فهرست مطالب
نشریه پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1397)
- تاریخ انتشار: 1399/06/11
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحات 1-29هویت ملی نشانگر شخصیت هر ملت است که میتواند آن ملت را در بین سایر ملل مطرح و برجسته نماید. هدف این بررسی، تعیین میزان توجه کتابهای درسی دوره ی ابتدایی به مقوله هویت ملی است. روش پژوهش، توصیفی از نوع تحلیل محتوا می باشد. جامعه آماری کلیه 43 کتاب درسی دوره ی ابتدایی چاپ شده در سال 1396 است که با استفاده روش سرشماری (تمام شماری)، تمام جامعه آماری موردمطالعه قرار گرفت. ابزار گردآوری دادهها، فرم تحلیل محتوای کتابهای درسی محقق ساخته بود. برای تحلیل دادهها از روش تحلیل محتوا به کمک تکنیک آنتروپی شانون استفاده شده است. یافتهها نشان داد که در بین مولفههای هویت ملی (فرهنگی، سیاسی، نمادها)، مولفه سیاسی با 274 مورد، مولفه فرهنگی 273 مورد و نمادها 195 مورد در کتابهای درسی بکار رفتهاند. همچنین یافته ها نشان داد که بیشترین مقدار ضریب اهمیت در کتابهای درسی دوره ابتدایی را پایه سوم و کمترین مقدار را پایه دوم ابتدایی داشته است.کلیدواژگان: دوره ابتدایی، هویت ملی، مؤلفه فرهنگی، مؤلفه سیاسی، نمادها، تحلیل محتوا
-
صفحات 31-57
هدف از پژوهش حاضر، شناسایی مضامین مبنی بر الگو قرار دادن ایمه (ع) و توسل به آن بزرگواران در وصیت نامه های شهدا می باشد. روش تحقیق اسنادی و تکنیک مورداستفاده تحلیل محتوا و واحد ثبت مضمون است. جامعه آماری، تمامی وصیت نامه های موجود در بنیاد شهید و امور ایثارگران انقلاب اسلامی خراسان رضوی بوده که تعداد 1034 از آنان به عنوان نمونه تصادفی انتخاب شده است. برای پاسخ به سوالات تحقیق، مضامین و محورهای اصلی وصیت نامه شهدا با کلیدواژه های مرتبط با اسامی و القاب ایمه معصوم و جستجوی متنی نرم افزار آفیس استخراج شد. نتایج نشان داد که بعد از نام و یاد خداوند، امام حسین (ع) نزدیک ترین معصوم به شهیدان بوده که علاوه بر نقش الگو و مرجع شهیدان در مبارزه علیه کفار، در ترغیب رزمندگان به شهادت طلبی و نیز تسلی بخشی به خانواده های شهیدان تعیین کننده بوده و در راهنمایی خانواده و جوانان از منظر شهیدان سهم قابل توجهی داشته است. علاوه بر ایشان، امام زمان (عج)، امام علی (ع)، حضرت فاطمه (س) و حضرت رضا (ع) از جمله معصومین، همچنین حضرت زینب (س) از دیگر بزرگوارانی بوده اند که شهیدان ارتباط قلبی محکمی با آنان داشته اند و همواره پیروی از آن ها را به دیگران توصیه نموده اند. تحلیل محتوای وصایا نشان داد که هریک از معصومین جایگاه و نقش ویژه ای در زندگی و مبارزه شهیدان داشته اند که به تفصیل در متن مقاله آمده است.
