فهرست مطالب

اخلاق و تاریخ پزشکی - سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1399)

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/11
  • تعداد عناوین: 48
|
  • ولی الله وحدانی نیا*، میر سجاد سیدموسوی، محمدامین وحدانی نیا، عباس وثوق مقدم صفحات 1-18

    «زبان حقوقی» تکیه گاه استدلالی محکمی برای دفاع از سلامت فراهم کرده است؛ به طوری که، قواعد حقوق بشر، به عنوان عمده ترین ارزش سیاسی جهانی شدن، در قلب تیوری و عمل گفتمان سلامت عمومی، جای گرفته است و قدرت لازم الاجرابودن آن می تواند به تضمین توزیع عادلانه ی منابع سلامت در کشورها کمک کند؛ در عین حال، حق سلامت، حق -ادعایی که در اسناد بین المللی و ملی شناسایی شده است، خود مستلزم پیش شرط هایی است که بدون وجود زمینه ی مناسب فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و به طور کلی، عوامل شکل دهنده ی «زمینه ی زندگی مردم»، تحقق نمی یابد؛ به عبارتی، استدلال با زبان حقوقی برای سلامت، می تواند با خود، استدلال حق بر تعیین کننده های سلامت را به دنبال داشته باشد؛ از همین رو، این مقاله با اتخاذ رویکردی معرفت شناسانه، روایتی حقوقی از منطق حکمرانی برای سلامت ارایه می کند که چشم اندازی تازه از مباحث «حق سلامت» پیش رو گذاشته است و با استدلال هایی قدرتمند، نشان می دهد که سیاست گذاری سلامت، باید مبتنی بر فهم موضوعاتی باشد که تاثیراتی عمده بر سلامت مردم دارند؛ موضوعاتی که با عنوان عوامل «تهدیدکننده ی سلامت»، «محافظت کننده ی سلامت» و «ارتقادهنده ی سلامت» توصیف می شوند؛ گرچه، مطالبه ی ادعایی حق سلامت، به مثابه «حق لازم الاجرای فردی»، انتقاداتی را هم در پی داشته و ممکن است موانع و محدودیت هایی نظری و عملی پیش روی تحقق کامل این حق بشری وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: تعیین کننده های سلامت، حق سلامت، حق های حداقلی، حق های ناپذیرفتنی، حکمرانی برای سلامت
  • رامین سپهوند، امیرمحسن راه نجات*، هاله شاهد حق قدم، وحید دنیوی، ارسیا تقوا صفحات 19-30

    روان شناسان نظامی و دیگر متخصصان مشاغل سلامت روان نظامی به طور منظم در مجاورت با بیماران بالقوه ی خود زندگی و کار می کنند. مهم ترین نگرانی های روان شناسان نظامی به طور مشترک، روابط چندگانه، مسایل محرمانه، افشاء و اجتناب از آسیب است. این مطالعه با هدف بررسی طیفی از چالش های اخلاقی تجربه شده توسط تعدادی از روان شناسان نظامی شاغل در مراکز مشاوره یکی از نیروهای نظامی ایران انجام شد. این مطالعه به روش کیفی با رویکرد تحلیل محتوا، در یکی از نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران در سال 1398 انجام شد. مشارکت کنندگان شامل 31 نفر از روان شناسان نظامی شاغل در مراکز مشاوره ی نیروی مذکور در کل کشور بودند که دارای مدرک کارشناسی ارشد یکی از گرایش های روان شناسی بودند و پنج تا پانزده سال سابقه ی فعالیت داشتند. به دلیل دشواری دسترسی، داده ها با پرسش نامه ی الکترونیکی گردآوری شد. مفاهیمی که مشارکت کنندگان به عنوان چالش های اخلاق حرفه ای از آن یاد می کردند، به ترتیب در دسته های مرزهای صلاحیت، رازداری، روابط چندگانه و تغییر ناگهانی نقش طبقه بندی شدند. نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که یکی از دغدغه های تاثیرگذار بر عملکرد روان شناسان نظامی، موضوع اخلاق و چالش های مربوط به آن در یگان خدمتی شان است؛ بنابراین به روان شناسان نظامی پیشنهاد می شود که از طریق شرکت در کارگاه های آموزشی با تصمیم گیری های اخلاقی مهم و تعارض های اخلاقی ذاتی در محیط های نظامی آشنا گردند؛ همچنین در کسب مشورت و نظارت، فعال باشند و خودشان را در برنامه های خودپایشی درگیر کنند تا بتوانند به طور مداوم در تصمیم گیری اخلاقی اثربخش مشارکت نمایند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، چالش های اخلاقی، روان شناسان نظامی
  • افسانه سعادتی، محسن محمدی* صفحات 31-46

    در میان روابط انسانی، رابطه ی پزشک و بیمار، یکی از چالش برانگیزترین موضوعات است. این ارتباط، اهمیت ویژه ای در اخلاق پزشکی دارد و سنگ بنای اقدامات طبی را تشکیل می دهد. ارتباط بین پزشک و بیمار موجب ایجاد اطمینان میان آنان می شود تا به حدی که برخی مواقع حذاقت پزشک را تحت الشعاع قرار می دهد. یک طبیب حاذق افزون بر آگاهی از علوم پزشکی باید هنر برقراری ارتباط با بیمار را نیز داشته باشد؛ خدشه دارشدن این ارتباط منجر به بی اعتمادی، نارضایتی و ناکارآمدی در درمان می شود. نگارندگان این مقاله در پی واکاوی عمده ترین مسا یل اخلاق پزشکی در قصه های طبیب محور مثنوی هستند. مولوی تحت لوای مطالب طبی مطروحه در قصه ها نظیر نبض شناسی، مزاج شناسی، گیاه درمانی، روال درمان و... به مسئولیت ها و وظایف اخلاقی پزشکان نیز اشاره هایی ویژه داشته است؛ برای مثال، در قصه ی «پادشاه و کنیزک» رازداری، گوش سپاری، شفقت و مهربانی و مجرب بودن طبیب غیبی در برابر کنیزک ازجمله مواردی است که در اخلاق پزشکی مطرح می شود؛ در پایان این داستان، مخاطبان، ناباورانه عملکرد طبیب غیبی (کشته شدن زرگر توسط او) را مغایر با روح سوگندنامه ی بقراط ارزیابی می کنند. در قصه ی «طبیب و پیرمرد» نیز ناکارآمدی ارتباط میان پزشک و بیمار بسیار محرز است؛ همدلی نداشتن و ارتباط غیرعاطفی پزشک با بیمار، به ویژه در نخستین برخورد که بدون سیمولوژی صورت پذیرفته است، زمینه ای را فراهم ساخته تا بیمار به پزشک بی اعتماد شود و از شیوه ی درمان او ناخرسند باشد. در حکایت «آن رنجور که طبیب در او اومید صحت ندید» طبیب با کتمان راز و بیان ناکافی و ناواضح تجویز، زندگی بیمار را به مخاطره افکنده است.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، ارتباط، بیمار، جلال الدین مولوی، طبیب، مثنوی معنوی
  • عباس پناهی*، مهشید قنبری صفحات 47-63

    سیاحان اروپایی در گزارش های خود از گیلان عصر قاجار علاوه بر اشاره به مصیبت های متعدد اجتماعی، به مساله ی بهداشت و بیماری های مهلک و اثرگذار بر زندگی مردم این پهنه نظیر تب شالیزار، مالاریا، وبا و طاعون نیز پرداخته اند. از منظر این سیاحان، شرایط آب و هوایی، موقعیت جغرافیایی، معیشت و برخی عادات و رفتارهای معیشتی و اجتماعی مردم این سرزمین با شیوع و فراگیری این بیماری ها رابطه ای مستقیم داشته است. همه گیری بیماری های مالاریا و وبا و طاعون بر گسترش فقر، نارضایتی عمومی و ترکیب جمعیتی این ایالت در عصر قاجار بسیار اثرگذار بوده است. نگارندگان در پی پاسخ به این پرسش اند که از دیدگاه جهانگردان و بازدیدکنندگان خارجی چه عواملی موجب گسترش بیماری های همه گیر در گیلان عصر قاجار بوده است؟ و پیامدهای ناشی از بیماری های فراگیر بر اوضاع انسانی و اقتصادی گیلان تا چه میزان بوده است؟ یافته‏ های تحقیق نشان می‏دهد وفور رودها، مرداب‏ها، فرهنگ خوراک و برخی عوامل طبیعی دیگر در اقلیم گیلان موجب می شد تا برخی بیماری‎های عفونی نظیر مالاریا و تب شالیزار در این ولایت بسیار بیشتر از سایر نقاط ایران باشد. علاوه بر مالاریا، برخی بیماری های اپیدمی نظیر وبا و طاعون نقشی موثر بر اقتصاد و جمعیت گیلان داشت. با توجه به گزارش های محدود و پراکنده ی جهانگردان به نظر می رسد، علاوه بر عامل جغرافیا در شیوع این بیماری ها، شیوه های زندگی مردم و بی توجهی حکومت به مساله ی بهداشت و رفاه عمومی نیز در گسترش و همه گیری این بیماری ها اثرگذار بوده است. ورشکستگی اقتصادی و اجتماعی و ناکارآمدی حکومت در حمایت از مردم در جنبش های اجتماعی گیلان نظیر مشروطیت و جنگل، چهره ی خود را آشکار ساخت. روش پژوهش در مطالعه ی حاضر با استفاده از روش تاریخی و به شیوه ی مطالعات توصیفی تحلیلی بوده است.

    کلیدواژگان: آب و هوا، بیماری، جغرافیا، سیاحان، گیلان
  • آفرین توکلی* صفحات 64-74

    اواخر قرن سیزدهم و اوایل قرن چهاردهم هجری قمری، ایران درگیر بیماری هایی همه گیر، مانند طاعون و وبا بود که بر میزان جمعیت و اقتصاد کشور اثر گذاشت. گسترش این بیماری ها، حاصل ناتوانی دولت در سازمان دهی مراکز بهداشتی و پیشگیری از این بیماری ها با قرنطینه ی مرزها بود. مرزهای جنوبی کشور یکی از مهم ترین راه های انتقال بیماری ها بود. ایران، از طریق خلیج فارس، در معرض ورود این بیماری ها قرار داشت؛ همچنین، این امکان وجود داشت که بیماری هایی که منشا آن ها ایران بود، از این آبراه، به کشورهای همسایه منتقل شود. این بیماری ها، بیشتر، از دو طریق منتقل می شدند: یکی، ازطریق کشتی های تجاری که از هند، به ویژه شهرهای کلکته و بمبیی، وارد بندرهای ایران می شدند و دیگر، مسیر دریایی کاروان های حج. در انتهای قرن سیزدهم، گشایش کانال سویز رفت وآمد کشتی های بخار را در خلیج فارس افزایش داد و باعث رونق تجارت در بندرهای جنوبی کشور و انتقال فراوان تر و راحت تر حاجیان شد. این عامل نیز، در گسترش بیماری ها در این گستره ی زمانی، نقشی مهم ایفا کرد.

    کلیدواژگان: بیماری های همه گیر، تجارت، حج، خلیج فارس، قرنطینه
  • رضا دشتی* صفحات 75-90

    مسلمانان ساختن بیمارستان را با استفاده از تجارب پزشکان سایر ملل، خصوصا ایرانیان و با الگوبرداری از بیمارستان جندی شاپور آموختند و بیمارستان های فراوانی دایر نمودند. مسلمانان ضمن ساخت انواع بیمارستان، ساختار و تشکیلاتی کارآمد مبتنی بر رییس، معاونان، مباشران، ناظران، پرستاران، خدمه و... که در بخش های مختلف و مجزای بیمارستان ها خدمت ارایه می کردند، به وجود آوردند. در بیمارستان های اسلامی، پزشکان مرد و زن با تخصص های مختلف، بدون توجه به دین و نژاد بیماران، به معالجه ی آنان می پرداختند. این تحقیق با استفاده از روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر اطلاعات کتابخانه ای درصدد پاسخ به این سوال است که ساختار و تشکیلات بیمارستان ها در تمدن اسلامی چگونه بوده است؟ نتیجه اینکه بیمارستان ها در تمدن اسلامی، ساختاری منظم و تشکیلاتی کارآمد داشته و دارای بخش های درمانی مختلفی بوده اند. همچنین ساختار و تشکیلات بیمارستان های اسلامی به مرور زمان تکامل یافته تر شده است.

    کلیدواژگان: بیمارستان، تشکیلات بیمارستان، تمدن اسلامی، ساختار بیمارستان
  • مجتبی فاضل، الهام افشاری* صفحات 91-99

    عبارت «آکادمیک موبینگ» را شاید بتوان به معنای ترور شخصیت یا آزار روانی همکاران در محیط آکادمیک تعبیر کرد. بنابر گزارش ها، افراد، به طوری شایع، می توانند در محیط های کاری مختلف، ازجمله در محیط آکادمیک، از سوی همکاران خود هدف رفتارهای منفی، مانند تهمت زدن، تحقیرکردن، سوء استفاده ی احساسی و سایر رفتارهای مشابه، قرار گیرند. وجود این گونه رفتارها در محیط آکادمیک، می تواند علاوه بر ایجاد مشکلات فردی، مانند کاهش رضایت شغلی، افزایش استرس شغلی و بروز اختلالاتی چون: افسردگی و اضطراب برای کارکنان، کلیت سازمان را نیز در رسیدن به اهداف خود با مشکلات جدی روبه رو کند. نارضایتی شغلی، موجب کاهش تلاش اعضای هییت علمی در انجام فعالیت های علمی و آموزشی می شود که صرف نظر از عواقب غیرمستقیم برای جامعه، اولین نتیجه ی مستقیم آن، کاهش کیفیت و کمیت خدمات آموزشی ارایه شده به دانشجویان خواهد بود. از آنجا که اولین قدم در برخورد ساختارمند با هر معضل اجتماعی، ازجمله پدیده ی مذکور، ایجاد شناخت از ماهیت و ویژگی های آن ناهنجاری است، در این مقاله، به معرفی پدیده ی آکادمیک موبینگ و ویژگی های آن پرداخته و درباره ی راهکارهای موجود در پیشگیری و برخورد با آن بحث خواهد شد.

    کلیدواژگان: اخلاق، آکادمیک، دانشگاهی، موبینگ
  • فرهاد رشنوپور*، نصرالله پورمحمدی املشی صفحات 100-115

    جندی شاپور در عهد شاپور ساسانی برای اسکان اسرای رومی بنا شد و مدرسه ای علمی خصوصا در زمینه ی پزشکی در آن پدید آمد. هویت شهری و علمی جندی شاپور با سه مفهوم دانش پزشکی، زبان سریانی و مسیحیان نسطوری پیوند خورده است. در این پژوهش، نحوه ی استقرار سریانی نسطوریان در جندی شاپور و همچنین جایگاه ممتاز این پزشکان در شکوفایی تمدن اسلامی، واکاوی و بازشناسی شده است؛ از این رو، موضوع پژوهش، به روش توصیفی تحلیلی و با اتکا به منابع کتابخانه ای تبیین و برجسته شده است. بعد از ظهور اسلام و فتح ایران، نخبگان پزشکی سریانی نسطوری جندی شاپور، به خصوص خاندان های بختیشوع و ماسویه و ماسرجویه، سنت های پزشکی ملل مختلف را تلفیق و سنت ترجمه ی متون پزشکی از یونانی به زبان های دیگر را در بیمارستان جندی شاپور حفظ کردند. با به خدمت گرفته شدن افراد برجسته ی این دودمان ها در دستگاه خلافت عباسی بغداد، سرمایه های انسانی، دستاوردهای دانشگاهی و بالینی و نتایج قرن ها تجربه ی مرکز طبی بیمارستان جندی شاپور در تالیف و ترجمه ی متون پزشکی، به وسیله ی ایشان به تمدن اسلامی انتقال داده شد.

    کلیدواژگان: بختیشوع، پزشکی، جندی شاپور، سریانی، ماسرجویه، ماسویه، نسطوری
  • علیرضا مشیراحمدی، عبدالرضا جوان جعفری بجنوردی*، سید آریا حجازی، حسام قپانچی صفحات 116-130

    احتمال بروز خطا و ایجاد آسیب در فعالیت های پزشکی وجود دارد؛ موضوعی که می تواند زمینه ساز طرح شکایت از پزشک شود. پس از مفتوح شدن چنین پرونده هایی، با توجه به جنبه ی تخصصی این امور، لازم است تا برای اخذ نظر کارشناسی اقدام گردد. سازمان پزشکی قانونی، یکی از مراجعی است که در این زمینه، نقشی اساسی دارد؛ بنابراین، اطلاع از معیارهایی که از نظر کارشناسان این سازمان، در محکومیت کادر درمانی حایز اهمیت تلقی می شود، علاوه بر آگاهی بخشی به پزشکان، می تواند در کاهش میزان تقصیرات شغلی این رشته نیز، تاثیری بسزا داشته باشد. مطالعه ی پیش رو، به لحاظ هدف، کاربردی، از نظر شیوه ی تجزیه و تحلیل، توصیفی تحلیلی و به لحاظ جمع آوری داده ها، اسنادی و کتابخانه ای است. تلاش پزشکان، این است که با تشخیص صحیح بیماری و انتخاب فرایندی مناسب و علمی، به درمان بیماران بپردارند و ضمن کاستن از آلام و دردها، سلامتی را به آنان بازگردانند؛ اما همیشه، نمی توان به چنین هدفی نایل شد؛ چه بسا پزشک در هر یک از مراحل تشخیص، انتخاب درمان و انجام آن، مرتکب اشتباه شود؛ لذا، اگرچه از هیچ پزشکی انتظار نمی رود که نتیجه ای خاص را برای بیمار تضمین کند و الزاما، به درمان قطعی بیماری نایل آید، از ایشان این توقع وجود دارد که در مداوای بیماران، مطابق استاندارد های متعارف رفتار کنند و در این زمینه، مرتکب بی احتیاطی و بی مبالاتی نشوند. با دقت در استدلال های منعکس در پرونده های قصور پزشکی، می توان شاخص های موثر محکومیت پزشکان را در دو دسته ی اقدامات پیشا و پسادرمانی طبقه بندی کرد. شاخص پیشادرمانی شامل مجموعه اشتباهاتی است که مرتبط با تشخیص بیماری یا انتخاب نوع درمان است.

