فهرست مطالب

پژوهشنامه بیمه - سال سی و چهارم شماره 3 (پاییز 1398)

پژوهشنامه بیمه
سال سی و چهارم شماره 3 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا جعفری*، نادر مظلومی، امیر صفری صفحات 9-37
    هدف

    هدف اصلی از تالیف این مقاله ارایه روشی کاراتر برای سنجش ریسک بازار شرکت های بیمه در مدل توانگری مالی آیین نامه شماره 69 شورای عالی بیمه است. ضریب ریسک بازار مدل توانگری مالی با دو مسئله اصلی روبه روست: اول آنکه در محاسبه این ضریب، روش های مختلف و کارایی آن ها به درستی بررسی نشده اند و دوم آنکه ضریب محاسبه شده برای شرایط عادی است و در محاسبه آن ، آثار شوک های اقتصادی برای استخراج نوسان پذیری در شرایط بحرانی (استرس) لحاظ نشده است. لذا، هدف این پژوهش ارایه روش جدیدی است که در آن دو مدل خودبازگشت با وقفه توزیع شده (ARDL) و واریانس ناهمسانی خودبازگشت تعمیم یافته (GARCH) تلفیق شده اند.

    روش شناسی

    با استفاده از داده های آماری شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران (TEPIX)، رشد اقتصادی، نرخ تورم و نرخ ارز، به صورت فصلی و در دوره 1378:4-1396:4 و با استفاده از سنجه ارزش در معرض ریسک (VaR)، به مدل سازی ریسک بازار سرمایه گذاری در سهام شرکت های بورسی اقدام کردیم. بدین منظور، سه روش واریانس-کوواریانس ساده، مدل AR-GARCH و مدل ARDL-EGARCH به کار برده شدند. در نهایت، با استفاده از آزمون بازخورد کوپیک، مدل ARDL-EGARCH بهترین مدل شناخته شد.

    یافته ها

    یافته های این مقاله نشان می دهد که استفاده از شیوه ارایه شده در این مقاله، در برآورد ضریب ریسک بازار مدل توانگری، از سایر روش ها، کارایی بیشتری دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مقاله مبین آن است که با استفاده از این مدل، ضریب ریسک بازار سرمایه گذاری در سهام شرکت های بورسی مدل توانگری مالی در شرایط اقتصادی عادی در حدود 39درصد و در شرایط بحرانی و استرس در حدود 86/4 درصد برآورد می شود.

    کلیدواژگان: ارزش در معرض ریسک (VaR)، توانگری مالی، شرکت‌های بیمه، ریسک بازار، مدل ARDL-GARCH
  • حسین محسنی*، مهدی صادقی شاهدانی صفحات 39-61
    هدف

    در دهه اخیر، توجه به ابعاد حاکمیت شرکتی در پژوهش های نظری حوزه نهادهای اقتصادی و به طور خاص شرکت های بیمه از اهمیت شایانی برخوردار شده است. هدف پژوهش، بررسی تاثیر سازوکارهای حاکمیت شرکتی بر توانگری شرکت های بیمه ای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار با استفاده از مدل کاراتر و تحلیل نتایج حاصل با نظریه های این حوزه است.

    روش شناسی

    تاثیر مولفه های منتخب حاکمیت شرکتی (تمرکز مالکیت، اعضای غیرموظف هییت مدیره، مالکیت مدیریتی، و تفکیک پست) و چهار متغیر عملکرد مالی (سودآوری، نقدینگی، اندازه و رشد شرکت ها) بر توانگری مالی شرکت های بیمه با استفاده از رگرسیون داده های پانلی، مدل گشتاوری تعمیم یافته و شبکه های عصبی مصنوعی در بازه زمانی 1390 تا 1395 می پردازد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش روابط میان توانگری با مولفه های تمرکز مالکیت و وجود عضو غیرموظف هییت مدیره در حوزه حاکمیت شرکتی و نیز متغیرهای سودآوری و اندازه در حوزه عملکرد مالی شرکت های بیمه را در هر سه مدل تایید می کند. همچنین نتایج علاوه بر تایید نظریه نمایندگی، نشان می دهد کارایی مدل های غیرخطی در تبیین روابط توانگری مالی و مولفه های حاکمیت شرکتی و مالی شرکت ها نسبت به مدل های خطی بیشتر است.

