فهرست مطالب

اندیشه علامه طباطبایی - پیاپی 8 (بهار و تابستان 1397)

نشریه اندیشه علامه طباطبایی
پیاپی 8 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کاوس روحی برندق* صفحات 7-30
    بر اساس ظهور ابتدایی آیات متعدد قرآن، حضرت آدم (ع) با نافرمانی در برابر دستور الهی مبنی بر عدم نزدیکی به شجره، دچار وسوسه شیطان و ظلم و معصیت شد. این آیات خاستگاه یکی از مهم ترین شبهات مطرح پیرامون عصمت حضرت آدم (ع) گردیده است که چگونه پیامبر خدا که معصوم است دچار چنین خطای فاحشی شده است. این مقاله انواع برون رفت هایی را که توسط دانشمندان اسلامی در پاسخ شبهه نامبرده ذکر شده است، پس از گردآوری و تحلیل، مورد نقد و ارزیابی قرار داده و سرانجام به دیدگاهی نو در این زمینه و به این نتیجه دست یافته است که تنها دیدگاه بی اشکال در برون رفت از شبهه نامبرده تفسیر نهی مورد اشاره در آیات به دستور ارشادی با هدف تحریص و ایجاد انگیزه و ترغیب حضرت آدم (ع) بوده و آن بزرگوار هیچ گناهی را مرتکب نشده است و این دیدگاه در واقع ترکیب دیدگاه صدر المتالهین و علامه طباطبایی می باشد.
    کلیدواژگان: عصمت، حضرت آدم (ع)، دستور ارشادی، تحریص، ترک اولی
  • روح الله محمدعلی نژاد عمران*، کامران اویسی صفحات 31-50

    اگرچه اصل شفاعت از امور مسلم بین مسلمانان است اما اینکه محدوده شفاعت، علاوه بر قیامت، برزخ را هم شامل شود، همواره میان اندیشمندان شیعی مورد بحث بوده است. به گونه ای که شفاعت در برزخ موجب آمرزش گناهان شده و از سویی مایه ارتقاء رتبی و تعالی درجه معنوی افراد شود. علامه طباطبایی وجود شفاعت در عالم برزخ را نپذیرفته و استعانت های معصومان (ع) در برزخ را نوعی اجازه تصرف از سوی خدا در عالم برزخ می داند. لذا معتقد است که شفاعت در عوالم پیش از قیامت محقق نمی شود زیرا از دیدگاه ایشان بحث شفاعت پس از مسجل شدن ورود به بهشت یا جهنم معنا می یابد و برای این منظور نیز به برخی روایات استناد می کنند. در این مقاله ضمن پرداختن به دیدگاه های مطرح، و نقد و بررسی ادله آراء ایشان روشن می گردد که با توجه به اطلاق ادله آیات و روایات و عدم تقیید آیه به شفاعت در قیامت و شمولیت آن نسبت به عالم برزخ، نیز توجه به مثالیت عالم برزخ و وجود پدیده های دنیا در آن عالم با مرتبه شدیدتر، و استمرار شفاعت پیامبر (ص) از دنیا تا برزخ و نیز قیامت، و التفات به اصل تخویف و ترساندن و هشداردهی برای پیشگیری از وقوع گناه در دین اسلام و نیز اصل سبقت گیری رحمت الهی بر غضب او و همچنین اصل نجات بخشی انسان، می توان امکان شفاعت برزخی را اثبات نمود. و اینکه شفاعت در برزخ نیز وجود دارد.

