فهرست مطالب

زمین ساخت - پیاپی 10 (تابستان 1398)

مجله زمین ساخت
پیاپی 10 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی حسین پور، مهران آرین*، زهرا ملکی، منوچهر قریشی صفحات 1-15

    منطقه گسلی نظام آباد با سازوکار چیره راستالغز چپ بر و راستای شمال شرقی-جنوب غربی در جنوب غرب ایران واقع شده است. این منطقه گسلی به عنوان یکی از مهمترین ساختارهای کمربند چین خورده-رانده زاگرس محسوب می شود. عملکرد این گسل موجب دگرشکلی های پیچیده زمین ساختی در این منطقه گردیده است. همچنین که به واسطه عملکرد این گسل، جابه جایی در تاقدیس خافتر را نیز شاهد هستیم. این مطالعه با هدف آنالیز فرکتالی تاثیر گسل نظام آباد بر روی خطواره های مستخرج از تصاویر ماهواره ای تاقدیس خافتر انجام گرفت. روش مربع شمار که یک روش مناسب برای تحلیل الگوی شکستگی ها محسوب می شود برای این مطالعه در نظر گرفته شد. با استفاده از این روش ابعاد فرکتالی برای بخش های مختلف تاقدیس خافتر محاسبه گردید. اختلاف بین ابعاد فرکتالی بدست آمده از خطواره های مرتبط با گسل نظام آباد به خوبی چگونگی اثر این گسل و نیز مناطق با بلوغ متفاوت زمین ساختی  در بخش های مختلف تاقدیس خافتر را شناسایی و مشخص نمود. به طوری که بخش های A و C و یال های جنوبی آن ها که شامل بخش های SLA و SLC می باشد دارای ابعاد فرکتالی بیشتری نسبت به سایر بخش های تاقدیس بوده و به نظر می رسد این مناطق به ویژه یال های جنوبی بخش های A و C از سایر بخش ها فعال تر هستند. همچنین اختلاف در ابعاد فرکتالی تاقدیس خافتر در نتیجه اختلاف در چگالی، شدت و جهت تنش  ناشی از عملکرد گسل نظام آباد در منطقه ارزیابی گردید.

    کلیدواژگان: فرکتال، گسل نظام آباد، خطواره، شکستگی، چین خوردگی
  • عبدالله سهرابی بیدار*، ابراهیم اصغری کلجاهی صفحات 15-27

    هدف اصلی در مطالعات تحلیل خطر زمین لرزه برآورد هرچه دقیق تر بارگذاری لرزه ای و پارامتر های آن است تا از این طریق طراحی لرزه ای سازه ها و هزینه های آن بهینه گردد. گسل های کهریزک، جنوب ری و شمال ری در جنوب تهران قرار دارند که در خصوص وجود یا عدم وجود آن ها مباحثی مطرح گردیده است؛ در این مقاله پس از مرور مباحث صورت گرفته در خصوص وجود یا عدم وجود ساختار های ذکر شده، اثر آن ها بر پارامتر خطر لرزه ای بیشینه شتاب سطح زمین بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که در نظر گرفتن گسل های مذکور در تحلیل خطر زمین لرزه افزایشی تا قریب به 100% در پارامتر بیشینه شتاب زمین را در بخش گسترده ای از تهران سبب می شود. علاوه بر تغییر مقادیر بیشینه شتاب زمین، مشخصات زمین لرزه طراحی نیز از نظر بزرگی و فاصله در دو وضعیت وجود یا عدم وجود ساختار های ذکر شده تفاوت اساسی خواهند داشت. بر اساس این نتایج و با توجه به اثرات شگرفی که عدم قطعیت گسل های جنوب تهران بر پارامتر های خطر لرزه ای در منطقه دارد، تبیین دقیق وجود یا عدم وجود این گسل ها از طریق مطالعات بیشتر ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: خطر زمین لرزه، گسل کهریزک، گسل شمال ری، گسل جنوب ری، عدم قطعیت
  • انیس سادات خلیفه سلطانی، سید احمد علوی*، محمدرضا قاسمی، سید مهدی گنجیانی صفحات 27-41

