فهرست مطالب

شهرسازی ایران - پیاپی 4 (بهار و تابستان 1399)

مجله شهرسازی ایران
پیاپی 4 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هژیر رسول پور*، ایرج اعتصام، ارسلان طهماسبی صفحات 1-15

    پژوهش حاضر میزان تاثیر فرم جداره های خیابانی را بر الگوهای رفتاری انسان در فضاهای فیزیکی شهری مورد ارزیابی قرارد داده است، فرضیه ی پژوهش مدعی آن است که با طراحی هدف مند و مناسب جداره های خیابانی می توان رفتار و کنش بهره وران در فضاهای فیزیکی شهری را نیز تا حدودی طراحی و یا کنترل نمود و الگوی رفتاری انسان در خیابان های شهری نتیجه ی مولفه های کیفیت فرم جداره های خیابانی است که در طراحی آن خیابان لحاظ شده است. گزاره ی نظری حاضر در دو سکانس از خیابان ولی عصر(عج) تهران مورد آزمون واقع شده است. در سطح نظری روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و در سطح تجربی، پیمایشی است که با بهره گیری از روش تحقیق رفتارنگاری و ابزار پرسش نامه ای انجام گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد، بیشترین میزان تاثیرگذاری جداره های خیابانی، بر الگوی رفتاری مکث بوده و در مقابل کم ترین میزان تاثیرگذاری آن مربوط به الگوی رفتاری گوش سپردن در نمونه ی مورد مطالعه هستند. همچنین برخی از فاکتورهای محیطی دارای تاثیری مستقیم بر واکنش های انسانی هستند؛ نتایج مربوط به جداره های خیابانی در پژوهش حاضر نشان از این دارند محدوده ی مورد مطالعه دچار مشکل در مورد جداره های جذاب خیابانی هستند و هر چه از جنوبی ترین نقطه ی خیابان (میدان راه آهن) به سمت شمال (میدان ولیعصر(عج)) حرکت می کنیم میزان این جداره ها افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: جداره های خیابانی، فرم معماری، الگوهای رفتاری، فضاهای شهری
  • رضا حق پناه رضایی*، حمید ماجدی صفحات 16-26

    خورشید یکی از دو منبع مهم انرژی است که باید به آن روی آورد زیرا به فن آوری های پیشرفته و پر هزینه نیاز نداشته و میتواند به عنوان یک منبع مفید و تامین کننده انرژی در اکثر نقاط جهان بکار گرفته شود. تاثیر عناصر اقلیمی بر محیط های مسکونی یکی از موضوعات کاربردی آب و هوا شناسی است. در سال های اخیر به منظور هماهنگ سازی ساختمان ها و محیط های مسکونی با شرایط اقلیمی حاکم بر آن و به دلیل گرانی انرژی در جهان از اهمیت چشمگیری برخوردار بوده است. در این پژوهش از داده های ساعتی پارامترهای اقلیمی(رطوبت، حداقل دما، حداکثردماو ساعت آفتابی) استفاده شده است. و با استفاده از نرم افزارهای Squre one، Ecotect  تحلیل داده ها انجام شد  و همچنین میزان انرژی دریافتی ساختمان از طریق تابش غیر مستقیم (جذب از طریق دیوار ها و سقف) محاسبه شد که نتایج حاصل از بررسی این محاسبات نشان می دهد که که اوج انرژی در ساعات بین 16 - 11 می باشد این زمانی است که در ساختمان از موادی با  تاخیر حرارتی به طور متوسط تنها 7-6 ساعت استفاده شود. میزان انرژی حاصل از تابش خورشید برای ساختمان (نفوذ از طریق پنجره ها، درهای ورودی و بازشوها) برای هر سه بخش ساختمان نمونه طراحی شده برای تهران محاسبه شد که به طور کلی بررسی نمودارها نشان می دهد که که در ماهای گرم سال بازشو پنجره این بخش نقش بسیار موثری در کاهش انرژی داخلی ساختمان و خنک شدن هوای داخل ساختمان می شود.