    نتیجه گیری

    سهام داران بزرگ، انگیزه های بیشتری برای نظارت مدیریت دارند، زیرا هزینه های مرتبط با نظارت مدیریت، کمتر از منافع مورد انتظار سهام داران بزرگ در شرکت است. در شرکت های با مالکیت متمرکز، سهام داران عمده می توانند به عنوان ناظرانی عمل کنند که قادر به افزایش کیفیت مدیریت و نیز ارتقای سطح کارایی شرکت باشند. سودآوری (بازدهی دارایی ها) برآمده از درآمدهای غیرعملیاتی در شرکت های بیمه می تواند در مجموع بهبود توانگری شرکت ها را به همراه داشته باشد. همچنین شرکت های بیمه ای بزرگ تمایل به ارایه اطلاعات بیشتر نسبت به شرکت های کوچکتر به سرمایه گذاران بیرونی دارند و این امر بهره گیری از تامین مالی مبتنی بر سهام را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، توانگری، عملکرد مالی، شرکت‌های بیمه
  • اباذر حلم زاده، کریم حمدی*، کامبیز حیدرزاده هنزایی صفحات 63-93
    هدف

    بازخرید بیمه های عمر از آسیب های صنعت بیمه است که موجب نارضایتی مشتریان، تبلیغات سوء آن ها، برهم زدن برنامه های شرکت ها برای سرمایه گذاری، کاهش درآمد ناخالص داخلی کشور و... می شود. ازآنجایی که بیشتر تحقیقات صورت گرفته در زمینه بازخرید بیمه های عمر بر عوامل اقتصادی متمرکز بوده اند، هدف اصلی این تحقیق آن است که به تبیین همه جانبه عللی بپردازد که موجب بازخرید بیمه نامه های عمر در ایران می شوند.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر، به روش کیفی و با استفاده از نظریه داده بنیاد (رویکرد استراوس و کوربین)، شرایط بازخرید بیمه عمر به درخواست بیمه گذاران و تعامل های مربوط به آن و پیامدهای ناشی از آن را احصا کرده است.

    یافته ها

    داده های پژوهش از طریق مصاحبه با کارکنان عالی رتبه و کارشناسان بازخرید بیمه های عمر برخی شرکت های بیمه فعال در کشور به دست آمده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهند شرایط علی شامل ابعاد مربوط به ساختار بیمه های عمر و شرایط مداخله ای شامل ابعاد مرتبط با بیمه گر و بیمه گذار و شرایط زمینه ای شامل ابعاد مربوط به ساختار جامعه ایران می شوند که موجب بازخرید بیمه های عمر می شوند و با تعامل هایی مانند مشاوره مجدد و ارایه تسهیلات یا ندادن مشاوره، پیامدهای حاصله به ترتیب شامل انصراف از بازخرید و احساس رضایت و تداوم بیمه عمر یا بازخرید، احساس نارضایتی، سلب اعتماد از بیمه گر و تبلیغات ویروسی علیه بیمه گر هستند. به علاوه، شرایط خاصی مانند بی ثباتی اقتصادی یا سیاسی در سطح کلان و مواردی چون وضعیت شغلی و درآمد بیمه گذار در سطح خرد، همچنین ویژگی های ماهوی بیمه عمر ازجمله پیچیدگی، بلندمدت بودن و ناملموس بودن هم در بازخرید بیمه عمر تاثیرگذارند.

    کلیدواژگان: مدل پارادایمی، بیمه عمر، بازخرید بیمه عمر، نظریه داده بنیاد، شرکت بیمه
  • مهدی ذوالفقاری*، فاطمه فقیهیان صفحات 97-127
    هدف

    طراحی مدلی جامع و کاربردی برای محاسبه ریسک بازاری شاخص صنعت بیمه در بازار سهام است. هدف جانبی، آزمون رفتارپذیری شاخص مذکور از انتقالات رژیمی در دوره های زمانی مختلف است.

