فهرست مطالب
مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/06/13
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 7-20مقدمه
جهت مدیریت اثربخش زنجیره تامین، مدیریت ریسک از اهمیت بالایی برخوردار است. دراین میان، زنجیره تامین مراقبت های بهداشتی و ریسک های آن باتوجه به ماموریت مهم این زنجیره، نیازمند توجه بیشتری هستند. باتوجه به حساسیت خون و زنجیره تامین آن، هدف از این تحقیق بررسی ریسک های زنجیره تامین خون و روابط بین آن ها در تهران می باشد.
روش پژوهشدر این تحقیق توصیفی تحلیلی، ریسک های زنجیره تامین خون به کمک بررسی مقالات و نظرات خبرگان به وسیله مصاحبه و پرسشنامه شناسایی و با استفاده از ماتریس ریسک و نظرات خبرگان مهمترین آن ها مشخص شد، در نهایت به وسیله روش دیمتل به بررسی روابط و اثرگذاری و اثرپذیری آن ها پرداخته شد.
یافته هابراساس بررسی های انجام شده 19 ریسک که از اهمیت بیشتری برخوردار بودند مشخص شدند، همچنین باتوجه به روش دیمتل نشان داده شد که از نظر میزان اهمیت ریسک ها (D+R) انتخاب تامین کنندگان نامناسب (2/25)، عدم تخصیص بودجه مناسب (2/23)، کاهش بهره وری کارکنان (2/16) و سطح موجودی نامناسب خون (01/2) به عنوان مهم ترین ریسک ها مشخص شدند. از نظر تاثیرگذاری و تاثیرپذیری (D-R)، تحریم های اقتصادی و سیاسی (1/68) اثرگذارترین و پاسخ ناکافی به تقاضای بیمارستان ها (0/89-)به عنوان تاثیرپذیرترین ریسک انتخاب گردیدند.
بحث و نتیجه گیریباتوجه به مشخص شدن ریسک هایی که هم دارای اهمیت بالایی بوده و هم بیشترین اثرگذاری را دارند، مانند ریسک های عدم تخصیص بودجه مناسب، تحریم ها، تغییرات نرخ ارز و فجایع، به منظور بهبود عملکرد زنجیره و جلوگیری از مشکلاتی آتی، باید برروی عواملی که سبب پیدایش این ریسک ها هستند تمرکز نمود و جهت کنترل آن ها، راهبردهای مناسب به ویژه راهبردهای مدیریتی را اتخاذ کرد.
کلیدواژگان: زنجیره تأمین خون، مدیریت ریسک زنجیره تأمین، ماتریس ریسک، دیمتل -
صفحات 21-32مقدمه
با توجه به اینکه در ایران، نیاز بالقوه ای برای پرداختن به مباحث مرتبط با دندانپزشکی احساس می شود، در این پژوهش کوشیده شده تا با تبیین مولفه های موثر بر احتمال انتخاب مطب های دندانپزشکی از سوی بیماران، ریشه های کلیدی انتخاب مطب از سوی بیماران شناسایی شوند.
روش پژوهشاین پژوهش از لحاظ هدف، از نوع کاربردی بوده و جامعه آماری آن کلیه مشتریان مطب های دندانپزشکی غرب استان مازندران می باشد که تعداد نمونه آماری براساس جدول مورگان حداقل 384 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای می باشد. در این پژوهش برای اندازه گیری عوامل موثر بر انتخاب مشتریان از پرسشنامه (کیم، 2011)، (لو و همکاران، 2015) و (لی و همکاران، 2013) استفاده شده است. برای تعیین روایی از تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار لیزرل استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل آزمون کولموگروف- اسمیرنف و آزمون معادلات ساختاری انجام شده است.
یافته هایافته های تحقیق حاکی از این است که هریک از عوامل امکانات و تجهیزات (ضریب مسیر 0/61)، خدمات (ضریب مسیر 0/57)، ویژگی های دندانپزشک (ضریب مسیر 0/49)، ظاهر حرفه ای دندانپزشک (ضریب مسیر 0/38) و ویژگی های فعالیت های دندانی (ضریب مسیر 0/44) بر احتمال انتخاب مطب دندانپزشکی از سوی مشتریان تاثیر دارد.
