فهرست مطالب

نشریه عمران و پروژه
سال دوم شماره 5 (پیاپی 15، امرداد 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دکتر علی قربانی صفحات 1-10
  • عباس نیلفروشان، حسن دیواندری* صفحات 11-25
    در سال‌های اخیر، برای تولید مخلوط‌های آسفالتی با مقاومت بهتر در برابر شیارشدگی، ترک‌های خستگی و ترک‌های حرارتی از قیرهای اصلاح شده با پلیمر استفاده شده است. پژوهش‌های انجام شده در دهه‌های اخیر نشان داده که استفاده از پلیمرها در مخلوط‌های آسفالتی سبب بهبود خصوصیات آن‌ها و به تاخیر انداختن خرابی‌ها می‌شود. نقش مهم کیفیت روسازی بر ایمنی و راحتی استفاده کنندگان از مسیر و همچنین کاهش هزینه‌های دوره‌ی بهره برداری، پژوهشگران حوزه‌ی روسازی آسفالتی را بر آن داشته است تا با تولید آسفالت اصلاح شده، نسبت به افزایش مقاومت و دوام آن در برابر بارهای ترافیکی و شرایط گوناگون آب و هوایی اقدام کنند. نواقص و ضعف‌های مربوط به قیرهای خالص تولید شده در پالایشگاه‌ها، منجر به بروز خرابی‌های زود هنگام در روسازی‌های آسفالتی می‌شود. از مواد افزودنی متنوعی در اصلاح رفتار قیر استفاده شده است که از جمله‌ی آن‌ها انواع پلیمرها می‌باشند. در واقع، پلیمرها از جمله افزودنی‌های اصلاح کننده‌ی قیر هستند که امروزه به صورت گسترده در مخلوط‌های آسفالتی استفاده می‌شوند. در این پژوهش، با مروری بر تحقیقات پیشین، ضرورت اصلاح خواص قیر شرح داده خواهد شد. در ادامه، انواع روش‌های اصلاح ویژگی‌های قیر معرفی می‌شود و سپس به توضیح در مورد انواع اصلاح کننده‌های پلیمری قیر و نقش هر یک از آن‌ها در ارتقای خصوصیات قیر و مخلوط‌های آسفالتی پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: قیر، افزودنی‌های پلیمری، مخلوط‌های آسفالتی، الاستومرها، پلیمر استایرن بوتادین استایرن
  • وحیدرضا نادعلیزاده قناد*، ابراهیم علامتیان صفحات 26-37

    برنامه ریزی های واقع بینانه برای هر پروژه ای از ملزومات موفقیت آن پروژه است. علیرغم سهولت، در روش های برنامه ریزی پروژه که تحلیل شبکه فعالیت های پروژه در آن ها بصورت متعین و مبتنی بر روش مسیر بحرانی است، عمدتا تعیین نقاط گلوگاهی، بهره وری کار و میزان بهره برداری از منابع مبهم بوده که می تواند منجر به افزایش زمان و هزینه گردد. همچنین، مطالعات پیشین در این حوزه استفاده از روش-های فرا ابتکاری و الگوریتم های بهینه سازی مانند الگوریتم ژنتیک و کلونی مورچگان را بدلیل اینکه مسایل برنامه ریزی احتمالاتی پروژه در زمره مسایل NP-hard قرار می گیرند، برای برنامه ریزی احتمالاتی پروژه توصیه می کنند. این پژوهش، به عنوان یک راه حل نوین، استفاده از شبیه سازی گسسته پیشامد را برای برنامه ریزی احتمالاتی پروژه به سه دلیل توصیه می کند. اولا، فرآیند ساخت در هر پروژه ، یک فرآیند گسسته است که از تعامل میان منابع مختلف پروژه عینیت می یابد. ثانیا، تمامی مفاهیم موجود در پروژه های ساخت قابلیت مدلسازی شدن توسط المان های مدلسازی شبیه سازی گسسته پیشامد را دارا هستند. ثالثا، منطق مدل شبیه سازی ساخته شده برای هر تیپ پروژه می تواند در مورد پروژه های مشابه بکار گرفته شود و تنها نیاز است تا مدت زمان فعالیت ها و تعداد منابع اصلاح شود. مطالعه موردی این پژوهش بخشی از عملیات خاکی سد دالکی بود که مشاهده گردید با استفاده از شبیه سازی گسسته پیشامد، ترکیب منابع مورد استفاده بهینه ترین ترکیب است. همچنین، نقاط گلوگاهی برنامه تعیین گردید و بهره وری کار در چرخه های مختلف کاری و میزان بهره برداری از منابع محاسبه شد و به تفضیل مورد بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: زمان بندی، برنامه ریزی احتمالاتی، شبیه سازی گسسته پیشامد، عملیات خاکی، بهره وری، سیمفونی
