فهرست مطالب

پژوهش نامه فقه اجتماعی - پیاپی 14 (بهار و تابستان 1398)

پژوهش نامه فقه اجتماعی
پیاپی 14 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا عالی پناه، مرتضی نجف آبادی*، هادی دهنوی صفحات 141-160
    برای تحقق عقد بیع در نظام حقوقی ایران، وجود پاره ای از عناصر ضروری است. قانون گذار کوشیده است تا این عناصر را در ماده (338) قانون مدنی گرد آورد. بر این اساس، در ماده یاد شده در مقام تعریف عقد بیع آمده است: «بیع عبارت است از تملیک عین به عوض معلوم». مطابق این ماده، عناصر بیع عبارت اند از: «تملیکی بودن»، «معاوضی بودن»، «عین بودن موضوع»، «قابلیت ثمن قرار گرفتن هر مال» و «معلوم بودن ثمن». از آن رو که تعریف مذکور در برشمردن عناصر بیع از دقت نظر کافی برخوردار نیست، نوشتار حاضر تلاش می کند تا با رویکرد توصیفی - تحلیلی ضمن بیان ایرادات وارد بر آن، عناصر عقد بیع در نظام حقوقی ایران را بر اساس حقیقت عرفی آن احصا نماید و ابهامات موجود در این باره را مرتفع سازد.
    کلیدواژگان: بیع، تملیک، ثمن، عقد، عین، مبیع
  • کیومرث کلانتری، صالح غفاری چراتی*، امین رادمان صفحات 161-182
    در حقوق کیفری یکی از شاخص های مسئولیت افراد معیار سنی است. بدین توضیح که عدالت کیفری مصونیت کیفری را برای اطفال در سن مشخصی تعیین نموده است. در مورد سن مسئولیت کیفری اطفال در حقوق کیفری اختلاف نظرهای گوناگونی مشاهده می شود. در بیشتر قوانین کشورهای جهان، مسئولیت کیفری با توجه به سن دارای نوسان است و به صورت تدریجی تعیین می گردد. درحالی که قانون گذار ایران شاخص مسئولیت کیفری را مبتنی بر معیار دیگری که همان سن بلوغ جنسی است قرار داده است. با این اوصاف کاستی ها و خلاهایی در مواد قانونی مشاهده می شود که قانون مجازات اسلامی مصوب (1392) را در ارتباط با مسئولیت کیفری اطفال با پرسش هایی مواجهه ساخته است؛ ازجمله اینکه آیا ملازمه ای منطقی بین سن بلوغ جنسی با سن مسئولیت کیفری وجود دارد؟ چرا قانون گذار در صورت ارتکاب جرم مستوجب حد یا قصاص، اطفال را واجد مسئولیت کیفری نسبی می داند، حال آنکه برابر ماده (146) قانون مجازات اسلامی، افراد نابالغ دارای مسئولیت نیستند؟ نوشتار حاضر، ضمن پاسخگویی به این سوالات با نقد و بررسی ضابطه بلوغ جنسی برای مسئولیت کیفری اطفال و تبیین نواقص و مشکلات آن، راهکارهایی در ارتباط با حذف یا کاهش مسئولیت کیفری اطفال ارایه می دهد که اسناد بین المللی مرتبط نیز بررسی می شوند.
    کلیدواژگان: طفل، مسئولیت کیفری، اسناد بین الملی، فقه امامیه
  • سید مرتضی هزاوئی، فاطمه حسینی* صفحات 183-208