    کلیدواژگان: انرژی، تهران، ساختمان، طراحی، همساز با اقلیم
  • صادق بهاری بابادی*، حسن احمدی صفحات 27-35

    پژوهش حاضر درصدد ارزیابی مقایسه ای بین دو مدل توان اکولوژیک و مدل بهینه با رویکرد آمایش سرزمین، جهت شناسایی ظرفیت های اکوتوریسم در استان خوزستان است که با توجه به این نکته که در ارزیابی های اکولوژیکی برای سنجش قابلیتها عمدتا از معیارهای طبیعی استفاده می شود، در این تحقیق تلاش شده با نگاه آمایش سرزمین که دید جامع و کامل تری نسبت به سایر ازریابی ها دارد، با تلفیقی از معیارمهم طبیعی و انسانی جهت شناسایی بهتر این ظرفیتها اقدام نماید، روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و در مواردی مراجعه به اسناد و دادهای سازمانی است. از نظر ماهیت کاربردی و روش از نظر هدف توصیفی – تحلیلی است بدین صورت که معیارهای دو مدل با استخراج پرسشنامه دلفی توسط کارشناسان و متخصصین رشته گردآوری شده و پس از بدست آوردن ضریب توافق معیارها بر اساس مدل سلسله مراتبی وزن دهی شده اند. در مراحل بعدی هر کدام از دو مدل با توجه به معیارهای خود در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی مورد سنجش قرار گرفته و سپس هر کدام از این نقشه ها بصورت مجزا در نرم افزار اردس پس از مشخص شدن 300 نقطه برای هرکدام از نقشه ها ارزیابی شده است. نهایتا با توجه به ضریب بدست آمده ضریب 865/0برای مدل بهینه آمایش سرزمین نسبت به نتایج مدل اکولوژیکی که عدد 717/0 را مشخص می کرد این نتیجه را می رساند که مدل بهینه با رویکرد آمایش سرزمین نتایج واقع بینانه تری برای سنجش اکوتوریسم در استان خوزستان ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، اکوتوریسم، مدل اکولوژیکی، مدل آمایش سرزمین
  • محمد رجبی ثانی*، کرامت الله زیاری صفحات 36-49

    تا پیش از سال 1980 اکثر اطلاعات ما درباره ی جرم وجنایت از آمارهای رسمی جرم می آمد، که تنها شامل جرم های گزارش شده و ثبت شده توسط پلیس می شد. با این حال، در سال های اخیر بررسی های محلی و ملی جرم و جنایت به خوبی میزان اطلاعات موجود را افزایش داده اند. همراه با یکدیگر، این بررسی ها نشان داده اند که جرم و جنایت بسیار گسترده تر از آن که پیش از این ثبت شده است، بیش از دو برابر حد سرقت؛ پنج برابر اکثر جراحت ها و ده برابر بیش تر از خراب کاری. روش تحقیق پژوهش حاضر تحلیلی و اسنادی است که با بهره گرفتن از منابع و دست آوردهای صاحب نظران بروز فعال در طراحی محیطی شهر منجر به کاهش جرایم شهری بر آن بوده که در پی تبیین موضوع روش ها و راه کارهایی را در راستای امر فوق، پیش رو گذارد. بر این اساس، رویکردهای جلوگیری از جرایم از طراحی محیطی درحوزه های منظر، شهر و مسکن مورد توجه برنامه ریزان و صاحبان اندیشه حوزه معماری و شهرسازی قرار دارد. مقاله حاضر نیز به امید بهره از تحقیقات و تجارب موجود در سال های پایانی سده بیستم به عنوان پایلوت های تجربی به رشته تحریر درآمده است.

    کلیدواژگان: طراحی مسکن، راهکار طراحی، امنیت شهری، پیشگیری از جرم
  • زهرا یارمحمودی*، شقایق سیستانی کرم پور، علیرضا غیورفر صفحات 50-57

    باوجود اینکه معرفت شناسی در میان مباحث فلسفی، یکی از اصول اندیشیدن درباره نظام آموزش است؛ تاثیر آن در فرآیند طراحی معماران کمتر دیده شده است. علاوه بر آن امروزه بخش فرآیند، نظریه ها و روش های طراحی در درس طرح دانشجویان معماری و همین طور از نظر معماران به هنگام طراحی، مورد توجه قرار گرفته است. به همین دلیل در مقاله حاضر به بررسی معرفت شناسی فلسفه اگزیستانسیالیسم در آثار شاخص کامران دیبا که مطالعات وسیعی توسط ایشان در دوران دانشجویی بر روی این فلسفه انجام شده و در آثارشان اصول طراحی رویکرد اگزیستانسیالیسم قابل مشاهده می باشد، پرداخته شده است. علاوه بر آن، دیبا یکی از معماران معروف معاصر ایرانی محسوب می شود، که آثار ارزشمندی از خود به یادگار گذاشته است. به همین دلیل بررسی آثار ایشان در فرآیند طراحی معماری، می تواند منبع الهام ارزشمندی برای طراحان باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی و گردآوری اطلاعات کتابخانه ای می باشد. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از آن است که دیدگاه کامران دیبا در طراحی بیشتر به سمت شناخت شناسی است تا هستی شناسی. هدف کلان معمار در آثارش، طراحی متناسب با انسان است و اصول رویکرد اگزیستانسیالیسم در پارک شفق بیشتر از دیگر آثارش مورد استفاده قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: رویکرد اگزیستانسیالیسم، کامران دیبا، پارک شفق، شهر شوشتر، موزه هنرهای معاصر
  • علیرضا جزءپیری صفحات 58-82