  • علی حبیبی*، علی هوشمند آیینی، حسین معصومی صفحات 38-54

    نحوه تامین مالی و تهیه بودجه اجرایی لازم برای انجام پروژه های زیربنایی و بهره برداری از محصولات و خدمات حاصل از آنها در حال حاضر به عنوان یکی از مهم ترین چالش های پیش روی کشورهای در حال توسعه مطرح می باشد. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی روش های تامین مالی و راه های بهره برداری طرح های عمرانی (مطالعه موردی طرح های وزارت نیرو مدیریت منابع آب) مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل پیمانکاران، مشاوران و کارفرمایان خبره و صاحب نظر که در زمینه حوضه منابع آب فعالیت دارند، بودند که50 نفر از این خبرگان به روش نمونه گیری غیر تصادفی و به صورت هدفمند به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در پژوهش حاضر پرسشنامه بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری تی تک نمونه و فریدمن، و نرم افزار 24 SPSSاستفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش مهمترین راهکارهای بهره برداری از طرح های عمرانی به صورت زیر می باشد: 1) بهبود کیفی عامل کار، 2) بهبود روابط حاکم بین مدیر و کارکنان و 3) بهبود در بکارگیری رهاورد فناورانه. بنابراین بهترین راهکار برای بهره برداری از طرح های عمرانی آبی بهبود کیفی عامل کار بوده است.

    کلیدواژگان: تامین مالی، بهره برداری، طرح عمرانی
  • کیان اصغری*، مهدی وجدیان صفحات 55-68
    استفاده از بتن الیافی می تواند تحول چشمگیری در کم و کیف سازه های در دست اجرا یا طرح های آینده کشور داشته باشد. بتن الیافی در حقیقت نوعی کامپوزیت است که با بکارگیری الیاف تقویت کننده داخل مخلوط بتن، تحت اثر بار های ضربه ای به راحتی از هم پاشیده نمی شود و مقاومت کششی آن فوق العاده افزایش می یابد. این ترکیب کامپوزیتی، یکپارچگی و پیوستگی مناسبی داشته و امکان استفاده از بتن به عنوان یک ماده شکل پذیر جهت تولید سطوح مقاوم پرانحنا را فراهم می آورد. امروزه استفاده از الیاف های ماکروسینتتیک باعث بهبود خواص فیزیکی و شیمیایی بتن و کاهش جمع شدگی بتن تازه و سخت شده می شود. الیاف ماکروسینتتیک جایگزین مناسبی برای الیاف فلزی و آرماتور های حرارتی می باشد، به همین دلیل مصرف این نوع از الیاف در سال های اخیر گسترش یافته است. در این تحقیق دلیل ضرورت استفاده از الیاف کورتا، کاربرد های بتن الیافی، نحوه ساخت و خواص مکانیکی نمونه های مسلح به الیاف با توجه به نتایج کاربرد ها و پژوهش های انجام شده مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بتن الیافی، ﺧﻮاص فیزیکی و شیمیایی، الیاف ماکروسینتتیک، کامپوزیت، الیاف کورتا
  • کیان اصغری*، مهدی وجدیان صفحات 69-86