کلیدواژگان: امربهمعروف، نهیازمنکر، همدلی، سازگاری اجتماعی -
صفحات 59-84
انقلاب اسلامی ایران جوهره ای فرهنگی دارد و از این رو، برنامه ریزی راهبردی فرهنگی در آن حیاتی است. برنامه ریزی راهبردی فرهنگی مستلزم تحلیل محیطی سامانه فرهنگی است. پژوهش حاضر با تکیه بر بیانات رهبر انقلاب کوشیده است تا با استفاده از راهبرد پژوهشی تحلیل محتوا، نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها،تهدیدها و وضعیت مطلوب این سامانه را شناسایی کند. یافته های پژوهش به شناسایی 6 قوت (وجود نیروی کارآمد مومن ارزشی اصیل، ایمان ملی، توانایی های ذاتی و استعدادهای درونی، دل دادن ملت به مجاهدت و ایثارگری، همبستگی و همدلی ملی و وجود مراجع تقلید آگاه)، 2 ضعف (ضعف امکانات فرهنگی و بدعملی بخش های فرهنگی)، 2 فرصت (ضعف دشمن خارجی در مقابله با نیروی ملی و سلاح تبلیغات)، 16 تهدید (القای توهم دشمنی، امکانات فراوان دشمن، سوءاستفاده از مسایل عام و موسمی، انتساب همه ضعف ها به نظام اسلامی، ایجاد دل سردی نسبت به آرمان های انقلاب، حمله به تفکر شیعی انقلابی و مبانی حکومت اسلامی، مرعوب سازی مردم در برابر غرب، استحاله فرهنگی، شایعه پراکنی علیه انقلاب اسلامی، سنگ اندازی در حل مشکلات مردم، فسادانگیزی، استعمار فرانو برای ایمان زدایی، تمسخر مظاهر فرهنگ شیعی، تحقیر جریان فرهنگی شیعی انقلابی و ارتجاع به غرب)، وضعیت مطلوب و منطقه راهبردی فرهنگی انجامید.
کلیدواژگان: فرهنگ، برنامه ریزی راهبردی، تحلیل محتوا، تحلیل محیطی، امام خامنه ای -
صفحات 85-122
هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین هوش فرهنگی و اتخاذ استراتژی های مدیریت تعارض توسط مدیران فرهنگی در سازمان های فرهنگی کشور به طور اعم و سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به طور اخص بوده است. روش پژوهش با توجه به ماهیت تحقیق، توصیفی همبستگی و با رویکرد پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل 160 نفر مدیران و کارشناسان فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی بوده که با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران، نمونه آماری برابر 113 نفر و با سطح خطای 5 درصد تعیین گردید. برای سنجش روایی سنجه ها، پیش آزمونی به تعداد 20 نفر به روش گلوله برفی انجام شد که ضریب آلفای کرونباخ، برای سنجه هوش فرهنگی (873/0) و برای سنجه اتخاذ استراتژی های مدیریت تعارض معادل (912/0) محاسبه گردید. برای اندازه گیری و تجزیه و تحلیل داده ها با به کارگیری نرم افزار 22Spss و با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون های همبستگی اسپیرمن و آزمون کولموگراف- اسمیرنوف)، تحلیل یافته ها انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که بین هوش فرهنگی مدیران و اتخاذ استراتژی های مدیریت تعارض همبستگی معنی دار وجود دارد. معنی داری محاسبه شده بین متغیرهای هوش فرهنگی و استراتژی راه حل گرایی (612/0 =r)، و جهت همبستگی مثبت بود و حاکی از آن است که هراندازه هوش فرهنگی فراشناختی مدیران بالاتر باشد کاربرد استراتژی راه حل گرایی از سوی آنان بیشتر خواهد بود؛ و در مقابل، بین هوش فرهنگی و استراتژی عدم مقابله با ضریب همبستگی (076/0 - =r) و استراتژی کنترل (143/0- =r) و جهت همبستگی با این دو متغیر منفی و معکوس است و حاکی از آن است که هراندازه هوش فرهنگی مدیران بالاتر باشد، کاربرد دو استراتژی عدم مقابله و کنترل توسط آنان برای مدیریت تعارض پایین تر است و بالعکس.
