فهرست مطالب

آفاق امنیت - پیاپی 46 (بهار 1399)

فصلنامه آفاق امنیت
پیاپی 46 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید حمزه صفوی، سید مهدی نبوی* صفحات 5-26

    روابط نظامی امنیتی ایران و ترکیه هیچ گاه هم وزن و هم پای روابط اقتصادی، سیاسی و حتی فرهنگی میان دو کشور نبوده است. اما تحولات سال های اخیر در ارتش ترکیه، کودتای نافرجام در ترکیه و پشتیبانی ایران از دولت ترکیه، به همراه دیپلماسی فعال دفاعی ایران باعث شده است تا روند همکاری های نظامی اندکی تغییر کند. با توجه به اینکه آهنگ پرشتاب تغییرات روابط میان کشورها و عدم نگرش و درک درست از آینده روابط، موجب قرارگرفتن در جایگاه واکنش خواهد بود و نه کنش؛ پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش است که کدام عوامل نظامی امنیتی بر آینده روابط ایران و ترکیه در افق 10 ساله تاثیرگذارند؟ این پژوهش به لحاظ ماهیت از نوع اکتشافی، از حیث هدف کاربردی است. در این پژوهش متغیرهای نظامی امنیتی موثر بر آینده روابط دو کشور شناسایی شده، سپس بر اساس نظرات خبرگان، عوامل اثرگذار بر روابط ایران و ترکیه مشخص شده و اهمیت و عدم قطعیت آنها معین گردید. همکاری نظامی ترکیه با امریکا، همکاری نظامی ترکیه با رژیم صهیونیستی، همکاری و اختلاف در بحران امنیتی سوریه و رقابت ایران و ترکیه در ترتیبات امنیتی قفقاز عوامل کلیدی نظامی موثر بر آینده روابط ایران و ترکیه هستند.

    کلیدواژگان: ایران، ترکیه، روابط نظامی امنیتی، آینده پژوهی
  • گلتاب دارابی، سید محمد طباطبایی* صفحات 27-63

    امریکا از اوایل دهه 90 میلادی تاکنون، تلاش بسیاری برای مقابله با برنامه هسته ای ایران و کره شمالی انجام داده است. در این پژوهش با استفاده از روش اسنادی و با رویکردی تطبیقی ابعاد دیپلماتیک، اقتصادی و نظامی سیاست امریکا در مواجهه با برنامه هسته ای ایران و کره شمالی بررسی شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که به رغم تفاوت اهداف این دو کشور در پیگیری برنامه هسته ای، ایران نسبت به کره شمالی بیشتر تحت فشار سیاسی- اقتصادی و تهدید نظامی قرار گرفته است. در این مدت، همه دولت های دموکرات و جمهوری خواه رویکرد تعاملی با کره شمالی را به صورت دو و چند جانبه آزموده اند، در حالی که این رویکرد در قبال ایران، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. توافق ناشی از تعامل (برجام) نیز مدت کوتاهی بعد از حصول، دوام نیاورد و آمریکا از آن خارج شد. تحریم و تشدید فشار اقتصادی علیه ایران در چارچوب کمپین فشار حداکثری دولت ترامپ خیلی زود بخش های مهم اقتصاد ایران را در برگرفت. در حوزه نظامی اگرچه دو کشور همواره در معرض تهدید به حمله نظامی بوده اند، اما این گزینه در خصوص ایران بیشتر مورد توجه سیاست مداران و نخبگان فکری امریکا بوده است. برای بررسی چرایی این موضوع از نظریه ریالیسم نیوکلاسیک استفاده شد که بر اساس آن گزینه های منتخب در قبال ایران و کره شمالی تحت تاثیر عوامل سیستمی و داخلی قرار دارد. علاوه بر منافع قدرت های جهانی (چین و روسیه)، منافع متحدان منطقه ای امریکا در شمال شرق و جنوب غربی آسیا هم از عوامل مهم سیستمی تاثیرگذار بر سیاست واشنگتن در خصوص برنامه هسته ای ایران و کره شمالی است. در حالی که ژاپن و کره جنوبی اغلب خواستار مذاکره و تعامل برای حل معضل هسته ای کره شمالی هستند؛ متحدان عرب و صهیونیستی امریکا تشدید فشار علیه ایران و حتی استفاده از زور را پیشنهاد داده اند. از سوی دیگر هر چند کره شمالی می تواند کرانه غربی امریکا را هدف قرار دهد، اما امریکایی ها تصور می کنند کره شمالی احتمالا به دلیل ایجاد توازن استراتژیک با آمریکا در واکنش به اقدام تهاجمی امریکا و متحدان آن، به خاک امریکا حمله خواهد کرد. امریکایی ها ایدیولوژی جمهوری اسلامی را دشمن تلقی می کنند بر این باورند که پیشرفت هسته ای، احتمال دستیابی ایران به سلاح هسته ای را افزایش می دهد و در نتیجه منافع امریکا در منطقه و حتی جهان به خطر می افتد. نتیجه حاصل از عوامل سیستمی و داخلی، تشدید فشار علیه ایران و کاهش فشار علیه کره شمالی است.