نتیجه گیریبا توجه به ازدیاد مطب های دندانپزشکی می توان با بکارگیری نتایج این پژوهش و با اتخاذ راهکاریی در زمینه ی عوامل شناسایی شده بخصوص مهمترین آن یعنی امکانات و تجهیزات مناسب، بر انتخاب مشتریان تاثیر مثبت و معنی داری گذاشت و بدین ترتیب موقعیت رقابتی خود را بهبود بخشید.
کلیدواژگان: مطب، انتخاب مطب، دندانپزشکی، مشتری -
صفحات 33-44مقدمه
مدیریت منابع انسانی همواره تحت تاثیر عوامل بسیاری بوده و هست یکی از این عوامل نسل های حاکم بر سازمان است که مشخص کننده نوع مدیریت درون سازمان هستند از این رو هدف از این پژوهش، طراحی الگوی مدیریت منابع انسانی مبتنی بر تفاوت نسل ها در بین کارکنان یکی از دانشگاه های علوم پزشکی کشور بود.
روش پژوهشروش پژوهش برحسب هدف، کاربردی؛ برحسب نوع داده، آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی؛ و برحسب زمان گردآوری داده، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل خبرگان دانشگاهی در رشته های مدیریت منابع انسانی و مدیریت آموزشی و همینطور خبرگان اجرایی، شامل مدیران ارشد و میانی دانشگاه بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع، 11 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. گروه دوم از جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه کارکنان دانشگاه علوم پزشکی بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مرحله ای، 373 نفر بعنوان حجم نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش به منظور گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای، مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته مدیریت منابع انسانی بر گرفته از بخش کیفی(در بخش کمی) استفاده گردید. به منظور بررسی روایی پرسشنامه نیز از روایی صوری، محتوا و سازه و برای محاسبه پایایی آن نیز از ضریب آلفای کرونباخ (0.850) و پایایی ترکیبی(مرکب) استفاده شد که نتایج بیانگر روا و پایا بودن پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل داده های کیفی پژوهش از تحلیل محتوا و تحلیل مضمون با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی ای استفاده شد. در بخش کمی نیز از نرم افزارهای ای پی اس اس و لیزرل مورد بهره برداری قرار گرفت.
یافته هایافته های حاصل از اجرای مدل پژوهش نشان داد، مولفه های آرمانگرا با ضریب 0.82، کنشگرا با ضریب 0.56، مولفه فناوری با ضریب 0.40 و مولفه مدنی با ضریب 0.31 بر مدیریت منابع انسانی تاثیر گذار می باشند.
نتیجه گیریتحلیل وضعیت موجود نشان داد مهمترین مولفه های مدیریت منابع انسانی مبتنی بر تفاوت نسل ها شامل نسل آرمان گرا با رتبه نخست و نسل کنشگرا، فناوری و مدنی با رتبه های بعدی می باشد. لذا ضروری است در دانشگاه ها نسبت به تقویت فرهنگ خلاقیت و نوآوری ،تنوع گرایی، رعایت اصول اخلاق حرفه ای، تخصص گرایی و شایسته سالاری توجه نمایند.
کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، تفاوت نسل ها، نسل آرمانگر، نسل کنش گرا، نسل فناوری، نسل مدنی -
صفحات 45-55مقدمه
از آنجایی که، کشور ایران یکی از قطب های اصلی گردشگری سلامت در منطقه باشد که از رهگذر آن نه تنها از خروج ارز جلوگیری می شود، بلکه درآمد ارزی قابل توجهی را برای کشور به همراه خواهد داشت. در ایران اگر چه در سال های اخیر اقدامات و برنامه ریزی های مدیریتی و بازاریابی برای جذب گردشگر خارجی صورت گرفته است، اما متاسفانه به دلیل عدم انسجام و هماهنگی بخش های دولتی و خصوصی و به ویژه نبود ضوابط مدون در حوزه گردشگری سلامت، این فرآیند نتایج اقتصادی مطلوبی نداشته است. به همین منظور، هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل موثر بر بازاریابی ویروسی در توسعه گردشگری سلامت و اولویت بندی این عوامل می باشد.
