فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال هفدهم شماره 5 (پیاپی 102، امرداد 1399)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هفدهم شماره 5 (پیاپی 102، امرداد 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/09
  • تعداد عناوین: 15
|
  • عباس میرزایی*، مصطفی رحمتی جنیدآباد، محمد نوشاد، بهروز علیزاده بهبهانی صفحات 1-10

    ارزیابی عوامل موثر بر صادرات پسته به واسطه ی مزیت نسبی و سهم ایران در بازار بین المللی این محصول بسیار مهم می باشد. در سال های اخیر، صادرات پسته با چالش های زیادی از جمله محدودیت حداکثر مجاز آفلاتوکسین کشورهای واردکننده مواجه شده است. در مطالعه ی حاضر، ارزیابی عوامل موثر بر صادرات پسته با تاکید بر نقش آفلاتوکسین با استفاده از مدل جاذبه صورت گرفت. برای دستیابی به این هدف، کشورهای اصلی وارد کننده پسته ایران مشخص و داده های ترکیبی از سال 1990-2017 استفاده گردید. نتایج تخمین مدل جاذبه نشان داد که محدودیت آفلاتوکسین، تولید ناخالص داخلی، جمعیت و مرز مشترک کشورهای واردکننده منتخب اثر مثبت و معنی داری بر صادرات پسته ایران دارد. نتایج پیشنهاد می کند که ایران برای حفظ سهم خود در بازار جهانی پسته مجبور به تولید پسته با کیفیت بالاتر و آفلاتوکسین کمتر است که اعمال قوانینی بهداشتی مبتنی بر قوانین بین المللی در این زمینه می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: صادرات پسته، سموم میکروبی، مدل جاذبه، داده های ترکیبی
  • راحله نژاد رزمجوی اخگر*، شهین زمردی، امیررضا شویک لو صفحات 11-21

    ماست شیر بز دارای ارزش غذایی و قابلیت هضم بالا و آلرژی زایی کمتر نسبت به فرآورده های شیر گاو است. مشکلی که در رابطه با ماست شیر بز وجود دارد طعم خاص ناشی از وجود غلظت های بالایی از اسیدهای چرب فرار می باشد که باعث ایجاد طعم بزی و محدودیت پذیرش این محصول از نظر حسی از طرف مصرف کنندگان می گردد. در این پژوهش اثر افزودن 20% نکتار آناناس و هلو بر روی خصوصیات فیزیکوشیمیایی (ماده ی خشک، چربی، پروتئین، اسیدیته، سینرسیس، ظرفیت نگهداری آب و ویسکوزیته) و حسی ماست شیر بز در طول 28 روز نگهداری در یخچال مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد افزودن نکتار مقدار ماده ی خشک را به طور معنی داری کاهش داد (05/0>p). در نمونه های حاوی نکتار مقدار ماده ی خشک در طول نگهداری روند افزایشی داشت. میزان چربی و پروتئین به طور معنی داری پایین تر از نمونه ی کنترل بود (05/0>p).pH نمونه های ماست حاوی نکتار در طول نگهداری، به طور معنی داری پایین تر و اسیدیته ی آنها به طور معنی داری بالاتر از نمونه ماست کنترل بود (05/0>p). روند تغییرات سینرسیس در نمونه های ماست حاوی نکتار در هفته ی اول افزایشی و سپس تا پایان دوره ی نگهداری کاهشی و روند تغییرات ظرفیت نگهداری آب در ابتدا کاهشی و سپس افزایشی بود. ویسکوزیته در طول هفته اول افزایش و سپس تا پایان دوره ی نگهداری کاهش معنی داری نشان داد (05/0>p). ویسکوزیته ی نمونه های ماست حاوی نکتار به طور معنی داری پایین تر از نمونه ی کنترل بود (05/0>p). نتایج ارزیابی حسی نشان داد بالاترین امتیاز پذیرش کلی به نمونه حاوی نکتار آناناس (66/4 و 46/4) و پایین ترین امتیاز پذیرش کلی به نمونه حاوی نکتار هلو (36/3 و 33/3) به علت داشتن رنگ تیره و مزه ی ترش به ترتیب در روزهای 1 و 14 ام اختصاص یافت. بر اساس آزمایشات انجام شده استفاده از نکتار آناناس روشی مناسب به منظور پوشاندن طعم بزی در ماست شیر بز با حفظ خصوصیات کیفی آن می باشد.

    کلیدواژگان: ماست شیر بز، نکتار آناناس و هلو، ویسکوزیته، فواید سلامتی بخش
  • بهاره باباقصابها، فرزانه عبدالملکی* صفحات 23-30

    در پژوهش حاضر از درصدهای مختلف پودر عناب و همچنین شیرین کننده های سوکرالوز و مالتیتول برای تولید ژله کم کالری بر پایه ژلاتین استفاده شد و خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی ژله های تولیدی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که افزودن پودر عناب و شیرین کننده ها به ژله باعث کاهش رطوبت و همچنین افزایش خاکستر گردید که این افزایش خاکستر می تواند ناشی از وجود ترکیبات معدنی مانند کلسیم و فسفر در پودر عناب باشد. جایگزینی ژلاتین با پودر عناب موجب کاهش میزان پروتئین نمونه های ژله گردید. نتایج همچنین نشان داد که میزان اسیدیته نمونه شاهد در مقایسه با نمونه های دیگر بیشتر بوده است. مشاهده شد که با افزایش درصد پودر عناب، مالتیتول و سوکرالوز میزان درجه بریکس کاهش یافته است. نتایج بیانگر این موضوع بود که با افزودن پودر عناب، مالتیتول و سوکرالوز در درصدهای بیشتر به ژله ها، میزان سینرزیس آن ها به طور معنی داری افزایش پیدا کرده است. نمونه های تولیدی از نظر وجود باکتری های اسید لاکتیک و مقاوم به اسید منفی بوده اند و این باکتری ها در هیچکدام از نمونه های ژل مشاهده نشدند. نمونه ها از نظر وجود کپک و مخمر نیز بررسی گردیدند و نتایج نشان داد که میزان کپک و مخمر در نمونه ژله شاهد در مقایسه با سایر نمونه ها کم تر بوده است. نتایج ارزیابی ویژگی های حسی نیز بیانگر مطلوبیت بالای ژله های تولید نزد مصرف کنندگان بوده است. در کل نتایج این مطالعه بیانگر این موضوع بود که می توان از پودر عناب و شیرین کننده های مالتیتول و سوکرالوز برای تولید ژله های کم کالری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: :ژله کم کالری، ژلاتین، عناب، سوکرالوز، مالتیتول
  • زهرا ملک پور، سارا انصاری* صفحات 31-42

