فهرست مطالب

فصلنامه ایده های نوین روانشناسی
سال پنجم شماره 9 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/11
  • تعداد عناوین: 22
|
  • هادی رشیدی فرد*، سعیده سادات حسینی صفحه 1

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه مهارت حل مساله با سوء مصرف مواد در مردان معتاد خود معرف شهر کرمانشاه بود. روش مطالعه حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجراء، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه معتادان مرد بود که در سال 1397 جهت ترک اعتیاد به مراکز دولتی یا خصوصی شهر کرمانشاه، مراجعه کرده بودند. از میان آن ها به کمک روش نمونه گیری تصادفی در دسترس، تعداد 120 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های پژوهش توسط پرسشنامه های حل مساله اجتماعی لیندا و البرگ و همکاران (2000) و اطلاعات شخصی سوء مصرف جمع آوری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، از نرم افزار آماری SPSS استفاده شد. نتایج نشان دادند، بین مهارت حل مساله با سوء مصرف مواد در مردان معتاد خود معرف رابطه وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که بر اساس مهارت حل مساله، می توان سوء مصرف مواد در مردان معتاد خود معرف را پیش بینی نمود. نتایج کلی نشان داد، بین مهارت حل مساله با سوء مصرف مواد در مردان معتاد خود معرف رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: مهارت حل مسئله، سوء مصرف مواد، مردان معتاد، شهر کرمانشاه
  • سمیه سادات حسینی*، حسین علی قنادزادگان صفحه 2

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه  بین علایم وسواس با نگرش به تصویر بدنی در دانش آموزان بود. روش مطالعه حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجراء،  توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان دختر متوسطه دوم پایه دهم شهر ساری بود که مجموعا 210 نفر بودند که با توجه به جدول مورگان تعداد 140 نفر به روش نمونه گیری دومرحلهای، خوشه ای تکمرحله ای و تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های پژوهش توسط پرسشنامه های علایم وسواس مادزلی (1977) و تصویر بدنی فیشر (1970) جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، از نرم افزار آماری SPSS استفاده شد. نتایج نشان دادند، بین علایم وسواس با نگرش به تصویر بدنی دانشآموزان رابطه منفی معناداری وجود دارد و علایم وسواس توان پیشبینی معنادار نگرش به تصویر بدنی در دانش آموزان را داراست. این نتایج تلویحات کاربردی در حیطه کاهش مشکلات روان شناختی مرتبط با بدن به روان شناسان و مشاوران با در نظر گرفتن تاثیرات علایم وسواسی را ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: علائم وسواس، نگرش به تصویر بدنی، وارسی، تمیزی
  • سپیده پارسی* صفحه 3

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گروس بر خودپنداره تحصیلی و سازگاری اجتماعی دانش آموزان مقطع متوسطه شهر تهران در سال 1399 بود. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه منطقه 2 شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گروس قرار گرفتند و گروه کنترل در طول این مدت در انتظار درمان ماندند. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه استاندارد خودپنداره تحصیلی (دلاور، 1372) و پرسشنامه استاندارد سازگاری فردی-اجتماعی کالیفرنیا (کلارک و همکاران، 1953) انجام گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS در دو بخش توصیفی و استنباطی (مانکوا) انجام پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گروس باعث بهبود خودپنداره تحصیلی در دانش آموزان مقطع متوسطه شده است. همچنین یافته ها نشان داد، آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گروس باعث افزایش سازگاری (شخصی و اجتماعی) دانش آموزان شده است. بر این اساس آموزش مهارت های تنظیم هیجان مبتنی بر مدل گروس می تواند به عنوان یک روش مداخله ای مفید جهت افزایش خودپنداره تحصیلی و سازگاری اجتماعی و در نتیجه کارآمدی بهتر دانش آموزان به کار رود.

    کلیدواژگان: خودپنداره تحصیلی، سازگاری اجتماعی، تنظیم هیجان، مدل گروس
  • اعظم زودخیزی*، مستوره صداقت صفحه 4

    این پژوهش باهدف مقایسه ی طرح واره های ناسازگار اولیه، استرس ادراک شده و راهبردهای مقابله ای در نوجوانان بد سرپرست و نوجوانان عادی در سال 98-1397 بودند انجام شد. طرح پژوهش از نوع علی - مقایسه ای است. بدین منظور به روش نمونه گیری در دسترس 60 نوجوان (30 نوجوان بدسرپرست و 30 نوجوان عادی) انتخاب گردیدو پس از اجرای پرسشنامه ی طرحواره ناسازگار اولیه، استرس ادراک شده و راهبردهای مقابله ای در دو گروه یافته ها از طریق تحلیل واریانس چند متغیره و یک متغیره تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین نوجوانان بدسرپرست و عادی در مولفه ی طرحواره های ناسازگار اولیه و استرس ادراک شده تفاوت وجود دارد به عبارت دیگر نوجوانان بدسرپرست طرحواره های ناسازگار اولیه و استرس ادراک شده ی بیشتری دارند. همچنین نتایج حاصل نشان داد که بین راهبردهای مقابله ای دو گروه تفاوت وجود دارد به عبارت دیگر نوجوانان بدسرپرست از راهبرهای مقابله ای مسئولیت پذیری و اجتناب بیشتری استفاده می کردند.

    کلیدواژگان: طرح واره های ناسازگار اولیه، استرس ادراک شده، راهبردهای مقابله ای
  • سجاد زنده دل*، سیده مریم محمدی سارمی صفحه 5

    هدف این پژوهش، تعیین رابطه کمال گرایی والدین با خودپنداره و سبک هویت دانش آموزان پسر مقطع متوسطه بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان پسر دبیرستان های فارابی، امام خمینی و شهید درزی شهر قایم شهر به تعداد 730 نفر تشکیل می دادند که تعداد 130 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسش نامه کمال گرایی اهواز با 27 سوال، پرسش نامه خودپنداره تنسی با 84 سوال و پرسش نامه سبک هویت برزونسکی (1992) با 40 سوال می باشد که روایی و پایایی ابزارها مورد تایید قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین کمال گرایی والدین با خودپنداره (457/0) و سبک هویت دانش آموزان (406/0-) رابطه منفی و معناداری وجود دارد. همچنین بین کمال گرایی والدین با سبک های هویتی اطلاعاتی، هنجاری و اجتنابی نیز رابطه معناداری وجود دارد: نتایج نشان داد با افزایش کمال گرایی والدین، خودپنداره و سبک های هویتی دانش آموزان ارتقاء می یابد. بنابراین به مدیران و مسیولان آموزش و پرورش پیشنهاد می شود که در برنامه های انجمن اولیاء و مربیان، خانواده را نسبت به روش های تربیتی آگاه و از پیامدهای هر یک از این روش ها مطلع سازند.

