فهرست مطالب

پژوهش های حفاظتی - امنیتی - پیاپی 30 (تابستان 1398)

فصلنامه پژوهش های حفاظتی - امنیتی
پیاپی 30 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد مزینانی*، سلیمان علیزاده، احمد ایمانی پور صفحات 1-26

    تحقیق حاضر به دنبال تحلیل «فرصت تهدید» چهل سال دوم انقلاب اسلامی مبتنی بر بیانیه مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، پیرامون گام دوم انقلاب اسلامی است. به این منظور، پژوهشگران با استفاده از روش استنباطی اجتهادی و نظریه مبنایی، ابتدا با اتخاذ رویکردی استقرایی از میان 48 واحد تحلیل متن بیانیه، 271 واحد ضبط، تعداد 407 مفهوم محوری، 407 مقوله فرعی و 42 مقوله اصلی استخراج نمودند. در ادامه محققان با تکیه بر رویکرد قیاسی، سطوح «خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی» را از درون متن بیانیه، انتخاب نمودند و مقوله های استخراج شده از رویکرد استقرایی را در ذیل این سه سطح سازمان دهی نمودند. در ادامه با تکیه بر مفاهیم و سطوح استخراج شده، تعداد 156 قضیه ساخته و با توجه به ماهیت ایجابی و سلبی آنها، در دو گروه قضایای با ماهیت فرصت پایه و قضایای با ماهیت تهدید پایه دسته بندی شدند. در پایان، قضایای استخراج شده در معرض ارزیابی گروه متمرکز نیمه ساختاری قرار گرفت و از 156 قضیه، تعداد 134 قضیه نهایی و تایید شد. پس از ترکیب قضایای مشترک، درنهایت 38 قضیه استخراج شد که از میان آنها، با توجه به پیام محتوای هر قضیه، 5 قضیه در سطح خودسازی (3 قضیه ایجابی فرصت پایه و 2 سلبی تهدیدپایه)، 20 قضیه در سطح جامعه پردازی (13 قضیه ایجابی فرصت پایه و 7 قضیه سلبی تهدیدپایه) و 13 قضیه در سطح تمدن سازی (10 قضیه ایجابی فرصت پایه و 3 قضیه سلبی تهدیدپایه) سازمان دهی شد. برآیند نهایی تحلیل بیانیه گام دوم این است که: «تمرکز بیانیه گام دوم در چشم انداز گام دوم انقلاب اسلامی: ایجاد تمدن نوین اسلامی و آمادگی برای طلوع خورشید ولایت عظمی است». نکته قابل توجه در این فرایند و براساس فراوانی قضایا اهمیت جامعه پردازی به عنوان مقدمه تمدن سازی در فرایند پیش روندگی و پیش برندگی انقلاب اسلامی است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، بیانیه گام دوم، تمدن سازی، جامعه پردازی، خودسازی
  • حسن عبدالملکی، غلامعلی زوارزاده، سعید خسروی صفحات 27-65

    توزیع فضایی پراکنش انواع مراکز شهری در مقیاس های مختلف یکی از دغدغه ها و مسایل اصلی و راهبردی صاحب نظران، مدیران و آمایش گران سیاسی فضا است. در این میان، تولید فضای امن شهری براساس سازمان فضایی مراکز دخیل در امنیت شهری، تحت معلولیت عاملیت فضایی کنشگران و تحلیل توزیع فضایی مراکز حساس نیز مستلزم شناسایی عوامل موثر در توزیع فضایی مراکز حساس کلان شهر تهران با تاکید بر پدافند غیرعامل است. پژوهش حاضر سعی بر آن داشت تا با استفاده از روش های کیفی و کمی به شناسایی این عوامل دست یازد. تحقیق حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی بوده و از روش فراترکیب در شناسایی اولیه عوامل موثر بر توزیع فضایی مراکز حساس کلان شهر تهران با تاکید بر پدافند غیرعامل و همچنین از روش های کمی نیز در تدقیق و اکتشاف نهایی عوامل و تایید مدل طراحی شده استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را 140 نفر از خبرگان، متخصصان و کارشناسان حوزه دفاعی، جغرافیای سیاسی و شهرسازی تشکیل دادند. تکنیک های آماری تحلیل عاملی، اکتشافی و تاییدی بوده و در پردازش داده ها از محیط محاسباتی SPSS و Lisrel بهره گیری شد. نتایج نشان داد که 54 گویه در قالب هشت بعد اصلی (1. عوامل مرتبط با اقتصاد، 2. عوامل اجتماعی - فرهنگی جمعیتی، 3. عوامل مرتبط با رعایت حریم ها، 4. عوامل دسترسی به خدمات و زیرساخت ها، 5. ملاحظات طبیعی-زیست محیطی، 6. عوامل مرتبط با جغرافیای نظامی، 7. عوامل کالبدی و 8. عوامل اداری - سیاسی) به ترتیب با ضریب واریانس 17، 14، 12، 9، 6، 7، 5 و 5 درصد، مقدار 22/86 درصد از واریانس کل را تبیین می سازند. همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان داد که کلیه مسیرها با احتمال 95 درصد معنادار بوده و اثر متغیرهای نهفته برون زا بر متغیرهای نهفته درون زا (ابعاد هشت گانه) معنی دار است. آماره مجذور خی نیز برازش مدل طراحی شده را نشان داد.