    موضوع پژوهش بازخوانی مسابقه ایست که برگزاری آن بعنوان یکی از موثرترین جریانات معماری معاصر بعد از انقلاب مطرح بوده است. این بازخوانی براساس یک تیوری تاریخگرا با سوالاتی چون: پایه تاریخی اندیشه طراحان و داوران همچنین معیار انتخاب فرم در مسابقه؟ چگونگی دسته بندی تفکرات طراحان و داوران در تطبیق این معیارها با تاریخگرایی هگل بعنوان یکی از پارادایمهای پژوهش تفسیری- تاریخی و نحوه استخراج عوامل مداخله گر غیرمعمارانه در انتخاب رتبه برتر؟ آغاز میگردد. فرض براین است که در تمایز رتبه اول مسابقه با سایر آثار عواملی غیرمعمارانه دخیل بوده اند. پژوهش پس از پردازش تاریخگرایی هگل در سه نوع متمایز همچنین مطالعه در آثار و سوابق داوران، با استناد به دسته بندی تفکرات تاریخی در طراحی فرم در چهار گونه متمایز، نتیجه میگیرد که عوامل غیرمعمارانه ای همچون عوامل حکومتی- سیاسی در انتخاب رتبه برتر دخیل بوده است. وجود داورانی از جنس حکومت در فرایند انتخاب اثر مهندسین مشاور پیرراز موثر بوده و علی رغم توجه جامعه و معماران به تاریخ در پارادایمی غیرواقعی و غیراسلامی(روح زمان)، موجودیت تاریخگرایی با رنگ و بوی انتزاع، افسانه و تصوف در بدنه حکومتی جایگاهی نداشته و طراحانی که با پردازش غیرواقعی تاریخ در طراحی فرم توجه داشته اند، نتوانسته اند هیات داوران را اقناع کنند.

    کلیدواژگان: اندیشه هگل، روح زمان، مسابقه کتابخانه ملی
  • وحدانه فولادی*، مهسا پیش دار صفحات 83-100

    امروزه شاکله شهر معاصر بسیاری از کشورها به سمت شهر جهانی و مدرن سوق پیدا کرده است. یکی از مهم ترین عناصر سازنده شهر تک بناها هستند که با درکنار هم قرار گرفتن آنها تصویر شهر تشکیل می شود. در این میان کشورهای کهن مانند ژاپن که سابقه معماری طولانی دارند، اگر از گذشته ی معماری خود جدا بمانند و به سمت جهانی شدن پیش بروند، هویت منطقه، سنت های فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و هنری جامعه شان به فراموشی سپرده می شود. در ژاپن اصول آیین های مذهبی با زندگی مردم آمیخته است و معماری هویتمند آن نیز بر پایه ی همین اصول می باشد. در پژوهش حاضر سعی بر آن است که با بررسی فاکتورهای هویت ساز در بناهای معاصر به معرفی معماری هویتی ژاپن پرداخته شود تا هویت شهر از منظر معماری مورد بررسی قرار گیرد. با این هدف، تحقیق حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، قیاسی وکتابخانه ای شکل گرفته است. برای بررسی هویتی معماری ژاپن،ابتدا فاکتورهای هویتی تحلیل شد و از میان آنها 8 فاکتور که با مفاهیم هویتی ژاپن مرتبط بود انتخاب شد، سپس 22 بنا از بین بناهای با شهرت جهانی که دارای فاکتورهای هویتی بودند، انتخاب شد و با تحلیل فاکتورهای هویتی روی بناهای انتخاب شده، نوع فاکتور هویتی برای هر بنا تعیین گردید. نتیجه اینکه به طور کلی در تمامی بناهای انتخاب شده فاکتور هویت معنایی و حداقل یک فاکتور هویت ساز دیگر منطقه صدق می کند، که تاثیر بسزایی در حفظ هویت و اصالت منطقه در بناها و بالعکس داشته است که می تواند الگویی برای معماران در کشورهای کهن و بااصالت باشد.