کلیدواژگان: ارتباطات، ارتباطات بینفرهنگی، هوش فرهنگی، استراتژیهای مدیریت تعارض -
صفحات 123-148
اکنون در عصر ارتباطات و اطلاعات شاهد دگرگونی و تغییرات بزرگی در جامعه هستیم. ابزارهای جدید و نوینی ظهور پیدا کرده اند که در دهه های اخیر با شتاب زیادی مورد پذیرش استفاده جوامع بشری قرار گرفته اند. به طور مسلم، این ابزارها اجتناب ناپذیرند، مسئله این است که چه مدلی را می توان برای نقش آفرینی مدیران فرهنگی در تحولات آتی شبکه های اجتماعی مجازی ارایه داد و این مدل دارای چه اجزا و روابط بین اجزا است. به همین منظور، با استفاده از رویکرد کیفی در تحقیق و استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساخت یافته و بهره گیری از روش گراندد تیوری [1] به ترسیم مدل نهایی تحقیق پرداخته شده است. پس از انجام مراحل کدگذاری، مدل نهایی تحقیق استخراج و چهار دسته از مقوله ها شناسایی شد که شامل: عوامل علی (مخاطب شناسی، فضای مبتنی بر فطرت، مدیریت رسانه، عقلانیت ذاتی، سواد رسانه ای، فقدان آینده پژوهی و بومی سازی)، عوامل مداخله گر (جامعه پذیری ناقص و قواعد و قوانین)، پدیده اصلی (فضای مجازی غیر همسو) و راهبردها می شود. از این یافته ها به طور کلی دو نقش اصلی برای مدیران فرهنگی نتیجه شده است: 1. توجه به نقطه قوت بیرونی و نقطه ضعف درونی در تحولات آتی شبکه های اجتماعی مجازی (شامل مقوله های مدیریت رسانه و مخاطب شناسی)؛ 2. توجه به شرایط زمینه ای در تحولات آتی شبکه های اجتماعی مجازی (شامل مقوله سواد رسانه ای). در پایان، روابط بین مقوله ها در یک مدل ترسیم و راهبردهای اساسی استخراج شده از مصاحبه ها در جهت نقش آفرینی مدیران فرهنگی در تحولات آتی شبکه های اجتماعی مجازی ارایه شده است.
کلیدواژگان: مدل، فضای مجازی، شبکههای اجتماعی مجازی، مدیران فرهنگی، نقشآفرینی -
صفحات 149-184
پژوهش حاضر به منظور شناسایی منابع قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران در آموزش عالی مبتنی بر نقشه جامع علمی و ارایه یک الگوی پارادایمیک انجام گرفته است. پژوهش فوق ازنظر هدف کاربردی، ازنظر رویکرد و گردآوری داده ها، آمیخته اکتشافی بود و به طور متوالی ابتدا از روش کیفی (مصاحبه نیمه ساختاریافته) و سپس از روش کمی (پرسشنامه محقق ساخته) استفاده شده است. نمونه پژوهش در بخش کمی 384 نفر بوده و از طریق نمونه گیری خوشه ای تصادفی از بین جامعه پژوهش شامل 936491 نفر دانشجویان دانشگاه های استان تهران انتخاب شدند. نمونه گیری بخش کیفی به روش هدفمند مبتنی بر قاعده اشباع نظری بود. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی محتوایی آن ها را متخصصان امر مورد تایید قراردادند و پایایی آن نیز با استفاده از آلفای کرونباخ برابر 943/. محاسبه شد. نتایج حاصل تعداد 8 بعد و 19 مولفه را برای منابع قدرت نرم آموزش عالی تبیین می کند. تحلیل داده های کیفی بر مبنای نظریه داده بنیاد در مطالعات علوم انسانی و با استفاده از روش کدگذاری سه مرحله ای استراوس و کوربین (1990) انجام گرفت، 88 کد مفهوم، 19 مقوله و 5 بعد پارادایمیک به دست آمد. تحلیل داده های کمی با استفاده از روش تحلیل عاملی، میانگین و تی تک نمونه ای صورت گرفت. بررسی یافته ها بیانگر آن است که بر اساس ابعاد و نشانگرهای شناسایی شده و با فراهم ساختن بستر لازم برای اجرای کامل نقشه جامع علمی کشور و کاربرد الگوی تدوین شده این پژوهش می توان آموزش عالی را به یکی از مهم ترین منبع قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران تبدیل کرد. پیشنهاد اصلی پژوهش، استفاده از منابع قدرت نرم آموزش عالی، توجه ویژه به هر یک ابعاد و مولفه های شناسایی شده به منظور رفع موانع بهره برداری از ظرفیت های آموزش عالی در ارتقاء قدرت نرم کشور و تلاش در راستای عملیاتی نمودن سند نقشه جامع علمی کشور است.