    کلیدواژگان: کمال گرایی والدین، خودپنداره، سبک هویت، دانش آموزان
  • طیبه بهزادافشار* صفحه 6

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه طرحواره های ناسازگار مادران دارای فرزندان مبتلا به اختلالات خلقی، ADHD و سالم مراجعه کننده به بیمارستان روزبه تهران بود. روش پژوهش داده ها از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه ی آماری کلیه مادران کودکان مبتلا به اختلالات خلقی، ADHD و سالم در سال 1399 بود. نمونه آماری شامل 120 نفر از مادران کودکان مبتلا به اختلالات خلقی، ADHD و سالم در شهر تهران بودند که بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیدند. ابزار اندازه گیری پژوهش پرسشنامه های، ویژگی های شخصیتی (1992) بود. پایایی پرسشنامه ها با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن برای هر دو پرسشنامه بالای 70/. به دست آمد. همین طور از روایی محتوا به منظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد که برای این منظور پرسشنامه ها به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده به وسیله تحلیل واریانس یک راهه انجام پذیرفت. یافته ها نشان دادند که در هر سه ویژگی "روان رنجورخویی"، "برون گرایی" و "سازش پذیری"، بین مادران دارای فرزندان سالم با دو گروه دیگر تفاوت معنی داری وجود دارد، میانگین "روان رنجورخویی" و "سازش پذیری" مادرانی که دارای فرزند سالم هستند به طور معنی داری کمتر از مادرانی است که دارای کودک مبتلا به "اختلالات خلقی و ADHD" است. این در حالی است که در ویژگی "برون گرایی"، مادران دارای کودک سالم، نمره بالاتری نسبت به دو گروه دیگر کسب کرده اند. با این وجود بین مادران دارای فرزند مبتلا به اختلالات خلقی و ADHD  تفاوت معنی داری مشاهده نمی شود. با این وجود بین مادران دارای فرزند مبتلا به اختلالات خلقی و مادران دارای فرزند ADHD  تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار، اختلال خلقی، اختلال نارسایی توجه
  • زهرا جعفری* صفحه 7

    هدف پژوهش حاضر اثربخشی موسیقی درمانی بر هوش عملی و خلاقیت کودکان 5-7 سال شهر تهران در سال 1399 است. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش همه کودکان 5 تا 7 سال منطقه 5 شهر تهران بود 30 نفر از کودکان 5 تا 7 سال، با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب، و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. گروه آزمایش 10 جلسه 45 دقیقه ای تحت موسیقی درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل در طول این مدت در انتظار درمان ماندند. جهت سنجش هوش عملی در کودکان از آزمون وکسلر کودکان (WPPSI-R) و پرسشنامه خلاقیت تورنس (1990) استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS20 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. داده های بدست آمده با روش تحلیل کوواریانس نشان دهنده تفاوت معنادار بین میانگین نمرات هوش عملی و خلاقیت در دو گروه آزمایش و کنترل بوده است و موسیقی درمانی بر افزایش هوش عملی (05/.=α) و خلاقیت (01/. =α) کودکان 5 تا 7 تاثیر معنادار دارد. با توجه به اثربخشی موسیقی درمانی در هوش و خلاقیت لازم است برنامه های گسترده ای با هدف ارتقای توانایی خلاقیت و هوش کودکان طراحی گردد که محتوای آن مبتنی بر آموزش موسیقی باشد.

    کلیدواژگان: موسیقی درمانی، هوش عملی، خلاقیت
  • مهلا آسمانی، بهزاد شوقی*، حمیدرضا رضازاده بهادران صفحه 8
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی پروتکل آموزشی خرد بر اساس مفاهیم روانشناسی انجام شده است تا بتوان آن را در دوره های آموزشی خرد برای ارتقای سطح خرد جامعه و در نتیجه افزایش سلامت روان زنان متاهل دارای اختلاف خانوادگی توسط روانشناسان و مشاوران به کاربست.

    مواد و روش ها

    در ابتدای طرح آموزشی، مروری بر منابع و پژوهش های مربوط به خرد با هدف استخراج مولفه های خرد متناسب با مفاهیم روانشناسی صورت گرفت. نهایتا با توجه به مطالعات صورت گرفته، کاربردیترین مولفه ها در بیش از نیمی از تعاریف خرد، استخراج گردید. سپس مفاهیم آموزشی روانشناسی متناسب با مولفه های مذکور شناسایی و به تدوین برنامه ی آموزشی پرداخته شد. سپس فهرستی از اهداف و سرفصل های آموزشی خرد بر پایهی روانشناسی طراحی و برای تایید در اختیار اساتید و متخصصین این حوزه قرار گرفت.

    یافته ها

    چهار مولفه ی اصلی شناسایی شده و معتبر در تعریف خرد استخراج و با تلفیق سه مفهوم روانشناسی مهارت های زندگی، تحلیل رفتار متقابل و ذهن آگاهی، سرفصل ها و بسته ی آموزشی خرد بر پایه ی روانشناسی تهیه و مقبولیت و پذیرش آن تایید گردید.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که با وجود نوظهور بودن مفهوم خرد در روانشناسی و عدم ارایه ی بستهی آموزشی در جهت ارتقای سطح خرد بر پایهی روانشناسی، میتوان با استخراج مولفه های تکرارشونده در تعریف خرد و ارتباط آن با حوزه های مختلف روانشناسی، پروتکل های آموزشی برای خرد در حوزهی روانشناسی ارایه داد. این دست مطالعات می تواند به ارتقای سطح خرد در جامعه کمک کند و مسیری نو برای پژوهشگران در جهت ارایه ی پروتکل های آموزشی بیشتر در زمنیه ی ارتقای خرد با تلفیق دوره های آموزشی-درمانی روانشناسی ایجاد کند.

    کلیدواژگان: خرد، روانشناسی، مهارت های زندگی، ذهن آگاهی، تحلیل رفتار متقابل
  • مژده علیزاده، مهدی نمازی زاده* صفحه 9

    ارتباط بین تاب آوری و سخت کوشی در ورزشکاران و مقایسه آن در رشته های اجتماعی (والیبال و بسکتبال) و انفرادی (شنا و دومیدانی) بر روی نمونه ای از بانوان ورزشکار قهرمانی استان فارس آزموده شد. همچنین، در این مطالعه نقش تعدیل کنندگی نوع ورزش (انفرادی یا اجتماعی بودن) در رابطه بین تاب آوری و سخت کوشی ورزشکاران مورد محاسبه قرار گرفت. نمونه این مطالعه شامل 60 نفر از بانوان ورزشکار قهرمانی استان فارس بودند (15 نفر شنا، 15 نفر دومیدانی، 15 نفر والیبال و 15 نفر بسکتبال) که به روش تصادفی انتخاب شدند. این مطالعه از روش تحقیق توصیفی-همبستگی پیروی می کند و فرضیه ها با استفاده از محاسبه ضریب همبستگی خطی پیرسون و تی-تست گروه های مستقل آزمون شدند؛ برای تحلیل از نرم افزار SPSS ویراست 21 استفاده شد. نتایج آزمون آماری تحلیل عاملی موید اهداف و سوالات این پژوهش بودند. بنابراین، بررسی همبستگی بین متغیرها با آزمون صفر درجه پیرسون نشان داد که رابطه مثبت معنی داری بین متغیرهای تاب آوری و سرسختی ورزشکاران در کل وجود دارد. با این حال، رابطه بین این دو متغیر در ورزشکاران اجتماعی، معنی دار و در ورزشکاران انفرادی غیر معنی دار بود. لذا، نتیجه مهم این است که نوع انفرادی یا اجتماعی بودن ورزش، نقش تعدیل کنندگی در رابطه بین تاب آوری و سخت کوشی ایفا می کند. علاوه بر این، مقایسه گروه ها با آزمون تی-تست گروه های مستقل نشان داد که بین ورزشکاران انفرادی و اجتماعی به لحاظ مقیاس تاب آوری تفاوت معنی داری وجود دارد، اما تفاوت های مشاهده شده به لحاظ مقیاس سخت کوشی معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سخت کوشی، رشته های ورزشی اجتماعی، رشته های ورزشی انفرادی
  • زهرا ابراهیمی* صفحه 10
    هدف