    کلیدواژگان: پزشکی قانونی، پیشادرمان، تقصیر پزشکی، مسئولیت پزشکی، موازین علمی
  • حمید خواجه وندی*، عباس عبادی، اکبر آقایانی چاوشی، مرتضی خاقانی زاده صفحات 131-141

    شجاعت اخلاقی، توانایی غلبه بر ترس و انجام عمل درست بر اساس اعتقادات اخلاقی، علی رغم وجود خطرات بالقوه، است. پرستاران، به عنوان عاملان اخلاقی، برای مدیریت صحیح معضلات اخلاقی و تعهد حرفه ای به بیماران، نیازمند شجاعت اخلاقی اند؛ لذا، مطالعه ی پیش رو، با هدف بررسی شجاعت اخلاقی پرستاران و عوامل پیشگویی کننده ی آن به انجام رسید. در این مطالعه ی مقطعی توصیفی که در سال 1398 صورت گرفت، جامعه ی پژوهش، همه ی پرستاران شاغل در بیمارستان بقیه الله (عج) بود. بعد از توضیح اهداف و اخذ رضایت شرکت در پژوهش، 220 نفر از پرستاران، به صورت نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه ی شجاعت اخلاقی صدوقی اصل بود. بعد از توزیع پرسش نامه، 187 نمونه، پرسش نامه را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها، از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که میانگین نمره ی شجاعت اخلاقی پرستاران، برابر با 37/413، با انحراف معیار 70/46 بود. 5/30 درصد نمونه ها شجاعت اخلاقی متوسط داشتند و 5/69درصد از شجاعت اخلاقی بالا برخوردار بودند. نتایج آزمون تی مستقل و آنوا نشان داد که بین متغیر وضعیت استخدامی با شجاعت اخلاقی پرستاران، رابطه ی آماری معنی داری وجود دارد. با توجه به نتایج این مطالعه و چالش های اخلاقی بسیاری که در حرفه ی پرستاری وجود دارد، توجه هرچه بیشتر به مقوله ی شجاعت اخلاقی و عوامل مرتبط با آن و ارایه ی راهکارهایی برای بهبود آن، باید در راس توجه سازمان بهداشتی و مدیران پرستاری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، پرستاری، شجاعت اخلاقی
  • فرهاد خرمائی، معصومه ذبیحی* صفحات 142-154

    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه ی بین حساسیت پردازش حسی و خودتنظیمی شناختی هیجانی با واسطه گری منش های اخلاقی در میان دانشجویان بود. شرکت کنندگان پژوهش 293 دانشجوی رشته ها و مقاطع مختلف دانشگاه شیراز (علوم پزشکی و وزارت علوم) که در سال تحصیلی 1397 - 1398 مشغول به تحصیل بودند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از سه مقیاس حساسیت بالای شخصی (پردازش حسی) HSPS، منش های اخلاقی و مقیاس تنظیم شناختی هیجان (CERQ-P) و برای ارزیابی مدل پیشنهادی پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم افزار AMOS استفاده شد؛ روابط واسطه ای نیز با استفاده از روش بوت استراپ آزموده شدند. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد حساسیت زیبایی شناختی به طور مستقیم (01/0p<، 67/0=β) و همچنین با واسطه گری منش های اخلاقی مثبت (01/0p<، 26/0=β)، خودتنظیمی شناختی هیجانی مثبت را پیش بینی می کند؛ به سخن دیگر، افرادی که تفاوت های ظریف محیط را بهتر تشخیص می دهند، برای تغییر مقدار و نوع تجربه های هیجانی تلاش می کنند و در این امر موفق ترند. از طرفی، سهولت تحریک به طور مستقیم و مثبت (01/0p<، 33/0=β) و همچنین با واسطه گری منش های اخلاقی منفی (01/0p<، 12/0=β) می تواند خودتنظیمی شناختی هیجانی منفی را پیش بینی کند؛ در واقع افرادی که آستانه ی حسی پایینی دارند، کمتر می توانند با وضعیت تنش زا و اتفاقات ناگوار کنار بیایند و از راهبردهای هیجانی ناسازگارانه استفاده می کنند. در نهایت منش های اخلاقی مثبت، به طور مستقیم، خودتنظیمی شناختی هیجانی مثبت (01/0p<، 30/0=β) و منش های اخلاقی منفی، به طور مستقیم، خودتنظیمی شناختی هیجانی منفی (01/0p<، 38/0=β) را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: حساسیت پردازش حسی، خودتنظیمی شناختی هیجانی، منش های اخلاقی
  • فاطمه جعفری نعل اشکنانی، زینب عیدیوندی، مرضیه شفیعی، الهام مراغی، مهرناز مرادی کل بلند* صفحات 155-167

    رعایت اخلاق حرفه ای جز ماهیت ذاتی پرستاری است. رعایت موازین اخلاقی توسط پرستاران عاملی موثر در بهتر شدن عملکرد ارایه مراقبت از بیمار خواهد بود. این مطالعه با هدف تعیین عوامل تسهیل کننده و بازدارنده رعایت اخلاق حرفه ای از دیدگاه پرستاران انجام گردید. این مطالعه توصیفی مقطعی با مشارکت  367 پرستارشاغل در بیمارستانهای شهر مسجدسلیمان انجام گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه عوامل تسهیل کننده و بازدارنده رعایت اخلاق طراحی و روایی و پایایی شده توسط دهقانی بود. آنالیز داده ها با استفاده از spss22 انجام شد. ازدیدگاه پرستاران عوامل تسهیل کننده رعایت اخلاق در بعد مدیریتی نیروی پرسنلی کافی متناسب با تعداد بیماران (6/64%)، در بعد فردی وجود ارتباط مناسب بین فردی بین همکاران و سایر تیم درمان (3/60%) و در بعد بیماران رفتار مناسب بیماران با کارکنان پرستاری (1/59%) و مهمترین عوامل بازدارنده رعایت اخلاق در بعد مدیریتی عدم توجه به توانایی و مهارت پرسنل در حین تقسیم کار (2/71%)، در بعد محیطی شلوغ بودن و پر کار بودن بخش (6/69%) و در بعد فردی و مراقبتی کمبود وقت (4/66%) عنوان گردید. در این پژوهش بر اساس دیدگاه پرستاران مهم ترین عوامل تسهیل کننده و بازدارنده رعایت معیارهای اخلاق حرفه ای شناسایی گردید. با توجه به ضرورت اخلاق حرفه ای در عملکرد پرستاری، مدیران می توانند با بررسی های دوره ای در زمینه رعایت اخلاق حرفه ای از دیدگاه پرستاران و بیماران، وضع موجود رعایت اخلاق حرفه ای را بررسی کنند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، عوامل بازدارنده، عوامل تسهیل کننده، اخلاق پرستاری
  • خدیجه نصیریانی*، سیده الهام فضل جو، عارفه دهقانی تفتی، یدالله موبری صفحات 168-179

    حساسیت اخلاقی، به عنوان اولین گام در فرایند تصمیم گیری اخلاقی، قبل از اینکه فرد بتواند قضاوت اخلاقی و به دنبال آن، تصمیم گیری مناسب داشته باشد، ضروری است. برای ارتقای حساسیت اخلاقی پرستاران، آموزش مفاهیم اخلاقی و به کارگیری شیوه ی مناسب برای آموزش هنوز محل بحث است؛ لذا، مطالعه ی حاضر، با هدف تعیین تاثیر آموزش مجازی اصول اخلاقی به شیوه ی روایتگری، بر حساسیت اخلاقی پرستاران مراقبت های ویژه انجام شد. در این مطالعه ی نیمه تجربی ،60 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه، در دو گروه مداخله و کنترل در دو بیمارستان مورد بررسی قرار گرفتند. برای گروه مداخله، برنامه ی آموزشی اصول اخلاقی به شیوه ی روایتگری و از طریق فضای مجازی اجرا شد. پرستاران پرسش نامه ی حساسیت اخلاقی لاتزن را در سه نوبت (قبل، بلافاصله و دو ماه بعد) تکمیل کردند. اطلاعات با نرم افزار SPSS ، نسخه ی 20، تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد نمره ی حساسیت اخلاقی پرستاران گروه آزمون، قبل از مطالعه (9.24±61.53) و گروه کنترل (7.76± 60.60) بود که تفاوتی معنی دار نداشت (p>0.05)؛ اما بعد از مداخله در پس آزمون اول، گروه آزمون (6.05±77.50) و گروه کنترل (8.07± 60.83) بود که تفاوتی معنی دار را نشان داد (p<0.05)؛ همچنین، در پس آزمون دوم، بین گروه آزمون و کنترل، تفاوتی معنی دار دیده شد (p<0.05). آزمون آماری اندازه های تکراری بین نمرات حساسیت اخلاقی در گروه آزمون تفاوتی معنی دار نشان داد؛ اما در گروه کنترل، تفاوت معنی دار مشاهده نشد. بر اساس یافته ها، حساسیت اخلاقی پرستاران دو گروه، در ابتدای مطالعه، متوسط بود؛ اما بعد از مداخله، گروه آزمون بهبودی شایسته ی توجه یافت؛ اما گروه کنترل، کماکان، متوسط بود؛ بنابراین، لازم است پرستاران به ثبت و اشتراک گذاری چالش های اخلاقی که با آن مواجه می شوند، تشویق گردند تا بدین ترتیب، ضمن ارتقای عملکرد اخلاقی خود، از روایت های آن ها برای آموزش سایر پرستاران و دانشجویان پرستاری استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، اصول اخلاقی، پرستار، حساسیت اخلاقی، روایتگری
  • عباس میرشکاری*، افروز صمدی صفحات 180-198

    در وهله ی نخست تعریفی که از آزار جنسی به ذهن متبادر می شود، رفتاری توام با قهر و غلبه است؛ اما آیا آزار جنسی تنها به این نوع از رفتار منحصر می شود؟ به نظر می رسد آزار جنسی را باید شامل طیفی گسترده از رفتارها بدانیم: طیفی که در یک سر آن تجاوز به عنف (بند ت ماده ی 224 قانون مجازات اسلامی) و در سر دیگر آن، استفاده از واژگان توهین آمیز (ماده ی 619 بخش تعزیرات) و توام با مضمون جنسی قرار دارد؛ رفتار ها یا گفتارهایی که در آن ها، شخص به سبب جنسیتش، مورد آزار قرار می گیرد. این تعبیر، با روح حقوق مسئولیت مدنی و هدف آن که حمایت از حقوق زیان دیدگان است، سازگارتر است؛ به علاوه، نظام حقوقی ما را با حرکت سایر نظام های حقوقی نیز هماهنگ تر می کند. همچنین، هرچند آزار جنسی اغلب با نارضایتی بزه دیده و با قهر و غلبه صورت می پذیرد، گاه علی رغم اعلام رضایت شخص، چون رضایت به دلیل اکراه، غرور یا اضطرار معیوب بوده، در حکم عدم رضایت در نظر گرفته می شود. شخص بر اثر آزار جنسی، متحمل زیان های مادی و معنوی می شود که بنا بر اصل لاضرر باید جبران گردد. ​در خصوص زیان مادی در نظام حقوقی ما، افزون بر دیه، دو ابزار دیگر یعنی ارش البکاره در صورت ازبین رفتن بکارت و مهرالمثل به عنوان عوض تمتع مرد وجود دارد. زیان معنوی نیز به موجب مواد 1 و 9 قانون مسئولیت مدنی و نیز، ​ماده ی 14 قانون آیین دادرسی کیفری، مطالبه کردنی خواهد بود. از آن جایی که شناخت بعد حقوقی این موضوع می تواند تا حد زیادی به پاسداشت اخلاق در این عرصه نیز منجر شود، در این مقاله افزون بر تعریف آزار جنسی، زیان های ناشی از آن و شیوه های جبران خسارت نیز در حقوق ایران بررسی می شود.

    کلیدواژگان: آزار جنسی، تجاوز به عنف، زیان بدنی، زیان مادی، زیان معنوی
  • مهری دوستی ایرانی، بتول علیدوست، لیلا رفیعی وردنجانی، زهرا طیبی، کبری نوریان* صفحات 199-214

    بستری شدن در بخش های مراقبت ویژه تجربه ای بسیار استرس زا برای بیمار و خانواده ی آنان است و جدا کردن آن ها از یکدیگر هم چندان به تایید نرسیده است. در حال حاضر ملاقات در ICU به صورت محدود اجرا می شود و چالش هایی را ایجاد می کند؛ لذا در این مطالعه ی توصیفی اکتشافی به تبیین راهکارهای رفع چالش های ملاقات پرداخته شد. این مطالعه، کیفی از نوع توصیفی اکتشافی است که از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با 35 مشارکت کننده در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد شامل)شش بیمار، نه همراه بیمار و بیست پرستار(در سال 1396 انجام شد. انجام مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع اطلاعات ادامه یافت؛ سپس تجزیه و تحلیل اطلاعات با رویکرد تحلیل تماتیک استقرایی انجام شد. راهکارهای رفع چالش ملاقات از دیدگاه مشارکت کنندگان در دو ساب تم «کاهش نیاز به ملاقات» (از طریق آموزش قوانین، ارتقای محیط و تعامل با خانواده) و «تعدیل ملاقات» (از طریق ارتقای ملاقات پشت شیشه، استفاده از مانیتور دایم و ملاقات منعطف) طبقه بندی شد. ملاقات در ICU بیمارستان های آموزشی شهرکرد، مانند سایر نقاط کشور به صورت محدود اجرا می شود. بااین حال امید است با عملیاتی کردن راهکارهای استخراج شده در بخش های مراقبت ویژه بسیاری مسایل مرتبط با ملاقات حل شود و تجربه ی تعارض در بیماران، همراهان و پرسنل از بین برود.

    کلیدواژگان: بخش مراقبت ویژه، مطالعه ی توصیفی اکتشافی، ملاقات
  • سلیمان حیدری* صفحات 215-227

    در تاریخ ایران بعد از اسلام، خاندان برمکی یکی از خاندان های مهم در زمینه سازی برای انتقال میراث علمی عصر باستان، ازجمله دانش پزشکی، به دوره ی اسلامی است. این خاندان، از ابتدای عصر عباسیان، در ساختار نظام سیاسی نفوذ کرد و پس از کسب قدرت سیاسی اقتصادی و حمایت از مترجمان و مولفان آثار طبی، زمینه ی انتقال بخشی بزرگ از میراث طبی عصر باستان به دوره ی اسلامی را فراهم کرد. مساله ی اصلی پژوهش پیش روی، بررسی نقش خاندان برمکی در زمینه سازی برای انتقال میراث طبی از ابتدای قدرت گیری این خاندان تا قتل جعفر برمکی است. بنابر یافته های پژوهش علاقه مندی خاندان برمکی به میراث طبی عصر باستان، همراهی خلفای عباسی و حمایت مادی خلفا و برامکه از مترجمان و نویسندگان آثار طبی، نقشی مهم در انتقال میراث طبی عصر باستان به دوره ی اسلامی داشته است.

    کلیدواژگان: انتقال طب، برمکیان، خلفای عباسی، طب بقراطی، طب هندی
  • عارفه مرزوقی، حسین محمودیان* صفحات 228-239

    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان مهارت و رفتارهای «اخلاق سایبری» دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه‌ی آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز، متشکل از سه رشته‌ی پزشکی و دندان‌پزشکی و کارشناسی پرستاری و مامایی که در سال تحصیلی 1395-1396 مشغول به تحصیل بوده‌اند، تشکیل داد. روش نمونه‌گیری تصادفی ساده بود که براساس آن، دویست نفر از دانشجویان به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. داده‌های پژوهش با استفاده از نرم‌افزار SPSS و با به‌کارگیری آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شد. نتایج نشان داد میزان مهارت و رفتارهای اخلاقی سایبری دانشجویان از سطح قابل‌قبول پایین‌تر است؛ همچنین تفاوت بین دانشجویان براساس ویژگی‌های جمعیت‌شناختی مانند جنسیت و رشته و مقطع تحصیلی، در زمینه‌ی برخورداری آنان از مهارت‌ها و رفتارهای اخلاقی سایبری معنادار نیست.

    کلیدواژگان: دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی، رفتار اخلاق سایبری، شهروند سایبری، مهارت سایبری
  • فاطمه مکی زاده*، آرزو دهقان، اسماعیل مصطفوی صفحات 240-252

    پژوهش حاضر در نظر دارد رابطه‌ی نفوذ اجتماعی، بهره‌وری و کارایی پژوهشگران حوزه‌ی اخلاق پزشکی و همچنین، تحلیل و ترسیم شبکه‌های ‏اجتماعی نویسندگان این حوزه را بررسی کند. این پژوهش، با استفاده از روش‌های رایج در مطالعات علم‏سنجی و با شیوه‌ی هم‌نویسندگی و تحلیل شبکه انجام شده است. جامعه‌ی آماری پژوهش را همه‌ی مقاله‌های چاپ‏شده در مجله‌های حوزه‌ی اخلاق پزشکی تشکیل می‌دهند که در بازه‌ی زمانی 1978تا2017، در پایگاه‏Web of Science‏ ‏نمایه شده‌اند؛ به‌طور کلی، تعداد 14231 مقاله و 20845 پژوهشگر، بررسی شده‌اند. در تجزیه و تحلیل ‏داده‌ها از نرم‌افزارهای  SPSSو UciNet ‏استفاده شد. بررسی رابطه‌ی شاخص‌های نفوذ اجتماعی (مرکزیت رتبه، بینابینی و نزدیکی) و کارایی (تعداد استناد) نشان داد بین کارایی و مرکزیت، درجه‌ی هم‌بستگی مثبت وجود دارد؛ اما کارایی مرکزیت نزدیکی و بینابینی، هم‌بستگی منفی دارند؛ همچنین، بین شاخص‌های نفوذ اجتماعی و بهره‌وری، هم‌بستگی مثبت و معناداری دیده شد. نتایج نشان داد پژوهشگرانی که از نظر بهره‌وری و کارایی، وضعیتی مطلوب دارند، از نفوذ اجتماعی بالایی برخوردارند؛ همچنین، پژوهشگرانی که دارای مرکزیت درجه‌ی بالایی هستند، از نظر بهره‌وری و کارایی، در وضعیتی خوب قرار گرفته‌اند.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، بهره وری، کارایی، نفوذ اجتماعی
  • فرشید شمسایی، مرضیه جهانی صیاد نویری، ناصر محمدقلی مزرجی، شیرین رنجبر، مهدی خزائی، زهرا مقصودی* صفحات 253-262

    تجربه‌ای نامطلوب، تحت عنوان «دیسترس اخلاقی»، از مسایل عمده‌ای است که پرستاران هنگام تصمیم‌گیری اخلاقی با آن روبه‌رو هستند. بعد معنوی، از ابعاد اثرگذار بر دیسترس اخلاقی آنان است؛ لذا این مطالعه، با هدف تعیین ارتباط سلامت معنوی با دیسترس اخلاقی پرستاران شاغل در بخش اورژانس انجام گرفت. در این مطالعه‌ی توصیفی‌تحلیلی،140 پرستار شاغل در اورژانس مراکز آموزشی‌درمانی شهر همدان، به‌صورت سرشماری، شرکت داشتند. داده‌ها، ازطریق پرسش‌نامه‌ای سه‌قسمتی، شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسش‌نامه‌ی سلامت معنوی پولوتزین و الیسون و پرسش‌نامه‌ی دیسترس اخلاقی کورلی جمع‌آوری شد. داده‌ها، پس از جمع‌آوری، با آزمون کای دو و ضریب هم‌بستگی پیرسون و ازطریق نرم‌افزار SPSS، نسخه‌ی 16، تجزیه و تحلیل شدند. میانگین سنی شرکت‌کنندگان 31/7 ±9/31 سال بود. نمره‌ی سلامت معنوی و دیسترس اخلاقی اکثر پرستاران، در حد متوسط بود. بین سلامت معنوی، با شدت دیسترس اخلاقی پرستاران، هم‌بستگی منفی و معنی‌دار مشاهده شد (200/0- =r ، 05/0 =p)؛ بدین معنی که هرچه نمره‌ی سلامت معنوی پرستاران بالاتر بود، دیسترس اخلاقی آن‌ها شدتی کمتر داشت. نتایج نشان می‌دهد سلامت معنوی، پارامتری موثر در کاهش دیسترس اخلاقی در پرستاران است؛ بنابراین، پیشنهاد می‌شود در ارتقای سلامت پرستاران به بعد معنوی نیز، توجه شود.

