فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ترافیک - پیاپی 56 (بهار 1399)

فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 56 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالمجید قرنجیک*، پوریا محمدیان یزدی، علی یاراحمدی صفحات 1-36
    روش های تحلیل فضایی در تحلیل تصادفات ترافیکی بسیار مورد توجه پژوهش گران، برنامه ریزان و سیاست گذاران قرار می گیرد. اما در ایران به ندرت مورد توجه آنان است. پژوهش حاضر با استفاده از فراتحلیل کیفی و با هدف شناسایی روش های پرکاربرد در تحلیل فضایی تصادفات رانندگی، به شناسایی روش ها و تکنیک های مورد استفاده در مطالعات این حوزه پرداخته است. در این راستا، از میان 50 نمونه، شاخص های تعداد نویسندگان، رشته های تخصصی، تعداد مشارکت در هر مطالعه، حوزه ی درون شهری یا برون شهری، روش ها و تکنیک های تحلیل فضایی و زمینه های کاربرد هر مطالعه استخراج شد. یافته ها نشان داد، هشت گروه از رشته های مختلف علمی از قبیل گروه رشته های عمران / حمل و نقل / ترافیک، جغرافیا، نقشه برداری / GIS و پزشکی / بهداشت عمومی در این پژوهش ها همکاری داشته اند. بیش از 20 تکنیک در قالب هفت روش مختلف در تحلیل فضایی تصادفات به کار رفته است که پرکاربردترین روش ها، تحلیل تراکم، خوشه / ناخوشه و نقاط / پهنه های داغ و پرکاربردترین تکنیک ها نیز تخمین تراکم کرنل، تحلیل خوشه / ناخوشه با شاخص موران محلی و تحلیل نقاط داغ گتیس- ارد جی استار تعیین شد. شباهت ها و تفاوت هایی در بین برخی از تکنیک های مورد استفاده در پژوهش ها بین دو حوزه ی درون شهری و برون شهری مشاهده شد. به طور میانگین در هر پژوهش حدود دو تکنیک مورد استفاده قرار گرفته است. بیشترین زمینه ی کاربرد نتایج پژوهش های مورد مطالعه نیز در زمینه ی شناسایی نواحی بحرانی تصادفات بوده است. به علاوه، معلوم شد که از میان سه تکنیک بسیار پرکاربردتر، میزان استفاده از دو تکنیک تحلیل خوشه / ناخوشه و تخمین تراکم کرنل در حوزه ی درون شهری حدود دو برابر حوزه ی برون شهری بوده است.
    کلیدواژگان: ایمنی ترافیک، تراکم تصادفات، تحلیل فضایی تصادفات، الگوهای تصادفات
  • محمد مهدی خبیری*، سارا سرفراز صفحات 37-64

    پلیس راهور، مهم ترین اقدام را برای کاهش آمار حوادث رانندگی به ترتیب اصلاح معابر و ایمنی راه، ارتقای ایمنی خودروها، اعمال قانون شدیدتر و آموزش عمومی می داند. از طرفی جسم جاده و روسازی، بخش اصلی تشکیل دهنده جاده هستند. نامناسب بودن مسیرها و خرابی سطح بر الگوی رفتار فردی و نحوه عکس العمل رانندگان وسایل نقلیه همگانی، به دلیل عبور مکرر از معابر شهری و سطح روسازی، تاثیر می گذارند. تحقیق حاضر از نظر نوع، کاربردی و از نظر روش، توصیفی-پیمایشی است. در این مطالعه دیدگاه 30 نفر از رانندگان تاکسی و اتوبوس با کمک پرسش نامه جمع آوری شد و نحوه واکنش به خرابی های معابر شهری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های این تحقیق نشان می دهد که میزان تجربه رانندگی آنها بر اولویت مرمت مسیرهای عبوری وسایل نقلیه عمومی تاثیر دارد. درخصوص رانندگان اتوبوس رانی، برای موقعیت های تعمیر و نگه داری روسازی معابر شهری، بیش از 55 درصد با صبر و انتظار برای مرمت رویه موافق بودند. جمع بندی نتایج این مطالعه، توجه دادن مسیولان شهری به مسئله کیفیت رویه مسیرهای مورد استفاده وسایل نقلیه عمومی را مورد تاکید قرار می دهد. هم چنین نتایج، توجه به آموزش های رانندگان وسایل نقلیه همگانی در جهت اصلاح الگوهای رفتاری توسط مدیران مرتبط با همکاری پلیس راهور از ضروریات اصلاح نظم و بهبود مدیریت ترافیک می داند.به نظر پاسخ دهندگان، بیشترین خرابی در محل تقاطع ها در رویه معابر شهری مشاهده می شود، به عبارت دیگر، بیشترین تاثیرگذاری نامطلوب روحی بر رانندگان، خرابی روسازی در محل تقاطع ها است.