    آسیب نخاعی یک عارضه مخرب است که برحسب وسعت و شدت، تغییرات عظیمی در سلامت و سبک زندگی فرد ایجاد می کند. این پژوهش به منظور اثر بخشی گروه درمانی شناختی -رفتاری بر افسردگی مردان مبتلا به ضایعات نخاعی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون یک گروهی بود. جامعه پژوهش را کلیه مردان مبتلا به ضایعه نخاعی شهر اصفهان را تشکیل دادند که به مراکز توان بخشی این شهر مراجعه نمودند؛ روش نمونه گیری به شیوه در دسترس بود؛ و تعداد 15 نفر براساس معیار های ورود به پژوهش انتخاب و تحت گروه درمانی شناختی - رفتاری قرار گرفتند. ابزار های جمع آوری اطلاعات پرسشنامه افسردگی بک- ویرایش دوم(BDI-II) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t نمونه های همبسته به کمک نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه درمانی شناختی - رفتاری افسردگی افراد مبتلا به ضایعه نخاعی به طور معناداری کاهش داده است(0/01>p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش موید تاثیر گروه درمانی شناختی-رفتاری بر کاهش افسردگی این بیماران است لذا توصیه می شود تا مداخلات روان شناختی از جمله انواع گروه درمانی جهت کاهش عوارض روانی بیماران مبتلا به ضایعه نخاعی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی-رفتاری، افسردگی، ضایعه نخاعی
  • سالومه قاسمی منصف*، قیصر ملکی صفحه 11

    هدف از این پژوهش، پیش بینی محتوای آشکار رویا ها بر اساس سبک های دلبستگی و بررسی نقش میانجی حافظه شرح حال بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان روان شناسی و علوم تربیتی د انشگاه تهران شاغل به تحصیل در مقطع کارشناسی و نیمسال دوم تحصیلی 99-1398 بود. حجم نمونه 434 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. تمامی شرکت کنندگان پرسشنامه های سبک های دلبستگی (هازان و شیور، 1978)، آزمون حافظه شرح حال (ویلیامز و برودبنت، 1986)، محتوای آشکار رویا (موسوی پور و همکاران، 1394) و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (1990) را تکمیل کردند. تجزیه و  تحلیل داده ها با مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج نشان داد که میان محتوای آشکار رویاها و سبک های دلبستگی با واسطه حافظه شرح حال رابطه معناداری وجود دارد. علاوه بر این، حافظه شرح حال مثبت و منفی با محتواهای رویا با موضوع بازگشت گذشته، کابوس و مرگ و بیماری رابطه معناداری داشت. بر اساس یافته ها می توان گفت که رویاها ریشه در گذشته تحولی فرد داشته که محتوای آن توسط حافظه فرد از رویدادهای شخصی تعدیل می شود.

    کلیدواژگان: حافظه شرح حال، محتوای آشکار رویا، سبک های دلبستگی
  • سید محمداحسان جلالی تهرانی* صفحه 12

    طلاق به عنوان یکی از غم انگیزترین پدیده های اجتماعی، از دیرباز مورد توجه پژوهشگران بوده است. این پژوهش با هدف اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر رضایت زناشویی و احساس تنهایی زوجین متقاضی طلاق شهر تهران صورت گرفت. روش این پژوهش شبه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زوجین متقاضی طلاق بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 32 نفر (16 نفر برای هر گروه) از متقاضیان طلاق مراجعه کننده به دادگاه های خانواده شهر تهران در سال 1398 انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت زوج درمانی هیجان مدار قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه رضایت زناشویی (انریچ، 1989) و احساس تنهایی (راسل و همکاران، 1980) انجام پذیرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار spss20 در دو بخش توصیفی و استنباطی (آزمون تحلیل کواریانس) انجام پذیرفت. یافته های پژوهش نشان داد که زوج درمانی هیجان مدار در افزایش رضایت زناشویی و کاهش احساس تنهایی زوجین متقاضی طلاق نقش موثری داشته است. بنابراین بر اساس نتایج این مطالعه زوج درمانی هیجانی موجب افزایش رضایت زناشویی و کاهش احساس تنهایی زوجین متقاضی طلاق می شود. لذا انجام مداخلات روان شناختی دیگر که رضایت زناشویی و احساس تنهایی را در زوجین متقاضی طلاق افزایش دهد، پیشنهاد می گردد

    کلیدواژگان: رضایتمندی زناشویی، احساس تنهایی، زوج درمانی هیجان مدار، طلاق
  • نیر مفیدی طباطبایی* صفحه 13
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر سازش یافتگی اجتماعی و راهبردهای مقابله ای بیماران MS شهر تهران انجام شد.

    روش

    با توجه به موضوع و اهداف پژوهش روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به بیماری ام اس مراجعه کننده به درمانگاه های مرکز تحقیقات بیماری های مغز و اعصاب وابسته به مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) در شهر تهران در سال 1398-1399 می باشد. نمونه 40 نفر از بیماران ام اس زن شهر تهران که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و سپس به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) جایگزین می شوند. ابزار پژوهش نیز پرسشنامه راهبردهای مقابله ای بلینکزوموس (1981) و پرسشنامه رفتار سازشی لامبرت (1974). پروتکل درمان شناختی-رفتاری بسته آموزشی شناختی رفتاری حاتمی نیز شامل برنامه 10 جلسه ای بود که در مدت دو ماه در اختیار گروه آزمایش قرار گرفت. روش تجزیه و تحلیل داده ها نیز تحلیل کوراریانس بود که با استفاده از نرم افزار spss انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که درمان شناختی-رفتاری بر سازش یافتگی اجتماعی بیماران MS شهر تهران موثر است(001/0 p<). و درمان شناختی-رفتاری بر راهبردهای مقابله ای بیماران MS شهر تهران موثر است (001/0 <p).

    نتیجه گیری

    می توان توان نتجه گرفت با مداخله مداوم برنامه درمان شناختی-رفتاری می توان موجب بهبود وضعیت سازش یافتگی اجتماعی و راهبردهای مقابله ای بیماران MS شد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، سازش یافتگی اجتماعی، راهبردهای مقابله ای، مولتیپل اسکلروزیس(MS)
  • مهدی رجبی* صفحه 14

    هدف از انجام پژوهش حاضر، مدل ساختاری پیش بینی خودشکوفایی بر اساس بخشودگی با میانجیگری تنظیم هیجانی در زوجین مراجعه کننده به مراکز شورای حل اختلاف شهر تهران بود. روش تحقیق همبستگی با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زوج های با روابط آشفته مراجعه کننده به مراکز شورای حل اختلاف شهر تهران در سال 1397 تشکیل دادند، که از میان آن ها، تعداد 410 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: بخشودگی (رای و همکاران، 2001)، خودشکوفایی (جونز و کراندال، 1968) و تنظیم هیجانی (گراتز و رومر، 2004) که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-V23 و Lisrel-V8.8 استفاده گردید. به طور کلی نتایج پژوهش حاکی از آن بود که تنظیم هیجانی در رابطه بین بخشودگی با خودشکوفایی در زوجین مراجعه کننده به مراکز شورای حل اختلاف شهر تهران، نقش میانجی دارد.