روش پژوهشاین پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از حیث جمع آوری داده ها توصیفی است. بدین منظور پس از بیان موضوع و بررسی پیشینه پژوهش، چهارچوب مفهومی مدل مشخص و داده ها با استفاده از ابزارها و تکنیک های نگاشت شناختی فازی و تحلیل شبکه های اجتماعی تحلیل شدند.
یافته هایافته های حاکی از آن است که عوامل ویژگی خدمات متمایز، ایجاد اعتماد و اعتبار و محتوای پیام نسبت به سایر عوامل از مرکزیت بیشتری برخوردار است و در نتیجه به این عوامل باید توجه بیشتری نمود.
نتیجه گیریبا توجه به رشد سریع اینترنت فرصت های بی شماری برای فعالان حوزه سلامت و مصرف کنندگان قرار گرفته است که براساس نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود که به عوامل اصلی موثر بر بازاریابی ویروسی که موجب توسعه گردشگری سلامت می شود توجه بیشتری معطوف شود و با برنامه ریزی های مناسب قدم هایی در این جهت برداشته شود.
کلیدواژگان: بازاریابی، بازاریابی ویروسی، گردشگری، گردشگری سلامت -
صفحات 57-69مقدمه
در دهه های اخیر، نحوه تامین مواد اولیه و انتخاب تامین کنندگان در زنجیره تامین نظام سلامت، چالشی مهم بوده است. زنجیره تامین صنعت دارویی بخشی از این چالش هاست و برای انتخاب تامین کنندگان دارویی در کشور مکانیزم خاصی وجود ندارد. لذا هدف پژوهش حاضر بددست اورن مدلی جهت ارزیابی و اولویت بندی تامین کنندگان دارو برای داروخانه ها می باشد.
روش پژوهشروش تحقیق توصیفی - تحلیلی و یک مطالعه میدانی بوده و جامعه آماری شامل گروهی از مدیران داروخانه های شیراز می باشند که نمونه آماری از افراد مجرب و خبره مدیران انتخاب شده اند.ابزار اندازه گیری در این تحقیق شامل سه پرسشنامه محقق ساخته بوده که در اختیار پاسخگویان قرار داده شده اند. تجزیه وتحلیل داده ها در دو بخش توصیفی و تحلیلی با استفاده از ساختار BOCR و روش MCDM فازی، صورت گرفته است. ضمن وزن دهی معیارهای تامین کنندگان، رتبه بندی تامین کنندگان بر اساس معیارهای تعیین شده انجام شده است.
یافته هامطابق یافته های تحلیل تایید عاملی 14 زیر معیار در چهار معیار اصلی تعیین شد. رتبه بندی وزنی نشان داد که اولویت اول و دوم شاخص های "چابکی و سرعت (وزن0.111)" و "امکان تخفیف (وزن 0.069)" مربوط به شاخص های فرصت ها هستند. همچنین نتایج حاصل از اولویت بندی تامین کنندگان نشان داد دارو پخش (شاخص شباهت 1) و هجرت (شاخص شباهت 076) در اولویت های اول و دوم قرار گرفتند.
نتیجه گیرینتایج نشان داد عواملی مانند تنوع محصولات، نرخ پایین عیوب، تجربه و تخصص تامین کننده، کیفیت محصولات، به روز بودن فناوریها،امکان تخفیف سفارش محصول،اعتبار تامین کننده، چابکی، هزینه بازرسی، هزینه حمل ونقل، قیمت محصول، شکایات مشتری، میزان تاخیر در ارایه محصول و شهرت تامین کننده از مهمترین معیارهای موثر بر انتخاب تامین کنندگان دارو هستند.