    کلیدواژگان: امنیت شهری، پدافند غیرعامل، توزیع فضایی، کلان شهر تهران، مراکز حساس
  • عبدالرضا باقری، حمید پیشگاه هادیان* صفحات 67-114
    سیاست گذاری حاصل تعامل پیچیده بین افراد، نهادها، ایده ها و منافع است. سیاست گذاری در شورای عالی امنیت ملی ج.ا.ایران بر مبنای موضوعاتی است که برای بخش یا بخش هایی از جامعه مشکل امنیتی ایجاد می کند. ازاین رو، شناخت صحیح مسیله، نقش اساسی در شروع فرایند سیاست گذاری دارد، چراکه هر گام نادرست، زنجیره ای از اشتباهات بعدی را به دنبال می آورد که خود نیازمند سیاست گذاری جدید برای بازگرداندن وضعیت به حالت اولیه است. این پژوهش با هدف ارایه الگوی مطلوب مسئله یابی در فرایند سیاست گذاری انجام شد. پژوهشگران در پی پاسخ به این سوال که «الگوی مطلوب مسئله یابی در فرایند سیاست گذاری شورای عالی امنیت ملیچیست؟»، با بهره گیری از جامعه خبرگی به تعداد 18 نفر و انجام مصاحبه هدفمند کیفی، به استخراج نکات کلیدی و متغیرهای مهم مسئله یابی در فرایند سیاست گذاری شورا مبادرت نموده و سپس با دسته بندی و برقراری روابط بین متغیرها با استفاده از روش تحلیل محتوا و همبستگی، فرایند اصلی سیاست گذاری در مرحله «شناخت مسیله» را احصا و ارایه نموده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که الگوی مطلوب مسئله یابی شامل پنج مولفه احساس وجود مسیله، کالبد شکافی مسیله، محک مسئله با تراز مسایل ملی، پردازش مدیریتی مسئله امنیت ملی و آماده سازی مسئله برای ورود به دستور کار سیاست گذاری است.
    کلیدواژگان: امنیت، سیاست گذاری، شورای عالی امنیت ملی، مسئله
  • جواد قزلباش، مهناز گودرزی*، حسین مسعودنیا صفحات 115-147

    درحالی که خلیج فارس به عنوان مهم ترین منطقه راهبردی و امنیتی عربستان شناخته میشود، بهدلیل ضعف در قدرت نظامی و تسلیحاتی، این کشور همواره در قالب ساختارهای امنیتی فرامنطقهای در این منطقه تحت عناوین تیوری نیکسون، مهار دوجانبه، اعطای پایگاه های مستقیم و غیرمستقیم نظامی به دول غربی و... ایفای نقش نموده است. بعد از حادثه یازده سپتامبر و بروز مشکلات و شواهدی دال بر بی اعتمادی آمریکا نسبت به عربستان و ازطرفی کاهش محسوس حضور نظامی آمریکا در منطقه خلیج فارس به علت آثار تبعی بحران مالی در غرب، عربستان با چرخش در راهبردهای امنیتی از اتکای به غرب، به نظامیگری در قالب استراتژیهای گسترش کمی و کیفی نیروهای نظامی، ازجمله افزایش خریدهای نظامی روی آورد. نتیجه این راهبرد عربستان ایجاد و گسترش رقابت تسلیحاتی و امنیتی تر شدن روابط آن کشور به ویژه با ایران بوده است. سوال اصلی تحقیق این است که علل و پیامدهای گرایش عربستان به راهبرد نظامیگری و رقابت تسلیحاتی در خلیج فارس به ویژه در دوران اوباما و ترامپ چیست؟ برای پاسخ به این سوال از روش توصیفی و تحلیلی برای بررسی یافته های پژوهش استفاده شده و ابزار گردآوری اطلاعات، استفاده از برخی منابع کتابخانه ای و تحلیل متن اسناد راهبردی - امنیتی آمریکا در دوران ریاست جمهوری اوباما و ترامپ است. یافته های تحقیق نشان میدهد که هدف اصلی این راهبرد سعودیها، کاهش  نفوذ منطقهای ایران و افزایش قدرت رقابت منطقهای عربستان با جمهوری اسلامی ایران میباشد.