    کلیدواژگان: پرستار، دیسترس اخلاقی، سلامت معنوی
  • مرجان قندی*، رضا دهنویه، رضا گودرزی، مصطفی الماسی دوغایی، ملاحت اکبرفهیمی صفحات 263-272

    دمانس به دلیل هزینه‌های هنگفت درمانی، شیوع بالا در سالمندان، پیامد‌های شدید و تحمیل فشارهای جسمی و روانی ناشی از شدت بیماری به خانواده‌های بیماران، در ردیف مشکلات مهم بهداشتی قرار دارد و برای کمک به بیمار و کاهش بار مراقبت از بیماران، از فناوری‌های بسیاری استفاده ‌می‌شود که مهم‌ترین آن، کاردرمانی است. این مطالعه از نوع کاربردی است و با هدف بررسی جنبه‌های اخلاقی و قانونی فناوری کاردرمانی در سالمندان مبتلا به دمانس، با استفاده از روش کیفی انجام شده است. جامعه‌ی مورد پژوهش، دوازده نفر از متخصصان و دست‌‌اندرکاران حوزه‌ی دمانس و خدمات سالمندی کشور هستند و ابزار گردآوری داده‌ها مصاحبه بوده است. نتایج این پژوهش نشان ‌می‌دهد که منفعت داشتن و مضر نبودن، حفظ استقلال و موافقت آگاهانه، حفظ کرامت و احترام به فرد، نگرانی برابری و عدالت در دسترسی به خدمت، پشتوانه‌ی قانونی برای استفاده از فناوری، ضرورت اصل اختیار و رعایت حفظ اسرار بیمار و بسترسازی مناسب بهره‌برداری از فناوری، هفت چالش اصلی فناوری کاردرمانی از منظر اخلاقی و قانونی در کشور است. بر اساس نتایج حاصل، فقدان پوشش بیمه‌ای فناوری کاردرمانی و دسترسی‌نداشتن سالمندان به این خدمت، از موانع مهم استفاده‌نکردن ازآن به حساب ‌می‌آید که وزارت بهداشت باید، مقدمات پیاده‌سازی آن را در اقصا نقاط کشور فراهم کرده و در بسته‌ی خدمت سالمندان کشور قرار دهد.

    کلیدواژگان: ارزیابی فناوری سلامت، دمانس، کاردرمانی
  • مریم دارابی*، محمدرحیم ربانی زاده صفحات 273-288

    پزشکان خاندان بختیشوع، ابتدا، با هدف طبابت وارد دربار عباسی شدند؛ اما اندکی بعد، در سایه‌ی دانش پزشکی و تبحر خود، قدرت و ثروتی زیاد به دست آوردند و درگیر مناسبات قدرت در دربار شدند. آنان توانستند جایگاه و موقعیتی والا در دربار عباسی کسب کنند؛ اما پیوسته جایگاهی متزلزل داشتند و گاه، در اوج قدرت و گاه، در حضیض ذلت بودند؛ بنابراین، پژوهش حاضر به روش تاریخی و با رویکردی توصیفی‌تحلیلی، در پی پاسخ به این پرسش است که چه عواملی بر مناسبات پزشکان خاندان بختیشوع با دستگاه خلافت عباسی موثر بوده است. مدعای پژوهش این است که نیاز خلفا به درمان، زمینه‌ی ورود پزشکان خاندان بختیشوع را به دستگاه خلافت فراهم کرد و به حضور آنان در دربار قوت بخشید. عواملی مانند موفقیت این پزشکان در طبابت، قدرت خلفا در حمایت از آنان و تهدید درباریان دیگر، جایگاه این پزشکان را دچار نوسان می‌کرد. یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که پزشکان، با بهره‌مندی از دانش پزشکی، چنان در خلفا اثر داشتند که به‌عنوان یکی از بازیگران اصلی عرصه‌ی سیاست مطرح می‌شدند؛ به‌گونه‌ای‌که در عزل و نصب خلفا، مسمومیت و قتل آنان نقشی بسزا داشتند و می‌توانستند با فروگذاشتن مداوای آنان، زمینه را برای به ‌قدرت‌ رسیدن فرد مطبوع خود فراهم کنند؛ همچنین، با تنزل جایگاه، زندانی و گاه، تبعید می‌شدند و یا حتی به قتل می‌رسیدند.

    کلیدواژگان: پزشکان خاندان بختیشوع، خلافت عباسی، دانش پزشکی، نفوذ پزشکان
  • سید عبدالرحیم حسینی، داود زارعیان* صفحات 289-305

    شاید مناسب‌ترین ترجمه‌ی ارایه‌شده از اتانازی «قتل ترحم‌آمیز» یا «قتل دلسوزانه» باشد. قتل ترحم‌آمیز با توجه به وجود عناصر محقق جرم، مباشرت در قتل عمد است و رضایت بیمار، تاثیری در ماهیت عمل مجرمانه و مسئولیت کیفری سلب‌کننده‌ی حیات ندارد. یکی ازمسایل مرتبط با قتل ترحم‌آمیز، بررسی حکم ترک فعل از سوی کسی است که تعهد و وظیفه‌ی مراقبت از شخص و نجات او را دارد که با نوع ایجابی قتل ترحم‌آمیز مرتبط است و میان صورت‌ها و شرایط مختلف آن باید تفاوت قایل شد. اطلاق ادله‌ی اولیه‌ی احکام، دلالت بر آن دارد که تکالیف اعم از حرجی و غیرحرجی لازم الاتیان است؛ اما با توجه به قواعد ناظر به نفی عسر و حرج، التزام به همین احکام در موارد و مصادیق حرجی فی‌الجمله منتفی است. مفاد این قواعد شامل تکالیف الزامی در جهت ترک نیز می‌شود. بااین‌حال، به عقیده‌ی فقها، توسعه‌ی کلی ندارد. قتل ترحم‌آمیز با بعضی از فروع فقهی که تحت شرایطی بر جواز خودکشی دلالت دارند تنظیر گردیده و قاعده‌ی تسلیط و احسان را گمان برده‌اند به ضم قواعد نفی عسر و حرج، به اثبات فرضیه‌ی جواز این نوع قتل کمک می‌کنند، حال آنکه چنین نیست. در نسبت‌سنجی قواعد عسر و حرج با قاعده‌ی لاضرر و این دو با ادله‌ی حرمت، قتل عمد اثبات می‌گردد که قواعد مذکور، توان حکومت بر ادله‌ی اولیه‌ی حرمت سلب نفس محترمه را ندارند؛ بنابراین قتل ترحم‌آمیز به‌هیچ‌وجه مورد ترخیص نیست.

    کلیدواژگان: سلب حیات، عسر و حرج، قتل ترحم آمیز
  • سید احمد حبیب نژاد*، وحید موذن صفحات 306-318

    در دهه‌های اخیر، مفاهیم سبک زندگی سلامت‌محور و انتخاب‌گری بهداشتی، از سوی سیاست‌گذاران نظام سلامت، در کانون توجه ویژه قرار گرفته است. در این خصوص، همزمان با ارایه ی دلایل اقتصادی، روانی و اخلاقی، در توجیه خودمختاری شهروندان در انتخاب‌های بهداشتی‌شان، استدلال‌هایی عدیده نیز، بر پایه‌ی مفهوم اجتماعی سلامت، از سوی طرفداران لزوم تحدید این حق توسط دولت‌ها صورت گرفته است. این گروه معتقدند انتخاب‌های بهداشتی فرد، علاوه بر تبعات فردی، پیامدهایی جمعی نیز، به همراه دارد. از سوی دیگر، تعاریف ارایه‌شده از مفهوم آزادی، در کنار عامل اثرپذیری انتخاب‌های بهداشتی فرد از دولت و اجتماع، دیگر مقولاتی هستند که بر سیاست‌گذاری دولت‌ها در این حوزه اثرگذارند. در مقاله‌ی حاضر، در پی آن برآمده‌ایم تا با تامل بر مفهوم آزادی، از هر دو جنبه‌ی فرایندی و فرصت‌آفرینی، استدلال کنیم خوانش مطلوب آزادی در نظام سلامت، آزادی مسئولیت‌محور است که در آن، با وجود اعمال حدود بر آزادی افراد توسط دولت، فرد همچنان استقلال خود را حفظ می‌کند. مطابق یافته‌های این مطالعه، در فقدان تحقق پیش‌شرط‌های لازم توسط دولت و جامعه، صرف آزادی و برابری افراد در انتخاب‌گری بهداشتی خویش، بی‌معنا خواهد بود. در این زمینه، نقش ویژه‌ی دولت آن است که با ایجاد توازن میان حقوق افراد و مصالح جامعه و همچنین، پرورش شهروندان آگاه و مسئولیت‌پذیر برای حفاظت از خود و اطرافیانشان، جامعه‌ای را سامان بخشد که شرایط محوشدن یا بلااستفاده‌ماندن حق بر آزادی‌ها را تولید نکند.

    کلیدواژگان: اخلاق، انتخاب گری بهداشتی، برابری در فرصت ها، حق بر آزادی، سبک زندگی سلامت محور
  • فروغ بندانی پور، عصمت نوحی* صفحات 319-328

    ضرورت حاکم‌شدن اخلاق در محیط‌های کاری امری دلخواه و پسندیده است که مورد وفاق همگانی است. عملکرد اخلاقی مبتنی بر معیارهایی اخلاقی است که از کارکنان انتظار می‌رود مطابق با آن‌ها رفتار کنند. هدف مطالعه‌ی حاضر، تعیین ارتباط نیازهای آموزشی اخلاقی با کارآمدی اخلاقی در بهورزان شاغل منطقه‌ی سیستان بود. تحقیق حاضر از نوع توصیفی‌همبستگی است. 377 نفر از بهورزان مناطق روستایی سیستان به روش خوشه‌ای چندمرحله‌ای وارد مطالعه شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، پرسش‌نامه‌ی روا و پایا بود که با استفاده از نرم‌افزار21 SPSS با روش آماری توصیفی‌همبستگی، آزمون من ویتنی یو، کروسکال والیس و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد میانگین نمره‌ی نیاز آموزش اخلاقی بهورزان با توجه به سقف نمره در سطح نسبتا بالا و کارآمدی اخلاقی بهورزان در سطح پایین بوده است؛ همچنین بین نمره‌ی نیاز آموزشی با کارآمدی اخلاقی بهورزان، رابطه‌ا‌ی معکوس و معنی‌دار وجود داشته است (05/0>P). بر اساس نتایج، بین نمره‌ی نیاز آموزشی با کارآمدی اخلاقی بهورزان رابطه‌‌ای معکوس و معنی‌دار وجود داشته است؛ به‌طوری‌که بهورزانی که اطلاعاتی غنی‌تر داشتند، نیاز آموزشی کمتر و کارآمدی اخلاقی بیشتری داشتند؛ لذا به منظور افزایش کارآمدی اخلاقی بهورزان، برگزاری برنامه‌هایی آموزشی مبتنی بر نیاز در این حوزه برای بهورزان که در خط اول تعامل با مردم و مراجعان خدمات بهداشتی هستند، پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: بهورزان، سیستان و بلوچستان، کارآمدی اخلاقی، نیازهای آموزشی اخلاقی
  • علی حسن رحمانی*، مینا رنجگران آلانق، فرخنده جمشیدی صفحات 329-342

    افزایش رضایتمندی بیمار، سبب افزایش پیروی او از درمان‌های تجویزشده و بهبود سلامتی‌اش می‌شود. هدف از مطالعه‌ی حاضر، تعیین میزان رضایتمندی بیماران از پرستارهای بخش جراحی بیمارستان‌های «امام» و «رازی» و «گلستان» اهواز، در سال 1397، است. این پژوهش، مطالعه‌ای توصیفی‌تحلیلی و از نوع مقطعی است که روی بیماران بالای هجده سال و دارای سابقه‌ی حداقل سه روز بستری انجام شد. اطلاعات مورد نظر، ازجمله سن، جنس، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، نوع بیماری، مدت‌زمان بستری، تعداد دفعات بستری در بیمارستان و وضعیت سلامتی، ازطریق فرم مشخصات دموگرافیک جمع‌آوری شد. میزان رضایتمندی بیماران از پرستاران، به‌ وسیله‌ی پرسش‌نامه‌ی رضایتمندی از خدمات پرستاری به دست آمد و ارتباط آن با متغیرهای فوق، با آزمون‌های آماری کای اسکویر، آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه، آنالیز کروسکال-والیس، آزمون من-ویتنی و ضریب هم‌بستگی اسپیرمن و به ‌وسیله‌ی نرم‌افزار SPSS سنجیده شد. میزان رضایت بیماران در بیمارستان‌های رازی، گلستان و امام، به‌ترتیب، برابر 09/12±25/78، 24/11±30/68 و 42/17±09/58 بود. بیشترین میزان رضایتمندی بیماران، مربوط به بیمارستان رازی بود (05/0>P-value). با افزایش سن، داشتن سابقه‌ی بستری و افزایش مدت‌زمان آن، امتیاز رضایتمندی بیماران، به‌طوری معنی‌دار کاهش یافت (05/0>P-value)؛ اما بین میزان رضایت بیماران به تفکیک وضعیت تاهل و محل سکونت و سطح تحصیلات، تفاوتی معنی‌دار مشاهده نشد (05/0<P-value). پیشنهاد می‌شود راهکار‌هایی موثر برای افزایش رضایتمندی بیماران، ازطریق مراقبت و توجه بیشتر، درخصوص افراد حساس‌تر و همچنین، آگاهی‌رسانی بیشتر در سطح جامعه درباره‌ی وظایف بیماران و پرستاران و کادر درمانی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بخش جراحی، پرستار، رضایت بیماران
  • محمود متوسل آرانی، مجتبی پارسا، سید حسام الدین سیدین، نیکزاد عیسی زاده، عبدالرحمان رستمیان، محسن پرویز، حسین درگاهی* صفحات 343-377

    فرهنگ سازمانی ارزش‌های غالب و مجموعه‌ای از ویژگی‌های کلیدی حاکم بر سازمان است. توجه به اهمیت فرهنگ سازمانی موجب افزایش بهره‌وری و رضایت شغلی کارکنان می‌شود. هدف از این مطالعه، شناسایی و احصا و طبقه‌بندی مولفه‌های فرهنگ سازمانی بر اساس ارزش‌های ایرانی‌اسلامی با رویکرد فراترکیب و با نگاه به سازمان‌های بهداشتی‌درمانی است. با استفاده از پایگاه داده‌های فارسی و انگلیسی و کلیدواژه‌های فرهنگ سازمانی، فرهنگ ایرانی‌اسلامی، شاخص، مولفه و سازمان‌های بهداشتی‌درمانی و رعایت ملاک‌های ورود و خروج منابع و با انجام مطالعه‌ی مروری حیطه‌ای و ورود داده‌ها به نرم‌افزار Excel، ابتدا تعداد 892 شاخص شناسایی و احصا گردید؛ در ادامه با به‌کارگیری روش دلفی و بهره‌مندی از تعداد هفت نفر از نخبگان فرهنگی در دانشگاه علوم پزشکی تهران و پس از انجام یازده مرحله، شاخص‌های تکراری و مشابه از نظر معانی، مفاهیم و مصادیق با یکدیگر ادغام و در قالب 39 مولفه گروه‌بندی شدند. علاوه‌براین مولفه‌های استخراج‌شده در سه سطح فرهنگ سازمانی، تقسیم‌بندی شدند و کاربرد مولفه‌های هر یک از سطوح در سازمان‌ها ارایه شد؛ لذا پیشنهاد می‌شود از مولفه‌های نهایی و کاربرد هر یک از آن‌ها در عملکرد سازمان‌های بهداشتی‌درمانی، به‌ویژه دانشگاه علوم پزشکی تهران، به‌عنوان یک منشور فرهنگ سازمانی بهره گرفته شود.

    کلیدواژگان: سازمان های بهداشتی درمانی، شاخص، فرهنگ ایرانی اسلامی، فرهنگ سازمانی، مولفه
  • حلیمه زارعی، پرویز عضدی، مرضیه محمودی، زهرا صدیقی، فائزه جهان پور* صفحات 378-389

    در نظام ارایه‌ی خدمات بهداشتی و درمانی، ارایه‌دهندگان خدمات، با طیفی وسیع از مراجعان روبه‌رو هستند که با هر یک، باید به روشی خاص ارتباط برقرار کنند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت مهارت‌های ارتباطی کارکنان پرستاری کودکان و نوزادان با همکاران انجام شد. این پژوهش توصیفی‌تحلیلی، از نوع مقطعی، در میان 110 نفر از کارکنان پرستاری بخش‌های کودکان و نوزادان بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر، در سال 1398 انجام گرفت. نمونه‌گیری به روش سرشماری بود. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسش‌نامه‌ی مهارت‌های ارتباطی، شامل دو بخش جمعیت‌شناختی و گویه‌های خودارزشیابی مهارت‌های برقراری ارتباط پرستار با همکاران بود. روایی و پایایی پرسش‌نامه تایید شد. آنالیز داده‌ها با نرم‌افزار آماری SPSS، نسخه‌ی 21 و با استفاده از آزمون تی مستقل، هم‌بستگی پیرسون و آنالیز واریانس یک‌طرفه در سطح معنی‌داری 05/0 انجام گرفت. میانگین نمرات ارتباط حرفه‌ای 26/7 ± 33/54، در حد نسبتا مطلوب بود. نتایج نشان داد که بین نمرات ارتباط حرفه‌ای و سن، سابقه‌ی کار، مدرک تحصیلی، نوع استخدام، نوع مسئولیت، میزان علاقه به حرفه و وضعیت تاهل، ارتباط آماری معنی‌دار نبود؛ اما بین میانگین نمرات ارتباط حرفه‌ای با بخش محل خدمت (013/0>p) و شیفت کاری (020/0>p) ارتباط آماری معنی‌دار بود. بیشترین نمره‌ی ارتباط حرفه‌ای، 83/58، در دفتر پرستاری و کمترین نمره، 21/50، در بخش اورژانس اطفال بود. هم‌بستگی پیرسون بین سن و سابقه‌ی کاری با میانگین نمره‌ی ارتباط حرفه‌ای مثبت بود و بیشترین نمره‌ی ارتباط حرفه‌ای، مربوط به کارکنانی بود که باسابقه و به‌صورت شیفت در گردش مشغول به فعالیت بودند. با توجه به یافته‌های مطالعه‌ی حاضر، وضعیت ارتباط حرفه‌ای در میان کارکنان پرستاری کودکان و نوزادان، نسبتا مطلوب بود و لذا، بر اساس نتایج، پیشنهاد می‌شود مسیولان و برنامه‌ریزان پرستاری، برای ارتقای ارتباط حرفه‌ای پرستاران، برنامه‌ریزی و تلاش کنند.

    کلیدواژگان: ارتباط حرفه ای، بخش های کودکان، پرستاران، مهارت های ارتباطی
  • عبدالرضا جوان جعفری بجنوردی، علیرضا مشیراحمدی*، سید آریا حجازی، حسام قپانچی صفحات 390-402

    صاحبان حرف پزشکی می‌کوشند خدمات درمانی را به‌صورت کارآمد، مطلوب و باکیفیت به بیماران ارایه دهند؛ بااین‌حال، درمان‌های پزشکی، مصون از خطا و اشتباه نیستند؛ بنابراین، حدوث آسیب متعاقب درمان‌های پزشکی، امری اجتناب‌ناپذیر است؛ موضوعی که می‌تواند منتهی به شکایت علیه کادر درمان شود. با به‌جریان‌افتادن پرونده‌های این‌چنینی، اخذ نظریه‌ی کارشناسی ضرورت می‌یابد؛ ازهمین‌رو، وقوف به شاخص‌های موثر در محکومیت، ضمن اثربخشی در تقلیل رفتارهای آسیب‌زا، می‌تواند در افزایش بینش کادر درمان نیز، مفید باشد. مداقه در پرونده‌های تخلفات پزشکی، گویای آن است که شاخص‌های محکومیت، در دو دسته‌ی پیشا و پسادرمانی جای می‌گیرند. خطاهای حادث‌شده پس از ورود به اجرای مراحل درمان، گویای معیار پسادرمانی‌ ‌است. نقص در خاتمه‌ی فرایند درمان، انجام‌ندادن اقدامات درمانی در محل مناسب، عدم تناسب یا اشتباه در روش به‌کاررفته و تقصیر یا اشتباه فاحش، اهم موارد مسئولیت‌زای مرتبط با این شاخص ‌است. پژوهش حاضر بر آن است تا به‌ شیوه‌ی توصیفی‌‌تحلیلی و با استناد به نظریات کارشناسی نوشته‌شده در پرونده‌های قصور و تقصیر پزشکی، معیارهای موثر در محکومیت کارکنان درمانی را بررسی کند.

