فهرست مطالب

پژوهش نامه فقه اجتماعی - پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1398)

پژوهش نامه فقه اجتماعی
پیاپی 15 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالله امیدی فرد، علی خلف خانی* صفحات 1-24

    قراردادهای کشف پریمیوم به تازگی وارد روند معاملاتی بورس کالا شده اند، به صورت درج تعهد در برابر تعهد در نزد اتاق پایاپای بورس جهت انجام بیع نقد در آینده و در سررسید نهایی انجام می گیرند. صحت انعقاد این قراردادها در قالب عقد بیع در ابتدای توافق دارای اشکالاتی است؛ از جمله لزوم تحقق بیع کالی به کالی و غرری بودن معامله. نویسندگان با مراجعه به ادله موجود و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی برآنند که؛ هیچ کدام از اشکالات فوق وارد نیست. زیرا اولا بطلان بیع دین به دین در جایی است که دو دین قبل از عقد موجود باشند و حال آنکه معامله پریمیومی از نوع بیع کالی به کالی بوده و دین در آن بعد از عقد به وجود می آید، و این موارد از ذیل روایات و اجماع مطرح شده خارج شده و مشمول حکم بطلان نیست. ثانیا؛ غالبا غرر نیز در این معامله منتفی است به دلیل اینکه ضابطه غرر، وجود جهل معتنابهی است که موجب جهالت نسبت به عوضین شده و موجب خطر و احتمال زیان غیرقابل جبران باشد. اما مورد معامله کشف پریمیوم غرر از نوع غرر عرفی و غرر ذاتی عقود مسامحی است که طرفین با علم و اراده اقدام به انعقاد معامله بر اساس آن می کنند. بنابراین درج معامله پریمیومی ذیل عقد بیع در همان ابتدای توافق صحیح و دارای آثار آن خواهد بود و دیگر نیازی ایجاد تعهد طرفینی مبنی و انعقاد قرارداد در سررسید نخواهد بود.

    کلیدواژگان: قرارداد کشف پریمیوم، معاملات آتی، بیع کالی به کالی، بیع دین به دین، غرر، بورس
  • محمود جمال الدین زنجانی، مسعود جهاندوست دالنجان* صفحات 25-42

    ماده (188) قانون مجازات اسلامی مصوب (1392)، شهادت بر شهادت را به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا برمی شمرد، لکن در تبصره (2) همین ماده، شهادت ثالثه مورد پذیرش قرار نگرفته است. این تبصره مطابق با فتوای مشهور فقهای امامیه است. عمده دلیل مشهور فقها، اجماع، تمسک به اصل، عدم شمولیت روایات وارد در موضوع شهادت بر شهادت و نیز یک روایت خاص در این زمینه است. لکن در مقابل این قول، تعدادی از فقهای معاصر قایل به اقوی بودن پذیرش شهادت ثالثه هستند. این گروه تمامی ادله مشهور را در اثبات مدعای خود رد می کنند و در مقام نظر، منکر جبران ضعف سند دلیل خاص به واسطه شهرت می شوند؛ بنابراین علت اختلاف رای این دسته با مشهور اشکال مبنایی است نه بنایی. در این نوشتار نویسندگان به بررسی ادله مشهور می پردازند و پس از مناقشه در تمامی ادله به این مطلب می رسند که حتی با فرض پذیرش نظریه علمی جبران ضعف سند به وسیله شهرت بازهم نمی توان قول مشهور را پذیرفت و قولشان دچار اشکال بنایی نیز می باشد. نویسندگان نشان می دهند که شمولیت ادله حجیت خبر واحد می تواند دلیل محکمی بر پذیرش شهادت بر شهادت فرع باشد. گفتنی است نظریه مزبور دارای کاربردی وسیع در بحث اثبات دعاوی است خصوصا در اموری مانند وقف خاص که پس از مردن بطون اولیه و رسیدن وقف به بطون متاخر، هیچ راهی برای اثبات وقف غیر از شهادت بر شهادت فرع وجود ندارد.