    کلیدواژگان: پلیس راهور، مدل های گروه بندی داده ها، مشخصه فردی، حمل ونقل همگانی، وضعیت روسازی
  • علی ناصری، حمیدرضا عزیزی* صفحات 65-88

    تصادفات غیرواقعی (ساختگی) یکی از معضلات اصلی کارشناسان تصادفات، سیستم قضایی، بیمه و پزشکی قانونی در استان قم است. افراد متقلب و سودجو با هدف رسیدن به منافع مالی نامشروع هربار با روش و الگویی جدید، اقدام به ایجاد تصادفات غیرواقعی کرده و با ایجاد صدمات بدنی و تشکیل پرونده های قضایی و مراجعه به مراکز پزشکی قانونی پول های کلان و نامشروع به دست می آورند. هدف پژوهش حاضر، روش های موثر بر شناسایی تصادفات غیرواقعی با بهره گیری از نظرسنجی از کارشناسان تصادفات و کارشناسان ارزیاب خسارت بیمه است. جامعه آماری این پژوهش تعداد 90 نفر از کارشناسان تصادفات و 10 نفر از کارشناسان ارزیاب خسارت بیمه استان قم است. با بررسی و تجزیه و تحلیل پرسش نامه های محقق ساخته، نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده این است که افراد فاقد گواهی نامه رانندگی، مخدوش کردن اسناد کروکی و پزشکی بیشترین عامل و روش ها در بروز تصادفات غیرواقعی هستند.  هم چنین نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که تجهیزات نوین، بیشترین تاثیر را در شناسایی تصادفات غیرواقعی دارد و در رتبه های بعدی به ترتیب، سیستم یک پارچه تصادفات و آموزش کارشناسان بیشترین تاثیر را در شناسایی دارا هستند و در رتبه آخر تجهیزات به روز پزشکی قانونی در مقایسه با روش های دیگر کمترین تاثیر را دارد.

    کلیدواژگان: روش های موثر، شناسایی، تصادفات غیرواقعی، کارشناسان
  • مرتضی شعاعی*، حمید نظری سرمازه، مهدی معصوم بیگی، حسین حسین زاده صفحات 89-114
    تخلفات رانندگی در میان موتورسیکلت سواران یکی از مسایل اصلی در بروز ترافیک به شمار می رود. تحقیقات نشان می دهد که رانندگی ناایمن آنان نقش مهمی در حوادث رانندگی دارد.این موضوع در شهر اصفهان وضعیت نامطلوبی داشته است که در دو سال گذشته روند کاهشی به خود گرفته است. در این تحقیق، هدف، بررسی عوامل تاثیرگذار بر کاهش جان باختگان در شهر اصفهان است. روش تحقیق از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی و پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی است. در این تحقیق، دو جامعه آماری تعریف شده است؛ کارکنان راهور و راکبان موتورسوار که تعداد 30 نفر از کارکنان راهور و 70 نفر از راکبان موتورسوار به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. جهت تکمیل داده های کمی، 23 نفر نیز جهت مصاحبه به صورت پرسش سوالات باز انتخاب شدند. ابزار اصلی، پرسش نامه و از نرم افزار Spssبرای تحلیل نتایج کمی استفاده شد. نتیجه نشان داد که تخلفات راکبان در طی دو سال گذشته، کاهش یافته است. در بین تخلفات، رتبه اول مربوط به کاهش حرکات نمایشی با میانگین 83/1 و مخدوش کردن پلاک با میانگین 85/1 در رتبه دوم است. بررسی عوامل موثر بر کاهش میزان تصادفات نشان می دهد که طرح فرهنگی- آموزشی (توقیف موتور و شرکت در دوره) با میانگین 59/4 در رتبه اول قرار دارد. بررسی نتایج نشان می دهد که اقدامات آموزشی- فرهنگی به راکبان متخلف با میانگین 52/4 به عنوان اولین راه کار شناخته می شود. روند تخلفات با سرعت کم، کاهشی است و عوامل آموزشی بیشترین تاثیر را در کاهش تخلفات راکبان داشته است. هم چنین استفاده از سرعت کم و قابل کنترل در محل حادثه با میانگین 46/4 به عنوان مهم ترین عامل تاثیرگذار در کاهش میزان جان باختگان موتورسوار مطرح است.
    کلیدواژگان: جانباختگان، تخلفات، راکبان موتورسوار، شهر اصفهان
  • حسن ایزدی*، زهرا عباسپور صفحات 115-144