    روش شناسی

    روش مورد استفاده جهت دستیابی به هدف، بهره گیری از رویکرد «ارزش در معرض ریسک» با استفاده از ترکیب فرآیند رژیمی مارکوف در غالب مدل های خانواده GARCH می باشد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد ریسک بازدهی شاخص صنعت بیمه از انتقالات رژیمی تبعیت می کند و دارای هر دو اثر بازخورد و اثر اهرمی می باشد. همچنین رفتار رژیمی بازده این صنعت برپایه تابع توزیع t می باشد و با احتمالات متفاوتی بین رژیم ها انتقال می یابد.

    نتیجه گیری

    سازوکار 6 مرحله ای طراحی شده در این پژوهش، دارای مزایای از جمله قابلیت درنظر گرفتن انتقالات رژیمی، اثر اهرمی، اثر بازخورد بر پایه توابع توزیع متقارن و نامتقارن می باشد. نتیجه تحقیق نشان می دهد که مدل طراحی شده دارای قدرت بالاتری نسبت به مدل های مرسوم در اندازه گیری ریسک بازدهی شاخص صنعت بیمه است.

    کلیدواژگان: ریسک، خانواده GARCH، فرآیند زنجیر مارکوف
  • مهسا دهینی* صفحات 129-153
    هدف

    پاسخ به این پرسش اساسی است که فورس ماژور در قوانین بیمه اجباری چه جایگاهی دارد؟ به عبارت دیگر آیا جبران خسارت های ناشی از فورس ماژور در حوادث ناشی از وسایل نقلیه برعهده بیمه گر و صندوق تامین خسارت های بدنی است یا خیر؟

    روش شناسی

    پژوهش حاضر مطالعه ای تطبیقی است که با استفاده از روش کتابخانه ای و مراجعه به متون قانونی و منابع مربوطه تدوین شده است، لذا تحقیقی تحلیلی - توصیفی به شمار می آید.

    یافته ها

    ماده 4 قانون بیمه اجباری 1347 خسارات ناشی از فورس ماژور، از قبیل جنگ، سیل و غیره را از شمول تعهدات بیمه نامه خارج ساخته است، اما در قانون اصلاح قانون بیمه اجباری 1387 فورس ماژور از شمول موارد خارج از پوشش بیمه نامه حذف شد و از همان زمان این پرسش را طرح کرد که آیا با حذف فورس ماژور از شمول این ماده جبران خسارت های ناشی از آن برعهده بیمه گر و صندوق تامین خسارت های بدنی قرار داده شده است یا خیر؟ درنهایت در سال 1395 با تصویب قانون جدید، این رویه یعنی حذف فورس ماژور از شمول موارد خارج از بیمه نامه تایید و تکرار شد و علاوه بر این، مفهوم حادثه گسترش یافت و عبارت «هر نوع سانحه ناشی از حوادث وسیله نقلیه در اثر حوادث مترقبه» به آن الحاق شد. آنچه تحقیق حاضر قصد تاکید بر آن را دارد، تحلیل تطبیقی جبران خسارت های ناشی از فورس ماژور با رویکرد قانون بیمه اجباری توسط بیمه گر و صندوق تامین خسارت های بدنی است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که در حقوق ایران حادثه غیرمترقبه مترادف با فورس ماژور و قوه قاهره دانسته شده است تا جایی که قانون گذار هیچ تفاوتی از حیث احکام مترتبه، میان حادثه غیرمترقبه و فورس ماژور قایل نشده است؛ بنابراین گفتنی است منظور از حوادث غیرمترقبه در این قانون درحقیقت همان حوادث ناشی از فورس ماژور یا قوه قاهره است و قانون گذار با ملزم کردن بیمه گر و صندوق تامین خسارت های بدنی به جبران خسارت های ناشی از حوادث غیرمترقبه در سوانح رانندگی، درحال گذر از مسئولیت محض به سوی مسئولیت مطلق است.

