فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیدرضا تفقدی، محمدرحیم رمضانیان*، کیخسرو یاکیده، محسن اکبری صفحات 1-20

    هدف این پژوهش، طراحی زیست بوم صادرات صنعتی در سطح شرکت های کوچک و متوسط است تا این بنگاه ها نیز بتوانند نقش پر رنگی در رشد اقتصادی کشور داشته باشند. مبتنی بر ادبیات پژوهشی 15 بازیگر اثرگذار بر عملکرد صادراتی بنگاه های صنعتی شناسایی شدند و رابطه میان آنها به وسیله یازده خبره از وزارت صنعت، معدن و تجارت و اتاق بازرگانی ایران (که به صورت نمونه گیری قضاوتی انتخاب شدند) از راه روش نگاشت شناختی علی و نرم افزار یوسینت بررسی و تحلیل شدند. بازیگران اثرگذار بر عملکرد صادرات صنعتی بخش خصوصی در شرکت های کوچک و متوسط در چهار خوشه هژمونی دانشی، فرهنگ تولید، دیپلماسی بازار و ساختار انسانی بنگاه نیز دسته بندی شدند. سه خوشه اول تعامل دو طرفه و قوی با یکدیگر داشتند. خوشه ساختار انسانی بنگاه نیز به عنوان یک عنصر زیرساختی مستقل بر خوشه های هژمونی دانشی و فرهنگ تولید موثر است. بنگاه ها باید برای دستیابی به عملکرد صادراتی بالا بر تمام این چهار خوشه تمرکز کرده و برای هرکدام از آنها، راهبردهای منحصر به فردی طراحی و پیاده سازی کنند. بی توجهی به هریک از این چهار خوشه سبب پایین آمدن عملکرد صادراتی شرکت ها می شود. خوشه های دیپلماسی بازار و فرهنگ تولید، مفاهیم بدیعی به نظر می رسند که نیاز است تا شرکت ها برای کسب عملکرد صادراتی بالا، در این حوزه ها آموزش ببیند.

    کلیدواژگان: زیست بوم، صادرات، کالای صنعتی، بخش خصوصی
  • امیرحسین جهانی کیا، محمدجواد حضوری*، مهدی یدالهی، عادل آذر صفحات 21-43

    این پژوهش بر موضوع تصمیم گیری در فضای عدم قطعیت و به صورت خاص بر تصمیم گیری در حوزه نوآوری و شرکت های دانش بنیان متمرکز است. تصمیم گیری در شرایط عدم قطعیت پیچیدگی های بسیاری دارد که اتکای صرف به تحلیل ها و الگوهای رایج در تصمیم گیری را مشکل می کند. بنابراین، لزوم توجه به روش های جایگزین به ویژه در محیط واقعی تصمیم گیری احساس می شود. در این پژوهش با رویکردی توصیفی، الگوی این نوع تصمیم گیری به صورت خاص در شرکت های دانش بنیان با روش های کمی و مدل سازی معادلات ساختاری تبیین شده است. تحلیل های آماری بر اساس 320 پرسشنامه محقق ساخته شامل 77 گویه صورت گرفته و از روش حداقل مربعات جزیی و نرم افزار Smart PLS برای مدل سازی استفاده شده است. الگوی به دست آمده نشان می دهد که مقوله های زمان و اطلاعات در آفرینش عدم قطعیت نقش زیادی دارند. این عدم قطعیت درنهایت منجر به اتکای تصمیم گیران به روش های شهودی تصمیم گیری می شود. شرایط زمینه ای و مداخله گر به ترتیب شامل تلاطم محیطی، رقبا، تغییرات بازار، تغییرات فناوری، تغییرات کلان و تجربه، آموزش، کنجکاوی و مخزن الگوهای ذهنی روی تصمیم گیری شهودی تاثیرگذار هستند که خود پیامدهایی شامل بهبود سرعت و دقت تصمیم گیری، خلاقیت، افزایش رضایت و بهبود عملکرد شرکت را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری شهودی، عدم قطعیت، نوآوری، فناوری، شرکت های دانش بنیان
  • سیما حاجیان، محمدعلی افشار کاظمی*، سید محمد سید حسینی، عباس طلوعی اشلقی صفحات 45-75

