فهرست مطالب

نوآوری های مدیریت آموزشی - سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، زمستان 1398)

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محبوبه عبداللهی*، حسین سادات نجفی صفحات 1-13

    هدف پژوهش بررسی تاثیر سبک های رهبری و سرمایه فکری بر عملکرد مدیران مدارس منطقه 1 شهر تهران است. روش تحقیق توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری کلیه مدیران مدارس منطقه 1 شهر تهران به تعداد 200 نفر می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 132 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه های سبک های رهبری باس و آوالیو (2003) با پایایی رهبری تحولی 92/0، رهبری تبادلی 87/0، سرمایه فکری بونتیس (1999) با پایایی 89/0و عملکرد مدیران نابدل (1386) با پایایی 84/0 بود. روایی ابزار توسط صاحب نظران تایید شد. برای تجزیه و تحلیل از آزمون رگرسیون استفاده شد. یافته ها نشان داد از میان ابعاد سبک رهبری تحول آفرین (نفوذ آرمانی و ملاحظه فردی) و از میان ابعاد سبک رهبری تبادلی (پاداش مشروط، مدیریت بر مبنای استثنا (فعال)، و از میان ابعاد سرمایه فکری (سرمایه انسانی و سرمایه ساختاری) توانایی پیش بینی عملکرد مدیران مدارس منطقه 1 شهر تهران را دارند.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، رهبری تبادلی، سرمایه فکری، عملکرد مدیران
  • همایون قائدی*، آرش شاهین، امیررضا نقش، اکبر اعتباریان خوراسگانی صفحات 14-31

    به طور کلی، هدف از این پژوهش، تحلیل تاثیر پیشایندهای نوآوری باز بر پیامدهای آن در موسسات آموزش عالی می باشد. این پژوهش پیامدها و پیشایندهای شناسایی شده در موسسات آموزش عالی را مورد بررسی قرار داده و از طریق  SEM (مدل معادلات ساختاری و تحلیل عاملی) تاثیر پیشایندهای نوآوری باز را بر پیامدهای آن تحلیل نموده است. به این منظور دانشگاه های منتخب استان اصفهان، برای مطالعه درنظر گرفته شده است. جامعه آماری این پژوهش تعداد1490 نفر بودند، که بعنوان نمونه تعداد306 نفرتعیین گردیدکه ازاین تعداد در نهایت 306 پرسشنامه جمع آوری شد. روایی محتوایی پرسشنامه از طریق نظرات متخصصان (7نفر) مورد بررسی قرارگرفت. درکنار روایی محتوایی جهت سنجش اعتبار ابزار پژوهش از شیوه روایی سازه وتکنیک تحلیل عاملی نیز استفاده گردید. با توجه به اینکه مقدار معناداری T در رابطه بین پیشایندهای نوآوری باز و پیامدهای نوآوری باز، بزرگتر از 96/1 بدست آمد، بنابراین ضریب اثر 791/0 در سطح اطمینان 95% معنادار بوده و تاثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته در مدل اصلی پژوهش مورد تایید قرار گرفت که نشان از تاثیرگذاری متغیر مستقل بر متغیر وابسته پیامدهای نوآوری باز و همچنین برازش بسیار خوب مدل با داده ها دارد. نقاط قوت و ضعف، موقعیت و جایگاه هر دانشگاه بررسی گردید و شکافهای بین مهارتهای داخلی و منابع مورد نیاز برای برقراری روابط توسعه مشترک شناسایی شد. ارتباطات مناسب و روشن بین دانشگاه و صنعت برقرار گردید و نیازهای کارکنان و دانشجویان در راستای رسیدن به موفقیت در دانشگاه ها نیازسنجی شد و در نتیجه ی این نیازسنجی، از مشارکت کارکنان و دانشجویان بهره برده و سپس نیازها تامین گردید تا مدیران بستری فراهم نمایند برای همکاری با شبکه های دانشی مانند مراکز پژوهشی با رویکرد ایجاد شبکه و ارتباطات دانشی و فناوری با برگزاری همایش علمی و شناسایی افراد مهم هر حوزه دانشی.

