فهرست مطالب

مجله بررسی مسائل اقتصاد ایران
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/22
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهین اسدی، فرزاد کریمی*، امیر هرتمنی صفحات 1-36

    دیدگاه جدید در حوزه تجارت بین الملل و رشد، بر اهمیت پیچیدگی صادرات  است. هدف مقاله حاضر، شناسایی عوامل موثر بر   پیچیدگی صادرات  رشته فعالیت صنعتی ایران می باشد. داده ها و شاخص های مورد بررسی مبتنی بر   رشته فعالیت صنعتی به  تفکیک کدهای دو رقمی آیسیک طی دوره زمانی 2016-2005 است. برای این منظور، از چهار  متغیر واردات ماشین آلات، تعداد نیروی کار ماهر، نسبت هزینه تحقیق و توسعه  و نرخ تعرفه کالاهای واسطه ای استفاده شده است. تخمین ضرایب  در  چهارچوب داده های تابلویی و با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته (EGLS)و حداقل مربعات کاملا اصلاح شده (FMOLS) انجام گرفته است. نتایج  نشان دهنده معناداری واردات ماشین آلات و  تعداد نیروی کار ماهر  در پیچیدگی صادرات رشته فعالیت صنعتی ایران است. ضمنا رابطه معناداری  سایر متغیرها تایید نشده است. این یافته ها نشان می دهد نوسازی صنایع از طریق تسهیل در واردات  ماشین آلات و استفاده از نیروی کار ماهر منجر به افزایش رشد پیچیدگی صادرات صنایع می شود.

    کلیدواژگان: پیچیدگی صادرات، رشد صنعتی، واردات، هزینه تحقیق و توسعه، تعرفه طبقه بندی JEL: L52، F14، F2
  • علی رضازاده* صفحات 37-66

    هدف اصلی این مطالعه بررسی رابطه نااطمینانی تورم و تورم و نیز بررسی تاثیر همزمان آنها بر رشد اقتصادی در ایران است. در این راستا، شاخص نااطمینانی تورم با استفاده از الگوی GARCH(1,1) محاسبه شده و رابطه آن با تورم و رشد اقتصادی بررسی شد. بر اساس نتایج حاصل تخمین مدل MSIAH(2)-VAR(2)  یک رابطه علیت گرنجری دوسویه بین تورم و نااطمینانی تورم وجود دارد. همچنین با توجه به تاثیر مثبت تورم بر نااطمینانی تورم در شرایط نااطمینانی بالا و پایین، فرضیه فریدمن (1977) و بال (1992) مورد تایید قرار گرفت. از سوی دیگر با توجه به تاثیر منفی نااطمینانی تورم بر تورم در شرایط تورمی پایین فرضیه هولاند (1995) تایید شده است. تخمین مدل MSIAH(2) برای رشد اقتصادی نیز نشان داد که تاثیر تورم بر رشد اقتصادی بدون توجه به سطح رشد اقتصادی، همواره منفی و معنادار است. نااطمینانی تورم تاثیر معنادار بر رشد اقتصادی ندارد و تاثیر نرخ رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص بر رشد اقتصادی نیز تنها در رژیم مرتبط با میانگین رشد بالا مثبت و معنادار بوده است. نتایج به دست آمده تا حدود زیادی با واقعیات اقتصاد ایران همخوانی دارند.

    کلیدواژگان: نرخ تورم، نااطمینانی تورم، رشد اقتصادی، الگوهای GARCH، مدل مارکوف- سوئیچینگ طبقه بندی JEL: C22، C51، E31
  • هاجر سازور، مسعود نیکو قدم*، مجید دشتبان فاروجی صفحات 67-93