کلیدواژگان: قدرت نرم جمهوری اسلامی، نقشه جامع علمی کشور، آموزش عالی
-
Pages 1-29National identity represents the personality of every nation that can be raised and highlighted among other nations. The aim of this study was to determine the attention of primary school textbooks to national identity. The research method is descriptive content analysis. The statistical population of all 43 primary school textbooks published in 2017 was studied using census method. Data collection tool was a researcher-made content analysis form of textbooks. Content analysis was used to analyze the data using The Shanon Entherapy Technique. The findings showed that among the components of national identity (cultural, political, symbols), political component with 274 cases, cultural component of 273 cases and symbols 195 cases were used in textbooks. The findings also showed that the highest importance coefficient in primary school textbooks had the third and lowest values in the second grade.Keywords: Elementary School, National Identity, Cultural Component, Political Component, Symbols, Content Analysis
-
Pages 31-57
The aim of this study was to identify the themes based on the model of placing imams and resorting to them in the wills of the martyrs. The research method is documents and techniques used to analyze the content and theme registration unit. The statistical population was all the wills in the Martyrs and Veterans Affairs Foundation of Islamic Revolution of Khorasan Razavi, of which 1034 were selected as random samples. To answer the questions of the research, the main themes and themes of the will of the martyrs were extracted with keywords related to the names and the mask of the innocent imams and the text search of office software. The results showed that after the name and memory of God, Imam Hussein (as) was the closest infallible to martyrs who in addition to the role of the model and reference of martyrs in the fight against infar, in encouraging the warriors to testify and also to be a relief to the families of martyrs and had a significant role in the guidance of families and youth from the viewpoint of martyrs. In addition to him, Imam Zaman (as), Imam Ali (as), Hazrat Fatima (pbuh) and Hazrat Reza (as) were among the infallibles, as well as Hazrat Zeinab (PBUH) were other great great ones who had strong heart-to-heart relationship with them and have always advised others to follow them. Content analysis of the company showed that each of the infallibles had a special role in the life and struggle of martyrs, which is detailed in the article.
Keywords: Famous Commandment, Prohibition of Denial, Empathy, Social Adaptation -
Pages 59-84
The Islamic Revolution of Iran has a cultural essence and therefore, strategic cultural planning is vital in it. Cultural strategic planning requires environmental analysis of cultural system. Relying on the statements of the Leader of the Revolution, the present study has seded to identify the desired situation of this system using content analysis research strategy. The findings identified 6 strengths (the existence of efficient believing force of original value, national idealism, inherent abilities and inner talents, the nation's attachment to mujahedin and veterans, national solidarity and emanation and the existence of knowledgeable imitation authorities) 2 weaknesses (weakness of cultural facilities and bad things), 2 opportunities (weakness of foreign enemy in the face of national force and propaganda weapon), 16 threats (induction of animose, abundant enemy facilities, abuse of general and monsoon issues, assignment of all weaknesses The Islamic system, creating a cold-minded attitude towards the ideals of the revolution, attacking the revolutionary Shia thinking and the foundations of the Islamic government, making people angry against the West, cultural semantics, rumors of dispersion against the Islamic Revolution, stone The conference was conducted to solve the problems of the people, corruption, metano colonization for disbelief, mocking the manifestations of Shia culture, humiliation of the revolutionary Shia cultural flow and referral to the West), the desired situation and the cultural strategic area.
