثان بزرگ اهل‌سنت قریب نهصد روایت از طریق وی از رسول خدا6 نقل کرده‌اند. یکی از این روایات، حدیث صحیحی است که در آن از جانشینان دوازده‌گانه پیامبر6 سخن به میان آمده است. رسول خدا6 در این حدیث که در منابع دست اول اهل‌سنت ثبت شده، و مورد قبول محدثان و دیگر دانشمندان فریقین قرار دارد، تعداد جانشینان خود، و رهبران امت اسلامی را پس از خود، دوازده نفر اعلام داشته و آنان را به نقبای بنی‌اسراییل تشبیه کرده‌اند. روایت یاد شده با ویژگی‌هایی که در آن ذکر شده، جز بر امامان اهل‌بیت پیامبر6 بر کس دیگری قابل تطبیق نیست.

    کلیدواژگان: امامان، اثناعشر، امت، خلیفه، نقین
  • مهدی خوشدونی، مجید منتظرزاده صفحه 44

    قرآن کریم از میان همه اقوام، به بازخوانی سرگذشت بنی‌اسراییل توجه بیشتری داده است و در آیات
    چهارم تا هفتم سوره اسراء، فرجام و سرنوشت محتوم آنان را گوشزد می‌کند و به دلیل فساد و سرکشی بزرگ‌شان به آنان وعده انتقام در دو بازه زمانی داده است. این پژوهش می‌کوشد با محوریت آیات نخست سوره اسراء، با رویکرد تفسیر تطبیقی و روش کتابخانه‌ای به تبیین محورهای مهم این آیات بپردازد که عبارتند از: مراد از قضای الهی؛ مفهوم «الکتاب»؛ جنس فساد بنی‌اسراییل؛ عرصه تباهی بنی‌اسراییل؛ چیستی انتقام الهی از دو فساد بزرگ؛ چگونگی بازگشت قدرت بنی‌اسراییل و در نهایت معرفی انتقام‌گیرندگان از این قوم ستمگر. فرآیند این واکاوی نشان می‌دهد هرچند درباره افساد مرتین بنی‌اسراییل، نظریه غالب و شایع در بین مفسران آن‌که این دو مرحله از فساد در تاریخ بنی‌اسراییل رخ داده و گزاره‌های آیات گزاره‌ای اخباری از گذشته است و مفسران در اصل این قضیه که این فسادها رخ داده و در هر دو نوبت بنی‌اسراییل انتقام گرفته شده‌اند اشتراک دارند، اما با بررسی مقایسه‌ای آنها به دست می‌آید اشکالات عمده و متعددی بر این نظریه قابل طرح است از این رو نظریه یاد شده به شدت مورد تردید است در این حال نظریه دیگری را ارایه کرده که می‌تواند با گزاره‌های سیاقی و محتوایی آیه هم‌خوانی داشته و به عنوان یک نظریه رقیب مطرح گردد دستاورد ارایه این نظریه آن است که با توجه به اشکالات نظریه نخست امکان این‌که این افساد مربوط به آینده باشد تقویت شده و احتمال اتفاق آن در آخرالزمان و عصر ظهور یا نزدیک بدان با توجه مویداتی تقویت می‌گردد.

    کلیدواژگان: سوره اسراء، بنی اسرائیل، فساد، آخرالزمان، فلسطین
  • علی محمدی آشنانی صفحه 72