    کلیدواژگان: پزشکی قانونی، پسادرمان، تقصیر پزشکی، مسئولیت کادر درمان، موازین علمی
  • فاطمه کوکبی سقی* صفحات 403-417

    همه‌ی کودکان، حق بهره‌گیری از امکانات و خدمات سلامت و حفاظت در برابر خشونت روحی و روانی، صدمات و سوء‌استفاده را دارند. بعضی از گروه‌های کودکان، برای بهره‌مندی از حقوق خود، به حمایت ویژه نیاز دارند. در این مقاله، قوانین ایران در زمینه‌ی حفاظت از حق سلامت کودکان بررسی شده‌اند. روش تحقیق، مطالعه‌ی کتابخانه‌ای و بررسی محتوای قوانین ملی و بین‌المللی مرتبط با حق سلامت کودکان و وضعیت فعلی کودکان ایرانی بوده است. اطلاعات مورد نیاز، از گزارش‌ها و قوانین ملی و بین‌المللی موجود در وب‌سایت‌های سازمان ملل و نهادهای وابسته، سازمان‌های دولتی کشور و مقالات علمی، استخراج شده است. یافته‌ها نشان می‌دهد علاوه بر به‌رسمیت‌شناختن حق سلامت کودک و حفاظت از او در برابر مخاطرات احتمالی، قوانین ایران حق کودکان آسیب‌پذیر را به حمایت‌های ویژه محترم شمرده است. در راستای حفاظت کودکان ایرانی از مخاطرات و سوء‌استفاده‌های احتمالی، قوانین مختلف بازدارنده و تنبیهی تدوین شده است. این قوانین در بسیاری از مواقع، مطابق با استانداردهای بین‌المللی حقوق بشری است؛ اما همه‌ی آن‌ها، به‌درستی و کامل، اجرا نشده‌اند. برای ارتقای سلامت کودکان ایرانی، باید نقاط ضعف اجرای این قوانین، شناسایی و رفع شوند.

    کلیدواژگان: ایران، حق سلامت، حقوق کودکان، قوانین سلامت، کودکان
  • زینب کریمی*، فاطمه بینشی فر، خدیجه علیزاده دیل صفحات 418-430

    با وجود اوج ترقی دانش پزشکی در دوره‌ی عباسیان، حضور خاندان‌های طبیب معروف در دربار، ترجمه و تالیف آثار طبی‌ و توجه به امر تغذیه و بهداشت در دربار خلفا، توقع عمر طولانی و باکیفیت برای خلفای عباسی ایجاد می‌شده؛ اما علی‌رغم همه‌ی این امکانات، خلفا از آن بهره‌ای چندان نبرده‌اند و اگر در جنگ کشته نشده‌اند، بر اثر بیماری و آن ‌هم، در سن جوانی یا میان‌سالی درگذشته‌اند. این پژوهش، با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و به روش توصیفی‌تحلیلی صورت گرفته است. براساس یافته‌ها، نیاز مبرم خلفای عباسی به امر «درمان»، سبب شده بود طبیبان با بهره‌مندی فراوان از مال و ثروت و حتی قدرت، در دربار خلفا حضور داشته باشند؛ اما سبک زندگی ناموجه در خوش‌گذرانی و صرف وقت زیاد در حرم‌سرا منجر به ابتلای برخی از خلفای عباسی در سنین جوانی و یا نابهنگام به برخی بیماری‌های صعب العلاج یا لاعلاج می گشت که باعث مرگ زودرس آنان می شد. در نهایت، باید گفت از میان 37 خلیفه‌ی عباسی، سی تن از آنان، در جنگ و درگیری‌های داخلی یا خارجی، کشته ‌شده‌ و تعداد باقی‌مانده با وجود برقراری نظام منسجم سلامت و درمان و دراختیارداشتن همه‌ی امکانات پزشکی عصر خود، بر اثر بیماری درگذشته‌اند؛ لذا، علی‌رغم فراهم‌بودن امکانات درمانی و طبی برای خلفای عباسی، سبک زندگی نادرست و سرشار از افراط در خوش‌گذرانی، سبب بیمارشدن و نهایتا، فوت آنان شده است.

    کلیدواژگان: خلفای عباسی، سلامت، سبک زندگی، بیماری، علت مرگ
  • علیرضا منجمی* صفحات 431-443

    انگاره‌ی متداول و نیازموده در رابطه‌ی فلسفه و پزشکی چنین است: ازآنجاکه پزشکان به‌نامی همچون رازی و ابن‌سینا، فیلسوف هم بوده‌اند، پس ارتباطی وثیق میان فلسفه و پزشکی وجود دارد. این مقاله، بر مبنای مدل‌سازی فلسفی، در پی آن است که نشان دهد رابطه‌ی فلسفه و پزشکی بر چه بنیان‌هایی استوار است. بر این اساس، ابتدا، دو الگوی جالینوس و ابن‌سینا از رابطه‌ی فلسفه و پزشکی به‌اجمال تبیین خواهد شد و سپس، نشان داده می‌شود الگوی فخر رازی از تعامل پزشکی و فلسفه، نسبت به دو الگوی سینوی و جالینوسی، بسیار متمایز و بدیع است و تا به امروز از آن غفلت شده است. الگوی جالینوسی، بیشتر، بر تاثیر فلسفه (غالبا منطق و اخلاق) بر طبابت متمرکز است. منطق، یاری‌رسان پزشک برای رسیدن به تشخیص دقیق و اخلاق، سامان‌دهنده‌ی رابطه‌ی پزشک و بیمار است. در مقابل، ابن‌سینا جایگاه فلسفه را تقویم مبانی معرفت‌شناختی پزشکی می‌داند؛ ازاین‌رو، جایگاه پزشکی در طبقه‌بندی علوم و نظریه‌ی پزشکی اهمیت می‌یابند. او بر این باور است که بحث و مجادله‌ی فلسفی در مفاهیم بنیادین پزشکی، نه ثمره‌ای برای پزشکی دارد و نه فلسفه. الگوی فخر رازی از رابطه‌ی فلسفه و پزشکی را، در آثار پزشکی او (شرح مشکلات قانون و حفظ ‌البدن)، می‌توان فهم بر پایه‌ی گفت‌وگوی مبتنی بر پرسش و پاسخ (سقراطی) دانست. کتاب شرح مشکلات قانون، فلسفه‌ورزی او در مفاهیم پایه‌ی پزشکی است که می‌توان آن را یکی از متون دست‌اول فلسفه‌ی پزشکی به‌حساب آورد. به نظر می‌رسد فخر رازی در هر دو اثر تلاش می‌کند با برهان‌های فلسفه، راهی برای فهم عمیق‌تر و کاربست آن در عمل بیابد.

    کلیدواژگان: ابن سینا، جالینوس، فخر رازی، فلسفه ی پزشکی، قانون در طب، مدل سازی فلسفی
  • محمد راسخ*، شیرین برومند صفحات 447-461

    روش های نوین درمان ناباروری، در کنار نتایج دلخواه، گاه، پیامدهایی نامطلوب نیز در پی دارند. بارداری چندقلویی، یکی از آن پیامدهاست که سلامت مادر و حیات جنین را در معرض خطر قرار می دهد. کاهش جنین، به معنای حذف یک یا چند جنین، به منظور حفظ بارداری و نیز، برخی اقدامات پیشگیرانه، مانند انتقال تعداد کمتر جنین به رحم مادر در هر دوره ی لقاح خارج رحمی، از راهکارهای مقابله با این پیامد نامطلوب است. در برخی نظام های حقوقی، ضمن اجازه ی کاهش جنین، مقرراتی دقیق درباره ی تعداد جنین های انتقالی وضع شده اند. در ایران، در نبود مقررات، دستورالعمل یا قوانین هماهنگ در این حوزه، مطالعه ی حقوقی تطبیقی کاهش جنین در کشورهایی که سابقه ای در مواجهه ی حقوقی با این موضوع دارند، پیش روی قانون گذاران و سیاست گذاران حوزه ی درمان، افقی را آشکار خواهد کرد تا رویکردی مناسب برای این مساله اتخاذ کنند. به نظر می رسد جواز کاهش جنین، مقررات محدودکننده ی تعداد جنین های انتقالی و پوشش بیمه ای مناسب، بیانگر نظام مطلوب حقوقی در زمینه ی کاهش جنین باشند.

    کلیدواژگان: بارداری های چندقلویی، پوشش بیمه ای، تعداد انتقال جنین، کاهش جنین
  • مصطفی معلمی، مرتضی دارابی نیا* صفحات 462-469

    مطالعه ی حاضر، در پی بازشناسی یکی از پیشکسوتان طب سنتی بالینی، به نام عبداالله ازدی و فرهنگ نامه ی پزشکی اوست. این پژوهش، مطالعه ای از نوع تحلیلی است. تمرکز جست وجو بر دو کلیدواژه ی اصلی عبدالله ازدی و کتاب الماء قرار گرفت؛ اما دامنه ی جست وجو تمام واژه های مناسب از قبیل طب، بوعلی سینا، طب سنتی، فرهنگ نامه ی پزشکی، اخلاق و حقوق پزشکی را شامل می شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای کتابخانه ای جامع طب (نسخه ی یک)، کتابخانه ی تاریخ اسلام، تاریخ ایران اسلامی و مراکز معتبر ملی و بین المللی گردآوری شد. مساله ی اصلی پژوهش پیش رو، از یک سو شناسایی و معرفی نکاتی در باب زندگی و اعتقادات و نیز دانش تخصصی عبدالله ازدی در حیطه ی پزشکی و از سوی دیگر شناساندن کتاب او، فرهنگ نامه ی کتاب الماء است. پژوهش های این تحقیق نشان می دهد، عبدالله ازدی، یکی از شاگردان ابن سینا و مصاحب ابوریحان بیرونی بوده است. این حکیم مسلمان، در عین تبحر در طب سنتی بالینی، پزشکی قانون مدار و اخلاق گرا بوده است و التزام او به شریعت در جای جای کتاب الماء به چشم می خورد. استعمال واژه های تخصصی پزشکی نیز، بیانگر احاطه ی وی بر دانش پزشکی است.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، طب سنتی، عبدالله ازدی، فرهنگ نامه ی پزشکی، کتاب الماء
  • عاطفه رومی، فرخنده جمشیدی*، امین مرادی صفحات 470-483

    اخلاق حرفه ای یکی از مطرح ترین عناوین در پزشکی است که آموزش دهندگان یا اساتید نقشی بسزا در آموزش و سنجش آن ایفا می کنند. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی رعایت اخلاق حرفه ای بین دستیاران جراحی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1398، به شیوه ی خودسنجی طراحی و اجرا شد. این مطالعه، پژوهشی مقطعی بود. هر کدام از دستیاران، پرسش نامه ی استاندارد را که شامل متغیرهای مورد نیاز پژوهش بود، تکمیل کردند. 47 نمونه ی بررسی شده، با توجه به تعداد جامعه ی دستیاران جراحی بخش های عمومی و ارتوپدی، به روش نمونه گیری سرشماری انتخاب و به مطالعه وارد شدند. از 47 نفر، 29 نفر دستیار جراحی بخش عمومی و 18 نفر دستیار جراحی بخش ارتوپدی بودند. رعایت اخلاق حرفه ای در حد قابل قبول بود. بین حیطه ی دانش و مهارت ارتباطی و دستیاران در دو بخش عمومی و ارتوپدی ارتباط معنادار وجود داشت (P<0.05). بین رعایت اخلاق حرفه ای و دستیاران در دو بخش عمومی و ارتوپدی نیز ارتباط معنادار وجود داشت (P<0.05). شاخص احترام به دیگران، با میانگین 08/6±66/1 بیشترین میانگین را به خود اختصاص داد و شاخص مهارت های بین فردی و اجتماعی با میانگین 48/4±17/2 کمترین میانگین را داشت. با توجه به آنکه قرارگیری اخلاق حرفه ای در قوانین و مقررات ازجمله عوامل مهم و حیاتی در رشد و توسعه ی اخلاق است؛ در نهایت، باید نهادینه سازی اخلاق حرفه ای در برنامه ی استراتژیک و راهبردی در کانون توجه سیاست گذران قرار گیرد و ساختار، نحوه ی آموزش و ارزشیابی اخلاق حرفه ای بازنگری شود.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، بخش ارتوپدی، بخش عمومی، دستیاران جراحی
  • ژیلا صدیقی، نازیلا نیک روان فرد، زهرا حاتمی، احسان شمسی گوشکی * صفحات 484-489

    بیش از دو دهه از تشکیل کمیته های اخلاق در پژوهش در کشور می گذرد. معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با توجه به تجربه ی چندین ساله ی کمیته های اخلاق در پژوهش، اقدام به بازنگری دستورالعمل های قبلی و تدوین «دستورالعمل تشکیل، سطح بندی و شرح وظایف کمیته های اخلاق در پژوهش های زیست پزشکی» کرد که در پی تصویب و ابلاغ این دستورالعمل در فروردین سال 1393، کمیته های اخلاق در پژوهش، در سه سطح ملی و دانشگاهی و سازمانی تشکیل شدند؛ ازاین رو، با پیگیری و همکاری وزارت بهداشت با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در سال 1396 قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه ی آثار علمی، به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و هییت وزیران، آیین نامه ی اجرایی قانون مذکور را در سال 1398 تصویب کرد و کمیته های اخلاق در پژوهش در کشور، جایگاهی قانونی پیدا کردند. با توجه به گذشت چندین سال از ابلاغ دستورالعمل مذکور، برای به روزرسانی و تطبیق محتوای آن با قانون جدید، کمیته ی ملی اخلاق در پژوهش اقدام به بازنگری آن کرده و پس از کسب نظرات ذی نفعان و طی جلسات متعدد کارشناسی، دستورالعمل جدید تحت عنوان «دستورالعمل نحوه ی تشکیل، روش کار و شرح وظایف کارگروه/کمیته های اخلاق در پژوهش» تدوین شد و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در بهمن سال 1399 آن را ابلاغ کرد. ساختار کارگروه/کمیته های اخلاق در پژوهش در دستورالعمل جدید شامل «کارگروه وزارتی اخلاق در پژوهش»، «کارگروه اخلاق در پژوهش منطقه ای»، «کارگروه اخلاق در پژوهش موسسه»، «کمیته ی اخلاق در پژوهش های زیست پزشکی» و «کمیته ی تخصصی» است. این مقاله به معرفی دستورالعمل جدید پرداخته است.

    کلیدواژگان: اخلاق در پژوهش، کارگروه، کمیته ی اخلاق در پژوهش، ایران
  • محمدنادر شریفی، پونه سالاری* صفحات 490-503

    یکی از موقعیت های چالش برانگیز در اقدامات درمانی، زمانی است که بیمار، به طور جدی و مصرانه، از درما ن های مدنظر پزشکان معالج، امتناع می کند. امتناع از درمان، به شرط آگاهانه بودن، حق بیمار است؛ اما اینکه چنین حقی تکلیفی اخلاقی را هم متوجه پزشک معالج می کند یا خیر، مساله ای است که در این مقاله، به صورت موردی، در بیماری با تشخیص لوپوس سیستمیک، درباره ی آن بحث می شود. در این مقاله سعی شده است بر ملاحظات اخلاقی در اخذ رضایت آگاهانه، با وجود امتناع بیمار از درمان، مروری اجمالی شود. در این گزارش، با توجه به سن بیمار، این گونه می توان نتیجه گرفت که هرچند بیمار ظرفیت تصمیم گیری دارد، ازآنجاکه سن او کمتر از سن قانونی است و صلاحیت تصمیم گیری ندارد، نمی توان امتناع او را از درمان پذیرفت و باید بر اساس مصالح عالیه ی او و با کسب نظر قیم قانونی واجد صلاحیت، دراین خصوص، با درنظرگرفتن جوانب علمی تصمیم گیری کرد.

    کلیدواژگان: استقلال (اتونومی) بیمار، امتناع از درمان، رضایت آگاهانه، صلاحیت تصمیم گیری
  • زهرا امیری، طاهره عظیم زاده طهرانی*، یوسف متولی حقیقی صفحات 504-525

    طاعون عفونتی باکتریایی است که از طریق جوندگان و کک های آلوده ی آنان به سایر حیوانات و انسان منتقل می شود و بیماری مشترک بین انسان و حیوان است. این بیماری در ایران سابقه ای دیرینه دارد. پراکندگی این بیماری نیز بسیار گسترده بوده است و تقریبا تمامی نواحی ایران، آن را تجربه کرده اند؛ باوجوداین، داده ها درباره ی چگونگی وقوع آن در کشور بسیار محدود است. در سال های 1246و1247 ق (1830و1831 م.) طاعونی در ایران رخ داد که تلفاتی عظیم در پی داشت. در این پژوهش که با استفاده از منابع و اسناد کتابخانه ای و به روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته به شهرهای درگیر با این بیماری، چگونگی و علل انتقال آن پرداخته شده است. نتیجه ی این پژوهش مشخص کرد به جز چند ایالت، بقیه ی مناطق ایران، حتی عتبات عالیات با این بیماری درگیر بوده اند. شیوع همزمان دیگر بیماری های مزمن، انتشار نوع خطرناک طاعون ریوی، بی توجهی به قرنطینه و فرار به مناطق دیگر، از مهم ترین عوامل گستردگی همه گیری این بیماری بوده است.

