فهرست مطالب

راهبرد اجتماعی فرهنگی - پیاپی 34 (بهار 1399)

فصلنامه راهبرد اجتماعی فرهنگی
پیاپی 34 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهری شهبازی * صفحات 5-36

    تولید علم یکی از اصلی ترین شاخص های سنجش عملکرد علمی یک کشور است و بررسی هنجارهای تاثیرگذار بر تولید علم یکی از راهکارهای رفع مشکلات در این حوزه می باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل هنجاری و سازمانی تاثیرگذار بر تولید علم اعضاء هیات علمی دانشگاه پیام نور انجام شد. در این راستا جهت دستیابی به هدف مذکور، رابطه بین ارزش های اخلاقی و عوامل هنجاری مطرح شده در نظریه مرتون و برخی از هنجارهای سازمانی مطرح شده از سوی بلند و رافین، با تولید علم، در بین اعضاء هیات علمی دانشگاه پیام نور مورد توجه قرار گرفت. پژوهش از نوع کاربردی بوده و به روش پیمایشی بین 320 نفر از اعضاء هیات علمی دانشگاه پیام نور استان اصفهان به عنوان جامعه آماری انجام شد. ابزار اندازه گیری پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بین میزان پایبندی اعضای هیات علمی به هنجارهای علمی مطرح شده در نظریه مرتون، جو گروهی، منابع و امکانات دانشگاهی، نظام پاداش دانشگاه، میزان ارتباطات علمی و فرهنگ دانشگاهی با میزان تولید علم اعضاء هیات علمی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. میانگین نمره های مربوط به نظرات پاسخگویان درباره هر هنجار نشان داد که به ترتیب به رسمیت شناختن، اشتراک گرایی، جهانی گرایی، تواضع و فروتنی، بی طرفی، اصالت و شک سازمان یافته از نظر پاسخگویان مورد توجه قرار گرفته است. نتایج همچنین نشان داد که بین میزان تسلط بر زبان انگلیسی، نوع استخدام به صورت رسمی و غیررسمی، نوع مدرک تحصیلی، مرتبه علمی، تعداد واحدهای تدریس شده عضو هیات علمی در دوره کارشناسی و گروه آموزشی با تولید علم تفاوت معنی داری وجود دارد. اما بین جنسیت، سن و وضعیت تاهل، سابقه تدریس در دوره کارشناسی و محل اخذ آخرین مدرک تحصیلی، از نظر پاسخگویان با تولید علم رابطه معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: هنجارهای علمی پژوهش، هنجارهای سازمانی پژوهش، تولید علم، دانشگاه پیام نور
  • اسماعیل شیرعلی، آیت سعادت طلب، سعید غیاثی ندوشن * صفحات 37-66

    در جهان متلاطم امروز آنچه که می تواند حیات بالنده و رو به رشد سازمان ها را تضمین نماید وجود نظام مدیریتی اثربخش کارآمد است. برای داشتن نظام مدیریتی اثربخش و کارآمد نیز می بایستی مدیرانی ذی صلاح و شایسته تربیت نمود. دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی نیز از این تحولات در امان نبوده اند و اخیرا با گستره ای از چالش های توسعه مدیریت روبرو هستند. از مهم ترین الزامات توسعه مدیریت، پرورش جانشینانی برای به عهده گرفتن سمت های مهم مدیریتی می باشد که تحت عنوان جانشین پروری از آن نام برده می شود. اما برای اجرای این مهم در هر سازمانی باید متناسب با آن سازمان سیاستها، راهبردها و سازوکارهای اجرای اتخاذ و دنبال شود. این پژوهش با هدف شناسایی سیاست ها، راهبردها و سازوکارهای اجرای نظام جانشین پروری در آموزش عالی با استفاده از طرح تحقیق کیفی انجام شده است. در این پژوهش با بهره گیری از تکنیک مصاحبه های عمیق، با 17 نفر از سیاستگذران در عرصه آموزش عالی، مدیران فعلی و سابق دانشگاه ها در سطوح مختلف، سیاست ها، راهبردها و سازوکارهای استقرار جانشین پروری بر اساس بافت و زمینه دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی ایران اکتشاف شد. در نهایت سیاستها، راهبردها و ساز و کارهای تحقق جانشین پروری در آموزش عالی ایران که شامل سیاستها، راهبردها و سازکارهای فرهنگی، قانونی، مدیریتی، ساختاری و دانش افزایی و توسعه ای بود، ارایه گردید.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، مدیریت، دانشگاه، آموزش عالی، راهبرد
  • میترا راه نجات*، سید علی هاشمی، فتاح شریف زاده، محمدرضا سعدی صفحات 67-90