    کلیدواژگان: برنامه هسته ای ایران و کره شمالی، تعامل، تحریم، تهدید، عوامل سیستمی و داخلی
  • جعفر حسین پور، اسماعیل کرم زاده* صفحات 65-89

    امروزه در جامعه شاهد گسترده تر شدن اشکال مختلف کنش های جمعی برانداز هستیم که نسبت به گذشته ماهیت آنها متفاوت تر شده است. اعتصابات ، تجمع ، طومار نویسی ، کشف حجاب ، نا آرامی های اجتماعی ، مخالفت مدنی ، موج سازی و بسیاری از کنش های اجتماعی تحت تاثیر پیش ران های داخلی و خارجی صورت می گیرد . بسیاری از کنش های اجتماعی شکل آرام و نیمه آرام دارند، اما ارزش ها و هنجارهای نظام جمهوری اسلامی را هدف قرار داده که نیازمند شناخت، تحلیل و کنترل آنها است که در این تحقیق به دنبال شیوه های کنترل کنش های اجتماعی آینده با استفاده از روندپژوهی هستیم.  روش تحقیق این پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی در قالب فوکوس گروپ (گروه های کانونی) است. روش تجزیه وتحلیل داده ها بر اساس فرایند روندپژوهی است و جامعه آماری این پژوهش شامل: خبرگان نظامی و انتظامی و اساتید دانشگاهی و صاحب نظران مسلط به مباحث حوزه های کنش های جمعی و خبرگان آینده پژوهی است. براساس یافته های پژوهش برآمده از نظر خبرگان و نخبگان،  کنش های جمعی آینده برآمده از قدرت تسلط بر افکار و ذهن مردم و به خصوص جوانان و نوجوانان خواهند بود، که از آن به قدرت نرم تعبیر می شود . تغییر مسالمت آمیز یکی از سیاست های آمریکا علیه نظام جمهوری اسلامی است که با استفاده از ترویج سبک زندگی غربی منجر به تغییر فرهنگی نسل جوان، منجر به تغییر فرهنگ راهبردی ما و در نهایت تغییر حاکمیت خواهد شد. زمانی که نهادهای مرجع نسل جوان در آن سوی مرزها قرار داشته باشند، عملا ما نمی توانیم کنترلی بر آن نهادهای مرجع و افرادی که متاثر از آن هستند داشته باشیم. در واقع کلان روندها نشان می دهد رقابت بر سر تسلط بر افکار و ذهن مردم مهم ترین عامل کنش های جمعی آینده خواهد بود و به طور مسلم بهترین روش کنترل این کنش ها نیز می بایست بر اساس کنترل و نفوذ نرم بر اذهان و افکار مردم شکل گیرد تا بتوان بر دشمن چیره شد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، کلان روندها، کنش های جمعی، کنترل کنش های جمعی
  • محمدعلی برزنونی، فرشید فرهادی* صفحات 91-124

