فهرست مطالب

مجله معارف منطقی
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1398)

  • بهای روی جلد: 180,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1399/06/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عسکری سلیمانی امیری صفحه 5
  • سید محمدعلی حجتی صفحه 7

    اصل متن از این جهت که تنها در متن است که کلمه ای محتوا دارد نزد فرگه از جایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است. برداشت های مختلفی از این اصل توسط شارحان دیدگاه فرگه مطرح شده است و اختلاف این برداشت ها تا جایی است که حتی کسانی انتساب چنین اصلی را به فرگه رد کرده اند. از سوی دیگر، فرگه در دهه نود از قرن نوزدهم، محتوای سمانتیکی عبارات را به دو مولفه معنا و مدلول تقسیم می کند. بااین حال غیر از کتاب مبانی حساب (1884) اثری از تکرار اصل یادشده در سایر آثار فرگه دیده نمی شود. ازاین رو در میان شارحان، این مسئله مطرح است که آیا فرگه از اصل متن دست برداشته؟ و اگر خیر، آن اصل با کدام تفسیر از محتوا یعنی محتوای معنایی یا محتوای مدلولی سازگارتر است؟ در مقاله پیش رو، به بررسی و نقد دیدگاه های مختلف در این زمینه پرداخته شده و سرانجام این رای تقویت شده است که امکان وفاداری فرگه به اصل متن و رها نکردن آن وجود دارد و چون هدف اصلی وی از طرح آن، «عینیت محتوا»ی عبارات بوده است، فرقی ندارد آن اصل را به محتوای معنایی برگردانیم یا به محتوای مدلولی؛ زیرا در دیدگاه فرگه هر دو قسم از محتوا عینیت دارند.

    کلیدواژگان: فرگه، اصل متن، محتوا، مدلول، معنا
  • احمد حمداللهی صفحه 29

    فصل نهم درباره عبارت، از آثار منطقی مهم ارسطو است. نوشتار پیش رو کوشیده است تحلیل دقیق و جامعی از ساختار این فصل و موضوعات و مسایل اصلی و فرعی مطرح در آن به دست دهد. به باور بیشتر مفسران ارسطو، مسئله اصلی ارسطو در این فصل، نفی ضرورت رخدادهای آینده است. اما خوانش دقیق این فصل نشان می دهد که مسئله اصلی ارسطو در آن، تبیین و استوار کردن این مدعاست که «از جفت گزاره های سلبی و ایجابی فردی ناظر به آینده، ضروری نیست که یکی صادق و دیگری کاذب باشد» و مسئله ضرورت یا عدم ضرورت رخدادهای آینده، نیز برخی مسایل مهم دیگر، در ضمن تبیین این مدعا و به تبع آن مطرح شده اند. بخش عمده ای از سخنان ارسطو در این فصل به استدلال وی برای استوار کردن این مدعا اختصاص یافته است که در متن این نوشتار تحلیل و صورت بندی روشنی از این استدلال و مقدمات آن به دست داده ایم. شمار چشمگیری از مفسران ارسطو ادعا کرده اند وی با چنین دیدگاهی، اصل تناقض را نقض کرده است. اما توجه به معنای دقیق سخن وی از یک سو و مفاد اصل تناقض از سوی دیگر، نشان می دهد که سخن او هرگز اصل تناقض را نقض نمی کند

    کلیدواژگان: ارسطو، درباره عبارت، گزاره های ناظر به آینده، اصل تناقض، صدق و کذب، ضرورت و امکان
  • محمود زراعت پیشه*، فاطمه باقری نژاد صفحه 53

