فهرست مطالب

زمین شناسی نفت ایران - سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1398)

نشریه زمین شناسی نفت ایران
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدیه شیرزاده، حسین وزیری مقدم *، علی بهرامی، علی صیرفیان صفحات 1-15

    به منظور شناسایی روزن داران و تعیین سن رسوبات کرتاسه زیرین در حوضه زاگرس (سازند داریان) و حوضه ایران مرکزی، برشی از سازند داریان در تاقدیس لار (شمال شرق گچساران) با ضخامت 111 متر و سنگ شناسی آهک ضخیم، متوسط و نازک لایه، آهک مارنی و مارن و نیز برشی در منطقه کلاه قاضی (جنوب غرب اصفهان) با 260 متر ضخامت و سنگ شناسی آهک ضخیم تا متوسط لایه و شیل مورد مطالعه قرار گرفت. مطالعات زیست چینه نگاری سازند داریان در برش تاقدیس لار منجر به شناسایی 28 جنس فرامینیفر بنتیک و 4 جنس فرامینیفر پلانکتون در قالب 4 زون زیستی شامل Hedbergellids - Orbitolinids assemblage zone, Mesorbitolina texana zone, Mesorbitolina gr. subconcava zone, Favusella washitensis rang zone شده است. مطالعات زیست چینه نگاری رسوبات کرتاسه زیرین در برش منطقه کلاه قاضی نیز منجر به شناسایی 21 جنس فرامینیفر بنتیک و 1 جنس فرامینیفر پلانکتون در قالب 2 زون زیستی شامل Mesorbitolina texana zone, Mesorbitolina gr. subconcava zone گردید. به منظور تطابق زیست چینه نگاری برش های مورد مطالعه، برش هایی از سازند داریان در کوه فهلیان، کوه مانگشت و میمند مورد بررسی قرار گرفتند که بر این اساس رسوبگذاری در دو برش مورد مطالعه دیرتر از سایر نواحی و از آپتین پسین آغاز شده است و پایان رسوبگذاری در برش کوه کلاه قاضی زودتر از سایر برش ها و به سن آپتین پسین بوده درحالیکه اتمام رسوبگذاری سازند داریان در سایر برش ها به سن آلبین پیشین بوده است.

    کلیدواژگان: سازند داریان، تاقدیس لار، رسوبات کرتاسه زیرین، کلاه قاضی، زیست چینه نگاری
  • جواد بیگلری*، عباس کنگی، عبدالرضا جعفریان صفحات 16-25

    بیشترین فعالیت های لرزه ای در شمال شرق ایران در اطراف سیستم های گسلی اصلی زون بخاردن-قوچان که متشکل از مجموع گسل-های فعال امتداد لغز-راستگرد با راستای تقریبا NW-SE توزیع یافته اند، مشاهده می شود. فعالیت نو زمین ساختی به واسطه خمیدگی انتهایی آنها و تغییر ساز و کارشان به معکوس همراه با راندگی، افزایش استرس، کوتاه شدگی باعث افزایش لرزه خیزی و تراکم بالای زمین لرزه ها در پایانه انتهایی آنها می باشد. موتور محرکه اصلی گسل های این زون ارتباط ساختاری با زون انتقالی-راندگی مشکان در بینالود می باشد که آن را به طور مداوم تحت تاثیر تنش های نیوتکتونیکی همگرایی صفحات عربی-اوراسیا از زمان آخرین فاز کوهزایی آلپی تا کنون قرار داده است. تحلیل های فرکتالی به روش مربع شمار در این زون انجام شده و مقادیر آن بین 0 تا 2 تغییر می کند. اگر به صفر نزدیک باشد گسل ها و زمین لرزه ها در یک نقطه با تنش بالا متمرکز شده اند و اگر به 2 نزدیک باشد نشان دهنده تنش کم و پراکندگی گسل ها و زمین لرزه ها در کل محدوده است. توزیع ابعاد فرکتالی حجمی و سطحی در شمالشرق ایران شنان دهنده فعالیت لرزه ای بالاتر در بخش های مرکزی (زون بخاردن-قوچان) و غربی آن می باشد.

