فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه گردشگری - پیاپی 33 (تابستان 1399)

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 33 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدتقی امینی، محمد مهدی پرهیزگار، اصغر ابوالحسنی، صمد خباز باویل* صفحات 7-22

    تجربه ی بلند مدت بسیاری از مناطق موفق گردشگری دنیا نشان داده است که رفتارهای توسعه ای صنعت گردشگری باید منطبق با شرایط خاص آن مناطق باشد. به دلیل عدم توجه شایسته به این موضوع است که توسعه ی صنعت گردشگری در ایران همواره دستخوش تغییرات شدید بوده و میزان توسعه با توان بالقوه ی آن هم خوانی مناسبی ندارد. محقق در این پژوهش، هدف اصلی خود را پاسخگویی به این سوال قرار داده است که مدل رفتاری توسعه ی صنعت گردشگری ایران با محوریت جذب گردشگران خارجی چگونه است؟ با عنایت به این موضوع، پژوهش حاضر از نظر ماهیت از نوع تحقیقات پیمایشی- اکتشافی بوده و از رویکرد معادلات ساختاری برای دست یابی به مدل مورد نظر استفاده کرده است. جامعه آماری پژوهش متشکل از مجریان و فعالین در صنعت گردشگری است. نتیجه ی نهایی پژوهش ابعاد توسعه ای صنعت گردشگری کشور با هدف ورود گردشگران خارجی را در سه بعد: 1- مبادی گردشگرفرست خارجی، 2- حمل ونقل و 3- مقاصد گردشگرپذیر داخلی مشخص نموده و از سوی دیگر برای توسعه ی این ابعاد سه گانه، نوع رفتارهای تاثیرگذار را در سه محور: 1- رفتارهای نهادی، 2- رفتارهای مردمی و 3- رفتارهای تولیدی تعیین کرده است.

    کلیدواژگان: توسعه ی گردشگری، گردشگری ایران، گردشگران خارجی، مدل رفتاری، رفتار توسعه ای
  • محمود ضیائی* صفحات 27-46

    واژه ژیوتوریسم از جمله مفاهیم جدیدی است که مورد توجه جامعه دانشگاهی قرار گرفته است. رشد فزاینده مقالات منتشر شده در این زمینه، بررسی جامع و نظام مند آنرا ضروری می نماید. یافته های این تحقیق علاوه بر کمک به درک بهتر ادبیات تخصصی ژیوتوریسم می تواند به شناسایی شکاف های پژوهشی موجود کمک نماید و راهگشای مسیرهای آتی مطالعاتی باشد. برای این منظور از روش های مطالعات علم سنجی و تحلیل شبکه های اجتماعی برای تحلیل مقاله های انگلیسی منتشره شده در حوزه ژیوتوریسم بهره گرفته شد. پس از جستجوی واژه های مرتبط در سه بخش عنوان، چکیده و کلید واژه های مقالات، داده ها با استفاده از شاخص های کلان و خرد در محیط نرم افزارهای VOSviewer, UCINET, NETDRAW تحلیل شدند. نتایج تحقیق نشان داد که کشورهای آمریکا، انگلستان، استرالیا، ایتالیا و آلمان در شبکه پژوهشی این حوزه نقش برجسته ای دارند. ضمن معرفی نویسندگانی که از درجه ی مرکزیت نسبتا بالایی برخوردار بوده اند، مشخص شد که بیشترین تاکید در این مقاله ها روی مقوله ها و مضامینی مانند conservation, evolution, management, diversity, ecotourism بوده است. علاوه بر این وضعیت هم واژگانی و هم نویسندگی مقاله هایی که توسط محققان ایرانی به زبان انگلیسی منتشر شده بود نیز در این تحقیق مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، مطالعات علم سنجی، شبکه همکاری های علمی، پژوهشگران ایرانی
  • سروش سنایی مقدم*، بیژن رحمانی، پگاه مرید سادات، نبی الله طاهری صفحات 47-70

    روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است که به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق گردشگران منطقه موردمطالعه می باشند. جهت تعیین تعداد نمونه تحقیق با توجه به نامعلوم بودن تعداد جامعه آماری، تعداد نمونه لازم 385 پرسشنامه به دست آمد. همچنین به منظور تحلیل داده ها از آزمون آماری تحلیل عاملی، T تک نمونه ای و از معادلات ساختاری در محیط نرم افزار Amos Graphics استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که با استفاده از آزمون تحلیل عاملی به منظور ارزیابی کیفیت محیطی مقصدهای گردشگری هفت عوامل عملکردی ساختاری، پویایی محیط، جاذبه های گردشگری، پویایی بصری، محیط اجتماعی بافت و شبکه ارتباطی و زیست محیطی به عنوان عوامل موثر کیفیت محیطی مقصدهای گردشگری روستایی موردمطالعه شناسایی شدند؛ همچنین نتایج آزمونT تک نمونه ای، برای محاسبه نمره نهایی میزان رضایتمندی از کیفیت محیطی مقصدهای گردشگری، با مقدار (28/2) در وضعیت نامطلوب و غیرقابل قبول بوده است. همچنین نتایج تحلیل معادلات ساختاری مرتبه دوم نشان داد که عامل عملکردی - ساختاری با 80 درصد دارای بیشترین بار عاملی هست و نتایج نهایی مدل معادلات ساختاری نشان می دهد که کیفیت محیطی مقصدهای گردشگری تاثیر ناچیزی با ضریب 14/0 بر رضایتمندی گردشگران دارند و در بین عامل های پنهان کیفیت محیطی عامل جاذبه های گردشگری با 83/0 بیشترین نقش را داشته است.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، معادلات ساختاری، رضایتمندی، استان کهگیلویه و بویراحمد
  • بهرام ایمانی*، سید مختار رضوی صفحات 71-90

    شیوه گردآوری این تحقیق اطلاعات اسنادی و کتابخانه بوده و داده های کیفی با پرسشنامه باز و داده های کمی به صورت عددی و از طریق وزن دهی پرسشنامه های دلفی تهیه شد. به گونه ای که در ابتدا شاخص ها و مولفه ها در ابعاد مختلف جمع آوری گردید. سپس در اختیار نخبگان اجرایی و دانشگاهی که در حوزه گردشگری تخصص داشتند قرار داده شد و از آنها درخواست گردید تا بر اساس تخصص خود عواملی که بیشتر از بقیه تاثیر گذار است را شناسایی نمایند. در مرحله بعد از شناسایی این عوامل از آنان خواسته شد در چارچوب ماتریس اثرات متقاطع بین عوامل، بر مبنای میزان تاثیرگذاری و تاثیرپذیری آنها با اعداد صفر تا سه امتیاز دهند. یافته ها بر اساس وضعیت صفحه پراکندگی عوامل نشان داد، سیستم ناپایدار است و بیشتر عوامل در اطراف محور قطری صفحه پراکنده هستند. همچنین از بین 50 عامل در نظر گرفته شده، در نهایت با توجه به امتیاز بالای تاثیرگذار و تاثیرپذیری مستقیم 23 عامل به عنوان خروجی میک مک، در آینده توسعه گردشگری پایدار روستایی بخش مرکزی سرعین تاثیرگذار هستند. نتایج نشان می دهد از بین 23 عامل پیشران، عوامل بهبود وضعیت معابر و راه های روستایی، امنیت و بازسازی آثار گردشگری دارای تاثیرگذاری بالاتری بوده و از اهمیت بیشتری برخوردار بودند

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، گردشگری پایدار، عوامل پیشران، میک مک، آینده پژوهی
  • سید مجتبی محمود زاده، طاهره آشتیانی*، علی اصغر حیدری صفحات 91-107

    هدف از این پژوهش اولویت‏ بندی شاخص‏ های ارزیابی رضایتمندی بازدید‏کنندگان موزه ‏ها می‏باشد. با مطالعه تحقیقات پیشین و مدل‏ های مفهومی ارزیابی رضایتمندی مشتریان، شاخص‏ های رضایت بازدیدکنندگان موزه بر اساس مدل آکاما شناسایی شده و مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش با استفاده از ابزار پرسشنامه، داده‏های مورد نیاز از 385 نفر از بازدید‏کنندگان موزه ملی ایران در شهر تهران جمع ‏آوری گردید. سپس نسبت به تحلیل داده‏ ها با استفاده از روش ‏های آمار توصیفی و تحلیل عاملی تاییدی اقدام شده است. نتایج نشان می‏ دهد که همه شاخص‏ های مدل تحقیق بجز قیمت و ارزش ادراک شده بر رضایت بازدیدکنندگان موزه تاثیرگذار بوده و قیمت بلیط موزه ‏ها تاثیری بر میزان رضایت بازدیدکنندگان ندارد. همچنین نتایج به دست آمده نشان می‏دهد که متغیر اطمینان دارای بیشترین میزان اهمیت و متغیر همدلی دارای کمترین میزان اهمیت از دیدگاه بازدید‏کنندگان است. متغیرهای قابلیت اعتماد، مسئولیت پذیری و عناصر ملموس هم به ترتیب در رتبه ‏های دوم تا چهارم از نظر میزان اهمیت قرار دارند.