    از جمله عواملی که می توانند رشد اقتصادی رشد اقتصادی پایدار و بالا را برای کشورها به ارمغان آورند، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و تجارت خارجی است. سرمایه گذاری مستقیم خارجی می تواند به عنوان مکملی برای نهاده های مالی داخلی و ابزاری برای رسیدن به هدف رشد اقتصادی باشد. هم چنین سرمایه گذاری مستقیم خارجی به دلیل مزیت های متعدد از جمله انتقال تکنولوژی، دانش روز و ایجاد اشتغال، از مطلوبیت زیادی برخوردار است. از طرف دیگر گسترش روابط تجاری می تواند موجب افزایش سرعت انتشار تکنولوژی شده، که این امر نیز همراه با رقابت بین المللی می تواند، سبب افزایش بهره وری شرکت های داخلی و به دنبال آن رشد اقتصادی شود. هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی و تجارت خارجی بر رشد اقتصادی کشور ایران طی دوره زمانی 1349 تا 1396 با استفاده از روش خود بازگشتی با وقفه های توزیعی Auto-Regressive Distributed Lag: ARDL)) است. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان می دهد که سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تجارت خارجی، سرمایه انسانی و سرمایه ثابت ناخالص داخلی (سرمایه گذاری داخلی)، اثر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی کشور ایران دارد، اما هزینه های مصرفی دولت، مالیات بر درآمد و تورم اثر منفی و معناداری بر رشد اقتصادی داشته اند. هم چنین متغیر حاصل ضربی سرمایه گذاری مستقیم خارجی و تجارت خارجی رابطه مثبت و معناداری با رشد اقتصادی کشور ایران دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تجارت خارجی، رشد اقتصادی. طبقه ‏بندی JEL: E29، C10، C22، O40
  • نادر سیدکلالی*، الهام حیدری صفحات 95-114
    پیش نگری یکی از انواع جهت گیری های استراتژیک سازمانی است. پژوهش ها نشان داده است که شرکت هایی که گرایش بیشتری به پیش نگری دارند از عملکرد بهتری نسبت به رقبای خود برخوردار هستند. بنابراین شناسایی عواملی که بر گرایش سازمان به پیش نگری تاثیر می گذارند از اهمیت برخوردار است. گرایش به تجزیه و تحلیل نیز به عنوان یکی از جهت گیری های استراتژیک سازمانی شناخته می شود. گرایش به تجزیه و تحلیل به معنای توجه سازمان به اموری مانند سیستم های پشتیبان تصمیم گیری، تکنیک های برنامه ریزی، سیستم های کنترلی، برنامه ریزی منابع انسانی و ارزیابی عملکرد مدیران ارشد است. هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه میان گرایش به تجزیه و تحلیل و گرایش به پیش نگری است. جامعه آماری پژوهش شامل شرکت های مشاوره مدیریتی و اقتصادی ایران بود. از میان پرسشنامه های توزیع شده 91 پرسشنامه تکمیل و بازگردانده شد. تجزیه و تحلیل داده ها براساس روش مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SmartPLS3 انجام شد. یافته ها گویای آن بود که گرایش به تجزیه و تحلیل بر گرایش به پیش نگری اثر مثبت معنادار دارد. نتایج دلالت بر آن دارد که شرکت های مشاوره ای که در فضای رقابتی امروز قصد دارند پیش نگری را تقویت کنند ضروری است تا توجهی جدی به مقوله تجزیه و تحلیل معطوف کنند.
    کلیدواژگان: گرایش به تجزیه و تحلیل، پیش نگری، جهت گیری استراتژیک، مشاوره مدیریتی و اقتصادی، مدل سازی معادلات ساختاری طبقه بندی JEL: L84، L26، L10
  • جواد طاهرپور*، حسین توکلیان، صابر رشیدی صفحات 115-140
    افزایش بی رویه مخارج دولت در اقتصاد موجب ایجاد بی ثباتی در متغیرهای اقتصادی می شود، که یکی از مهم ترین این متغیرها سطح قیمت است. اما مسئله این است که آیا اثر افزایش مخارج دولت در وضعیت های مختلف اقتصاد به خصوص در شرایط رکود و رونق یکسان است یا خیر؟ با توجه به این بحث، هدف این تحقیق بررسی اثرات نامتقارن تکانه های مالی بر روی سطوح قیمت با استفاده از داده های فصلی در بازه زمانی 1367:1 تا 1393:4 است. در همین راستا اثرات متقارن و نامتقارن شوک های مالی بر سطح قیمت ها به ترتیب توسط مدل های SVAR و TVAR مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از مدل SVAR نشان دهنده آن است که مخارج و مالیات های دولت به ترتیب اثر مثبت و منفی بر سطوح قیمت دارند. علاوه بر این نتایج مدل TVAR حاکی از نامتقارن بودن اثر مخارج و درآمدهای مالیاتی دولت با توجه به موقعیت چرخه های تجاری است، به طوری که یک شوک مثبت از طرف مخارج دولت در دوران رونق اثر مثبت و شدیدتری بر سطوح قیمت دارد، ولی در دوران رکود شدت این اثر کمتر است. در طرف مقابل شوک مثبت از طرف درآمدهای مالیاتی دولت در هر دو وضعیت رکود و رونق اثر منفی  بر تورم دارد، ولی از نظر شدت اثر گذاری این شوک در دوران رونق نسبت به رکود شدیدتر است.
    کلیدواژگان: تکانه مالی، نامتقارن، سطوح قیمت، ادوار تجاری، مدل TVAR طبقه بندی JEL: C32، E32، E31، E62
  • مهدی قائمی اصل*، شادی برائتی، علیرضا قربانی صفحات 141-173