    کلیدواژگان: لرزه، خیزی، چشمه، های لرزه، ای، بعد فرکتال، مربع شمار، زون نئوتکتونیکی بخاردن-قوچان
  • نصرالله عباسی *، کریم ممبنی، احمد یحیایی صفحات 26-46

    سازند آسماری در میدان گازی گورزین با مرز ناپیوستگی فرسایشی بر روی نهشته های پلاژیک و مارن سازند پابده قرار دارد و با یک مرز تدریجی توسط نهشته های تبخیری سازند گچساران به عنوان سنگ پوش مخزن آسماری پوشیده می شود. مجموع ضخامت بررسی شده در یکی از چاه های این میدان، 183 متر است. سنگ شناسی آسماری در این برش شامل تناوبی از سنگ آهک، آهک دولومیتی و رسی و شیل، به همراه مارن سبز است. با مطالعات سنگ شناسی و آنالیز رخساره ای توالی این سازندها، 12ریزرخساره شناسایی شدند که یک رمپ کربناته از مناطق ژرف دریایی تا محیط سبخایی است و در یک سکانس پسرونده ایجاد گردیده است. این رمپ شامل محیط های عمیق، دریای باز، ریف کومه ای، سد زیستی- غیر زیستی، لاگون و محیط جزر و مدی است که با توجه به تغییرات سریع رخساره ها و نهشته شدن رسوبات تبخیری گچساران، موید یک محیط در حال بسته شدن می باشد. تاریخچه دیاژنزی که کربنات های آسماری در برش مورد مطالعه طی کرده اند شامل: الف) دیاژنز فریاتیک دریایی: جایی که زیست آشفتگی، میکریتی شدن و سیمانی شدن رخ داده است. ب) دیاژنز آبهای جوی: جایی که باز بلوری شدن، سیمانی شدن و انحلال به ثبت رسیده است. ج) دیاژنز دفنی: جایی که انحلال حاصل از فشار-تراکم و شکستگی رایج هستند رخ داه است. ریزرخساره ها دارای تنوع گسترده ای از خصوصیات مخزنی می باشند به همین دلیل یک مخزن ناهمگن را شکل داده اند. در این بین ریز شکستگی ها عمدتا یک تاثیر بسیار قوی بر کیفیت مخزن در این رخساره ها اعمال می کنند. حضور همزمان فضاهای انحلال یافته و شکستگی در مخزن مقدار زیادی تراوایی را افزایش داده است. بهترین کیفیت مخزنی در ریزرخساره گرینستون/ پکستون دارای دانه های پوششی با تخلخل از نوع قالبی می باشد که به واسطه انحلال لیتولوژی پکستون اووییددار در جریان دیاژنز آب های جوی ایجاد شده است.

    کلیدواژگان: سازند آسماری، ریزرخساره، رمپ کربناته، دیاژنز، کیفیت مخزن، میدان گازی گورزین
  • کیومرث طاهری*، فرحناز صابری، فرهاد محمدتراب صفحات 47-61

    تعیین موقعیت دقیق لایه تولیدی، یکی از راه های مناسب برای کاهش هزینه های حفاری و همچنین دستیابی سریع به مخزن و برداشت بهینه از منابع هیدروکربوری می باشد. هدف از انجام این تحقیق، تخمین پارامترهای تخلخل، اشباع آب و ضخامت در یک میدان نفتی از حوضه جنوب غرب ایران و در نهایت دست یابی به لایه تولیدی می باشد. لذا با توجه به داده های به دست آمده از 76 حلقه چاه اکتشافی این میدان و استفاده از روش های زمین آماری، تغییرپذیری پارامترهای پتروفیزیکی مخزن به کمک عملیات واریوگرافی مدلسازی شده و با بهره گیری از روش کریجینگ معمولی، مقادیر پارامترهای ذکر شده در سراسر میدان تخمین زده شد. در ادامه با به کارگیری روش کریجینگ شاخص، مرزهای میدان به منظور بدست آوردن محدوده دقیق لایه بهره ده و حجم نفت درجای مخزن، مشخص شد و در نهایت با در نظر گرفتن سطح احتمال 80 % محدوده قطعی لایه تولید در مدل بلوکی مشخص و حجم هیدروکربور درجای مخزن در این لایه معادل 5/147 میلیون فوت مکعب برآورد گردید.