    هدفدار بودن نظام هستی، غایت‌مند بودن تاریخ و ضرورت به تکامل نهایی رسیدن فرد و جامعه بشری، یکی از آموزه‌های مشترک همه ادیان الهی است که در قرآن کریم، گزارش شده است؛ افزون بر آموزه‌های وحیانی، از قرن هفدهم که اندیشه تکامل تاریخ و جامعه، از سوی اکثر مورخان، فلاسفه تاریخ، دانشمندان علوم اجتماعی، جامعه‌شناسان و مردم‌شناسان مغرب‌زمین، پذیرفته شد، بسیاری از اندیشمندان آن سامان، هم‌چون اسپنسر و تایلور(tylor)، پاسکال(pascal)، ییگو، اگوست کنت، کندرسه(condorcet) و هگل که قایل به روح مطلق جهانی است، بر آن شدند که برای گونه، چگونگی و کیقیت تکامل جامعه و تاریخ انسانی، اشکال معینی را ترسیم کنند. اگرچه مبنا و نوع نگرش و تفاصیل اندیشه آن متفکران، با چالش‌های فراوانی، همراه است و بررسی آن از عهده این مقاله، خارج است، ولی براساس آیات قرآن کریم و روایات نبوی و اهل‌بیت:، هدفداری نظام آفرینش، غایت‌مندی تاریخ و تکامل آحاد و جامعه انسانی، با ظهور منجی آخرالزمان در جامعه مهدوی، تحقق و تجلی می‌یابد. یافته‌های این مقاله که با روش توصیفی _ تحلیلی به بازخوانی آیات و روایات پرداخته، این واقعیت را مدلل می‌سازد که آرمانشهر مهدوی، تنها جامعه‌‌ای است که عالی‌ترین مرحله تکاملی تاریخ، جامعه و کمال افراد انسانی را به نمایش می‌گذارد و انسان را در اوج بندگی حضرت حق، عقلانیت و دانشمندی قرار می‌دهد؛ بدین‌سان آرمانشهر مهدوی، از یک سو، تجلی کمال‌یافتگی خرد، بلکه همه ابعاد و فضایل انسانی و از سوی دیگر، تحقق رحمت گسترده ربوبی است که جهانیان را برای برخورداری از آن رحمت، آفریده است.

    کلیدواژگان: امام مهدی، آرمانشهر مهدوی، جامعه آرمانی مهدوی، هدف مندی آفرینش، غایت منلدی تاریخ، تکامل فردی، تکامل اجتماعی، عقلانیت و خردورزی
  • سعید بخشی صفحه 98

    عیسی بن مریم  از جمله پیامبرانی است که زندگانی او به طور عام و نقش او در آخرالزمان به طور خاص مورد توجه منابع دینی اسلام قرار گرفته. در میان آیات قرآن، اشاره به سخن سرنوشت‌ساز مسیح در آخرالزمان، ایمان اهل کتاب به امام زمان  در پرتو راهنمایی عیسی  و برتری تابعان عیسی  بر مخالفان او تا روز قیامت از جمله اموری است که نقش معرفتی نزول عیسی7 را به صورت پررنگ ترسیم نموده. هم‌چنین در روایات متعددی در جریان اقتدای مسیح  به نماز امام زمان  می‌توان به نقش معرفتی آن پی برد. در برخی از روایات دیگر سخن از نصرت مسیح به میان آمده که تکمیل‌کننده نقش عیسی7 در آخرالزمان است.  ما در این تحقیق کوشیده‌ایم با تبیین داده‌های اطلاعاتی به کارکردهای نزول عیسی  بپردازیم و در فرایند تحقیق به این نتیجه رسیده‌ایم که عیسی  نقش بسیار مهمی در معرفت‌بخشی به مسیحیان و ایمان اهل کتاب به امام زمان  دارد.