    در هر دوره تاریخی، نوع تصور از حکومت ارتباط مستقیمی با تعامل نیروهای اجتماعی با ساخت و بافت قدرت دارد. بر این اساس، می توان جریان های فکری-فقهی مشروطه را زمینه ساز گذار از نظم سلطانی به نظم مردمی ای دانست که هرچند در حاق واقع هیچ گاه به معنای واقعی کلمه، مردمی نبود، لیکن به عنوان ذخیره و انباشتی تاریخی در تحولات منتهی به فروپاشی سازمان سلسله مراتبی پادشاهی در ایران، نمود و بروز عملی پیدا کرد. بدین سان، اگر انقلاب مشروطه را حاصل پیوندی بدانیم که میان نیروهای سرخورده از نظام استبدادی صورت می گرفت، بی تردید مهم ترین مشخصه آن را می توان زمینه سازی برای تحول در تصور از ماهیت و کارکرد حکومت (تحول در حکومت مندی) و مآلا تحول در نظام سیاسی مسلط قلمداد کرد. هدف اصلی این نوشتار بازخوانی چرایی تحول حکومت مندی ایرانی در دو مرحله گذار از سلطنت مطلق به مشروطه؛ و از مشروطه به دیکتاتوری رضاخانی است. این مقاله در چارچوب مفهوم «حکومت مندی» فوکو به دنبال پاسخ به این پرسش است که چگونه شاهد نوعی رفت و برگشت در تصور از حکومت طی دوره زمانی مشروطه تا دوره پهلوی اول هستیم؟ به نظر می رسد تحول در تصور از حکومت مشروع در میان فقها از سلطنت مطلقه قاجار به مشروطه و بازگشت به دیکتاتوری رضاخانی معلول تحول در خرد حکومتی ناشی از مواجهه فکری روشنفکران و خصوصا فقهای تاثیرگذار با شیوه و شکل ایدیال و مشروع حکومت است. کشف منطق حرکت ایرانیان از سلطنت به مشروطه خواهی و بازگشت به دیکتاتوری، در بازه زمانی فوق الذکر می تواند مهم ترین نتیجه نگارش چنین مقاله ای باشد.

    کلیدواژگان: مشروطه، حکومت مندی، سلطنت، فقه سیاسی، میرزای نائینی
  • حسینعلی سعدی، حمیدرضا تمدن* صفحات 209-234

    یکی از نظراتی که بیشتر به واسطه کتاب «اقتصادنا»ی شهید صدر رواج یافت و ادعا بر آن بود که موجب پویایی و انعطاف بیشتر شریعت در مواجهه با مسایل نوپدید می شود همانا نظریه «منطقه الفراغ» است که البته مورد خوانش های گوناگون و بعضا ناهمساز نیز قرار گرفته است. پس از آن نظریه مذکور مورد توجه فقیهان دیگری همچون آیت الله شمس الدین و آیت الله سیستانی قرار گرفت. یکی از مسایلی که درباره این نظریه قابل توجه است پیوند و ارتباط آن با اهداف و مقاصد شریعت است که البته تاکنون (به حسب تتبع نگارندگان) هیچ پژوهش مستقلی به آن نپرداخته است. در این تحقیق پس از تبیین مسئله منطقه الفراغ به صورت تطبیقی میان سه محقق نامبرده، به بررسی ارتباط آن با اهداف و مقاصد شریعت از طریق بازخوانی برخی روایات و گزارش های تاریخی موجود که کمتر مورد توجه قرار گرفته اند خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: منطقه الفراغ، اهداف شریعت، احکام ولایی، شهید صدر، آیت الله شمس الدین، آیت الله سیستانی
  • محمد اسحاقی آستانی، احمد امانی* صفحات 235-266

    عفو ولی امر، از جمله نهادهای مهم حقوق جزایی اسلام است که در کنار نهادهایی همچون توبه، رجوع از اقرار، گذشت متضرر از جرم و مرور زمان کیفری، زمینه ساز سقوط، تبدیل و یا تخفیف مجازات مجرمین می گردد. هرچند مذاهب اربعه اهل سنت همچون شیعه اصل این موضوع را پذیرفته اند اما به لحاظ قلمرو نفوذ عفو حاکم و نیز ادله اثبات کننده این حق برای وی، تفاوت های اساسی میان فرق اهل سنت از یک طرف و شیعه از طرف دیگر، وجود دارد. پژوهش حاضر، به بررسی تطبیقی اختیار ولی امر در عفو محکومان به انواع سه گانه مجازات های اسلامی یعنی قصاص و دیات، حدود و تعزیرات پرداخته است.مشهور فقیهان امامیه اصل اختیار عفو حدود توسط ولی امر را روا شمرده اند هرچند پیرامون شرایط و گستره آن با یکدیگر اختلاف نظر دارند. در نقطه مقابل، اهل سنت با اتفاق آراء، عفو حدود پس از اثبات نزد حاکم را جایز ندانسته -خواه عفو کننده حاکم باشد و خواه مجنی علیه و یا ولی او- و وی را موظف به اقامه حد می دانند. مشهور فقیهان مذاهب خمسه اسلامی هرچند اصل اختیار ولی امر در عفو قصاص و دیات و تعزیرات را پذیرا گشته اند اما در جزییات اختلافات عدیده ای دارند. نگارندگان در ادامه با تقسیم عفو قصاص و دیات به دو فرض وجود ولی خاص دارای صلاحیت استیفاء و فرض فقدان وی، به بررسی حکم مسئله پرداخته، سپس با تنویع تعزیر به حق الله و حق الناس، حکم عفو ولی امر در هر یک از دو صورت را مورد کنکاش قرار داده است.