    اهمیت پژوهش بدین جهت است که اقدامات امریکا در قالب قدرت نرم، جنگ نرم و ترکیبی و سرمایه گذاری در این زمینه ها در طول چند سال اخیر، جمهوری اسلامی ایران را با تهدیدهای اساسی و هزینه های فراوان سیاسی، امنیتی، اقتصادی و اجتماعی در آینده روبه رو خواهد کرد. بنابراین، آینده پژوهی تهدیدات امریکا علیه جمهوری اسلامی ایران در قالب سناریوهای مختلف از ضرورت اساسی برخوردار است. در این راستا، موضوع پژوهش حاضر نیز پاسخ به این پرسش است که راهبردهای امریکا برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران در آینده چه چیزی است؟ یافته های پژوهش در چهارچوب آینده پژوهی و به روش سناریونویسی (سناریوپردازی) حاکی از سناریوهای محتملی چون افزایش حداکثری تحریم های اقتصادی و تغییر نگرش مردم نسبت به حکومت و سناریوی ممکنی در قالب آشوب سیاسی و اجتماعی و در نهایت، سناریوی مطلوبی چون آغاز دور جدید مذاکرات است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، فشار حداکثری، آشوب، تحریف، مذاکره، سناریونویسی
  • تورج افشون*، عبدالحسین الله کرم صفحات 125-155

    برای درک رویکردهای یک کشور در چهارچوب سیاست خارجی وجود داده های مهمی نظیر کمیت و کیفیت حضور بازیگران خارجی، تکامل یا وجود نقایص در ساختار حقوقی حاکمیتی، طرز تفکر نخبگان سیاسی، نحوه قشربندی های اجتماعی و سیاسی، موقعیت ژیوپلیتیکی، ژیواکونومیکی و ژیوکالچری ضروری است. درمورد سیاست خارجی عراق در قبال جمهوری اسلامی ایران نیز علاوه بر داده های یاد شده ، موضوعاتی دیگر نظیر منازعات ارضی و مرزی با همسایگان، اشتیاق بیش از حد برای رهبری جهان عرب و ایفای «نقش بزرگ یا متناسب» در حل مسایل منطقه، تمایلات استراتژیک برای فعالیت ملموس در حوزه خلیج فارس و رهایی از تنگنای ژیوپلیتیکی ، تاثیرگذار است. امریکایی ها پس از اشغال عراق در سال 2003 ، تلاش بسیاری کرده اند تا حلقه های تصمیم گیر در سیاست خارجی عراق را تحت الشعاع خواسته های خود قرار دهند، این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران با دارا بودن عناصر قدرت نرم در عراق، توانایی بیشتری دارد که رفتارهایش در نظر دولت و جامعه عراق، مشروع تر جلوه نماید. پژوهش پیش رو، تلاش دارد ضمن اشاره به حلقه های موثر مهم در حوزه سیاست گذاری خارجی عراق ، رویکردهای سیاست خارجی عراق نوین در قبال جمهوری اسلامی ایران را با شیوه سناریونویسی مورد بررسی قرار دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد که استمرار رقابت های میان جمهوری اسلامی ایران و امریکا ، سناریویی است که احتمال وقوع بیشتری دارد. از این رو، به نظر می رسد با در پیش گرفتن سیاست خارجی مستقل از سوی عراق و رهایی از چنگال امریکا در آینده ، وزنه تعامل عراق با جمهوری اسلامی ایران سنگین تر خواهد شد.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، عراق نوین، جمهوری اسلامی ایران، امریکا، کشورهای عربی
  • آرش بیدالله خانی* صفحات 157-182