    کلیدواژگان: شهادت، شهادت بر شهادت فرع، ماده (188) ق، م، ا، حجیت خبر واحد
  • حسین بیرشک، احسان آهنگری*، اسحاق سلطانی صفحات 43-66

    ازآنجاکه در حکومت اسلامی دستگاه فقهی مهم ترین دستگاه متولی تعیین ضرورت و یا عدم ضرورت رفتارهای حکومتی می باشد، در این نوشتار قصد داریم تا به بررسی یکی مهم ترین کنش های سیاسی ممکن، یعنی مشارکت انتخاباتی، از منظری فقهی، بپردازیم. در این راستا نخست از قالب «حق» و «تکلیف»، به این کنش نظر کرده و نشان داده ایم که مردم حقی بر حکومت دارند تا برای آنان بستر مشارکت سیاسی فراهم آید. در گام بعد پس از مهیا شدن زمینه استیفا این حق، بر مردم واجب می شود تا در این بستر که از مهم ترین اشکال آن در عصر حاضر حضور در انتخابات است، دست به مشارکت زنند. برای اثبات این مدعا با روشی فقهی به متون دینی و منابع فقهی رجوع نموده و از این رهگذر به سه دلیل عمده متمسک شده ایم که عبارت اند از: 1. وجوب حفظ نظام و حفظ اقتدار آن، 2. مقام خلافت و مسئولیت امت، 3. اختیارات حاکم در منطقهالفراغ.

    کلیدواژگان: مشارکت انتخاباتی، فقه سیاسی، حفظ نظام، اختیارات حاکم، منطقهالفراغ
  • ابوالفضل علیشاهی قلعه جوقی*، محمد دانشنهاد صفحات 67-90
    قاعده اکراه یکی از قواعد فقهی حقوقی بسیار مهم در باب مسئولیت مدنی دولت است که نقش آن در اثبات و نفی مسئولیت مدنی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بر اساس این قاعده ضمان از مکره به مکره منتقل می گردد و در واقع ضمان، مکره را منتفی و ضمان مکره را اثبات می نماید. حال در باب مسئولیت مدنی دولت، این قاعده از جهات گوناگون قابل بررسی است که در این پژوهش، در چهار قالب به این امر توجه شده است: اکراه امام، اکراه حاکم جایر، مامور مکره و ماموریت های پلیسی. از جمله نتایج این تحقیق آن است که در صورتی که مامور دولت مکره واقع شود، علاوه بر عجز از تفصی، به ملاک تقدیم ضرر اشد بر اخف توجه نماید. دایره مورد اکراه واقع شدن والی در برخی موارد شامل افراد اجنبی از والی نیز می شود. در صورتی که مامور دولت غیر را بر انجام عملی اکراه نماید، درصورتی که در تحت اختیارات خود اقدام به چنین عملی نموده باشد، دولت ضامن جبران خسارات است و در صورتی که در خارج از اختیارات خود اقدام به چنین عملی نموده باشد، مامور دولت ضامن است، بدون آن که دولت در این زمینه مسئولیتی داشته باشد.
    کلیدواژگان: اکراه، مسئولیت مدنی، دولت، حاکم جائر، ماموریت های پلیسی
  • فاطمه قدرتی، محسن سعیدی ابواسحاقی* صفحات 91-116
    اغلب موضوعات مستحدثه در عصر حاضر، به اعتبار مرجع تشخیص، در حیطه موضوعات کارشناسی (عرف خاص) قرار می گیرند. در نگاه رایج فقهای شیعه، در شناخت و تعیین مصادیق چنین موضوعاتی حاکمیت با عرف است و شرع تنها متکفل بیان حکم است. ازآنجایی که عرف کارشناسی طریق الی الواقع در شناخت موضوع است، قول کارشناس دارای حجیت است. عرفی نگری در موضوع شناسی مسایل مستحدثه با یک چالش اساسی روبروست و آن غفلت از ماهیت فرهنگی تاریخی عرف است. بر این اساس عقل اساسا یک پدیده ای تاریخی است و هر دوره تاریخی بر اساس تفسیر کلانی که انسان نوعی آن دوره، از هستی دارد شکل می گیرد؛ این تفسیر کلان اساس و بنیاد فرهنگ و عرف جوامع می شود به گونه ای که در تاروپود عرف آن جامعه حضور دارد. اگرچه گاهی در وجه نظر اولیه و ظاهر گرایانه حکم به عدم مغایرت این موضوعات با شرع شود، اما به دلیل ماهیت فرهنگی این موضوعات بسط و کارکرد این موضوعات وابسته به حضور فرهنگ حاکم بر آن هاست. از همین رو پذیرش ظاهر گرایانه مخترعات عرفی بدون توجه به وجه فرهنگی تاریخی آن ها، موجب پیدایی بحران در زیست عملی مسلمین و چالش اساسی میان شرع و عرف می شود.
    کلیدواژگان: عرف، عرفی نگری، فرهنگ، مسائل مستحدثه، موضوع شناسی
  • اسماعیل محمدزاده، حبیب حاجتمند* صفحات 117-134