    کلیدواژگان: تعزیرات، دیات، حدود، عفو، قصاص، ولی امر
  • محمدحسن گلی شیردار، سکینه منظری مجید * صفحات 267-290

    قلمرو احکام دین بر مبنای قاعده «عدم خلو واقعه عن الحکم الشرعی» بیانگر تاثیرگذاری و هدایت دین در عرصه‏های گوناگون حیات بشر است. فقها برای اثبات این قاعده به ادله شرعی و عقلی تمسک کرده‏اند. در این نوشتار سعی شده به شیوه توصیفی تحلیلی، قلمرو احکام تکلیفی و مراتب آن بر مبنای قاعده مذکور با استناد به دلایل نقلی مورد بررسی قرار گیرد.
    نتایج پژوهش حاکی از آن است که دین بر تمام ابعاد فردی، اجتماعی، اقتصادی، خانوادگی و سیاسی زندگی انسان و تمام دوره‌های آن، دنیا و آخرت، حکومت دارد و دین هیچ بعدی از ابعاد انسان یا دوره‌ای از دوره‌های حیات او را مهمل نگذارده و فراموش نکرده است بلکه برای همه شیون و دوره‌های حیات او احکام و قوانینی را تشریع نموده است؛ بدین‌سان که گسترده‏ترین تصویر از تشریع و احکام شرعی این است که بگوییم دایره تشریع و احکام شرعیه آن‌قدر وسیع است که احکام تاسیسی، احکام امضایی، احکامی که با واسطه اشخاص ماذون از طرف خداوند جعل شده، همه به‌عنوان حکم شرعی شناخته می‏شود. از این رو مشهور بر این باورند که هیچ واقعه‏ای خالی از حکم نیست و هر آنچه که امت تا قیامت در کلیه امور به آن نیاز داشته، حکم آن از طرف شارع بیان شده است؛ لکن این احکام گاهی در ضمن نص خاص و جزیی و گاهی در ضمن احکام و قواعد کلی بیان شده است.

    کلیدواژگان: قلمرو دین، جامعیت دین، وقایع و حوادث، حکم شرعی، عدم خلو واقعه
|
  • Alireza Alipanah, Morteza Najafabadi *, Hadi Dehnavii Pages 141-160
    For the realization of a contract in the Iranian legal system, some elements are necessary. The legislator has attempted to incorporate these elements in Article 338 of the Civil Code. Accordingly, it is stated in the article as the definition of a marriage contract: "a marriage is the same obedience in return for what is known." According to this article, the elements of the bee are: "propriety", "exchangeability", "objectivity", "the ability to possess any property", and "the certainty of the consequence". Since the above definition is not sufficiently accurate in listing the elements of the termination, the present article attempts to describe the defects in the legal system of Iran based on the customary fact of the termination contract in a descriptive-analytical approach. And eliminate ambiguities in this regard.
    Keywords: Selling, Making on Owner, Price, Contract, Goods
  • Kiomars Kalantari, Saleh Ghaffari Cherati *, Amin Radman Pages 161-182
    In criminal law, one of the indicators is the responsibility of the Sunni population. This explains that criminal justice has imposed immunity for children of a specified age. There are many disagreements about the age of criminal responsibility of children in criminal law. In most countries of the world, criminal responsibility varies with age and is gradually determined. While the Iranian legislator has introduced a criminal liability index based on another criterion of the same age as sexual maturity. In spite of this, there are shortcomings and gaps in legal provisions that have challenged the Islamic Penal Code adopted in (1392) in relation to the criminal responsibility of children, including whether there is a rational connection between the age of sexual maturity and the age of maturity, or No, why does the legislator consider the children a criminal responsibility in the case of committing the crime of punishment or retaliation, and while under Article (146) of the Islamic Penal Code, immature people are not responsible for the responsibility? The present paper, while answering these questions by reviewing the sexual maturity criterion for the criminal responsibility of children, and explaining its deficiencies and problems, provides solutions for the elimination or reduction of criminal responsibility for children, which will also examine related international documents.
    Keywords: children, Criminal Liability, International documents, Imamieh Jurisprudence
  • Seyyed Morteza Hazavei, Fatemeh Hosseini * Pages 183-208

