فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اجتماعی - روان شناختی زنان
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 61، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منصوره حاج حسینی* صفحات 7-36
    هدف

    این پژوهش به هدف شناسایی تاثیر فرزندپذیری بر هویت مادرانه زنان نابارور به مطالعه تجربه زیسته زنان نابارور فرزندپذیر پرداحته است.

    روش

    پژوهش حاضر در رویکرد کیفی و به روش پدیدار شناسی انجام پذیرفته و در آن بدون هیچ گونه دخل و تصرف از سوی پژوهشگر به مطالعه عمیق پدیده پرداخته شده است . مشارکت کنندگان در این پژوهش شامل 10 نفر از زنان نابارور دارای فرزند خوانده شهر تهران در سال 1396 بود که بر پایه اصل انتخاب مبتنی بر معیار و به روش گلوله برفی، برگزیده شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته  بوده است و مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع ادامه یافت. داده ها بر پایه رویکرد استراس و گلاسر، تحلیل، طبقه بندی به شیوه ی تحلیل تفسیری پردازش شد.

    یافته

    یافته های پژوهش در سه بعد تجربه فرزند پذیری، فرایند اکتساب هویت مادرانه و ارزیابی از خود به عنوان مادر حاصل گردید. نتیجه این که مادران نابارور فرزند پذیر، در تجربه فرزند پذیری و ساخت هویت مادرانه خود، چهار فرایند1) بازیابی خود، 2) آمادگی، 3) کسب هویت مادرانه 4) رشد و تقویت هویت مادری، را طی میکنند

    کلیدواژگان: هویت مادرانه، زنان نابارور، فرزندپذیری
  • علیرضا صنعت خواه*، سیده مینا کوهبنانی نژاد صفحات 37-70

    مطالعه حاضر به بررسی میزان رفتارهای پرخطر دانش آموزان و سنجش عوامل خانوادگی و آموزشی موثر بر آن در میان دانش آموزان دختر دبیرستان های دوره ی دوم ناحیه دو شهر کرمان در سال تحصیلی 1397-1398 می پردازد. کارکرد خانواده به عنوان متغیر اجتماعی و جو مدرسه به عنوان متغیر آموزشی در نظر گرفته شده است. جامعه آماری تحقیق، برابر با 4309 نفر است که 353 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده اند. روش نمونه گیری، خوشه ای و تصادفی ساده بود و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار Spss23 و Amoss Graph22 انجام شده است. در این تحقیق از نظریات مک مستر ، فورت ونگلر و ولفگانگ و گلیکمن استفاده شد. نتایج نشان داد که متغیر پاسخگویی عاطفی و پس از آن کنترل رفتار در خانواده با ضریب رگرسیون استاندارد 380/0 و 300/0 به ترتیب، بالاترین ضریب تاثیر غیرمستقیم را با رفتارهای پرخطر دانش آموزان دختر داشته اند. از طرف دیگر بین متغیر کنترل رفتار در خانواده و رفتارهای پرخطر بالاترین ضریب مستقیم و معکوس (341/0-) وجود دارد. در نتیجه بر اساس نتایج، میزان رفتارهای پرخطر دانش آموزان در حد کم بوده است و مدرسه و خانواده تاثیر بالایی بر کاهش رفتارهای پرخطر دارند.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، عوامل آموزشی، عوامل خانوادگی، جو مدرسه، دانش آموزان
  • فاطمه زمانی دارانی، سوده مقصودی* صفحات 71-108

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین میزان حضور زنان در فضای شهری با معیارهای فضای شهری است. در این پژوهش از روش پیمایش استفاده شد، 365 نفر از زنان ساکن محدوده شهری داران (مرکز شهرستان فریدن) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای متناسب با حجم نمونه انتخاب و با کمک ابزار پرسشنامه محقق ساخته مورد مطالعه قرار گرفتند. اعتبار پرسشنامه به صورت صوری محرز شد و بالا بودن ضریب آلفای کرونباخ متغیرها)میزان حضور زنان در فضای شهری، محدودیت های خاص زنان، مطلوبیت کالبدی فضای شهری، مطلوبیت اجتماعی فضای شهری، مطلوبیت فعالیتی فضای شهری و مطلوبیت معنایی فضای شهری به ترتیب 0/62، 0/91، 0/87، 0/58، 0/79 و 0/79 به دست آمد(که حکایت از مطلوبیت پایایی ابزار پژوهش داشت . برای بررسی مدل از روش تحلیل مسیر در نرم افزار ایموس استفاده شد. نتایج نشان داد که مسیر مولفه های فقدان امنیت اجتماعی، امنیت فضای شهری، تقسیم کار و دسترسی به سمت متغیر میزان حضور زنان در شهر غیر معنادار بود. بین مولفه های چارچوب فیزیکی، راحتی و آسایش و ایمنی متغیر مطلوبیت کالبدی، مولفه عدالت و برابری متغیر مطلوبیت اجتماعی، مولفه فعالیت اجباری متغیر مطلوبیت فعالیتی و مولفه های حرمت، احساس لذت و احساس تعلق متغیر مطلوبیت معنایی با میزان حضور زنان در شهر رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد.