    کلیدواژگان: خودشکوفایی، بخشودگی، تنظیم هیجانی
  • حمیده رسولی، ناصر امینی* صفحه 15

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای کمک خواهی بر سازگاری تحصیلی دانش آموزان متوسطه دوم شهر گناوه بوده است. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 1359 نفر از دانش آموزان متوسطه دوم شهر گناوه بود. حجم نمونه پژوهش 30 نفر بود که به روش خوشه ای جایگزینی تصادفی انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. پس از اجرای پیش آزمون گروه آزمایش به مدت 10 جلسه (هر هفته یک جلسه) در معرض آموزش راهبردهای کمک خواهی قرار گرفتند. ابزار پژوهش حاضر پرسشنامه سازگاری تحصیلی بیکر و سریاک (1989) بود. به منظور تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل کوواریانس استفاده گردید. پایایی پرسشنامه سازگاری تحصیلی بر اساس آلفای کرونباخ 87/0 گزارش شد. همچنین روایی این پرسشنامه در پژوهش حاضر با استفاده از ضرایب همبستگی هر سوال با نمره کل محاسبه گردید و نشان داد که همه سوالات با نمره کل همبستگی معنی داری دارند. یافته  ها نشان داد که میانگین نمره تعدیل شده سازگاری تحصیلی آزمودنی های گروه آزمایش در مرحله پس آزمون بطور معناداری بیشتر از آزمودنی های گروه کنترل است که نشان از تاثیر آموزش راهبردهای کمک خواهی بر سازگاری تحصیلی دانش آموزان متوسطه دوم شهر گناوه دارد.

    کلیدواژگان: آموزش راهبردهای کمک خواهی، سازگاری تحصیلی
  • مهسا دلداده*، سمانه معاون اسلامی صفحه 16

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی  مداحلات مبتنی بر واقعیت درمانی بر بهبود سازگاری زناشویی در بین زوجین دچار طلاق عاطفی بود. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق از نوع شبه آزمایشی با گروه پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را نیز کلیه زوجین متقاضی طلاق مراجعه کننده یه مراکز مشاوره ی منطقه 5 شهر تهران تشکیل دادند که با استفاده از پرسش نامه طلاق عاطفی گاتمن (1998)، زوجینی که طلاق عاطفی در آنان مشهود بود انتخاب شدند. نمونه آماری تعداد 30 نفر از این زوجین که با رضایت شخصی حاضر به همکاری در فرایند پژوهش بودند انتخاب شدند و به منظور جمع آوری داده های پژوهش از پرسش نامه سازگاری زناشویی اسپانیر (1989) در دو بخش پیش آزمون ، پس آزمون و به منظور مقایسه نمرات متغیرها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده اثرات آموزش واقعیت درمانی را در متغیرهای پژوهش نشان می دهد. بر اساس نتایج به دست آمده آموزش های واقعیت درمانی بر مولفه های سازگاری زناشویی در میان زوجین تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، سازگاری زناشویی، طلاق عاطفی
  • سمانه معاون اسلامی*، مهسا دلداده صفحه 17

    طرحواره های ناسازگار اولیه می تواند دیدگاه افراد به مسایل و مشکلات و نحوه برخورد با اتفاقات زندگی را تبیین نماید و با توجه به ماهیت نهادینه شده این طرح واره ها در بروز بسیاری از رفتارهای در نوجوانی، جوانی و بزرگسالی نقش دارد بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه و رفتارهای پرخطر در میان بیماران مبتلا به اختلال وسواس اجباری بود. روش پژوهش توصیفی همبتسگی به شیوه کاربردی بود که نمونه آماری مشتمل بر 90 بیمار بین 18 تا 50 سال با تشخیص اصلی OCD با استفاده از مصاحبه ساختاری بالینی DSM-IV-TR   محور اول انتخاب شدند. همچنین به منظور گردآوری داده های پژوهش از پرسش نامه های طرحواره یانگ (SQ-SF) و مقیاس سنجش رفتارهای پرخطر(YBBSS) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات، ضریب همبستگی پیرسون و  تجزیه و تحلیل رگرسیون به کار رفت. بر اساس نتایج به دست آمده طرحواره های ناسازگار اولیه قادر است 32% از تغییرات در رفتارهای پرخطر را تبیین نماید و ضریب بتا به دست آمده نشان داد ابعاد طرد/بریدگی، محدودیت مختل و  گوش بزنگی به ترتیب 0.21، 0.21  و  0.24 قادر به پیش بینی متغیر  رفتارهای پرخطر هستند(Sig< 0.05). نتایج به دست آمده می تواند در بهبود کیفیت زندگی بیماران OCD کاربرد داشته باشد که به سایر محققان پیشنهاد می گردد در خصوص تاثیر پروتکل های مبتنی بر طرحواره درمانی بر بروز رفتارهای پرخطر و مکانیسم های دفاعی و ادراکی این بیماران تحقیقات بیشتری صورت دهند.

    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار اولیه، رفتارهای پرخطر، اختلال وسواس اجباری
  • مریم رحمانی*، جواد خلعتبری صفحه 18

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش مهارت های خودآگاهی و حل مساله بر تاب آوری کارمندان زن جزیزه کیش در سال 1393 است. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون سه گروهی (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) است. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه کارمندان زن ادارات دولتی و خصوصی جزیزه کیش بودند نمونه مورد مطالعه با روش نمونه گیری در دسترس 60 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش (هر کدام 20 نفر) و کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش (1) 8 جلسه تحت آموزش مهارت های خودآگاهی و گروه آزمایش (2) 8 جلسه تحت آموزش مهارت های حل مساله قرار گرفتند و گروه کنترل در طول این مدت در انتظار درمان ماندند. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه استاندارد تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) انجام گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن بالای 0.7 به دست آمد.  همین طور از روایی محتوا به منظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد، که برای این منظور پرسشنامه به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار 19SPSS در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد آموزش مهارت خودآگاهی بر تاب آوری کارمندان زن موثر است. آموزش مهارت های حل مساله نیز بر تاب آوری کارمندان زن موثر بود. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مهارت های خودآگاهی در افزایش تاب آوری بیشتر از آموزش مهارت حل مساله است. بنابراین در بهبود تاب آوری آموزش مهارت خودآگاهی بیشتر از آموزش مهارت حل مساله اثربخش بود.

    کلیدواژگان: مهارت های خودآگاهی، حل مساله، تاب آوری
  • عباسعلی انتظاری رودبارکی*، نعمت الله ستوده صفحه 19

    رسانه های نوین و در راس آن ها اینترنت و شبکه های اجتماعی مجازی باعث ایجاد دگرگونی هایی در روحیات افراد شده اند و دامنه و شدت آن همچنان در حال افزایش است. این پژوهش به منظور پیش بینی سلامت روان، افسردگی و اضطراب دانش آموزان دبیرستانی بر اساس استفاده از شبکه های اجتماعی انجام شد.

