فهرست مطالب

نامه انجمن جمعیت شناسی ایران - پیاپی 27 (بهار و تابستان 1398)

نشریه نامه انجمن جمعیت شناسی ایران
پیاپی 27 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه ترابی * صفحات 7-29

    یکی از راه های ارتقاء سرمایه انسانی، توسعه آموزش و مهارت هاست که از دوران کودکی و در کانون خانواده آغاز می شود. بنابراین، نقش والدین در شکل گیری سرمایه انسانی را نمی توان نادیده گرفت. این مقاله از داده های طرح گذران وقت 94-1393 مناطق شهری کشور استفاده می کند تا مدت زمان اختصاص یافته به آموزش فرزندان را توصیف کند و تفاوت های موجود را تبیین کند. یافته ها از نابرابری های جنسیتی قابل توجهی در سرمایه گذاری زمانی والدین و عوامل مرتبط با آن حکایت دارند. اگرچه مدت زمان اختصاص یافته به آموزش فرزندان با تحصیلات پدران رابطه محدودتری دارد اما این رابطه فارغ از جنسیت والدین با رویکرد فرهنگی هم خوانی دارد زیرا والدین تحصیلکرده تر مشارکت بیشتری در آموزش فرزندان دارند. رابطه مشارکت پدران در آموزش فرزندان با مشارکت آنان در فعالیت های گوناگون را می توان با رویکرد اقتصادی تبیین کرد زیرا تنها مشارکت بیشتر در فعالیت های شغلی از مدت زمان اختصاص یافته به آموزش فرزندان می کاهد. اما رفتار مادران را نمی توان صرفا با رویکرد اقتصادی تبیین کرد زیرا این رابطه منفی، فعالیت های دیگری را نیز علاوه بر فعالیت های شغلی شامل می گردد. بنابراین، برنامه های سازگار کننده نقش های والدینی و غیروالدینی را می توان در تسهیل فرزندپروری، افزایش سرمایه انسانی و تحقق اهداف سیاست های کلی جمعیت موثر دانست.

    کلیدواژگان: والدین، آموزش، گذران وقت، سرمایه انسانی، ایران
  • لیلی نیاکان*، مجید کوششی، ویدا ورهرامی صفحات 31-57

    در مرحله پساگذار، کاهش باروری تدریجا نرخ رشد جمعیت در سن کار را کاهش می دهد، کاهش یا حتی ثبات طول دوره کار می تواند برای اقتصادها نامطلوب باشد. بنابراین، شناسایی عوامل تعیین کننده ورود و خروج و طول دوره کار می‎تواند به دور کردن اقتصادهای در حال گذار به اقتصاد سالخورده از این شرایط نامطلوب کمک کند. لذا، هدف این پژوهش، ارایه تصویری از شرایط و وضعیت ورود و خروج نیروی کار از بازار و شناسایی عمده ترین عوامل تعیین کننده متوسط طول دوره کار در ایران است. بدین منظور، سن ورود به/خروج از بازار کار با استفاده از داده های مقطعی سرشماری های 1355 تا 1395 محاسبه شد. علاوه بر این، متوسط سالانه شاخص های مقدار دستمزد،  سطح تحصیلات، حقوق بازنشستگی، امید زندگی و شمار فرزندان برای دوره 1365- 1395 به صورت سالانه با استفاده از داده های سری زمانی و  برآورد مدل با روش حداقل مربعات معمولی تخمین زده شدند. نتایج نشان دادند که میانگین سن تحصیلات مهمترین عاملی است که بر سن ورود مردان به بازار کار و تاخیر در آن اثر داشته است. علاوه بر این، نتایج نشان دادند که وضعیت و شرایط بازار کار خلاف جهت تغییرات جمعیتی- اجتماعی و ناهمسو با بهره مندی از امتیازات اقتصادی تغییرات جمعیتی است.