    کلیدواژگان: عربستان، ایران، رقابت تسلیحاتی، معمای امنیتی، خلیج فارس
  • رضا خانبابائی ساعتلو، قادر احمدی*، رسول درسخوان، میر سعید موسوی صفحات 149-177

    شهرها به دلیل تراکم بالای جمعیت و هم چنین محل انباشت سرمایه، مهم ترین هدف برای خطرات ناشی از تهاجم دشمن بشمار می روند. بر همین اساس، این تحقیق بر آن است تا با بررسیوشناخت شاخص های موثر، میزان آسیب پذیری مناطق پنج گانه شهر ارومیه را دربرابرخطراتناشیازحوادث غیرمترقبه و جنگ براساس اصول پدافند غیرعامل رتبه بندی نماید. این تحقیق با توجه به هدف آن از نوع تحقیقات کاربردی بوده و با توجه به روش انجام کار، از ماهیتی تحلیلی برخوردار هست. در این پژوهش پس از مطالعه و بررسی اسناد و منابع مرتبط با پدافند غیرعامل، تعداد 14 شاخص مرتبط با برخی از اصول پدافند غیرعامل ازجمله اصول پراکندگی، مقاوم سازی و مکان یابی انتخاب شده و سپس برای وزن دهی به شاخص ها از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. جهت انجام تحلیل های مکانی، ابتدا لایه های اطلاعاتی شاخص ها در نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی رقومی سازی و ویرایش شده و با تبدیل لایه های اطلاعاتی به «رستر» و طبقه بندی آنها، ضریب اهمیت محاسبه شده با روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی، در هر یک از شاخص ها ضرب شده و با به کارگیری جمع وزنی در ترکیب شاخص ها، به سنجش میزان آسیب پذیری در مناطق پنج گانه شهر ارومیه پرداخته شده است. در گام نهایی نیز آسیب پذیری شهر ارومیه به تفکیک مناطق پنج گانه و براساس مدل «تاپسیس» رتبه بندی شده است. نتایج بیانگر آن است که میزان آسیب پذیری مناطق پنج گانه شهر ارومیه به ترتیب از بیشتر به کمتر، شامل مناطق پنج، یک، سه، چهار و درنهایت منطقه دو می باشد و عمده موارد، با ضعف در رعایت اصل پراکندگی، مقاوم سازی و مکان یابی مرتبط است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، ارومیه، پدافند غیرعامل، تاپسیس، تحلیل سلسله مراتبی، شاخص
  • سهراب انبارکی، سید حسام الدین حسینی*، حسین ایزدی صفحات 179-209

    براساس منابع فقه امامیه، کتاب، سنت و سیره ایمه معصومین (علیهم السلام) و اجماع، یکی از موانع نکاح، شامل نکاح مسلمان با غیرمسلمان است، ولیکن در این منابع، مشخصا به نکاح نیروهای مسلح با بیگانگان و آثار زیان بار آن اشاره نشده است. مهم ترین سوال این مقاله عبارت است از: «تبعات منفی نکاح اعضای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با بیگانگان در فقه امامیه و حقوق موضوعه چیست؟». روش تحقیق در این مقاله، توصیفی و تحلیلی و ابزار گردآوری داده ها، ازطریق فیش برداری و کتابخانه ای است. در ادامه به نظر می رسد، نکاح با بیگانگان بر مبنای قاعده نفی سبیل منجر به تسلط کفار بر امور مسلمین، ایجاد بستر مناسب نفوذ در کشور در حوزه های فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، امنیتی، سستی در امر جهاد و ایجاد اختلاف بین زوجین شده و درنتیجه نکاح این قشر با بیگانگان، بر مبنای قیاس اولویت، ازمنظر فقه و حقوق اسلامی به طریق اولی جایز نیست. یافته های پژوهش بر این مبناست که اقوال مختلف فقها در این زمینه بررسی گردیده و با عنایت به منابع فقهی به ادله ممنوعیت نکاح با بیگانگان و تبعات منفی این نوع نکاح پرداخته شده است. در پایان به نظر نگارنده با توجه به اهمیت و حساسیت موضوع، قوانین موضوعه در این خصوص نیازمند اصلاح و بازنگری است.