    کلیدواژگان: فورس‌ماژور، حادثة غیر‌مترقبه، قانون بیمة اجباری، صندوق ‌تأمین ‌خسارت‌های ‌بدنی، جبران خسارت، مسئولیت مطلق
  • علی گلی*، علی خوزین، مجید اشرفی، آرش نادریان صفحات 155-187
    هدف

    یکی از شاخص های توسعه در کشورها، میزان پیشرفت حسابداری و نظارت مالی آن هاست. از طرف دیگر، سرمایه گذاران یا اعتباردهندگان ممکن است به علت قصور حسابرسان متحمل زیان شوند و بیمه مسئولیت حرفه ای حسابداران رسمی می‎تواند راهکاری موثر در جبران خسارت این زیان‎دیدگان ‎باشد؛ ولی این نوع بیمه در ایران توسعه نیافته است و شرکت‎های بیمه از پذیرش ریسک‎های مربوط به آن استقبال نکرده‎اند. لذا بیمه مسئولیت حرفه‎ای حسابداران رسمی اهمیت انکارناپذیری در توسعه بیمه دارد که در این پژوهش به این امر مهم پرداخته شده است.

    روش شناسی

    برای این منظور، پرسشنامه‎های تحقیق در اختیار جامعه حسابداران رسمی و کارشناسان ارشد بیمه (30=N) قرار گرفت و برای تجزیه‎و‎تحلیل داده‎ها از روش دلفی، ماتریس SWOT، فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، روش دیمتل و فرایند تحلیل شبکه‎ای (ANP) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج روش دلفی و ماتریسSWOT نشان داد که توسعه این بیمه در ایران شش نقطه قوت، شش نقطه ضعف، شش فرصت و هفت چالش به همراه دارد. نتایج فرایند AHP نشان داد که در میان نقاط قوت، انتقال ریسک‎های فعالان حرفه حسابداری و حسابرسی؛ در میان نقاط ضعف، ناقص و مبهم بودن قوانین و مقررات کنونی مسئولیت حرفه‎ای حسابداران رسمی؛ در میان فرصت‎ها، نیاز جامعه به انواع بیمه‎های جدید در آینده؛ و در میان چالش‎ها، فرهنگ پایین بیمه ای در ایران در اولویت اول قرار دارند.

    نتیجه گیری

    درنهایت، نتایج رتبه‎بندی استراتژی‎های توسعه بیمه مسئولیت حرفه‎ای حسابرسان با فرایند ANP نشان داد که استراتژی تهاجم (توسعه بیمه مسئولیت حرفه‎ای حسابرسان با توجه به نیازهای آتی جامعه) بهترین استراتژی است.

    کلیدواژگان: بیمۀ مسئولیت حرفه‎ای حسابداران رسمی، روش دلفی، ماتریسswot، فرایند AHP، روش دیمتل، فرایند ANP
|
  • Reza Jafari *, Nader Mazloomi, Amir Safari Pages 9-37
    Objective

    The main purpose of this paper was to present a more efficient method for measuring the insurance market risk of insurance companies in the model of solvency protocol No. 69 of the Supreme Council of Insurance. The market risk factors of the solvency model address two main issues: firstly, the various methods of calculating these factors and their efficiency have not been properly evaluated and secondly, these factors are for normal conditions and in calculating them, the economic shocks effects are not considered to extract volatility under stress conditions.

    Methodology

    We propose a new method that combines two models of Autoregressive Distributed Lags (ARDL) and Generalized Autoregressive Conditional Heteroscedasticity (GARCH). Using the statistical data of Tehran Stock Exchange Index (TEPIX), Economic Growth, Inflation Rate and Exchange Rate in the period of 1999 to 2017 and using the Value at Risk measure (VaR), we modeled the investment market risk in stocks. Three simple variance-covariance methods, AR-GARCH and ARDL-EGARCH models were used. Finally, using the Kupiec back testing, the ARDL-EGARCH model was selected as the best model

    Findings

    Using the method presented in this paper, the risk factor estimation of the market risk of solvency model is more efficient than the other methods

    Conclusions

    Using the introduced model, the risk factor of investing in the stock market of financial corporations is 39% under normal economic conditions and 86.4% in crisis and stress conditions.