    کلیدواژگان: برزخ، شفاعت، طباطبائی، قرآن، روایت، قیامت
  • مجید بیگی*، صالح حسن زاده صفحات 51-78
    ابعاد و زوایای مختلف حکم حکومتی همواره در نزد متفکران اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. ازجمله مهم ترین آن ها بحث از ماهیت و مبانی مشروعیت حکم حکومتی است. علامه طباطبایی صدور حکم حکومتی را در عرض حکم شرعی برای اداره جامعه اسلامی از سوی ولی امر مشروع می داند و معتقد است حاکم اسلامی، از جانب خداوند متعال، مجاز است به صدور احکام حاکمیتی اقدام نماید که این احکام به مانند احکام شرعی معتبر بوده و لازم الاجرا و واجب الاطاعه است. علامه نسبت به شناخت ماهیت احکام حکومتی، احکام حکومتی را احکامی مستقل می داند که ولی امر ضمن التزام به مشورت در وضع، به صورت مستقل و بدون دخالت دیگران، اقدام به صدور آن می نماید. این احکام برای تامین نیازهای متغیر و غیرفطری افراد جامعه، ضمن مخالفت نکردن با شرع مقدس و به شرط تامین موافقت حکم با شرع، بر حسب تامین مصلحت امت اسلامی، به صورت موقت وضع می شود. احکام حکومتی می تواند به اختلاف اعصار و امصار مختلف شود و با برطرف شدن اهداف و مصالحی که موجب وضع آن ها شده، به صورت خودکار مرتفع گردد. این پژوهش به روش کتابخانه ای و به شیوه توصیفی- تحلیلی، اسناد و داده های جمع آوری شده از آرا و اندیشه علامه طباطبایی را مورد تحلیل و تحقیق قرار داده و به بررسی ماهیت و مبانی مشروعیت حکم حکومتی از منظر ایشان پرداخته است.
    کلیدواژگان: حکم حکومتی، احکام متغیر، ولی امر، مبانی مشروعیت، ماهیت
  • محمد صدقی آلانق* صفحات 79-99

    قرآن کریم از واژه هایی صحبت می کند که حاکی از آینده ای امیدوارکننده است. از ظاهر آیات می توان برداشت کرد که در آن آینده، وراثت صلحا، جانشینی مومنین صالح، و سرانجام غلبه دین بر ادیان خواهد آمد. مقاله حاضر به بررسی این مسئله از دیدگاه علامه طباطبایی، از مفسران شیعه، و نیز فخر رازی، از مفسران معروف اهل سنت، می پردازد. بر این اساس، برای تبیین مسئله ازنظر علامه طباطبایی و فخر رازی، به روش کتابخانه ای و مراجعه به تفسیر خودشان و نیز با شیوه توصیفی- تحلیلی، موضوع مورد بررسی قرار گرفت. حاصل بررسی این که، غلبه اسلام بر ادیان و وراثت و استخلاف از دید المیزان در زمان ظهور حضرت مهدی (عج) است؛ اما نظر مفسران اهل سنت، باوجود روایات معتبر فریقین و تخصیص آن ها غلبه دین بر ادیان را بر زمان حضرت مهدی (عج)، پراکنده است و این مفسران آیات را مرتبط ندانسته و مفهومی روشن، به ویژه در مورد غلبه دین ارایه ننموده اند. برخی از آنان مانند فخر رازی بر این هستند که مراد از وراثت و استخلاف متقیان، وراثت آنان در بهشت از کافران است و عده ای از مفسران اهل سنت استخلاف را به خلافت سه خلیفه اول بعد از پیامبر (ص) تطبیق نموده اند که فخر رازی از آنان است.

    کلیدواژگان: اسلام، متقین، اظهار، استخلاف، مهدی (عج)
  • ابراهیم رستمی* صفحات 101-118

    مسئله مثل یکی از اساسی ترین مسایل هستی شناسی است که برای اولین بار افلاطون آن را مطرح و از مبانی فلسفه خویش قرار داد، منتهی تا به امروز یکی از پیچیده ترین مسایل الاهیات بالمعنی الاخص باقی مانده است. صدرالمتالهین، بر اساس اصالت وجود، تفسیر خاصی از آن ارایه کرده و معتقد است که تنها راه رسیدن به مثل، شهود مستقیم آن هاست؛ اما درعین حال در اقامه برهان برای اثبات مثل از هیچ کوششی دریغ نکرده است. دیدگاه علامه طباطبایی این است که هیچ یک از براهین عقلی اثبات مثل، کافی و تام نیست و معتقد است دلایل اقامه شده اعم از مدعاست و به وسیله براهین مذکور تنها موجود مجرد عقلی به عنوان واسطه در فیض و مدبر موجودات طبیعی اثبات می شود و بدیهی است که اثبات امر اعم، مستلزم اثبات امر اخص نیست و اگر گفته شود که وجود ارباب انواع و مثل نوریه با دریافت های عقلی میسور نیست، بلکه با ادراک های شهودی و دریافت های ذوقی قابل درک است، همان گونه که قایلین به مثل بر این باورند؛ بنابراین مسئله مثل از حوزه مسائل فلسفی خارج و وارد حوزه عرفان می شود؛ زیرا مسایل فلسفی و حل آن ها صرفا بر عقل و دریافت های عقلی استوار است.