    روش کار

    روش این پژوهش از نظر شیوه اجرا، توصیفی از نوع همبستگی است. در پژوهش حاضر جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دبیرستانی شهر سمنان می باشد  که در نیمسال اول تحصیلی 95-94 از بین افراد  در دسترس، نمونه ای با حجم 200 نفر با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شده و به پرسشنامه های سلامت عمومی، اضطراب بک، افسردگی بک و پرسشنامه محقق ساخته شبکه های اجتماعی پاسخ دادند. این پژوهش از طریق ضریب آماری پیرسون و رگرسیون خطی ساده به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل انجام گرفت.

    نتایج

    با توجه به نتایج پژوهش استفاده از شبکه های اجتماعی می تواند ابعاد کیفیت زندگی دانش آموزان را تحت تاثیر قرار دهد و در شکل دهی سلامت روان، افسردگی و اضطراب نقش دارند.

    بحث

    شبکه های اجتماعی در شکل دهی سلامت روان، افسردگی و اضطراب نقش دارند و حتی روی ابعاد اقتصادی و اجتماعی و سیاسی جوامع هم تاثیرگذارند. لذا بایستی اقدامات آگاهی بخشی و مدیریتی در راستای میزان و محتوای مورداستفاده در شبکه های اجتماعی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، سلامت روان، افسردگی، اضطراب، دانش آموزان
  • الهام رحمانی*، پریسا پرن صفحه 20

    این پژوهش با هدف تعیین نقش مولفه های هوش هیجانی در پیش بینی اختلال های خوردن در یک طرح همبستگی انجام شد. بدین منظور 380 نفر از دانشجویان دختر شاغل به تحصیل در دانشگاه آزاد اسلامی-واحد تهران جنوب در سال تحصیلی 98-97 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند که به پرسشنامه های نگرش های خوردن (گرنر و گرفینکل، 1979) و هوش هیجانی (شرینک، 1996) پاسخ دادند. نتایج حاصل از آزمون همبستگی پیرسون نشان داد بین نشانه های اختلال های خوردن با هوش هیجانی (خودانگیزشی، خودهشیاری و خودمهارگری) رابطه منفی (001/0>P) وجود دارد. افزون بر آن، نتایج آزمون تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که مولفه های هوش هیجانی پیش بینی کننده معناداری (001/0>P) برای نشانه های اختلال های خوردن هستند که توانایی تبیین 10 درصد از واریانس نشانه های اختلال های خوردن را دارند. در این بین زیرمقیاس های خودانگیزشی، خودهشیاری و خودمهارگری از هوش هیجانی به صورت منفی سهم یگانه و معناداری در تبیین نشانه های اختلال های خوردن دانشجویان دختر دارند. یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که سطوح پایین هوش هیجانی، آسیب پذیری در برابر نشانه های خوردن بیمارگون را افزایش می دهد و نشانه های خوردن بیمارگون مانند رژیم غذایی و نارضایتی بدنی، عوامل بسیار پرخطری برای ابتلا به اختلال های خوردن هستند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، اختلال های خوردن، دانشجویان
  • ویدا خان*، امید رضایی، داوود عرب قهستاتی، لادن فتاح مقدم صفحه 21

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی استرس شغلی بر اساس رضایتمندی زناشویی و سلامت روان در کادر پرستاری بیمارستان روانپزشکی رازی شهر تهران در سال 1396 صورت گرفت. روش پژوهش بر حسب هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کادر پرستاری بیمارستان روانپزشکی رازی در شهر تهران بودند که از این میان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 135 نفر به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. روش جمع آوری داده ها بر اساس سه پرسشنامه استاندارد استرس شغلی (گری تافت و اندرسون، 1981)، رضایت زناشویی انریچ (اولسون، 2006) و سلامت روان (گلدبرگ، 1972) انجام گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن برای هر سه پرسشنامه بالای 0.7 به دست آمد.  همین طور از روایی محتوا به منظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد، که برای این منظور پرسشنامه ها به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS در دو بخش توصیفی  و استنباطی (آزمون همبستگی پیرسون، و رگرسیون چندگانه) انجام پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد که بین سلامت روان با استرس شغلی رابطه معناداری وجود ندارد. همچنین نتایج نشان داد که بین رضایتمندی زناشویی با استرس شغلی رابطه معناداری یافت نشد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، رضایتمندی زناشویی، سلامت روان
  • زینب احمدی، حسینعلی محرابی* صفحه 22

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه حمایت اجتماعی و تاب آوری با رشد پس از سانحه با میانجیگری سبک های مقابله با استرس در زنان مواجه شده با تروما در شهر اصفهان انجام شد. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل زنانی بود که تجربه سرطان یا سوگ داشتند که تعداد 300 نفر به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این مطالعه شامل پرسشنامه های رشد پس از سانحه تدسچی و کالهون، حمایت اجتماعی فیلیپس، راهبردهای مقابله ای بیلینگز و موس و تاب آوری کانر و دیویدسون بودند. ارزیابی الگوی پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر و بوت استراپ مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر مستقیم حمایت اجتماعی، تاب آوری، سبک های مقابله مساله مدار و هیجان مدار بر رشد پس از سانحه معنادار است. همچنین نتایج بوت استراپ در تحلیل میانجی نشان داد که نقش واسطه ای سبک های مقابله با استرس در رابطه حمایت اجتماعی و تاب آوری بر رشد پس از سانحه معنادار است. نتایج این بررسی نشان داد که تقویت حمایت اجتماعی، تاب آوری و همچنین آموزش راهبردهای مقابله ای مساله مدار، می تواند نقش موثری در رشد پس از سانحه و توانمندسازی زنان مواجه شده با تروما داشته باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، حمایت اجتماعی، زنان آسیب دیده، سبک های مقابله با استرس، رشد پس از سانحه
|
  • Hadi Rashidifard*, Saeedeh Al-Sadat Hosseini Page 1

    The present study intended to examine the relationship between problem-solving skill and drug abuse among self-introduced male addicts in Kermanshah City. In terms of purpose, this is an applied research and the method of the study is descriptive correlational. The statistical population included all of the male addicts who referred to state and private treatment-centers of Kermanshah City in 2016. Using random convenience sampling, 120 people were chosen as sample. The data was collected via Linda et al. Social Problem-Solving Inventory (2000), and drug abuse personal information. To analyze the data, SPSS software was used. The findings showed that there is a relationship between problem-solving skill and drug abuse among self-introduced male addicts. The findings also showed that drug abuse among self-introduced male addicts can be predicted based on problem-solving skill. The overall results showed that problem-solving skill is related to drug abuse among self-introduced male addicts.