    Keywords: Value at Risk (VaR), Solvency, Insurance Companies, Market Risk, ARDL-GARCH Model
  • Hossein Mohseni *, Mehdi Sadeghi Shahedani Pages 39-61
    Objective

    In recent decades, attention has been paid to the dimensions of corporate governance in theoretical research in the field of economic institutions, in particular insurance companies. The purpose of this study is to investigate the impact of corporate governance mechanisms on the solvency of listed insurance companies by using a more efficient model and it compliance with related theories.

    Methodology

    This paper explains the impact of selected components of corporate governance (ownership concentration, non-executive members, managerial ownership, and post segregation) and four variables on financial performance (profitability, liquidity, size, and growth of firms) on financial solvency of insurance companies using panel regression, generalized method of moment and artificial neural networks during the period from 2011 to 2017.

    Findings

    The results of this study confirm the relations among solvency ratio and the components of ownership concentration and the existence of a non-executive member of the board of directors in the corporate governance domain, as well as the variables of profitability and size in the field of financial performance of insurance companies in all three models. The results also provide implicit confirmation of agency theory and also it show that nonlinear models are more efficient than linear models in explaining the relationship between financial empowerment and corporate governance and financial components of the company.

    Conclusion

    Large shareholders have more incentives for management monitoring because the costs associated with management monitoring are less than the expected benefits of large shareholders in the company. In central-owned companies, major shareholders can act as supervisors capable of enhancing the quality of management as well as enhancing the level of performance of the company. Profitability (return on assets) derived from non-operating earnings in insurance companies can lead to overall improvement in corporate fortunes. Larger insurers also tend to offer more information to smaller investors than do smaller companies, which increase the use of equity-based financing.

    Keywords: Corporate Governance, Solvency, financial performance, Insurance Companies
  • Abazar Helmzadeh, Karim Hamdi *, Kambiz Heidarzadeh Hanzaei Pages 63-93
    Objective

    Surrender of life insurance is one of the issues in the insurance industry, which causes dissatisfaction of customers, their misadvertisement, disturbance of companies' investment plans, lowering the GDP of the country, etc. Since most research focused on considering life insurance surrender from an economic perspective, the main goal of this study was to provide a comprehensive explanation of the causes that would lead to the surrender of life insurance policies in Iran.

    Methodology

    Therefore, the present study, using a qualitative method and using the grounded theory strategy (Strauss & Corbin's approach), has estimated the causal conditions, interactions and consequences of the surrender of life insurance by policyholders.

    Findings

    Research data was obtained through interviews with top-level staff and surrender officers of life insurance in insurance companies operating in Iran.

    Conclusion

    The results show that the causal conditions include dimensions related to the life insurance structure, intervening conditions including dimensions related to the insurer and the insured, and ground conditions including aspects related to the structure of the Iranian society, which would lead to life insurance surrender. With interactions including re-consultation and provision of facilities or lack of consultation, the consequences include cancelation of the surrender and the satisfaction and continuity of life insurance or surrender, dissatisfaction, loss of trust from the insurer and viral advertising against the insurer, respectively. In addition, certain conditions such as economic or political instability at macro level and the policyholder job status and her/ his income at micro level, as well as the substantial characteristics of life insurance such as complexity, being long-term and intangibility, affect life insurance surrender. Accordingly, it is suggested that the training of agents and other sales intermediaries and their ethical behavior be considered by insurers.

    Keywords: Paradigm model, life insurance surrender, Life Insurance, Grounded theory, Insurance Company
  • Mehdi Zolfaghari *, Fatemeh Faghihian Pages 97-127
    Objective

    The main purpose is to design a comprehensive and practical model for calculating the market risk of the insurance industry index in the stock market. The side goal is to test the behavior of the index for regime transitions in different time periods.

    Method

    The approach used to achieve goals is to utilize the “Value at Risk” approach by combining the Markov regime process in body of the GARCH family models.

    Finding

    The results of the present study show that the return risk of the insurance industry follows regime transfers and has both feedback and leverage effects. Also, the regime behavior of this industry is based on the  distribution function. Also it is transmitted between regimes with different probabilities.