    کلیدواژگان: پیامدهای نوآوری باز، پیشایندهای نوآوری باز، مدل معادلات ساختاری، نوآوری باز
  • هانیه خدادادی، عصمت رسولی*، وحید فلاح صفحات 32-51

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی الگوی برنامه درسی اخلاق زیست محیطی مبتنی بر برساختگرایی اجتماعی در دوره متوسطه دوم است. در این پژوهش روش تحلیل محتوای کیفی از نوع استقرایی مورد استفاده قرار گرفت. انتخاب مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدف مند و معیار اشباع نظری بود که تعداد 15 نفر از اساتید و متخصصان برنامه درسی انتخاب شدند. در واقع، انتخاب مشارکت کنندگان بر اساس میزان تجارب آن ها در زمینه برنامه درسی بود. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته فردی استفاده شده است. داده های بدست آمده از مصاحبه ها با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحلیل مصاحبه های برگرفته از نظر متخصصان، حاکی از این است که برنامه درسی اخلاق زیست محیطی در دوره متوسطه دوم از مطلوبیت کافی برخوردار نبوده و دارای نقاط ضعفی است. هم چنین به ویژگی های عناصر برنامه درسی اخلاق زیست محیطی مبتنی بر برساختگرایی اجتماعی به ترتیب برای هدف، محتوا و راهبردهای یاددهی-یادگیری و ارزشیابی اشاره شد و الگوی برنامه درسی اخلاق زیست محیطی مبتنی بر برساختگرایی اجتماعی طراحی شد. نتایج نشان می دهد که تمامی عناصر و اجزا برنامه درسی در تعامل با یکدیگر هستند و بین برنامه درسی اخلاق زیست محیطی و برساختگرایی اجتماعی رابطه وجود دارد و برساختگرایی اجتماعی برای افزایش قابلیت های برنامه درسی اخلاق زیست محیطی کفایت لازم را دارد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی اخلاق زیست محیطی، برساختگرایی اجتماعی، دوره متوسطه دوم
  • مریم السادات یحیی زاده واقفی، محمدجواد صالحی*، احمد سعیدی، سیف الله فضل الهی صفحات 52-70

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی سازمان یادگیرنده در مدارس ابتدایی شهر تهران انجام پذیرفت. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی- بنیادی؛ از نظر روش جمعآوری داده ها توصیفی - همبستگی و از نظر نوع داده، آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش، شامل خبرگان دانشگاهی و صاحبنظران آموزش و پرورش بود. در بخش کمی، جامعه آماری شامل کلیه معلمان مقاطع ابتدایی شهر تهران به تعداد 905 بودند نمونه ها در بخش کیفی، با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت برآورد حجم نمونه مورد نیاز در بخش کمی پژوهش از روش محاسبه حجم نمونه در مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد و تعداد 310 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری خوشهای چند مرحله ای انتخاب شدند. در بخش کیفی از مصاحبه های نیمهساختار یافته استفاده شد و در بخش کمی، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی و پایایی ابزارها مورد سنجش قرار گرفته و تایید گردید. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی کدگذاری نظری برگرفته از روش نظریه پردازی داده بنیاد بود. در بخش کمی از روش های آمار توصیفی و استنباطی (آزمونهایی نظیر همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی تاییدی و تحلیل عاملی اکتشافی) استفاده شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان دادند که مولفه های تشکیل دهنده سازمان یادگیرنده، شامل مولفه های تسلط فردی، الگوهای ذهنی، تفکر سیستمی، آرمان مشترک، یادگیری تیمی و فناوری اطلاعات بود. همچنین، مولفه های اثرگذار بر سازمان یادگیرنده در مدارس ابتدایی شامل، مولفه های فرهنگ سازمانی، رهبری و نیروی انسانی بودند. علاوه بر این، در پژوهش حاضر الگوی سازمان یادگیرنده ارایه شد که علاوه بر مولفه های عنوان شده، عوامل تسهیلگر، سازوکار و موانع را نیز مورد بررس قرار داد و از برازش مطلوبی برخوردار بود.