    کلیدواژگان: گردشگری، رضایتمندی، موزه‏ ها، موزه ملی ایران
  • ولی نعمتی*، محمد علیزاده، حسن اروجی، سمیه السادات موسوی صفحات 109-128

    گردشگری فیلم یا فیلم توریسم، شاخه ای از گردشگری محسوب می شود که نقش مهمی در جذب گردشگران برای بازدید از مقصدهای گردشگری و توسعه آنها داشته و گردشگری نیز در ترویج و تبلیغ این فیلم ها، تاثیرات متقابل دارد. روستای سولقان در دهستان کن و سولقان و امازاده نوربخش داخل روستا، لوکیشن فیلم برداری بخشی از سریال مسافری از هند بوده است. بر این مبنا، چالش اصلی پژوهش، تاثیرات و پیامدهای این فیلم بر توسعه روستایی و روند جذب گردشگران و تاثیرات گردشگری بر این فیلم است تا بر این اساس، مدل مطلوبی برای تبیین روابط فیلم توریسم با گردشگری روستایی ارایه شود و هدف اصلی این پژوهش نیز بر همین مبنا، پایه ریزی شده است. برای این منظور از طریق تهیه پرسشنامه و انجام مصاحبه با نمونه آماری پژوهش شامل مردم و 267 گردشگر ورودی ، داده های لازم گرداوری شده است .نتایج تحلیل های کیفی و کمی نشان می دهد. همچنین تاثیرات این فیلم بر شناخت روستا، تا حدی قابل قبول اما در زمینه توسعه گردشگری، نفش چندانی ایفا نکرده و تاثیرات متقابل بین فیلم توریسم و توسعه روستایی مشاهده نشده است. در نهایت مدل بهینه توسعه فیلم توریسم در مناطق روستایی با تاکید بر روستای سولقان ارایه شد.

    کلیدواژگان: فیلم توریسم، گردشگری، توسعه روستایی، روستای سولقان
  • محمدحسن ذال*، امین اسماعیلی صفحات 113-130

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی مولفه های اثرگذار بر وفاداری گردشگران نسبت به جاذبه های میراث بافت کهن ساری انجام شده است. این پژوهش از نوع توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و میدانی است. توزیع پرسشنامه و گردآوری آراء 360 گردشگر بازدیدکننده، بخش میدانی پژوهش را شامل می شود. در این پژوهش مولفه هایی همچون ظرفیت های میراث، عملکرد مدیریتی و زیرساخت های گردشگری بررسی شده است. روایی پرسشنامه از سوی چند نفر از اساتید دانشگاهی و پایایی ابزار نیز با محاسبه ی آلفای کرونباخ (.952) تایید شده است. برای پردازش داده ها از نرم افزار آماری SPSS و برای تحلیل داده ها نیز با توجه اهداف پژوهش و ماهیت داده ها از آزمون های تی تک نمونه ای، من ویتنی و رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهند که ظرفیت های میراث فرهنگی مقصد اثرگذارترین عامل بر متغیر وفاداری است که می توان این نتایج را با تعدد، تنوع و قدمت جاذبه های میراث مرتبط است. رفتار محترمانه ساکنین با گردشگران نیز از عوامل اثرگذار بر وفاداری گردشگران محسوب می شود. بر اساس سایر نتایج ارتقاء وضعیت زیرساخت های منطقه نیز در توسعه گردشگری میراث فرهنگی و فراخور آن افزایش میزان وفاداری اثرگذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: گردشگری میراث فرهنگی، بافت سنتی، بناهای تاریخی، وفاداری، شهر ساری
  • محمد اکبرپور*، محمد ولئیی، امیدعلی مرادی صفحات 150-174

    گردشگری کشاورزی یکی از اشکال گردشگری روستایی است که در گروه گردشگری خاص یا جایگزین قرار می گیرد. امروزه گردشگری کشاورزی در جهان به عنوان راهبردی برای بهبود اوضاع اقتصادی، اجتماعی و زیستی روستاها تلقی می گردد. جامعه آماری این تحقیق شامل 17 روستای بخش دینور بخش دینور با 1260 خانوار بود که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه این جامعه 290 نفر به دست آمده است و برای گردشگران ورودی به روستاها، از روش نمونه گیری جامعه نامعلوم استفاده شده است؛ یافته های پژوهش نشان می دهد،عوامل محیطی و طبیعی، فرهنگی و اجتماعی، اقتصادی در روستاهای مورد مطالعه این توان را دارند که گردشگری کشاورزی را در منطقه توسعه بدهند. همچنین بر اساس یافته های بدست آمده مولفه تمایل به اقامت شبانه در صورت وجود اقامتگاه در مزارع، کمترین رتبه و مولفه تمایل به خرید گیاهان دارویی از بخش دینور و شهر صحنه بیشترین رتبه یعنی بیشترین ظرفیت را برای توسعه گردشگری کشاورزی بخش دینور از دیدگاه گردشگران دارا می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری کشاورزی، توان های گردشگری، نواحی روستایی، بخش دینور
  • حوریه دهقان پوری*، محمدرسول خدادادی، رقیه سرلاب صفحات 175-190