    پوست انار، یک محصول جانبی صنایع فرایند آبمیوه است که به عنوان یک منبع بالقوه ترکیبات زیست فعال (نظیر پلی فنول)، مواد معدنی و فیبر شناخته شده است. در این مطالعه، ترکیب شیمیایی و خصوصیات عملکردی پودر پوست انار تعیین گردید و به عنوان جایگزین آرد گندم در پنج سطح 5/1، 3، 5/4، 6 و 5/7 درصد و دو اندازه ذرات 210 و 500 میکرون به فرمولاسیون کیک اسفنجی اضافه شد. سپس خصوصیات فیزیکی خمیر و در مرحله بعد خصوصیات شیمیایی، فیزیکی و حسی کیک های اسفنجی حاصل مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز شیمیایی پودر پوست انار نشان داد که این پودر دارای فیبر بالا، املاح بویژه پتاسیم و کلسیم، و فنول بالاست. با افزایش درصد جایگزینی و کاهش اندازه ذرات میزان قوام و دانسیته خمیر کیک، همچنین حجم مخصوص و شاخص تقارن کیک به طور معنی داری افزایش و تخلخل کیک کاهش یافت. ارزیابی ترکیبات شیمیایی کیک نیز روند افزایشی معنی دار میزان رطوبت، خاکستر، فیبر کل، و روند کاهشی میزان پروتئین، کربوهیدرات و انرژی را با افزایش درصد پودر پوست انار نشان داد. ارزیابی رنگ کیک نشان داد که نمونه های حاوی سطوح بالاتر پودر پوست انار شاخص L* کمتر و شاخص های a* و b* بیشتری داشته و بنابراین تیره تر، قرمزتر و زردتر بودند. خصوصیات بافتی اندازه گیری شده با دستگاه ارزیابی بافت نیز، حاکی از افزایش سفتی و صمغیت و کاهش پیوستگی و فنریت، در حضور درصد بیشتر پودر پوست انار در فرمولاسیون کیک بود. بر اساس ارزیابی خصوصیات حسی کیک ها، نزدیک ترین نمونه به نمونه شاهد کیک حاوی 5/1 درصد پودر پوست انار با اندازه ذرات 500 میکرون بود. در مجموع می توان نتیجه گرفت که جایگزینی کمتر از 5/4 درصد پودر پوست انار می تواند در تولید کیکی با خواص کیفی مطلوب با ارزش تغذیه ای بالاتر مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: پودر پوست انار، کیک اسفنجی، فیبر، ترکیبات فنولی، خصوصیات فیزیکوشیمیایی
  • محمد علیزاده خالدآباد* صفحات 43-51

    امروزه تقاضا برای مصرف روغن های حاصل از پرس سرد افزایش یافته است. تلاشهای زیادی جهت بهبودکارایی استخراج  وافزایش محتوای ترکیبات جزیی روغن باپرس سرد صورت گرفته است که استفاده از مایکروویو به عنوان یکی از روش های پیش تیمار مدرن جهت حل این مشکلات معرفی شده است تا از اینطریق بتوان محصولی با راندمان و کیفیت بالا و زمان ماندگاری زیاد تولید کرد.اهداف این تحقیق،  بررسی اثر پیش تیمارمایکروویو و نیز برشته کردن در آون بر راندمان و کیفیت روغن استخراجی از مغز پسته بود.دراین مطالعه نمونه های پسته در سه تکرار درسه زمان مختلف 60 ،120و180ثانیه بامایکروویو (فرکانس 2450 مگاهرتز) و نیز در سه سطح دمایی 120، 150 و 180 درجه سانتیگراد در آون به مدت 15 دقیقه تیمارشدند وسپس روغن آنها با پرس سرد استخراج  گردید. همچنین به منظور دستیابی به مقدار واقعی درصد روغن و ترکیبات جزیی موجود در مغز پسته،روغن از نمونه های تیمارنشده باحلال استخراج شد.همچنین به منظور مقایسه پیش تیمارهای حرارتی با پرس گرم از پرس گرم نیز در سه سطح دمایی 60، 80 و 100 درجه سانتیگراد استفاده شد. نمونه های روغن تهیه شده سپس ازنظر راندمان استخراج و ویژگی های کیفی مورد ارزیابی قرارگرفتند. مایکرویو و برشته کردن قبل از پرس سرد باعث افزایش راندمان استخراج و پایداری اکسیداتیو و افزایش محتوای کلروفیل روغن پسته شد. همچنین نتایج نشانگر کاهش اسیدیته روغن در اثر استفاده از پیش تیمار مایکروویو به مدت 180 ثانیه بود. اما بکارگیری روش های مختلف پیش تیمار اثر معنی داری (p < 0.01)در افزایش میزان کاروتنویید روغن پسته نداشت.درمجموع با توجه به نتایج بدست آمده میتوان بیان نمود که استفاده از مایکروویو به منظور تیماردهی دانه پسته قبل از استخراج روغن با پرس سرد میتواند موجب بهبود راندمان استخراج روغن و ویژگی های کیفی آن گردد.

    کلیدواژگان: راندمان استخراج، روغن پسته، پیش تیمار حرارتی
  • سیده زینب اسدی، زهرا بیگ محمدی*، عادل میرمجیدی هشتجین صفحات 53-67

    در سال های اخیر پژوهش های گسترده ای در استفاده از پوشش های خوراکی در بسته بندی مواد غذایی انجام گرفته است. امروزه استفاده از پوشش های خوراکی به دلیل تمایل مشتریان بر خریداری محصولاتی که تازگی و طراوت خود را حفظ می کنند، افزایش یافته است. در این پژوهش، پوششی خوراکی بر پایه درصدهای مختلف پودر عصاره هیدروالکلی 70 درصد جلبک در غلظت های 5/0 تا 5/1 درصد اسپیرولینا پلاتنسیس به همراه درصدهای ثابتی از پودر ژلاتین (2 درصد) و پودر کیتوزان (1 درصد) و گلیسرول (1 درصد) بر اساس آزمایش های پیشین به عنوان روان کننده بر روی برگه های کیوی استفاده شد. ویژگی های فیزیکوشیمیایی شامل میزان رطوبت، pH، اسیدیته قابل تیتر، رنگ سنجی، فنل تام، ویژگی های تغذیه ای شامل میزان پروتئین، آهن و اسید آسکوربیک، ارزیابی حسی و میکروبی نمونه فاقد پوشش و تیمارهای مختلف حاوی پوشش خوراکی در زمان صفر تولید و روزهای هفتم و چهاردهم نگهداری در دمای محیط در بسته بندی پلی اتیلن بررسی گردید. نتایج حاصل از آزمون های فیزیکوشیمیایی بیانگر افزایش میزان رطوبت، اسیدیته و فنل تام با افزایش میزان اسپیرولینا پلاتنسیس در تیمارهای پوششی مختلف بود. نتایج رنگ سنجی نشان داد که با افزایش میزان درصد اسپیرولینا شفافیت تیمارها کاهش یافت. بررسی نتایج ارزیابی تغذیه ای نشان داد که با افزایش میزان اسپیرولینا پلاتنسیس در بین تیمارها میزان پروتئین، آهن و اسید اسکوربیک به طور معنی داری افزایش یافت (p<0.05). همچنین افزایش میزان اسپیرولینا پلاتنسیس طعم و رنگ تیمارها موثر بود که توسط ارزیاب های حسی تشخیص داده شد. نتایج نشان داد اثر افزایش اسپیرولینا پلاتنسیس بر کاهش رشد میکروبی قابل توجه است.