    Keywords: Problem-solving skill, Drug abuse, Make addicts, Kermanshah city
  • Somayeh Sadat Hosseini*, HosinAli Ghanadzadehgan Page 2

    The aim of this study was to investigate the relationship between obsessive-compulsive symptoms and attitudes of body image in students. The method of the present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of implementation. The statistical population of this study included all female high school students in the tenth grade in Sari, which was a total of 210 people. According to Morgan table, 140 people were selected as a sample by two-stage sampling, one-stage cluster and random sampling. Research data were collected by Moudsley Obsessive Compulsive Inventory (1977) and Fisher body image (1970). SPSS statistical software was used to analyze the research data. The results showed that there is a significant negative relationship between obsessive-compulsive disorder and students chr('39')attitudes of body image and that obsessive-compulsive symptoms can significantly predict studentschr('39') attitudes of body image. These results provide practical implications for reducing the psychological problems associated with the body to psychologists and counselors considering the effects of obsessive-compulsive symptoms.

    Keywords: Obsessive-compulsive disorder symptoms, body image attitude, examination
  • Sepideh Parsi* Page 3

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotion regulation training based on Gross model on academic self-concept and social adjustment of high school students in Tehran in 1399. The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included all female high school students in District 2 of Tehran who were selected by convenience sampling method and were divided into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The experimental group underwent 8 sessions of 90-minute emotion regulation training based on the Gross model, and the control group waited for treatment during this period. Data collection method was based on the standard questionnaire of academic self-concept (Delaware, 1993) and the standard questionnaire of California individual-social adjustment (Clark et al., 1953). Analysis of information obtained from the implementation of questionnaires was performed through SPSS software in two descriptive and inferential sections (mankova). The results showed that emotion regulation training based on the Gross model has improved academic self-concept in high school students. Findings also showed that emotion regulation training based on Gross model has increased studentschr('39') adjustment (personal and social). Accordingly, teaching emotion regulation skills based on the Gross model can be used as a useful intervention method to increase academic self-concept and social adjustment and thus better student efficiency.

    Keywords: academic self-concept, social adjustment, emotion regulation, Gross model
  • Azam Zoodkhizi*, Mastoureh Sedaghat Page 4

    The aim of this study was to compare the design of early maladaptive schemes, perceived stress and coping strategies in badly supervised adolescents and normal adolescents in 1397-98. The research design is causal-comparative. For this purpose, 60 adolescents (30 abusive adolescents and 30 normal adolescents) were selected by convenience sampling method. Were analyzed. The results showed that there is a difference between abusive and normal adolescents in the component of early maladaptive schemas and perceived stress. In other words, abusive adolescents have more early maladaptive schemas and perceived stress. The results also showed that there is a difference between the coping strategies of the two groups. In other words, the abused adolescents used the coping strategies of more responsibility and avoidance.

    Keywords: Initial maladaptive schemas, perceived stress, coping strategies
  • Sajad Zendehdel*, Maryam Mohammadi Saremi Page 5

    The aim of this study was to determine the relationship between parental perfectionism and self-concept and identity style of high school male students. This research was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of method. The statistical population consisted of all 730 male students of Farabi, Imam Khomeini and Shahid Darzi high schools in Ghaemshahr, of which 130 were selected by cluster random sampling. Data collection tools in this study are Ahwaz Perfectionism Questionnaire with 27 questions, Tennessee Self-Concept Questionnaire with 84 questions and Brzonsky (1992) Identity Style Questionnaire with 40 questions that the validity and reliability of the tools were confirmed. Pearson correlation test was used to analyze the data.There is a negative and significant relationship between parental perfectionism and self-concept (-0.457) and studentschr('39') identity style (-0.406). There is also a significant relationship between parental perfectionism and information, normative and avoidance identity styles.The results showed that with increasing parental perfectionism, studentschr('39') self-concept and identity styles improve. Therefore, managers and education officials are suggested to inform the family about the educational methods in the programs of the Parents and Teachers Association and to inform them about the consequences of each of these methods.

    Keywords: Parental Perfectionism, Self concept, Identity Style, Students
  • Tayebeh Behzadafshar* Page 6

    The purpose of this study was to compare maladaptive schemas of mothers with children with mood disorders, ADHD and healthy patients referred to Roozbeh Hospital in Tehran. The research method was causal-comparative. The statistical population was all mothers of children with mood disorders, ADHD and healthy in 1399. The statistical sample included 120 mothers of children with mood disorders, ADHD and healthy in Tehran who were selected based on simple random sampling. The research measurement tool was a questionnaire, personality traits (1992). The reliability of the questionnaires was calculated using Cronbachchr('39')s alpha method, the value of which for both questionnaires was above / 70. Received. Content validity was also used to test the validity of the questionnaire, for which the questionnaires were approved by the relevant experts. The data were analyzed by one-way analysis of variance. The results showed that in all three characteristics of "neuroticism", "extraversion" and "adaptability", there is a significant difference between mothers with healthy children and the other two groups, the average of "neuroticism" and "adaptability". Mothers who have a healthy child are significantly fewer than mothers who have a child with "mood disorders and ADHD." However, in the feature of "extroversion", mothers with healthy children scored higher than the other two groups. However, there is no significant difference between mothers with children with mood disorders and ADHD. However, there was no significant difference between mothers with children with mood disorders and mothers with children with ADHD.

    Keywords: maladaptive schemas, mood disorder, attention deficit disorder
  • Zahra Jafari* Page 7

    The aim of this study is the effectiveness of music therapy on practical intelligence and creativity of children aged 5-7 years in Tehran in 1399. The present study is a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study was all children aged 5 to 7 years in District 5 of Tehran. 30 children aged 5 to 7 years were selected by simple random sampling and randomly assigned to the experimental group (15 people) and the control group (15 people). The experimental group underwent 10 sessions of 45 minutes of music therapy and the control group waited for treatment during this period. The childrenchr('39')s Wechsler test (WPPSI-R) and Torrance Creativity Questionnaire (1990) were used to measure practical intelligence in children. The analysis of information obtained from the implementation of questionnaires through SPSS20 software was performed in two descriptive and inferential sections (analysis of covariance). The data obtained by analysis of covariance showed a significant difference between the mean scores of practical intelligence and creativity in the experimental and control groups and music therapy increased practical intelligence (α = 0.05) and creativity (α = .01) children 5 to 7 have a significant impact. Due to the effectiveness of music therapy in intelligence and creativity, it is necessary to design extensive programs aimed at promoting the ability of creativity and intelligence of children, the content of which is based on music education.

    Keywords: music therapy, practical intelligence, creativity
  • Mahla Asemani, Behzad Shoghi*, Hamidreza Rezazadeh Bahadoran Page 8
    Aim

    The aim of this study was to design a wisdom educational protocol based on the concepts of psychology so that it can be used in wisdom educational courses to promote the wisdom level of society by psychologists and counselors.

    Materials and Methods

    At the beginning of the educational project, a review of resources and research related to wisdom research was conducted with the aim of extracting wisdom components appropriate to psychological concepts. Finally, according to the studies, the most useful components were extracted in more than half of the wisdom definitions. Then, the educational concepts of psychology in accordance with the mentioned components were identified and an educational program was developed. Then, a list of wisdom educational goals and topics based on psychology was designed and provided to professors and experts in this field for approval.

    Results

    Four main components identified and validated in the definition of wisdom were extracted and by combining the three concepts of life skills psychology, behavioral behavior analysis and mindfulness, topics and wisdom educational package based on psychology were prepared and its acceptance was accepted.

    Conclusion

    This study showed that despite the emergence of the concept of wisdom in psychology and the lack of an educational package to improve the level of wisdom based on psychology, wisdom educational protocol in the field of psychology by combining psychological treatment approaches for wisdom development in society and further study in promotion It was presented.