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش گرایش کارآفرینانه و عوامل انگیزاننده ی حامیان مالی ورزشی در تقویت جایگاه گردشگری ورزشی در ایران می باشد. پژوهش حاضر کاربردی و توصیفی پیمایشی است. جامعه ی آماری، کلیه ی اساتید مدیریت ورزشی و گردشگری تمامی استان های ایران بود. حجم نمونه ی آماری با استفاده از نرم افزار G-POWER و فرمول کوکران 252 نفر برآورد شد. روش نمونه گیری، احتمالی محدود از نوع خوشه ای چند مرحله ای بود. پرسشنامه ی استاندارد گرایش کارآفرینانه هاگس و مورگان (2007)، پرسشنامه ی استاندارد عوامل انگیزاننده ی حمایت ورزشی همتی نژاد و همکاران (1395) و پرسشنامه ی محقق ساخته ی تقویت جایگاه گردشگری ورزشی به کار گرفته شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و Amos صورت گرفت. از آزمون کلموگروف اسمیرنوف برای مشخص کردن نرمال بودن جامعه ی آماری؛ از همبستگی پیرسون برای بررسی فرضیه ها و از مدل معادلات ساختاری به منظور بررسی اثر گرایش کارآفرینانه و عوامل انگیزاننده ی حامیان مالی ورزشی بر تقویت جایگاه گردشگری ورزشی استفاده شد. نتایج نشان داد، بعد نوآوری بیش ترین تاثیر را بر گرایش کارآفرینانه، تسهیلات بیش ترین تاثیر را بر عوامل انگیزاننده ی حامیان مالی ورزشی و الزامات بهداشتی بیش ترین تاثیر را بر تقویت جایگاه گردشگری ورزشی داشتند. از این رو، اهمیت دادن و سرمایه گذاری در عامل هایی که از نظر کارشناسان اهمیت بیش تری در تقویت جایگاه گردشگری ورزشی دارند، ضروری است.

    کلیدواژگان: گرایش کارآفرینانه، عوامل انگیزاننده، حامیان مالی، گردشگری ورزشی
  • سعید سعیدپور*، آذر سفیدی، علی تیزرو، رضا احمدی کهنعلی صفحات 191-207
    درحال حاضر صنعت گردشگری جزو حوزه های مطرح اقتصادی در سطح جهان بوده و با ایجاد بازارکاری پرجنب و جوش، میلیون ها نفر را مشغول به کار نموده است. آگاهی از عدم اطمینان های پیش رو و آمادگی برای حالات ممکن در این صنعت، پیشبرد راهبردهای کلان محلی، ملی و فراملی را تسهیل خواهد نمود. این پژوهش آینده های صنعت گردشگری استان هرمزگان را بررسی می نماید. از تحلیل استیپ و نرم افزار انویو برای شناسایی پیش ران های اصلی و از سناریوویزارد برای تدوین سناریوها استفاده شد. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و باروش آمیخته و بر مبنای آینده نگاری است که در سطح اکتشافی انجام می شود . مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه های نیمه ساختاریافته، ابزار گردآوری داده ها می باشد. پیش ران ها با تحلیل داده ها شناسایی و به 15 عامل کلیدی کاهش یافت. از سناریوویزارد برای تحلیل اثرات متقابل عوامل کلیدی بر یکدیگر استفاده شد. نهایتا از بین 18 سناریوی محتمل 6 سناریو با بالاترین احتمال وقوع مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل وضعیت ها نشان دهنده سیطره کلی روندهای نسبتا مطلوب در آینده گردشگری استان بوده و در افق 10 ساله برخی عوامل نمی توانند به حد مطلوبیت کامل برسند و برخی با وضعیت رکود نشان دهنده نیاز این صنعت به بازبینی مجدد برنامه های کلان و استراتژی های تدوین شده در سطح ملی برای رشد و خروج از بلاتکلیفی است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی مبتنی بر سناریو، تحلیل استیپ، انویو، سناریوویزارد، گردشگری
  • اسماعیل دویران*، حسین احمدی صفحات 209-228