    کلیدواژگان: تاریخ پزشکی، طاعون، طاعون ریوی، قاجاریه
  • مریم زاهدی، صدیقه محمداسماعیل*، سید محسن بنی هاشمی، منصور شریفی صفحات 526-540

    ارتباط خوب و سالم بین پزشک و بیمار، سنگ بنای یک مراقبت پزشکی کامل است که از گذشته، در کانون توجه جامعه شناسی قرار گرفته است. از دیدگاه کلاسیک، رابطه ی پزشک و بیمار، به عنوان رابطه ای منحصربه فرد، طیفی گسترده از تاثیرات فرهنگی و اجتماعی را دربردارد. پرونده ی الکترونیکی سلامت، با سازمان دهی پرونده های بیماران، ضمن ارتقای نظام مراقبت سلامت، فرایند درمان و تشخیص را آسان ساخته است؛ اما از نظر فرهنگی، تغییراتی در فرایند ارتباطی بین پزشک و بیمار به وجود آورده و چالش هایی جدید را از جنبه ی اخلاق به همراه خواهد داشت. یافته های این پژوهش که به تحلیل نظرات متخصصان حوزه ی سلامت درخصوص ابعاد فرهنگی و ارتباطی این تکنولوژی پرداخته است، نشان داد پرونده ی الکترونیکی سلامت، با وجود کارآیی بالا، تشخیص آسان و راحت، آگاهی از تشخیص سایر پزشکان و کمک به درمان زودتر و بهتر، از لحاظ فرهنگی، دارای موانعی است که امنیت، کاهش کنش های عاطفی و رودررو و هراس از انگ اجتماعی، از آن جمله است. ازآنجاکه داشتن بستر فرهنگی مناسب و برخورداری از اطلاعات و آگاهی، می تواند بر توسعه ی فناوری های سلامت اثر بگذارد، نتایج این تحقیق که به شناسایی نقش فرهنگ بر روابط پزشک و بیمار در استفاده از پرونده ی الکترونیکی سلامت پرداخته است، نشان داد که جذب اعتماد بیماران و تغییر شرایط فرهنگی، از طریق آموزش و همچنین، ارتقای امنیت سیستم، می تواند میزان کارآیی این سیستم را در حوزه ی بهداشت و درمان افزایش دهد.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، پرونده ی الکترونیکی سلامت، روابط پزشک و بیمار، فرهنگ
  • سمیرا رضایی، مهرنوش پازارگادی، محمد مهدی سالاری* صفحات 541-551

    نظام سلامت، به مدیران پرستاری دارای توانایی استدلال اخلاقی نیاز دارد تا با اتخاذ سبک رهبری موثر، منجر به افزایش کیفیت ارایه ی خدمات در این نظام شوند. هدف مطالعه، بررسی رابطه ی توانایی استدلال اخلاقی و سبک رهبری مدیران پرستاری مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی جیرفت بود. پژوهش حاضر، توصیفی هم بستگی، از نوع مقطعی بود که در سال 1399 انجام شد. جامعه ی پژوهش، همه ی مدیران پرستاری شاغل بودند که از بین آن ها، افراد دارای مدرک کارشناسی پرستاری و بالاتر، به روش نمونه گیری سرشماری، به تعداد 124 نفر، وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه های اطلاعات دموگرافیک، «استدلال اخلاقی چریشام» و «سبک رهبری هرسی و بلانچارد» بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش آمار توصیفی و استنباطی و نسخه ی 19 نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد میانگین نمره ی استدلال اخلاقی مدیران پرستاری (04/7 ± 10/48) است که بالاتر از میانگین نمره ی آزمون است؛ همچنین، سبک رهبری غالب مدیران، سبک رهبری استدلالی بود (68/59 درصد). بیشترین میانگین استدلال اخلاقی مدیران پرستاری، مربوط به سبک رهبری مشارکتی بود (35/7 ± 44/48). بین توانایی استدلال اخلاقی و سبک رهبری مدیران پرستاری، ارتباطی معنی دار وجود نداشت (05/0<P). با توجه به نتایج مطالعه، به منظور ارتقای اثربخشی رهبری و افزایش رضایت شغلی پرستاران و رعایت تصمیم گیری اخلاقی، توصیه می شود مدیران پرستاری، برای تقویت سبک های رهبری تحول آفرین در رفتارهای مدیریتی خود، تلاش کنند.

    کلیدواژگان: توانایی استدلال اخلاقی، سبک رهبری، مدیران پرستاری، مراکز درمانی
  • عصمت السادات هاشمی، معصومه برخورداری شریف آباد*، محمد مهدی سالاری صفحات 552-563

    ترک خدمت و دیسترس اخلاقی، یکی از چالش های مطرح شده در سیستم های بهداشتی درمانی محسوب می شود. رهبران پرستاری، از عوامل اثرگذار بر افکار و رفتارهای پرستاران، در محیط های سازمانی هستند. هدف از انجام این پژوهش تعیین ارتباط رهبری اخلاقی، دیسترس اخلاقی و قصد ترک خدمت پرستاران شاغل بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1399 بود. این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. تعداد 130 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای، از سه بیمارستان وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه های اطلاعات دموگرافیک، رهبری اخلاقی در پرستاری، دیسترس اخلاقی و تمایل به ترک خدمت گردآوری شد؛ سپس با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 16 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد رهبری اخلاقی و تمام مولفه های آن در سطح مطلوب و دیسترس اخلاقی و تمایل به ترک خدمت در سطح متوسط قرار داشتند. نتایج حاکی از آن بود که بین رهبری اخلاقی و تمامی ابعاد آن با دیسترس اخلاقی و قصد ترک خدمت همبستگی منفی معنی داری وجود دارد. همچنین بین متغیر قصد ترک خدمت و دیسترس اخلاقی همبستگی مثبت معنی داری مشاهده شد. با توجه به رابطه ی معنا دار بین رهبری اخلاقی و دیسترس اخلاقی و قصد ترک خدمت می توان گفت مدیران پرستاری با اتخاذ این نوع رویکرد رهبری، می توانند دیسترس اخلاقی و قصد ترک خدمت را در پرستاران کاهش دهند.

    کلیدواژگان: پرستار، دیسترس اخلاقی، رهبری اخلاقی، قصد ترک خدمت
  • امید آسمانی، زهرا جوادی، صدیقه ابراهیمی* صفحات 564-577

    در رابطه با چگونگی تصمیم گیری درباره ی افشای خطای پزشکی دیگران، بررسی دیدگاه پزشکان خصوصا در بخش های آموزشی، می تواند به بهبود شرایط برخورد با خطای پزشکی با هدف تحقق حقوق بیماران کمک نماید. این پژوهش توصیفی مقطعی به کمک پرسش نامه ی محقق ساخته پس از تعیین روایی صوری و محتوایی و تایید پایایی درونی و بیرونی، انجام شد. دیدگاه چهل استاد و 112 دستیار از رشته های تخصصی مختلف درباره ی تمایل به افشای خطا، عوامل موثر در افشای خطا، نتایج افشا و عوامل موثر در کاهش خطاهای پزشکی گردآوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 21 انجام شد. اختلاف میانگین نمره ی اساتید (3/1±2/15) و دستیاران (05/2±56/12) در بعد «تمایل به ابراز خطای پزشکی دیگران» و اختلاف میانگین نمره ی اساتید (677/0±55/7) و دستیاران (01/2±09/9) در بعد «تمایل به عدم افشای خطای پزشکی» معنادار بود. شرکت کنندگان بهترین مرجع برای مدیریت و رسیدگی به خطاهای پزشکی را استاد مسیول بخش و بهترین شیوه ی اعلام خطای پزشکی را از طریق پزشک ارشد در حضور پزشک خطاکننده می دانستند. پزشکان عمومی سطح شهر، پرستاران و دستیاران سال اول، بیشترین فراوانی انجام خطا را داشتند. از نتایج به دست آمده می توان برای برنامه ریزی جهت ارتقاء حقوق بیماران و اصلاح دیدگاه و روش برخورد تیم درمان با خطای پزشکی همکاران به شکل حق مدار و حمایتی استفاده کرد. زمینه سازی های فرهنگی و قانونی و اجتماعی با هدف فراهم شدن امکان اظهار خطای پزشکی به شکل علمی و مهارتی از رسالت های مراکز آموزشی درمانی خواهد بود.

    کلیدواژگان: افشای خطای پزشکی، حقوق بیمار، خطای پزشکی، خطای پزشکی همکار
  • زهرا شفیعی، کبری نوریان، لیلا رفیعی وردنجانی* صفحات 578-588

    جو اخلاقی، جزیی مهم از فضا یا فرهنگ سازمانی است که همه ی جنبه های فردی را تحت تاثیر قرار می دهد و ارتقاء آن در مراکز بهداشتی درمانی، باعث واکنش بهتر پرستاران در برابر تنش اخلاقی و نهایتا، بهبود کیفیت خدمات درمانی می شود. هدف از این مطالعه، تعیین درک پرستاران از جو اخلاقی حاکم بر بالین در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، در سال 1397 بود. این پژوهش، مطالعه ای توصیفی همبستگی بود که بر روی سی صد پرستار و به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، شامل دو پرسش نامه ی اطلاعات دموگرافیک و جو اخلاقی اولسون بود. تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از آزمون های آماری رگرسیون خطی، میانگین و انحراف معیار انجام شد. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد نمره ی کلی جو اخلاقی در نمونه های شرکت کننده در مطالعه، 67/0 ± 79/3 بود. بیشترین و کمترین نمره ی جو اخلاقی در این مطالعه، به ترتیب، مربوط به بعد مدیران پرستاری (74/0 ±86/3) و پزشکان (79/0 ± 58/3) بود؛ همچنین، بین متغیرهایی مانند سن و سابقه ی خدمت، رابطه ای معنی دار با ابعاد جو اخلاقی مشاهده شد (05/0>p). با توجه به نمره ی جو اخلاقی کسب شده در این پژوهش که از برخی مطالعات انجام گرفته در این زمینه در ایران کمتر است و با توجه به اهمیت موضوع جو اخلاقی و عواقب ناشی از نقص در این جو، لازم است تا مسیولان بیمارستان ها، برنامه ریزی های مناسب برای حاکم کردن جو اخلاقی مطلوب بر بالین را در اهم موضوعات کاری خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: اخلاق، پرستار، جو
  • سجاد نعمتی، داریوش رخ افروز*، نسرین الهی، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 589-606

    سنجش عملکرد بالینی دانشجویان پرستاری، به عنوان منبعی برای تعیین نیازهای آموزشی و تصمیم گیری برای ایجاد تحول در محیط های آموزشی و ارتقاء کیفیت آموزش، امری ضروری است. این مطالعه با هدف ارزشیابی رفتار حرفه ای دانشجویان پرستاری در محیط بالینی، با ابزار ارزشیابی حرفه ای در مقیاس کوچک (P-MEX) انجام شد. این مطالعه ی توصیفی تحلیلی مقطعی با مشارکت 86 نفر از کارورزهای پرستاری دانشگاه علوم پزشکی اهواز در سال 1398 صورت گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ی اطلاعات دموگرافیک و فرم ارزشیابی P-MEX کروز بود. روایی و پایایی این ابزار از طریق سنجش بین مشاهده گران انجام و با ضریب آلفای کرونباخ 76% تعیین شد. برای تحلیل داده ها از SPSS نسخه ی 20 و آزمون های آماری توصیفی، تی تست مستقل، آنالیز واریانس و آزمون های تعقیبی Post Hoc استفاده گردید. در مجموع مهارت های حرفه ای، اکثر شرکت کنندگان در مرحله ی اول 51.2% در سطح متوسط و قابل انتظار و 48.8% بالاتر از حد انتظار و در مرحله ی دوم اکثرا 84.9% در سطح متوسط و در حد انتظار و 15.1% بالاتر از حد انتظار قرار گرفتند. در این پژوهش بر اساس نمرات ارزشیابی در طی دو مرحله، گرچه میانگین کل نمرات مهارت های بالینی اکثر دانشجویان در محدوده ی در حد انتظار از مقیاس لیکرت چهار درجه ای قرار گرفت؛ اما نمره ی مهارت ها در بخش های ویژه پایین تر بود؛ لذا به منظور ارتقاء همه جانبه ی مهارت های حرفه ای، تدوین برنامه ریزی ها و روش های آموزشی مناسب در حیطه ی رفتارهای حرفه ای الزامی است.

    کلیدواژگان: رفتار حرفه ای، دانشجویان پرستاری، محیط بالینی، ابزار ارزشیابی حرفه ای در مقیاس کوچک(P-MEX)
  • ساسان موگهی، معصومه تاجیک، ماریا چراغی، فرخنده جمشیدی* صفحات 607-618

    حریم خصوصی، اصل اساسی انسانیت و یکی از حقوق بنیادین مهم هر انسان است که رعایت آن، به ویژه در سازمان های مراقبت بهداشتی و درمانی الزامی شناخته شده است. هدف از این مطالعه، تعیین میزان رعایت حریم خصوصی بیماران سالمند در مراکز آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1398 بود. این پژوهش مقطعی روی 230 نفر از بیماران سالمند بستری در دو بخش داخلی و جراحی در مراکز آموزشی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی اهواز انجام شد. اطلاعات به وسیله ی پرسش نامه ی محقق ساخته جمع آوری شد. این پرسش نامه در دو بعد روانی با یازده سوال و بعد فیزیکی با هجده سوال تهیه شد؛ همچنین، خبرگان و استادان روایی پرسش نامه را بررسی کردند. نتایج نشان داد که 2/62 درصد (143 نفر) از بیماران زن و مابقی مرد بودند. به لحاظ میزان رعایت حریم خصوصی 13/47 درصد از زنان و 75/51 از مردان، میزان رعایت حریم خصوصی را بالا ارزیابی کردند و 79/13 درصد از زنان و 28/20 درصد از مردان آن را ضعیف ارزیابی کردند. میزان رعایت حریم خصوصی بر حسب جنسیت بیمار و پرستار و پزشک مسیول به لحاظ آماری متفاوت بود (P-value<0.05)؛ اما بین میزان رعایت حریم خصوصی با رده ی سنی و شغل بیمار قبل از بازنشستگی، وضعیت تاهل پرستار و پزشک مسیول تفاوت معناداری مشاهده نشد (P-value>0.05). آموزش پرستاران، پزشکان، پرسنل و مراقبین سلامت در جهت ارتقاء حریم خصوصی بیماران سالمند و تقویت عملکرد نظارتی مدیران و مسیولان در این زمینه ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: حریم خصوصی، سالمند، بیمار
  • الیزه نژدحسین دانش *، هایده صابری، شادی جزایری صفحات 619-630

    حساسیت اخلاقی یکی از معیارهای مهم در اصول اخلاق حرفه ای است که درون مایه ی تعدادی از ابعاد آن روان شناسی است؛ لذا این تحقیق با هدف تبیین معنای حساسیت اخلاقی با تاکید بر ابعاد روان شناختی آن از دیدگاه کادر درمان اتاق عمل صورت گرفت. در این پژوهش کیفی، مصاحبه ای نیمه ساختاریافته و عمیق با یازده تن از کادر درمان اتاق عمل بیمارستان امام خمینی(ره) انجام شد؛ همچنین، تجزیه و تحلیل محتوا به روش استراوس و کوربین انجام گرفت. نتایج مطالعه ی اخیر، سه درون مایه ی متغیرهای محیطی، مشکلات فردی و بین فردی و حقوق متقابل بیمار و کادر درمان را شامل می شود. ابعاد حساسیت اخلاقی عبارت بودند از: میزان احترام به استقلال مددجو، میزان آگاهی از نحوه ی ارتباط با بیمار، میزان دانش حرفه ای، تجربه ی مشکلات و کشمکش های اخلاقی، به کارگیری مفاهیم اخلاقی در تصمیم گیری های اخلاقی و صداقت و خیرخواهی. مشاهدات ما اختلاف دیدگاه کادر درمان را از ابعاد مختلف موضوع «حساسیت اخلاقی» با آنچه به واقع در متون ذکر شده است، نشان می دهد؛ تاآنجاکه بسیاری از مصاحبه شوندگان حساسیت اخلاقی را، آنچه موجب رنجش شخص آن ها می شود، برداشت کردند.

    کلیدواژگان: حساسیت اخلاقی، حقوق متقابل، عوامل محیطی، مشکلات فردی و بین فردی
  • محمد کیاسالار، حمیدرضا نمازی* صفحات 631-648

    جشنواره ی ملی فیلم و عکس اخلاق پزشکی، در بهمن 98، برگزار شد و با ثبت 487 اثر در سامانه ی جشنواره، به کار خود پایان داد. پس از بررسی همه ی آثار، در نهایت، هشتاد فیلم و 36 عکس انتخاب شد و برای داوری نهایی در اختیار هییت داوران قرار گرفت. مقاله ی حاضر، بر فیلم های این جشنواره متمرکز شده و کوشیده است با استفاده از روش اقدام پژوهی، به تبیین تجربه ی جذب، انتخاب و داوری فیلم ها، ازطریق طراحی و برگزاری جشنواره، بپردازد و هشتاد فیلم منتخب این جشنواره (پنجاه فیلم مستند، بیست فیلم کوتاه و ده فیلم جنبی) را از منظر اخلاق پزشکی، تحلیل کند. در این مسیر، از تطبیق موضوعی فیلم های منتخب با شانزده محوری که در متن فراخوان، به عنوان «موضوع های جشنواره»، اعلام شده بود، استفاده شده است. تفاوت نگاه فیلم سازان و پزشکان در زمینه ی اخلاق پزشکی، یکی از یافته های مشهود این گزارش است. این تفاوت، وقتی چشمگیرتر می شود که می بینیم مجموع فیلم های مرتبط با شانزده موضوعی که پزشکان در متن فراخوان گنجانده اند، یکی کمتر از مجموع فیلم هایی است که فیلم سازان، صرفا، پیرامون هفت موضوع مغفول مانده در متن فراخوان ساخته و به جشنواره تحویل داده اند. این مطالعه، همچنین، نشان می دهد دوربین سینماگران در حوزه ی اخلاق پزشکی، عمدتا، بر تعهد حرفه مندان و آسیب پذیری بیماران تمرکز می کند. از سوی دیگر، با توجه به تعدد و تنوع فیلم هایی که در این جشنواره گردآوری شده است، می توان یکی دیگر از یافته های این اقدام پژوهی را امکان استفاده از فیلم های کوتاه و مستند، برای آموزش برخی مفاهیم اخلاق پزشکی به فراگیران طب، دانست.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، اقدام پژوهی، جشنواره، فیلم کوتاه، فیلم مستند
  • خدیجه محمدی*، عباس رحیمی فروشانی صفحات 649-662

    یکی از موضوعات اساسی در بیمارستان ها، بررسی میزان کارایی و اثربخشی است. به این منظور، شاخص هایی متعدد ارایه شده است که به شاخص های عملکردی، معروف اند. اگر عملکرد بیمارستان ها، از لحاظ رعایت حقوق بیمار، به مشخصات دموگرافیک او وابسته باشد، نادیده گرفتن اثر شاخص های بیمارستانی، به عنوان عامل موثر سطح بالاتر بر میزان رعایت حقوق بیمار، ممکن است موجب نتیجه گیری هایی نادرست درباره ی این روابط شود. در چنین مواردی که داده های مورد مطالعه، به طور ذاتی، چندسطحی است، استفاده از مدل های آماری چندسطحی برای بررسی این نوع داده ها، مفید خواهد بود. نمونه ها، در طی سال 1394، از هشت بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی تهران، به صورت خوشه ای دومرحله ای، جمع آوری شده اند. اطلاعات مربوط به میزان رعایت حقوق بیمار و اطلاعات دموگرافیک، از طریق پرسش نامه، از 375 بیمار جمع آوری گردید. میزان رعایت حقوق بیمار، توسط روش آماری چندمتغیره ی تحلیل عاملی، اندازه گیری شد. برای بررسی رابطه ی بین رعایت حقوق بیمار با برخی اطلاعات دموگرافیک، از مدل های رگرسیون خطی دوسطحی استفاده شد که سطح اول آن را عوامل دموگرافیک بیمار و سطح دوم را عوامل بیمارستانی تشکیل می دهند. میزان رعایت حقوق بیمار در بیمارستان ها، در سطح متوسط، رعایت شده بود. حدود شانزده درصد از واریانس متغیر وابسته ی میزان رعایت حقوق بیمار که مقداری زیاد است، به دلیل تغییرات در سطح بیمارستان است و بقیه ی تغییرات، در سطح فردی است؛ همچنین، متغیرهای درصد اشغال تخت، درصد شکایت و درصد فرار از بیمارستان، در سطح بیمارستان، آثاری شایسته ی توجه بر میزان رعایت حقوق بیماران دارند.

    کلیدواژگان: بیمار، بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران، حقوق بیمار، رگرسیون چندسطحی، عوامل بیمارستانی
|
  • Valiallah Vahdaninia*, MirSajad Said Mosavi, MohammadAmin Vahdaninia, Abbas Vosoogh Moghaddam Pages 1-18

    The "Legal language" has provided a strong supportive argument for right to health advocacy. In such a way that, human rights rules has been established as the most important globalized political value at the heart of the theory and practice of public health discourse. Its power of enforceability guaranties fair distribution of health resources in each country. At the same time, the right to health, the “Right-claim” which has been identified by international and national documents  requires preconditions that will not come true without the proper cultural, social, economic, and political infrastructures, in general the factors shaping the "context of people's lives”. In other words, a legal reasoning for right to health can be followed by an argument for the right to health determinants. Therefore, by adopting an epistemological approach, this paper presents a legal narrative of “governance for health”. This paper creates a new perspective on the "right to health" debates. Additionally, it provides powerful arguments that health policy should be based on a perception of factors with major impacts on the people health and what have being described as "health hazard", "health protector", and "health promoter". However, this claim for right to health as an "individual enforceable right" is criticized, and there may be theoretical and practical obstacles to the full realization of this human right.