    کلیدواژگان: پوشش خوراکی، اسپیرولینا پلاتنسیس، ژلاتین، کیتوزان، کیوی، ارزیابی حسی، اسید آسکوربیک
  • آریو امامی فر*، سحر حسین پناهی صفحات 69-81

    ویژگی های شیمیایی (رطوبت، pH، اسیدیته، قندهای احیاءکننده، ساکارز، خاکستر، نسبت فروکتوز به گلوکز، هدایت الکتریکی و هیدروکسی متیل فورفورال)، بیوشیمیایی (فعالیت دیاستازی، فنل کل و فعالیت ضد اکسایشی)، فیزیکی (ویسکوزیته و رنگ) و حسی (رنگ، عطر و بو، طعم، بافت و پذیرش کلی) 108 نمونه عسل سه شهرستان سنندج، سقز و قروه استان کردستان بررسی و با استاندارد ملی ایران مقایسه شد. عسل شهرستان سقز نسبت به عسل شهرستان های سنندج و قروه، بیشترین ویسکوزیته (035/93 پاسکال ثانیه)، pH (معادل 15/4)، خاکستر (107/0 درصد)، ساکارز (86/1 درصد)، نسبت فروکتوز به گلوکز (26/1)، هدایت الکتریکی (36/0 میلی زیمنس بر سانتی متر)، هیدروکسی متیل فورفورال (26/9 میلی گرم در کیلوگرم عسل) و تیرگی (32=L) و کمترین اسیدیته (22/25 میلی اکی والان در کیلوگرم عسل)، رطوبت (96/13درصد)، فعالیت دیاستازی (3/11 واحد دیاستاز)، ترکیبات فنلی (36/48 میلی گرم اسید گالیک در 100 گرم عسل)، فعالیت ضد اکسایشی (69/58 درصد) و  قند های احیاء کننده (9/74 درصد) را نشان داد (p <0.05). عسل شهرستان سنندج در مقایسه با بقیه، بیشترین قندهای احیاءکننده (09/79 درصد)، رطوبت (42/14درصد)، اسیدیته (35/29 میلی اکی والان در کیلوگرم عسل)، فعالیت دیاستازی (26/15 واحد دیاستاز) و کمترین ساکارز (1/1 درصد)، ویسکوزیته (837/60 پاسکال ثانیه)، pH (معادل 87/3)، خاکستر(095/0 درصد)، نسبت فروکتوز به گلوکز (16/1)، هدایت الکتریکی (22/0 میلی زیمنس بر سانتی متر)، هیدروکسی متیل فورفورال (63/5 میلی گرم در کیلوگرم عسل)، ترکیبات فنلی (22/34 میلی گرم اسید گالیک در 100 گرم عسل)، فعالیت ضد اکسایشی (23/41 درصد) و تیرگی (46=L)  را داشت (p <0.05). همچنین عسل سقز، قروه و سنندج به ترتیب بالاترین امتیاز ویژگی های حسی را از ارزیاب ها دریافت نمودند (p <0.05). با توجه به اینکه عسل شهرستان های سنندج، سقز و قروه استان کردستان از نظر خواص فیزیکوشیمیایی در محدوده استاندارد ایران و کدکس قرار داشت، لذا می توان کیفیت عسل این مناطق را به عنوان عسل استاندارد و مطلوب مورد تایید قرار داد.

    کلیدواژگان: عسل، خواص فیزیکو شیمیایی، استان کردستان
  • دل آسا رحیمی، مهدی کاشانی نژاد*، مهدیه حسنی، علیرضا اسدی امیرآبادی صفحات 83-92

    ناگت مرغ یکی از انواع غذاهای آماده پرطرفدار در سطح دنیا است. به علت محتوای چربی بالا در آماده سازی ناگت به روش های معمول و ایجاد چاقی و بیماری های مرتبط با آن، روش های مختلفی از جمله پیش تیمار با افزودن صمغ در خمیرابه و خشک کردن مورد توجه قرار گرفتند. در این پژوهش ناگت مرغ پوشش دهی شده با خمیرابه حاوی صمغ بالنگو با غلظت 25/0 و 5/0 درصد به روش مادون قرمز- سرخ کردن سه شار حرارتی kW/m25/18، 6/21، 7/24 و زمان 12 دقیقه پخته شده و تاثیر فرآیند بر محتوای رطوبت، روغن، کاهش وزن کل، پارامترهای رنگی (a*، b* و L*) و همچنین ویژگی های بافتی این محصول نیز بررسی شد. بیشترین محتوای رطوبت (80/51%) در نمونه حاوی 5/0% صمغ بوده و با افزایش توان لامپ مادون قرمز محتوای رطوبت نمونه کاهش یافت. همچنین کمترین محتوای روغن نیز در نمونه تیمار شده با شار حرارتی kW/m2 7/24 و حاوی 5/0% صمغ بالنگو مشاهده گردید. با کاهش درصد صمغ و کاهش توان لامپ مادون قرمز محتوای روغن افزایش یافت. شاخص رنگی L* که بیانگر روشنایی است نیز در نمونه شاهد به دلیل حرارت بیشتر طی فرآیند پخت کمترین میزان را داشت. همچنین سختی بافت ناگت مرغ در تیمارهای مختلف تفاوت زیادی نداشتند که از نظر پذیرش مصرف کننده می تواند دارای اهمیت باشد اما شاخص چسبندگی در تیمارهای مادون قرمز- صمغ با نمونه شاهد تفاوت معنی دار داشت (05/0<p).

    کلیدواژگان: ناگت مرغ، پرتوی مادون قرمز، سرخ کردن، صمغ بالنگو
  • مقصود بشارتی، کاظم علیرضالو*، ذبیح الله نعمتی، میلاد یعقوبی صفحات 93-102

    در این پژوهش ویژگی های فیزیکی-شیمیایی و کیفی عسل های عرضه شده در فروشگاه های استان آذربایجان شرقی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، تعداد 15 نمونه از هر شهر تبریز، اهر و کلیبر (45 نمونه عسل) از فروشگاه های استان به صورت تصادفی جمع آوری گردید. نمونه ها به آزمایشگاه انتقال یافت و پس از آماده سازی، آزمایش های تعیین مواد جامد، رطوبت، pH، وزن مخصوص، اسیدیته، قندهای احیا کننده و غیراحیا کننده (ساکارز) و هیدروکسی متیل فورفورال انجام شد. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان رطوبت برای تمامی نمونه ها از حد استاندارد جهانی (حداکثر 20 %) پایین تر بوده و در شرایط مطلوب بودند. نمونه های شهر تبریز و اهر به طور معنی داری (05/0 > P) دارای وزن مخصوص و مواد جامد محلول بالاتری از عسل های کلیبر بودند که نشان دهنده ماندگاری بالای نمونه ها بود. نمونه های عسل شهر تبریز و کلیبر به طور معنی داری دارای اسیدیته بالا و pH پایین تری در مقایسه با عسل های شهرستان اهر بودند. تمامی عسل ها از لحاظ مقدار قندهای احیا کننده و غیراحیا کننده (ساکارز) و هیدروکسی متیل فورفورال در محدوده استاندارد ملی ایران و تاییدیه کدکس بودند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که عسل های تولید شده در شهر های تبریز، کلیبر و اهر دارای ویژگی های کیفیتی خوب با توجه به استانداردهای ملی و بین المللی بودند.