    کلیدواژگان: هویت، معماری ژاپن، معماری سنتی، هویت معنایی
  • سولماز احمدی باروق*، زهرا رسولی صفحات 101-116

    به دنبال گسترش شهر و شهرنشینی در دوران معاصر و هم زمانی آن با تحولات فرهنگی زاده مدرنیسم، جهان شاهد حضور پررنگ تر زنان در عرصه های اجتماعی و اقتصادی بوده است. به تبع این حضور، موضوعات تازه ای در باب فضاهای شهری و زنان مطرح می شود. یکی از این مسایل، وجود فضاهای فاقد امنیت در شهرهاست که باعث ایجاد حس ناامنی در شهروندان، خصوصا زنان به عنوان یک قشر آسیب پذیر می شود. پژوهش حاضر به تاثیر فضای شهری بر ارتقا امنیت و افزایش حضورپذیری زنان در شهر زنجان (محله حسینیه) پرداخته است. گردآوری اطلاعات پژوهش به صورت کتابخانه ای و میدانی بوده است .در شیوه میدانی با استفاده از روش برداشت و تکمیل پرسش نامه اطلاعات مورد نیاز گردآوری شده است . پژوهش بر این فرض استوار است که ارتقاء امنیت محیط های شهری تاثیر مستقیم روی زندگی ساکنان شهرها دارد. هدف پژوهش حاضر ارتقاء طراحی فضای شهری به منظور امنیت بهتر، کاهش بزهکاری و افزایش حضور و مشارکت زنان در محیط های شهری بخصوص در بافت های فرسوده می باشد.

    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت اجتماعی، فضای شهری، بافت فرسوده
  • الهه ابراهیمی صفحات 117-130

    دوران حکومت تیموریان یکی از درخشان ترین ادوار تمدن اسلامی و دوران اعتلای هنر و معماری ایران محسوب می شود. سبک معماری خاص و تزیینات زیبای به جای مانده در ابنیه عصر تیموری قابل توجه است. در این دوره، معماری از نظر عظمت و غنای تزیینات به شکوفایی کم سابقه ای دست یافت که در بناهایی چون مدرسه غیاثیه خرگرد، مدرسه دودر و مسجد گوهرشاد قابل مشاهده هستند. مساجد و مدارس عصر تیموری و نیز آرامگاه های خانوادگی و بناهایی که بر قبور شخصیت های سیاسی و علمی این دوره ساخته شده به نوعی نمایانگر سبک معماری آن همچون سردرها و گنبدهای مرتفع و پیازی شکل و نیز تزیینات زیبا با غلبه رنگ لاجوردی است که چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند. زیارتگاه هایی که بر قبور شیخ احمد جامی و ابوبکر تایبادی ساخته شدند از ابنیه آرامگاهی عصر تیموری در خراسان به شمار می روند. همچنین بناهای دیگری چون کاروانسراها، آب انبارها، میل و... در این دوره ساخته شد که اگرچه ممکن است بخش زیادی از این بناها از بین رفته باشد و یا در دوره های بعد بازسازی شده باشد اما همچنان گویای ذوق و هنر معماری عصر تیموری است. در این پژوهش به روش کتابخانه ای و شیوه توصیفی به بررسی معماری و تزیینات این بناها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: دوره ی تیموری، خراسان، معماری، تزیینات
  • علی آذر*، قربان محبوبی صفحات 131-139

    یکی از معضلات اساسی که توسعه پایدار شهری به ویژه در کلان شهرها را تحدید می کند، توسعه فیزیکی و خزش شهری یا همان توسعه حاشییه علیه متن می باشد. خزش شهری در کشورهای غربی تحت عنوان اسپرال گراوث شناخته می شود که همان توسعه بی رویه و نامنظم شهرها در طول دوره مدرنیسم است. رشد سریع و بی رویه شهرها در قبل از انقلاب اسلامی در قالب طرحهای جامع شهری و بعد از آن در قالب طرحهای آماده سازی، توسعه و چنگ اندازی شهرها بر روی اراضی اطراف  و حومه ها را موجب گشته است. بررسی میزان نقش پروژه-های آماده سازی اجرا شده در توسعه ی فیزیکی شهر تبریز هدف اصلی تحقیق می باشد. داده های مورد نیاز از سازمان وشهرسازی استان آذربایجان شرقی گرفته شده است. مقاله ی حاضر از نظر هدف پژوهش، جزو تحقیقات کاربردی- عملی محسوب می شود و از نظر ماهیت و روش تحقیق جزو تحقیقات توصیفی می باشد. از نتایج اصلی تحقیق می توان به توسعه ناموزون شهر تبریز به ویژه بر روی گسل فعال شمال تبریز که از شهرک مرزداران و باغ میشه رد می شود اشاره کرد همچنین تاثیر مستقیم پروژه های آماده سازی در توسعه ی فیزیکی تبریز، نقش  عوامل ارگانی در قالب طرحهای جامع و آماده سازی شهری، از دیگر پارامترهای موثر در خزش شهر تبریز می باشد. یکی از عمده ترین سیاست های تاثیر گذار در رشد شتابان شهر تبریز، طرحهای آماده سازی می باشند که اکثرا در محور شرقی شهرطراحی و اجرا شده اند.