    کلیدواژگان: جاسوسی، جرم، لغو دستور، متعه، نفی سبیل، نکاح
|
  • Ahmad Mazinani *, Soleyman Alizade, Ahmad Imanipour Pages 1-26

    This study seeks to analyze the “Opportunity – threat” of the second phase of the Islamic Revolution based on the statement of the second step of revolution that is issued by the supreme leader of Iran. To this end, the researchers employed inferential-ijtihad methodology and basic theory. They firstly utilized an inductive approach and extracted 407 central concepts, 407 subcategories, and 42 main categories from 48 units of the statement’s text analysis units and 271 recording units. In the following, the researchers selected the levels of "self-improvement, civilization-making and community- producing" from within the context of the statement by using the deductive approach and organized the categories that extracted from the inductive approach under these three levels. Then, based on the extracted concepts and levels and regarding to their positive and negative nature a total of 156 theorems were constructed and categorized into two groups of opportunity - based and threat- based theorems based on their positive and negative nature. Finally, the extracted theorems were subjected to semi-structured focus group evaluation and from 156 theorems, 134 ones were finalized and confirmed. After combining common theorems, 38 theorems were finally extracted that according to the message of each theorem’s content, 5 theorems at self-improvement level (3 positive opportunity - based theorems and 2 negative threat- based theorems), 20 theorems at community - producing level (13 positive opportunity - based theorems and 7 negative threat- based theorems) and 13 theorems at civilization-making level (10 positive opportunity - based theorems and 3 negative threat- based theorems)  were organized. The end result of the analysis of the statement of the second step of revolution is that “the focus of the second step of the statement in the perspective of the second step of the Islamic Revolution is on the creation of a new Islamic civilization and the preparation for the sunrise of Velayete Ozma. The important point in this process and on the basis of the frequency of theorems is the importance of community - producing as a prelude to civilization in the process of advancement of the Islamic Revolution

    Keywords: the Islamic Revolution, the statement of the second step of revolution, civilization-making, community - producing, Self-Improvement
  • Hossein Abdolmaleki, Gholamali Zavarzade, Saeid Khosravi Pages 27-65

    The spatial distribution of the transmittancy of different types of urban centers at different scales is one of the main and strategic concerns of experts, managers and spatial political logisticians. Meanwhile, the production of urban safe space based on the spatial organization of the centers involved in urban security, under the effect of spatial factor of activism, and the analysis of the spatial distribution of sensitive centers also requires the identification of factors affecting the spatial distribution of sensitive metropolitan centers in Tehran with emphasis on passive defense. The present study attempted to identify these factors using qualitative and quantitative methods. This study is a descriptive-analytical type that uses a meta-synthesis method for identifying the first factors affecting the spatial distribution of sensitive metropolitan centers of Tehran with emphasis on passive defense and also employs quantitative methods to investigate and explore factors and verify the designed model. The statistical population of this study consisted of 140 elites, specialists and experts in the field of defense, political geography and urban planning. Statistical techniques were factor analysis, exploratory and confirmatory and SPSS and Lisrel programs were used in data processing. The results showed that 54 items were classified into eight main dimensions (1. economic factors, 2. socio- demographic factors, 3. privacy factors, 4. access to services and infrastructures, 5. nature-environment considerations, 6. factors related to military geography, 7. physical factors and 8. Political-administrative factors) with a coefficient of variance of 17, 14, 12, 9, 6, 7, 5 and 5 percent, respectively, explain 86/22 percent of the total variance. Confirmatory factor analysis also showed that all pathways were significant with 95% probability and the effect of exogenous latent variables on endogenous latent variables (octagonal dimensions) was significant. The chi-square statistic also showed the fitting of the designed model.

    Keywords: Urban security, Passive Defense, spatial distribution, Tehran metropolis, sensitive centers
  • Abdolreza Bagheri, Hamid Pishgah Hadian * Pages 67-114
    Policy-making is the result of complex interactions among individuals, institutions, ideas, and interests. Policy-making the high council of the national security of the Islamic Republic of Iran is based on the issues that create security problems for a section or sections of society. Therefore, the proper understanding of the problem plays a key role in initiating the policy-making process, as each wrong step leads to a series of subsequent errors that require a new policy to restore the situation to its original state. This research was conducted with the aim of providing a favorable model for problem finding in the policy-making process. Researchers seek to answer the question that; what is the optimal problem-solving model in the policy-making process of the high council of the national security? The researchers, by using the expert community of 18 people and conducting purposeful quality interviews, extracted key points and important variables of problem solving in the policy-making process of the council and then, by classifying and establishing relationships between variables using content analysis and correlation methods, calculated and presented the main policy-making process in the "problem recognition" stage.
    The research results show that the optimal problem-solving model includes five components: the feeling of the problem existence, dissection of the problem, testing the problem with the level of national issues, management process of the national security issue and preparing the issue to enter the policy making agenda.
    Keywords: security, Policy making, the high council of national security, issue
  • Javad Ghezelbash, Mahnaz Ghodarzi *, Hossein Massoudnia Pages 115-147