    Conclusion

    The six-step mechanism designed in this study has advantages such as capability to consider regime transitions, leverage effect, feedback effect based on symmetric and asymmetric distribution functions. The results show that the designed model has higher power than conventional models in measuring the risk index of the insurance industry index.

    Keywords: risk, GARCH Family, Markov Chain Process, Insurance Industry Index
  • Mahsa Dehini * Pages 129-153
    Objective

    The present study deals with the comparative study of force majeure incompulsory insurance laws. The basic question that has been considered in this regard is, what does Force Maurer have in the compulsory insurance laws? In other words, is the compensation of the major force-damages in the event of accidents caused by the vehicles to the insurer and the fund for damages?

    Methodology

    Descriptive-analytical- The present study is a comparative study compiled using the library method and referencing legal texts and related resources.

    findings

    The findings of the research indicate that Article 4 of the Compulsory Insurance Act 1968 excludes losses caused by force majeure, such as war, flood, etc. from insurance policy obligations, but in the Law on the Amendments to the Law on Compulsory Insurance of 2008, the inclusion of out-of- The cover of the letter of insurance was deleted, and from the same time it was asked whether, with the removal of the force majeure from the inclusion of this article, compensation for the damage caused by it has been placed by the insurer and the fund. Until the adoption of the new law in 2016, the procedure for the elimination of force majeure was confirmed and repeated beyond the scope of the insurance policy, and, furthermore, the concept of the incident expanded and the phrase "any type of disaster caused by vehicle accidents due to accidents" In anticipation "joined it. What the author intends to emphasize is the comparative analysis of the compensation for major force damages in accordance with the compulsory insurance policy of the insurer and the fund for providing financial damages.

    Conclusion

    The results of the study indicate that in Iranian law, an accident is considered synonymous with force majeure, so long as the legislator makes no distinction in terms of retribution, between the unexpected incident and the force majeure. Therefore, it must be said that the unforeseen events in this law are in fact those caused by the force majeure or the power of the lawmaker, and the legislator, by obliging the insurer and the fund of indemnity damages to compensate for the unforeseen accident and accident. The responsibility is absolute.

    Keywords: Force majeure, case fortuit, Compulsory Insurance Act, bodily indemnity injury fund, Compensation, Absolute responsibility
  • Ali Goli *, Ali Khuzin, Majid Ashrafi, Arash Naderian Pages 155-187
    Objective

    Accounting advantage is one of the nations’ development indexes. On the other hand, investors or creditors may lose due to auditors’ ignorance in their tasks and auditors’ liability insurance can play an important role in compensating losers’ loss. But this type of insurance has not been developed in Iran and insurance companies didn’t accept its related risks. Thus formulating and planning auditors’ liability insurance strategies in Iran have undeniable importance to develop this type of insurance which has been investigated in this research.

    Methodology

      For this purpose research questionnaires distributed between expert members of Iran’s official auditors society (N=30). Also, for data analyzing Delphi technique, SWOT matrix, Analytical Hierarchy Process (AHP), Dematel technique and Analytical Network Process (ANP) methods were used.

    Findings

    Results of applying Delphi technique and SWOT matrix indicated that developing auditors’ liability insurance in Iran is faced with 6 strengths, 6 weaknesses, 6 opportunities and 7 threats. Also, results of applying AHP showed between strengths, transferring auditors’ task risk criteria, between weaknesses, the ambiguousness of auditors’ liability laws and regulations criteria, between opportunities, the nations’ future need to new insurance criteria and between threats, the low insurance culture in Iran, are prior. On the other hand, results of Dematel technique stated that in order to develop the auditors liability insurance in Iran, the low insurance culture in Iran has the first priority.

    Conclusion

      Finally, results of ordering the development strategies of auditors’ professional liability insurance using ANP showed that the progress strategy (developing auditors’ professional liability insurance notice to the nations’ feature need) is the best strategy.

    Keywords: Auditors’ Professional Liability Insurance, Delphi Technique, SWOT matrix, AHP, DEMATEL Technique, ANP