    کلیدواژگان: فضای شهری، حضور، زنان، شهرستان فریدن
  • مهسا مهدی زاده، زهره خسروی*، خسرو باقری نوع پرست صفحات 109-130

    هدف این پژوهش تبیین الگوی روابط خودی تاثیرگذار در قضاوت های اخلاقی و شناسایی مولفه های متاثر از جنسیت است. این مطالعه با استفاده از رویکرد کیفی بر پایه مدل نظریه زمینه ای ساخت گرایی به بررسی قضاوت های مبتنی بر روابط پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش زنان و مردان جوان و میانسال ساکن شهر تهران بودند و نمونه گیری به صورت هدفمند انجام گرفت. با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته افراد در دوراهی های اخلاقی مبتنی بر روابط قرار داده شدند و اطلاعات گردآوری شد. نتایج پژوهش نشان داد افراد حاضر هستند به ترتیب برای خویشاوند، خود، دوست/همکار، هموطن، هم مذهب و هم قومیت خود اصل برابری را زیرپابگذارد، که این روابط خودی موثر بر قضاوت های اخلاقی در هر دو جنسیت به لحاظ گستردگی و ترتیب مشابه مشاهده شد. به طور کلی تاثیر روابط شخصی (خویشاوند، خود، دوست و همکار) با ویژگی های تکاملی انسان ارتباط دارد و تاثیر روابط اجتماعی (هموطن، هم مذهب و هم قومیت) به اهداف مشترک دورن گروهی و وفاداری به گروه مرتبط است. زنان و مردان نیز به طور کلی در موقعیت های مختلف به یک اندازه روابط را در تصمیمات خود لحاظ می کنند، هرچند ممکن است با توجه به میزان خشونت آمیز بودن موقعیت میزان مداخله آنها متفاوت باشد، که این تفاوت مرتبط به ویژگی های تکاملی است، نه توانایی آنها در درک و رعایت برابری.

    کلیدواژگان: قضاوت اخلاقی، روابط خودی، جنسیت، نظریه زمینه ای ساخت گرایی
  • اکبر طالب پور*، نرمین کریمیفر صفحات 131-162

    خشونت علیه زنان از ریشه های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی متعددی نشات می گیرد که در بسترهای خانوادگی خاصی تشدید می شود، در پژوهش حاضر عوامل اجتماعی موثر بر خشونت علیه زنان در مناطق کرد نشین ایران و عراق به صورت تطبیقی بررسی گردیده است به این منظور تعداد 400 نفر از زنان46 -18 ساله شهرهای کرمانشاه و اربیل (هر کدام 200 نفر) انتخاب گردید. نظریات: یادگیری اجتماعی،شبکه ، کارکردگرایی و هماهنگی فرهنگی به منظور ارایه مدل مفهومی با استفاده از متغیرهای: تجربه خشونت، دخالت بستگان،تضادهای خانوادگی و اعتقادات دینی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد؛ متغیر تضادهای خانوادگی در هر دو شهر بر خشونت علیه زنان تاثیر مثبت داشتند و متغیرهای؛ تجربه خشونت در نسل قبلی،دخالت بستگان و اعتقادات دینی در اربیل بر متغیر وابسته تاثیر نداشت اما این متغیرها بر خشونت علیه زنان در کرمانشاه تاثیر داشتند. متغیرهای مستقل تحقیق توانستند 43 درصد از تغییرات خشونت علیه زنان در اربیل و 48 درصد از تغییرات متغیر تابع در کرمانشاه را تبیین نمایند. میزان کلی خشونت علیه زنان در اربیل 50 درصد و در کرمانشاه 35.8 درصد برآورد شد، بنابراین می توان نتیجه گرفت که خشونت علیه زنان در مناطق کرد نشین ایران کمتر از مناطق کرد نشین عراق می باشد.