    کلیدواژگان: عصر ظهور، امام مهدی (ع)، نزول عیسی (ع)، اهل کتاب، معرفت بخشی، نصرت
  • احمد رنجبری حیدرباغی صفحه 128

    پرسش و تکاپو در مورد تاریخ وقوع اشراط ساعت از آن جمله ظهور مهدی4 و نزول عیسی7 از همان آغاز طرح ایده‌های آخرالزمانی در میان مسلمان وجود داشته است. در این میان برخی از دانشمندان دینی با گرایش‌های مختلف فکری در صدد تعیین تاریخ وقوع این حوادث برآمدند. در مقاله حاضر نحوه مواجهه و رویکرد انتقادی احمد افندی حیاتی (دانشمند اهل‌سنت دوره امپراتوری عثمانی) با تکیه بر رساله کوتاه وی به نام تهافت مستخرجه با استخراج‌کنندگان تاریخ وقوع اشراط ساعت به ویژه ظهور مهدی4 تبیین شده است. این رساله به زبان عربی نگاشته شده و سپس به درخواست برخی از رجال حکومتی برای انتفاع عموم، توسط نویسنده اصل، به زبان ترکی عثمانی ترجمه شده. بازخوانی و بررسی محتوای رساله براساس نسخه خطی شماره «1701» محفوظ در موزه توپقاپی سرای استانبول صورت گرفته است. حیاتی در رساله خود از شخصی به نام «عثمان افندی» نام می‌برد که سال 1213ق را به عنوان سال ظهور مهدی پیشگویی کرده بود. حیاتی در این رساله به نقد مستندات و روش‌های استخراج‌کنندگان پرداخته و معتقد است که مقولاتی هم‌چون زمان وقوع اشراط ساعت و ظهور مهدی را نمی‌توان با روش‌هایی چون جفر، زیج و زایچه پیشگویی کرد. پیامبر اسلام6 نیز از زمان وقوع این حوادث بی‌اطلاع بوده و کشف و شهود عرفا نیز در این زمینه اعتباری ندارد و اگر احادیثی هم در باب تعیین زمان وقوع اشراط ساعت وارد شده یا خبر واحد است که ارزش استناد ندارد و یا در نهایت با نص صریح قرآن و سنت در تعارض است و باید کنار نهاده شود. در حقیقت از این‌جاست که حیاتی به نظریه «وقت‌ناپذیری زمان وقوع اشراط ساعت و ظهور مهدی» می‌رسد.

    کلیدواژگان: اشراط ساعت، احمد حیاتی افندی (دانشمند دوره عثمانی)، توقیت، امام مهدی، حکومت عثمانی
  • علی رضایی کهنمویی صفحه 150

    آیات شریفه 4 تا 8 و هم‌چنین آیه 104 سوره مبارکه اسراء از وعید الهی نسبت به بنی‌اسراییل سخن گفته است، آیات مزبور در دوران معاصر و بعد از تشکیل رژیم صهیونیستی مورد اهتمام ویژه قرار گرفته و تطبیقات جدیدی در خصوص آن، که مرتبط با فتنه کنونی صهیونیسم است ارایه گردیده است؛ به جهت اهمیت و تاثیرگذاری قابل ‌توجه درک صحیح این آیات، مخصوصا در فضای معاصر، لازم است کاوش‌های دقیق در این خصوص انجام شود؛ در این راستا ضروری است روایات وارده در ذیل این آیات شریفه مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد چراکه اگر صدور جدی تفسیری از معصوم7 اثبات گردد حقانیتش قطعی بوده و فصل‌الخطاب خواهد بود. تحقیق حاضر با شیوه توصیفی. تحلیلی در پی ارزیابی سندی و محتوایی و تحلیل کلی روایات وارده در این خصوص در منابع شیعه و اهل‌سنت است؛ در مجموع منابع مزبور، 10 روایت صراحتا به حضرات معصومین: منتسب شده است؛ روایات مزبور همگی از حیث سند اشکال‌دارند و از حیث محتوایی نیز غالبا مفاد آنها در خصوص مضمون آیات مورد بحث، با مفاد حاصل از سیاق روشن آیات، مغایر، و غیرقابل انتساب به حضرات معصومین: است.
    با این‌ وجود، روایات موجود در منابع شیعی در خصوص سه مضمون کلی متفق‌اند، که به قرینه شواهدی، محتمل است این مضامین در اصل از حضرات معصومین: صادر شده ولی به دلایلی در قالبی محرف و نادرست منتقل شده است.