    در میان شاخص های مختلف ثبات مالی، مطالبات غیرجاری بانک ها از اهمیت بسزایی برخوردار هستند، زیرا مطالبات بر کیفیت دارایی، ریسک اعتباری و کارایی تخصیص منابع به بخش های تولیدی تاثیر می گذارد. در این مقاله با هدف ارایه دلالت هایی در جهت مقررات تنظیمی کاهش معوقات در نظام بانکی ایران و با استفاده از داده های 16 بانک در بازه زمانی 1385-1396 در چارچوب یک الگوی خودرگرسیون با وقفه های توزیعی بیزین، تاثیر مطالبات غیرجاری بر رفتار وام دهی در بانک ها مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که در کوتاه مدت، یک درصد افزایش در نسبت مطالبات غیرجاری در دوره جاری و دوره t-1، به ترتیب منجر به کاهش 27/0 و 24/0 درصدی در نرخ رشد وام دهی بانک ها می شود و این تاثیر کاهنده کوتاه مدت، در بلندمدت تشدید خواهد شد و (پس از گذشت 7/1 سال) به 34/0 درصد خواهد رسید. از سوی دیگر، تاثیر مثبت نسبت سپرده به تسهیلات بر قدرت وام دهی بانک ها، نشان می دهد که بانک هایی که دچار معضل مطالبات غیرجاری می شوند، از کانال افزایش سپرده، معضل کمبود وجود قابل وام دهی را رفع می کنند. بنابراین پیشنهاد می شود ضمن نظارت دقیق بانک مرکزی بر اجرای قوانین متعارف بین المللی و وضع قوانین تنبیهی برای بانک های متخلف از آیین نامه ها و نسبت های قانونی، در یک سیستم یکپارچه مبتنی بر دولت الکترونیک امکان محرومیت های بانکی، مالی و خدمات اجتماعی برای جریمه مشریان با مطالبات معوق (با ریسک بالا) و تشویق افراد خوش حساب (کم ریسک) از طریق نرخ های ترجیحی نیز فراهم گردد.

    کلیدواژگان: مطالبات غیرجاری، نرخ رشد وام دهی، نسبت سپرده به تسهیلات طبقه بندی JEL: E42، E58، G21
  • حسن محبی، حبیب انصاری سامانی*، مهدی حاج امینی صفحات 175-193

    آب به عنوان کالای نهایی ضروری در مصارف خانگی و به عنوان نهاده یا کالای واسطه ای مهم در تولید استفاده می شود. ارزش آب در تولید را می توان به توانایی اش در ایجاد کالاها و خدمات نسبت داد. استان یزد یکی از استان های صنعتی و همچنین یکی از استان های کم آب کشور به حساب می آید. در همین راستا، پژوهش حاضر به تحلیل وضعیت آب مصرفی صنایع استان یزد طی دوره 1374-1394 می‏پردازد. در حالی که میانگین رشد صنعت استان یزد تقریبا 9 درصد بوده، این بخش میانگین رشد 29 درصدی را در مصرف آب به خود اختصاص داده که وضعیت نامناسب مصرف و مدیریت آب را نشان می دهد. برآورد تابع تولید با استفاده از رگرسیون داده های تابلویی نشان می‏دهد که ارزش تولید نهایی آب در صنعت استان یزد بسیار بالاتر از قیمت پرداختی است. بنابراین اولا بخش صنعت از پایین بودن بهای آب سود ویژه ای (رانت) دریافت می کند و ثانیا پدیده‏های توسعه صنایع پرآب‏خواه و عدم مدیریت صحیح منابع آبی قابل توضیح است.

    کلیدواژگان: ذخایر آب، صنعت، ارزش‏افزوده، عوامل تولید، ارزش تولید نهایی طبقه‏ بندی JEL: L00، Q25
  • یادگار محمدی، اسفندیار محمدی*، غریبه اسماعیلی کیا صفحات 195-231