    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، رهبری، فرهنگ سازمانی، نیروی انسانی
  • مرضیه حیدری*، زهرا حیدری صفحات 71-85

    این مطالعه با هدف بررسی نقش میانجی رهبری تحول گرا و سلامت روانی بین اشتیاق کارکنان و اعتماد سازمانی در مهدکودک و پیش دبستانی های استان فارس انجام شده است. جامعه ی آماری این پژوهش را مدیران و مربیان مهدکودک و پیش دبستانی های استان فارس تشکیل می دهند که تعداد آن ها حدود 4000 نفر می باشد. جهت انتخاب حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان نمونه 351 نفری به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. پایایی پرسشنامه به وسیله ضریب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب و روایی آن توسط روایی سازه و محتوایی مورد بررسی و تایید قرار گرفت. با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری فرضیات تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اشتیاق شغلی رابطه مثبت و معناداری با سلامت روانی، اعتماد سازمانی، و رهبری تحول گرا دارد. همچنین سلامت روانی با اعتماد سازمانی و رهبری تحول گرا با اعتماد سازمانی نیز رابطه مثبت داشتند. از طرفی سلامت روانی و رهبری تحول گرا نقش میانجی را بین اشتیاق کارکنان و اعتماد سازمانی ایفا می کند.

    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، سلامت روانی، اشتیاق کارکنان، اعتماد سازمانی
  • سید حسن علوی راد*، فرشته کردستانی، یلدا دلگشایی، اسد حجازی صفحات 86-111

    امروزه استخدام و به کارگیری سرمایه انسانی در سازمان ها به ویژه مراکز آموزش عالی و دانشگاه ها تاکید بر ارزیابی کیفی متقاضیان و جذب افراد شایسته و توانمند دارد. بنابراین ارایه الگویی مناسب برای جذب هییت علمی حایز اهمیت است. هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی جذب هییت علمی در دانشگاه های غیردولتی هست. روش پژوهش، کیفی و از نوع تحلیل مضمون است. جامعه آماری را اساتید، متخصصان و صاحب نظران مدیریت و برنامه ریزی دستگاه های خط مشی گذار در زمینه جذب و نگهداری منابع انسانی تشکیل می دهند که بااستفاده از روش نمونه گیری هذفمند با 16 نفر از آنان مصاحبه صورت پذیرفت؛ برای تحلیل داده های جمع آوری شده از روش تحلیل مضمون (تم) استفاده شد. نتایج با توجه به چهار مرحله فرآیند جذب شامل برنامه ریزی، نیرویابی، گزینش و به کارگماری تحلیل شد، در بخش «برنامه ریزی »5 مولفه (تعیین نیاز، معیار اجتماعی، معیار فرهنگی، معیار اخلاقی و بودجه و مجوز جذب)، در بخش «نیرویابی »، 2 مولفه (اعلام فراخوان و بررسی پرونده متقاضیان)، در بخش «گزینش »، 3 مولفه (بررسی صلاحیت علمی و عمومی، استعلام از مراجع و صدور رای هییت اجرایی) و درنهایت در بخش «به کارگماری »، 3 مولفه (اطلاع رسانی، رسیدگی به شکایات و صدور حکم) شناسایی و در قالب الگوی جذب هییت علمی در دانشگاه های غیردولتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: عضو هیئت علمی، جذب، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی غیردولتی
  • نورمحمد یعقوبی، نفیسه رستگار*، حمید علیزاده صفحات 133-156