    چین های مرتبط با گسل در بیشتر کمربندهای کوهستانی، منشورهای برافزایشی، کمربندهای چین و رانده و بخش های درون صفحه ای گسترش می یابند. گستردگی این ساختارها و اهمیت آنها در اکتشاف و استخراج منابع هیدروکربنی و لرزه شناسی سبب شده است تا در ورای زمینه های زمین شناسی ساختاری نیز مورد توجه قرار گیرد. مدلسازی عددی چین های مرتبط با گسل با استفاده از روش اجزاء محدود می تواند اطلاعات ارزشمندی از تاریخچه فرگشت تنش و کرنش ارایه دهد. در همین راستا، این پژوهش با استفاده از روش اجزاء محدود، فرگشت تنش و کرنش چین انتشارگسلی آیگان را مورد بررسی قرار می دهد که در طی وارونگی حوضه البرز مرکزی در الیگوسن- میوسن و با فعالیت راندگی های میانبر گسل مشا ایجاد شده است. در ادامه، فرگشت تنش و کرنش در چین انتشارگسلی آیگان به کمک نمودارهای تنش تفریقی-کرنش، کرنش-زمان، تنش-زمان و پیامدهای تغییر چگالی بر هندسه کلی چین بررسی و واکاوی می گردد. نتایج مدلسازی نشان می دهد که افزایش و کاهش چگالی نقش چندانی در فرگشت تنش و کرنش ندارد، به گونه ای که تنها تغییرات اندکی در پس یال چین نمایان شده است. نتایج مدل نشان می دهد، افزایش و کاهش چگالی به ترتیب سبب افزایش و کاهش نیم طول موج چین می شود که بیانگر رابطه مستقیم بین چگالی و نیم طول موج در چین گسترش گسلی است.

    کلیدواژگان: فرگشت تنش و کرنش، چگالی، چین انتشارگسلی، تاقدیس آیگان، البرز مرکزی
  • مریم بندخت، ناهید شبانیان بروجنی*، علیرضا داودیان دهکردی، حسین عزیزی، محسن کریمی صفحات 41-57

    کمپلکس کوه سفید توتک با روند شمال غرب-جنوب شرق بخشی از پهنه دگرگونی سنندج-سیرجان جنوبی است و شامل توالی هایی است که در حد رخساره شیست سبز تا آمفیبولیت زیرین دگرگون شده اند. گنایس های چشمی به عنوان یگی از مهم ترین واحدهای دگرگونی در این کمپلکس توسط ترکیب کانی شناسی کوارتز، پلاژیوکلاز، فلدسپات آلکالن، آلانیت، اپیدوت، بیوتیت، مسکویت، زیرکن، آپاتیت، زوییزیت، کلینوزوییزیت مشخص می شود. رفتار متفاوت بلورهای فلدسپات آلکالن (بیش تر شکنا) و پلاژیوکلاز (بیش تر شکل پذیر) ظاهرا باعث ایجاد بافت چشمی در این گنایس ها می شود. شواهد دگرشکلی نظیر ماکل های دگرشکلی، خاموشی موجی، نوارهای دگرشکلی، چین خوردگی و ریزساختاری مانند ماهی میکایی، Bookshelf، Flanking و Window در این گنایس ها نشان دهنده تجدید تبلور دینامیک در شرایط دگرشکلی شکل پذیر است. هم چنین وجود ریزساختارهایی مانند Kinking و مهاجرت مرزدانه ای مستطیلی شرایط دگرشکلی شکل پذیر-شکنا را نشان می دهد. شواهد صحرایی و پتروگرافی مانند درشت بلور های متقارن و نامتقارن،برگوارگی، خط وارگی، چندرنگی قوی در بیوتیت، بافت ساژنیتی در بیوتیت، عدم حضور منطقه بندی در بلور پلاژیوکلاز، مهاجرت مرزهای دانه ایبیان کننده تاثیر دگرگونی درجه متوسط در شرایط رخساره آمفیبولیت زیرین و شاید شیست سبز و همچنین بافت پرتیتی، میانبارهایی از کانی های آپاتیت و زیرکن در بیوتیت و وجود کانی آلانیت نشانه های خوبی برای بیان گنایس های با منشاء آذرین (گنایس های چشمی) همراه با تاثیر دگرشکلی دینامیک در منطقه است.