    شهر هوشمند، شهری است که به خوبی در حال اجرای راه های رو به جلو در خصوصیات شش گانه (مردم هوشمند، تحرک هوشمند حکمروایی هوشمند، زندگی هوشمند، اقتصاد هوشمند و محیط هوشمند) است، و هدف آن مقابله با چالش های شهری از طریق استفاده از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در خدمات و زیرساختهاء همکاری بین ذی نفعان کلیدی (شهروندان، دانشگاه ها، دولت و صنعت و سرمایه گذاری در سرمایه های اجتماعی) است. شهرهای بسیاری پروژه های تحول گرا و طرح هایی بنام نوآوری شهر هوشمند را برای خدمات دهی بهتر به شهروندان آغاز کرده اند که وابسته به حکمرانی این شهرها بوده است. با نگاهی تطبیقی به شاخص های دو استراتژی حکمرانی خوب و شهر هوشمند می توان دریافت که این دو رابطه لازم و ملزوم دارند به این معنا که، ارکان اعتراض و پاسخگویی ،ثبات سیاسی و فقدان خشونت و اثر بخشی دولت از شاخص حکمرانی خوب در بستر ارکان مختلف شهر هوشمند می بایست تجسم و تحقق یابند. اگر وضعیت فعلی ایران به لحاظ دارا بودن شهرهای هوشمند بررسی شود می تواند دریافت که حتی کلانشهر تهران هنوز با استاندارهای یک شهر هوشمند فاصله زیادی دارد؛ که یکی از اصلی ترین موانع فراروی آن، چندپارگی مدیریت شهری در عرصه سیاستگذاری، تصمیم سازی، برنامه ریزی، هدایت و نظارت است. در این پژوهش فرضیه ای مطرح گردید، مبنی بر اینکه به نظر می رسد که حکمرانی خوب بر هوشمندسازی شهر تهران تاثیر دارد. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی بود.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، حکمرانی خوب، تهران، مدیریت شهری
  • سعید کیخا *، ابراهیم موسی زاده صفحات 91-120

    حکمرانی خوب، گفتمان نوینی است که بیشتر با مولفه هایی مانند قانونمندی، مشارکت، مسئولیت پذیری، حقوق شهروندی، و عدالت اجتماعی توصیف می شود. تامین و تضمین حقوق افراد دچار معلولیت که ازجمله محروم ترین اقشار جوامع انسانی هستند می تواند از مهم ترین شاخص های تضمین حقوق شهروندی، عدالت، و مسئولیت پذیری حکمرانی به شمار آید. در این مقاله تلاش کرده ایم با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، ضمن تبیین مفهوم حکمرانی مطلوب، کرامت ذاتی انسان در جهان بینی اسلامی را به عنوان مبنای مشروعیت بخشی برای کاربست سازوکار تبعیض مثبت، به مثابه موثرترین راهبرد حمایتی در حقوق معلولان، بررسی کنیم و در پایان پیشنهادهایی را در راستای ارتقای حقوق این افراد در چارچوب حکمرانی مطلوب اسلامی در ایران ارایه کرده ایم. دراین راستا، پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که «کاربست سازوکارهای حمایتی تبعیض مثبت در حقوق معلولان، به منظور تامین عدالت اجتماعی و تضمین حقوق شهروندی که از مهم ترین شاخص های حکمرانی مطلوب اسلامی هستند بر چه مبنای مشروعیت بخشی استوار است؟» فرضیه اصلی مقاله حاضر این است که «کرامت ذاتی انسان، مبنای مشروعیت بخش سازوکار حمایتی تبعیض مثبت در اسلام است.