    کلیدواژگان: عسل، ویژگی های کیفی، ساکارز، هیدروکسی متیل فورفورال
  • متین یحیوی*، لیلا کمالی روستا، محمدحسین عزیزی، مهدی امینی صفحات 103-115

    در حال حاضر فرآورده‏ های پاستا به عنوان یکی از مقبول ترین غذاها در دنیا مصرف می‏شوند و جایگاه این محصول در سبد غذایی خانواده ‏های ایرانی نیز به تدریج تثبیت گردیده است. در این پژوهش تاثیر جایگزینی سمولینای گندم دوروم با آرد گندم سخت به همراه دو نوع قالب تفلونی و برنزی در دماهای خشک کردن 65 و 80 درجه سانتی گراد بر خصوصیات فیزیک و شیمیایی، کیفی، بافتی، ویژگی‏های مرفولوژی (آزمون میکروسکوپ الکترونی روبشی) و ژلاتینه شدن مورد مطالعه قرار گرفت. از لحاظ آزمون‏ های فیزیکوشیمیایی سمولینای گندم دوروم با اختلاف معنی دار، دارای مقدار پروتئین و اندیس گلوتن بالاتری نسبت به آرد گندم سخت بود، بنابراین شبکه پروتئینی قوی‏تر و در نتیجه کیفیت بهتر پاستا را موجب گردید. نتایج آزمون رطوبت نمونه‏ های پاستای تولیدی نشان داد تفاوت معنی‎داری بین تیمارها وجود داشت و با افزایش دما، میزان رطوبت کاهش یافت. با افزایش دما، عدد پخت و افت پخت کاهش یافت، به طوری که نوع قالب تفلونی باعث کاهش افت پخت نیز گردید. در آزمون‏ های عدد پخت و افت پخت بهترین امتیاز متعلق به تیمارM6  (گندم دوروم، قالب تفلونی و دمای خشک کردن o C80) و کمترین امتیاز متعلق به تیمار M3  (گندم سخت، قالب برنزی و دمای خشک کردن o C65) بود. نتایج آزمون بافت سنجی و آزمون میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد قالب تفلونی باعث بهبود بافت تیمارها گردید. از نظر آزمون پراش اشعه ایکس تفاوت معنی داری بین نمونه‏ ها وجود نداشت. به طور کلی تیمار M6، بهترین تیمار از لحاظ ویژگی‏ های تکنولوژیکی و کیفی بود.

    کلیدواژگان: پاستا، گندم دوروم، قالب تفلونی، قالب برنزی، _ دمای خشک کردن
  • ارزو حامدیان، سید علی مرتضوی، آرش کوچکی، فریده طباطبایی یزدی صفحات 117-126

    گندم از مهمترین محصولات غذایی در سراسر جهان است. به همین دلیل نیاز به تولید آن در تمام طول سال وجود دارد. روند رسیدن گندم تازه طی زمان خواب موجب تغییراتی می شود که ویژگی های آن را بهبود می بخشد. در این مطالعه اثر زمان خواب گندم به مدت 90 روز (0، 45 و 90) در دما ° C 30 و رطوبت نسبی 45 درصد بر خواص شیمیایی و ریولوژیکی آرد حاصل با آزمون فارینوگرافی مورد بررسی قرار گرفت. جهت انجام آزمونها از طرح کاملا تصادفی استفاده شد و مقایسه میانگین داده ها توسط آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال α=95٪ انجام گردید. مطابق نتایج حاصل از آزمون های انجام شده، خواب گندم به مدت 90 روز سبب افزایش معنی داری در شاخص های کیفی گندم مانند ایندکس گلوتن و رسوب زلنی می گردد، اما میزان pHکاهش و اسیدیته افزایش یافت (05/0>p). درصد گلوتن مرطوب، رطوبت و خاکستر در طی زمان خواب متحمل تغییرات معنی داری نگردید. زمان خواب بر فعالیت آنزیمی موثر بود به نحوی که فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز با افزایش زمان خواب گندم به طور معنی داری (05/0>p) کاهش یافت. همچنین نگهداری گندم سبب بهبود معنی داری در ویژگی های فارینوگرافی خمیر از جمله پایداری خمیر، درجه سست شدن خمیر، جذب آب و عدد کیفی فارینوگراف گردید. با توجه به بهبود خصوصیات کیفی و ریولوژیکی آرد، خواب گندم تازه برداشت شده به مدت 90 روز پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: زمان خواب، گندم، خصوصیات فارینوگرافی
  • آتوسا آخوندی، محمد گلی* صفحات 127-143

    در این تحقیق از نرم افزار آماری RSM طرح مرکب مرکزی با ضریب α=2 و سه فاکتور A : درصد جایگزینی دارچین با هل (100-0 درصد)، فاکتور B : درصد جایگزینی کره حیوانی با کره گیاهی (100-0 درصد) و فاکتور C : دمای پخت (130-110 درجه سانتی گراد) استفاده شد. پاسخ های آزمون شامل: بافت و رنگ، انجام شد. سپس نمونه های بهینه یک و دو  با شاهد در بازه زمانی 0-15-30-45 روز بعد از تولید با نرم افزار SPSS  از نظر شاخص های فیزیکوشیمیایی شامل سختی، دانسیته، پذیرش کلی حسی، عدد پراکسید، شاخص تیوباربیتوریک اسید،  عدد آنیزیدین و توتوکس مورد مقایسه قرار گرفتند. سوهان های پولکی تیمار شده با دارچین و کره حیوانی، عدد پراکسید، عدد آنیزیدین و شاخص توتوکس کمتری در مقایسه با نمونه های شاهد داشتند. سوهان های پولکی تیمار شده با دارچین و کره حیوانی در مقایسه با شاهد از دانسیته بیشتری برخوردار بودند. بافت (سختی) سوهان های تیمار شده با دارچین و کره حیوانی، در مقایسه با تیمار شاهد، اختلاف معنی داری نداشتند. سوهان های تیمار شده با دارچین و کره حیوانی، در مقایسه با شاهد از مطلوبت حسی بیشتری برخوردار بودند. افزایش درصد دارچین در سطح جایگزینی 25 درصد در مقایسه با سطح جایگزینی 75 درصد، در تمامی دماهای مورد مطالعه، سختی بالاتری را نشان داد. با افزایش درصد کره حیوانی در فرمولاسیون سوهان های پولکی، سختی کاهش پیدا کرده بود. در سطح 50 درصد جایگزینی دارچین در هر دو سطح جایگزینی کره (25 و 75 درصد)، میزان سختی یکسانی مشاهده شده بود. با افزایش درصد دارچین در هر دو دمای 115 و 125 درجه سانتیگراد در سه سطح جایگزینی کره حیوانی (25، 50 و 75 درصد) روند یکسانی برای شاخص روشنایی مشاهده شده بود. با افزایش کره حیوانی در فرمولاسیون سوهان های پولکی، شاخص a افزایش یافته بود و بالاترین مقدار a برای سطح جایگزینی 25 درصد دارچین و سطح 75 درصد کره حیوانی حاصل شد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی فرمولاسیون، سوهان پولکی، خواص فیزیک و شیمیایی، روش سطح پاسخ
  • شراره لشکریزاده بمی، حمید سرحدی*، عبدالواحد صفرزایی صفحات 145-160