    خرابی و انهدام بتن به شدت به تشکیل ترک ها و ریز ترک ها بستگی دارد. با افزایش بارگذاری، ریز ترک ها به هم متصل شده و ترک ها را تشکیل می دهند. به ‌منظور رفع این مشکل و همچنین ایجاد شرایط همگن، در چند دهه اخیر از یک سری رشته های نازک که در تمام حجم بتن گسترده شده است، استفاده می گردد که به آن ها الیاف گفته می شود. بتن الیافی در حقیقت نوعی کامپوزیت است که با بکارگیری الیاف تقویت کننده داخل مخلوط بتن، مقاومت کششی آن فوق العاده افزایش می یابد. این ترکیب کامپوزیتی، یکپارچگی و پیوستگی مناسبی داشته و امکان استفاده از بتن به عنوان یک ماده شکل پذیر جهت تولید سطوح مقاوم پرانحنا را فراهم می آورد. بتن الیافی از قابلیت جذب انرژی بالایی نیز برخوردار است و تحت اثر بارهای ضربه ای به راحتی از هم پاشیده نمی شود. شاهد تاریخی این فناوری، کاربرد کاهگل در بناهای ساختمان است. در واقع بتن الیافی نوع پیشرفته این تکنولوژی می باشد که الیاف طبیعی و مصنوعی جدید، جانشین کاه و سیمان جانشین گل بکار رفته در کاهگل شده است. الیاف مورد بررسی در این تحقیق، از نوع الیاف پلی الفین و پلی پروپیلن می باشد. در این تحقیق دلیل ضرورت استفاده از الیاف، نحوه ساخت، خواص مکانیکی، کاربردهای بتن الیافی و به دست آوردن ضرایب تبدیل نمونه های استاندارد مکعبی بتن الیافی با ابعاد متغیر به نمونه ی استاندارد استوانه ای بتن الیافی با توجه به نتایج کاربرد ها و پژوهش های انجام شده مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بتن الیافی، الیاف پلی الفین، الیاف پلی پروپیلن، خواص مکانیکی، ضرایب تبدیل
  • فرهاد پیرمحمدی علیشاه*، نوید محمودزاده صفحات 87-109
    بتن پلاستیک در چهار دهه گذشته به منظور استفاده در سازه‌های آب‌بند، به طور موفقیت آمیزی در کنترل تراش مورد استفاده قرار گرفته است. بتن پلاستیک از ترکیب، سیمان، بنتونیت، مصالح سنگی و آب تشکیل می‌شود. از نظر مصالح تشکیل دهنده، تفاوت بتن پلاستیک با بتن معمولی، وجود بنتونیت و نسبت بالای آب به سیمان در آن است. این دو عامل باعث می‌شوند که بتن پلاستیک در ضمن دارا بودن خاصیت خمیری، مقاومت فشاری و مدول الاستیسیته بسیار کمتری نسبت به بتن‌های معمولی داشته و بنابراین انعطاف پذیرباشد. بنتونیت یکی از مهمترین مواد تشکیل دهنده در بتن پلاستیک است که موجب پرشدن حفرات و فضای خالی بتن می‌شود. بتن پلاستیک به عنوان ماده مناسب برای دیوارهای آب‌بند سد مورد استفاده در سدها شناخته می‌شود. در زمینه اثر بنتونیت در بتن پلاستیک، در دنیا و بویژه در ایران تحقیقات جامعی انجام نشده و بیشتر کارهای صورت گرفته، بررسی‌های موردی مرتبط با پروژه‌های انجام شده است. بدین منظور، برای ساخت بتن پلاستیک بهینه‌تر نیاز است تا اثرات تغییرات مشخصات بنتونیت و بویژه اثر تغییر نشانه خمیری آن مورد ارزیابی قرار گیرد و با توجه به اینکه در کشورمان تحقیقات گسترده‌ای در این زمینه صورت نگرفته است، لذا در این تحقیق سعی شده است تا گامی در این جهت برداشته شود. به همین منظور، پس از انجام آزمایش‌ها و بررسی‌های مقدماتی و در نهایت انجام آزمایش‌هایی بر روی 51 طرح مختلف و تعیین مقاومت فشاری، مدول الاستیسیته و کارایی آنها، منحنی‌های استخراج شد. بر اساس نتایج بدست آمده، با افزایش مقدار نشانه خمیری بنتونیت مقاومت فشاری، مدول الاستیسیته و روانی بتن کاهش می‌یابد.