    کلیدواژگان: حکمرانی مطلوب، کرامت انسان، تبعیض مثبت، افراد دارای معلولیت
  • عیسی شهنیایی، اسماعیل حسن پور *، سراج الدین محبی، مهدی باقری صفحات 121-142

    این پژوهش، با درنظر گرفتن اهمیت راهبردی مصرف گرایی و تجمل گرایی، در پی یافتن چرایی مصرف نشان های تجاری لوکس در جامعه ایران در زمینه اجتماعی و فرهنگی است. این پژوهش از لحاظ روش بصورت آمیخته(کیفی- کمی) می‏باشد که در بخش اول، با بکارگیری روش کیفی داده بنیاد، ابعاد اجتماعی و فرهنگی موضوع مشخص گردیده‏ و در بخش بعدی، داده های موردنیاز از طریق پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شده اند. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی؛ برحسب نوع داده، ترکیبی؛ و برحسب زمان گردآوری داده، مقطعی است. جامعه آماری پژوهش در بخش نخست، دربردارنده خبرگان دانشگاهی و متخصصان نشان و بازاریابی کشور بودند که با روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع، 15 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و در بخش دوم، مصرف کنندگان نشان های تجاری لوکس (پوشاک و ساعت) مورد پژوهش قرار گرفتند. داده های پرسش نامه که پایایی آن ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شده بود با روش تحلیل عاملی تاییدی به آزمون گذاشته شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که انگیزه های اجتماعی مصرف نشان های تجاری لوکس عبارتند از: شهرت، خودتوصیفی، خودنمایی، همرنگی، موقعیت و اعتبار، تایید شدن، و انگیزه های فرهنگی شامل هنجارهای جامعه، فردگرایی جمع گرایی، مذهب، و وطن پرستی است که انگیزه های اجتماعی در مقابل انگیزه های فرهنگی، نقش راهبردی بیشتری در مصرف این نشان ها در جامعه ایران دارد. همچنین، از بین انگیزه های اجتماعی، خودتوصیفی و کسب اعتبار و آبروی اجتماعی و از بین انگیزه های فرهنگی، مذهب و وطن پرستی، اهمیت بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: انگیزه اجتماعی، انگیزه فرهنگی، مصرف، برند لوکس، پژوهش ترکیبی
  • محمد زرشگی * صفحات 143-169

    امروزه انجام مطالعات میان رشته ای به ضرورتی انکارناپذیر در فرآیند توسعه دانش و تجربه بشری تبدیل شده است.اگرچه در گذشته ای نه چندان دور، بخش عمده ای از توان و ظرفیت علمی پژوهشگران و نهادهای تحقیقاتی، صرف انجام مطالعات درون رشته ای می شد.اما در دهه های اخیر علایم و نشانه هایی در حال ظهور است که به خوبی نشانگر فرآیند رو به رشد تحقیقات تلفیقی به ویژه مطالعات میان رشته ای است.دانش حقوق نیز به عنوان یکی از مهمترین و شناخته شده ترین علوم بشری از این روند مسثنی نبوده است.بعد از حقوق مدنی و سیاسی [حقوق آزادی] و حقوق اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی [حقوق برابری]،حقوق همبستگی [حقوق برادری] به عنوان سومین نسل حقوق بشر تلقی گردیده است.حق برمحیط زیست توسعه یافته ترین شاخه ی حقوق همبستگی بوده و تاکنون در ق.ا. بیش از چهل کشور از جمله ایران به رسمیت شناخته شده است.این نسل از حقوق بشر ضمن داشتن خصوصیات دو نسل گذشته،بدون مشارکت همه[فرد،دولت،نهادهای دولتی و خصوصی،جامعه بین المللی] نمی تواند تحقق یابد.البته شایان توجه است که در ق.ا. صراحتا از حق بر محیط زیست نام برده نشده است و اصل مرتبط با آن (اصل پنجاهم) در فصل چهارم ق.ا.(اقتصاد و امور مالی) گنجانده شده است.البته بهتر بود این اصل در ذیل فصل سوم ق.ا.(حقوق ملت) مقرر می شد و در همین راستا صراحتا به عنوان یک حق برای مردم در کنار سایر اصول حقوق ملت به آن اشاره می شد.دولت الکترونیک به عنوان راهبردی آینده نگر و جامع می تواند از طریق پیاده سازی موثر به عنوان مداخله گری عقلانی و آشتی جویانه از طریق شناخت روابط میان انسان ها و محیط زیست و میان اجزای محیط زیست به منظور بهبود این روابط و تضمین حق بر محیط زیست سالم به عنوان یکی از حقوق نسل سوم بشر ایفای نقش نماید. تحقیق حاضر کتابخانه ای است که اطلاعات مورد نیاز با رجوع به منابع مکتوب از جمله مقالات،پایان نامه ها،کتب و گزارش های مراکز تحقیقاتی کشور گردآوری شده است.در این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و کاربردی به بررسی مطالب پرداخته می شود و درصددیم بارویکردی میان رشته ای به ارایه جایگاه دولت الکترونیک (از لوازم اداره مدرن) برای بهبود شرایط زیست محیطی تهران، بپردازیم.