    Keywords: Right to health, Governance for health, Health determinants, Unacceptable claims, Essential rights
  • Ramin Sepahvand, AmirMohsen Rahnejat*, Haleh Shahed Hagh Ghadam, Vahid Donyavi, Arsia Taghva Pages 19-30

    Military psychologists and mental health professionals live and work alongside their potential patients. For the most important concerns of military psychologists are multiple relationships, confidentiality, sudden role shifts and avoiding harm. The purpose of this study was to explore experiences of the military psychologists regarding ethical challenges in the counseling centers of one of the Iranian military forces. This qualitative and content analysis study was performed on 31 military psychologists during 2019. Participants had a master's degree in one of the psychology majors and 5-15 years of work experience. Data were collected by electronic questionnaire, due to access difficulty. The most important challenges of professional ethics mentioned by the participants included boundaries of competence, confidentiality, multiple relationships, and sudden role shifts. The results of this study showed that one of the problems affecting the performance of military psychologists is ethics’ issues and its challenges. Thus, according to this study, to better manage possible ethical challenges for military psychologists, they are suggested to participate in workshops and become acquainted with important ethical decisions and ethical conflicts inherent to military settings, be active in obtaining consultation and supervisions, and involve themselves in self-monitoring programs to consistently make good ethical decisions.

    Keywords: Professional ethics, Ethics’ challenges, Military psychologists
  • Afsaneh Saadati, Mohsen Mohamadi* Pages 31-46

    In human communication, the relationship between the patient and the physician is one of the most challenging issues. This relationship is of critical importance in the medical ethics and forms the base of medical measures. Relationship between the physician and the patient brings about mutual trust between them to the extent that it overshadows physician’s skills. A physician needs to have the art of communication with the patients as well as his information in medical sciences. Damaging this communication leads to lack of efficiency, trust and satisfaction in the treatment of the patient. The authors of this article seek to analyze the major issues of medical ethics in the medical texts based on Mathnawi. Rumi has also made special mention of physicians' responsibilities and ethical duties in the stories of pulmonology, physiology, herbal therapy, routine treatment, and etc. In The story of “King and Handmaiden”, Confidentiality, Compassion, Kindness, and the expertise of saint against Handmaiden are issues that they are discussing in medical ethics. At the end of the story, audiences unbelievably are evaluating the performance of saint as opposed to the spirit of Hippocratic oath. In the story of “the old man and the physician”; deficiency of the communication between physician and patient is very definite. Not building trust and emotional communication in the relationship between the physician and the patient, specifically at the very first time which has happened without semiology has provided the context in which the patient distrust his physician and is not pleased with the treatment process. In the story of “Man who was desperately ill”, the physician has hidden the secret and also he has not given a clear and enough explanation for the prescription, therefore the patient's life is endangered.

    Keywords: Medical ethics, Mathnawi-ye-Ma’navi, Jalaluddin Rumi, Relationship, Patient
  • Abbas Panahi*, Mahshid Ghanbari Pages 47-63

    European tourists in their reports from Guilan in the Qajar era, also have addressed the issue of health and deadly diseases affecting lives of people, such as rice fever, malaria, cholera, and plague in addition to pointing out the numerous social tragedies. From these tourists’s point of view, the weather conditions, geographical location, livelihood and some living and social habits and behaviors of the people of this land were directly related to the prevalence and spread of these diseases. The epidemic of malaria, cholera, and plague has had a profound effect on the spread of poverty, public discontent, and demographic composition in the Qajar era. The authors seek to answer these questions; from the point of view of tourists and foreign visitors, what factors have caused the spread of epidemics in Guilan during the Qajar era? and what have been the consequences of the pervasive diseases on the human and economic situation of Guilan? The research findings show that the climate of Guilan, abundance of rivers, swamps, food culture, and some other natural factors caused some infectious diseases such as malaria and paddy fields in this province to be much higher than other parts of Iran. In addition to malaria, some epidemic diseases such as cholera and plague have played an important role in the economy and population of Guilan. According to the limited and scattered reports of tourists, in addition to the geographical factor in the spread of these diseases, people's lifestyles and the government's lack of attention to public health and welfare played an important role in the prevalence and spread of these diseases. Economic and social bankruptcy and the government's inability to support the people in Guilan's social movements, such as constitutionalism and the forest have made their mark. The research method in the present study is performed using historical method and descriptive-analytical studies.

    Keywords: Climate, disease, geography, tourists, Guilan
  • Afarin Tavakoli* Pages 64-74

    In the late 13th and early 14th centuries, Iran was involved with epidemics such as plague and cholera, affecting the population and economy of the country. The spread of these diseases, on the one hand, was the result of the government's inability to organize health centers and, on the other hand, the inability to prevent these diseases by the quarantine of the borders. The southern borders of the country were one of the most important ways of transmitting diseases. Iran was exposed to these diseases through the Persian Gulf. It was possible that the diseases with origin in Iran transmitted from this waterway to the neighboring countries as well. These diseases were transmitted in two ways. The merchant ships’ entering Iran's ports from India was one way, especially the cities of Calcutta and Mumbai. The other was via the Hajj caravans (pilgrimage) rout. The opening of the Suez Canal and subsequently increase in voyage of steamships, lead to expansion of trade in the southern ports of the country, and frequent and more convenient transportation of the Hajjis (pilgrims). Thus, this also increased the spread of the diseases in that era.

    Keywords: Epidemic diseases, Trade, Hajj, Persian Gulf, Quarantine
  • Reza Dashti* Pages 75-90

    Muslims learned how to build a hospital using the experiences of physicians from other nations, especially Iranians, by modeling at Jundishapur Hospital, and this way set up many hospitals. In addition to building a variety of hospitals, Muslims created efficient structures and organized them based on bosses, deputies, stewards, supervisors, nurses, and the like, who served in different parts of hospitals. In Islamic hospitals, male and female physicians with various specialties treated patients regardless of religion or race. Using a descriptive-analytical approach based on library information, this research seeks to answer the question of how the structure and organization of hospitals in Islamic civilization have been. Findings of the present research verify that hospitals in Islamic civilization had a well-organized and efficient structure, and various medical departments. Findings also indicate that the structure and organization of Islamic hospitals have evolved over time.

    Keywords: Hospital, Hospital structure, Islamic civilization, Hospital organization
  • Mojtaba Fazel, Elham Afshari* Pages 91-99

    The phrase "Academic mobbing" can be described as character assassination or psychological harassment against a colleague. According to many published reports, individuals in any workplace, including the academic environment, may be targets of coworkers' antisocial behaviors such as accusation, humiliation, emotional abuse, and general offences. In addition to personal negative outcomes including decreased job satisfaction, increased occupational stress, and higher risk for anxiety and depression; academic mobbing can lead to decreased efficacy of the organization to reach its targets. Job dissatisfaction leads to decrease effort of faculties in performing educational and scientific activities that has indirect consequences on community. The direct effect of dissatisfaction of faculties would be decreased quality and quantity of educational services to students. Since the first steps to systematically deal with any social issue, including academic mobbing is understanding the nature and characteristics of the situation, the current review tends to introduce and establish the characteristics of academic mobbing as well as the role of the authorities in preventing or resolving the problem.

    Keywords: Ethics, Academic, University wide, Mobbing
  • Farhad Rashnopour*, Nasrollah Pourmohammadi Amlashi Pages 100-115

    Jundishapur was built during the Sassanid Shapur era to house Roman prisoners, and a scientific school, especially in the field of medicine was established there. Jundishapur's urban and scientific identity are intertwined with three concepts of Medical knowledge, Syriac, and Christian Christianity. In this research, the establishment of the Nestorian dynasty in Jundishapur, as well as the distinguished position of these physicians in the flourishing of Islamic civilization, has been studied and recognized. Therefore, this issue will be explained and highlighted by analytical descriptive method and relying on library resources. After the rise of Islam and the conquest of Iran, the medical elites of Syriac and Nestorian Jundishapuri; in particular, the Bakhtishoo, Masouyeh, and Maserjuyeh families continued to incorporate the medical traditions of various nations and the translation of Greek medical texts into other languages at Jundishapur Hospital. With the employment of prominent people of these dynasties in the Abbasid Caliphate of Baghdad, human resources, academic, and clinical achievements and the results of centuries of experience of Jundishapur Hospital Medical Center in compiling and translating medical texts have transferred to Islamic civilization by them.

    Keywords: Jundishapur, medicine, Syriac, Nestorian, Bakhtishu, Masouyeh, Maserjouyeh
  • Alireza Moshirahmadi, Abdoreza Javan Jafari*, Aria Hejazi, Hesam Ghapanchi Pages 116-130

    The possibility of mistakes, negligence, injuries and damages in medical activities could give rise to a civil or criminal case. In such cases, resorting to experts’ opinion is necessary. Forensic medicine organization has important role in such cases. Therefore, understanding of the criteria used by experts of this organization is important and could give rise to awareness of doctors and reduce their professional failures. This is a practical research with a descriptive and analytical method and its necessary information are collected by documentary studies. This investigation shows that medics normally try to have correct medical diagnosis and select appropriate process, and treat patients through reasonable methods to reduce their suffering and pains. It is possible that medics make a mistake in their diagnosis and treatment. Although the result of medical treatment are not guaranteed always, they have to do their treatment and operation according to reasonable and scientific standards and any recklessness and negligence causes criminal or civil responsibility. Reflection on the medical cases shows that the reasons of medic’s conviction can be divided into two categories including pre-treatment and post-treatment factors. Pre- treatment indices contain errors related to diagnosis or choice of treatment.

    Keywords: Forensics medicine, Pre-treatment, Medical fault, Medical responsibility, Scientific standards
  • Hamid Khajevandi*, Abbas Ebadi, Akbar Aghaiani Chavoshi, Morteza Khaghanizade Pages 131-141

    Moral courage is the ability to overcome fear and performing the right action based on moral beliefs despite the potential danger. Nurses, as moral agents, need moral courage to properly manage moral problems and make a professional commitment to patients. Therefore, the above study was conducted to investigate the moral courage of nurses and related factors. In this descriptive cross-sectional study conducted in 2019, the research population was all nurses working in Baqiyatallah Hospital. After explaining the objectives of the study and obtaining the consent of the research, 220 nurses were selected as available samples. The data collection tool was Sadooghiasl questionnaire. After completing the questionnaire, they completed 187 sample questionnaires. SPSS software was used to analyze the data. The results of the study showed that the mean score of nurseschr('39') moral courage was 413.37 with a standard deviation of 46.70. Thirty percent had moderate moral courage and 69.5% had high moral courage. The results of the independent T-test and ANOVA showed that there is a statistically significant relationship between the variable employment status and the moral courage of nurses. Considering the results of this study and the many ethical challenges that exist in the nursing profession, the issue of moral courage and related factors and providing solutions to improve it, should be at the forefront of the health organization and nursing managers.

    Keywords: Moral courage, Nursing, Professional ethics
  • Farhad Khormaee, Masoomeh Zabihi* Pages 142-154

    The aim of the present study was to determine the relationship between sensory processing sensitivity and cognitive-emotional self-regulation by mediating moral characters among students. The study participants were 293 students of different fields and levels of Shiraz University (Medical Sciences and the Ministry of Science) who were studying in the academic year 2018-2019. To measure the variables of study, three high personal sensitivity scales (sensory processing) of HSPS, ethical sources and CERQ-P cognitive adjustment scale were used and to evaluate the proposed research model, structural equation modeling (SEM) was applied by using AMOS software; intermediate relationships were also tested using the Bootstrap method. The results of the structural equation model showed that Cognitive aesthetic sensitivity directly (p <0.01, β = 0.67) and also through positive moral characters (p <0.01, β = 0.26), predict cognitive self-regulation, positive emotion. In other words, people who better understand the subtle differences in the environment try to change the amount and type of emotional experiences; they are also more successful at doing so. On the other hand, the ease of direct and positive stimulation (β = 0.31, β = 0.33) and the mediation of negative moral characters (0 = 0.01, β = 0.12) can predict cognitive-emotional and negative emotional self-regulation; in fact, people with low sensory thresholds are less likely to cope with stressful situations and misbehaviors, and use inconsistent emotional strategies. Finally, positive moral sources directly predict positive cognitive-emotional self-regulation (p <0.01, β = 0.30), and negative moral sources directly predict negative cognitive-emotional self-regulation (p <0.01, β = 0.38).

    Keywords: Sensory Process Sensitivity, Cognitive-Emotional Self-Regulation, Moral Characters
  • Fatemeh Jafarinahlashkanani, Zainab Eydivandi, Marzieh Shafiei, Elham Maraghi, Mehrnaz Moradi Kalboland* Pages 155-167

    The observance of professional ethics standards’ is inherent nature of nursing profession. Observance of ethical standards by them will be an effective factor in improving performance of patient care and affecting the quality of health care. This study was conducted to determine the facilitating and Inhibitory factors of professional ethics from the perspective of nurses. This cross-sectional descriptive study with the participation of 367 nurses in Masjed-e-Soliman hospitals was performed in 2019. The data collection tool was a questionnaire of facilitating factors in the three dimensions of management, individual, and patients and inhibitory factors in three dimensions of management, environmental, and individual care; design, validity, and reliability of the questionnaire was reported by Dehghani. Data analysis was analyzed using SPSS version 22 and statistical tests. From the nurseschr('39') point of view, facilitating factors to follow ethics were: sufficient personnel in proportion to the number of patients (64.6%) in the managerial dimension, proper interpersonal relationship between colleagues and other treatment teams (60.3%) in the individual dimension;. appropriate treatment of patients with nursing staff (59.1%) in the patient dimension. The most important inhibitory factors were: lack of attention to the ability and skills of personnel during the division of labor (71.2%) in the managerial dimension; crowded and busy wards in environmental dimension  (69.6%); shortage of time in the individual and care dimension (66.4%). In this research, most important facilitating and inhibitory factors for following professional ethics standards in nurses was evaluated. Due to the necessity of observing the standards of professional ethics in nursing performance, the managers of health care organizations can observe the current situation by conducting periodic studies in the field of professional ethics from the perspective of nurses and patients.

    Keywords: Nursing ethics, Professional ethics, Inhibitory factors, Facilitating factors
  • Khadijeh Nasiriani*, Seyede Elham Fazlojoo, Arefe Dehghani Tafti, Yadollah Mobari Pages 168-179

    Moral sensitivity is the first step in making a moral decision and taking a moral judgment. An effort to promote nurseschr('39') moral sensitivity, education of ethical concepts, and using appropriate approaches to teaching ethics is still under discussion. Thus, this study was conducted to determine the effect of virtual teaching of ethical principles through narrative method on the ethical sensitivity of critical care nurses. In this quasi-experimental study, 60 critical care nurses were studied in two groups of test and control in 2 hospitals. The experimental group was taught ethical principles through virtual narrative method. Demographic information and Latezen moral sensitivity questionnaire were completed by nurses on three occasions (before, immediately after and two months after virtual education). Data were analyzed by SPSS 20 software. Results showed that the mean and standard deviation of nurseschr('39') moral sensitivity were 61.53 ± 9.24 before intervention and (60.60 ± 7.76 for the control group, and the association was not statistically significant (p> 0.05). However, there was a significant difference between the experimental group (77.50 ± 6.05) and the control group (60.83 ± 8.07 in the first post-test. In addition, there was a significant difference between the experimental and control groups (p <0.05) in the second post-test. Repeated measure analysis showed a significant difference between the ethical sensitivity scores in the experimental group, but no significant difference in the control group. According to the findings, the nurseschr('39') moral sensitivity was moderate at the beginning of the study, but after the intervention, the test group was at a high level and the control group was still at a moderate level. Thus, it is necessary to motivate nurses for recording and sharing their ethical challenges. Accordingly, they can promote their own ethical performance. Furthermore, their narratives can be used for education of other nurses and students of nursing.

    Keywords: Virtual education, Ethics principles, Nurse, Ethical sensitivity, Narration
  • Abbas Mirshekari*, Afrouz Samadi Pages 180-198

    The first definition of sexual harassment which comes to mind is a behavior with force and violence. But is sexual harassment restricted to these behaviors? Apparently, sexual harassment comprises of a wide range; a range with rape on its one side (article 224 of the Criminal Code) and using offensive words (article 619 of the Ta’zirat part of the Criminal Code) containing sexual concept on the other. The conduct and talk which causes harm to someone just because of his/her sex. This concept is consistent with the spirit and purpose of the tort law which is for protection of victims. Moreover, this concept makes our legal system in line with other legal systems’ movement. However, Sexual harassment usually happens without the consent of the victim and by the use of force. But sometimes despite the consent of the victim, this consent is considered null and void since it is the result of duress, fraud, or pressure. Sexual harassment causes different types of damages such as physical or mental which have to be compensated in accordance with the “no harm” principle. In our legal system, blood money and the sum of money which is paid for the loss of virginity and the criminal relish are considered as different kinds of compensation. Also, mental and moral damage is awarded according to article 1 and 9 of the Iranian Civil Liability Code, and 14 of Iranian Criminal Procedure Code. Knowing legal aspects of this issue leads to respecting of moral aspects. Additionally, in this article, the sexual harassment as well as its related damages and compensations under Iranian law are investigated.

    Keywords: Sexual harassment, Rape, Physical damage, Monetary damage, Mental damage
  • Mehri Doosti Irani, Batool Alidoost, Leila Rafiee Vardanjani, Zahra Tayebi, Kobra Noorian* Pages 199-214

    Hospitalization in Intensive Care Units (ICUs) is a very stressful experience for the patient and family and their separation has not been confirmed in any of the studies. At present, ICU visiting is limited that makes several challenges. Therefore, this descriptive-exploratory study, aimed to explore strategies for overcoming the challenges of visiting  This was a descriptive-exploratory qualitative study conducted through in-depth semi-structured interviews with 35 participants in educational hospitals of Shahrekord University of Medical Sciences including 6 patients, 9 patientschr('39') family members or friends, and 20 nurses during 2018. Interviews were continued until data saturation and then data analysis was performed using inductive thematic analysis approach.  Participants stated two main themes for stepping out of visiting-related Challenges. (1) "Reducing the Need to Meet" through "Education about visiting rules", "Improving the Environment" and "Family Interaction" and (2) "Modified Meetings" through "Upgrading the Meeting Behind the windows", "using permanent monitor" and "flexible meeting". The ICU visits in Shahrekord hospitals, are limited like in other parts of the country. However, it is hoped that implementation of the extracted strategies in ICUs will solve many of visiting-related issues and eliminate the conflicting experience of patients, peers, and staff.

    Keywords: Intensive care unit, Visiting, Descriptive-exploratory study
  • Soleyman Heidari* Pages 215-227

    In the history of post-Islamic Iran, the Barmaki family is one of the most important families in preparing the background for the transfer of the scientific heritage of ancient times, including medical knowledge to the Islamic period. From the beginning of the Abbasid era, this family penetrated the structure of the political system and after gaining political-economic power and supporting translators and authors of medical works, provided the background for the transfer of a large part of the medical heritage of ancient times to the Islamic period. The main issue of the research is to examine the role of the Barmaki family in the transfer of medical heritage from the beginning of the rise of this family to the assassination of Jafar Barmaki. The research method is descriptive with analysis and library data collection and relies on first-hand sources. The findings indicate that the Barmaki familychr('39')s interest in ancient medical heritage, the support of the Abbasid caliphs, and the material support of the caliphs and Brahmins for translators and authors of medical works played an important role in the transmission of ancient medical heritage to the Islamic period.