    کلیدواژگان: خزش شهری، توسعه ی فیزیکی، پروژه های آماده سازی، رشد درونزای شهری، کلان شهر
  • مرضیه موغلی*، خلیل علی نژاد صفحات 140-157

    بافت های فرسوده در پهنه های شهری دارای بافت تاریخی و مسئله دار مشتمل بر مجموعه ای از محلات قدیمی، به عنوان چالشی چند بعدی در برابر توسعه شهری در اغلب کشورهای جهان مطرح شده است. این مساله به دلیل گستردگی بافت های تاریخی و قدیمی و فرسوده در بافت و بدنه شهرهای ایران جواز اولویت خود را از سوی سیاست گذاران و مدیران شهری و مجامع علمی و تخصصی کسب کرده و در اولویت مطالعات و پژوهشهای شهری قرار گرفته است.
    تجربه نشان داده است در مواردی که بافت های فرسوده نیازمند تمام اقدامات توسعه ای باشد چالش های گوناگون و پیچیده ای در عرصه اجتماعی و اقتصادی ، مدیریتی و اجرایی مطرح می شود. این پژوهش شهر لامرد را در راستای شناخت موانع و چالش های توسعه محله ای محله های شهری مورد بررسی قرار داده است. جامعه آماری سرپرستان خانوارهای شهری شهرستان لامرد از طریق روش نمونه گیری تصادفی تعیین شده است. داده ها و اطلاعات موردنیاز با بهره گیری از طرح فرادست و نیز طرح  خاص این شهر و منابع موجود و نیز پرسشگری از ساکنان محله کسب شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار spss مورد بررسی قرار گرفت و سپس بوسیله مدل  swotتوانها و تهدیدها (محیط بیرونی) ضعف و قوت ها (محیط درونی) محله تعیین شده و در چارچوب دیدگاه ترکیبی تجزیه و تحلیل گردیده است.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، ساماندهی، مدیریت شهری، توسعه شهری، شهر لامرد
  • محمد اکبرپور*، سیده شادی موسوی عراقی، سمیه عظیمی صفحات 158-166

    نقش خلاقیت نیروی انسانی در فرایند توسعه پایدار، نقشی بی بدیل است و آینده هر ملتی را نیروی انسانی آن تعیین می کند. پایداری در فاکتورهای توازن اجتماعی، محیطی و اقتصادی برای عملکرد طولانی، از مسایل حیاتی دنیای امروز محسوب می گردد. یکی از فاکتورهای مهم موفقیت پایدار یک سازمان و یا کسب و کار، نیروی انسانی خلاق آن سازمان است. انجام فعالیتهای گردشگری که مشاغل گوناگونی راهم به دنبال دارد در هر کشوری بعنوان بخشی از فعالیتهای اقتصادی در کنار بخش صنعت وکشاورزی موجب رونق و پیشرفت اجتماعی- اقتصادی آنان می گردد. هدف اصلی این مقاله بررسی نقش خلاقیت انسانی در توسعه پایدار با تاکید بر پتانسیل های جزیره قشم  بر توسعه اجتماعی و اقتصادی این جزیره می باشد. روش تحقیق، از نوع توصیفی- تحلیلی با ترکیبی از روش تحقیق کتابخانه ای و میدانی است. در این مقاله  سعی شده به  نقش خلاقیت در توسعه جزیره قشم که از جنبه اکوتوریسمی که حساسیت خاصی در همه ابعاد اکولوژیک، اقتصادی ، انسانی ، فرهنگی و سیاسی برخوردار است پرادخته  می شود. این جزیره بزرگترین جزیره ایرانی خلیج فارس است که نزدیکترین آنان به ساحل می باشد. توسعه پایدار جزیره با توجه به ماهیت جزیره ای بودن آن از نظر اکولوژیکی و حضور اکوسیستم های خاصی چون جزایر مرجانی، جنگل های حرا و اراضی خاص و وسیع داخلی آن در کنار روند نابسامان توسعه گذشته اش مستلزم دقت خاصی است که باید حتما بر شناخت دقیق وضعیت موجود از کلیه جهات خلاقیت انسانی در برنامه ریزی و مدیریتی مستمر از نظر محیط زیست مبتنی باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، خلاقیت اقتصادی و اجتماعی، فرهنگی، جزیره قشم
|
  • Hazhir Rasoulpour*, Iraj Etessam, Arsalan Tahmasebi Pages 1-15