    کلیدواژگان: آیات وعید بنی اسرائیل، سوره إسراء، نقد روایات تفسیری، فرجام یهود
  • علیرضا روحی، محمدابراهیم روشن ضمیر صفحه 184

    فرقه قرامطه در نیمه دوم قرن دوم هجری، و براساس اعتقاد به امامت و مهدویت محمدبن‌ اسماعیل، نواده امام جعفر صادق7، شکل ‌گرفت. قرمطیان در خصوص مهدویت عقاید خاصی را مطرح‌ کردند. آنان در آغاز به مهدویت محمدبن‌ اسماعیل معتقد شدند و او را امام هفتم و پایان‌دهنده دور ششم و قایم‌القیامه دانسته و تفسیرهای باطنی بسیاری را برای قایم‌القیامه در نظام دور مطرح نموده و معتقد شدند که محمد زنده ‌است و عبدالله‌ بن ‌میمون، باب اوست و او آخرین فردی است که مقام امامت و نبوت را همزمان داراست. به این ترتیب، غیبت و مهدویت محمدبن اسماعیل مورد توجه بسیاری از اسماعیلیان قرار گرفت و به صورت گسترده‌ای تبلیغ شد و پایه‌های اعتقادی قرمطیان بر این عقیده استوار گردید.
    آنان پس از چندی و برای مدت کوتاهی به مهدویت احمدبن‌ محمدبن حنفیه گرویدند و نام او را در کنار سایر انبیاء الوالعزم و نیز در شهادت اذان با عنوان یکی از رسولان پروردگار آوردند. این اعتقادات با تردیدهای بسیاری روبرو شد به ویژه این‌که وعده ظهور او نیز محقق نشد، از این ‌رو پس از گذشت مدت کوتاهی مهدویت محمدبن ‌اسماعیل مورد توجه جدی و پذیرش گسترده قرمطیان قرار گرفت. در آغاز قرن چهارم قرمطیان بحرین به رهبری ابوطاهر جنابی معتقد به مهدویت مهدی اصفهانی شدند. این اعتقاد تنها 80 روز دوام ‌آورد، اما تاثیر مخرب آن بر تضعیف اعتقادی قرمطیان کاملا آشکار بود. پس از گذشت مدتی قرمطیان بحرین نیز همانند سایر قرامطه به مهدویت محمدبن اسماعیل بازگشتند.

    کلیدواژگان: قرمطیان، مهدویت، محمدبن اسماعی، احمدبن محمدبن حنفیه، مهدی اصفهانی
  • امیرمحسن عرفان صفحه 204

    این پژوهه تلاشی است در بازنمود جایگاه نیازسنجی در پژوهش‌های مهدوی. این مقاله با روش توصیفی _ تحلیلی سامان یافته، و برحسب دستاورد یا نتیجه تحقیق از نوع توسعه‌ای _ کاربردی و از لحاظ هدف تحقیق از نوع اکتشافی و به لحاظ نوع داده‌های مورد استفاده، یک تحقیق کیفی است. این جستار کمبود پژوهش‌های کیفی و راهبردی، فقدان الگوی برنامه‌ریزی پژوهشی،‌ ابهام در معیارهای اولویت‌بندی،‌ حصرگرایی روش‌شناختی در رویکرد به آموزه مهدویت و زمینه‌سازی برای خلق نظریه را از مهم‌ترین ضرورت‌های نیازسنجی پژوهشی در عرصه آموزه مهدویت می‌داند. نتایج حاصل از تحلیل و ترکیب داده‌های جمع‌آوری شده نشان می‌دهد که «مدیریت صحیح مواجهه با شبهات»، «رصد مستمر نیازهای مخاطبان»، «بازنمایی قلمروهای ناکاویده»، «تعمیق رویکرد بینارشته‌ای»، «تمییز مسایل از مسیله‌نماها» و «تناسب محتوای پژوهشی با شرایط محیطی» از جمله برون‌دادهای مهم در نیازسنجی مهدویت‌پژوهی است. افزودنی است که در این مقاله به گستره و سطوح نیازهای پژوهشی در عرصه آموزه مهدویت نیز اشاره شده است.