    کلیدواژگان: بتن پلاستیک، بنتونیت، نشانۀ خمیری، مقاومت فشاری، مدول الاستیسیته
|
  • Abbas Nilforoushan, Hassan Divandari * Pages 11-25
    In recent years, polymer-modified bitumens have been used to produce asphalt mixtures with better corrosion resistance, fatigue cracks and heat cracks. Research in recent decades has shown that the use of polymers in asphalt mixtures improves their properties and delays breakdowns. The important role of pavement quality on the safety and comfort of road users, as well as reducing the costs of the operation period, has led researchers in the field of asphalt pavement to produce modified asphalt, to increase its strength and durability in Take action against traffic loads and various weather conditions. Deficiencies related to pure bitumen produced in refineries lead to premature failures in asphalt pavements. Various additives have been used to modify the behavior of bitumen, including a variety of polymers. In fact, polymers are among the bitumen modifying additives that are widely used in asphalt mixtures today. In this study, reviewing previous research, the need to modify the properties of bitumen will be explained. In the following, various methods of bitumen properties modification are introduced and then the types of bitumen polymer modifiers and the role of each of them in improving the properties of bitumen and asphalt mixtures will be explained.
    Keywords: Bitumen, Polymer Additives, Asphalt mixtures, Elastomers, Styrene Polymer, Butadiene Styrene
  • Ebrahim Alamatian Pages 26-37

    Realistic project planning is an essence for project success. Despite its simplicity, in such method, some metrics like schedule bottleneck points, work production and, resource utilization remains vague which in turn can lead to project cost and time overruns. Besides, since project stochastic scheduling is a kind of NP-hard problems, previous project planning literature suggests metaheuristics method and optimization algorithms like genetic algorithm and ant colony optimization algorithm. This study proposed using discrete event simulation for project stochastic scheduling as an innovative method, since: firstly, construction process has kind of discreteness identically resulting from different resourced interactions. Secondly, whole of construction project concepts can be modeled by discrete event simulation modeling elements and, thirdly, the logic of simulation models for each type of project would be same, i.e., it is required just to modify activities duration and the number of available resources. This study investigates a part of the total earth-moving operation of Dalaki dam as a case study. Having modeled the operations, it is observed that they used the best resource combination regarding project cost and time. Moreover, planning performance metrics such as schedule bottleneck points, various cycle productivity and resource utilization were calculated and discussed in depth.

    Keywords: scheduling, stochastic planning, discrete event simulation, earth-moving operation, Productivity, symphony
  • Ali Habibi *, Ali Hooshmand Ayini, Hossein Masoumi Pages 38-54

    How to finance and prepare the necessary executive budget to carry out infrastructure projects and exploit their products and services is currently one of the most important challenges facing developing countries. In this regard, the present study has been reviewed with the aim of reviewing financing methods and ways of exploiting development projects (case study of the plans of the Ministry of Energy, Water Resources Management). The research method of the present study was applied in terms of purpose and descriptive in terms of implementation method. The statistical population of the present study included contractors, consultants and employers who are experts and experts working in the field of water resources basin, 50 of whom were selected by non-random sampling method and purposefully as a statistical sample. The data collection tool in the present study was a questionnaire and for data analysis, one-sample t-test and Friedman, and SPSS 24 software were used. Based on the research findings, the most important strategies for exploiting development projects are as follows: 1) Improving the quality of the work factor, 2) Improving the relationship between the manager and employees, and 3) Improving the use of technological efficiency. Therefore, the best way to exploit water development projects has been to improve the quality of the work factor.