    کلیدواژگان: تغییرات جمعیتی، سود جمعیتی دوم، طول دوره کاری، مشارکت اقتصادی، بازنشستگی
  • علی اکبر محزون*، حسین محمودیان، فاطمه ترابی صفحات 59-84

    رابطه بین باروری و تحرک اجتماعی به ویژه بررسی فرضیاتی مبنی بر رابطه معکوس بین این دو مقوله، به اندازه ای حایز اهمیت است که در دهه های گذشته مطالعات متعددی به ویژه در قالب مطالعات پرینستون و ایندیاناپولیس در این خصوص شکل گرفت. در ایران نیز با توجه به بازنگری جامع سیاست های جمعیتی کشور در قالب «سیاست های کلی جمعیت»، شناخت صحیح، دقیق و جامع از تحولات و حرکات جمعیتی و عوامل موثر بر آن ضرورت یافته؛ به گونه ای که بررسی فرضیاتی نظیر اینکه "افراد از طبقه یا موقعیت اقتصادی و اجتماعی بالاتر، باروری پایین تری دارند" نیز از اهمیت بسزایی برخوردار گردیده است. در این تحقیق با بررسی داده های موجود، رابطه بین موقعیت اقتصادی و اجتماعی افراد با میزان باروری کل مورد مطالعه قرار گرفته و برای این منظور، تعداد 20 متغیر در ابعاد اقتصادی و اجتماعی تحرک اجتماعی در داده های مذکور شناسایی و تفاوت های میزان باروری کل به ازای هر یک از مقادیر این متغیرها مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این تحقیق نشان داد "تحرک اجتماعی صعودی" در قالب ابعاد اقتصادی و اجتماعی، غالبا با میزان باروری کل طی سال های مورد بررسی «رابطه معکوس» دارد و بنابراین، شواهد قابل قبولی در جهت تایید فرضیه مزبور برای ایران به دست آمد.

    کلیدواژگان: باروری، روش فرزندان خود، تحرک اجتماعی، صعود اجتماعی، قشربندی اجتماعی
  • محمدحسین نجاتیان*، منصور شریفی، محسن ابراهیم پور، حبیب الله زنجانی، علی بقایی سرابی صفحات 85-113

    روایی استفاده از مبانی نظریه گذار دوم جمعیت شناختی برای تحلیل باروری در ایران از جمله چالش های بنیادی در این زمینه است. چرا که تحلیل باروری براساس نظریه ی گذار دوم جمعیت شناختی، آینده نگری در مورد باروری را به طور قابل ملاحظه ای تحت تاثیر قرار می دهد و نتایجی به بار می آورد که با یافته های برآمده از تحلیل های دیگر به کلی متفاوت است. از این رو، در پژوهش حاضر کوشش می شود، از دو مسیر نظری و تجربی، به پرسش هایی در این زمینه پاسخ داده شود. یافته های پژوهش، افزون براین که یکسانی بروز گذار دوم برای جمعیت های گوناگون را امری الزامی نمی یابد، حکایت از آن دارد که ایران، گذاراول جمعیت شناختی را پشت سر گذاشته است امادرمورد گذار دوم، هنوز تردید هایی وجود دارد.

    کلیدواژگان: باروری زیر سطح جانشینی، گذار جمعیت شناختی، نقد نظریه گذار جمعیت شناختی، روند باروری، ایران
  • حاتم حسینی*، رضا تیموری ارشد صفحات 115-153