    زبان و بستر تاریخی و فرهنگی رشد آن از مبانی اساسی امنیت ملی در کشورهای با سابقه تاریخی می باشد. انسجام ملی و گسترش قدرت منطقه ای و بین المللی یک کشور بدون ساختار هویتی و زبانی منسجم بدون شک به شکست می انجامد. از مبانی تاثیر گذار قدرت فرهنگی هر کشور گسترش حیطه فرهنگی زبان آن به بیرون از مرزهای جغرافیایی اش می باشد. فرهنگ ایران با قدمتی چند هزار ساله و هویت ملی تاریخی اش بر مبنای زبان فارسی، می تواند از عناصر تاثیر گذار نفوذ منطقه ای و سیاسی باشد. پژوهش حاضر ارتباطی چند وجهی بین زبان رسمی جمهوری اسلامی و امنیت ملی برقرار می کند و زبان فارسی را بخشی از حوزه امنیت ملی ایران می داند که به مرور زمان به خصوص در چهار دهه بعد از انقلاب اسلامی، سیاسی امنیتی شده است. بر همین اساس این مقاله بر مبنای مناسبات امنیتی مکتب کپنهاگ و با روشی کیفی تحلیلی، زبان فارسی را در وجه ساختاری، زبانی می داند که مخالفان و دشمنان تمامیت ارضی ایران آن را امنیتی کرده اند و بر همین اساس به تحلیل امنیتی شدن زبان فارسی بر مبنای این نظریه می پردازد. خروجی پژوهش، تاکید بر فراگیر شدن زبان فارسی از طریق بسط نفوذ فرهنگی و اقتصادی ایران در کوتاه مدت و سپس ارتباط گسترده این زبان به مسئله امنیت ملی و بازگشت آن به حوزه موضوعی عادی و عمومی در حوزه امنیتی می باشد.

    کلیدواژگان: فارسی، زبان، امنیت، ملی، ایران
|
  • Seyed Hamzeh Safavi, Seyed Mahdi Nabavi * Pages 5-26

    Iran-Turkey military-security relations have never been equal to the economic, political and even cultural relations between the two countries. But recent developments in the Turkish military, the failed coup in Turkey and Iran''s support for the Turkish government, along with active Iranian defense diplomacy, have changed the course of military cooperation slightly. Given that the rapid pace of change in relations between countries and the lack of attitude and understanding of the future of relations will cause a reaction and not an action, the present study seeks to answer the question of which military-security factors on the future of relations. Iran and Turkey affect the 10-year horizon? This research is practical in terms of exploratory nature. In this study, military-security variables affecting the future of relations between the two countries were identified, then based on the opinions of experts, the variables affecting Iran-Turkey relations were identified and their importance and uncertainty were determined. Turkey''s military cooperation with the United States, Turkey''s military cooperation with the Zionist regime, cooperation and differences in the Syrian security crisis, and Iran-Turkey rivalry in the Caucasus security arrangements are key military factors affecting the future of Iran-Turkey relations.

    Keywords: Iran, Turkey, Military-Security Relations, Futures Studies
  • Goltab Darabi, Seyed Mohammad Tabatabai * Pages 27-63

    Diplomacy, sanctions, and threats of force have been United States policy, in contrast to Iran's and North Korea's nuclear programs since the early 1990s. This study using a documentary based and comparative approach to examine these dimensions of US policy. Despite the differences between the two countries in pursuing a nuclear program, Iran is under greater pressure than North Korea. Based on the theory of neoclassical realism, selected options for Iran and North Korea are influenced by systemic factors and internal factors. In addition to the interests of world powers (China and Russia), the interests of US regional allies in Northeast and Southwest Asia are important factors influencing Washington's policy on Iran and North Korea's nuclear program. Domestic factors also play an important role in explaining US policy; North Korea is capable of targeting US soil, but US officials believe North Korea will attack in response to the US and allied offensive. Americans see the ideology of the Islamic Republic as an enemy, and they think nuclear development, Increases the likelihood of an Iranian nuclear bomb, That would threaten US interests in the region and even in the world. Another point is that the Arab and Israeli lobbies are working to influence Congress to oppose any engagement with Iran. As a consequence of systemic and internal factors, the pressure on Iran is increasing and it is being reduced against North Korea.