    چیدمان نظام فضای شهری تاثیرگذار در توسعه مراسم آیینی در جهت گردشگری مذهبی است. در این راستا مبین های سرمایه اجتماعی با عملکرد خود ساماندهی فضاهای شهری را سبب ساز شده و بازتولید گردشگری مذهبی را توسعه می دهد.پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی به بررسی اثر سرمایه اجتماعی در نظام مندی فضای شهری در برگزاری آیین مذهبی و به تناسب آن بازتولید گردشگری مذهبی با نمونه موردی شهر زنجان پرداخته است. این پژوهش با استفاده از روش میدانی اقدام به بررسی اثرات سه شاخص اصلی اعتماد، مشارکت و انسجام اجتماعی گردشگران غیر بومی(غیر ساکن شهر زنجان)در مراسم عصر تاسوعا شهر زنجان می پردازد. تحلیل پژوهش در غالب مدل معادلات ساختاری(روش تحلیل مسیر) انجام گرفته است. نتایج مدل نشان می دهد میزان تاثیر مولفه مشارکت اجتماعی با ضریب 811/0 بر فضای شهری و 758/0 بر بازتولید گردشگری بالاترین و انسجام اجتماعی با ضریب تاثیر 652/0 برای فضا و 095/0 بر بازتولید گردشگری کمترین تاثیر را گذاشته است. در عین حال مطالعات نشان داد مولفه های سرمایه اجتماعی در سطح اطمینان 95 درصد، ضمن داشتن ارتباط معنادار با نظام بخشی فضا، با همدیگر نیز ارتباط معنادار داشته و بصورت پیوسته با هم عملکرد می یابند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، فضای شهری، بازتولید، گردشگری مذهبی، زنجان
  • مریم رحمتی* صفحات 229-240
    هم آفرینی با اثرگذاری بر تولید خدمات گردشگری مطابق با ایده مشتریان، شرکت ها را به سوی تولید محصولات رقابتی نوآورانه و گردشگران را به سوی خرید بسته های جذاب هدایت می کند. در پژوهش حاضر، با هدف دستیابی به الگوی هم آفرینی در صنعت گردشگری از روش داده بنیاد استفاده شده است که مبنای اصلی جمع آوری اطلاعات در این روش، انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با افراد آگاه و متخصصان در حیطه موضوعی موردنظر است. نمونه گیری مورد استفاده در این پژوهش، نمونه گیری نظری با استفاده از روش های غیر-احتمالی هدفمند و گلوله برفی بوده است که بر مبنای آن، 16 مصاحبه با خبرگان و مدیران ارشد گردشگری صورت گرفت. پس از انجام مصاحبه ها و جمع آوری اطلاعات، کدهای به دست آمده در بخش های مختلف، با استفاده از رهیافت نظام مند استراوس و کوربین و مدل پارادایمی، تجزیه وتحلیل شده و پس از انجام مراحل سه گانه کدگذاری باز، محوری و انتخابی، مدل نهایی توسط پژوهشگر به دست آمده است. مدل نهایی از مجموع مقوله محوری، شرایط علی، شرایط مداخله گر، راهبردها و در نهایت، پیامدها و نتایج حاصل از هم آفرینی در صنعت گردشگری تشکیل شده است. هرکدام از این شرایط و عوامل تشکیل دهنده مدل دارای متغیرها و مقوله هایی هستند که توجه به آن ها تحقق هدف نهایی هم آفرینی در صنعت گردشگری را موجب می شود.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، هم آفرینی، روش کیفی، تئوری داده بنیاد
  • زهره آزادفلاح، زینب کرکه آبادی*، عباس ارغان صفحات 247-272

    امروزه شهر مجازی به عنوان راهکار بی بدیل حل معضلات شهری مورد توجه شهرسازان و مدیران شهری واقع شده است. نوشتار حاضر با این رویکرد که گردشگری در محدوده مطالعه دارای پتانسیل های فراوانی است و می تواند با تمرکز بر شاخصهای شهر مجازی مورد توجه ویژه قرار گیرد و این امر باعث رونق و توسعه محدوده مورد مطالعه قرار می گیرد انجام گرفته،که از مدل گراندد تیوری استفاده گردیده و روش گردآوری داده ها مصاحبه عمیق با 13 نفر از خبرگان و نمونه گیری به روش گلوله برفی انجام شده است . نتایج مصاحبه ها در قالب سه مقوله ضرورت ها ، موانع ، الزامات شهر مجازی دسته بندی شده و در پایان مکانیزم شهر مجازی ارایه شده است. نتایج حاکی از آن است که مجازی سازی گردشگری در منطقه 12 تهران به سبب تاثیر عوامل مختلف سیر مطلوبی طی ننموده است . بنابراین لازمه رسیدن به توسعه پایدار در زمینه گردشگری مجازی 1-نگاه ویژه و غیرآمرانه(برنامه ریزی از پایین به بالا) به مقوله مجازی سازی گردشگری منطقه 2-شهر مجازی و گردشگری در صورتی توسعه پایدار منطقه را بدنبال دارد که از محیط زیست منطقه و منابع زیستی محیطی و میراث فرهنگی آن حفاظت کند.