    امروزه مطالعات متعددی به منظور توسعه بیوپلیمرهای جدید از منابع زیست تجزیه پذیر در حال انجام است. در این پژوهش، فیلم بسته بندی فعال بر پایه نشاسته ساگو حاوی غلظت های مختلف (1، 5/1 و 2 برابر حداقل غلظت ممانعت کننده رشد) عصاره پنیرباد تهیه گردید. حداقل غلظت ممانعت کننده رشد و حداکثر غلظت باکتری کشی عصاره ها ارزیابی شد. ویژگی های فیزیکوشیمیایی (مانند ضخامت، ظرفیت جذب آب، حلالیت در آب، نفوذپذیری به بخار آب، نفوذپذیری به اکسیژن و زاویه تماس)، مکانیکی (مقاومت کششی، ازدیاد طول تا نقطه شکست و مدول الاستیسیته) و آنتی اکسیدانی فیلم مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین فعالیت ضدمیکروبی فیلم بر روی دو باکتری پاتوژن اشریشیاکلی و استافیلوکوکوس اریوس توسط آزمون دیسک بررسی شد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت عصاره پنیرباد سبب افزایش معنی دار (p<0.05) بر روی ضخامت، حلالیت در آب، نفوذپذیری به بخار آب، نفوذپذیری به اکسیژن و زاویه تماس فیلم گردید اما اثری بر ظرفیت جذب آب نداشت. عصاره پنیرباد سبب جذب نور در منطقه مریی شد که این امر منجر به افزایش پارامترهای رنگی a* و b* شد اما شاخص  L* کاهش یافت. افزایش در محتوای عصاره به دلیل اثر پلاستی سایزری سبب کاهش مقاومت کششی و مدول یانگ و در سوی مقابل سبب افزایش میزان ازدیاد طول تا نقطه شکست گردید. فیلم ساگو حاوی غلظت های بالای عصاره پنیرباد بر روی مهار رشد هر دوگونه باکتری تاثیر موفق داشت و تاثیر آن بر باکتری گرم مثبت بیشتر بود. همچنین فیلم ساگو حاوی عصاره پنیرباد، فعالیت مهار رادیکال DPPH خوبی را نشان داد. این نتایج بیانگر آن بود که فیلم فعال نشاسته ساگو حاوی عصاره پنیرباد می تواند کاربردهای بسته بندی غذایی مختلفی داشته باشد.

    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیکوشیمیایی، عصاره پنیرباد، فیلم خوراکی، نشاسته ساگو
  • نجمه طهرانی زاده کرمانی، محمد مهدی مهارلویی*، حمید مرتضی پور صفحات 161-174

    پژوهش حاضر نمونه ی آزمایشگاهی یک خشک کن خورشیدی مجهز شده با لامپ مادون قرمز کمکی ارایه شده و سینتیک خشک شدن، انرژی و کیفیت رنگ گل گاوزبان درتوان های 100، 150 و 213 وات لامپ مادون قرمز و دبی حجمی هوای عبوری 0025/0  و 005/0  مترمکعب بر ثانیه، بررسی گردید. نتایج حاصل از ارزیابی کیفیت رنگ و مصرف انرژی با نتایج بدست آمده از خشک کردن گل گاوزبان به روش مرسوم (سایه خشک) مقایسه شد. پنج مدل ریاضی بر داده های تجربی سینتیک خشک شدن محصول برازش گردید و ارزیابی مدل ها با سه معیار ضریب تعیین (R2)، ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و ضریب مربع کای (χ2) صورت گرفت. نتایج نشان داد تاثیر توان لامپ های مادون قرمز، دبی حجمی هوا و اثر متقابل آن ها بر زمان خشک شدن گاوزبان معنادار است (01/0>p). مدت زمان خشک شدن گاوزبان در سایه خشک 24 ساعت اندازه گیری گردید. در استفاده از خشک کن خورشیدی بررسی، با افزایش توان لامپ مادون قرمز از 100 به 213وات و افزایش دبی حجمی هوا از 0025/0 به  005/0مترمکعب بر ثانیه، زمان خشک شدن نمونه ها به ترتیب 37درصد و17درصد کاهش یافت. بهترین مدل برای بررسی روند خشک شدن گاوزبان مدل پیج تعیین گردید. کمترین انرژی مصرفی ویژه (63/4مگاژول بر کیلوگرم) مربوط به شرایط خشک کردن در دبی هوای عبوری 005/0مترمکعب بر ثانیه و توان 150وات لامپ مادون قرمز و بیشترین انرژی مصرفی ویژه (26/5مگاژول بر کیلوگرم) در دبی 0025/0مترمکعب بر ثانیه و توان 213وات لامپ مادون قرمز بود. در مجموع براساس نتایج مصرف انرژی و کیفیت رنگ محصول نهایی، روش خشک کردن در دبی هوای  005/0 مترمکعب بر ثانیه و توان 150وات لامپ مادون قرمز توصیه شد. در سنجش پارامترهای رنگ، نمونه های خشک شده در دبی هوای 005/0 مترمکعب برثانیه و توان 213وات لامپ مادون قرمز نسبت به نمونه های خشک شده به روش سنتی کیفیت بالاتری داشتند اما به دلیل مصرف انرژی بالاتر، این تیمار به عنوان مناسب ترین تیمار در این مطالعه انتخاب نشد.

    کلیدواژگان: گل گاوزبان، انرژی مصرفی ویژه، خشک کردن، مادون قرمز، ویژگی های رنگی، آزمون حسی
  • فرنوش لواف پور، فرزانه شجاعی آزاد، هنگامه صادقی، سمیه سیاهوشی، حمید عزت پناه* صفحات 175-193

    ایمنی مواد غذایی از مهم ترین اهداف صنعت شیر است. پاکیزه سازی تجهیزات نه تنها به منظور مطابقت با استانداردهای شیر و فرآورده های شیری، بلکه از منظر زیست محیطی نیز اهمیت ویژه ای دارد. چالش های پاکیزه سازی مبدل های حرارتی و غشاء ها از سایر معضلات مربوطه در مراحل فرآوری شیر مهم ترند و از آن جایی که به ندرت با روش های متداول تاثیر می پذیرند، در این مقاله کاربرد روش های نوظهوری چون استفاده از آنزیم ها و امواج فراصوت مرور شده اند. خصوصیات مواد ورودی، به ویژه ترکیب آن (آلی یا معدنی)، غلظت و دما به عنوان تاثیرگذارترین عوامل بر ترسیب ترکیبات شیر بر سطوح حرارت دیده و ایجاد گرفتگی غشاء محسوب می شوند. اگرچه ویژگی های عوامل پاک کننده همچون غلظت، سرعت جریان، زمان، تنش برشی و دما حایز اهمیت هستند، اما انتخاب شوینده های مناسب و ترتیب استفاده از آنها در برنامه شست وشو، مهم ترین عوامل پاکیزه سازی به شمار می آیند. این مقاله همچنین به روند پیشرفت روش های کنترل و پایش برنامه های پاکیزه سازی، از به کارگیری شاخص اکسیژن شیمیایی مورد نیاز، سنجش کلسیم و تعیین کدورت تا استفاده از حسگرهایی بر پایه هدایت الکتریکی و امواج فراصوت می پردازد. در نهایت به طور خلاصه راه حل هایی جهت کاهش معضلات زیست محیطی حاصل از به کار بردن پاک کننده های شیمیایی در این صنعت مورد بحث قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: شست وشو درجا، مبدل حرارتی، غشاء، کنترل و پایش، پاکیزه سازی آنزیمی
|
  • Abbas Mirzaei*, Mostafa Rahmati Joneidabad, Mohammad Noshad, Behrooz Alizadeh Behbahani Pages 1-10

    Assessing factor affecting Iranian Pistachio export due to comparative advantage and share of Iran in international market of this crop is very important. In recent years, pistachio exports has faced many challenges including limitation of aflatoxin maximum of importing countries. In the present study, factors affecting on Pistachio export with emphasis on the role of aflatoxins were evaluated by gravity model. For obtained this goal, the major importing countries pistachio were determined and panel data from the years 1990-2017 were used. The results of gravity model estimation showed that the limitation of aflatoxin, GDP, population and border for selected importing countries has significant positive effect on the export of Iran Pistachio. The result suggested that Iran to maintain it is share in the Pistachio global market, pistachio with high quality and lesser aflatoxin have to be product, as well as, sanitation laws are approved based on international laws could be very useful.