    مسئله حمل، یکی از مباحث مهم در منطق و فلسفه است. ارزش ویژه حمل به خاطر این است که رابط میان ذهن و عین، علم و معلوم، موضوع و محمول و هستی های گوناگون قرار می گیرد؛ شناسایی رابطه میان اشیا به واسطه حمل است. حمل نشانه هوهویت و اتحاد و این همانی است. اگر حمل نباشد نمی توان میان علت و معلول و موضوع و محمول رابطه ای را درک کرد. بی گمان، هرگونه تغییر در تقسیم بندی یا معنای حمل، نشانی از موضع گیری متفاوت فلسفی است. ملاصدرا با توجه به نظام خاص فلسفی خود و نظام تشکیک وجود که مطرح می کند، حمل متفاوتی را نیز پیش کشیده است که با نام «حمل حقیقه و رقیقه» شناخته می شود. او در تقسیم بندی هایی که از حمل ارایه کرده است، به این نوع از حمل اشاره صریحی نکرده است؛ اگرچه از آن در مواضع دیگر بهره برده است. اما شارحان صدرا، به ویژه علامه طباطبایی، سخنان روشنی در این زمینه دارند. در این پژوهش برآنیم تا به بازنگری عبارت های مرحوم علامه دراین باره بپردازیم.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، علامه طباطبایی، حمل حقیقه و رقیقه
  • سیداحمد فقیه صفحه 71

    ارایه تحلیل و تبیین درست از متصلات طوسی، به عنوان نماینده جریان متقدمان در منطق، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نوشتار پیش رو، نخست بیان می کند که اتفاقی مورد نظر طوسی، افزون بر صدق دوطرف، دارای اجزای محتمل الصدق و الکذب نیز می تواند باشد. سپس نشان می دهد که طوسی برای شرطی استصحابی، از باب جهات، اعتباری قایل نیست و ازاین رو سخن کسانی که پنداشته اند او در اساس الاقتباس با مسئله عکس مستوی موجبه لزومی با تردید برخورد کرده است، کاملا ناموجه است.
    بخش زیادی از این مقاله به شرح پیش فرض های محقق طوسی در تبیین شرایط مولفه های لزومی اختصاص یافته است. نتایج مهم برآمده، ما را به این حقیقت رهنمون می سازد که: اولا، سور در متصله، اختصاص به لزومی حقیقی دارد؛ ثانیا، موجبه کلی لزومی، مانع از لزومی حقیقی است که تالی آن در حالت ایجابی ضروری الصدق است؛ ثالثا، تنها موضع کاربردی لزومی لفظی منطق طوسی، برهان خلف است.
    پیام مهم دیگر این نوشتار، تفسیر سالبه لزومیه منطق طوسی به لزوم سلب است، نه سلب لزوم. این تفسیر ازآن رو مهم جلوه نموده که در منفصلات، تصویر سالبه منفصله به سلب انفصال است، نه انفصال سلب.

    کلیدواژگان: شرطی لزومی، شرطی اتفاقی، شرطی استصحابی، لزومی لفظی، لزومی حقیقی، متصله سالبه، سور شرطی
  • سید محمد مرتضوی*، لطف الله نبوی، داوود فاضل فلاورجانی صفحه 87

    استنتاج طبیعی روشی صوری (Formal) برای اثبات و استنتاج قضایا در علم منطق است. یاکوفسکی و گنتزن از پیشگامان منطق جدید در سال 1934، مستقل از یکدیگر، این روش را به عنوان نظریه ای جایگزین برای روش اصل موضوعی پیشنهاد دادند. یاکوفسکی با ارایه دو روش گرافیکی و شرح نویسی و گنتزن با ارایه الگوی نمودار درختی، شیوه استنتاجی خود را مبتنی بر چند پیش فرض و تعدادی قاعده به اثبات رساندند که توجه منطق دانان را به خود جلب کرد و البته کواین با تیزبینی و زیرکی خاص خود، به وجود برخی کاستی ها پی برد و در نتیجه، محدودیت هایی را بر قواعد وضع شده درباره سورها ایجاد کرد. بعدها اندیشمندانی همچون کپی، فیچ و لمون، با الهام از کواین، قرایت های دیگری از استنتاج طبیعی عرضه کردند. در مقاله پیش رو، کوشیده ایم تا ضمن تبیین نظریه استنتاج طبیعی با روشی توصیفی، تاریخی و تحلیلی، مهم ترین دیدگاه های منطق دانان این حوزه را بررسی کنیم، تا با مقایسه میان این دیدگاه ها، نقاط قوت و ضعف آنها آشکار گردد.