    فقهای امامیه و به تبع قانون گذار ایران در ذیل ماده (136) قانون مجازات اسلامی مصوب (1392)، مجازات تکرار جرایم حدی در مرتبه چهارم را در صورت اجرای کیفر در سه مرتبه نخست، اعدام دانسته، اما تکرار در جرایم تعزیری را تنها موجب تشدید کیفر دانسته است. برخلاف این نکته، مشهور فقهای امامیه در خصوص تکرار برخی جرایم تعزیری و نه همه آن ها، در مرتبه سوم یا چهارم (عند الاحتیاط) تحت عنوان اصحاب کبایر، قایل به مجازات اعدام شده اند. مستند فقهی این قول نیز روایت صحیحه یونس عبدالرحمان از امام هفتم (ع) است که می فرمایند: «اصحاب الکبایر کلها إذا اقیم علیهم الحدود مرتین، قتلوا فی الثالثه». فقها با تعمیم دلیل روایت از جرایم حدی به موارد تکرار جرایم تعزیری مصرح، حکم به اعدام در مرتبه سوم یا چهارم کرده اند. ازنظر نگارندگان، این حکم مشهور فقها با قواعد کیفری همچون؛ اصل احتیاط در دماء، اصل حق حیات انسان، قاعده التعزیر دون الحد منافات داشته و با برخی اشکالات سندی و دلالی مواجه است و به همین دلیل وضع مجازات اعدام مستند به این حکم فقهی، مشروع نخواهد بود.

    کلیدواژگان: اصحاب کبائر، اعدام تعزیری، تعزیر، التعزیر دون الحد، تکرار جرم
|
  • Abdollah Omidifard, Ali Khalafkhani * Pages 1-24

    Premium contracts recently entered in to the transaction trends of the Iran Mercantile Exchange, therefore, reviewing the conditions and elements of this agreement in the form of Sale contract or other legal forms it is very important. In the current process, these transactions are carried out in the form of obligation against the obligation. The clearinghouse monitors the Measures of Parties of the Contract and after the promised deadline a deal is done at the maturity date. In the present paper, the question of validity or nullity of this contract has been paid under the sale contract. This is because some jurisprudence errors have been introduced to the validity of future contracts at the beginning of the agreement which are; 1. Ka’li against ka’li 2. Qa-Rar. The authors, using the descriptive - analytical method, concluded that none of the drawbacks errors abound in the accuracy of premium contracts in the form of sale contracts. This is because of there is no mentioned in the shi’a narrations to invalidation of Ka’li against ka’li contract especially when it consuls after the main contract. So the Premium contracts are the same. Furthermore there is no Qa-Rar in Premium contracts because the the scale of Qa-Rar is the ignorance that lead to loss and danger about the cost of contract. But the Qa-Rar, in the Premium contracts, is the essential Qa-Rar of Neglected contracts which is normal and forgiveness. So it is correct that the both sides of the contract, in the first time, could insert the Premium contract under the sale contract.

    Keywords: future contract, Ka’li against ka’li, Qa-Rar, Mercantile Exchange
  • Mahmood Jamaleddin Zanjani, Masoud Jahandoost Dalenjan * Pages 25-42

    Article (188) of the Islamic Penal Code (1392), testifies to the testimony as one of the arguments for proving the claim, but in note (2) of this article, the testimony on the testimony of a third party is not accepted. This note is in accordance with the famous fatwa of the Imamieh jurisprudents. The main reason for the popularity of the jurists is the consensus, adherence to the principle, the non-inclusion of traditions on the subject of testimony on the testimony, as well as a specific narrative in this regard. Contrary to this promise, however, a number of contemporary jurists believe that the acceptance of third-party testimony is justified. The group rejects all the well-known arguments in support of their claim and, in their view, refuse to offset the weakness of the particular cause document by fame; In this article, the authors examine the famous arguments and argue throughout the argument that even if one accepts the scientific theory of documentary weakness compensation by fame, the famous quote can still be accepted and promises to have some form of construction. The authors suggest that the inclusion of a single news authority argument may be a strong reason for accepting testimony over subordinate testimony. It is worth noting that this theory has a wide application in the context of the affirmative action, especially in cases such as the special endowment that, after the initial abortive death and the endowment reaches the end, there is no way to prove the endowment other than the testimony of subordinate testimony.