    کلیدواژگان: ثل افلاطونی، طباطبائی، فلسفه صدرایی، ملاصدرا
  • نسیم کاهیرده* صفحات 119-150

    سانها در ساختارهای اجتماعی ای که خود نیافریده اند زاده میشوند و باز در درون سامان اجتماعی و نهادی که خود نساخته اند زندگی میکنند و تحت فشار محدودیتها، آداب، رسوم و قوانین عمل میکنند. همه اینها به منزله عناصر سازنده «خود» عمل میکنند، اما با این همه «من» همیشه در برابر موقعیت های ازپیش تعیین شده به شیوه ای منحصر به فرد واکنش نشان میدهد؛ زیرا قواعد حاکم بر جامعه، صورت های ذهنی و تخلف پذیرند و تنها هنگامی که انسان به آنها عمل کند تحقق خارجی خواهند یافت؛ این واقعیت درمورد کنش اجتماعی اخلاقی انسان ها نیز مصداق دارد؛ چراکه بازتولید اخلاقیات در جامعه تنها از طریق عمل افراد به آنها صورت میگیرد. در این میان یکی از پرسشهای اساسی این است که چه مولفه های ذهنی، باعث بروز کنش اجتماعی - اخلاقی افراد می شود؛ سوالی که دراین مقاله تلاش شد با بررسی و تحلیل دیدگاه علامه طباطبایی به آن پاسخ داده شود و آنچه که در پایان به عنوان مولفه های ذهنی موثر در بروز کنش اجتماعی اخلاقی، شناسایی و تبیین شد شامل این موارد است: 1- معرفت؛ 2- نیاز؛ 3- ادراک اعتباری؛ 4- اراده؛ 5- ایمان. طبق دیدگاه علامه، از بین این مولفه ها، ایمان عامل اصلی و تضمین کننده بروز کنش اجتماعی اخلاقی از سوی افراد است.

    کلیدواژگان: علامه طباطبائی، کنش اجتماعی، اخلاق، ذهنی
|
  • Roohallah MohammadAli Nejad Omran *, Kamran Oveisi Pages 31-50

    Although intercession is taken for granted among Muslims, whether its scope covers purgatory as well as resurrection has been a point of disagreement among Shi’a thinkers. This is so that intercession in purgatory leads to the remission of sins, and also promotes the spiritual rank of individuals. Allameh Tabataba’i has not accepted intercession in purgatory, and considers the aid of the infallibles in purgatory to be a kind of permission of authority from God in the world of purgatory. Therefore, he believes that intercession is not realized in the worlds prior to resurrection because in his view, intercession is done after it is decided whether the individual belongs to heaven or hell. He refers to certain narratives to support this view. In the present paper, the emergent views are studied, and Allameh Tabataba’i’s reasoning is criticized and analyzed. It is explained in the paper that considering ayahs and narratives and the non-exclusionary nature of the ayahs regarding resurrection and its inclusion of purgatory, and also considering the nature of purgatory and the existence of worldly phenomena in that world with a higher rank, and the continuous intercession of the Prophet (PBUH) in this world, in purgatory, and finally during the resurrection, and also with emphasis on the principle of intimidation and warning in the world in order to prevent sins being committed, and the principle of God’s mercy being more powerful than his wrath, and also the principle of rescue, intercession in purgatory can be proven.