    هدف از پژوهش حاضر، تبیین مفهوم هوش معنوی و تاثیر آن بر اخلاق حرفه ای کارکنان دانشگاه سیستان و بلوچستان پرداخته است. روش مورد استفاده در این پژوهش، از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان دانشگاه سیستان و بلوچستان، به تعداد 550 نفر تشکیل می دهند که با استفاده از فرمول کوکران، 225 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری مورد استفاده در این پژوهش 2 پرسش نامه هوش معنوی کینگ که شامل چهار مولفه بخشش، شکیبایی، تجربیات معنوی و خودآگاهی متعالی می باشد و پرسش نامه استاندارد اخلاق حرفه ای هیوود و همکاران، آرمیتو و همکاران و عباسی می باشد. جهت بررسی میزان تاثیر نیز از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SPSS جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که تاثیر شاخص های خودآگاهی متعالی، بخشش و شکیبایی بر اخلاق حرفه ای کارکنان دانشگاه سیستان و بلوچستان مورد تایید است و تنها مولفه تجربیات معنوی بر اخلاق حرفه ای کارکنان تاثیر معناداری ندارد. لذا می توان ادعا کرد که سازمان ها از طریق اهمیت دادن به تقویت هوش معنوی کارکنان خود و ایجاد واحدهایی جهت تنظیم منشور اخلاق حرفه ای در سازمان و اجرای آن، می توانند شاهد موفقیت های روزافزونی برای سازمان خود باشند.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، اخلاق حرفه ای، کارکنان دانشگاه سیستان و بلوچستان، خودآگاهی متعالی
  • سمیه صحت طلب شاهرودی*، نادر گودینی صفحات 177-189
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی مولفه های شایستگی مدیران دانشگاه علم و صنعت ایران و نیازسنجی آموزشی آن ها است. روش اجرای پژوهش از منظر گردآوری داده ها توصیفی و از نوع پیمایشی است. در این پژوهش گردآوری داده ها با استفاده از سه نوع پرسشنامه انجام شده است که برای کارکنان، مدیران مافوق و مدیران دانشگاه علم و صنعت ایران طراحی شده اند. جامعه آماری شامل تعداد 102 نفر از مدیران دانشگاه و تعداد 364 نفر کارکنان این دانشگاه بوده که بر اساس جدول محاسبه نمونه کوکران تعداد 188 نفر از کارکنان این دانشگاه و تمام 102 نفر مدیران برای نمونه انتخاب شده اند. در نهایت با استفاده از مدل بازخور 360 درجه ابتدا به ارزیابی مولفه های شایستگی مدیران دانشگاه علم و صنعت ایران پرداخته شده است. سپس با توجه به نقاط ضعف و قوت مدیران، دوره های آموزشی مورد نیاز برای آنها پیشنهاد شده است. نتایج ارزیابی ها نشان می دهد که کارکنان و زیردستان نمره متوسط و همچنین خود مدیران و مدیران مافوق نمرات عالی به مولفه های شایستگی مدیران داده اند. با توجه به بررسی نیاز آموزشی مدیران، برگزاری دوره های «آموزش کار گروهی» از دیدگاه هر سه گروه (زیردستان، مدیران و مدیران مافوق) برای مدیران دانشگاه علم و صنعت ایران ضرورت دارد. همچنین پس از «آموزش کار گروهی»، دوره های «مهارت های مدیریتی» از دیدگاه کارکنان و مدیران و «افزایش دانش شغلی» از دیدگاه مدیران مافوق مورد نیاز شناخته شده است.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، مدل شایستگی، مدل ارزیابی بازخور 360 درجه، مدیران دانشگاه علم و صنعت ایران
|
  • MAHBUBEH ABDOLLAHI *, Hossein Sadat Najafi Pages 1-13

    The current study was aimed at investigating the effect of Leadership Styles and Intellectual Capital on the Performance of School District 1 Administrators in Tehran City. To reach this, descriptive correlational study was conducted. The population under study was consisted of all the 200 Administrators in Tehran City. Using simple random sampling, a number of 132 person were selected as the sample population in the study. In order to measure the variables used in the research, three questionnaires were used by Bass and Avolio leadership style (2003), Intellectual Capital Bontis (1999) and performance of the managers of Nabdel (2007). Validity of three questionnaires was confirmed by the experts and the Cronbach's alpha coefficient for the questionnaires was Intellectual Capital 0.89, transformational leadership 0.92, Transactional leadership 0.87 performance 0.84. For analyzing, descriptive statistics and inferential statistics regression were used. The research findings showed that among the dimensions of the transformational leadership style (idealistic influence and individual consideration) and among the dimensions of the style of Transactional leadership (contingent remuneration, management on the basis of the exception (active), as well as the dimensions of intellectual capital (human capital and Structural capital) can predict the performance of district 1 school principals in Tehran.