    Keywords: Testimony, Testimony on Subsidiary Testimony, Article (188) of the IPC, The Validity of the Narrative
  • Hossein Birashk, Ehsan Ahangari *, Eshagh Soltani Pages 43-66

    Since the Islamic jurisprudence is the most important determinant of the necessity or non-necessity of governmental behavior in Islamic jurisprudence, this article intends to examine one of the most important political actions, namely electoral participation, from a jurisprudential perspective. In this regard, we have first considered this action in terms of "right" and "duty" and have shown that people have the right to govern in order to provide them with a platform for political participation. In the next step, once the right is exercised, it is imperative for the people to participate in this context, the most important of which is to be present in the present election. To prove this claim, we refer to the religious texts and sources of jurisprudence with a jurisprudential approach, and we have therefore focused on three main reasons which include: 1. the necessity of maintaining the system and maintaining its authority, 2. the position of caliphate and the responsibility of the people, 3. Authorities in the Al-Faragh area.

    Keywords: Electoral Participation, Political Jurisprudence, Maintaining the System, Governor Authorities, Al-Faragh Area
  • Abolfazl Alishahi Galejooghi *, Mohammad Daneshnahad Pages 67-90
    Reluctance is one of the most important jurisprudential legal rules regarding the civil liability of the state, whose role in proving and rejecting civil liability has been underestimated. According to this rule, the guarantee is transferred from bank to bank, and in fact denies the bank guarantee and proves the bank guarantee. Now, regarding the civil responsibility of the state, this rule can be examined in various ways, in this study, in four ways: the reluctance of the Imam, the reluctant ruler, the reluctant officer, and the police. One of the results of this study is that if a government official is in Makkara, in addition to being inaccurate, he should pay attention to the criterion of rendering the loss unnecessary; In the event that an officer of the non-state reluctant to act is permitted to do so, in the event that he has acted in his jurisdiction, the government shall be liable for damages, and if he has acted outside his jurisdiction, the agent of the guarantor shall That is, without the government being responsible for that.
    Keywords: Reluctance, Civil, Responsibility, government, Police Missions
  • Fatemeh Ghodrati, Mohsen Saeedi Abooeshaghi * Pages 91-116
    Most of the topics in the present day fall under the jurisprudence (special practice) of the subject, to the credit of diagnostic authority. In the common view of Shiite scholars, the rule of law is customary in identifying and defining such matters, and the Shari'a is the sole authority to express the judgment. Since expert practice is, by the way, the knowledge of the subject, the expert's quote is valid. Traditionalism in the subject of the ontology of the subject faces a major challenge, namely the neglect of the historical cultural nature of custom. Accordingly, reason is fundamentally a historical phenomenon, and every historical epoch is shaped by the grand interpretation that man has of that period of existence. Although sometimes primitive and outward-looking, it is argued that these issues are not at variance with the Shari'a, but because of the cultural nature of these issues, the development and functioning of these issues depends on the presence of the dominant culture. Therefore, the seeming acceptance of customary inventions, irrespective of their historical cultural form, creates a crisis in the practical life of Muslims and a major challenge between Sharia and custom.
    Keywords: Common, Common Sense, Culture, New Issues, Recognizing the Issues
  • Esmaeil Mohammadzadeh, Habib Hajatmand * Pages 117-134

    According to Article (136) of the Islamic Penal Code (1392), Imamieh jurists and Iranian lawmakers consider the death penalty to be punished in the fourth degree if executed for the first three times, but the repetition of the punishment only intensifies the punishment. He knows. Contrary to this, the Imamite scholars are known to have executed some of the ta'zir offenses, but not all of them, in the third or fourth degree (imam), as the companions of the Ka'baer. The jurisprudential documentary of this quote is also the correct narration of Younis Abdul Rahman of the Seventh Imam who states: "Companions of Al-Qa'arah of the whole, therefore, against Al-Hudud Mertin, the murderer of al-Tha'il". The jurists have sentenced to third or fourth degree executions by extending the narrative of the Haddad offenses to recurrent cases of ta'zir offenses. According to the writers, this famous ruling of the jurisprudents contradicts the penal code such as the principle of temperance, the principle of the right to life, the rule of ta'zir al-don al-Hadd, and some of the documentary and bribery challenges, and thus the death penalty documented in this jurisprudence, It won't be legitimate.

    Keywords: Ka’baer Companions, Ta’zir Execution, Ta’zir Crimes, Repeat Crimes