    Keywords: purgatory, intercession, Allameh Tabataba’i, Quran, narrative, Resurrection
  • Majid Beigi *, Saleh Hasanzadeh Pages 51-78
    The various dimensions and aspects of governmental decrees have long been discussed by Islamic thinkers. One of the most important of these is the discussion of the nature and basis of the legitimacy of a governmental decree. Allameh Tabataba’i considers the issuance of a verdict of government in the wake of a religious order for the administration of the Islamic society by an authority to be legitimate, and he believes that the ruler of Islam is permitted by God to issue governmental rulings and these are as credible as legitimate decrees and must be employed and followed. In recognizing the nature of governmental rulings, Allameh Tabataba’i considers state orders to be independent judgments which the authority makes independently and without interference from others, while taking consultations into consideration. These ordinances are issued to meet the changing needs of individuals on the condition that they do not oppose the holy religion with the aim of securing the consent of the law. These can change through time according to different needs, and once the goals are met, the decrees are lifted. The research method was library research with a descriptive-analytic method and documentary. The opinions and thoughts of Allameh Tabataba’i were investigated and analyzed to research the legitimacy of governmental decrees from his viewpoint
    Keywords: Governmental Decree, Ruler, Nature, Principles of Legitimacy
  • Mohammad Sedghi Alanagh * Pages 79-99

    The Holy Qur'an speaks of words that represent a hopeful future. From the appearance of the verses it can be considered that in the future, the inheritance of righteous men, the succession of the righteous believers, and finally the dominance of religion over other religions will occur. The present paper inquires about Allameh Tabataba'i's opinion as a Shiite scholar and Fakhr Razi’s opinion as a Sunni scholar on this matter. Accordingly, the subject was studied to explain the issue in terms of Allameh Tabataba'i and Fakhr Razi’s opinions through a library research approach, by referring to their own interpretation and using descriptive-analytic method. The result of the study is that the dominance of Islam over religions, inheritance and caliphate in al-Mizan is at the time of the advent of Imam Mahdi (AJ) , but the opinion of the Sunnis scholars, despite the valid narratives of Farighein and their opinion on the dominance of religion over other religions at the time of Imam Mahdi (AJ) is dispersed and these scholars did not relate the verses and did not provide a clear concept of the dominance of religion in particular. Among the Sunni scholars, the opinion of Fakhr Razi is that inheritance and caliphate of righteous men is in paradise and some Sunni scholars have adapted the caliphate of the first three caliphs after the Prophet (PBUH), which Fakhr Razi is one of them.

    Keywords: Islam, righteous men, Caliphate, Mahdi (AJ)
  • Ebrahim Rostami * Pages 101-118

    The problem of forms is one of the most fundamental issues of ontology, which was first put forth by Plato as one of the bases of his philosophy. However, it has remained as one of the most complex problems of theology of metaphysics to this day. Mulla Sadra has given a specific interpretation of it based on existentialism and believes the only way to reach forms is to observe them directly, and at the same time he has made every effort to offer arguments to prove the existence of forms. Allameh Tabataba’i holds the view that none of the rational arguments are sufficient to prove forms and believes that the reasons given are general, and through the arguments given, only a rational being is proven using natural beings, and it is a given that proving a general matter does not necessarily prove a specific matter. And if it is said that it is not possible to receive forms with rational perception but only with intuitive perception, as the scholars of forms believe, then the problem of forms does not fall within the domain of philosophy and enters the domain of mysticism because philosophic problems and their solutions are based on logic and rational perceptions.

    Keywords: Plato’s forms, Tabataba’i, Mulla Sadra’s Philosophy, Mulla Sadra
  • Nasim Kahirdeh * Pages 119-150

    Humans are born into social structures that are not self-created and live within a social institutional set-up that they themselves have not constructed and they operate under the pressure of constraints, customs, traditions, and laws. These all act as constituents of the “self “, but all these considered, the “I” still always responds to predetermined situations in a unique way because the rules governing society are subjective forms that can be broken, and it is only when the individual acts upon them that they manifest externally. This is also true of human moral social actions because the reproduction of morality in society is carried out only by the individuals acting by said morality. A fundamental question here is this: What subjective components lead to the manifestation of ethical social actions in individuals? In the present paper, it was strived to answer this question by examining Allameh Tabataba’i’s views through an analytic methodology. Ultimately, the following were identified as effective subjective components in the manifestation of ethical social action: 1) knowledge, 2) needs, 3) conventional conception, 4) free will, 5) emotions, and 6) faith. According to Allameh Tabataba’i, among these components, faith is the main factor that guarantees the manifestation of ethical social action by individua

    Keywords: Allameh Tabataba’i, Ethics, Social Action, subjective