    کاهش دوام ازدواج منجر به طلاق یکی از مسایل اجتماعی امروز جامعه ی ایران است. گسترش این پدیده نقش تعیین کننده ای در تداوم باروری زیر سطح جایگزینی دارد. هدف مقاله تبیین دوام ازدواج منجر به طلاق در ایران است. روش تحقیق پس - رویدادی و از رویکرد مقطعی در تحلیل داده ها استفاده شد. داده ها از پایگاه داده های مرکز آمار ایران و سازمان ثبت احوال کشور اقتباس شد. نتایج نشان داد که میانگین دوام ازدواج منجر به طلاق کمی بیش از هفت سال و در دامنه ای بین 2٫6 سال تا 12 سال در نوسان است. شهرستان های مناطق غربی، جنوبی و شرقی کشور کمترین دوام ازدواج منجر به طلاق را دارند. می توان گفت الگوی فرهنگی خاصی بر توزیع جغرافیایی طلاق در ایران حاکم است. نتایج تحلیل های چندمتغیره گویای آن است که سطح توسعه ی شهرستان، نسبت جنسی باسوادان، نسبت جنسی دانش آموخته های دانشگاهی، میزان بیکاری مردان و تفاوت میانگین سن ازدواج مردان و زنان به ترتیب بیشترین تاثیر را بر دوام ازدواج منجر به طلاق دارند. بنابراین، اتخاذ سیاست هایی متناسب با زمینه های اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جامعه ی ایران با هدف تقویت بنیان خانواده ضروری است.

    کلیدواژگان: دوام ازدواج، توسعه، استقلال زنان، بیکاری، ایران
  • سراج الدین محمودیانی * صفحات 155-183

    تغییر در نسبت الگوهای ازدواجی خویشاوندی و غیرخویشاوندی از مهمترین تغییرات اتفاق افتاده در حوزه ازدواج در ایران است. بنابراین، در این مقاله تلاش شده است که الگوی ازدواج خویشاوندی در میان زنان مهاجر دارای همسر در شهرهای تهران و ملارد بررسی شود. داده ها از پیمایشی که در سال 1395 در استان تهران انجام شد و در آن تعداد 500 زن مهاجر دارای همسر پیمایش شدند اقتباس شده است. یافته های پژوهش نشان داد که ازدواج خویشاوندی با 41 درصد هنوز مطلوبیت قابل توجهی در جامعه مورد مطالعه دارد. تحلیل چند متغیره نشان داد که مدت زمان ازدواج اثر آماری معناداری بر الگوی ازدواج زنان دارد. نتایج همچنین نشان داد که خاستگاه سکونتی، تحصیلات و تفاوت سنی زوجین اثر آماری معناداری بر الگوی ازدواج مورد نظر ندارند. از این رو، نتیجه گرفته می شود که با وجود بهبود در عناصر نوسازی، الگوی ازدواج خویشاوندی هنوز شیوه ای متداول از ازدواج در جامعه مورد بررسی است.

    کلیدواژگان: ازدواج خویشاوندی، زنان مهاجر، مدت ازدوج، نوسازی، تهران
  • الهام فتحی، محسن ابراهیم پور*، منصور شریفی، شهلا کاظمی پور صفحات 185-216

    اخیرا، کاهش رشد جمعیت که از رهگذر انتقال جمعیتی حاصل شده، نگرانی هایی را برای دولتمردان ایجاد نموده است. به گونه ای که در سیاست های کلی جمعیت، مورخ 31/2/1393، بر افزایش سطح باروری به بالاتر از سطح جانشینی تاکید شده است. تجارب سایر کشورها نشان می دهد زمانی که باروری به پایین تر از سطح جانشینی رسیده، برای پیشگیری از سرعت کاهش رشد جمعیت تدابیری اساسی اندیشیده اند. در ایران نیز به منظور جلوگیری از کاهش رشد جمعیت، می توان همگام با بسترسازی برای افزایش سطح باروری، به ارتقاء امید زندگی و جلوگیری از مرگ زودرس (که عمدتا ناشی از حوادث ترافیکی است)، توجه نمود. روش تحقیق ، تحلیل داده های ثانویه با استفاده از تکنیک های جمعیت شناختی است. به این ترتیب که پس از بررسی فوت ناشی از سوانح و حوادث، نقش آن را بر آینده جمعیت ایران مطالعه شد. نتایج نشان داد مرگ ناشی از سوانح و حوادث حدود 8 درصد کل علل مرگ ایران را به خود اختصاص می دهد. فوت مردان 15تا 30 ساله به دلیل سوانح و حوادث قابل توجه بوده و حکایت از مرگ زودرس آنها دارد. برپایه نتایج، برنامه ریزی کوتاه و بلند-مدت برای کاهش فوت ناشی از سوانح و حوادث نقش اثرگذاری بر رشد، ساختار و تعداد جمعیت ایران در آینده خواهد داشت.