کلیدواژگان: زنجیره تامین، تامین کنندگان دارو، نظام سلامت، داروخانه ها، ساختار BOCR -
صفحات 71-82مقدمه
هدف مقاله حاضر، بررسی تعیین تاثیر مدیریت فرآیند شش سیگما بر بهبود کیفیت خدمات اطلاع درمانی و کاهش هزینه های درمانی است.
روش پژوهشروش شناسی پژوهش حاضر که به لحاظ هدف در زمره مطالعات کاربردی است، پیمایشی توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مدیران، سرپرستان و کارشناسان بیمارستان فرهیختگان تشکیل می دهد که تعداد آن ها 125 نفر است. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است که با توجه به جامعه آماری، 94 نفر می باشد. روش انتخاب نمونه های آماری هم با توجه به موضوع و ماهیت پژوهش، نمونه گیری تصادفی ساده است. جمع آوری داده های مورد نیاز نیز با استفاده از ابزار پرسشنامه استاندارد و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده تحلیل رگرسیون از طریق نرم افزار spss 23 صورت گرفته است.
یافته هامدیریت فرآیند شش سیگما از طریق متغیر میانجی کیفیت خدمات اطلاع درمانی بر کاهش هزینه ها تاثیر دارد. بنابراین نقش میانجی کیفیت خدمات اطلاع درمانی تایید می شود.
نتیجه گیریشش سیگما یک رویکرد سیستماتیک برای بهبود فرایندهای کاری بر پایه نیاز مشتری و تجزیه و تحلیل واقعی فرایندهای در حال انجام در هر موسسه ارایه می کند. این موضوع تفاوت شش سیگما با سایر روش ها و دلیل اصلی به کارگیری در موسسات مراقبت بهداشتی است. صرف نظر از این تفاوت ها، پیاده سازی هر رویکردی به بسترسازی و پذیرش فرهنگ کیفیت در آن سازمان نیاز دارد. همچنین، بهبود کیفیت فرایندی مستمر است که با همکاری و تعامل گروه های کاری و استفاده از ابزارها و متدولوژی مناسب برای حل مشکل خاص انجام می شود
کلیدواژگان: فرآیند شش سیگما، کیفیت خدمات، اطلاع درمانی، بیمارستان، کاهش هزینه های -
صفحات 83-94مقدمه
کمک های خارجی یکی از راه های افزایش مخارج بهداشتی در کشورهای درحال توسعه و کم درآمد جهت نیل به اهداف پوشش جهانی خدمات بهداشتی می باشد. بر این اساس، هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر کمک های رسمی توسعه و کمک های بهداشتیبر سلامت، در کشورهای درحال توسعه است.
روش پژوهشاین مطالعه با استفاده از داده های آماری 33 کشور درحال توسعه (شامل ایران) طی دوره ی زمانی 2017-1995، به بررسی رابطه ی بلندمدت بین سلامت، سهم کمک های رسمی توسعه و کمک های بهداشتی از تولید ناخالص داخلی، سرانه ی پزشک، درآمد، آموزش و شهرنشینی پرداخته است. به این منظور از برآوردگر حداقل مربعات معمولی پویا (DOLS) استفاده شده است. هم چنین، تحلیل داده ها به کمک نرم افزار Eviews انجام شده است.
یافته هابر اساس نتایج به دست آمده از برآورد مدل های تحقیق، سهم کمک های بهداشتی از تولید ناخالص داخلی، سرانه ی پزشک، درآمد سرانه، نرخ ثبت نام در دوره های متوسطه (شاخص آموزش) و نرخ شهرنشینی، شاخص سلامت را در بلندمدت بهبود می بخشند؛ اما سهم کمک های رسمی توسعه از تولید ناخالص داخلی، اثر معناداری را بر شاخص سلامت نداشته است. یک درصد اقزایش در سهم کمک های بهداشتی از تولید ناخالص داخلی، در بلندمدت، نرخ مرگ و میر نوزادان را در کشورهای درحال توسعه منتخب حدود 18/0 درصد کاهش خواهد داد.