    Keywords: Pistachio Exports, Microbial toxins, Panel Data, Gravity Model
  • Rahele Nezhad Razmjoui Akhgar*, Shahin Zomorodi, AmirReza Shaviklo Pages 11-21

    Goat's milk yogurt has a high nutritional value and digestibility and less allergenicity than cow's milk products. The problem with goat's milk yogurt is the specific taste that results from the high concentrations of volatile fatty acids that cause goat's taste and limit consumers acceptance of this product. In this research, the effects of adding 20% pineapple and peach nectar on physicochemical (dry matter, fat, protein, acidity, synersis, water holding capacity and viscosity) and sensory properties of goat's milk yogurt during 28 days of refrigerated storage were evaluated. The results showed that adding nectar significantly reduced the amount of dry matter (p <0.05). In nectar-containing samples, dry matter content had increasing trend during storage. Fat and protein levels were significantly lower than control samples (p <0.05). The pH of nectar containing yogurts during storage was significantly lower and its acidity was significantly higher than that of control yogurt (p <0.05). The trend of synersis changes in nectar-containing yogurt samples was rising in the first week and then decreased until the end of the storage period and the process of changes in water storage capacity was initially decreasing and then increasing. The viscosity increased during the first week and then decreased significantly until the end of the storage period (p <0.05). The viscosity of nectar-containing yogurt samples was significantly lower than that of control sample (p <0.05). Sensory evaluation results showed that the highest overall acceptance score was given to the sample containing pineapple nectar (4.66, 4.46) and the lowest overall acceptance score to the sample containing peach nectar (3.36, 3.33) due to its dark color and sour taste on the 1st and 14th days respectively . Based on the experiments, the use of pineapple nectar is a good method in order to cover goat taste in goat's milk yogurt with preserved its qualitative characteristics.

    Keywords: goat's milk yogurt, pineapple, peach nectar, viscosity, synersis, health benefits
  • Bahare Babaghasabha, Farzaneh Abdolmaleki* Pages 23-30

    In the present study, different percentages of jujube powder, as well as sucralose and maltitol sweeteners were used to produce a gelatin-based low calorie jelly, and the physicochemical and sensory properties of the produced jellies were investigated. The results showed that the addition of jujube powder and sweeteners to jelly reduced the moisture content and also increased the ash content which can be due to the presence of minerals in the jujube powder. Replacing gelatin with jujube powder reduced the protein content of the jelly samples. The results also indicated that the acidity level of the control sample was higher than that of the other samples. It was observed that by increasing the percentage of jujube powder, maltitol and sucralose, the degree of brix decreased. The produced samples were studied for lactic acid and acid-resistant bacteria and these bacteria were not detected in any of the jelly specimens. The samples were also examined for mold and yeast, and the results showed that mold and yeast were less in control jelly samples compared to other samples. The results of the sensory evaluation also indicated the produced jelly samples in the present study were acceptable for the consumers. Overall, the results of this study indicated that the jujube powder and maltitol and sucralose can be used to produce low-calorie jelly.

    Keywords: Low-calorie jelly, Gelatin, Jujube, Sucralose, Maltitol
  • Zahra Malekpour, Sara Ansari* Pages 31-42

    Pomegranate peel, a waste generated from fruit processing industry, is known as a potential source of bioactive ingredients such as polyphenols, minerals and fibers. In this study, the chemical composition and functional properties of pomegranate peel powder (PPP) were determined and it was applied as a substitute of wheat flour in formulation of sponge cake at five levels of 1.5, 3, 4.5, 6 and 7.5% and two particle sizes of 210 and 500 microns. Then, the physical properties of the batter and the chemical, physical and sensory properties of the resulting sponge cake were examined. The chemical analysis of PPP showed that this powder was high in fiber, minerals especially potassium and calcium, and phenols. By increasing the PPP level and decreasing its particle size, batter consistency and density, as well as cake specific volume and symmetry index were significantly increased, while the porosity of the cake decreased. The chemical analysis of the cakes also showed a significant increase in the moisture content, ash, total fiber, and the decreasing trend of the protein, carbohydrate and energy content by increasing the percentage of PPP. In addition, samples containing higher levels of PPP had a lower L * index and higher a * and b * indices and were, therefore, darker, more reddish and yellowish. According to texture analysis, cakes with a higher percentage of PPP had more hardness and gumminess, and less cohesiveness. Based on the sensory analysis, the closest sample to the control was a cake containing 1.5% PPP with a particle size of 500 microns. Overall, it can be concluded that replacing less than 4.5% PPP can produce a cake with good quality properties and higher nutritional value.

    Keywords: pomegranate peel powder, sponge cake, fiber, phenol content, physicochemical properties
  • Mohammad Alizadeh Khaledabad* Pages 43-51

    Nowadays, there is a growing demand for the consumption of cold pressed oils. To overcome this problem, new thermal pre-treatments of seeds before pressing have been used. Microwave pretreatment is a modern method that has been presented to obtain high-quality oils with higher oil yield. In the present study, the effect of pre-treatments of pistachio nuts by roasting and microwaving prior to oil extraction by pressing, on the efficiency as well as the quality of the oil was investigated. Pistachio samples were treated with microwave oven (2450 MHz frequency) for 60, 120 and 180 seconds and for oven-pretreatment three levels of temperature (120, 150, and 180°C) for 15 minutes was applied. Also, in order to obtain the real amount of the pistachio oil yield, untreated samples were extracted by solvent. Hot pressing was performed at three temperature levels of 60, 80 and 100°C, to compare with the other thermal pretreatments. All the oil samples were then analyzed for their yield and the quality properties. According to the obtained results microwave and oven pretreatments increased the oil yield and oxidative stability as well as chlorophyll content of the oil. The results showed a decrease in oil acidity of the microwave-pretreated for 180 sec. however, different pretreatment methods had no significant effect (p<0.01) on carotenoid content of the pistachio oil. Totally, microwave pretreatment is an appropriate process before cold pressing of pistachio nuts, which improves the yield and quality properties and oxidative stability of pistachios oil.