    کلیدواژگان: فوت در اثر سوانح و حوادث، پیش بینی جمعیت، امیدزندگی، گذار جمعیتی، مرگ زودرس
|
  • Fatemeh Torabi* Pages 7-29

    Education and skill development, which begins from childhood and within family, improves human capital. Thus, the role of parents in the formation of human capital cannot be overlooked. This paper uses the 2014-15 Time Use Data, representing urban areas of Iran, to describe the amount of time allocated to children’s education and explain the existing differences. The findings show considerable gender differences in parents’ time investment and its correlates. Although the association between parents’ education and the time spent on children’s education is less strong for fathers but higher education increases the time that mothers as well as fathers spend on children’s education. Thus, the association between both parents’ education and their participation in children’s education is consistent with cultural explanations. The association between fathers’ participation in children’s education and their participation in various activities is consistent with economic explanations because only occupational activities are negatively associated with the allocated time to children’s education. Mothers’ behavior, on the other hand, cannot be exclusively explained by the economic approaches because this negative association extends to other activities as well. Therefore, it is recommended to implement programs that increase the compatibility between parental and other activities in order to facilitate quality childraising, improve human capital and help to realize the goals of the General Population Policies.

    Keywords: Parents, education, Time Use, human capital, Iran
  • Leili Neiakan*, Majid Koosheshi, Vida Varehrami Pages 31-57

    In the post-transition stage, reduced fertility gradually reduces the rate of population growth at working age; reducing or even stabilizing the length of a working period can be undesirable for economies. Therefore, identifying the determinants of entry to and exit of labor market and the length of the working period can help keep economies in transition to the old economy away from this undesirable situation. Therefore, the aim of this study is to provide a picture of the conditions and situation of labor entry to and exit from the market and to identify the main determinants of the average length of work in Iran. For this purpose, the age of entry to/ exit from the labor market was calculated using cross-sectional data from the 1976 to 2016 censuses. In addition, the average annual wage, education level, pension, life expectancy and number of children for the period 1986-2016 were estimated using time series data and model estimation using ordinary least squares method. The results showed that the average age of education is the most important factor that has influenced the age of men entering the labor market and its delay. Also, the situation and conditions of the labor market are contrary to the direction of social-demographic changes and inconsistent with the economic benefits of demographic change.

    Keywords: demographic changes, Second demographic dividend, Length of working period, Economic participation, Retirement
  • Aliakbar Mahzoon*, Hosein Mahmoodeian, Fatemeh Torabi Pages 59-84

    Relation between social mobility and fertility, specially investigating the assumptions that contain inverse relation between these two topics, are so important that numerous studies such as Princeton and Indianapolis studies have been conducted in recent decades. According to the comprehensive revision in the Iran population policies as "Macro Policies of Population", a comprehensive understanding of demographic changes and mobilities and their deteminants has become necessary; so, investigating hypothesis such as "persons who have higher economic and social stratification or status, have lower fertility" seems to be  remarkably important. In this study by using available dada, the relation between socio-economic status of persons and total fertility rate (TFR) is investigated. For this purpose, 20 variables on economic and social dimensions of social mobility recognized from mentioned data and differences of fertility rate for each of these variables are measured. The results of this study showed that social capillarity due to the economic and social dimensions has an "inverse relation" with fertility rate and thus, reliable evidences obtained to confirm the above assumption for Iran.