    هدف این مقاله بررسی تاثیر اعتماد به نفس بیش از حد مدیرعامل بر سیاست های تامین مالی و کارایی سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران است.جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نمونه آماری آن شامل داده های 139 شرکت طی دوره هفت ساله 1396-1390 است. روش نمونه گیری، حذف سیستماتیک بوده و روش مورد استفاده برای برآورد الگو، روش رگرسیون چند متغیره با استفاده از تخمین داده های تلفیقی با اثرات ثابت است. نتایج نشان داد اعتماد به نفس بیش از حد مدیران تاثیر معکوس و معناداری بر کارایی سرمایه گذاری و رابطه مستقیم و معناداری بر سرمایه گذاری بیشتر از حد دارد. همچنین بررسی های بیشتر نشان می دهد در صورت دسترسی مدیران شرکت ها به منابع مالی داخلی، آنها تمایل به سرمایه گذاری بیشتر از حد و در صورت تامین مالی از منابع خارج از شرکت، متمایل به سرمایه گذاری کمتر از حد خواهند شد. بنابراین اعتماد به نفس بیش از حد مدیران به عنوان یک ویژگی شخصیتی، بر تصمیمات تامین مالی و سرمایه گذاری آنها موثر است اغلب این مدیران به دلیل اطمینان بیش از حد نسبت به تصمیمات خود رفتاری جسورانه دارند و این مسئله منجر به اتخاذ تصمیمات غیر بهینه در خصوص سرمایه گذاری ها شده و با افزایش بیشتر از حد سرمایه گذاری ها منجر به کاهش کارایی سرمایه گذاری های شرکت می گردد.

    کلیدواژگان: اطمینان به نفس بیش از حد، تامین مالی، کارایی سرمایه گذاری، سرمایه گذاری بیشتر از حد، سرمایه گذاری کمتر از حد طبقه بندی JEL: M41، G11، G17
  • مجید منتشری، داریوش فرید* صفحات 233-254

    نوسان های ایجاد شده در ساختار سرمایه شرکت ها تمرکز لازم مدیران را برای ایجاد، حفظ و همچنین افزایش بازدهی و در نتیجه تلاش برای بهبود عملکرد شرکت را مختل کرده است. ازجمله وظایف اصلی مدیران، تصمیم گیری در مورد ترکیبی مناسب از منایع تامین مالی شرکت و به عبارتی ساختار سرمایه است. هدف این پژوهش بررسی نقش متغیرهای کلان اقتصادی بر نوسانات ایجاد شده در ساختار سرمایه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. نمونه آماری این پژوهش شامل 89 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بین سال های 1393 الی 1397 است که با استفاده از روش حذف سیستماتیک انتخاب گردیده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد با افزایش نرخ تورم، نوسان ایجاد در ساختار بدهی کوتاه مدت و بلندمدت شرکت ها افزایش یافته و همچنین با افزایش نرخ بهره، این نوسان کاهش خواهد یافت. همچنین نتایج نشان می دهد با افزایش نرخ رشد اقتصادی، نوسان ایجاد شده در ساختار بدهی بلندمدت شرکت ها به میزنان کمی افزایش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: نوسان ساختار سرمایه، متغیر کلان اقتصادی، نرخ تورم، نرخ بهره، نرخ ارز، نرخ رشد اقتصادی طبقه بندی JEL : L16، D25، N1
  • جلال منتظری*، احمد جعفری صمیمی صفحات 255-285

    مالیات به دلیل ماهیت اجباری و منظم بودن، مهم ترین منبع درآمدی دولت در تامین مالی برنامه های توسعه از جمله تقویت زیرساختار های فیزیکی می باشد، که از این منظر مسئله شناسایی عوامل تعیین کننده درآمد مالیاتی دارای اهمیت ویژه در هر اقتصادی است که اقتصاد ایران نیز نمی تواند از این اصل مستثنی باشد. بر این اساس و با توجه به نسبت پایین درآمد مالیاتی به تولید ناخالص داخلی (GDP) در کشور، مطالعه حاضر تلاش کرده است تا با کمک الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL)، به بررسی نحوه اثرگذاری متغیرهای کلان اقتصادی (رشد اقتصادی، تورم، نرخ ارز و آزادی تجاری) بر درآمدهای مالیاتی دولت در سال های بعد از پیروزی انقلاب (1357-1397) بپردازد. یافته های حاصل از برآورد الگوی بلندمدت این تحقیق؛ منطبق بر دیدگاه های کالدور (1962)، تودارو (1969)، اولیورا - تانزی (1977) و تانزی (1989)؛ نشان می دهد که رشد اقتصادی، تورم، تغییرات نرخ ارز رسمی و نرخ شهرنشینی - به دلیل عدم توسعه یافتگی اقتصاد ایران - اثر منفی بر درآمد مالیاتی داشته اند. همچنین، نتایج نشان می دهند آزادی تجاری و سهم ارزش افزوده گروه خدمات از GDP اثر مثبت و معنادار و بی ثباتی مالی اثر منفی و معنادار بر درآمد مالیاتی داشته است. نهایتا و بر اساس یافته های این تحقیق، شواهدی دال بر اثرگذاری معنادار متغیرهای نوسانات نرخ ارز، درآمدهای نفتی دولت و سهم ارزش افزوده گروه های کشاورزی و صنایع و معادن از GDP، بر درآمد مالیاتی مشاهده نشده است.