    حمل و نقل شهری یکی از مهم ترین و بنیادی ترین مسایل در برنامه ریزی شهری است. امروزه با توجه به این که توسعه پایدار، پارادایم غالب علوم است، مبحث حمل ونقل پایدار نیز به طور گسترده ای موردتوجه برنامه ریزان شهری، سیاست گذاران و مدیران قرار گرفته است. در همین راستا، رویکرد توسعه حمل ونقل محور به عنوان یکی از الگوهای جدید توسعه شهری مطرح شده است. پیاده سازی برنامه ها و پروژه های توسعه حمل ونقل محور در شهرهای امروزی می تواند برخی از مسایل حمل ونقلی شهرها را رفع کند. در سال های اخیر، موضوع توسعه حمل ونقل محور در محافل علمی مورد توجه قرار گرفته و پیاده سازی آن در شهرهای کشور، به ویژه در کلان شهرها، بسیار ضروری است. هدف این پژوهش، شناسایی معیارهای موثر بر پیاده سازی پروژه های توسعه حمل ونقل محور در ایران با استفاده از روش فراترکیب (سنتزپژوهی) است. واحد تحلیل در این پژوهش، کلیه مقاله های علمی پژوهشی فارسی و انگلیسی زبان با نمونه مطالعاتی داخلی است که در مجلات معتبر داخلی یا خارجی چاپ شده اند. با جستجو در پایگاه های علمی مختلف ابتدا 34 مقاله یافت شد و سپس با بررسی دقیق تر تعداد این مقالات به 26 مقاله کاهش یافت. برای تجزیه وتحلیل مقالات منتخب از الگوی هفت مرحله ای سندلوسکی و باروس استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که مهم ترین معیارهای پیاده سازی توسعه حمل ونقل محور در تحقیقات داخلی شامل تراکم مسکونی، تجاری و اداری، تراکم ساختمانی، جمعیت محدوده، وضعیت دوچرخه سواری، وضعیت شبکه پیاده روی، اختلاط کاربری ها، وضعیت پارکینگ و پارک خودرو، قابلیت حرکت و اتصال معابر و دسترسی پذیری به حمل ونقل همگانی است.

    کلیدواژگان: توسعه حمل ونقل محور، سنتزپژوهی، رویکرد فراترکیب، ایران، الگوی هفت مرحله ای سندلوسکی و باروس
  • سید مهدی حسینی، سیدسعید کشفی، ابراهیم اسدیان صفحات 145-166