    کلیدواژگان: پارامترهای پتروفیزیکی، زمین آمار، کریجینگ شاخص، لایه تولیدی، حوضه نفتی جنوب غرب
  • میثم شفیعی اردستانی، محمد حدادی، محمد وحیدی نیا*، محمد قرایی صفحات 62-75

    در این مطالعه سازند سورگاه در چاه ماله کوه وسرکان ، در جنوب باختری خرم آباد بر اساس مدل های حوادث زیستی مورد مطالعه دقیق قرار گرفته است. سازند سورگاه در چاه شماره یک ماله کوه و سرکان به ترتیب 82 و 46 متر ضخامت دارد و از پایین بر روی آهک های سروک و از بالا نیز سازندآهکی ایلام بر روی سازند سورگاه قرارگرفته است. لیتولوژی غالب در دو چاه مذکور از شیل ، شیل آهکی با میان لایه هایی از سنگ آهک به همراه گلاکونیت و پیریت تشکیل شده است. در این دو برش دو مرز زمانی تورونین-کنیاسین و کنیاسین-سانتونین در داخل زون زیستی Dicarinella concavata Interval Zone شناسایی گردید که بر اساس Lo گونه روزن دار شناورHeterohelix moremani و FODs گونه های روزن دار شناور Dicarinella primitiva و Dicarinella concavata مرز زمانی تورونین- کنیاسین تعیین شده است . در نهایت بر اساس LODs گونه هایی از روزن داران شناور به نام های Dicarinella primitiva و Marginotruncana marginata مرز زمانی کنیاسین-سانتونین در سازند مورد مطالعه ثبت گردید.

    کلیدواژگان: حوضه رسوبی زاگرس، سازند سورگاه، فرامینیفرهای پلانکتونیک، حوادث زیستی، مرز زمانی تورونین- کنیاسین
  • محمدحسین صابری*، سید علی معلمی، اشکان ملکی، محمدحسن جزایری صفحات 76-92

    در جنوب غرب ایران مخازن بزرگ نفت و گاز شامل کربنات های ژوراسیک و کرتاسه وجود دارد که در آن ها سنگ های منشا مناسبی در توالی از کرتاسه پیشین و ژوراسیک قرار گرفته است. هدف از این مطالعه، بررسی تولید، مهاجرت و خصوصیات سنگ های منشا پابده، کژدمی، گرو و سرگلو در منطقه مورد مطالعه می باشد. بدین منظور تاریخچه تدفین و مدل حرارتی یک بعدی در چهار حلقه چاه و مدل سازی دوبعدی در یک مقطع برای منطقه مورد مطالعه با استفاده از نرم افزار اوپن فلو جهت تعیین وضعیت پختگی لایه ها و خروج هیدروکربور مورد ارزیابی قرار گرفت. از مقایسه مقادیر دما و انعکاس ویترینایت اندازه گیری شده با نتایج مدل، جهت کالیبراسیون مدل سازی استفاده شد. نتایج مدل سازی یک-بعدی تاریخچه تدفین و حرارتی در این مطالعه نشان می دهد که سازندهای سرگلو، گرو و کژدمی به پختگی رسیده اند و خروج هیدروکربور داشته اند اما سازند پابده به بلوغ کافی جهت پختگی و تولید هیدروکربور نرسیده است. نتایج مدل مهاجرت در مقطع مورد مطالعه نشان می دهد که دو سیستم هیدروکربوری کرتاسه پیشین و کرتاسه میانی توسط سازند کژدمی جدا شده و بنابراین مهاجرت هیدروکربور در لایه های عمیق-تر از کژدمی غالبا بصورت جانبی و به سمت دشت آبادان بوده است. هیدروکربور تولیدی از سازند کژدمی علاوه بر شارژ لایه های بالایی بصورت قایم، در لایه های ایلام و سروک به دلیل شیب کلی لایه ها بصورت جانبی و بسمت دشت آبادان نیز مهاجرت نموده است. به طور کلی روند پختگی سنگ های منشا از شرق به غرب منطقه مورد مطالعه کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: مدل، سازی یک، بعدی، سازی دو، فروافتادگی دزفول، مدل مهاجرت
|
  • Mahdie Shirzad, Hossein Vaziri Moghaddam*, Ali Seyrafian, Ali Bahrami Pages 1-15