    While the Persian Gulf is regarded as the most important strategic and security area of ​​Saudi Arabia, due to the weakness in its military power, this country has always played a role in transnational security structures in the region under the titles of Nixon theory, bilateral restraint, the granting of direct and indirect military bases to Western governments, and so on. Following the 9/11 events and growing evidence of U.S. distrust of Saudi Arabia and the visible decline in US military presence in the Persian Gulf due to the consequence of the financial crisis in the West, Saudi Arabia has shifted from purely reliance on the West in security strategies to militarization in the form of the strategies of quantitative and qualitative expansion of military forces, including increased military purchases. The Saudi Arabia's strategy led to the development of arms race and high - tensions relations with Iran, in particular. The main question of the study is what are the causes and consequences of the Saudi Arabia tendency toward military strategy and arms competition in the Persian Gulf, especially during the Obama and Trump era? To answer this question, a descriptive and analytical approach was used to examine the findings of the study and also, some library resources and analysis of the text of U.S. strategic - security documents during the Obama and Trump presidencies were utilized as the information collection tools. The research findings show that the main goal of this strategy of Saudi Arabia is to reduce Iran's regional influence and increase Saudi Arabia's regional competition power with the Islamic Republic of Iran

    Keywords: Saudi Arabia, Iran, arms competition, security riddle, Persian Gulf
  • Reza Khanbabaee Saatloo, Ghader Ahmadi *, Rasool Darskhan, MirSaeed Moosavi Pages 149-177

    Cities are the most important targets of an enemy invasion because of the high population density and the place of capital accumulation. Accordingly, this study seeks to rank the vulnerability of the five regions of Urmia city against the dangers of unexpected events and war based on passive defense principles by investigating and identifying effective indicators. This research, based on its purpose, is an applied research and according to the method of work, has an analytical nature. In this study, after studying and analyzing the related documents and resources of passive defense, 14 indicators that are related to some principles of passive defense including principles of dispersal, hardening and localization were selected and then hierarchical analysis process method was used for giving weight to the indices. For performing spatial analyses, index data layers were first digitized and edited in GIS software and by converting data layers into raster and classifying them, the calculated coefficient of significance (via hierarchical analysis method) was multiplied in each index and by using the weighted sum of the indices, the vulnerability was measured in the five districts of Urmia city. In the final step, the vulnerability of the five regions of Urmia city was ranked according to the TOPSIS model. The results indicate that the vulnerability of the five regions of Urmia city are from top to bottom, respectively, regions five, one, three, four and two and also in most of the cases, they are associated with weaknesses in the principle of dispersal, hardening and localization.

    Keywords: Vulnerability, Urmia, Passive Defense, TOPSIS, Analytical Hierarchy Process (AHP), Indicator
  • Sohrab Anbaraki, Seyed Hessam Aldeen Hosseini *, Hossein Izadi Pages 179-209

    According to the sources of Imamiyyah jurisprudence, the book, traditions, and the biography of Imams (AS) and consensus, one of the barriers to marriage includes Muslim marriage with non-Muslims, but these sources do not specifically mention marriage to foreigners and its harmful effects. The most important question of the study is: "What are the negative consequences of the marriage of the members of the Islamic Republic of Iran's armed forces with foreigners in Imamiyyah jurisprudence and positive laws?". The research method in this study is explanatory and data collection tool is library and library sampling. In addition, it seems that marrying with foreigners on the basis of Nafy al-Sabil (negation of any way) rule leads to the domination of infidels over Muslims' affairs, the creation of a suitable basis for penetration into the country in the areas of culture, politics, economics, security, weakness in jihad, and the separation between couples. As the result, the marriage of this class with foreigners is not permissible on the basis of analogy of priority from the perspective of jurisprudence and Islamic law in the first place. The findings of the study indicate that various jurists have investigated in this field and on the basis of jurisprudential sources they have worked on the reasons of prohibition of marriage with foreigners and the consequences of this type of marriage. At the end, in the opinion of the researcher, regarding the importance of this issue, positive laws needs to be revised.

    Keywords: Espionage, Crime, cancelation of order, temporal matrimony, Nafy al-Sabīl (negation of any way), marriage