    کلیدواژگان: متغیرهای کلان اقتصادی، سیاست بودجه ای، مالیات، الگوی خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL)، ایران. طبقه بندی JEL: C22، H11، H20
  • پیام نادری*، رحمان سعادت، حامد سلطانی نژاد صفحات 287-317
    ورود جریان های ارز خارجی مانند رمیتانس (Remittance) یا وجوه ارسالی شاغلین خارج از کشور که یکی از مهمترین منابع ارز خارجی برای بسیاری از کشورها محسوب می شود، ممکن است موجب تغییرات ناگهانی و نوسان ارزش پول ملی آنها شود و اثرات نامطلوبی بر اقتصاد این کشورها بر جای گذارد. بنابراین در پژوهش حاضر، عوامل موثر بر نوسان نرخ ارز واقعی ایران با تاکید بر درآمد ارسالی شاغلین خارج از کشور و با استفاده از رهیافت خودرگرسیون با وقفه توزیعی (ARDL) طی سال های 1980 الی 2017 مورد بررسی و تحلیلی تجربی قرار می گیرد. به منظور کمی سازی متغیر نوسان، سه روش قابل استفاده برای پژوهش حاضر بیان می شود که پس از انتخاب روش بهینه از میان آن ها، مدل پژوهش برآورد می گردد. نتایج حاکی از آن است که در بلندمدت، درآمد ارسالی شاغلین خارج از ایران تاثیر مثبت و معناداری بر نرخ ارز دارد و باعث ایجاد نوسان در نرخ ارز واقعی می گردد؛ اما در کوتاه مدت، این وجوه دارای تاثیر منفی بر نرخ ارز در ایران است. به علاوه، از میان متغیرهای پژوهش، تولید ناخالص داخلی سرانه بیشترین اثرگذاری را هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت در نوسان نرخ ارز واقعی دارد.
    کلیدواژگان: درآمد ارسالی شاغلین خارج از کشور، نوسان نرخ ارز واقعی، خودرگرسیون با وقفه توزیعی طبقه بندی JEL: C22، C58، F31، F24
  • حسین هرورانی*، سید هادی عربی صفحات 319-347
    هدف مقاله حاضر بررسی آثار قیمت گذاری ناشی از مداخله در مکانیسم قیمت و تکلیف نمودن بازار به اعمال قیمت های کف و سقف و یا استفاده از ضوابط قیمت گذاری، توسط نهادهای تنظیم گر می باشد. در این مقاله با بررسی نهادهای متولی و احصاء چالش های نظام قیمت گذاری کالاها و خدمات با استفاده از روش های تحقیق(هنجاری و توصیفی- تحلیلی) به ارایه راهکارهای بهبود وضعیت موجود پرداخته خواهد شد. یافته های این مطالعه حاکی از آن است که علیرغم وجود 15 نهاد و سازمان دولتی و شبه دولتی تنظیم گر در حوزه قیمت گذاری، چالشهایی از جمله اتخاذ یک رویه واحد قیمت گذاری برای تمامی کالاها و با هر ساختاری همچنان در کشور وجود دارد.علاوه بر این داشتن رویکرد سرکوب قیمتی، قیمت گذاری غیرمتوازن در چارچوب زنجیره ارزش به واسطه تفاسیر مختلف از قوانین در حوزه قیمت گذاری، تورم قوانین و مقررات و... منجر به عدم توازن و ناهماهنگی در نحوه مداخله دولت و سایر نهادهای ذی ربط در طول زنجیره ارزش گروه های کالایی مختلف می شود که تبعات این تصمیم گیری در نوسان شدید قیمت، متاثر ساختن قیمتهای نسبی و... بروز خواهد کرد و باعث بی ثباتی در اقتصاد خواهد شد.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری، کنترل قیمت، تنظیم بازار، قیمت کالا و خدمات، قوانین و مقررات طبقه بندی JEL: D40، D46، R32، R48
|
  • Shahin Asadi, Farzad Karimi *, Amir Hortamani Pages 1-36