    Keywords: Financing, Operation, Development plan
  • Kian Asghari *, Mehdi Vajdian Pages 55-68
    The use of fiber concrete can have a significant change in the quantity and quality of running structures or future plans of the country. Fiber concrete is actually a composite that increases the tensile strength by applying the reinforcing fiber inside the concrete mixture and is not easily break down under the impact of impact loads. This composite combination has the proper integration and continuity and the possibility of using concrete as a possible material to produce wiggly-resistant surfaces. The use of macrosynthetic fibers increased the physical and chemical properties of concrete and reduced shrinkage of fresh and hardened concrete. Macrosynthetic fiber can be a suitable replacement for metal fiber and thermal rebars, so the use of this type of fiber has spread in recent years. Fiber concrete is currently widely used in various applications such as highways, foundations, military industries, protection walls, and other cases. In this research, the reason for the necessity of using kortta fiber, construction method, mechanical properties of fiber concrete samples according to the results of applications and research has been discussed.
    Keywords: fiber concrete, Physical, chemical properties, Macrosynthetic fiber, Composite, Kortta fiber
  • Kian Asghari *, Mehdi Vajdian Pages 69-86
    The destruction of concrete depends on the formation of cracks and cracks in the cracks. As the load increases, the cracks are connected together, forming the cracks. In order to overcome this problem as well as the creation of homogeneous conditions, in the last few decades, a series of thin strands used in all the volume of concrete are used, which are called fibers. Fibers concrete is actually a composite that increases the tensile strength by applying the reinforcing fibers inside the concrete mixture. This composite combination has the proper integration and continuity and the possibility of using concrete as a possible material to produce wiggly - resistant surfaces. Fibers concrete is also highly capable of absorbing high energy and is not easily break down under the impact of impact loads. The historical witness of this technology is the great use of building buildings. As a matter of fact, fibers concrete is the advanced form of this technology, which is replaced by natural and synthetic fibres, replacement of straw, and cement replacement in the thatch. The fibers used in this study is of the type of polyolefin fiber and polyolefine. In this research, the reason for the necessity of using fibers, construction method, mechanical propeties and applications of fiber concrete and obtaining conversion coefficients of standard cubic samples of fiber concrete to standard cylindrical sample of fiber concrete according to the results of applications and research has been discussed.
    Keywords: fiber concrete, Polyolefin fiber, Polypropylene fiber, Mechanical properties, Conversion coefficients
  • Farhad Pirmohammadi Alishah *, Navid Mahmoudzadeh Pages 87-109
    Plastic concrete have been used for some four decades in watertight structures. In these four decades, plastic concrete has been successfully used in engineering control projects for seepage. Plastic concrete is produced by mixing of cement, bentonite, aggregates and water. Presence of bentonite and high water-cement ratio is difference between plastic concrete and conventional concrete. These two factor cause plastic concrete, besides possession of water tighting property, have a very lesser comperssive strength and modulus of elasticity in comparsion with conventional concrete and therefore be more deformable. Researches that fulfilled on this type of concrete in the word and especially in Iran, were not extensive and most of done works have been typical studies on relative projects. In order to make more economical plastic concrete, it is necessary to evaluate the effects of changes in the properties of bentonite, and in particular the effect of its plastic index change, and given that there is no extensive research in this field in our country, we try to move toward this goal in this these. Therefore after primary stduies and test, 51 mix designs were teseted and compressive strength, modulus of elasticity and workability of them were determined. Based on the results, with increasing amount of plastic index of bentonite, compressive strength, elasticity modulus and workability decrease.
    Keywords: Plastic concrete, Bentonite, Dough mark, Compressive strength, modulus of elasticity