    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، اربیل، کرمانشاه، ایران، عراق
  • راحله براری*، مهناز اخوان تفتی، مریم محسن پور صفحات 163-188

    تحصیل در دانشگاه با تغییرات اساسی در محیط، شیوه زندگی و روش یادگیری افراد همراه است که می تواند موقعیتی برای نوعی یادگیری عمیق به نام یادگیری دگرگون ساز را موجب شود. پژوهش حاضر به منظور شناسایی پیامدها و فرایند های یادگیری دگرگون ساز در زنان دانشجو صورت گرفته است. روش پژوهش توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش زنان دانشجوی شهر تهران صرف نظر از رشته و دانشگاه و ابزار مورد استفاده پرسشنامه استوکی، تیلور و کرانتون (2013) است. تیوری یادگیری دگرگون ساز مزیرو (1991) به عنوان چارچوب نظری این پژوهش استفاده شده است. شرکت کنندگان در پژوهش 110 دانشجوی زن در بازه سنی 18 تا 44 ساله از سه دوره ی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری هستند. با بررسی داده های کمی و کیفی می توان نتیجه گرفت که در بستر دانشگاه و زندگی دانشجویی فردیتی آگاه تر، خودگردان تر، مستقل تر و مسئولیت پذیرتر می تواند شکل بگیرد. تحلیل محتوای پاسخ های دانشجویان تنوع رویدادها از تحصیلی-دانشگاهی تا خانوادگی-عاطفی و از شغلی-اقتصادی تا مذهبی نشان از اهمیت ابعاد مختلف زندگی انسان دارد. دانشجویان پیامدهای بسیار باارزشی از جمله استقلال بیشتر، کنار آمدن راحت تر با دیگران، افزایش صبر، جسارت بیشتر و احساس نزدیکی بیشتر به خداوند را بیان کرده بودند.

    کلیدواژگان: یادگیری دگرگون ساز، دانشجو، رویداد راه انداز، پیامد یادگیری دگرگون ساز
|
  • Mansooreh Hajhosseini * Pages 7-36

    This study was conducted to identify the effect of child adoption on infertile women's motherhood identity with studying the living experience of infertile adoptive women.

    Method

    The present study was conducted in a qualitative approach and phenomenological method, it is deeply studying the phenomena with no domination and interference occurred by the researcher. Participants in this study included 10 infertile women with unborn children in Tehran in year 1396 that were selected based on the criteria of selection based on snowball method. Data gathering tools were semi-structured interviews, and interviews continued until saturation. The data were processed based on Strauss and Glaser approach, analysis, classification by interpretive analysis.

    Findings

    The findings were obtained in three Aspects of parenting experience, maternal identity acquisition process and self-assessment as a mother.

    Conclusion

    As a result, . Infertile mothers, in their Adopting and motherhood identity building experience, have four processes: 1) self-recovery, 2) readiness, 3) achieving motherhood identity 4) motherhood identity development and reinforcement.

    Keywords: motherhood identity, infertile women, childbearing
  • Alireza Sanatkhah *, Seyedeh Mina Kouhbanani Nejad Pages 37-70

    The current study investigates the level of the student’s high-risk behaviors and measures Family and educational factors affecting it in High school girl students of second course in district two of Kerman city for academic year 1397-1398. Family function and school atmosphere is considered as social and educational variable respectively. The statistical population of the study is consisted of 4309 people out of which 353 are selected as sample by cluster and a simple random sampling method. The statistical analysis was performed using Spss23 and Amoss Graph22 software. The Study used the theories of McMaster, Furtwengier and Wolfgang and Gilman. The results indicated that the variable of emotional responsiveness and behavior control in the family (with standardized regression coefficients 0.380 and 0.300) had the highest indirect effective coefficient with high risk behaviors of girl students respectively. On the other hand, there is the highest direct and reverse coefficient (-0.341) between variable of behavior control in the family and high-risk behaviors. Consequently, according to the results, the rate of student’s high-risk behaviors was low and school and family had a high impact on reducing high-risk behaviors

    Keywords: High-risk behaviors, educational factors, family factors, School atmosphere, Students
  • Fatemeh Zamani Darani, Soodeh Maghsoodi * Pages 71-108