    Keywords: oil yield, pistachio oil, thermal pre-treatment
  • Seideh Zeinab Asadi, Zahra Beigmohammadi*, Adel Mirmajidi Hashtjin Pages 53-67

    In recent years there has been extensive research into the use of edible coatings in food packaging. Today, the use of edible coatings has increased due to consumers' desire to purchase products that maintain their freshness. In this research, edible coating based on different percentages of Spirulina platensis (0.5-1.5%) with constant percentages of gelatin powder (2%), chitosan powder (1%), and glycerol as lubricants was used. Physicochemical properties such as moisture content, pH, Acidity, color, total phenol, nutritional properties such as protein content, iron content and ascorbic acid content, sensory evaluation and microbial characteristics of control and other treatments were evaluated at days 0, 7 and 14 after production. The results of chemical tests showed the moisture content, acidity, phenol level were increased with increasing of Spriulina platencis in different treatments. The results of colorimetric analysis also showed that by increasing the percentage of spirulina the transparency of treatments decreased. The results of nutritional evaluation showed that there was a significant difference in protein, iron and ascorbic acid levels with increasing of Spirulina platensis (p <0.05). Increasing the amount of spirulina platensis was effective on the microbial growth as well as the taste and color of the treatments, which was diagnosed by sensory evaluation.

    Keywords: Edible coating, Spirulina platensis, Gelatin, Chitosan, Kiwifruit, sensory evaluation, ascorbic acid
  • Aryou Emamifar*, Sahar Hossainpanahi Pages 69-81

    Chemical (moisture content, pH, acidity, reducing and non-reducing sugars, ash, fructose to glucose ratio, electrical conductivity, and Hydroxymethylfurfural content), biochemical (Diastase activity, total phenol contents and antioxidant activity), physical (viscosity and color) and sensory properties (color, odor, taste, texture and overall) of 108 honey samples of Saghez, Sanandaj and Qorveh at Kurdistan province, were evaluated and compared with national standard of Iran. The honey collected from Saghez compared with Sanandaj and Qorveh showed the highest viscosity (93.035 Pa.s), pH (4.15), ash (% 0.107), sucrose content (% 1.86), Fructose/Glucose (1.26), electrical conductivity (0.36 ms/cm), HMF (9.26 mg/kg honey) and L value (32) and the lowest acidity (25.22 meq/kg honey), moisture content (% 13.96), diastase activity (11.3 DN), total phenol content (48.36 mg Gallic acid/100 gram honey), antioxidant activity (% 58.69) and reducing sugars (% 74.9) (p <0.05). The highest reducing sugar (% 79.09), moisture content (% 14.42), acidity (29.35 meq/kg honey), diastase activity (15.26 DN) and the lowest sucrose (% 1.1), viscosity (60.837 Pa.s), pH (3.87), ash (% 0.095), Fructose/Glucose (1.16), electrical conductivity (0.22 ms/cm), HMF (5.63 mg/kg honey), total phenol content (34.22 mg Gallic acid/100 gram honey), antioxidant activity (% 41.23)  and L value (46) were determined in honey from Sanandaj as compared to the others (p <0.05). Moreover, the honey collected from Saghez, Qorveh and Sanandaj received the highest scores in sensory properties from panelist, respectively (p <0.05). Since the physicochemical properties of honey from Kurdistan province in Sanandaj, Saghez and Qurve were in accordance with the national standard of Iran and Codex Standard, so they could be accepted as desired product.

    Keywords: Honey, Physicochemical properties, Kurdistan province
  • Delasa Rahimi, Mahdi Kashaninejad*, Mahdiyeh Hasani, Alireza Asadi Amirabadi Pages 83-92

    Chicken nugget is one of the most popular convenience food in the world. Because of high-fat content in preparation of nuggets with regular methods that causes obesity and other related diseases, other techniques like pretreatment using gum and drying came into attention. In this study, chicken nuggets coated with batter containing Balangu gum (0.25 and 0.5%) were cooked by infrared-frying method in three heat fluxes of 18.5, 21.6, 24.7 kW/m2 for 12 minutes. The effects of the process and gum concentration on moisture content, fat, total weight loss, color parameters (a*, b* and L*) and texture properties of this product were investigated. The sample containing 0.5% gum had the highest moisture content (51.80%) and by increasing the power of the infrared radiation, moisture content decreased. The lowest fat content was related to the sample with a heat flux of 24.7kW/m2 containing 0.5% Balangu gum. By decreasing gum concentration and decreasing the power of the infrared radiation, fat content of samples increased. Also, Color attribute L* which shows lightness had the lowest amount in the control sample because of higher heat during the cooking process. The hardness of chicken nugget in various treatments did not change significantly, which can be important in consumer acceptance, but cohesiveness of samples treated using infrared-gum treatment showed significant difference compared to the control sample (P<0.05).

    Keywords: chicken nugget, infrared, frying, Balangu gum
  • Magsoud Besharati, Kazem Alirezalu*, Zabihollah Nemati, Milad Yaghoubi Pages 93-102

    At the present study the quality and the physicochemical properties of the honey from east Azarbaijan markets were evaluated. In this study, 15 honey samples from Ahar, Tabriz and Kaleibar were collected randomly. At first the samples were transferred to the laboratory and preparation for tests such as solids content, moisture, pH, specific gravity, acidity, reducing sugars and non-reducing sugars (sucrose) and hydroxyl-methyl-furfural were performed. The results indicated that the moisture content for all samples are lower than world standards. Honey Samples from Ahar and Tabriz regions significantly had higher content of soluble solid compounds and specific gravity in compared to Kaleibar honey samples. The samples from Tabriz and Kaleibar significantly had high acidity and lower pH in compared to Ahar samples (P <0.05). Furthermore, all samples had desirable content of reducing sugars, non-reducing sugars (sucrose) and hydroxyl-methyl-furfural according to Codex and International Standards. The results of this study showed that the honey samples that were obtained from Tabriz, Kaleibar and Ahar regions have desirable quality characteristics according to national and international standards.

    Keywords: Honey, Quality properties, Sucrose, Hydroxy-methyl-furfural
  • Matin Yahyavi*, Leila Kamali Rousta, MohammadHossein Azizi, Mehdi Amini Pages 103-115

    Nowadays pasta products are consumed as one of the most popular foods in the world and the position of this product in the food basket of Iranian families is gradually increasing. In this research, the effect of replacement of durum wheat semolina with hard wheat flour with two Teflon and bronze die at temperatures of 65 and 80°C on physicochemical, qualitative, texture properties, morphological characteristics, gelatinization and organoleptic features were studied. In terms of physicochemical tests, durum wheat semolina had higher protein content and gluten index with significant difference in comparison with hard wheat flour. There was a significant difference in moisture content between treatment and with an increase in temperature amount, moisture content decreased. With an increase in temperature amount, cooking value and cooking loss decreased, so the type of Teflon die also reduced the cooking loss. In the cooking value and cooking loss tests, the best score belonged to treatment M6 (Durum wheat semolina, Teflon die and drying temperature of 80o C) and the lowest score belonged to treatment M3 (Hard wheat flour, bronze die and drying temperature of 65o C). The result of texture analysis and scanning electron microscopy test showed that teflon die improved the texture of the treatments. There was no significant difference in X-ray diffraction test between treatments. Generally, treatment M6 was the best treatment in terms of technological and qualitative characteristics.