    کلیدواژگان: گنایس چشمی، دگرشکلی شکل پذیر، ریزساختار، کوه سفید توتک، پهنه سنندج-سیرجان
  • مریم عزتی، ابراهیم غلامی*، سید مرتضی موسوی صفحات 57-68

    منطقه ی مورد مطالعه (کوه های شکراب) در زون زمین درز سیستان واقع گردیده است. هدف این پژوهش بررسی تغییرات الگوی تنش (جهت گیری مسیرهای تنش و شکل بیضوی تنش) در واحدهای نیوژن، پالیوژن و واحدهای قدیمی تر می باشد. در این پژوهش مشخصات مربوط به ساختارهای شکنا (گسل ها) با استفاده از نرم افزار وین تسور تفسیر گردید. بررسی های ساختاری و تحلیل مراحل اعمال تنش دیرین در کوه های شکراب نشان می دهد که عملکرد رژیم تنش در زمان کرتاسه به صورت فشارشیبا موقعیت محورهای اصلی تنش 26/337=1σ،06/070=2σ، 64/172=3σو نسبت تنش 0.1بوده است که باعث بالاآمدگی پریدوتیت ها و افیولیت ها در بخش شرقی منطقه ی مورد مطالعه گردیده است.دومین مرحله ی تنش به صورت امتدادلغز و ترافشارشی با موقعیت محورهای اصلی تنش 31/003=1σ، 26/110=2σ، 47/232=3σ و نسبت تنش 0.29 بوده است، بیشترین فرایش واحد های آذرین مربوط به قسمت شرقی کوه های شکراب است در این مناطق رژیم تنش به صورت محلی از امتدادلغز به تراکششی تغییر کرده است که ناشی از تغییر محلی جهت تنش در این مناطق می باشد. سومین مرحله ی رژیم تنش در کوه های شکراب به صورت امتدادلغز با موقعیت محورهای اصلی تنش 10/060=1σ، 72/227=2σ، 08/152=3σو نسبت تنش 0.5 می باشد.نتایج مربوط به تحلیل تنش دیرین در کوه های شکراب نشان می دهد که محور تنش بیشینه (1σ) در واحدهای کرتاسه در جهت 337N، در واحدهای ایوسن در جهت 003N و در واحدهای کواترنری در جهت 060N می باشد.

    کلیدواژگان: تنش دیرین، فاز تنش، ساختارهای شکنا، زون زمین درز سیستان
  • حسن حاجیحسینلو* صفحات 68-80

    محدوده مورد مطالعه در 34 کیلومتری شهرستان خوی در شمال باختر ایران قرار دارد. عمده سنگ های این مناطق را مجموعه افیولیتی تشکیل می دهد. در این تحقیق، با پیمایش های صحرایی، اندازه گیری های ساختاری در طول گسل های اصلی، فرعی و پهنه های برشی  انجام شد. یکی از ویژگی های ساختاری پهنه برشی قریس، وجود پهنه های برشی شکل پذیر و شکنا است. بررسی ها در مقیاس مزوسکوپی و میکروسکوپی برای تعیین تاریخچه ی دگرشکلی منطقه صورت گرفته است. در پهنه ی برشی قریس، بررسی ساختارها و ریزساختارهای تکتونیکی بر اساس مطالعات صحرایی و روش های آماری نشان می دهد که فابریک های غالب در جهت شمال غرب -جنوب شرق دگرشکل شده اند. در این پهنه برشی، از مقایسه بررسی جنبشی و هندسی پهنه های برشی شکنا، شکل پذیر و شکنا- شکل پذیر می توان چنین نتیجه گرفت که این دگرشکلی ها در چهار مرحله دگرشکلی و در شرایط فیزیکی متفاوت شکل گرفته اند. با نتایج به دست آمده، چهار فاز دگرشکلی (D1-D4) در پهنه ی برشی قریس وجود دارد. مهم ترین مکانیسم های دگرشکلی شامل فابریک C-S، بلورهای ماهی گون، چین های برشی S شکل و Z شکل و پورفیروکلاست های پوششی که سرتاسر منطقه دگرشکلی راست گرد را نشان می دهند. در این پهنه برشی بیشتر نشان گرهای سوی برش درجه بالا هستند و نشانگر های جهت برش نشان می دهد که پهنه ی برشی قریس در رژیم تکتونیک راست گرد دگرشکل شده است.