    کلیدواژگان: شهر مجازی، منطقه 12، مجازی سازی گردشگری، گردشگری پایدار، گراندد تئوری
|
  • MohammadTagi Amini, MohammadMehdi Parhizgar, Asghar Abolhasani, Samad Khabbaz Bavil * Pages 7-22

    The experience of many successful tourism destinations in the world in the long term has shown that Tourism development management should be comply with the specific conditions of the regions. Due to this fact, the tourism development in Iran has always undergone dramatic changes, and the extent of development is not suited to the potential capacity. In this research, the researcher focused on answering the question that how the behavioral model of the development of the tourism industry in Iran, with emphasis on the entry of foreign tourists, is. Considering the subject, the present study is based on the survey-exploratory nature and has used a quantitative approach of hypothesis and structural equations to achieve the desired model. The research community consists of executives and activists in the tourism industry. The final result of the research has determined the development dimensions of the tourism industry of the country with the goal of foreign tourists in three dimensions: foreign tourist sender principles, transportation, domestic tourist destinations. On the other hand, these three dimensions define the type of influential behavior in three domains: Institutionalized behavior, Public behavior, Production behavior.

    Keywords: Tourism Development, Iran tourism, Foreign Tourists, behavioral model, Development Behavior
  • M.Ziaee* Pages 27-46

    Geotourism is one of the new concepts that has attracted the attention of the academics. The growing of published articles in this field has made it necessary to have a holistic review of geotourism studies. The findings of this research are expected to help identifying research gaps in this field and pave the way for future research. The purpose of this study is to illustrate the situation in geotourism studies via describing and analyzing English articles published in geotourism field. Achieving the purpose, scientometrics and social network analysis methods are applied. After searching related words in title, abstract and keywords of articles, data were analyzed using Density and Clustering Coefficient and Centrality indexes in VOSviewer, UCINET, NETDRAW software. Based on results the US, UK, Australia, Italy and Germany have a key role in the research network of this field. In addition to introducing authors who have a relatively high degree of centrality, it was found that most of these articles focused on topics such as conservation, evolution, management, diversity, ecotourism. Both Co- authorship and Co-occurrence of the articles published by Iranian researchers in English were also evaluated in this study.

    Keywords: Geotourism, Scientometrics, Scientific Co- Authorship Network, Iranian researchers
  • Soroush Sanaeimoghadam *, Bijan Rahmani, Pegah Moridsadat, NabiAllah Taheri Pages 47-70

    The research method is descriptive-analytical which has been done by survey method. The statistical population of this study is the tourists of the study area. In order to determine the sample size of the research, due to the unknown number of the statistical population, 385 questionnaires were obtained. Factor analysis, single sample T test and structural equations in Amos Graphics software were used to analyze the data. The results show that using factor analysis to evaluate the environmental quality of tourism destinations seven factors of structural, environmental dynamics, tourist attractions, visual dynamics, social context and environmental communication and environmental network as environmental factors. Were identified. Also, the results of one-sample T-test for calculating the final score of satisfaction with the environmental quality of tourism destinations, with value (2.28) were in unacceptable and unacceptable condition. The results of second-order structural equation analysis showed that functional-structural factor with 80% had the highest factor loadings and the final results of structural equation model showed that environmental quality of tourism destinations had negligible effect on tourist satisfaction with factor of 14% and among factor Hidden quality of environmental factors was the most important factor in tourism attractions With 83% had the most role.

    Keywords: Rural Tourism, Structural Equations, satisfaction, Kohgiluyeh, Boyerahmad Province. Reference
  • Bahram Imani *, Seyed Mokhrat Razavi Pages 71-90

    The method of gathering is from documents and Qualitative data were collected through open-ended questionnaires and through interview and document analysis and quantitative data were prepared numerically by weighting Delphi questionnaires. In a way that Initially, indices and components were collected in different dimensions. Then they were handed to executive and academic elites who are specialized in tourism and asked them to identify the most influential factors according to their proficiency. After identifying these factors, they were asked to rate from 0 to 3 points within the matrix of cross-effects between the factors, based on their degree of effectiveness and impressibility. Findings based on the scattering plate condition indicated that the system is unstable and most of the factors are scattered around the diameter of the plate. Also among those 50 factors, finally considering the high score of effective factor and the direct impressibility, 23 factors as the output of the MicMac are effective in the future of sustainable rural tourism in the central part of Sarein county. The results indicate that among the 23 Propelling factors, improvement factors of the paths and rural road condition, security, and reconstruction of tourism had the highest effective level and were more essential.