    Keywords: Pasta, Durum Wheat, Teflon Die, Bronze Die, Drying Temperature
  • Arezoo Hamediyan, Farideh Tabatabaei Yazdi*, Seyed Ali Mortazavi, Arash Koocheki Pages 117-126

    Wheat is one of the most important food products around the world. That's why there is a need to produce it all year round. The process of reaching the new wheat during the storage period will bring about changes that will improve its characteristics. The effect of time storage wheat for 90 days (0, 45 and 90) at the Temperature 30 ° C and relative humidity 45% on the chemical and rheological properties flour by farinograph test were analyzed. A completely randomized design was used to perform the tests. The comparison of the averages was done by Duncan’s multiple-range test at a probability level of 95%. The results of this study showed that wheat dormancy for 90 days increased wheat quality indices such as gluten index and Zeleny sedimentation volume, but pH decreased and acidity increased (p <0.05) . Percentage of gluten, moisture and ash did not change significantly during storage. storage time was effective on enzymatic activity, so that the activity of α-amylase decreased significantly (p <0.05) . Wheat also held significant improvement in the farinograph dough properties such as Water Absorption, Dough Stability, Degree of Softening and Farinograph Quality Number (FQN).
    According To improve properties quality and rheological flour, freshly harvested grain storage for 90 days is suggested.

    Keywords: time storage, wheat, properties farinographic
  • Atoosa Akhondi, Mohammad Goli* Pages 127-143

    Cinnamon is a flavoring compound with antioxidant activity derived from phenolic and nonphenolic volatile compounds of the bark. In this study, RSM statistical software of central composite design (CCD) with coefficient α = 2 and three factors A: percentage of cinnamon replacement with cardamom (0-100%) and factor B: percentage of animal butter replacement with plant butter (0-100%) and factor C: cooking temperature (110-130  ) were used. Test responses were: texture and color. Then optimum samples 1 and 2 were compared with control at 0-15-30-45 days after production by SPSS software for physicochemical parameters including hardness, density, sensory acceptability, peroxide number, thiobarbituric acid index, anisidine number, and Totoxes were compared. Sohan-Polaki treated with cinnamon and butter had lower peroxide, anisidine number and toxic index compared to control. The Sohan-Polaki treated with cinnamon and butter had a higher density than the control. The hardness of cinnamon and animal butter-treated sohans was not significantly different from the control treatment. Cinnamon and butter-treated Sohan-Polaki had more sensory properties than control. Increasing the percentage of cinnamon at a 25% replacement level compared to 75% replacement level showed higher hardness at all temperatures studied. With the increase in the percentage of butter in the formulation of Sohan-Polaki, the hardness decreased. At the 50% substitution level of cinnamon, the same hardness was observed at both substitution levels (25% and 75%). The same trend was observed for the brightness index with increasing cinnamon content at both 115 and 125 ° C at three levels of animal butter replacement (25, 50 and 75%). With the increase in animal butter in the formulation, the index a* was increased, so that the highest a* was obtained for the 25% cinnamon replacement level and the 75% animal butter replacement level.

    Keywords: Optimizing of formulation, Sohan-Polki, Physicochemical properties, Response surface methodology
  • Shrareh Lashkari Zadeh Bami, Hamid Sarhadi*, Abdolvahed Safarzaei Pages 145-160

    Nowadays, extensive investigations have been conducted on developing novel biopolymers from biodegradable sources. In the current study, the active packaging film based on sago starch-containing varying concentrations (1, 1.5 and 2 MIC) of Withania Somnifera L. extract were produced. The Minimal Inhibitory Concentration (MIC) and Minimal Bactericide Concentration (MBC) of extract were measured. Physicochemical (such as thickness, water absorption capacity (WAC), water solubility (WS), water vapor permeability, Oxygen Permeability (OP) and contact angle (CA)), mechanical (tensile strength, elongation to break and modulus of elasticity) and antioxidant properties of the films were evaluated. The antibacterial activity of the films also was tested against two common food-borne pathogens (Escherichia coli, and Staphylococcus aureus) by the disc diffusion method. The results showed that increasing concentrations of Withania Somnifera L. extract have a significant effect (p <0.05) to increase the amount of thickness, WS, water vapor permeability, OP, and CA, but was not effective on WAC. Withania Somnifera L. extract increased the absorption of color in the visible region, which in turn led to an increasing of the parameters a* (index color tends toward green) and b* (index color tends towards yellow) but reduced L*. An increase in Withania Somnifera L. extract content resulted in a plasticizing effect, reducing the tensile strength and Young’s modulus but a concurrent increase in elongation at break. Sago films containing higher percentages of Withania Somnifera L. extract were effective against all two tested bacterial strains, and these effects were more significant in the case of the gram-positive bacteria. Sago film containing extract showed a good DPPH radical scavenging activity. These results suggest that the developed sago films containing Withania Somnifera L. extract could be used in various food packaging applications.

    Keywords: Edible film Physicochemical properties, Sago starch, Withania Somnifera extracts
  • Najmeh Tehranizade Kermani, Mohammadmehdi Maharlooei*, Hamid Mortezapour Pages 161-174

    In the present study, an infrared-assisted solar dryer was used to determine the drying kinetics, energy consumption and quality parameters evaluation of Echium amoenum. Experiments were conducted with two levels of drying air flow rate (0.0025 and 0.005 m3s-1) and three levels of IR lamp power (100, 150 and 213 W). Drying time, energy consumption and evaluation of quality properties in different air flow rates and lamp powers were compared to the conventional method (shade drying). Five empirical models were fitted on the experimental data and the goodness of regression models were evaluated using coefficient of determination (R2), root mean square error (RMSE), and Chi square (χ2). Results of drying time in the different experiments showed highly significant differences respect to the conventional method (p-value<0.01). Also results showed that increasing the air flow rate and IR power caused a reduction of 37% and 17% in drying time, respectively. Best empirical model to describe the drying behavior was the Page model. The lowest specific energy consumptions (SEC) was 4.63 MJ kg-1, which was occurred at the air flow rate and IR power of 0.005 m3s-1 and 150 W and the highest SEC was 5.26 MJ kg-1 and occurred at 0.0025 m3s-1 of air flow rate and 213 W of IR lamp, respectively. Finally, the air flow rate of 0.005 m3s-1 and the IR power of 150 W was recommended for Echium amoenum drying in the IR-ASD because of the fair energy consumption and the suitable product color.

    Keywords: Echium amoenum, Specific Energy Consumption, Drying, Infrared, Color properties, Sensory Evaluation
  • Farnoush Lavafpour, Farzaneh Shojaei Azad, Hengameh Sadeghi, Somayeh Siahvoshi, Hamid Ezzatpanah* Pages 175-193

    Food safety is a crucial goal for dairy industry. Cleaning of dairy equipment is critical not only to meet milk and milk product`s standards but also from environmental points of view. Sanitation challenges of heat exchangers and membranes dominates over the other deficiencies considerably in dairy processing steps that have been hardly affected by conventional methods(conventionally)that are updated through this paper by utilizingemerging paths such as enzymes and ultrasound, respectively. Moreover, incoming materials specifications, importantly composition (i.e. organic or inorganic), concentration, and temperatureare known as prominent impactful parameters on either milk components deposition on heated surfaces or imposing fouling on membranes. Although, cleaning agents` properties namely: concentration, flow, pH, sheer stress, and temperature are influential features, sanitizers selection  and their application sequence in cleaning program should be considered as the most determinants factors. The article goes onadvancement of control and monitoringmethods of sanitation programs from COD, Calcium, and turbidity to conductivity and ultrasound sensors. Finally, it discusses a brief solution to tackle some environmental problems regarding the usage of chemicals for cleaning in dairy industry.

    Keywords: Cleaning in Place, Heat Exchanger, Membrane, Control, Monitoring, Enzymatic Cleaning