    کلیدواژگان: مهدویت، نیازسنجی، گستره، ضرورت، برون داد، پژوهش
|
  • Dr. Qulamhosain Zeinali Page 8

    Ibn Mas'ud, who is one of the great companions and the prominent narrators of the Prophet's narrations, has quoted several hadiths of the Messenger of God (SA), as some great Sunni narrators have cited about nine hundred narrations from the Messenger of God (SA) through him. One of these narrations is a valid hadith in which the twelve successors of the Prophet (SA) are mentioned. In this hadith, which is noted in the most authoritative sources of the Sunnis, and accepted by the narrators and other scholars of both major sects of Islam, the Messenger of God(AS) announced the number of his successors, and the leaders of the Islamic Ummah after him as twelve and analogized them to the heads and leaders of the Children of Israel tribes . The above-mentioned Hadith, with the characteristics cited in it, cannot be applied to anyone other than the Imams of the Prophet Progeny(AS).

    Keywords: leader, Caliphate, Ummah, twelve Imams
  • Dr. Mahdi khoshdooni, Majeed montazerzadeh Page 44

    The Holy Qur'an has paid more attention to the narrative of the Bani Israel among all the tribes, and in the fourth and seventh verses of the Sura Isra'ah, it mentions their fate and destiny and promises them revenge in two time because of their great corruption and rebellion. This study seeks to explain the important axes of these verses by focusing on the first verses of Sura Isra, using a comparative interpretation approach and a library approach, which include: the concept of the Divine Judgment; the concept of "ALketab"; the corruption of the Israelites; Divine revenge on the two great corruptions - how the Israelites returned to power and finally the revenge of the oppressor nation. The process of this analysis reveals, however, that regarding the corruption of the Bani Israel, the dominant and widespread theory among the commentators is that these two stages of corruption have taken place in the history of the Israelites and that the statements of the Prophetic Verses are news of the past and the commentators are in principle It is common ground that these corruptions took place on both sides of the Israeli side, but their comparative study reveals many major drawbacks to the theory, so the theory is highly disputed. However, he has put forward another theory that could be in line with the political and content propositions of the verse.

    Keywords: Surah Israa, Bani Israeli, Corruption, Apocalypse, Palestine
  • Dr. Ali Mohammadi Ashnani Page 72

    The purposefulness of the system of existence, the finality of history, and the need for the ultimate evolution of man and human society are included in the common teachings of all divine religions, reported in the Holy Qur’an. In addition to the divine teachings, since the seventeenth century when the idea of evolution of history and society has been accepted by most historians, philosophers of history, social scientists, sociologists and anthropologists of the West, many of western thinkers such as Spencer and Taylor, Pascal, Igo, August Kent, Condorcet and Hegel, who believed in the Absolute Spirit of the World, decided to draw certain shapes for the type, how and quality of the evolution of society and human history. Although the basis, type of attitude and detail of the thoughts of these thinkers are assumed with many challenges, being its study beyond the scope of this article, according to the Qur’anic verses and the Prophetic (PBUH) and Ahl al-Bayt (AS)’s narrations, the purposefulness of the system of creation, finality of history and the evolution of man and human society will be set and manifested by the advent of the apocalyptic savior in Mahdavi society. Findings of this article, based on the study of verses and hadiths in a descriptive-analytical method, prove the fact that the Mahdavi utopia is the only society that shows the highest evolutionary stage of history, society and the perfection of human beings, by which man will rank in the highest degree of Allah’s servitude, rationality and knowledge; thus, Mahdavi utopia, on the one hand, is the manifestation of the perfect reason and all human dimensions and virtues, and on the other, is the performance of the vast divine mercy for that Allah created beings.