    New international trade perspective emphasizes the role of export complexity on industrial growth. Given this importance, the main purpose of this paper is to identify the factors affecting the complexity of Iranian industrial exports using data and indicators based on the field of industrial activity. This field of activity is divided by ISIC's two-digit codes over the period 2015-2004. In this study, import rate of machinery, number of skilled labor force, R&D cost ratio and intermediate tariff rate were used. The coefficients were estimated using panel data using generalized least squares (EGLS) and fully modified least squares (FMOLS) methods. The results show that the coefficients of estimation of the model coefficients show the significant impact of machinery import rate and human capital on the export complexity of Iran's Industrial. Also, the significant relationship of other variables has not been confirmed. As far as the quality of inputs is concerned, when the tariff rate of intermediate goods is taken into account in the field of industrial activity, there is no significant effect on export complexity. The driving force behind this result is the high share of government-run oil and gas-based exports and very little reliance on imported intermediate goods. These findings show that modernizing industries by facilitating the importation of machinery and the use of skilled labor will increase the complexity of industrial exports. Therefore, the establishment of systematic capability and institutional capacity building for the correct selection and absorption of imported technologies is supported by the creation of infrastructures of industrial access to the latest technology. Finally, serious attention to the issue of education in order to raise the level of awareness of the forces employed by the manufacturing firms in attracting new technologies can provide the grounds for increasing the export Sophistication of Iran's Industrial.

    Keywords: Iran's Industrial, Export Sophistication, skilled labor force, import rate of machinery, JEL Classification: L52, F14, F2
  • Ali Rezazadeh * Pages 37-66

    The purpose of this study is to investigate the relationship between inflation and inflation uncertainty and impacts of these variables on the real economy activities in Iran. In this context, inflation uncertainty calculated using the GARCH (1,1), model and its impacts on inflation and economic growth evaluated. Based on the results of MSIAH (2) -VAR (2) model estimation, there is a two-way Granger causality relationship between inflation and inflation uncertainty. Also, considering the positive effect of inflation on inflation uncertainty in high and low uncertainty conditions, Friedman (1977) and Ball (1992) hypothesis were confirmed. On the other hand, due to the negative effect of inflation uncertainty on inflation in low inflation conditions, Holland's (1995) hypothesis has been confirmed. The estimation of MSIAH (2) model for economic growth also showed that the impact of inflation on economic growth, regardless of the level of economic growth, is always negative and significant. Inflation uncertainty has no significant effect on economic growth and the effect of fixed capital formation growth rate on economic growth has been positive and significant only in the regime associated with high average growth. The results are largely in line with the realities of Iran's economy.

    Keywords: Inflation, Inflation uncertainty, Economic Growth, GARCH Models, switching models JEL Classification: C22, C51, E31
  • Hajar Sazvar, Masoud Nikooghadam *, Majid Dashtban Farooji Pages 67-93

    Foreign direct investment and foreign trade are among the factors that can contribute to sustainable and high economic growth for countries. Foreign direct investment can be a supplement to domestic financial instruments and a tool for achieving the purpose of economic growth. Also, Foreign Direct Investment Due to the numerous advantages, including technology transportation, knowledge of the day, creating different jobs which is a great utility. In fact, the expansion of trade relations can increase the speed of technology release, which, together with international competition, will increase the productivity of domestic companies and, consequently, economic growth. The main purpose of this study is to investigate the effect of foreign direct investment and foreign trade on Iran's economic growth over the period of 2017-1970 using Auto-Regressive Distributed Lag (ARDL). The results of the model estimation show that Foreign direct investment, foreign trade, human capital and gross fixed capital formation (domestic investment) have a positive and significant effect on Iran's economic growth, but government expenditures, income and inflation taxes have had a negative and significant effect on economic growth. It is also that the variable of foreign direct investment and foreign trade has a positive and significant relationship with economic growth in Iran.