    In order to identify foraminifera and determine the precise age of lower Cretaceous in Zagros and Central Iran basins, Dariyan Formation in Lar Anticline (north east Gachsaran) and Kolah-Ghazi section (south-east Isfahan province) were measured and investigated. Dariyan Formation in the studied section includes 111 ms of thick, medium to thin layers of limestone, marl and marly limestone. The Lower Cretaceous deposits in Kolah-Ghazi section also is 260 ms thick which includes thick to medium layer limestone and shale. Based on the fossil characteristics and biostratigraphical studies of Lar Anticline section, 28 benthonic foraminifera and 4 planktonic foraminifera have been identified that classified in 4 biozones: Hedbergellids - Orbitolinids assemblage zone, Mesorbitolina texana zone, Mesorbitolina gr. subconcava zone, Favusella washitensis rang zone. In Kolah-Ghazi section (south-east Isfahan), 21 benthonic and 1 planktonic foraminifera have been identified and consequently 2 biozones are recognized as follow: Mesorbitolina texana zone, Mesorbitolina gr. subconcava zonethe studied areas were correlated with some sections of the Dariyan in Kuh-e-Fahliyan, Kuh-e- Mangasht and Meymand. Accordingly, the sedimentation of two studied sections in Lar Anticline and Kolah-Ghazi section were started from Late Aptian which were later than the other sections, and the end of sedimentation in the Kolah-Ghazi section was earlier than the other sections in the Late Aptian age, while the end of sedimentation of Dariyan Formation in other sections was in Early Albian age.

    Keywords: Dariyan Formation, Lar Anticline, Cretaceous sediments, Kolah Ghazi, Biostratigraphy
  • abbas kangi, abdolreza jafarian, Javad Biglari* Pages 16-25

    The most seismic activities have observed around and along major fault systems of this zone in NE Iran that involving of an array active right lateral-strike slip faults have distributed by trending NW-SE. neotectonic activity and mechanism changing of faults to reverse trusting faults have caused to increase stress, shortening and increasing seismicity with high density of earthquakes in their ends bending. Structural relation faults between this zone and Binaloud through Meshkan thrusting-transfer zone which is major motion engine of Bakharden-Quchan zone to put it constantly under neotectonic stresses convergence of Arabia-Eurasia plates since last phase Alpine orogeny. In this paper Fractal analysis through box counting method has done and D values change between 0-2. If D closes to zero, faults an earthquakes are focusing in a point with high tension and if D closes to 2 is shown low tension, dispersal faults and earthquakes in whole of region. Both surface/volume fractal dimension distribution show higher seismicity activity in Central and Western parts of Kopeh Dagh in NE Iran.

    Keywords: Seismicity, Seismic Sources, Fractal Dimension, Box Counting, Neotectonic zone of Bakharden-Quchan
  • Ahmad Yahyaei, Karim Mombani, Nasrollah Abbasi* Pages 26-46

    Asmari Formation from the Gavarzin gas field have erosional unconformity boundary on marl and pelagic limestones of Pabdeh Formation and gradually change to evaporate cap rock of Gachsaran Formation. Cores studies from the one of wells of Gavarzin field is 183 m in thickness, which includes 1.30 m from the top of Pabdeh, 162.4 m from the Asmari Formation and 19.30 m from the base layers of Gachsaran. Asmari Formation includes alternation of limestone, calcite dolomitic, claystone and shale with green marl. Petrology and facies analysis of the sequence of these formations identified 12 microfacies, a carbonate ramp from deep-sea to sabkha environments and formed in a retrograded sequence. This ramp includes deep environments, open sea, patch reef, bio-, clastic-bars, lagoon and tidal environments, which confirms a changing environment due to rapid facies changes and deposition of evaporative sediments in Gachsaran as a restricted environment. Diagenesis processes are considered as the main factors in carbonate reservoir quality of Gavarzin field. The diagenesis history of the Asmari carbonates of the studied cores is summarized as A) marine phreatic diagenesis, bioturbation, micritization and cementation processes occurred. B) vadose zone diagenesis, where the crystallization, cementation, and dissolution occurred. C) burial diagenesis, comprises compression-induced, pressure dissolution and fracturing are common. The microfacies show a wide varieties of reservoir characteristics and therefore a heterogeneous reservoir has been formed. Micro-fractures, however have strongly influence on the reservoir quality in the section. The simultaneous presence of dissolved spaces and fractures in the reservoir the permeability greatly increased. The best reservoir quality in the Grainstone/Packston facies are coated grains with moldic porosity that were created by the leaching of Ooid-bearing Packston lithology during the diagenesis of atmospheric waters.