    Keywords: Barmakian, Medicine transfer, Indian medicine, Hippocratic medicine, Abbasi caliphs
  • Arefe Marzoghi, Hossein Mahmoodian* Pages 228-239

    The aim of this study was to evaluate cyber-​ethics skills and behaviors of students of Shiraz University of Medical Sciences (SUMS) using descriptive and survey research. Three categories of students of Shiraz University of Medical Sciences was selected as statistical population in this study including medical, dentistry, and bachelor of nursing and midwifery in academic year of 2016-2017. A group of 200 students were selected using a simple random sampling method for the study. Data analyzed using SPSS software (22) and descriptive and inferential statistics. Results showed that studentschr('39') cognitive skills and ethical behaviors are lower than acceptable level. Also, there was no significant difference between students based on demographic characteristics e.g. gender, field of study and educational level regarding their skills and ethical behaviors.

    Keywords: Cyber skills, Cyber ethics, Cyber citizens, Students of Shiraz University of Medical Sciences
  • Fatemeh Makkizadeh*, Arezu Dehghan, Esmaeil Mostafavi Pages 240-252

    The purpose of this research is to investigate association between social influence, productivity, and performance among researchers of medical ethics field.  This research was done using common methods in scientometric studies with the method of co-author and network analysis. The statistical population of the study consists of all articles published in journals in the field of medical ethics, which were indexed in the database of web of science in the period of 1978-2017. A total of 14,231 articles and 20,845 researchers were surveyed. Data analysis was done using UciNet and SPSS softwares. Research findings based on the social influence that calculated for each researcher. The study of relationship between social influence and performance showed that there is positive correlation between performance and degree centrality. However, there is a negative correlation between performance and closeness and betweenness centrality. Also, the relation between social influence and productivity showed that there is a positive and significant correlation between social influence and productivity indices. The results showed that the researcher who have a good status in terms of performance, have a high social impact. In addition, researchers who have a high degree centrality are in a favorable position in terms of productivity and performance.

    Keywords: Social influence, Productivity, Performance, Medical ethics
  • Farshid Shamsaei, Marzieh Jahani Sayad Noveiri, Naser Mohammadgholimezerji, Shirin Ranjbar, Mehdi Khazaei, Zahra Maghsoudi* Pages 253-262

    Undesirable experience as “moral distress” is one of the major issues faced by nurses when making moral decisions. The spiritual dimension is one of the dimensions that influences their moral distress; therefore, this study was conducted with the aim of determining the relationship between spiritual health and the moral distress of nurses working in the emergency departments. In this descriptive-analytic study, 140 nurses working in the emergency departments of the educational and medical centers of Hamedan participated by census sampling. Data were collected through a three-part questionnaire, including demographic information, Paloutzian and Ellison spiritual health questionnaires and Corly moral distress questionnaire. The data was analyzed by Chi-square test and Pearson correlation coefficients using SPSS software, version 16.</strong> The mean age of participants was 31.9 ± 7.31 years. The spiritual health score and moral distress of most nurses were moderate. A negative and significant correlation was observed between spiritual health and the severity of nurseschr('39') moral distress, (r = -0.200, p = 0.05), meaning that the higher the nursechr('39')s spiritual health score, the lower their moral distress. The results indicate that spiritual health is an effective parameter in reducing moral distress in nurses, so it is suggested to pay attention to spiritual’s dimension in promotion of nurseschr('39') health.

    Keywords: Nurse, Moral distress, Spiritual health
  • Marjan Ghandi*, Reza Dehnavieh, Reza Goudarzi, Mostafa Almasi Doughaee, Malahat Akbarfahimi Pages 263-272

    Dementia is a major health problem due to the high costs of treatment, high prevalence in the elderly, severe consequences, and the imposition of physical and psychological stresses on families of the patients. Occupational therapy is one of the most important approaches among many technologies employed for helping the patient and reducing the burden of healthcare for patients. This applied study aimed to investigate the ethical and legal aspects of occupational therapy technology in the elderly with dementia using qualitative methods. The study population consisted of 12 specialists and practitioners in the field of dementia and elderly services in the country. Data collection was carried out by interviewing the expert subjects. The results of this study showed that beneficence/non- maleficence, autonomy/informed consent, maintaining dignity/respect for persons, concern for equality and justice in accessing services, legal support for technology use, need for the principle of discretion, and patient confidentiality, and proper technology utilization are  seven major ethical and legal challenges in occupational therapy technology in the country. According to the results, lack of insurance coverage for occupational therapy technology and the lack of access to this service for the elderly are major barriers to its application and the Ministry of Health must provide the initiatives for its implementation across the country and place it in the elderly service package.

    Keywords: Health technology assessment, Dementia, Occupational therapy
  • Maryam Darabi*, Mohammad Rahim Rabbanizadeh Pages 273-288

    The physicians of the Bukhtishu dynasty first entered the Abbasi court with the aim of practicing medicine; but soon after, thanks to their medical knowledge and skills, they gained a lot of power and wealth and became involved in power relations at court. Although they were able to gain a high position in the Abbasid court; but their position was constantly unstable, and sometimes they were at the peak of power and sometimes at the bottom of humiliation. Therefore, the present study, with a historical method and a descriptive-analytical approach, seeks to answer the question: what factors have been effective on the relationship between the physicians of the Bukhtishu dynasty and the Abbasid Caliphate? The claim of the research is that the need of the caliphs for treatment provided the background for the entry of the doctors of Bukhtishu dynasty to the caliphate system and strengthened their presence in the court. Factors such as the success of these physicians in medicine, the power of the caliphs in supporting them; other threats from courtiers also fluctuated the status of these physicians. The findings of the study indicate that physicians with the benefit of medical knowledge had such an effect on the caliphs that they were considered as one of the main actors in politics, so they play an important role in the removal and installation of caliphs, poisoning and killing of them. They could pave the way for their conditioned person to come to power by abandoning their treatment; they were also degraded, imprisoned, and sometimes exiled or even killed. 
     

    Keywords: Abbasid caliphate, Physicians of the Bukhtishu dynasty, Influence of physicians, Medical knowledge
  • Seyyed Abdol Rahim Hosseini, Davoud Zareian* Pages 289-305

    Perhaps, the most appropriate translation proposed for euthanasia is the painless and piteous killing. According to the existence of effective components in committing a crime, it is considered as complicity in murder and the consent of victim does not affect the nature of criminal act and the criminal liability of person depriving the life. One of issues related to this killing which is disagreed is the edict that person who is obliged to save life related to passive type of euthanasia does not perform this killing and there must be difference among its different types and conditions. The primary reasoning of the edicts indicate that duties whether difficulty or not must be done but, according to the rule of negation of difficulty and hardship, obligation to these edicts in cases of hardship is cancelled. The articles of this rule include obligatory duties to disuse. However, from the view of jurists, it is not general that euthanasia corresponds to some juridical sub-principles indicating the permission of suicide in some conditions, although this is criticized and rejected. Two rules of hardship and beneficence are those believed to help prove the hypothesis by attaching to the rule of negation of hardship and difficulty. But, it is clear that it is not so. In feasibility study of this rule with the rule of no harm, they are proved by the murder illegality and the mentioned rules cannot govern the primary reasoning of depriving the life Therefore, euthanasia is not allowed at all.

    Keywords: Hardship, difficulty, Euthanasia, Depriving the life
  • Seyed Ahmad Habibnejhad*, Vahid Moazzen Pages 306-318

    In recent decades, the concepts of healthy lifestyle and healthcare choices have been the subject of focus by healthcare policymakers. Together with financial, mental, and ethical reasons for citizens to have a free hand as far as their healthcare, numerous arguments based on the social aspects of healthcare have also been made by proponents of the necessity to limit these options by government, believing that in addition to personal consequences, an individualchr('39')s healthcare choices have social ramifications as well. On the other hand, the definitions of the concept of freedom along with the impressionability factor of the individualchr('39')s healthcare choices to government and society are other parameters that affect government policy in this area. By looking at the meaning of freedom from both the functional and opportunity creating standpoints, we have attempted to demonstrate that the optimal definition of freedom in the healthcare system is a responsibility based freedom in which it is although limited by the government, a person still maintains his individuality. According to the findings of this study, without establishing the necessary prerequisites by government and society, the freedom and equality of individuals in healthcare choices is meaningless. In this context, the special role of government is to create a balance between the individual rights and public interest as well as to cultivate responsible and well-informed citizens to protect themselves and others, building a society that would not allow the withdrawal or disregards of the right to freedom.

    Keywords: Healthy lifestyle, Freedom of choice, Right to freedom, Equal opportunity, Government
  • Foroogh Bandani Pour, Esmat Nouhi* Pages 319-328

    The necessity of governing ethics is desirable in the work environments and is universally accepted. Ethical performance is based on the ethical criteria that employees are expected to adhere to. The purpose of this study was to determine the relationship between ethical educational needs and ethical efficiency in health workers of Sistan province. This is a descriptive correlational study. Data of 377 healthcare providers of Sistan rural areas were collected through a multi-stage cluster sampling method.  Information was collected with a valid and reliable questionnaire. The data were analyzed by SPSS 19 software using descriptive correlation, independent t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation coefficient. The results showed mean score of the need for ethical education of health care providers was relatively high (with respect to the maximum of the score), and the ethical performance of health care workers was low. There was also a significant and inverse relationship between score of ethical educational needs and ethical performance of health care providers (P >0.05). Based on the results, there was a significant and inverse relationship between ethical educational needs and ethical performance of health care providers. Providers who had a higher level of information and less educational needs had higher ethical performance. So, implementation of educational programs based on ethical educational needs is recommended for increasing ethical performance of health care providers as they are first-line practitioners who interact with people and health care clients.

    Keywords: Health care providers, Sistan, Baloochestan, Ethical performance, Ethical educational needs
  • Ali Hassan Rahmani*, Mina Ranjgaran Alanagh, Farkhondeh Jamshidi Pages 329-342

    Increased patient satisfaction can promote patient’s compliance with prescribed treatments and improve patients’ health. The aim of this study was to determine the patients’ satisfaction with nurses in surgical departments of Imam, Razi, and Golestan hospitals of Ahvaz city in 2018. In this descriptive-analytic study, patients over 18 years of age with at least 3 days of hospitalization were studied. Data including age, sex, marriage status, level of education, type of illness, hospitalization time, number of hospital admissions, and health status were collected through a demographic form. Patients’ satisfaction with nurses was obtained by the satisfaction questionnaire of nursing services. Chi-square, one-way analysis of variance, Kruskal-Wallis analysis, Mann-Whitney test, and Spearman correlation coefficient were used to analyze by SPSS software. Patients’ satisfaction in Imam, Razi and Golestan hospitals were 78.25±12.09, 68.30±11.24, and 58.09±17.42, respectively. Highest level of patients’ satisfaction was with Razi hospital nurses (P-value<0.05).There were no significant difference between patients of different hospitals regarding age, marriage status, place of residence, hospitalization history, and education level (P-value>0.05).With increasing age, having a history of admission, an increase in the duration of hospitalization, the patients’ satisfaction score decreased significantly (P-value<0.05), but there was no significant difference between the patients’ satisfaction by marriage status, place of residence and level of education (P-value>0.05). It is suggested that effective strategies for increasing patients’ satisfaction be applied through more care and attention of more sensitive people. Also, increasing awareness of  the community about the duties of patients, nurses, and medical staff is recommended.

    Keywords: Surgical department, Nurse, Patients’ satisfaction
  • Mahmoud Motevassel Arani, Mojtaba Parsa, Seyed Hesamoldin Sayyedin, Nikzad Isazadeh, Abdolrahman Rostamian, Mohsen Parwiz, Hossein Dargahi* Pages 343-377

    Organizational culture is defined as prominent values and a set of key characteristics govern the organization. Paying attention to the importance of organizational culture increases staff’s productivity and job satisfaction. Therefore, the aim of this study was identification, counting and classification of organizational culture components based on Islamic-Iranian values by synthesizing approach and looking at health care organizations. First, 892 indicators were identified and counted by application of Pearson and English databases and using organizational culture, Islamic – Iranian culture, indicators, component, and health care organizations as key words, consideration of inclusion and exclusion criteria, field literature review, data entry into Excel software. Then using Delphi method and opinions of seven cultural elites in Tehran University of Medical Sciences, and after performing 11 stages, repetitive indicators in terms of meanings, concepts, and examples were merged and grouped into 39 components. Moreover, the extracted components were divided into three levels of organizational culture and the application of the components of each level in organizations were presented. Therefore, it is recommended the final components and application of each of them be used as an organizational charter in Tehran University of Medical Sciences.

    Keywords: Health care organizations, Indicator, Islamic-Iranian culture, Organizational culture, Component
  • Halimeh Zarei, Parviz Azodi, Marzieh Mahmoudi, Zahra Sedighi, Faezeh Jahanpour* Pages 378-389

    Communication skills are recognized as an essential part of nursing services and as they are faced with an extended range of referees, they have to communicate with them in a specific way. This study was performed to determine the communication skills of nursing staff of pediatric wards with their colleagues. This descriptive-analytic study as cross-sectional was performed on 110 nursing staff of pediatric wards from Persian Gulf’s hospital during 2019, in Bushehr, Iran, by using census sampling method. Data collection tool was a communication skills’ questionnaire including demographic part and items for self assessing communication skills of nurses with their colleagues. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed in previous studies. Data were analyzed by SPSS software using independent t-test, Pearson correlation and one-way ANOVA at the significant level of 0.05. The mean score of professional communication was 54.33 ± 7.26 which was relatively significant. Scores of professional communication were not statistically associated with age, work experience, educational degree, employment status, type of responsibility, interest to job and marital status. The results showed statistically significant relationship between the mean scores of professional relationship with workplace (p <0.013) and shift work (p <0.020). The highest professional communication score was 58.83 in the nursing office and the lowest score was 50.21 in the pediatric emergency department. The Pearson correlation between age and work experience was positive with the mean score of professional communication, and the highest score of professional communication was related to staff working in shift work. According to the findings of the present study, the status of professional communication among nursing staff of pediatric wards was relatively desirable and therefore, based on the results, it is suggested that nursing authorities and planners plan and endeavor to enhance nurseschr('39') professional communication.

    Keywords: Professional communication, Pediatric departments, Nurses, Communication skills
  • Abdoreza Javan Jafari, Alireza Moshirahmadi*, Aria Hejazi, Hesam Ghapanchi Pages 390-402

    Efforts of the medical staff are to provide efficient, desirable, and high quality services to patients. However, medical treatments are not immune to error and mistake. So, occurrence of injury following medical managements is inevitable, an issue that could lead to a lawsuit against the medical staff. In such cases, resorting to experts’ opinion is necessary. Therefore, knowledge about effective indicators in sentencing can increase awareness of the treatment staff in addition to reduction of traumatic behaviors. Reflection on the medical forensic cases shows that the reasons of medic’s conviction can be divided in two categories including pre-treatment and post-treatment factors. Errors after entering the treatment process indicate post-treatment index. Breach at the end of treatment, not doing (lack of) treatment in the appropriate place, mismatch or mistake of used techniques, and fault or blunder are the most important issues related to this index. The present study intends to examine the effective criteria in sentencing medical staff in a descriptive-analytical manner based on expert opinions’ of medical malpractice cases.

    Keywords: Forensics medicine, Post-treatment, Medical fault, Liability of treatment staff, Scientific principles
  • Fatemeh Kokabisaghi* Pages 403-417

    All children have a right to benefit from health facilities, goods and services and be protected from physical or mental violence, injury or abuse, and neglect or maltreatment. Some groups of children need special support to enjoy their rights. The aim of this paper is to review Iran’s laws and policies on the protection of children’s right to health. The method of this descriptive and analytical study was content analysis of international and national law and reports related to children’s right to health and the current situation of Iranian children. The data was collected from academic literature and official webpages of United Nations and Iranian government’s organizations. Realizing citizens’ right to health and protection, Iran’s laws respect the right of vulnerable groups of children to special support. Moreover, to protect Iranian children from health risks and maltreatment, there are several deterrent laws. Iranian laws on children often are consistent with international human rights laws.  However, not all of them are adequately and completely implemented. To promote the health of children, weaknesses in the implementation of laws should be identified and removed.

    Keywords: Right to health, Health law, Children, Children’s rights, Iran
  • Zeinab Karimi *, Fatemeh Binshifar, Khdijeh Alizadeh Dill Pages 418-430

    Despite the peak of medical knowledge in the Abbasid period, the presence of famous medical families in the Abbasid court, translation and writing of medical works, attention to nutrition and health in the court of the Abbasid caliphs, the expectation of long life and quality was created for the Abbasid caliphs. However, all these possibilities were not used much by the caliphs, and if they had not been killed in the war, they would have died of disease, even at a young or middle age. This research is performed using library sources and descriptive-analytical method. According to the findings of this study, the urgent need of the Abbasid caliphs for "treatment" had caused physicians to be present in the court of the caliphs with great benefit of wealth and even power. Revelry, the unjustified lifestyle in having fun and spending a lot of time in the harem leads to the suffering from of some Abbasid caliphs in their age Young or untimely due to some incurable or incurable diseases that caused their premature death. Finally, among the 37 Abbasid caliphs, 30 of them were killed in internal or external wars and conflicts. The remaining number died of disease, despite the establishment of a coherent system of health and treatment and having all the medical facilities of their time. Therefore, despite the provision of medical facilities for the Abbasid caliphs, the wrong lifestyle and full of excesses in having fun has caused them to fall ill and eventually die.

    Keywords: Abbasi Caliphs, Sickness of Caliphs, Cause of death
  • Alireza Monajemi* Pages 431-443

    The long-standing interaction of philosophy and medicine has assumed to be as follows: great physicians have been also philosophers, so there is a relationship between medicine and philosophy. In this paper, based on philosophical modeling, essentials of interaction for medicine and philosophy are presented. First, brief descriptions of two models of medicine-philosophy interaction are presented: Galen and Avicenna. Then, the distinct and innovative model of Fakhr Razi- that has been seriously neglected- will be descried. Galen believes “The best doctor is also a philosopher (logic and ethics)”. The logic helps physician to provide accurate diagnosis while the physician-patient relationship is regulated by ethics. Avicenna concerns more with the epistemological foundations of medicine, the position of medicine in the classification of knowledge and the importance of theory of medicine. He argues that philosophical debate on fundamental medical concepts is neither useful for medicine nor philosophy. Fakhr Razichr('39')s model can be described as Socratic Method, that is, understanding through dialogue based on questions and answers. His book called “Sharh Kulliyyat al-Qanun fi al-Tibb” (Commentary on Canon of Medicine) is philosophical reflection on basic concepts of medicine and It could be considered as of one of the first texts in medical philosophy. The main goal of his philosophical reflections seems to provide a deeper understanding of medical knowledge and its application in practice.

    Keywords: Avicenna, Galen, Fakhr Razi, Philosophy of medicine, Canon of Medicine, Philosophical modeling
  • Mohamad Rasekh*, Shirin Boroomand Pages 447-461

    Modern infertility treatment methods, along with favorable results, sometimes bring about unfavorable consequences. Multiple pregnancy is one of those consequences that puts the health of mother and life of fetus in danger. Fetal reduction, namely removing one or more fetuses with aim of preserving pregnancy and also certain preventive measures such as transfer of fewer fetuses into uterus of mother in each cycle of In Vitro Fertilizations (IVF), is one of solutions to tackle this unfavorable consequence. In a number of legal systems, along with a permission to conduct fetal reduction, precise provisions on the number of transferable fetuses are enacted. A comparative study of fetal reduction in countries in which there is an experience of legal encounter with this issue shall open a horizon for the legislator and policy makers in the field of health in Iran, where there is no consistent laws or regulations in this context, so that they adopt an appropriate approach to the problem. It seems that a fetal reduction permission, limiting regulations on the number of transferable fetuses, and proper insurance coverage embody an appropriate legal system in the context of fetal reduction.