    Keywords: Foreign Direct Investment, foreign trade, Economic Growth, ARDL Aproach, Iran JEL Classification: E29, C10, C22, O40
  • Nader Seyed Kalali *, Elham Heydari Pages 95-114
    Proactiveness is a strategic orientation. Studies have shown that firms with higher proactiveness gain better performance than their competitors. So, identifying the factors that affect proactiveness is becoming more and more essential. Analytical orientation is known as a strategic orientation too. Analytical orientation means the inclination of firms toward using decision support systems, planning techniques, control systems, human resource planning, and executives’ performance appraisal. The purpose of this study is to investigate the relationship between analytical orientation and proactiveness. Data collected from 91 managerial and economic consultancy firms in Iran. Data analysis was done using the structural equation modeling technique with SmartPLS3 software. Findings showed that analytical orientation has a positive significant effect on proactiveness. Those consulting firms which aspire to strengthen proactiveness should pay serious attention to analytical orientation.
    Keywords: Analytical orientation, Proactiveness, Strategic orientation, Managerial, economic consultancy, Structural equation modelling JEL Classification:L84, L26, L10
  • Javad Taherpoor *, Hosein Tavakolian, Saber Rashidi Pages 115-140
    The excessive increase in government spending could lead to instability in economic variables, one of most important of which is price level. But the important question is whether the increasing in government spending have symmetric effects in different situations or not, especially in recession and booms. According to this discussion, the purpose of this study is to investigate the asymmetric effects of fiscal policy shocks on price levels by using seasonal data from 1988 to 2014. In this regard, first, the effects of fiscal policy shocks on price levels are essayed by the SVAR model, and then for investigating asymmetric effects of fiscal policy shocks, we applied the TVAR model. The results from SVAR model indicates that shocks from government spending and tax revenue have positive and negative effect on price level, respectively. On the other hand, results of TVAR model shows that effect of fiscal shocks is asymmetric with respect to the position of business cycles, so that a positive shock from government spending during a boom has a more positive and severe effect on price levels, but during the recession, this effect is less severe. On the other hand, a positive shock from government tax revenues has a negative effect on price levels in both the downturn and the boom, but it is more severe in terms of the impact of the shock on the boom than in the downturn.
    Keywords: fiscal policy shocks, asymmetric, price level, Business Cycles, TVAR JEL Classification:C32, E32, E31, E62
  • Mahdi Ghaemi-Asl *, Shadi Barati, Alireza Ghorbani Pages 141-173

    Among the various indicators of financial stability, non-performing loans (NPLs) of banks are very important, as the NPLs affect asset quality, credit risk, and resource allocation efficiency in manufacturing sectors. In this paper, the effect of NPLs on lending behavior is presented with the aim of presenting regulatory adjustments for NPLs in the Iranian banking system by using data from 16 banks over the period 1976-2006, with the framework of a Bayesian autoregressive with distributed lags model. The results show that in the short run, one percent increase in the ratio of NPLs in the current period and the t-1, resulted in a 0.27 percent and 0.24 percent decrease in banks' lending growth, respectively. This short-term impact will intensify in the long run, reaching 0.34% (after 1.7 years).On the other hand, the positive effect of the deposit-to-loan ratio on the lending power of banks indicates that banks experiencing NPLs problems, through the channel of increased deposits, eliminate the problem of lack of lending funds. It is therefore recommended that, while closely monitoring the central bank's compliance with applicable international law and imposing penal rules on banks for offenses and statutory ratios, an integrated e-government system could be used for exclusion of costumers. Banking, financial and social services will also be provided for fines for costumers with NPLs (high risk) and for encouraging well-meaning costumers (low risk) through preferential rates.

    Keywords: Non-performing loans, lending growth, deposit-to-facility ratio, Bayesian Analysis, Regulatory Provisions JEL Classification: E42, E58, G21
  • Hassan Mohebbi, Habib Ansari Samani *, Mehdi Hajamini Pages 175-193

    Water is an essential goods for household and also an important input or intermediate product for firms. The value of water in production can be attributed to its ability to create goods and services. Yazd province is one of the industrial provinces as well as one of the low water provinces of the country. Therefore, the present study investigates water consumption in Yazd province industries during the period 1995-2015. While the value added of industry has grown on average about 9 percent annually, water consumption is increased approximately 29 percent that reflecting inadequate water consumption and management. Production function estimated using panel data regression. The findings show that the value of marginal product of water in Yazd province industries is much higher than the price paid. First the industry sector receives a rent from the low price of water, and second, the problem of water-intensive industry development and the improper management of water resources can be explained.

    Keywords: water resources, industry, value added, factors of production, value of marginal product JEL Classification: L00, Q25
  • Yadegar Mohamadi, Gharibeh Esmaeli Kia Pages 195-231

    The purpose of the current study was investigating the effect of managing director`s overconfidence on financing policies and investment efficiency in Tehran stock exchange. The statistical population of this study included listed companies in the Tehran stock exchange and its statistical sample included the data of 139 companies during 2011-2018, for seven years. The methodology of this research was done through systematic deletion and the method used for estimating the pattern was multivariate regression method using the estimation of integrated data having constant effects. The results showed that overconfidence of managers had a reversed and significant effect on the investment efficiency and it had a direct and significant relationship on over-investment. Moreover, more investigations showed that in case company managers have access to internal financial resources, they would tend to have over-investments; however, financing from resources outside the company would lead to under-investment. Therefore, managers` overconfidence, as a characteristic feature, affected their financing decisions and investment. Most of these managers have boldly behaviors due to overconfidence on their own decisions which may lead to taking non-optimal decisions regarding the investments so that through increasing over-investments, it may lead to a reduction in the investment efficiencies of the companies.