    Keywords: Fertility, Own children method, Social mobility, Social capillarity, Social stratification, Iran
  • Mohamadhosein Nejatian*, Mansoor Sharifi, Mohsen Ebrahimpoor, Habibolah Zanjani, Ali Baghaei Sarabi Pages 85-113

    Analyzing fertility based on the  second demographic transition in Iran, results in Contravertial outcomes; The us, its reliability becomes doubtful. This challenge comes from the completely different fertility perspective of the country. Therefore, present study tries to answer some questions about demographic  transition (1st and 2nd) through both theoretical as well as practical procedures. Findings of this study rejects the similarity of the various aspects of the second demographic transition in different populations and meanwhile, shows that Iran has passed the first demographic transition, but for the second transition, some irresolution still exist.

    Keywords: Replacement fertility, Second Demographic Transition(SDT), Critical Considrations, Fertility trends, Iran
  • Hatam Hoseini*, Reza Teimoori Arshad Pages 115-153

    Decreasing the duration of marriage leading to divorce is one of the social issues of Iranian society. This phenomenon has a determining role in continuing below-replacement level fertility. This paper aims to explain the duration of marriage leading to divorce in Iran. The research method is post-event and a cross-sectional approach was used in data analysis. Data adopted from the Statistical Center of Iran (SCI) and National Organization for Civil Registration (NOCR). Results showed that the average duration of marriage resulted in divorce is slightly more than seven years, ranging from 2.6 to 12 years. Districts located in the western, southern, and eastern regions of the country have the shortest duration of marriage leading to divorce. Accordingly, it can be said that a particular cultural pattern dominates the geographical distribution of divorce in Iran. Multivariate analysis show that the level of development, sex ratio of literates, sex ratio of university graduates, men unemployment and the difference of mean age at marriage between men and women have the most impact on durability of marriage leading to divorce respectively. Therfore, the adoption of policies in accordance with the socio-economic and cultural context of the Iranian society is essential to strengthen the family's foundation.

    Keywords: Durability of Marriage, development, Women’s Autonomy, Unemployment, Iran
  • Serajodein Mahmodeiani* Pages 155-183

    Changes in proportion of consanguineous and non-consanguineous marriage patterns are one of the most important changes happened in marriage field in Iran. Hence, in this study, an attempt was made to investigate the consanguineous marriage pattern among migrant married women in Tehran and Malard cities. The data is adapted from the conducted survey on a total of 500 migrant married women in Tehran province in 2016. Findings show that consanguineous marriages (41%) Still has a significant Preference in studied population. Multivariate analysis pointed out that the duration of marriage has a statistically significant effect on the consanguineous marriage pattern. Also, the results indicated that initial residence place, education level and age gap between couples do not have a statistically significant effect on the consanguineous marriage. Hence, it could be concluded that despite the improvement in modernization factors, consanguineous marriage is still a common practice of marriage in studied population.

    Keywords: Consanguineous Marriage, Migrant Women, Duration of Marriage, Modernization, Tehran
  • Elham Fathi, Mohsen Ebrahim Poor*, Mansoor Sharifi, Shahla Kazemipoor Pages 185-216

    Recently, declining population growth through the Process of the demographic transition has raised concerns for government officials. In such a way that in the general population policies, in 2014, the level of fertility that should rais to higher than replacement level.The experiences of other countries show that when fertility is below the level of Neplacement, they have devised measures to prevent the slowdown in population growth. In Iran, in order to prevent the decline in population growth, along with paving the way for increasing fertility, it is possible to improve life expectancy and prevent premature death (which is mainly caused by traffic accidents). The research method is the analysis of secondary data using demographic techniques. Thus, after examining the deaths caused by accidents and incidents, its role on the future of Iran's population was studied. The results showed that deaths from accidents account for about 8% of all causes of death in Iran. The deaths due to accident for men aged 15 to 30 are significant and is an indication of premature death. Based on the results, short-term and long-term plans to reduce deaths due to accidents will play a role in the growth, structure and number of Iran's population in the future.

    Keywords: Death due to accidents, Population forecast, life expectancy, Population transition, Early death