    Keywords: Multiple pregnancies, Insurance coverage, Number of transferable fetuses, Fetal reduction
  • Mostafa Moallemi, Morteza Darabinia* Pages 462-469

    This study seeks to identify one of the pioneers of traditional clinical medicine named Abdullah Azdi and his medical dictionary. This research is an analytical study. The focus of the search was on two keywords, Abdullah Azdi and Kitab al-Machr('39')ma, but the scope of the search included all appropriate terms such as: medicine, Bu Ali Sina, traditional medicine, medical dictionary, ethics, and medical law. Data were collected and analyzed using comprehensive library software (version one), Islamic History Library, Islamic Iran History and reputable national and international centers. The main purpose of the forthcoming research, on the one hand, is to identify and introduce points about life and beliefs, as well as Abdullah Azdichr('39')s specialized knowledge in the field of medicine, and on the other hand, to introduce his book, which is in fact a dictionary called "Kitab al-Machr('39')a". The researches of this research show that Abdullah Azdi was one of the students of Ibn Sina and the companion of Abu Rihan al-Biruni. In addition of being expert in clinical medicine, he was an ethical and professional physician and in every part of his book, he observes the Sharichr('39')a. The use of specialized medical terms indicates that he was surrounded by medical knowledge.

    Keywords: Medical ethics, Medical Dictionary, Traditional Medicine, Abdullah Azadi, Kitab Al-Ma'a
  • Atefah Roomi, Farkhondeh Jamshidi*, Amin Moradi Pages 470-483

    Professional ethics is one of the most important topics in medicine that educators or professors play an important role in teaching and measuring it. The present study was designed and conducted to evaluate the observance of professional ethics among surgical assistants of educational hospitals of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2019 by self-assessment method. This study was a cross-sectional study. Each of the assistants completed a standard questionnaire that included the variables required for the study. The sample was selected according to population of surgical assistants in the general and orthopedic departments, who entered the study using census sampling method and were equal to 47 people. Of 47 participants, 29 were assistant general surgeons and 18 were orthopedic surgeons. Observance of professional ethics was acceptable. There was a significant relationship between knowledge and communication skills and assistants in both general and orthopedic departments (P <0.05). There was a significant relationship between professional ethics and assistants in both general and orthopedic departments (P<0.05). Respect for others with a mean of 1.66±6.0, had the highest mean rate. Also, interpersonal and social skills with an average of 2.17±4.48, had the lowest mean. Considering that inclusion of professional ethics in laws and regulations is one of the important and vital factors in growth and development of ethics, institutionalization of professional ethics in strategic plan should be considered by policy makers and structure, training and evaluation of professional ethics be reviewed.

    Keywords: Professional ethics, Surgical assistants, General ward, Orthopedic ward
  • Jila Sadighi, Nazila Nikravan Fard, Zahra Hatami, Ehsan Shamsi Gooshki* Pages 484-489

    More than two decades have passed since the establishment of research ethics committees in Iran. With many years of experience of research ethics committees, Iran Ministry of Health and Medical Education revised previous regulations and developed “Regulation on the Establishment, Leveling, and Duties of the Biomedical Research Ethics Committees”. Following publish and notification of “Regulation on the Establishment, Leveling, and Duties of the Biomedical Research Ethics Committees” in 2014, research ethics committees formed in national, academic, and organizational levels. In this regard, due to cooperation of the Iran Ministry of Health and Medical Education with the Iran Ministry of Science, Research and Technology, “the single article of the Act for Prevention and Combating Fraud in Scientific Publications” was approved in the Parliament of Iran in 2017; its executive bylaw was notified for implementation by the Cabinet of Ministers in 2019 and accordingly research ethics committees found a legal status in Iran. For promotion and update of the mentioned regulation and adaption to the Act, the secretariat of the national ethics committee proposed revised version of the regulation after obtaining opinions of stakeholders and several expert meetings. Then the new regulation entitled “Regulation on the Establishment, Procedures, and Duties of the Research Ethics Committees” was approved by the Iran National Committee for Ethics in Biomedical Research and the High Council of Medical Ethics of Iran in 2021. Structure of the committees in the new regulation includes “the National Committee for Ethics in Biomedical Research”, “Regional Research Ethics Committee”, “Institutional Research Ethics Committee”, “Biomedical Research Ethics Committee”, and “Specialized Committee”. This article introduces this new regulation.

    Keywords: Research Ethics, Research Ethics Committee, Iran
  • MohamadNader Sharifi, Pooneh Salari* Pages 490-503

    One of the most challenging aspects of treatment is when patient seriously refuses the desired by treating physician. On the other hand, refusing treatment is a condition of the patientchr('39')s right to be aware, but does such a right also imposes a moral obligation on the treating physician or not? This study discusses the diagnosis of Systemic Lupus Erythematosis disease. This article attempts to provide an overview of the ethical considerations for obtaining informed consent for a patient who refuses treatment. In this report, according to the patientchr('39')s age, it can be concluded that although the patient has the capacity to make decisions, but because her age is below the legal age and does not have the authority to decide, her refusal to receive treatment cannot be accepted and it is necessary to make a decision based on the supreme interests of the patient with the opinion of a qualified legal guardian in this regard, taking into account the scientific aspects.

    Keywords: Patient autonomy, Informed consent, Refusal of treatment, Decision-making competence
  • Zahra Amiri, Tahereh Azimzadeh Tehrani*, Yosef Motevali Haqiqi Pages 504-525

    Plague is a bacterial infection that is transmitted to other animals and humans through rodents and their infected fleas and is a common disease between humans and animals. This disease has a long history in Iran. The spread of this disease is very wide and almost all parts of Iran have experienced it, however, data on how it occurs in the country is very limited. A plague occurred in Iran in 1246 and 1247 AH, which resulted in huge casualties. In this research, using library resources and documents and in a descriptive-analytical method, the cities affected by this disease and ways and the causes of its transmission have been studied. The result of the research revealed that except for a few other provinces, all Iran and even the holy shrines were involved with it. Simultaneous outbreak of other chronic diseases, outbreak of dangerous type of pulmonary plague, neglect of quarantine and escape to other areas have been the most important factors in the prevalence of this disease.

    Keywords: History of medicine, Plague, Pulmonary plague, Qajarie
  • Maryam Zahedi, Sedigheh Mohammadesmaeil*, Mohsen Banihashemi, Mansour Sharifi Pages 526-540

    Good and healthy communication between physician and patient is cornerstone of a complete medical care that has long been considered in sociology. From the classical point of view, the physician-patient relationship as a unique relationship encompasses a wide range of cultural and social influences. Electronic health record not only has facilitated the treatment and diagnosis process, but also has promoted the health care system by organizing patient records; however, it alters the physician-patient relationship process culturally and it will create new ethical challenges. Based on current findings and analyses Opinions of health experts about the cultural and communication dimensions of this technology, the electronic health record, despite its effectiveness, easy and convenient diagnosis, awareness of other physicianschr('39') diagnosis, earlier and better treatment, has cultural obstacles such as security, reduction of emotional and face-to-face actions, and fear of social stigma. Having a suitable cultural context and information and awareness can affect development of health technology. The results of this study, which have identified the role of culture on physician-patient relationships in context of using electronic health record, shows that building trust in patients and changing cultural conditions through education and improving system security can increase the efficiency of this system in health care processes.

    Keywords: Ethics, Electronic Health Record, Physician-Patient Relationship, Culture
  • Samira Rezaei, Mehrnoosh Pazargadi, MohammadMehdi Salaree* Pages 541-551

    The health system needs nursing managers with moral reasoning ability to increase the quality of care in the system by adopting an effective leadership style. The aim of this study was to investigate the relationship between moral reasoning ability and leadership style of nursing managers of medical centers affiliated to Jiroft University of Medical Sciences. The present study was a descriptive- correlation cross-sectional study that was conducted in 2020. The population of study was all employed nursing managers, among whom 124 participants with a bachelorchr('39')s degree in nursing and higher were included in the study by census sampling method. Data collection tools were demographic questionnaires, “Cherisham moral reasoning” and “Hershey and Blanchard leadership style”. Descriptive and inferential statistics and SPSS software version 19 were used to analyze the data. The results of the study showed that the mean score of moral reasoning of nursing managers is (48.10 ±7.04) which is higher than the mean score of the test. Also, the dominant leadership style of managers was selling leadership style 59.68%. The highest average of ethical reasoning of nursing managers was related to participating leadership style (48.44±7.35). There was no significant relationship between moral reasoning ability and leadership style of nursing managers (P >0.05). According to the results of the study, it is recommended to strengthen nursing managers chr('39')efforts to strengthen transformational leadership styles in their managerial behaviors in order to improve leadership effectiveness and increase nurseschr('39') job satisfaction and observe ethical decision making.

    Keywords: Moral reasoning ability, Leadership style, Nursing managers, Medical centers
  • Esmatsadat Hashemi, Maasoumeh Barkhordari-Sharifabad*, MohammadMehdi Salaree Pages 552-563

    Turnover and moral distress are considered as one of the challenges in health care systems. Nursing leaders are one of the factors influencing the thoughts and behaviors of nurses in organizational environments. The aim of this study was to determine the relationship between ethical leadership, moral distress and the turnover intention of nurses working in hospitals affiliated to Kerman University of Medical Sciences in 2019-2020. The research method was descriptive-correlation. A total of 130 participants were enrolled by stratified sampling method from 3 hospitals. Data were collected using demographic information questionnaires, Ethical Leadership in Nursing, moral distress, and turnover intention. Then data were analyzed using descriptive and inferential statistics by SPSS software version 16. The results showed that ethical leadership and all its components were at the desired level. Also, moral distress and intention to leave were moderate. There was a significant negative correlation between ethical leadership and all its dimensions with the turnover intention and moral distress. Also, there was a significant positive correlation between the variables of turnover intention and the moral distress. Therefore, considering the significant relationship between ethical leadership, moral distress, and the turnover, by adopting this type of leadership approach by nursing managers, moral distress and the turnover intention among nurses can be reduced.

    Keywords: Ethical leadership, Moral distress, Turnover intention, Nurse
  • Omid Asemani, Zahra Javadi, Seddigheh Ebrahimi* Pages 564-577

    Regarding how to make decisions on the revelation of medical errors done by colleagues, investigation of physicianschr('39') points of view particularly those in educational settings could help the improvement of circumstances to which we encounter medical errors and thus respecting patientchr('39')s rights. This cross-sectional descriptive study was conducted through a researcher-made questionnaire after performing face and content validaty and determination of internal and external reliability. The viewpoint of 40 attending physicians and 112 medical residents from different specialties about their inclination to disclose errors, the results of disclosure, the factors influencing on nondisclosure, and the factors decreasing medical errors were asked. Data were analyzed using SPSS v.21. Mean scores of 15.2±1.3 for attending and 12.56±2.05 for residents regarding the dimension of "inclination to disclose otherschr('39') medical error"; and mean scores of 7.55±0.677 for attending and 9.09±2.01 for residents in terms of "inclination to NOT disclose" were differed significantly (p<0.001). Participants declared the head of medical department/ward as the best authority for managing and dealing with medical errors as the best approach for disclosure of the errors through attendance of the senior physician accompanied by the physician who has made the error. Urban general physicians, nurses, and first-year residents were reported with the most frequency of the errors. The data can be used for the promotion of the patientchr('39')s rights and the perspective of the medical team when encountering errors done by a colleague, rightfully, and protectively. Building cultural, legal, and social contexts will be the mission of the educational-medical settings aimed at making possible a scientific and skillful error disclosure.

    Keywords: Disclosure of medical error, Patients` rights, Medical error, Collegue`s medical error
  • Zahra Shafiei, Kobra Norian, Leila Rafiee Vardanjani* Pages 578-588

    Ethical climate is an important part of organizational culture which affects all aspects of individual characteristics and its improvement in health care centers causes better response of nurses to moral stress and ultimately promotes the quality of medical services. The aim of this study was to determine the nurseschr('39') perception of the ethical climate governing in clinical environment in the teaching hospitals of Shahrekord University of Medical Sciences in 2018. This study was a descriptive-correlational study performed on 300 nurses by purposive sampling method. Two questionnaires used for data collection included demographic information and Olson ethical climate questionnaire. Data analysis was performed using linear regression and mean (SD) tests and by SPSS version 20. The results of the study showed that the overall score of moral climate in the participants was 3.79 ± 0.67. The highest and lowest ethical climate scores in this study were related to the dimension of nursing managers (3.86± 0.74) and physicians (3.58 ± 0.79), respectively. Also, a significant relationship was observed between variables such as years of experience and age with the dimensions of the ethical climate (p<0.05). According to the score of ethical climate obtained in this study, which is less than some studies conducted in this field in Iran. Considering the importance of the ethical climate and the consequences of defects in this issue, it is necessary for hospital managers to make appropriate plans to set up a favorable ethical climate on clinical environment in their most important priorities.

    Keywords: Nurse, Ethics, Climate
  • Sajjad Nemati, Dariush Rokh Afrooz*, Nasrin Elahi, MohammadHossein Haghighizadeh Pages 589-606

    Evaluating clinical performance of nursing students as a resource to determine educational needs and decision-making is essential to change the educational environment and improve the quality of education. The aim of this study was to evaluate the professional behavior of nursing students in the clinical environment with the Small Scale Professional Assessment Tool (P-MEX). This descriptive cross-sectional study was conducted with the participation of 86 nursing interns of Ahvaz University of Medical Sciences in 2019. Data collection tools were demographic information questionnaire and P-MEX Cruess evaluation form. The validity and reliability of this instrument was evaluated by observers and was determined with Cronbachchr('39')s alpha coefficient of 76%. Data were analyzed using SPSS software version 20 and descriptive statistics, independent t-test, analysis of variance, and post hoc test. In professional skills, most participants in the first stage were 51.2% at the average and expected level and 48.8% above the expected level, and in the second stage, most were 84.9% at the average and expected level and 15.1% higher than they were as expected. In this study, based on the evaluation scores in two stages, although the average total clinical skills scores of most students were within the expected range of the 4-point Likert scale, the skill scores were lower in the special wards. Therefore, for the full development of professional skills, it is necessary to develop appropriate methods of planning and training in the field of professional behaviors.

    Keywords: Professional behavior, Nursing students, Clinical setting, Small Scale Professional Assessment Tool (P-MEX)
  • Sasan Moogahi, Masoumeh Tajik, Maria Cheraghi, Farkhondeh Jamshidi* Pages 607-618

    Privacy is a basic principle of humanity and one of the most important fundamental rights of every human, that adherence to it is required particularly in health care organizations. The purpose of this study was to evaluate privacy level of elderly patients in educational and medical centers of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. This cross-sectional study was performed on 230 elderly patients hospitalized in internal and surgical wards of educational and medical centers of Ahvaz Jundishapur University of medical sciences. Data were collected by a researcher-made questionnaire. The questionnaire was prepared in two dimensions of psychological with 11 questions and physical with 18 questions. Validity of the questionnaire was evaluated by experts and professors. Results showed that 62.2% (143 people) of the patients were female and the rest were male. In terms of adherence to privacy, 47.13% of women and 51.75% of men evaluated it as high and 13.79% of women and 20.28% of men evaluated it as poor. The level of privacy in terms of gender of the patient, nurse, and the physician in charge were statistically different (P-value<0.05). However, there was no significant difference between adherence to privacy and age and occupation of patient before retirement, marital status of nurse, and physician in charge (P-value> 0.05). Training of nurses, physicians, personnel, and health care providers to enhance privacy of elderly patients and reinforce supervisory performance of managers and authorities is necessary.

    Keywords: Privacy, Elderly, Patient
  • Elizeh Najd Hossein Danesh*, Haeideh Saberi, Shadi Jazayeri Pages 619-630

    Moral sensitivity is one of the important criteria in the principles of professional ethics and psychology is the theme of some of its dimensions, thus the aim of this study was to explain meaning of moral sensitivity by emphasizing on its psychological dimensions from the perspective of operating room treatment staff. In this quantitative research, a semi-structured and in-depth interview was conducted with a total of 11 operating room treatment staff. Content analysis was carried out by Strauss and Corbin method. Output of the recent study includes three themes of environmental variables, individual and interpersonal events and problems, and the reciprocal rights of the patient and medical staff. Dimensions of moral sensitivity included degree of respect for the clientchr('39')s independence, level of awareness about how to communicate with the patient, level of professional knowledge, experience of moral problems and conflicts, use of ethical concepts in moral decisions, and honesty and benevolence. Our observations revealed difference between views of the staff from various dimensions of "moral sensitivity" with what is actually mentioned in the texts. To the extent that many of the interviewees perceived moral sensitivity as something that offends them personally.

    Keywords: Moral sensitivity, Reciprocal rights, Environmental factors, Individual, interpersonal problems
  • Mohammad Kiasalar, Hamidreza Namazi* Pages 631-648

    The National Medical Ethics Film & Photo Festival was held in February 2020 and ended with the registration of 487 works which 80 films and 36 photographs of them were finally selected and peer reviewed. The present article focuses on the films of this festival and tries to explain the experience of attracting, selecting, and judging films through the design and holding a festival by using action research method. The article, also, tries to analyze the selected films (50 documentaries, 20 short films, and 10 unspecified films) from medical ethics point of view. In this way, the thematic adaptation of the selected films with 16 topics declared by the festival has been used. One of the obvious findings of this study is the difference between the views of filmmakers and experts on medical ethics. This difference becomes more significant when we see that the number of films related to the 16 topics declared by the experts is one less than the number of the films that the filmmakers made and submitted to the festival on the 7 topics neglected in the text of the call. It seems that the camera of filmmakers in the field of medical ethics mainly focuses on the commitment of professionals and the vulnerability of patients. On the other hand, considering the number and variety of films in the festival, another finding of this study can be considered as the possibility of using short and documentary films to teach some concepts of medical ethics to medical students.

    Keywords: Medical ethics, Festival, Documentary films, Short films, Action research
  • Khadije Mohammadi*, Abbas Rahimi Froshani Pages 649-662

    One of the main issues in hospitals is evaluation of efficiency and effectiveness. For this purpose, several indicators are presented, which are known as functional indicators. If the performance of hospitals depends on the patientchr('39')s demographic characteristics, overlooking effect of hospital indicators, as an effective factor at a higher level on the patient rights, may lead to inaccurate conclusions about these relationships. In such cases, where the data are intrinsically multilevel, the use of multi-level statistical models for this type of data is useful. Samples were collected from eight hospitals of Tehran University of Medical Sciences during 2013 in a two stage cluster. Data on patient rights and demographic information were collected from 375 patients by a questionnaire. The patientchr('39')s rights rate was measured by multivariate statistical analysis and factor analysis. Two-level linear regression models were used to examine the relationship between patientschr('39') rights and some demographic information. The first level was demographic factors and the second level was hospital factors. The results showed that rate of considering patientschr('39') rights in hospitals were in moderate level. About 16% of the variance of the dependent variable of patientchr('39')s rights, which was significant, is due to variations at the higher level of the hospital and other variations at the individual level. Furthermore, variables of bed occupancy, complaint rate, and hospital escape rate at the higher level (Hospital) have a significant impact on the patientchr('39')s rights.

    Keywords: Patient, Patients' rights, Hospital factors, Hospitals of Tehran University of Medical Sciences, Multivariate regression