    This study evaluates the effect of street wall form on human behavioral patterns in urban physical spaces. The research hypothesis claims that with purposeful and appropriate design of street walls, the behavior and efficiency of users in urban physical spaces can be designed and designed to some extent. Or control and human behavior patterns in urban streets are the result of the quality components of the form of street walls that are considered in the design of that street. The theoretical statement present in two scenes from Valiasr St. in Tehran has been tested. At the theoretical level, the descriptive-analytical research method and at the experimental level, it is a survey that has been conducted using behavioral research methods and questionnaire tools. The results show that the greatest effect of street walls is on the behavioral pattern of pause, while the lowest effect is related to the behavioral pattern of listening in the study sample. Also, some environmental factors have a direct effect on human reactions; The results of the street walls in the present study show that the study area has problems with attractive street walls, and the further we go from the southernmost point of the street (Rah-e-Ahan Square) to the north (Valiasr Square), this walls will be more.

    Keywords: Street walls, Architectural form, Behavioral patterns, Urban spaces
  • Reza Haghpanah Rezaei *, Hamid Majedi Pages 16-26

    The sun is one of the two most important sources of energy that should be addressed because it does not require advanced and expensive technologies and can be used as a useful source of energy in most parts of the world. The impact of climatic elements on residential environments is one of the practical topics of meteorology. In recent years, it has been important to harmonize buildings and residential environments with the prevailing climatic conditions and due to the high cost of energy in the world. In this study, hourly data of climatic parameters (humidity, minimum temperature, maximum temperature and sundial) have been used. Using Squre one software, Ecotect data analysis was performed and also the amount of energy received by the building through indirect radiation (absorption through walls and ceiling) was calculated. The results of the study of these calculations show that the peak Energy is between 16-16 hours. This is the time when materials with thermal delay are used in the building for an average of only 6-7 hours. The amount of energy from solar radiation for the building (penetration through windows, entrance doors and openings) was calculated for all three parts of the sample building designed for Tehran. The section plays a very effective role in reducing the internal energy of the building and cooling the air inside the building.

    Keywords: Energy, Tehran, building, design, climate compatible
  • Sadegh Bahari Babadi*, Hassan Ahmadi Pages 27-35

    present study seeks to make a comparative assessment between the two models of ecological potential and the optimal model with land management approach to identify ecotourism capacities in Khuzestan province, considering that natural criteria are mainly used in ecological assessments to measure capabilities. In this study, an attempt has been made to look at land management, which has a more comprehensive and complete view of other applications, by combining natural and human criteria to better identify these capacities, the method of collecting library information and in some cases referring to documents and data. It is an organization. In terms of practical nature and method, it is descriptive-analytical in terms of purpose, so that the criteria of the two models were collected by experts and specialists by extracting the Delphi questionnaire and after obtaining the coefficient of agreement, the criteria were weighted based on the hierarchical model. In the next steps, each of the two models was evaluated according to its criteria in the geographic information system environment, and then each of these maps was evaluated separately in Ardes software after 300 points were identified for each of the maps. . Finally, according to the coefficient obtained, the coefficient of 0.865 for the optimal model of land management compared to the results of the ecological model, which determined the number 0.717, leads to the conclusion that the optimal model with land management approach has more realistic results for ecotourism in the province. Khuzestan offers.

    Keywords: Evaluation, ecotourism, ecological model, land management model
  • Mohammad Rajabi Thani *, Keramatollah Ziari Pages 36-49

    Prior to 1980, most of our information about crime came from official crime statistics, which included only crimes reported and recorded by the police. In recent years, however, local and national crime surveys have greatly increased the amount of information available. Together, these studies have shown that crime is much broader than previously recorded, more than twice the theft limit; Five times as many injuries and ten times as many as sabotage. The research method of the present study is analytical and documentary, which by using the sources and achievements of experts, active inclusion in the environmental design of the city has led to a reduction of urban crimes. Leave. Accordingly, approaches to crime prevention from environmental design in the fields of landscape, city and housing are considered by planners and thinkers in the field of architecture and urban planning. The present article has been written as an experimental pilot in the hope of benefiting from the research and experiences of the last years of the twentieth century.