    Keywords: Imam Mahdi (AS), Mahdavi Utopia, Mahdavi Ideal Society, Purposefulness of Creation, Finality of History, Individual Evolution, SocialEvolution, Rationality, Wisdom
  • Dr. Saeed Bakhshi Page 98

    Jesus Christ son of Maryam is one of the prophets whose life in general and his role in the end of time in particular are of great importance in the religious sources of Islam. Among the verses of the Qur'an, referring to the destined words of Christ at the end of time, the people of scripture 'faith in Imam of the Age in the light of Jesus' guidance and the supremacy of Jesus 'followers over his opponents until the Day of Judgment are things that illustrated the informative role of Jesus Advent, from the following of Christ the Imam of the Age in prayer, which is mentioned in several narrations, we can understand his informant role as well. In some other narrations, there is talk of Christ assisting Imam of the Age, which completes the informative role of Jesus in the end of time. In this research, we have tried to explain the functions of Jesus' Advent during the Advent of Imam Mahdi(AJ) by explaining the informative data, and in the process of research, we have come to the conclusion that Jesus has a very important role in informing Christians and believing the people of the Book in the Imam of the Age.

    Keywords: Age of Advent, Imam Mahdi, Advent of Jesus, People of the Book, informing, assistance
  • Dr. Ahmad Ranjbari Heydarbaqi Page 128

    Examination and research about the apocalyptic ideas and the history of occurring the signs of the Resurrection, including the Advent of Imam Mahdi(AJ) and subsequently Jesus Christ Advent , have been common among Muslims since the beginning of the history of Islam. Meanwhile, some religious scholars with different intellectual tendencies have tried to determine the date of these events. In the present article, the method of critical research by Ahmad Effendi Hayaati (Sunni scholar of the Ottoman Empire), based on his short treatise entitled Tahaafotu Mostakhrejihe, on the determinants of date for the signs of the Resurrection, especially the advent of Imam Mahdi(AJ) has been examined. The treatise was written in Arabic and then translated into Ottoman Turkish by the original author at the request of some government figures for public benefit. The content of the treatise has been read and reviewed based on the manuscript number "1701" in the Topkapi Museum of Istanbul. In his treatise, Hayaati mentions a person named "Osman Effendi" who had predicted the year 1213 AH as the year of the advent of Imam Mahdi(AJ). In this treatise, Hayaati criticizes the documents and methods of the determinants of Date and believes that categories such as the date history for the signs of the resurrection and the advent of Imam Mahdi cannot be predicted by methods such as Jafr, Zij and Zaycheh. The Prophet of Islam has also been unaware of the time for occurrence of these events and mystical intuitions are not valid in this regard. If there were probably any hadiths about determining the time for the signs of resurrection they would be news with a single narrator that are not valid and would be inconsistent with explicit texts of Quran and prophet tradition and must be set aside. In fact, in this way, Hayaati achieves the theory of the impossibility of determining date for occurring the signs of the resurrection including the advent of Imam Mahdi(AJ).

    Keywords: Resurrection Signs, Ahmad Hayati Effendi (Ottoman Scholar), TimeDetermination, Imam Mahdi, Ottoman Government
  • Dr. Ali Rezaei Kohnamooi Page 150