    This study aimed to investigate the relationship between presence of women in urban space with urban space factors. In this research, which was done by scrolling method, 365 women in Daran urban areas (center of Frieden city) were chosen using a multi-stage cluster sampling approach proportional to sample size and were studied using a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was formally established and the high Cronbach alpha coefficient for variables (The rate of women's presence in urban space, specific limitations of women, physical fitness of urban space, social desirability of urban space, functional desirability of urban space and semantic desirability of urban space, respectively 0.62, 0.91, 0.87, 0.85, 0.79 and 0.79 were obtained) that Indicates the desirability of the reliability of the research tool. For analysis of the model, the path analysis method was used in Amos software. The results showed the path to the components of the lack of social safety, urban space safety, division of labor and access to the presence of women was not significant. But There was a positive and significant relationship between the presence of women with components of the physical framework, comfort, convenience and safety, the variable of physical desirability, the component of justice and equality, social utility variable, component of compulsory activity, activity utility variable, the components of sanctity, the sense of pleasure and the sense of belonging, and desirability variable.

    Keywords: Urban Space, presence, Women, Freyden City
  • Mahsa Mehdizadeh, Zohreh Khosravi *, Khosro Bagheri Noeparast Pages 109-130

    The aim of this study is to explain the influence of close relationships pattern in moral judgments and identifying components affected by gender. In this study used a qualitative approach based on the constructivist grounded theory model that examine judgments based on relationships. The population of this study was young and middle-aged men and women living in Tehran and the sampling was purposeful. The moral dilemmas were presented to participants, and information was collected with semi-structured interviews. The results of the study showed that people are willing to violate the principle of equality for their relatives, friends, colleagues, compatriots, religion and ethnicity, respectively, which was similar in both genders in terms of breadth and order. In general, the impact of personal relationships (relative, self, friend, and colleague) is related to human evolutionary characteristics, and the impact of social relationships (countryman, coreligionist, and ethnicity) is related to common goals within the group and loyalty to the group. In their decisions, both Men and women consider relationships equally in different situations, although based on the severity of the situation, their intervention is difference. The difference depends on their evolutionary characteristics rather than their ability to understanding and observing equality.

    Keywords: Moral Judgment, close Relationships, Gender, Constructivist grounded Theory
  • Akbar Talebpour *, Narmin Karimifar Pages 131-162

    The abuse of women comes from a variety of cultural, economic, and social roots that can be exacerbated in certain families, a phenomenon that is worthy of study from different approaches. In this research, the social factors affecting the harassment of women in Iran and Iraq have been evaluated comparatively. For this purpose, 400 women aged 18-46 years old from Kermanshah and Erbil by simple random sampling method was chosen. Social learning, networking, functionalism, cultural coordination theories in order to provide a conceptual model by using variables: experience of violence, interference of relatives, family conflicts and religious beliefs were used. The results showed that the variables of family conflicts in both cities have a positive effect on female abuse, and the variables; the experience of violence in previous generation, the involvement of relatives and religious beliefs in Erbil did not affect, but these variables are an impact in Kermanshah. The research independent variables were able to explain roughly 43% of the dependent variable changes in Erbil and 48% in Kermanshah. The rate of women abuse in Erbil was 50 and in Kermanshah was 35.8 percent, so it can be concluded that the women abuse in Iran was less than Irag.

    Keywords: Female Abuse, Erbil, Kermanshah, Iran, Iraq
  • Rahele Barari *, Mahnaz Akhavantafti, Maryam Mohsenpour Pages 163-188

    Studying at the university is accompanied by major changes in the environment, lifestyle and way of learning that can create a situation for a deep learning called transformative learning. The purpose of this study  was to identify the consequences and processes of transformative learning in female students in personal and social dimensions. The research method is descriptive-survey, the statistical population of this study were female students in Tehran, regardless of their field of study and university. The research tool was Stukey, Taylor & Cranton (2013) Transformative Learning questionnaire. Meziru's (1991) transformative learning theory was used as the theoretical framework for this research. The sample consisted of 110 female students aged 18-44 years who voluntarily responded to the call for this research in cyberspace. 59% of them were postgraduate students and 41% were undergraduates. Based on quantitative and qualitative data, it can be inferred that a more informed, autonomous, and responsible individuality can be formed within the university and through experiencing the student life. Content analysis of the responses to open-ended questions showed a variety of events from academic - educational to emotional - familial, and from economical - occupational to religious experiences were indicative of the importance of different aspects of human learning. Students had highly valued outcomes, such as greater independence, easier dealing with others, increased patience, more courage, and a greater sense of closeness to God.

    Keywords: Transformative Learning, Students, Non-Educational Issues