    با آشکارتر شدن اهمیت مدیریت زنجیره تامین نزد صاحبان صنعت، نقش هماهنگی و یکپارچگی مولفه های مختلف زنجیره تامین در ایجاد مزیت رقابتی، پررنگ تر شده است. این مقاله یک مدل ریاضی جامع برای مسئله مکان یابی- مسیریابی- موجودی محصولات فاسد شدنی را با در نظرگرفتن کمبود، زمان حمل و ملاحظه های زیست محیطی در شرایط عدم قطعیت ارایه می دهد. به این منظور، یک روش حل دقیق از راه فرموله کردن مسئله به صورت برنامه ریزی غیرخطی عدد صحیح مختلط با استفاده از رویکرد تصادفی مبتنی بر سناریو ارایه شده است که هم زمان مجموع هزینه های سیستم (هزینه مکان یابی مراکز با سطح ظرفیت معین، هزینه عملیاتی مراکز، هزینه های حمل و نقل و نگهداری موجودی و یا کمبود مرکز ترکیبی تولید/ بازرسی)، مجموع حداکثر زمان در زنجیره و انتشار آلاینده ها در کل شبکه را کمینه می کند. به دلیل  NP-hard بودن مسیله، برای حل آن رویکردی از الگوریتم ژنتیک پیشنهاد شده است. به منظور اعتبارسنجی، نتایج الگوریتم پیشنهادی در مثال های اندازه کوچک با نتایج حل روش دقیق مقایسه شده اند. نتایج نشان دهنده توانایی الگوریتم پیشنهادی در رسیدن به جوابی با درصد اختلاف قابل قبول در زمانی بسیار کمتر نسبت به روش حل دقیق می باشد. همچنین نتایج حاصل از عملکرد الگوریتم بر اساس شاخص های استاندارد بررسی شده است. نتایج محاسباتی، کارایی مدل ارایه شده و روش حل پیشنهادی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مکان یابی- مسیریابی- موجودی، برنامه ریزی تصادفی چندهدفه، فاسد شدنی، الگوریتم ژنتیک
  • زهرا حسینی، غلامرضا منصورفر*، پرویز پیری صفحات 77-92

    امروزه سرمایه فکری در بنگاه های اقتصادی از مباحث بسیار مهمی است که توجه بسیاری از پژوهشگران بازارهای مالی را به خود جلب کرده است. از سوی دیگر پاداش هییت مدیره در بنگاه ها نیز سبب ارزش آفرینی بیشتر می شود. بنابراین هدف این پژوهش بررسی رابطه سرمایه فکری و اجزای آن با پاداش هییت مدیره مدیران شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. دوره زمانی مطالعه شده، سال های 1386 تا 1395 و نمونه انتخابی شامل 171شرکت می باشد. آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از رگرسیون چند متغیره و الگوی داده های ترکیبی انجام شده است. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه های این پژوهش، با استفاده از الگوی پالیک (2000) بیانگر این است که حتی پس از بررسی اندازه شرکت و هییت مدیره، ساختار بدهی (اهرم مالی) و استقلال هییت مدیره، بین سرمایه فکری و پاداش هییت مدیره رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. افزون بر این از میان اجزای سرمایه فکری با پاداش هییت مدیره، رابطه مثبت و معناداری بین کارایی سرمایه انسانی و کارایی سرمایه به کار گرفته شده وجود دارد، اما رابطه بین کارایی سرمایه ساختاری و پاداش هییت مدیره مثبت بوده، اما ازنظر آماری معنا دار نبوده است.

    کلیدواژگان: پاداش هیئت مدیره، سرمایه فکری
  • مهسا رحیلی، میثم شیرخدایی*، سمیه نامدارطجری، فرزام فرزان صفحات 93-112