    Keywords: Housing design, design solution, urban security, crime prevention
  • Zahra Yarmahmoodi*, Shaghayegh Sistanikarampour, Alireza Ghayoorfar Pages 50-57

    Although epistemology is one of the tenets of thinking about the educational system among philosophical discourses, its impact on the design process of architects has been less pronounced. In addition, today the process section, theories and design methods have been taken into consideration in the design course of the architecture students as well as in the design of the architects. Familiarity of architects with a variety of perspectives, theories and design principles can be very helpful in increasing intellectual power and thus achieving creative and innovative designs. Projects resulting from this type of thought process are meaningful, inspiring, and lasting over time. Because in different periods, it takes on a different meaning in accordance with the culture and attitude of the people. This kind of flexibility and diversity freely gives people the right to choose and understand the works in any way they want, which in itself creates a sense of belonging to the users of the design. Because in the created space, they have a sense of security, peace and freedom in deciding to do various activities. This can make the space dynamic and vibrant in different historical periods. For this reason, the present article examines the epistemology of existentialism in the works of Kamran Diba, who have had extensive studies on existentialism and used it in his works. In addition, Diba is one of the most prominent contemporary Iranian architects who has made valuable artifacts. Studying the philosophy of existentialism in Diba's works can be a great source of inspiration for other architects in their designs.

    Keywords: Philosophy of Existentialism, Kamran Diba, Shafaq Park, Shooshtar City, Museum of Contemporary Art
  • Alireza Joze Piry Pages 58-82

    The subject of the research is the re-reading of the competition, which has been considered as one of the most effective currents of contemporary architecture after the revolution. It seems that there are some ambiguities regarding the refereeing and the announcement of the results of this competition, and this research has been prepared with the aim of achieving and eliminating these ambiguities. A historical re-reading and citation of what happened more than two decades ago in the history of contemporary Iranian architecture.This re-reading is based on a historical theory with questions such as: the historical basis of the designers 'and judges' ideas, as well as the criteria for choosing the form in the competition? How does the classification of designers and judges compare these criteria with Hegel's historiography as one of the paradigms of interpretive-historical research and how to extract non-architectural interventional factors in selecting the top rank? The most important goal of the research is to measure the conformity of Hegel's historical perspective with the view of the jury and the designers participating in the National Library of Iran competition. Achieving this goal will have other sub-categories, including achieving the intellectual structure of the judges and participants in the competition, as well as measuring the involvement of non-architectural factors in the judging process and selecting the best work.The method of data collection is historical and finally in the processing of this information has been used as an interpretive method. Thus, Hegel's historicist approach has been used as an instrument of thought in the interpretation of history. however, has been the basis for historical studies in the research method. Hegel's ideas see history as a gradual evolution of human consciousness.

    Keywords: Hegel's Thought, the Spirit of Time (Zeitgeist), the National Library Competition
  • Vahdaneh Fooladi*, Mahsa pishdar Pages 83-100

    Today, the contemporary city structure of many countries has shifted to a global and modern city. One of the most important building blocks of a city is a single building, which together form the image of the city. Meanwhile, ancient countries such as Japan, which have a long history of architecture, if they are separated from their architectural past and move towards globalization, the region's identity, cultural, social, religious and artistic traditions of their society will be forgotten. In Japan, the principles of religious rites are intertwined with the lives of the people, and its identity architecture is based on these principles. In the present study, an attempt is made to introduce the Japanese identity architecture by examining the identity-making factors in contemporary buildings in order to examine the identity of the city from an architectural perspective. With this aim, the present study has been formed by descriptive-analytical, deductive and library methods. To study the identity of Japanese architecture, first identity factors were analyzed and from them 8 factors were selected that were related to the concepts of Japanese identity, then 22 buildings were selected from world-famous buildings that had identity factors and by analyzing identity factors on Selected buildings, the type of identity factor for each building was determined. The result is that in general in all selected buildings, the semantic identity factor and at least one other identity-making factor of the region apply, which has a great impact on maintaining the identity and originality of the region in buildings and vice versa, which can be a model for architects in ancient countries. Be original.

    Keywords: Identity, Japanese architecture, traditional architecture, semantic identity
  • Solmaz Ahmadi Borough*, Zahra Rasouli Pages 101-116

    Following the expansion of the city and urbanization in the contemporary era and at the same time with the cultural developments born of modernism, the world has witnessed a more prominent presence of women in the social and economic spheres. As a result of this presence, new issues are being raised about urban spaces and women. One of these issues is the existence of insecure spaces in cities, which creates a sense of insecurity among citizens, especially women as a vulnerable group. The present study has dealt with the effect of urban space on improving security and increasing the presence of women in Zanjan (Hosseinieh neighborhood). The data collection of the research was library and field. In the field method, the required information was collected using the method of harvesting and completing a questionnaire. The research is based on the assumption that improving the security of urban environments has a direct impact on the lives of urban residents. The aim of this study is to improve the design of urban space in order to improve security, reduce crime and increase the presence and participation of women in urban environments, especially in worn-out areas.