    Keywords: Rural Tourism, Sustainable Tourism, Propelling Factors, MicMac, Future Studies
  • Seyed Mojtaba Mahmoudzadeh, Tahereh Ashtiani *, Aliasghar Heydari Pages 91-107

    This research aims to prioritize the satisfaction indicators of museum visitors. To do so, the researchers studied the literature review and identified museum visitors’ satisfaction indicators through studying the customer satisfaction measurement models, then investigated the indicators using the Akama Model. 385 questionnaires were gathered from Iran National Museum visitors. Then descriptive and confirmatory factor analysis were used to analyze the collected data. Results show that all studied indicators, except Price and Perceived value, are influential in museum visitor satisfaction. And Reliability is the most influential indicator in Iran National Museum visitors’ satisfaction. Empathy has the least influence from the visitors’ point of view. Reliability, responsibility and tangible elements stand in places 2 to 4 regarding the importance in visitors’ satisfaction.

    Keywords: Tourism, satisfaction, museums, Iran National Museum
  • Mohammad Alizadeh *, Mohammad Alizadeh, Hassan Oroji, Somayyeh Sadat Mousavi Pages 109-128

    Film tourism is a branch of tourism that plays an important role in develop tourist destinations The village of Soulaqan in the villages of Kan and Solqan and Amazadeh Nourbakhsh in the village, the location of the filming was part of ‘traveler from India’ film. Based on this, the main challenge of the research is the effects and consequences of this film on rural development and the process of attracting tourists and the effects of tourism on this film and main goal has been established on this basis. In order to, by preparing a questionnaire and conducting interviews with statistical samples of research including people (qualitatively and in the form of snowballs and theoretical saturation) and 267 incoming tourists. the necessary data were collected. They were then analyzed through statistical analysis and tests and inductive qualitative content analysis. The results of qualitative and quantitative analyzes show. Also, the effects of this film on the knowledge of the village are somewhat acceptable, but in the field of tourism development, it has not played much of an effect and the interaction between the film of tourism and rural development has not been observed.

    Keywords: film tourism, Tourism, Rural Development, soulaghan village
  • Amin Esmaeli Pages 113-130

    In today's competitive market, returning tourists to destinations is one of the most important goals of tourism managers. This descriptive-analytical kind study done based on documentary and field studies. The main aim of this study is analysis of factors affecting tourist loyalty to historical attractions of Sari ancient region. The field surveys included the distribution of questionnaires and Gathering votes of 360 tourists visiting the area. In this study, components such as heritage capacities, managerial performance and tourism infrastructures are examined. The validity of the questionnaire was confirmed by several academic colleagues and the reliability of the tool was confirmed by Cronbach's alpha (.952). SPSS statistical software was used for data processing, and t-test, Mann-Whitney and linear regression were used for data analysis. The results show that loyalty is in favorable situation from tourist's viewpoint and gender does not affect loyalty. The destination cultural heritage capacities is the most influential factor on the loyalty variable, which is related to the multiplicity and diversity of heritage attractions. It can also be concluded that improving infrastructure status will have a positive impact on cultural heritage tourism development and increasing tourist's loyalty.

    Keywords: Cultural Heritage Tourism, traditional Region, Monuments, Loyalty, Sari city
  • Mohammad Valeie, Omiadali Moradi Pages 150-174

    Agritourism has been able to act as a factor for development in the regions as a stimulus to the uneven agricultural economy and due to factors such as visiting or participating in farm activities, buying products directly, spending one night at the farm, curiosity and learning about farm and agricultural products. Countryside. ). It is certain that planning for the development of agricultural tourism and its prosperity at the level of the Dinor area can directly contribute to the development of the region and create an immersive economic, social, cultural and environmental development that will ultimately lead to sustainable development of the region. Research findings indicate that factors in the environmental and natural, cultural, and social, economic and ... aspects of the studied villages have the capacity to develop agricultural tourism in the region. Also, the agent of the desire to stay overnight in the presence of a residence in the farms, the lowest rank and component of the tendency to buy medicinal herbs from the Dinor district and the Scenic city has the highest rank, the largest capacity for the development of agricultural tourism in the Dinour region from the viewpoint of tourists

    Keywords: Agri tourism, tourism capacities, Rural Areas, Dinawara district
  • Houriyhe Dehghanpouri *, MohammadRasoul Khodadadi, Roghayeh Sarlab Pages 175-190

    The purpose of this study is to investigate the role of entrepreneurial orientation and motivational factors for sport sponsors in strengthening sport tourism status in Iran. This research is of practical purpose and in nature. The statistical population was all professors of sport and tourism management in all provinces of Iran. The statistical sample size was estimated 252 using G-POWER software and Cochran formula. The Hughes & Morgan (2007) questionnaire of entrepreneurial orientation the questionnaire of sport support motivation factors of Hematinejad et al (2016) and a questionnaire on strengthening sport tourism status were used. Data were analyzed using SPSS and Amos software. The KolmogorovSmirnov and Pearson's correlation test were used to determine the normality of the statistical population and to test the hypotheses and the structural equation modeling was used to investigate the effect of entrepreneurial orientation and motivating factors of sport sponsors on enhancing sport tourism status. The results showed innovation had the most impact on entrepreneurial orientation,facilities had the most impact on motivating sport sponsors and health requirements had the most impact on enhancing sport tourism. It is necessary to prioritize and invest in the factors that are most important to experts in strengthening the sport tourism.