    Keywords: transformational leadership, Transactional Leadership, Intellectual Capital, Performance of Administrators
  • Homayoun Ghaedi *, Arash Shahin, Amirreza Naghsh, Akbar Etebarian Khorasgani Pages 14-31

    The purpose of this study is to analyze the influence of open innovation antecedents on its consequences in higher education institutions. The identified consequences and antecedents in higher education institutions have been studied and the influence of open innovation antecedents on its consequences has been analyzed using Structural Equation Modeling (SEM) and factor analysis. For this purpose, the selected universities of Isfahan province have been considered as the case study. The statistical population of this research was 1,490 people. 306 people were also determined as sample, from which, 306 questionnaires were ultimately collected. The content validity of the questionnaire was investigated through the opinions of seven experts. In addition to content validity, structural validity method and factor analysis technique were also used to assess the validity of the research tool. Considering that the significance value of ‘T’ in the relationship between open innovation antecedents and open innovation consequences was obtained higher than 1.96, it was concluded that the effect coefficient of 0.791 was significant at 95% confidence level, and the effect of independent variable on dependent variable in the main research model was confirmed. This finding indicated the effect of the independent variable on the dependent variable of the open innovation consequences as well as the very good fitness of the model with the data. The strengths and weaknesses, situation and position of each university were investigated and the gaps between internal skills and resources needed to establish joint development relations were identified. Appropriate and clear communication between the university and industry was established and the needs of employees and students were assessed to achieve success in universities. As a result of this need assessment, the participation of employees and students was used and the, the needs were met.

    Keywords: open innovation consequences, influence of open innovation, Structural Equation Modeling (SEM), Open Innovation
  • Hanieh Khodadadi, Esmat Rasoli *, Vahid Fallah Pages 32-51

    The aim of the present study is to design a model of environmental ethics curriculum based on social constructivism in the second high school. In this study, inductive content analysis method of inductive type was used. The participants were selected using a targeted sampling method and a theoretical saturation criterion, which selected 15 professors and specialists. In fact, the participants were selected based on their experience in the field of environmental ethics curriculum. A semi-structured individual interview was used to collect data. The data obtained from the interviews were analyzed by open, central and selective coding methods. The results of the analysis of the interviews obtained by experts indicate that the environmental ethics curriculum in the second high school is not sufficiently desirable and has weaknesses. The characteristics of the elements of the environmental ethics curriculum based on social constructivism for purpose, content and strategies of teaching-learning and evaluation were also pointed out, and the pattern of the ecological ethics-based environmental ethics curriculum was designed. The results show that all the elements and components of the educational program interact with each other and there is a relationship between the environmental ethics curriculum and the social constructivism, and the social constructivism is sufficient to increase the capabilities of the environmental ethics curriculum.

    Keywords: Environmental Ethics Curriculum, Social constructivism, Second high school
  • Maryam Sadat Yahya Zadeh Waqefi, MohammadJavad Salehi *, Ahmad Saeedi, Saifullah Fazl Elahi Pages 52-70

    The purpose of the present study was to provide a model of learning school in elementary schools in Tehran. The research method was applied in terms of applied-fundamental purpose; in terms of collecting data, it was descriptive-correlational and in terms of the data-type it was (qualitative-quantitative) exploratory one. The statistical community of the qualitative research part included academic experts and educators. In the quantitative part, the statistical community included 905 teachers of Elementary schools in Tehran throughout the country. Samples were selected in a qualitative part with purposeful sampling. In order to estimate the required sample size in the quantitative part of the study, sample size was used in structural equation modeling and 310 individuals were selected as multi-stage cluster sampling. In the qualitative part, half-structured interviews were used and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire was used. Reliability and validity of the study tools were meseared and they all were midified. The method of data analysis in the qualitative part of the theoretical coding was derived from the method of data theorizing. In the quantitative part, descriptive and inferential statistics (tests such as Pearson correlation, confirmatory factor analysis and exploratory factor analysis) were used. The results of the study showed that the components of the learning organization included components of individual domination, mental patterns, system thinking, common goal, team learning and information technology. Also, the components affecting the learning organization in the elementary school included components of organizational culture, leadership and human resources. In addition, in the present study, the learning organization model was presented which in addition to the mentioned components, facilitation factors, mechanism and barriers were also considered and fitted fit.