    Keywords: Wisdom, Psychology, Life Skills, Mindfulness, Interaction Behavior Analysis
  • Mojdeh Alizadeh, Mahdi Namazizadeh* Page 9

    Using a sample of Fars women athletes, the moderating role of sport type (social sports vs. individual sports) on relationship between psychological hardiness and resilience was tested. Two aims of this study were examining the correlation between psychological hardiness and resilience as well as comparing social and individual athletes based on psychological hardiness and resilience. 60 members of Fars women athletes were randomly selected to the sample (swimming=15n, running=15n, volleyball=15n and basketball=15n). Using Pierson correlation analysis and independent samples T-test analysis based on SPSS-21 program, the moderating role of sport type on relationship between psychological hardiness and resilience was estimated. Findings of this research proved the research questions and aims. Significant correlation was found between psychological hardiness and resilience. Also, individual athletes had more resilience than socials. But, there was no significant difference between sport types in terms of psychological hardiness. So, the sport types moderate the relationship between psychological hardiness and resilience

    Keywords: psychological hardiness, resilience, social sports, individual sports
  • Saloomeh Ghasemi Monsef*, Gheysar Maleki Page 11

    This study aimed to predict manifest dream content by attachment style with respect to mediating role of autobiographical memory. The statistical population included all bachelor students in the faculty of psychology and educational sciences of Tehran University who studied in the second semester of the academic year 2019-2020, 434 people were randomly selected from this population. All participants completed the Attachment Styles Questionnaire (Hazan and Shivar, 1978), Autobiographical Memory Test (Williams & Broadbent, 1986), Manifest Dream Content (Mousavipoor et al., 2015), and the Goldberg General Health Questionnaire (1990). Data were analyzed by structural equations modeling. Results showed a significant relationship between manifest dream content and attachment style mediated by autobiographical memory. In addition, positive and negative biographical memory had a significant relationship with dream content on the past recurrence, nightmares, death, and illness. Based on the findings, it can be concluded that dreams rooted in the developmental history and its content is mediated by the autobiographical memory.

    Keywords: Autobiographical memory, Manifest dream content, Attachment styles
  • Seyes Mohamad Ehsan Jalali Tehrani* Page 12
    Objective

    The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on social adjustment and coping strategies in MS patients in Tehran.

    Method

    According to the research subject and objectives, the research method was quasiexperimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population of the study consisted of all patients with MS who referred to the clinics of Imam Khomeini Hospital in Tehran during 1998-1999. A sample of 40 female MS patients in Tehran who were selected by random sampling and then randomly assigned to either experimental (n = 20) and control (n = 20) groups. The research tools were Blinksmus Coping Strategies Questionnaire (1981) and Lambert's Adaptive Behavior Questionnaire (1974). The Hatami Cognitive Behavioral Therapy Training Package also included a 10-session program that was given to the experimental group for two months. Data analysis method was covariance analysis using SPSS software.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral therapy was effective on social adjustment of MS patients in Tehran (p <0.001). And cognitivebehavioral therapy is effective on coping strategies in MS patients in Tehran (p <0.001).

    Conclusion

    It can be concluded that continuous intervention of cognitive-behavioral therapy program can improve social adjustment status and coping strategies in MS patients.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Social adjustment, Coping strategies, ms
  • Nir Mofidi Tabatabaei* Page 13
    Objective

    The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on social adjustment and coping strategies in MS patients in Tehran.

    Method

    According to the research subject and objectives, the research method was quasi-experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population of the study consisted of all patients with MS who referred to the clinics of Imam Khomeini Hospital in Tehran during 1998-1999. A sample of 40 female MS patients in Tehran who were selected by random sampling and then randomly assigned to either experimental (n = 20) and control (n = 20) groups. The research tools were Blinksmus Coping Strategies Questionnaire (1981) and Lambertchr('39')s Adaptive Behavior Questionnaire (1974). The Hatami Cognitive Behavioral Therapy Training Package also included a 10-session program that was given to the experimental group for two months. Data analysis method was covariance analysis using SPSS software.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral therapy was effective on social adjustment of MS patients in Tehran (p <0.001). And cognitive-behavioral therapy is effective on coping strategies in MS patients in Tehran (p <0.001).

    Conclusion

    It can be concluded that continuous intervention of cognitive-behavioral therapy program can improve social adjustment status and coping strategies in MS patients.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Social adjustment, Coping strategies, ms
  • Mahdi Rajabi* Page 14

    The purpose of this study was to structural model prediction of self-actualization based on Forgiveness with the Mediating Role of Emotion Regulation in Couples referring to the centers of the Dispute Resolution Council of Tehran city. Research method was correlational models using structural equation modeling. The statistical population of this study was all couples with turbulent relations referred to the centers of the Dispute Resolution Council in Tehran in 1397. Of these, 410 people were selected by cluster sampling method. The research tools included: forgiveness of Raye et al. (2001), self-actualization of Jones and Cranndal (1968) and Therese (2002) and Emotion Regulation Graz and Roemer (2004), all of which had credible validity and reliability. SPSS-V23 and Lisrel-V8.8 software were used to analyze the data. The results showed that emotional regulation has a mediating role in the relationship between forgiveness with self-fulfillment in couples referring to the centers of Tehran Dispute Resolution Council

    Keywords: self-actualization, forgiveness, emotional regulation
  • Hamideh Rasouli, Naser Amini* Page 15

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of teaching help-seeking strategies on the academic adjustment of high school students in Genaveh. The method of the present study was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group and the statistical population of the present study included 1359 high school students in Genaveh. The sample size was 30 people who were selected by cluster random sampling method and were replaced in experimental and control groups. After performing the pre-test, the experimental group was exposed to help-seeking strategies for 10 sessions (one session per week). The instrument of the present study was the Baker and Cyriac Academic Adjustment Questionnaire (1). In order to analyze the data, the statistical method of analysis of covariance was used. The reliability of the academic adjustment questionnaire based on Cronbachchr('39')s alpha was 0.87. Also, the validity of this questionnaire in the present study was calculated using the correlation coefficients of each question with the total score and showed that all questions have a significant correlation with the total score. The results showed that the mean adjusted score of academic adjustment of the subjects in the experimental group Post-test is significantly more than the subjects in the control group, which shows the effect of teaching help-seeking strategies on the academic adjustment of high school students in Genaveh.

    Keywords: Teaching Helping Strategies, Academic Adjustment
  • Mahsa Deldadeh*, Samaneh Moaveneslami Page 16

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of reality therapy-based interventions on improving marital adjustment among couples suffering from emotional divorce. The research method was applied in terms of purpose and quasi-experimental in terms of research method with pre-test, post-test and follow-up groups. The statistical population of the present study consisted of all couples seeking divorce referring to counseling centers in District 5 of Tehran. Using Guttman (1998) Emotional Divorce Questionnaire, couples in whom emotional divorce was evident were selected. A statistical sample of 30 couples who were willing to cooperate in the research process were selected and in order to collect research data from the Spanier (1989) Marital Adjustment Questionnaire in two parts of the pre-test, post-test. Multivariate analysis of covariance was used to compare the scores of variables. Based on the obtained results, it shows the effects of reality therapy training in the research variables. Based on the obtained results, reality therapy training has a significant effect on the components of marital adjustment among couples.