    کلیدواژگان: ساختارهای پهنه ی برشی، فازهای دگرشکلی، مکانیسم دگرشکلی، تکتونیک راست گرد، قریس
|
  • Mehdi Hosseinpour, Mehran Arian *, Zahra Maleki, Manouchehr Ghorashi Pages 1-15

    Nezamabad fault zone with sinistral strike-slip (Dominant Mechanism) and NE-NW striking has located in the southwest of Iran, it is considered as one of the most important structures in the Zagros fold-thrust belt. This fault has caused complex structural deformations in the region. Also, there is an evidence for fault movement in the Khaftar anticline. This study aimed to fractal analysis, the impact of the Nezamabad fault on the lineaments extracted from the satellite image of Khaftar anticline. The box-counting method is an appropriate method for analyzing the fracture pattern for this study. Using this method, fractal dimensions were calculated for different parts of the Khaftar anticline. The difference between the fractal dimensions obtained from the lineaments associated with the Nezamabad fault well identifies how this fault is affected and the areas with different structural maturity in different parts of the Khaftar anticline. So that part A and C and their southern limbs, which include the SLA and SLC parts, have more fractal dimensions than other parts of the anticline, and these areas, especially the southern limbs of parts A and C are more active than other parts. Also, the difference in fractal dimensions of the Khaftar anticline as a result of differences in density, severity, and direction of stress due to Nezamabad fault performance in the area was evaluated.

    Keywords: fractal, Nezamabad Fault, Lineament, Fracture, Folding
  • Abdollah Sohrabi Bidar *, Ebrahim I. Asghari Kaljahi Pages 15-27

    The main purpose of seismic hazard analysis is to estimate the seismic loading parameters more accurately to optimize the seismic design of the structures and their costs. Kahrizak, South Rey and North Rey faults are located in the south of Tehran and some discussions have been raised about their presence. In this paper, after reviewing the discussions about the presence or absence of the mentioned structures, their effect on the peak ground acceleration is investigated in the Tehran area. The results show that considering these faults in the analysis, increases PGA values up to 100% at a great part of the study area in the south of Tehran. In addition to the variation of the PGA values, the design earthquake characteristics (in terms of the magnitude and the source to site distance) also differ substantially between the two cases of the presence and absence of the mentioned structures. Based on these results and considering the dramatic effects of uncertainties of south Tehran faults on seismic hazard parameters in the region, further studies on the presence or absence of these faults are necessary.

    Keywords: Seismic Hazard, Kahrizak Fault, North Rey Fault, South Rey Fault, Uncertainty
  • Anis Khalife Soltani, Seyed Ahmad Alavi *, MohammadReza Ghassemi, Seyed Mehdi Ganjiani Pages 27-41

    Fault-related folds extend across most of mountain belts, accretionary prisms, fold-and-thrust belts, and intraplate portions. The widespread importance of such structures in the exploration and extraction of hydrocarbon resources and also seismological aspects had led to consideration beyond the structural geology studies. Numerical modeling of fault-related folds using finite element method can provide valuable information on the stress and strain evolution. In this regard, present study considers the stress and strain evolution of the Aygan fault-propagation fold, which has evolved from footwall shortcut thrusts of the Mosha fault during inversion of the central Alborz basin in Oligocene-Miocene, using finite element method. In the following, the evolution of stress and strain in the Aygan fault-propagation fold considers and analyses using differential stress-strain, strain-time, and stress-time diagrams, and also effects of density change on fold geometry. The modelling results show that increasing and decreasing of density doesn’t play a significant role in stress and strain evolution, so that only slight variations appeared on backlimb. The model results, however, show that increasing and decreasing of density results in increasing and decreasing of half-wavelength, that indicate a direct relationship between density and half-wavelength in the fault-propagation fold.