    Keywords: Learning organization, Leadership, organizational culture, human resources
  • Marzieh Heydari *, Zahra Heydari Pages 71-85

    The aim of this study was to investigate the mediating role of transformational leadership and psychological well-being between employee engagement and organizational trust in kindergarten in Fars province. The statistical population of this research is the principals and educators of the kindergarten in Fars province, whose number is 4000 people. To select the sample size, using a morgan table, a sample of 351 people was selected in a stratified random sampling. the reliability of the questionnaire was verified by cronbach's alpha coefficient and composite reliability and its validity was verified by structural and content validity. using the structural equation modeling technique, the hypotheses of the research were analyzed. the results of this study showed that job thirst had a positive and significant effect on psychological well-being, organizational trust, and transformational leadership. also, psychological well-being had a positive effect on organizational trust and transformational leadership on organizational trust. on the other hand, psychological well-being and transformational leadership plays a mediating role between employee engagement and organizational trust.

    Keywords: Employee Engagement, psychological well-being, Organisational Trust, transformational leadership
  • Seyedhassan Alavirad *, Fereshteh Kordestani, Yalda Delgoshaei, Asad Hejazi Pages 86-111

    Today, the employment and employment of human capital in organizations, especially higher education centers and universities, emphasizes the qualitative evaluation of applicants and the recruitment of qualified and capable people. Therefore, it is important to provide a suitable model for attracting academic staff. The aim of this study is to provide a model for attracting academic staff to universities and higher education institutions. The research method is qualitative and analyzes the content. The statistical population consists of professors, specialists and experts in the management and planning of policy-making bodies in the field of recruitment and maintenance of human resources. Theme analysis was used. The results were analyzed according to the four stages of the recruitment process, including planning, recruitment, selection and self-employment. Detection”, 2 components (announcing the call and reviewing the applicants' file), in the“ selection ”section, 3 components (reviewing the scientific and general competence, inquiring from the authorities and issuing the executive board vote) and finally in the“ employment ”section, 3 components (informing). Complaints and rulings have been identified and presented in the form of a model for attracting academic staff to universities and higher education institutions

    Keywords: faculty member, Recruitment, Universities, Higher Education Institutions
  • Noormohammad Yaghubi, Nafise Rastegar *, Hamid Alizade Pages 133-156

    The purpose of this study is to explain the concept of spiritual intelligence and its impact on professional ethics of Sistan and Baluchestan University staff. The method used in this study is descriptive-correlation. The statistical population of the study consisted of all 550 staff of Sistan and Baluchestan University. Using Cochran formula, 225 of them were selected by stratified random sampling. The measuring tool used in this study was King's Spiritual Intelligence Questionnaire consisting of four components of forgiveness, patience, spiritual experiences and transcendent self-knowledge and the standard questionnaire of professional ethics of Hoodood et al., Armito et al. And Abbasi. Structural equation modeling and SPSS software were used for data analysis. The findings of the present study show that the effect of transcendental self-awareness, forgiveness and patience on the professional ethics of Sistan and Baluchestan University staff is confirmed and only the component of spiritual experiences has no significant effect on the professional ethics of staff. Therefore, it can be argued that organizations can see increased success for their organization by emphasizing the spiritual intelligence of their employees and creating units to set up and implement a code of professional ethics within the organization.

    Keywords: Spiritual Intelligence, professional ethics, Sistan, Baluchestan University staff, transcendent self-awareness
  • Somaye Sehattalab Shahroudi *, Nader Godini Pages 177-189
    The aim of present study is to assessment a competency model for managers of Iran University of Science and Technology (IUST). The research implementation approach from data gathering perspective is descriptive and of a survey type. The considered society is all managers and staffs engaged in the academic year of 2019-220. In this study, data are collected by use of three type of questionnaires for managements, senior managements and staffs. In order to determine the size of sample, senior managers and managers of the University were counted, and about 102 questionnaires were distributed among them. Also, according to the calculation table of the Cochran sample, 364 staffs of the university were sampled; and finally, 188 members of staffs were selected. In the conclusion, the results of this study showed that there are significant differences between the evaluations of the three groups about the competency of managers of this university; the variance analysis test also confirms this result. Therefore, it can be concluded that the average score of "managers' competency" from the viewpoint of subordinates and staffs is less than the score from the viewpoint of other two groups (managers and senior managers). Also the study indicates that from the perspective of the subordinates and staffs, managements, senior managements of the University “Teamwork Training” is necessary to IUST managers. After "teamwork training", "managerial skills" from the perspective of staff and managers and "increased job knowledge" from the perspective of senior managers are recognized.
    Keywords: need assessment of education, competency model, feedback evaluation model of 360 degrees, managers of Iran University of Science, Technology