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر محرک رنگ بشقاب های میناکاری شده بر تغییرات توان باند فرکانسی تتا، آلفا و بتای امواج مغزی با تاکید بر عامل جنسیت به عنوان یک متغیر جمعیت شناختی منتخب بود تا به این سوال پاسخ داده شود که فعالیت بیوالکتریک قشر مغز تحت تاثیر عنصر رنگ در یک کالای تجملی فرهنگی مانند بشقاب میناکاری شده در مقایسه بین دو جنس زن و مرد چگونه تغییر می کند. پژوهش حاضر از نوع کاربردی است و با طرح نیمه تجربی انجام شده است. به این منظور الکتروانسفالوگرافی در دو ناحیه F3 و F4 طی مشاهده ویدیوی تجاری مربوط به بشقاب میناکاری شده در چهار رنگ آبی، زرد، سبز و قرمز در دو گروه مردان و زنان ثبت شد. داده ها با استفاده از سامانه بایوفیدبک 2000 شرکت شفرد اتریش در حین نمایش ویدیوی تجاری ثبت شد. پردازش داده های EEG با استفاده از نرم افزار متلب 2018 و مقایسه آماری با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 20 با روش آزمون تحلیل واریانس چندعاملی انجام شد. نتایج نشان داد که عامل رنگ اثر معناداری بر توان باند فرکانسی تتا، آلفا و بتا ندارد. برخلاف آن اثر جنسیت معنادار بود و الگوی الکتروانسفالوگرافی مغز شرکت کنندگان فارغ از رنگ در دو جنس زن و مرد متفاوت بود، به طوری که توان عادی شده الکتروانسفالوگرافی زنان در تمامی رنگ ها بیشتر از مردها مشاهده شد. بنابراین رنگ درباره کالای تجملی فرهنگی نتوانست اثر متفاوتی بر الگوی الکتروانسفالوگراف ناحیه فرونتال گروه زنان و مردان بگذارد، اما قشر مغزی زنان زمان پردازش رنگ های مختلف نسبت به مردان فعال تر عمل کرد.

    کلیدواژگان: بازاریابی عصبی، الکتروانسفالوگرافی، توان باند فرکانسی، کالای تجملی و کالای فرهنگی
  • طیبه عباسی*، عباس نرگسیان، مریم سلیمی صفحات 113-134

    ارزش های بخش عمومی از ارکان مهم این بخش تلقی می شوند؛ شناسایی این ارزش ها حایز اهمیت است چرا که آنها به عنوان قطب نما، هدایت گر همه فعالیت های سازمان های دولتی هستند. مقاله حاضر با هدف تعیین ارزش های عمومی موردقبول در بخش دولتی ایران انجام شده است. برای این منظور ارزش های شناسایی شده از ادبیات نظری با استفاده از روش دلفی فازی و بر مبنای خرد جمعی بررسی شدند. براساس نتایج حاصل از پژوهش، ارزش ها در 5 دسته (اخلاقی، حرفه ای، دموکراتیک، انسانی و دینی) قرار می گیرند. یافته های به دست آمده از این مرحله با استفاده از پرسش نامه و برای اولویت بندی ارزش ها بین کارکنان سازمان برنامه و بودجه بدست آمده است. براساس نتایج این بخش ارزش هایی مانند صداقت، حق گرایی و صرفه جویی در اموال عمومی از اولویت بالاتری برخوردار بودند و برتری و نمایندگی در پایین ترین اولویت قرار دارند.

    کلیدواژگان: ارزش، خدمات عمومی، بخش دولتی
  • فیروزه عزیزی*، فهیمه مرادی صفحات 135-155

    هدف اصلی این مقاله بررسی ارتباط بین شاخص اقتصاد دانش بنیان و رشد تولید ناخالص داخلی در اقتصاد ایران حدود 20 سال گذشته است. در این راستا، ارتباط بین شاخص اقتصاد دانش بنیان براساس چارچوب روش شناسی ارزیابی دانش بانک جهانی با رشد تولید ناخالص داخلی سال های 1996 تا 2017 در اقتصاد ایران بررسی شده است. برای آزمون رابطه کوتاه مدت و بلندمدت این متغیرها از آزمون همگرایی یوهانسون و آزمون انگل گرنجر استفاده شد. نتایج ارتباط بلندمدت از شاخص اقتصاد دانش بنیان به رشد تولید ناخالص داخلی را در طول سال های بررسی شده برای اقتصاد ایران تایید کرد. باتوجه به نیاز اقتصاد ایران به توجه به رشد اقتصادی حاصل از بخش غیرنفتی، به نظر می رسد توجه به متغیرهای سازنده شاخص های فرعی اقتصاد دانش بنیان و تولید محصولات دانش بنیان برای اقتصاد ایران ضروری به نظر می رسد. در این راستا سیاست گذاری متمرکز دولتی بر تقویت شاخص اقتصاد دانش بنیان باید موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تولید ناخالص داخلی، شاخص اقتصاد دانش بنیان، همگرایی، اقتصاد ایران، طبقه بندی jel: o، o4، o3، o32
|
  • HamidReza Tafaghodi, MohammadRahim Ramazanian*, Keikhosro Yakideh, Mohsen Akbari Pages 1-20