    At any historical period, the kind of governmentality has direct impact on relationship of social forces with power structure. Since, intellectual and jurisprudence processes of constitutional period could be assumed as contextual determiners of transition from Soltani order to Public order which although really was not “Public”, but laid the historical foundation of deconstruction of hierarchical order in Iran. Therefore, undoubtedly, the main feature of constitutional revolution could be assumed preparation for transition of governmentality and dominant political order, if regard it as the junction of rejected forces from the tyrannical system. The main goal of this writing is reviewing causes of the two transitions: from absolute monarchy to constitutional system, and from this latter to Pahlavi dictatorship. The article, in the framework of Foucault concept of “Govern mentality”, concerned with this question that: how monarchical governmentality revived in Pahlavi period. It seems originated in the kind of analysis and confronting of Jurists especially influential Juris consults with ideal and legitimate form of government. Discovering logic of Iranian pendulum motion from monarchy, and to dictatorship in the above mentioned period, could be the most important output of this article.

    Keywords: Constitutional, Govern mentality, Monarchy, Political Jurisprudence, Mirzaye Naeeni
  • HosseinAli Saadi, HamidReza Tamaddon * Pages 209-234

    One of the ideas most popular through the book "Economics" by Shahid Sadr, which claimed to make the Shari'a more dynamic and flexible in dealing with new issues, is the "al-Faragh area" theory, which has been read by various Sometimes it is also incompatible. This theory has since attracted the attention of other jurists such as Ayatollah Shamsuddin and Ayatollah Sistani. One of the issues that is noteworthy about this theory is its connection with the purposes and purposes of the Shari'a, which so far has not (to the authors' knowledge) been independently researched. In this study, after explaining the issue of the al-Faragh region in a comparative manner between the three mentioned scholars, we will examine its relevance to the purposes and purposes of the Shari'a by recounting some of the lesser-known historical narratives and reports.

    Keywords: Al-Faragh Area, Sharia Goals, Martyr Sadr, Ayatollah Shamsuddin, Ayatollah Sistani
  • Mohammad Eshaghi Astani, Ahmad Amani * Pages 235-266

    The governor amnesty is one of the important institutions of Islamic penal law which, along with institutions such as repentance, confession, plea bargaining, criminal prosecution, conversion or mitigation of offenders. Although Sunni tribal religions such as Shia have accepted the principle, there are fundamental differences between the Sunnis on the one hand and the Shiites on the other in terms of the scope of Amnesty's influence, as well as proof of this right. The present study compares the authority of the Imam Ali (PBUH) in pardoning the convicts to three types of Islamic punishments namely Qisas and Diyat, limits and ta'zirFamous jurisprudents of the Imamiyyah have endorsed the principle of amnesty by Wali, though they disagree on its scope and scope. On the other hand, the Sunnis, unanimously, do not allow amnesty after proving to the ruler - whether the ruler is pardoning or whether he is a magistrate against him or she or he - and they are bound to uphold it. Famous religious scholars of Khamseh, while accepting the authority of the Prophet, have pardoned Qisas, Diat and Ta'zir, but differ in details. By dividing pardon and retribution into two suppositions of the existence of a specific but aptitude and the absence of it, the authors examine the issue's verdict, and then apply the amnesty to each of the two cases by extending ta'zir to the righteous and the righteous.

    Keywords: ta'zir, blood Money (Diye), Religious Punishment (Hodoud), Amnesty, Retaliation, Governer
  • MohammadHasan Goli Shirdar, Sakineh Manzari Majid * Pages 267-290

    The realm of the rulings of religion, based on the rule of "non-emptiness of the event of the Shari'a ruling", indicates the influence and guidance of religion in various areas of human life. The jurists have relied on religious and rational arguments to prove this rule. In this article, an attempt has been made to study the scope of mandatory sentences and its levels based on the mentioned rule in a descriptive-analytical manner, citing narrative reasons.
    The research results indicate that; Religion rules over all the individual, social, economic, family and political dimensions of human life and all its periods, the world and the hereafter, and religion has not neglected any aspect of man or any period of his life, but for all things. And the periods of his life have legislated rules and laws; Thus, the broadest picture of Shari'a and Shari'a rulings is to say that the scope of Shari'a and Shari'a rulings is so vast that the founding rulings, the signature rulings, the rulings forged by authorized persons by God are all known as Shari'a rulings. Be. Hence, it is well-known that no event is free from ruling and whatever the ummah needs in all matters until the Day of Judgment, its ruling has been expressed by the Shari'a; But these rulings are sometimes expressed in a specific and detailed text and sometimes in general rulings and rules.

    Keywords: religion, Comprehensiveness of Religion, Rvents, Events, Laws, Rules, Non-Event