    The verses 4 to 8 of the Surah of Isra, as well as the verse 104 of this surah, have spoken about the divine threats to Bani Israel. During modern era and after the formation of the Zionist Regime, a special attention has been given to these verses, and new adaptations, which are related to the current sedition of Zionism, have been presented about them. A careful exploration is needed in this regard due to the significant and important effects of the understanding of these verses especially in contemporary space; In this regard, it’s necessary to evaluate and discuss the narratives that follow these verses because when the issuance of a serious interpretation from the Immaculate is clear, its rightfulness will be definite and it will also be the final word. This research is to look for a documentary and content evaluation and general analysis of the narratives in this regard in Shi’i and Sunni sources using a descriptive-analytical method. In total, 10 narratives are explicitly attributed to the Immaculate Imams, of which 2 are in Sunni sources and the rest in Shi'i sources; the aforementioned narratives all have problem in terms of the narrative document and sometimes in terms of the validity of the source principle. In terms of content, their content is often opposed to the contents obtained from the clear sense of the verses, considering the contents of the discussed verses, and non-attributable to the immaculate. However, the narratives in Shi’i sources are united in three general themes; though it is likely that these themes are originally issued from the immaculate Imams, considering the evidence, but they have been transmitted in the wrong way for some reasons.

    Keywords: The threat verses of Bani Israel (sons of Israel), the Surah of Isra, criticism of Interpretative Narratives, the end of the Jew
  • Dr. AliReza Roohi, Dr. Mohammad Ibrahim Roshan Zamir Page 184

    The Qaramata sect was formed in the second half of the second century (AH), based on the belief in the Imamate and Mahdaviyyat of Muhammad ibn Ismail, the grandson of Imam Ja'far al-Sadiq (as). The Qarmatians expressed certain ideas about Mahdaviyyat. At the beginning, they believed in the Mahdaviyyat of Muhammad ibn Ismail and considered him the seventh Imam and the terminator of the sixth round and Qa'im al-Qiyamah. They have introduced many esoteric interpretations for the Qa'im al-Qiyamah in the round system and believed that he was alive and Abdullah bin Maimoon was his intermediator and he was the last person to hold the position of Imamate and Prophethood at the same time. Thus, the occultation and Mahdaviyyat of Muhammad ibn Ismail attracted the attention of many Ismailis and was widely propagated, and the beliefs of the Qarmatians were established on this belief. After a while, they converted to the Mahdaviyyat of Ahmad ibn Muhammad ibn Hanafiya for a short time and designated him along with other great prophets, as well as in the testimony in the call to prayer, as one of the messengers of God. These beliefs were met with many doubts, especially since the promise of his reappearance was not fulfilled, so after a short time the Mahdaviyyat of Muhammad ibn Ismail received serious attention and widespread acceptance by the Qarmatians. At the beginning of the fourth century, the Bahraini Qarmatians, led by Abu Tahir al-Janabi, believed in the Mahdaviyyat of Mehdi Isfahani. This belief lasted only 80 days, but its devastating effect on the beliefs of the Qarmatians was quite obvious. After some time, the Bahraini Qarmatians, like other Qaramata, returned to the Mahdaviyyat of Muhammad ibn Ismail.

    Keywords: Qaramtians, Mahdaviyyat, Muhammad ibn Ismail, Ahmad ibnMuhammad ibn Hanafiya, Mehdi Isfa
  • Dr.Amir Mohsen Erfan Page 204

    This study is an attempt to represent the need assessment in Mahdavi research. This paper is organized by descriptive-analytical method, and is a qualitative research in terms of the achievement or result of research-development-applied research and in terms of the purpose of exploratory research and in terms of the type of data used. This research highlights the lack of qualitative and strategic research, the lack of a research planning model, the ambiguity in prioritization criteria, the methodological constraint on the approach to Mahdaviyyat teaching, and the context for creating theory. Research needs assessment in the field of Mahdaviyyat teachings. The results of analyzing and compiling the collected data show that "correct management of dealing with suspicions", "continuous monitoring of audience needs", "representation of undeveloped territories", "deepening the interdisciplinary approach", "distinguishing issues from problems" and "Proportion of research content to environmental conditions" is one of the important outputs in Mahdaviyyat research needs assessment. In this article, the scope and levels of research needs in the field of Mahdaviyyat doctrine are also mentioned.

    Keywords: Mahdaviyyat, needs assessment, scope, necessity, outreach, research