    تحقیق حاضر با هدف آسیب‌شناسی نحوه اعمال قانون در خودروهای آلاینده شهر تهران انجام گرفت. پژوهشحاضراز نظرهدف،کاربردیوازنظرروش، آمیختهاکتشافی،ابتداکیفیوبعد کمیاست. جامعهآماریدر بخشکیفی شامل 10 نفر خبرگانحوزه ترافیک و آلودگی هوا بودند، که از طریق نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. در بخشکمی 70 نفراز روسا و جانشینان راهور تهران‌بزرگ کهبه‌صورت تمام‌شمارانتخاب شده بودند و 80 نفر از مراجعه‌کنندگان به مرکز معاینه فنی شرق تهران که به‌روشنمونه‌گیریتصادفی ساده با استفاده از جدول مورگان از بین 101 انتخابشدند. داده‌هادربخشکیفیازطریقاجرای مصاحبهنیمه‌ساختاریافته استخراجوتحلیل آنها توسط نرم‌افزارMaxqda انجام شد. دربخش کمیپسازتبدیلآسیب‌ها بهگویه‌هایبرگرفته از مرحله مصاحبه با استفاده از روش توصیفی-پیمایشیو نرم‌افزارهایspss مدل برآمده از فاز نخست تحقیق با روش‌هایتحلیل عاملیاکتشافیمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در بخش کیفی، مدل اولیه پژوهش و در مرحله کمی مدل نهایی پژوهش شناسایی شد و تمام ابعاد مدل داده بنیاد استخراجی تبیین شد. نتایجاینتحقیقنشانمی‌دهد مهم‌ترین آسیب‌ها در سه شاخه آسیب‌های رفتاری، زمینه‌ای و ساختاری در 9 مولفه شامل: مدیران، جو سازمانی، قانون‌گریزی، انگیزه و آموزش، سیاسی- قانونی، فرهنگی- اجتماعی، اقتصادی- حقوقی، منابع مالی و زیرساخت طبقه‌بندی شدند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، اعمال قانون، خودروهای آلاینده
|
  • Abdolmajid Gharanjik *, Pouria Mohammadian Yazdi, Ali Yarahmadi Pages 1-36
    Useing of spatial analysis methods in traffic accident analysis is highly regarded by researchers, planners and policymakers. But in Iran, planners and policymakers rarely pay attention to it. This study has identified the methods and techniques in traffic safety studies using the meta analytical method and aims at identifying the most widely used methods in the spatial analysis of traffic accidents. Using 50 samples, The used indicators in this research were the number of authors, disciplines, number of contributions, intra-urban or intercity areas, methods and techniques of spatial analysis, and the fields of application of each study were extracted. The findings showed that eight groups from different disciplines, including civil Engineering / Transportation / Traffic, Geography, Mapping / GIS, and Medicine / Public Health, collaborated on the researchs. More than 20 techniques have been used in seven different methods in spatial analysis of accidents. The most widely used methods were density analysis, cluster/outlier and hot spots analysis, and the most widely used techniques were kernel density estimation, cluster/outlier analysis with local anselin Moran's I and analysis of hot spot analysis using Getis-Ord GI*. The greatest application of the results of the researched studies has been in the field of identifying the critical areas of accidents. It was found that among the three most widely used techniques, the rate of using cluster/outlier analysis and kernel density estimation techniques in the intra-urban area was about twice that of the intercity roads.
    Keywords: Traffic Safety, Accident Density, Spatial Analysis of Accidents, Accident Patterns
  • MohammadMehdi Khabiri *, Sara Sarfaraz Pages 37-64

    Traffic police-Rahvar- considers the most important step to reduce road accident statistics, such as road improvement and road and pavement safety, improved vehicle safety, tougher law enforcement and public education. Concentrate to road conditions is one of the most important factors in controlling accidents.The use of public transport has always been the focus of traffic authorities to reduce traffic volume. The present study is an applied research and in terms of method, it is descriptive-survey. In this study, a number of public transport drivers' views were collected and analyzed using a questionnaire and the method of reaction to city pavement distress was analyzed. The findings were obtained by statistical modeling with the data grouping technique in related software; which emphasizes the impact of their driving experience on the pavement repair priority of public transport routes. In the case of bus drivers, more than 55% agreed with the patience and waiting for urban road pavement maintenance. Summing up the results of this study, the attention of urban authorities to the issue of the quality of the routes and pavement condition used by public vehicles is emphasized. Also, attention to the training of public transport drivers to modify behavior patterns by managers associated with police cooperation is one of the requirements for improving arrangement and traffic management According to the respondents, the most damage at the intersection is observed in the procedure of urban streets, in other words, the most adverse psychological impact on drivers is the pavement failure at the intersection.

    Keywords: Traffic Police, Data Grouping Models, Individual Characteristics, Public Transportation, Pavement Condition
  • Ali Naseri, HamidReza Azizi * Pages 65-88

    Unrealistic (fake) accidents are one of the main problems for accident experts, the judiciary, insurance and forensic medicine in Qom province. Fraudsters and profiteers have created unrealistic accidents every time with new methods and patterns in order to achieve illegitimate financial interests. And by causing bodily harm and filing lawsuits and going to forensic medicine centers, they make big and illegal money. The aim of this study is to identify effective methods for identifying unrealistic accidents using surveys of accident experts and insurance damage assessment experts. The present research is a field exploration. Due to the fact that the methods and objectives of unrealistic accidents were investigated based on the suggestions based on the obtained analysis .The statistical population of this study is 90 accident experts and 10 insurance damage assessment experts in Qom province.By reviewing and analyzing the researcher-made questionnaires and assessing the significance level or sig by the T-Student test The results of the present study indicate that people without a driver's license and violating sketch documents Medicine is the most common cause of unrealistic accidents. And they receive the ransom. The results of the present study also show that modern equipment has the greatest impact on the detection of unreal accidents And in the next ranks, respectively, the integrated accident and training system of experts have the greatest impact on identification.And in the last rank, up-to-date forensic equipment has the least impact compared to other methods.