    Keywords: Security, sense of social security, urban space, worn texture
  • Elahe Ebrahimi Pages 117-130

    The reign of the Timurids is one of the most brilliant periods of Islamic civilization and the period of the rise of Iranian art and architecture. The special architectural style and beautiful decorations left in the buildings of the Timurid era are remarkable. During this period, architecture achieved unprecedented prosperity in terms of grandeur and richness of decorations, which can be seen in buildings such as Ghiasieh Khorgard School, Dodar School and Goharshad Mosque. Timurid mosques and schools, as well as family tombs and buildings built on the tombs of political and scientific figures of this period, somehow represent its architectural style, such as high and onion-shaped entrances and domes, as well as beautiful decorations dominated by azure. It catches the eye of every viewer. Shrines built on the tombs of Sheikh Ahmad Jami and Abu Bakr Taybadi are among the tombs of the Timurid era in Khorasan. Also, other buildings such as caravanserais, reservoirs, mill, etc. were built in this period, which although a large part of this building may have been destroyed or rebuilt in later periods, but still reflects the taste and art of architecture. It is the Timurid era. In this research, the architecture and decorations of this building have been studied by library method and descriptive method.

    Keywords: Timurid period, Khorasan, architecture, decorations
  • Ali Azar *, Ghorban Mahboubi Pages 131-139

    One of the main problems that limit sustainable urban development, especially in metropolitan areas, is physical development and urban creep, or marginal development against the text. Urban creep is known in Western countries as Spiral Growth, which is the irregular and irregular development of cities during the period of modernism. The rapid and uncontrolled growth of cities before the Islamic Revolution in the form of comprehensive urban plans and after that in the form of preparation plans, development and seizure of cities on the surrounding lands and suburbs has caused. The main purpose of this study is to investigate the role of preparation projects implemented in the physical development of Tabriz. The required data has been obtained from the East Azarbaijan Province and Urban Development Organization. The present article is considered as applied-practical research in terms of research purpose and descriptive research in terms of nature and research method. One of the main results of the research is the uneven development of Tabriz city, especially on the active fault north of Tabriz, which passes through Marzdaran and Bagh Misheh towns. Also, the direct effect of preparation projects on the physical development of Tabriz, the role of organic factors in The format of comprehensive plans and urban preparation is another effective parameter in the creep of Tabriz. One of the most effective policies in the rapid growth of Tabriz is the preparation plans that are mostly designed and implemented in the eastern axis of the city.

    Keywords: Urban creep, physical development, preparation projects, endogenous urban growth, Tabriz metropolis
  • Marzieh Moghli *, Khalil Ali Nejad Pages 140-157

    Textures worn out in urban areas with historical context includes a set of old as a multidimensional challenge to urban development in most countries around the world this problem due to the vastness of historical old and worn out textures in the texture and body of Iranian cities. It has been licensed by policymakers and city managers and scientific and professional associations and is a priority for urban studies and research this study examines the city of Lamerd in order to identify the obstacles and challenges of neighborhood development in urban neighborhoods. The statistical population of Lamerd urban households has been determined by random sampling method. The required data and information have been obtained from the above plan, as well as the specific plan of this city and the available resources, as well as the processing of the residents of the neighborhood. The data were analyzed using SPSS software and then the strengths and weaknesses and weaknesses of the neighborhood were determined by the SWOT model of strengths and threats and threats and the combined per.

    Keywords: Worn texture, organization, urban management, urban development, Lamerd city
  • Mohammad Akbarpour *, Seyedeh Shadi Mousavi Iraqi, Somayeh Azimi Pages 158-166

    Nowadays, tourism as a dynamic industry and with unique characteristics includes an important part of economic activities and productions in the developed countries, as well as developed ones. This industry covers all the phenomena and relationships resulting from the interaction of tourists, suppliers and vendors of tourism products, governments and host communities, in the process of attracting and welcoming the tourists. Results and achievements of the tourism industry involve considerable results such as aspects of employment and its impact on development and economic-social functions mentioned in a region or country. The role of human creativity in the process of sustainable development, the role of human resources is unmatched and it will determine the future of every nation, Sustainability factors of social harmony, environmental and economic performance of many of today's critical issues to be considered.

    Keywords: Tourism, economic, social, Cultural creativity, qeshm Island