    Keywords: Asmari Formation, Microfacies, Carbonate Ramp, Diagenesis, Reservoir Quality, Gavarzin gas field
  • Farnaz Saberi, Farhad M. Torab, kioumars Taheri * Pages 47-61

    Determining the position of the production zone is one of the best ways to reduce drilling costs as well as quick access to the reservoir and optimal production of hydrocarbon resources. The purpose of this study, is to estimate the porosity, water saturation and thickness of an oil field in Iran’s southwestern Basin , and ultimately to reach the production zone. Therefore, according to the data obtained from 76 wells of this field, variation of reservoir petrophysical parameters were modeled with variogram operation and using Geostatistical methods. By using ordinary Kriging method, the values of the parameters were estimated in the whole field. Subsequently, by using the indicator kriging method, the field boundaries were separated in order to obtain the exact area of the oil zone and the volume of oil in place and finally by considering the 80% probability level, The definite boundary of the presence of the production zone was determined in the block model and In this zone the volume of reservoir’s hydrocarbon was estimated about 147/5 million cubic foot.

    Keywords: Petrophysical Parameters, Geostatistics, Indicator Kriging, Production Zone, Southwest Oil basin
  • Mohamad Hadadi, Mohamad Vahidinia*, Mohamad Gharaee, Meysam Shafiee Ardestani Pages 62-75

    In this study Surgah Formation at Maleh-Kuh and Sarkan section in south west of Khoram Abad have been studied based on bio-event models. Surgah Formation at Sarkan well no.1and Maleh-Kuh has 46 and 82-meter thickness respectively and was placed on the Sarvak Formation and under the Ilam Formation. In this study Surgah Formation were composed of shale, limy shale with glauconite and pyrite. In this section two Turonian-Coniacian and Coniacian-Santonian boundaries were recognized in Dicarinella concavata Interval Zone. Based of Heterohelix moremani and FODs Dicarinella concavata and Dicarinella primitiva were detected Turonian-Coniacian boundary. Finally based on LoDs Dicarinella primitiva and Marginotruncana marginata were distinguished Coniacian - Santonian boundary in this section.

    Keywords: Zagros sedimentary basin, Surgah Formation, Planktonic foraminifera bioevents, Turonian-Coniacian boundary
  • Ashkan Maleki, Seyed Ali Moallemi, MohammadHossein Saberi*, MohammadHassan Jazayeri Pages 76-92

    To the southwest of Iran there are large reservoirs of oil and gas including Jurassic and Cretaceous carbonates, with good source rocks in the succession of the Early Cretaceous and Jurassic. The purpose of this study was to investigate the production, migration and characterization of Pabdeh, Kazhdumi, Garru and Serglu source rocks in the study area. For this purpose, burial history and one-dimensional thermal modeling in four wells and two-dimensional modeling in one section for the study area were evaluated using Openuploo software to determine the maturity of layers and hydrocarbon outflow. Comparison of measured vitrinite temperature and reflectance values with model results was used for model calibration. The results of one-dimensional modelling of the burial and thermal history in this study show that the Sergloo, Grove and Kazhdumi formations have reached maturity and have had hydrocarbon outflow, but the Pabdeh Formation has not reached sufficient maturity for hydrocarbon maturation and production. The results of migration model in the studied section show that the two Early Cretaceous and Middle Cretaceous hydrocarbon systems were separated by Kazhdumi Formation and therefore hydrocarbon migration in deeper layers of Kazhdumi was mostly lateral to Abadan plain. The hydrocarbon produced from the Kazhdumi Formation, in addition to ornithologically rearing the upper layers, migrated to the Ilam and Sarvak layers due to the general slope of the layers laterally and toward the Abadan plain. In general, the process of maturation of source rocks decreased from east to west of the study area.

    Keywords: One-dimensional modeling, Two-dimensional modeling, Dezful embayment, Migration model