    Keywords: Identification, unrealistic, Accidents, Experts
  • Morteza Shoaei *, Hamid Nazari Sarmazeh, Mahdi Masombiege, Hoseen Hossenzadeh Pages 89-114
    Traffic violations among motorcyclists are one of the main issues in traffic. Research shows that their unsafe driving plays an important role in traffic accidents.This situation has been unfavorable in the city of Isfahan which has been declining over the past two years. The aim is to investigate the factors affecting the reduction of casualties in the city of Isfahan. The research method is descriptive-analytical and based on the collection of field information. In this study, 30 police personnel and 70 motorcyclists were studied. 23 people were also selected for the interview. The main tool is questionnaire and spss software was used. The results show that rockabilly violations have declined over the past two years. Among the violations, the first rank is related to the reduction of dramatic movements with an average of 1.83 and the reduction of the number plate with an average of 1.85 is in the second rank. An examination of the factors affecting the reduction of accidents shows the cultural-educational plan with an average of 4.59 is in the first place. Examination of the results shows that educational-cultural measures to offending riders with an average of 4.52 are known as the first solution. The trend of low-speed violations is declining and educational factors have had the greatest impact on reducing reactive violations. The use of low and controllable speed at the accident site with an average of 4.46 is considered as the most important factor in reducing the number of motorcyclists killed.
    Keywords: Motorcyclist, Victims, Violations, Effective Factors, Isfahan city
  • Hassan Izady *, Zahra Abbaspur Pages 115-144

    Urban transportation is one of the most important and fundamental issues in urban planning. Today, given that sustainable development is the dominant paradigm of science, the issue of sustainable transportation has also been widely considered by urban planners, policymakers and managers. In this regard, the transit-oriented development approach (TOD) has been proposed as one of the new patterns of urban development. Implementation of the TOD program and projects can solve some of the problems of urban transportation in today's cities. In recent years, the issue of TOD has been considered in scientific circles and its implementation is very necessary for the cities of the country, especially in metropolitan areas. This study aims to identify effective criteria for the implementation of TOD projects in Iran using the meta-synthesis method (synthesis research). The analysis unit in this research is all Persian and English scientific articles in the field of TOD with an internal case study, which have been published in prestigious domestic or foreign journals. First, 34 articles were found by searching various scientific databases and then, with a closer look, the number of articles dropped to 26. We have used “Sandelowski and Barroso's” seven-step method to analyze selected articles. The results show that the most important criteria for implementing TOD projects in internal research include residential, commercial and administrative density, building density, study area population, cycling status, walking network status, Mixed land use, car parking status, mobility and connection between the pathways and accessibility to public transportation.

    Keywords: Transit-oriented Development Approach (TOD), Synthesis Research, Meta-Synthesis Approach, Iran, Sandelowski, Barroso's” seven-step method
  • Seyed mehdi Hosseini, Seyyed Saeid Kashfi *, Ebrahim Asadian Pages 145-166
    Background and Aim

    The present study was conducted with the aim of pathology of law enforcement in polluting vehicles in Tehran. Research

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and in terms of heuristic mixed method, first qualitative and quantitative. The statistical population in the qualitative section included experts in the field of traffic and air pollution, who were selected through purposive sampling and 10 people were selected. Also in the quantitative part, including the views of 70 heads and deputies of the Greater Tehran Road who were selected in full and 80 people who referred to the East Tehran Technical Examination Center by simple random sampling using Morgan table 101 were selected, data in the qualitative part were extracted through semi-structured interviews and their analysis was performed by Maxqda software. In the short part, after converting the injuries into items taken from the interview stage using descriptive-survey method and software spss The model derived from the first phase of the research was analyzed by exploratory factor analysis methods.

    Results

    In the qualitative part, the initial research model and in the quantitative stage, the final research model were identified and all the dimensions of the extractive foundation data model were explained.

    Conclusion

    The results of this study show that the most important injuries in the three branches of behavioral, contextual and structural injuries in 9 components including: managers, organizational climate, lawlessness, motivation and education, political-legal, cultural-social, economic-legal , Financial resources and infrastructure were classified.

    Keywords: Pathology, How to apply the law, polluting vehicles