    Keywords: Overconfidence, Financing, Investment efficiency, overinvestment, underinvestment JEL Classification:M41, G11, G17
  • Majid Montasheri, Daryush Farid * Pages 233-254

    Volatility in companies’ capital structure has disrupted managers’ concentration required to ‎create, maintain, and increase return and, consequently, attempts to improve the company’s ‎performance. One of the managers’ tasks is to decide on an appropriate mix of financial resources ‎of the company, i.e., the capital structure. This research aims to study the role of macroeconomic ‎variables in the capital structure volatility for companies listed on the Tehran Stock Exchange. ‎The sample consisted of 89 companies listed in the Tehran Stock Exchange during the period ‎‎2014-2018, chosen by the systematic random sampling method. The results indicate that the ‎volatility of the short-term and long-term debt structure increases with an increase in the inflation ‎rate. Moreover, the volatility decreases as the interest rate increase. Furthermore, the long-term ‎debt structure of the companies rises slightly as the economic growth rate increases.‎

    Keywords: Capital structure volatility, Macroeconomic variable, Inflation rate, Interest Rate, Exchange Rate, ‎Economic growth rate JEL Classification: L16, D25, N1
  • Ahmad Jafari Samimi Pages 255-285

    Taxation due to its mandatorily and regularity is the most important source of government revenue in financing development programs, including strengthening physical infrastructure. Accordingly, the issue of identifying the determinants of tax revenue is of particular importance in any economy that Iran's economy cannot excluded from this principle. Thus, this study investigates the effect of macroeconomic variables (economic growth, inflation, exchange rate and Openness) on government tax revenues using an Autoregressive Distributed Lag (ARDL) model in Iran during 1978-2018. The results from this study support the views of Calder (1962), Tudaro (1969), Olivera-Tanzi (1977), and Tanzi (1989) and show that economic growth, inflation, official exchange rate changes, and urbanization - Due to the underdevelopment of the Iran's economy - have a negative impact on tax revenue. Also, our findings indicate that Openness and share of services in GDP have a positive and significant effect and financial instability has a negative and significant effect on tax revenue. Finally, based on the findings of this study, there is no evidence that the variables of exchange rate fluctuations, government oil revenues and share of agricultural and industrial in GDP, have a significant impact on tax revenue.

    Keywords: Macroeconomic Variables, Fiscal Policy, Tax Revenue, Autoregressive Distributed Lag (ARDL) Approach, Iran. JEL Classification: C22, H11, H20
  • Payam Naderi *, Rahman Saadat, Hamed Soltani Nejad Pages 287-317
    The inflow of foreign exchange, such as remittances, which is one of the most important sources of foreign exchange for many countries, may cause sudden changes and fluctuations in the national currency and have undesirable impacts on the economies of these countries. Thus, in this study, the influential factors of real exchange rate volatility in Iran with emphasize on remittances by using ARDL approach over the period 1980-2017 are examined and empirically analyzed. In order to quantify the exchange rate volatility, three methods can be used for the present study, which after selecting the optimal method, the model is estimated. The results indicate that remittances have positive and significant effect on the real exchange rate in the long-run and cause volatility of the real exchange rate; But in the short-run, remittances have negative effect on real exchange and lead to volatility in the real exchange rate in Iran. In addition, GDP per capita has the greatest impact on the real exchange rate volatility, both in the short-run and in the long-run.
    Keywords: Remittances, Financial flow, Real Exchange Rate Volatility, Autoregressive Distributed Lag, Iran JEL Classification:C22, C58, F31, F24
  • Hossien Haroorani *, Seyed Hadi Arabi Pages 319-347
    The purpose of this article is to investigate the effects of pricing resulting from interference in the price mechanism and obliging the market to apply floor and ceiling prices or the use of pricing criteria by regulators. Research (normative and descriptive-analytical) will provide solutions to improve the current situation. The purpose of this article is to investigate the effects of pricing resulting from interference in the price mechanism and obliging the market to apply floor and ceiling prices or the use of pricing criteria by regulators. Research (normative and descriptive-analytical) will provide solutions to improve the current situation.The findings of this study indicate that despite the existence of 15 governmental and quasi-governmental regulatory institutions and organizations in the field of pricing, challenges including adopting a single pricing procedure for all goods and with any structure, having a price suppression approach, pricing There are different interpretations of the rules, etc., which lead to inconsistencies in the way the relevant institutions intervene along the value chain of different commodity groups. The consequences of this decision will occur in severe price fluctuations, which will cause instability in the economy.
    Keywords: Pricing, price control, market regulation, price of goods, services, laws, regulations JEL Classification:D40, D46, R32, R48