    Keywords: reality therapy, marital adjustment, emotional divorce
  • Samaneh Moaveneslami*, Mahsa Deldadeh Page 17

    Early maladaptive schemas can explain peoplechr('39')s views on issues and problems and how to deal with life events, and due to the institutionalized nature of these schemas play a role in the occurrence of many behaviors in adolescence, youth and adulthood. The relationship between early maladaptive schemas and high-risk behaviors among patients with obsessive-compulsive disorder was presented. The method of descriptive correlational research was applied. The statistical sample consisted of 90 patients between 18 and 50 years with the main diagnosis of OCD using interview The clinical structure of the first axis DSM-IV-TR was selected. The Young Schema Questionnaire (SQ-SF) and the Risk Assessment Scale (YBBSS) were used to collect research data. Pearson correlation coefficient and regression analysis were used for data analysis. Based on the results, the initial maladaptive schemas are able to explain 32% of the changes in high-risk behaviors and the beta coefficient obtained showed that the dimensions of rejection / cut, disturbed restriction and oblivion are 0.21, 0.21 and 0.24, respectively. Predictable variables are high-risk behaviors (Sig <0.05). The results can be used to improve the quality of life of OCD patients. It is recommended to other researchers about the effect of schema-based treatment protocols on the occurrence of high-risk behaviors and defense and perceptual mechanisms in these patients. Do.

    Keywords: Early maladaptive schemas, High-risk behaviors, Obsessive-compulsive disorder
  • Maryam Rahmani*, Javad Khalatbari Page 18

    The current study aimed to compare the effectiveness of self-awareness and problem solving skills on resiliency female employees of Kish Island In 2014.This study is Semi-experimental with pretest-posttest three groups (two experimental groups and one control group). The sample size included all female employees of public and private agencies of Kish Island. The samples were selected of 60 with single-stage cluster sampling and were replaced into two groups (n = 20) and control (n = 20). The experimental group (1) was trained 8 sessions of self-awareness skills and the experimental group (2) was trained 8 sessions of problem solving skills and the control group was waited for therapy during this period. The method of collecting data was based on Connor-Davidson Resilience Scale Questioner (2003). The reliability was calculated by Cronbach's alpha that was higher than 0.7. For testing the validity of the questioner is used the content validity, so the questionnaire was confirmed by relevant experts. The data analysis of the questionnaire was performed by SPSS19 software in two parts of descriptive and inferential statistics (covariance analysis). The results showed that the self-awareness skills training on female employees’ resiliency is effective. The problem solving skills training on female employees’ resiliency was effective too. The results indicated that self-awareness skills increase the resiliency more than training problem solving skills. So, the training of self-awareness skill is more effective than the training of problem solving skill to improve resiliency .

    Keywords: self-awareness skills, problem solving, resilience
  • Abbasali Entezari Roodbaraki*, Nematollah Sotoodeh Page 19

    New media, especially the Internet and virtual social networks, have caused changes in peoplechr('39')s moods and its scope and intensity continues to increase. This study was conducted to predict the mental health, depression and anxiety of high school students based on the use of social networks.

    Methods

    The method of this research is descriptive-correlational in terms of implementation method. In the present study, the statistical population includes all high school students in Semnan. In the first semester of the academic year of 1994-95, a sample of 200 people was selected from the available people using the Cochranchr('39')s formula. And answered a researcher-made questionnaire on social networks. This study was performed through Pearson statistical coefficient and simple linear regression by SPSS software version 21.

    Analysis

    According to the results of the study, the use of social networks can affect the quality of life of students and depression in the formation of mental health. And anxiety play a role.

    Discussion

    Social networks play a role in shaping mental health, depression and anxiety and even affect the economic, social and political dimensions of societies. Therefore, awareness and management measures should be taken in line with the amount and content used in social networks

    Keywords: Social Networks, Mental Health, Depression, Anxiety, Students
  • Elham Rahmani*, Parisa Perran Page 20

    The aim of this study was to determine the role of emotional intelligence components in predicting eating disorders in a correlational design. For this purpose, 380 female students studying at the Islamic Azad University-South Tehran Branch in the academic year of 1997-98 were selected by convenience sampling using the questionnaires of eating attitudes (Gerner and Griffin, 1979) and emotional intelligence (Shrink, 1996) responded. The results of Pearson correlation test showed that there is a negative relationship (P <0.001) between the symptoms of eating disorders and emotional intelligence (self-motivation, self-awareness and self-control). In addition, the results of regression analysis test showed that the components of emotional intelligence are significant predictors (P <0.001) for the symptoms of eating disorders that have the ability to explain 10% of the variance of the symptoms of eating disorders. Among these, the subscales of self-motivation, self-awareness and self-control of emotional intelligence have a unique and significant contribution in explaining the symptoms of eating disorders in female students. Findings of the present study show that low levels of emotional intelligence increase vulnerability to the symptoms of eating disorders and symptoms of eating disorders such as diet and physical dissatisfaction are very high risk factors for eating disorders.

    Keywords: Emotional intelligence, Eating disorders, Students
  • Vida Khan*, Omid Rezaee, Davood Arab Ghahestani, Ladan Fttah Moghadam Page 21

    The aim of this study was to predict job stress based on marital satisfaction and mental health in the nursing staff of Razi Psychiatric Hospital in Tehran in 2017. The research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection. The statistical population included all nursing staff of Razi Psychiatric Hospital in Tehran, of which 135 people were considered as the sample size using the available sampling method. Data collection method was based on three standard questionnaires of job stress (Gary Taft and Anderson, 1981), Enrich Marital Satisfaction (Olson, 2006) and Mental Health (Goldberg, 1972). The reliability of the questionnaire was calculated using Cronbachchr('39')s alpha method, the value of which was higher than 0.7 for all three questionnaires. Content validity was also used to test the validity of the questionnaire, for which the questionnaires were approved by the relevant experts. Data analysis was performed from the implementation of questionnaires through SPSS software in two descriptive and inferential sections (Pearson correlation test and multiple regression). The results showed that there is no significant relationship between mental health and job stress. The results also showed that there was no significant relationship between marital satisfaction and job stress.

    Keywords: job stress, marital satisfaction, mental health
  • Zeynab Ahmadi, Hossein Ali Mehrabi* Page 22

    The aim of this study was to investigation of the relationship between social support and resilience with posttraumatic growth with mediator of stress coping styles among women exposed to trauma in Isfahan. The research design was descriptive correlational. The statistical population consisted women with cancer and bereavement, in which 300 people were selected by purposive sampling. The instruments used in this study included questionnaires of Tedeschi and Calhoun posttraumatic growth, Philips social support, Conner and Davidson resilience and Billings and Moos stress coping styles. The evaluation of the proposed model was analyzed using the path analysis method and Boot strop. The results showed that direct effect of social support, resilience, problem focused coping and emotion focused coping on PTG was significant. Also, boot stop results suggested that role of the mediator of stress coping styles in the relationship between resilience and social support on PTG is significant. These results showed that encourage social support, Resilience and education of problem focused coping can have effective role in PTG and enabling of women exposed to trauma.

    Keywords: Posttraumatic growth, Resilience, Social support, stress coping styles, traumatized women