    کلیدواژگان: استنتاج طبیعی، برهانک، روش شرح نویسی، روش گرافیکی، گنتزن، قواعد استنتاج، یاکوفسکی
  • منصور مهدوی صفحه 119

    اهمیت بسیار برهان، به ویژه قاعده ذوات الاسباب، ما را بر آن می دارد تا محتوا و کارکرد آن را بررسی کنیم. ازآنجاکه این قاعده ذیل برهان لمی طرح شده است، باید روشی را در به کارگیری قاعده در پیش بگیریم که در برهان، نتیجه دایمی و یقین آور به دست آوریم. این امر از آن رو مهم است که قاعده ذوات الاسباب که می توان از آن به مثابه معیار برهان یاد کرد، فرایند برهان آوری را از علت به معلول می داند. در کنار پاره ای از اشکال ها که به قاعده وارد شده، این قاعده کاربردهای فراوانی در منطق و فلسفه دارد و محل بحث فیلسوفان زیادی شده است که شرح برخی از آرای آنان را از نظر می گذرانیم. با این همه، پس از تثبیت قاعده درپی آن هستیم که با بررسی برخی آیات و روایات، بسترهای شکل گیری محتوای قاعده در اندیشه فیلسوفان را بررسی کنیم. با توجه به قراین روشن دراین باره، به نظر می رسد ریشه های قاعده را باید در متون دینی جست وجو کرد.

    کلیدواژگان: برهان، برهان لم، برهان ان، علت، معلول، قاعده ذوات الاسباب، قرآن
|
  • Seyyed Mohammadali Hojjati Page 7

    Context Principle (CP), according to which it is only within a context that a word has bedeutung (meaning), has a significant position and role in Frege’s views. Different understandings of CP have been proposed by commentators, and differences in interpretations have increased to the extent that some commentators have even denied the attribution of it to Frege. On the other hand, in the last decade of the nineteenth century, Frege divided semantic content into two components: sense and reference. However, CP is only mentioned in Grundlagen (1884) and is not repeated in other works of Frege. Hence, there is a debate among commentators as to whether Frege had stopped believing in that principle; and if not, which interpretation of the meaning, sense or reference, is more consistent with that principle. In this paper, different views have been reviewed and finally the possibility of retaining CP by Frege has been supported. It is claimed that since Frege’s main aim in introducing CP is to show the “content objectivity” of expressions, it makes no difference whether that principle is interpreted in terms of sense or in terms of reference, because in Frege’s logical system, both kinds of bedeutung (meaning) have objectivity.

    Keywords: Frege, context principle, bedeutung, reference, sense
  • Ahmad Hamdollahi Page 29

    The ninth chapter of De interpretation is one of the important logical works of Aristotle. This paper has tried to provide an accurate and comprehensive analysis of this chapter's structure and its major and minor discussions. Many of Aristotle's commentators believe that his main problem in this chapter is to deny the necessity of future events. But a careful review of this chapter shows that Aristotle's main problem in this regard is in explaining and establishing the claim that "none of the items in the pair of negative and affirmative individual propositions regarding the future should necessarily be true or false", and the issue of the necessity or unnecessity of future events as well as some other important issues have been raised along with this claim. Much of Aristotle's remarks in this chapter has been devoted to his reasoning to support this claim. In this paper, we have presented a clear analysis and formulation of his argument and its introduction. A significant number of Aristotle's commentators have claimed that by stating such viewpoints, he has violated the principle of contradiction. But attention to the exact meaning of that claim on the one hand, and the provisions of the principle of contradiction on the other, show that the claim does not in any way violate the principle of contradiction.