    The aim of this study is to design an industrial goods export ecosystem for SMEs, so that they can play a full role in the country's economic growth. Based on research literature, 15 actors influencing the export performance of industrial firms were identified and their relationship was analyzed by eleven experts from the Ministry of Industry, Mine and Trade, and the Iranian Chamber of Commerce, who were selected by judgmental sampling. Interviews have been analyzed through a causal cognitive mapping method and by Ucinet and Netdraw software. The actors influencing the export performance of the private sector in SMEs were classified into four clusters: Knowledge Hegemony, Culture of Product, Market Diplomacy, and human Structure of the Firm. The first three clusters have a strong and mutually interactive interaction, and the cluster of Human Structure of the Firm is also effective as an infrastructure element on Knowledge Hegemony and Cultures of Product. Enterprises should focus on all four of these clusters to achieve high export performance and design and implement unique strategies for each of them. Failure to pay attention to each of these four clusters will reduce the export performance of companies. Market Diplomacy, and Culture of Product are innovative concepts that companies need to learn in these areas for high export performance.

    Keywords: Ecosystem, Export, Industrial Goods, Private Sector
  • AmirHossein Jahanikia, MohammadJavad Hozoori*, Mehdi Yadollahi, Adel Azar Pages 21-43

    This paper focuses on the issue of decision making in context of uncertainty and in particular on decision making in innovation and knowledge-based Firms. Decision making in uncertain conditions has many complications that make it difficult to rely solely on analyzes and common models in decision making. Meanwhile, the need to consider alternative methods, especially in the real environment of decision making, is felt. In this research, with a descriptive approach, the model of this type of decision is specifically defined in knowledge-based firms with a quantitative method and structural equation modeling. Statistical analyses were performed on 320 researcher-made questionnaires containing 77 items. Smart PLS software was used for modeling. The obtained model shows that time and information categories play a significant role in creating uncertainty. This uncertainty ultimately leads to the decision-makers' reliance on intuitive decision-making. Underlying conditions and interventions include environmental turbulence, rivals, market changes, technological changes, changes in environments, experiences, education, curiosity, and patterns of mental patterns effect on intuitive decisions that themselves include improvements in speed and accuracy of decision making, creativity, satisfaction and performance of the company.

    Keywords: Intuitive Decision Making, Uncertainty, Innovation, Technology, Knowledge Based Firms
  • Sima Hajian, MohammadAli Afshar Kazemi*, Seyed Mohammad Seyed Hosseini, Abbas Toloie Eshlaghi Pages 45-75

    As the importance of supply chain management becomes more evident to the industry owners, the role of cooperation and integration of supply chain different components has become more vivid in creating competitive advantage. This paper proposes a comprehensive mathematical model for location-inventory-routing problem of perishable products given shortage, shipping time, and environmental considerations under uncertainty. To this purpose, an accurate solution was proposed by formulating the problem as non-linear programming of mixed integer using scenario-based stochastic approach. This approach simultaneously minimizes the sum of system costs (the cost of locating centers with certain level of capacity, operational cost of centers, transportation costs, maintaining inventory, and/or shortage of combined center of production/inspection), the sum of maximum time in the chain and emission of pollutants in the whole network. As the problem is NP-hard, a genetic algorithm approach has been proposed to solve the model. For validation, the results of the proposed algorithm in the small size examples were compared to the results of precise solution method. The obtained results revealed the capability of the proposed algorithm in reaching a solution with acceptable percentage difference and in a very shorter time compared to precise solution method. Additionally, the results from algorithm performance were investigated based on standard indicators. The computational results show the efficiency of the proposed model and solution method.