    Keywords: Iran-North Korea nuclear programs, Engagement, Sanctions, Threats, systemic, internal factors
  • Jafar Hiseynpoor, Esmail Karamzadeh * Pages 65-89

    Nevertheless, changing the world's security conditions and the formation of a new order Global is associated with the emergence of new threats, and the methods of controlling future social activities by the NJA require a future study of social control that is being used through research and identification of the processes affecting it, since the affected urban movements Is a social activity. In this research, we seek to use the methods of controlling future social actions We are studying. The methodology of this research is analytical-descriptive in the form of focus group (focal groups). Data analysis is based on the process of the research process. The statistical society of this research includes military and law enforcement experts and academic professors and leading experts in the fields of action Social studies and futuristic experts. The results of the research show that the most massive processes affecting the control of social actions are the rapid, uneven and uncontrollable growth of social networks and the virtual environment - the growing trend of information and demands of the people - the transformation of the state of affairs Social, political, and ... all over again Convicts and revolutionary and religious organizations to artists, athletes - Increasing diverse and anti-religious sects and the knowledge of the families and the ways of managing and controlling social actions. The urban future should be based on the hypotheses obtained in this research of future social actions coming from power

    Keywords: Future Research, Major Trends, social, Action, Controlled Social Actions
  • MohammadAli Barzanooni, Farshid Farhadi * Pages 91-124

    The importance of research is that US actions in the form of soft power, soft war, and hybrid war and investment in these areas over the past few years have threatened the Islamic Republic of Iran with major political, security, economic, and social threats. It will face in the future. Therefore, the future of the US threat against the Islamic Republic of Iran in the form of various scenarios is essential. In this regard, the subject of the present study is the answer to the question of what are the US strategies to deal with the Islamic Republic of Iran in the future? The research findings in the framework of future research and scenario writing (scenario processing) indicate possible scenarios such as increasing the economic sanctions and changing the attitude of the people towards the government and the possible scenario in the form of political and social unrest and finally a favorable scenario such as the beginning of a new round of negotiations.

    Keywords: Sanctions, Chaos, People's Attitudes, Negotiations
  • Toraj Afshon *, Abdolhosain Allahkaram Pages 125-155

    To understand a country's foreign policy approaches, important data such as the quantity and quality of the presence of foreign actors, evolution or defects in the legal-governance structure, political elite thinking, social and political stratification, geopolitical, geoeconomic and geocultural position are essential. Regarding Iraq's foreign policy towards the Islamic Republic of Iran, in addition to the mentioned data, other issues such as territorial and border disputes with neighbors, excessive enthusiasm for leading the Arab world and playing a "major or appropriate role" in resolving regional issues. , Strategic inclinations are effective for tangible activity in the Persian Gulf and getting rid of geopolitical bottlenecks. After the occupation of Iraq in 2003, the Americans have made great efforts to overshadow the decision-making circles in Iraq's foreign policy, while Iran has elements of soft power in Iraq so has more legitimacy in the eyes of the Iraqi government and society. The present study seeks to examine the important approaches of Iraq,s foreign policy, while examining the approaches of modern Iraq's foreign policy towards the Islamic Republic of Iran in a scenario-writing manner. The research findings show that the continuation of competition between the Islamic Republic of Iran and the United States is a scenario that is more likely to occur. Therefore, it seems that with the adoption of an independent foreign policy by Iraq and the liberation from the clutches of the United States in the future, the weight of Iraq's interaction with the Islamic Republic of Iran will be heavier.

    Keywords: Foreign Policy, Modern Iraq, Islamic republic of Iran, US, Arab Countries
  • Arash Beidollahkhani * Pages 157-182

    The language and its historical context are one of the basic foundations of national security in countries with a thousand years of history. National cohesion and the expansion of the regional and international power of the country without a coherent identity and language structure are undoubtedly defeated. One of the foundations of the cultural power of each country is the cultural context of its language and extends it beyond its geographical boundaries. The Iranian culture with the thousand years of history and its historical national identity based on the Persian language can be influential elements of regional and political influence. The present paper establishes a multifaceted relationship between official language and national security and considers Persian as a part of national security in the Islamic republic of Iran which has been politicalized-securitized since the time of Islamic Revolution. This paper based on the Copenhagen school security examines that today especially after the Islamic Revolution in Iran, Persian language has been politicalized based on the opponent's approach to Iranian territorial integrity. The output of the research emphasizes the prevalence of Persian language through expanding the cultural and economic influence of Iran in the short term along with linkage between this language and Iran's national security which can help the Persian language to be a normal and non-security, politicized subject. The research method is based on qualitative analytical research.

    Keywords: Persian, language, security, Iran, National