    Keywords: Aristotle, De interpretation, propositions regarding future, the principle of contradiction, truth, falsehood, necessity, possibility
  • Mahmoud Zera’atpishe, Fatemeh Bagheri Nejad Page 53

    Predication is among the important issues in logic and philosophy. The special importance of predication is due to the fact that it is the interface between mind and object, knowledge and known, subject and predicate, and various beings. Identifying the relationship between objects is possible through predication which is a sign of it-is-it-ness, unity and identity. Without predication, no relationship can be perceived between cause and effect and subject and predicate. Without doubt, any change in the division or meaning of predication is a sign of a different philosophical viewpoint. Mulla Sadra, according to his particular philosophical system and the system of the gradation of being that he proposes, has proposed a different kind of predication, which is known as "Haqiqah and Raqiqah." He has not explicitly mentioned this type of predication in the classifications he has provided, although he has used them in other places. However, Sadra's glossarists, especially Allameh Tabatabai, have clear statements in this regard. In this study, we intend to review the statements of the late Allameh concerning this issue.

    Keywords: Mulla Sadra, Allameh Tabatabai, Haqiqah, Raqiqah predication
  • Seyyed Ahmad Faqih Page 71

    Providing a correct analysis and explanation of conjunctive propositions stated by Tusi, the representative of the line of predecessor in logic, is of particular importance. The following paper first states that Tusi’s coincidental conditional, in addition to being true to both sides, may have probable components of truth and falsehood. Then it shows that Tusi does not give credit to the conditional of presumed continuity, in terms of aspects. It also shows that the words of those who argue that he has doubted the simple conversion of necessity of affirmative are completely unjustified. A large part of this paper is devoted to the presumptions of Tusi in explaining the conditions of subjunctive components. The important obtained results lead us to the fact that: First, the quantifier in conjunctive is exclusive to the necessitation of true; Second, affirmative universal proposition precludes necessitation of true, the implicate of which is veridicality by necessity in the affirmative state; Third, the only application of necessitation of expression is in the argument by the absurdity of contradictory. Another important achievement of this paper is interpreting cogent negative in Tusi’s logic as implication of negation, not the negation of implication. This interpretation is important because in disjunctive propositions, negative disjunctive means negation of disjunction not disjunction of negation.

    Keywords: subjunctive conditional, coincidental conditional, presumedcontinuity conditional, necessitation of expression, necessitation of true, conditional proposition of negation, conditional quantifier
  • Seyyed Mohammad Mortazavi, Lotfullah Nabavi, Davood Fazel falaverjani Page 87

    Natural deduction is a formal method for proving and inferring the propositions in logic. In 1934, Jaskowski and Gentzen, the pioneers of modern logic, proposed this method independently of each other as an alternative to the axiomatic theory. Jaskowski by presenting graphical and annotation writing methods, and Gentzen by presenting a tree tableaus model, proved their deductive methods based on several presumptions and a number of rules that attracted the attention of logicians. However, Quine, with his special sharpness and acuteness, found out some shortcomings and put some restrictions on the rules laid down for quantifiers. Later, inspired by Quine, thinkers such as Copi, Fitch, and Lemmon offered other readings of natural deduction. Explaining the theory of natural deduction through a descriptive, historical and analytical method, this paper has examined the most important views of logicians in this field so that by comparing these views, their strengths and weaknesses are revealed.

    Keywords: natural deduction, sub proof, annotation writing method, graphicalmethod, Gentzen, deduction rules, Jaskowski
  • Mansuor Mahdavi Page 119

    The great importance of the argument, especially the rule of the causes of essences (Zawat al-asbab) makes us investigate its content and function. Since this rule is based on priori argument, in the application of this rule we must use a method that results in a permanent and convincing result. The importance of the rule lies in the fact that the rule of the causes of essences, which can be referred to as the criterion of argument, views the process of argumentation to be from cause to effect. In addition to some of the problems with the rule, it has many applications in logic and philosophy, and has been the subject of much discussion among philosophers, some of whose views are discussed below. However, after the establishment of the rule, we seek to examine the backgrounds of the formation of the content of the rule in the minds of philosophers by examining some verses and hadiths. Given the clear evidence in this regard, it seems that the roots of the rule should be sought in religious texts.

    Keywords: argument, priori argument, posteriori argument, cause, effect, causes of essences (Zawat al-asbab), the Qur'an