    Keywords: Location-Inventory-Routing, Multi-Objective Stochastic Programming, Perishable, Genetic Algorithm
  • Zahra Hossieni, Gholamreza Mansiurfar*, Parviz Piri Pages 77-92

    Today, intellectual capital in firms is an important topic that has drawn the attention of many financial market researchers. Also, firm managers’ compensation results in more value creation. The purpose of this research was to study the relationship between intellectual capital and its components and the board of directors’ compensation at Tehran Stock Exchange listed companies. The study covered a sample of 171 companies between 2007 and 2016. Multi-variable regression and the panel data method were used to test the research hypotheses. Results of testing the hypotheses of this research using Pulic’s model (Pulic, 2000) show that even after controlling company’s board of directors’ size, debt structure (financial leverage) and the independence of the board of directors,  there is a positive and significant relationship between intellectual capital and the board of directors’ compensation. Furthermore, among the components of intellectual capital and the board of directors’ compensation, there is positive and significant relationship between the efficiency of the human capital and the efficiency of capital utilized; but the relationship between the efficiency of the structural capital and the board of directors’ compensation is positive but statistically insignificant.

    Keywords: Board of Directors’ Compensation – Intellectual Capital
  • Mahsa Rahili, Meysam Shirkhodaie*, Somayeh Namdar Tajari, Farzam Farzan Pages 93-112

    The aim of this study was to investigate the effect of enamel plate on the frequency variation of theta, alpha and beta brain waves, with emphasis on gender factor as a demographic variable, to answer to following question: How is a cultural luxury item like a enamel plate changing in the comparison between males and females, considering bioelectric activity of the cerebral cortex is affected by the color element. This study is an applied research with semi-experimental design.Electroencephalography was recorded in two regions of F3 and F4 in a commercial video of an enamel plate in four colors, blue, yellow, green and red; and in two groups of males and females. The data was recorded using Biofeedback System 2000 of the Sheffield Corporation during the commercial video demonstration. EEG data were processed using MATLAB software 2018 and statistical comparison was performed using SPSS software version 20 using multivariate analysis of variance analysis. Results showed that the color factor had no significant effect on the power of theta, alpha and beta band frequency. In contrast, the effect of gender was significant and the brain electroencephalography pattern of the participants without color was different in both males and females. The normalized electroencephalographic power of women in all colors was higher than mens’. Therefore, in a cultural luxury product, color cannot have a different effect on the electroencephalogram pattern of the frontal lobe of ​​women and men, but the female cortex is more active than men when processing different colors.

    Keywords: Neuro Marketing, Electroencephalography, Frequency Band power, Luxury Goods, Cultural Goods
  • Tayebeh Abbasi*, Abbas Nargesyan, Maryam Salimi Pages 113-134

    Values of public sector are considered to be key elements in this sector; identifying these values is important because they have guiding role for public sector as a compass. This paper aims to determine public acceptance values in Iran's public sector. To this end, the identified values of theoretical literature were investigated using a fuzzy Delphi method based on consensus. Based on results of the research, values were identified in five categories (ethical, professional, democratic, human and religious). The findings of this phase were distributed among the staff of the Program and Budgeting Organization using a questionnaire to prioritize values. According to the results of this section, values such as honesty, fairness and saving in public property have higher priority and superiority and representation were the lowest priority.

    Keywords: Public Service Values, Ethical Values, Professional Values, Democratic Values, Religious Values, Human Values
  • Firouzeh Azizi* Pages 135-155

    The increasing importance of knowledge in economies has led to the knowledge-based economy. In fact, in this type of economy, the accumulation of science and knowledge from research and development has led to an increase in the rate of return on research and development projects and plays a significant role in creating wealth for a country. Accordingly, the main purpose of this paper is to evaluate the relationship between knowledge Economy Index (KEI) and Gross Domestic production (GDP) for Iran’s Economy over the past 20 years. Therefore, the relation between knowledge Economy Index and GDP growth in 1996 to 2017 in Iran’s economy through The Johansen test has been investigated. Results confirm a long-run relation between KEI and GDP growth during the studied period. Considering the significant contribution of knowledge-based economy to GDP growth, it seems it is necessary to pay attention to constructive variables of the s knowledge Economy and the production of knowledge-based products for Iran’s economy. Regarding this result, policymaking for promoting knowledge-based economy should be concerned.

    Keywords: GDP, Knowledge Economy Index(KEI), Co-integration Test, Iran Economy