    Keywords: Stress, Strain evolution, Density, Fault-propagation fold, Ayegan anticline, Central Alborz
  • Maryam Bendokht, Nahid Shabanian Boroujeni *, Alireza I. Davoudian Dehkordi, Hossein Azizi, Mohsen Karimi Pages 41-57

    Kuh-Sefid Tutak complex is a part of the southern Sanandaj-Sirjan metamorphic zone with the Northwest-Southeast trend and consists of sequences that have been undergone greenschist to lower amphibolite facies metamorphism. Augen gneisses, as one of the most important of metamorphic units in the complex, are characterized by mineralogy composition of quartz, plagioclase, alkali-feldspar, allanite, epidote, biotite, muscovite, zircon, apatite, zoisite, and clinozoisite. The different behavior of alkali feldspar (more brittle) and plagioclase (more ductile) during deformation and metamorphism in these gneisses apparently to be a principal cause for the formation of the augen texture. Evidence of the deformation such as deformation twinning, undulose extinction, deformation lamellae, folding and microstructures like mica fish, bookshelf, flanking, Window indicate dynamic recrystallization under ductile deformation. Moreover, the presence of kinking and grain migration microstructures show the condition of ductile-brittle deformation. Field and petrographic evidence such as symmetric and asymmetric porphyroclasts, foliation, lineation, strong pleochroism in biotite, sagenitic biotite, no zoning in plagioclase, grain boundary migration indicate the effect of medium metamorphism in greenschist to lower amphibolite facies and moreover, perthitic texture, accessory minerals such as apatite and zircon as trapped in biotite, as well as presence of allanite, are good indicators for the gneisses to display their igneous origin (Augen gneisses) along with the effect of dynamic deformation in the region.

    Keywords: Augen gneiss, Ductile deformation, microstructure, Kuh-Sefid Tutak, Sanandaj-Sirjan zone
  • Maryam Ezati, Ebrahim Gholami *, Seyed Morteza Moussavi Pages 57-68

    Study area (Shekarab Mountains) is located in Sistan suture zone. The aim of this research is to investigate the variation of stress pattern (direction of stress tensors and stress ellipsoids shape) in Neogene units, Paleogene units and older units. In this research characteristics of brittle structures (faults) were interpreted using Win-Tensor software. Structural analysis and analysis of Steps of applied Paleo stress in Shekarab Mountains indicate that in Cretaceous time stress regime operation tectonic was pressure with the direction of the main stress axes σ1=337/26, σ2=070/06, σ3=172/64 and stress ratio was 0.1 which caused the uplifting of peridotites and ophiolites in eastern part of study area. The second step of stress has been strike slip and transpressive with the direction of the main stress axes σ1=003/31, σ2=110/26, σ3=232/47 and stress ratio was 0.29, more exhumation of igneous units is related to in the eastern part of Shekarab Mountains in these regions units' stress regime has been displaced locally from strike slip to transpressive that is due to local changes of stress direction in this regions. The third step of stress regime of in Shekarab Mountains is strike slip with the direction of the main stress axes σ1=060/10, σ2=227/72, σ3=152/08 and stress ratio 0.5. Results of stress analysis indicate that major stress axis (σ1) in Cretaceous units had N337 trend, in Eocene units had N003 trend and in Quaternary units has N060 trend.

    Keywords: Paleo stress, stress regime, brittle structures, Sistan suture zone
  • Hassan Haji Hosseinlou * Pages 68-80

    The study area is located 34 km from Khoy city in North West Iran. This zones formation basically ophiolitic complex. In this research field surveys were carried out for structural measurements, during which major and minor faults and shear zones were made. One of the structural features of theGheris shear zone is the presence of ductile and brittle shear zones. Mesoscopic and microscopic scale analysis carried out for determining the deformation history of the area. In the Gheris shear zone (GSZ), tectonics structures and microstructures analys based on field study and statistical methods indicate that dominant fabrics have been deformed in the NE-SW direction. In the GSZ, comparison of kinematic and geometric analysis in brittle, ductile and brittle- ductile shear zone indicated that these deformations were created in a five deformational event and different physical conditions. The obtained results, four deformation phase (D1-D4) identified in GSZ. The most important deformation mechanisms including: S-C fabrics, mineral fish, S-shaped and Z-shaped shear folds and mantled porphyroclasts throughout the field area indicate dextral deformation. In this shear zone, the most reliable shear sense markers in high grade and shear sense indicators indicated that the Gheris shear zone deformed via dextral tectonics regime.

    Keywords: Structures of shear zone, Deformation phase, Deformation mechanisms, Dextral tectonics, Gheris