    کلیدواژگان: حق بر محیط زیست سالم، دولت الکترونیک، مطالعات میان رشته ای، دورکاری، قانون اساسی
|
  • mehri shahbazi* Pages 5-36

    Science production is one of the major indicators for measuring the scientific performance of a country; therefore, investigating the norms affecting the scientific productivity can help to overcome the problems in this field. This study aimed to investigate the normative and organizational factors affecting the science production of faculty members of Payame Noor University. Accordingly, a questionnaire, validated both form-wise and content-wise, including the relationship between ethical values and normative factors in Merton's theory and some of organizational norms proposed by Bland & Ruffin regarding science production was drawn up. The statistical population of this applied research, including 320 faculty members of different branches of Payame Noor University in Isfahan province responded to the questionnaires. The results showed that there was a positive and significant relationship between the faculty members' commitment to the scientific norms proposed in Merton's theory and their scientific productivity. The mean scores of respondents' perceptions of each norm showed that recognition or being recognized, communalism or collective ownership, universalism, humility, being beneficiary or disinterested, originality, and organized skepticism have all been considered by the respondents. The results also showed that there was a significant difference between the group climate, resources and facilities, university reward system, academic and cultural communications, level of English proficiency, employment status, academic degree, academic rank, the undergraduate topics and credits taught, and educational department as organizational norms with the respondents' scientific productivity. But there was no significant relationship between the respondents' scientific outputs and their gender, age, and marital status as the demographic variables, and their undergraduate teaching experiences and the university from which they have got their last degrees as educational variables. Members' Science production: A Case Study of Isfahan Payame Noor U

    Keywords: Organizational Rresearch Norms, Scientific Research Norms, Science Production, Payam Noor University
  • Ayat Saadat Talab, Saied Gheyasi Nadushan*, Esmaeil Shirali Pages 37-66

    Recently, universities, colleges, and other higher education institutes are facing a wide range of management development challenges. One of the most important requirements of managerial development is the development of successors capable of taking on important managerial positions in future. However, each organization is expected to adopt its own strategies and mechanisms. Using the qualitative research method of the content analysis approach, this research has been conducted the aiming at identifying the appropriate strategies and mechanisms to implement the succession planning system in Iran's higher education. Our data have been collected through some semi-structured interviews with 17 scholars including the policymakers, and current and former university administrators at different levels using strategies and mechanisms for establishing a succession planning system. Then the collected data were analyzed through qualitative content analysis method using Graneheim & Lundman technique. Finally, the strategies and mechanisms of realizing the succession planning system in higher education of Iran were suggested. It is worth noting that in this regard the cultural, legal, managerial, structural, and developmental strategies and mechanisms have been considered.

    Keywords: successor development management, university, higher education
  • Ali Hashemi, mohamadreza saadi, fatah sharifzadeh Pages 67-90

    Over the past two decades, the development of services and urban infrastructure of Information and Communication Technology (ICT) has promoted the cooperation among the major urban actors and has developed smart cities. Smart cities have in turn paved the way for significant changes in the management and control of the cities by the governments. Therefore, a comparative study of the indices of good governance and smart cities reveals the direct relationship between good governance and smart cities. The major elements of good governance including accountability, political stability, lack of violence, and effectiveness of the government are expected to be d realized in smart cities.Iran has faced a phenomenally heterogeneous urban growth over the past three decades and this trend in the capital city of Tehran calls for more attention. Numerous identity and managerial problems in Tehran require examining the relationship between good governance and smartening this city. It seems that fragmentation of management in key issues, such as policymaking, decision- making, planning, organizing, leading, and supervising, is the most serious obstacle to positive correlation between these two variables in Tehran. Using documentary and archival data, this article aims at examining its hypothesis in a descriptive-analytical manner.