    Keywords: entrepreneurial orientation, Motivating factors, Sponsors, Sport tourism
  • Saeid Saeidpour *, Azar Sefidi, Ali Tizro, Reza Ahmadi Kahnali Pages 191-207
    This study investigates alternative futures of tourism industry of Hormozgan province by strategic management, future study, and scenario planning approaches. So, STEEP analysis and NVivo software were used to identify main drivers and Scenariowizard software were employed to develop scenarios. The study is of practical researches and uses combined method and it is based on future study science that implemented in explorative level. Literature review and semi-structured interviews followed for data gathering. The drivers were identified after data analyzing and narrowed down to 15 key factors by software analysis. ScenarioWizard was used to analyze cross-impact of key factors on each other. Finally, in order to strategy developing and scenario analyzing, 6 scenarios selected based on desirability out of 18 possible scenarios. The results indicate overall gradual development as the predominant future status of the province tourism industry in a time horizon of 10 years (2014-2024). The results also shows that during this period, tourism industry of Hormozgan province cannot realize perfect status in all identified derivers and the dominant stagnant status calls for revising the main strategies and planning frameworks.
    Keywords: Scenario planning approach, STEEP analysis, NVivo, ScenarioWizard, Tourism
  • Smaeil Daviran *, Hosein Ahmadi Pages 209-228

    The layout of the urban space system is influential in the development of rituals for religious tourism. In this regard, social capital determinants, by their function, lead to the organization of urban spaces and promote the reproduction of religious tourism. It reproduces religious tourism with a case study of Zanjan. This study investigates the effects of three main indices of trust, participation and social cohesion of non-indigenous (non-resident Zanjan) tourists on the Tasoula Era ceremony in Zanjan. The analysis of the research is based on the structural equation model (path analysis method). The results show that the impact of social participation component with 0.811 for urban space and 0.758 for tourism reproduction has the highest and social cohesion with 0.652 for space and 0.095 for tourism reproduction has the least effect. At the same time, studies showed that the components of social capital at 95% confidence level, while having a significant relationship with the systematization of space, also had a significant relationship with each other and function continuously with each other.

    Keywords: social capital, urban space, Reproduction, Religious Tourism, Zanjan
  • Marayam Rahmaty * Pages 229-240
    Through influencing tourist services production conforming to customers’ ideals, co-creation drives companies towards producing innovative and competitive products and encourages tourists to purchase attractive packages. The present study aims to construct a co-creation model in the tourism industry. This research study utilized the qualitative methodology of grounded theory which is based on collected data from semi-structured interviews with experts in the field. The study sample was recruited via non-probability methods of purposive and snowball sampling which led to a total of 16 experts and senior managers of tourism. After accomplishing the interviews and collection of the data, the obtained codes were analyzed according to Straus and Corbin’s paradigmatic model. After the tripartite stages of open, axial and selective coding, the resultant model was achieved. The final model is composed of the core category, causal conditions, intervening conditions, strategies and finally, consequences and outcomes of co-creation in the tourism industry. Every one of the conditions and components of the model has several variables and categories that can potentially contribute to the realization of the ultimate aims of co-creation in the tourism industry.
    Keywords: Tourism Industry, Co-Creation, Qualitative Metod, grounded theory
  • Zohreh Azadfallah, Zynab Karkabadi *, Abbas Arghan Pages 247-272

    Nowadays, virtual city is considered as an unmatched solution to urban problems by urban planners and urban managers. The present paper deals with the approach that tourism in the study area has many potentials and can be of particular focus by focusing on the indicators of the virtual city, which contributes to the development of the study area, which is based on the Grounded Theory model. In-depth interviews were conducted with 13 experts and snowball sampling was used. The results of the interviews are categorized into three categories of necessities, barriers, and requirements of the virtual city and are presented at the end of the virtual city mechanism. The results show that tourism virtualization in District 12 of Tehran has not been favorable due to various factors. Therefore, the need for sustainable development in the field of virtual tourism 1-Special and non-permanent (bottom-up planning) look at the area of ​​tourism virtualization of the region 2-Virtual city and tourism if the region's sustainable development requires the environment of the region and To protect the environment’s bio-resources and its cultural heritage.

    Keywords: Virtual City, District 12, Tourism Virtualization, Sustainable Tourism, grounded theory