Keywords: Culture, Strategic Planning, Content Analysis, Environmental Analysis, Imam Khamenei -
Pages 85-122
The aim of this study was to investigate the relationship between cultural intelligence and conflict management strategies by cultural managers in cultural organizations in cluding Islamic Culture and Communication Organization in particular. The research method is descriptive correlation and survey approach. The statistical population of the study consisted of 160 managers and cultural experts of Islamic Culture and Communication Organization who were selected by using cochran sample size determination formula, the sample was 113 persons and the error level was 5%. To measure the validity of the measures, 20 subjects were snowbulleted and Cronbach's alpha coefficient was calculated for cultural intelligence (0.873) and for measurement of conflict management strategies (0.912). Data were analyzed by SPSS 22 software using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (Spearman correlation tests and Kolmogoraf-Smirnov test). The findings showed that there was a significant correlation between managers' cultural intelligence and adopting conflict management strategies. The calculated significant relationship between cultural intelligence and solution-oriented strategy (r=0.612) variables and positive correlation direction indicates that the higher the cultural and metacognitive intelligence of managers, the more they use solution-oriented strategy a[1]nd in contrast, between cultural intelligence and non-coping strategy The correlation (r=-0.076) and control strategy (r=-0.143) and the direction of correlation with these two variables are negative and inverse and indicate that the higher the cultural intelligence of managers, the lower the application of two strategies of non-confrontation and control by them to manage conflict and vice versa.
Keywords: Communication, Intercultural Communication, Cultural Intelligence, Conflict Management Strategies -
Pages 123-148
Nowadays, in the age of communication and information, we are facing with a great transformation and changes in society. New and emerging tools have been appeared that have rapidly accepted and be used in the recent decades at the human societies. Obviously, these tools are unavoidable. Here, the question is what kind of model can be offered for the role playing of cultural managers in the upcoming developments and changes of virtual social networks. What components should this model have and what relationships there should be between them. For this reason, using the qualitative approach in researching and using the semi-structured interview tool and using the grounded theory method, the final model of the research has been drawn up. After the coding stages, the final model of the research extracted and four categories of it identified which includes: causal factors (audience managing, natural based environment, media management, intrinsic rationality, media literacy, lack of futurism and localization), interfering factors (incomplete socialization, methods and rules), the main phenomenon (non-consistent cyberspace) and strategies. From these findings, overall, two main roles for cultural managers have been obtained: 1. Attention to external strength and internal weakness in future developments changes of virtual social networks (including media and audience management); 2. Attention to the underlying conditions in the upcoming changes of virtual social networks (including the category of media literacy). at the end, the relationships among the categories showed in a model and the basic strategies which derived from the interviews to the role of cultural managers in the future developments and changes of virtual social networks have been presented.
Keywords: : Model, Cyberspace, Virtual Social Networks, Cultural Managers, Role-Playing -
Pages 149-184
This study was conducted to identify the sources of soft power in the Islamic Republic of Iran in higher education based on a comprehensive scientific map and to present a paradigm model. The above study was an applied objective in terms of approach and data collection, exploratory agnostic and qualitative method (semi-structured interview) was used and then quantitative method (researcher-made questionnaire) was used. The sample consisted of 384 students in quantitative section and 936,491 students of Tehran universities were selected through random cluster sampling. Sampling was a qualitative part based on purposeful method based on theoretical saturation rule. Data collection tools were interviews and a researcher-made questionnaire. Their content validity was confirmed by experts and its reliability was 943 using Cronbach's alpha. The data were analyzed using SPSS software. The results of 8 dimensions and 19 components for soft power resources of higher education are determined. Qualitative data analysis was performed based on foundation data theory in humanities studies using strauss and corbin three-stage encoding method (1990), 88 concept code, 19 categories and 5 paradigm dimensions were obtained. Quantitative data analysis was performed using factor analysis, mean and one-sample t-test. The findings indicate that based on the identified dimensions and markers and by providing the necessary basis for full implementation of the comprehensive scientific map of the country and application of the model developed in this study, higher education can be become one of the most important sources of soft power in the Islamic Republic of Iran. The main suggestion of this study is to use soft power resources of higher education, pay special attention to each identified dimensions and components in order to remove barriers to using higher education capacities in promoting soft power of the country and trying to operationally document the comprehensive scientific map of the country.
Keywords: Soft Power of the Islamic Republic, Comprehensive Scientific Map of the Country, Higher Education