    Keywords: Smart city, Good Governance Theory, Tehran city
  • Ebrahim Mousazadeh, saeid keikha* Pages 91-120

    Good governance is a new discourse characterized by some core elements such as rule of law, public participation, accountability, citizenship rights, and social justice. Establishing and guaranteeing the rights for the handicapped can be regarded as the most essential indicators being used to show how the citizenship rights, justice, and responsibility are secured by the government. Using a descriptive-analytical method, this paper aims to explicate the notion of good governance and to examine the inherent dignity of human beings in the Islamic world view as the basic framework for justifying the positive discrimination as the most effective mechanism to protect the rights of the disabled. Finally, some suggestions are made to promote the rights of these individuals under the effective governance in Islamic Republic of Iran. The main question of this study was as follows: What are the bases of legitimization of the mechanism of supporting the disabled through positive discrimination to secure social justice and citizenship rights as the key elements of good Islamic governance? The main hypothesis of the study is that human dignity is the basis of legitimizing the supportive mechanism of positive discrimination in Islam.

    Keywords: effective government, human dignity, positive discrimination, disabled individuals
  • eisa shahniaee, Esmaeil hasanpour*, Serajoddin mohebi, Mehdi bagheri Pages 121-142

    Considering the strategic significance of consumerism and extravagancy, this study aims at finding the motives behind luxury brand consumption (LBC) in the social and cultural context of Iran's society. The method used in this research is mixed (qualitative-quantitative). First, using the qualitative Grounded Theory (GT) method, the social and cultural dimensions of the subject were determined. Next, the required data were collected through a questionnaire worked out by the researchers. Regarding the purpose, the adopted method was applied; in terms of data type it was mixed; and in terms of data collection it was cross-sectional. In the first part, the sample included 15 Iranian academic experts and brand and marketing experts selected on the basis of purposeful sampling and saturation principle. In the second part, the consumers of luxury brands (clothing and watch) were studied. The questionnaire data, the reliability of which had been examined and confirmed by Cronbach's alpha coefficient, were tested through confirmatory factor analysis (CFA). The results showed that the highest social motives behind Iranians' LBC were fame, self-description, showing-off, conformity to social mode, position and credibility, endorsement, while the strong cultural motives were social norms, individualism-collectivism, religion, and patriotism. In contrast to cultural motives, social ones seemed to play a more strategic role in LBC in Iran. Moreover, among the social motives, self-description and thirst for higher social prestige; and among the cultural motives, religion, and patriotism were particularly significant.

    Keywords: Social Motivation, Cultural Motivation, Consumption, Luxury Brand, Combined Research
  • mohamad zereshki* Pages 143-169

    Today, conducting interdisciplinary studies have become an undeniable necessity in the development of knowledge and human experience. For a long time, a large part of the scientific capacity of researchers and research institutions was spent on disciplinary (intradisipliary) studies. However, in recent decades, there have been emerging signs that clearly show the growing process of combined studies, especially interdisciplinary ones. Knowledge of law as one of the most important and well-known human sciences is of no exception in this process. After the civil and political rights [freedom rights] and economic, social, and cultural rights [equality rights], correlation rights [fraternity rights] stands as the third generation of human rights. The right to the environment as one of the most developed branches of correlation rights [fraternity rights] has so far been recognized in the legal systems of more than 40 countries, including Iran. This generation of human rights, while having the characteristics of the two previous generations, without the participation of all ,the individual, government, public and private institutions, and the international community, cannot be realized. Of course, it is worth noting that in the constitution of the Islamic Republic of Iran, the right to the environment has not been explicitly mentioned, and the related principle (principle fifty) has been included in the fourth chapter of the Code of Economics and Finance. Of course, it was better to have been set forth in the third chapter of the code (the rights of the nation), and to have been explicitly referred to as a right to the people along with other principles of the rights of the nation. Electronic government as a prospective and comprehensive strategy, through recognizing the relationship between humans and environment and that between its components can help to improve these relationships and secure the right to a healthy environment as one of the third generation rights of human. In this study, only library data collection method was adopted and the required information was merely collected from written sources, including relevant papers, dissertations, theses, books, and the reports put out by different research centers all over the country. The collected data were then analyzed through descriptive-analytical and applied method.

    Keywords: the right to a healthy environment, e-government, interdisciplinary studies, telework, constitution