نتیجه گیریبه کارگیری و مدیریت صحیح کمک های بهداشتی در کشورهای درحال توسعه، می تواند به ارتقای سطح سلامت در این کشورها کمک کند.
کلیدواژگان: سلامت، کمک های رسمی توسعه، کشورهای درحال توسعه، حداقل مربعات معمولی پویا -
صفحات 95-109مقدمه
در حسابداری مدیریت، بودجه سنگ بنای فرآیند کنترل مدیریت بوده و هنوز جزء یکی از مسایل حل نشده است. در همین راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی آثار نظام کنترل بودجه ریزی بیمارستانها بر عملکرد بودجه ای با در نظر گرفتن نقش واسطه ای ادراک بودجهای است.
روش پژوهشاین پژوهش از نظر ماهیت و روش، توصیفی و از نوع همبستگی به حساب میآید. جامعه آماری پژوهش، مدیران بیمارستانهای دولتی استان فارس میباشد. تعداد 400 پرسشنامه در بین اعضای جامعه آماری توزیع و از این میان تعداد 103 پرسشنامه جمعآوری شد. جهت انجام تحلیلهای آماری از روش الگوسازی معادلات ساختاری استفاده شده است.
یافته های پژوهشیافته ها نشان داد که با افزایش ارزیابی بودجه ای مدیران، نگرش بودجه ای (0/895) و انگیزش بودجه ای (0/280) آنان افزایش پیدا میکند. همچنین، عملکرد بودجه ای مدیران با افزایش انگیزش بودجه ای (0/305) و تمایل مدیران به مازاد بودجه ای (0/382)، افزایش پیدا خواهد کرد. اما، افزایش مشارکت بودجهای بر ادراک بودجهای مدیران (نگرش بودجه ای (0/085-)، گرایش به مازاد بودجه ای (0/208) و انگیزش بودجه ای (0/1-)) تاثیری ندارد. بازخورد بودجه ای نیز قدرت اثرگذاری بر ادراک بودجه ای مدیران (نگرش بودجه ای (0/220-)، گرایش به مازاد بودجهای (0/271) و انگیزش بودجه ای (0/066)) را ندارد. افزون بر این، بین ارزیابی بودجه ای و گرایش مدیران به مازاد بودجه ای (0/139) و همین طور بین نگرش بودجه ای و عملکرد بودجه ای (0/055-) رابطه معناداری مشاهده نشد. نتایج آزمون سوبل نیز، نقش میانجی گری انگیزش بودجه ای (3/050) در رابطه بین ارزیابی بودجه ای و عملکرد بودجه ای را تایید کرد.
کلیدواژگان: ادراک بودجه ای، نظام کنترل بودجه ریزی، عملکرد بودجه ای، مشارکت بودجه ای، بیمارستانهای دولتی
-
Pages 7-20Introduction
Supply chain risk management is very important for effective supply chain management. In the meantime, the healthcare supply chain and its risks need more attention given its important mission. Concerning the sensitivity of blood and its supply chain, the purpose of this study is to investigate the risks of the blood supply chain and their relations in Tehran.
MethodsIn this descriptive-analytical study, the risks of blood supply chain were selected by reviewing the articles and expert opinions through interviews and questionnaires. The most important ones were identified using risk matrix and expert opinions, and their relationships were discussed using DEMATEL method.
ResultsThe 19 most important risks were identified. Also, according to the Demetel method, it was shown that in terms of the importance of risks (D + R), selection of inappropriate suppliers (2.25), lack of appropriate budget allocation (2.23), low employee productivity (2.16) and inadequate blood inventory (2.01) were identified as the most important risks. In terms of mutual influences (D-R), economic and political sanctions (1.68) were selected as the most influencing and inadequate response to hospital demand (-0.89) as the most influenced risk.
ConclusionAfter identifying the risks that are both significant and most influencing, such as the risks of lack of appropriate budget allocation, sanctions, exchange rate fluctuations, and catastrophes, in order to improve supply chain performance and prevent future problems, the factors that cause these risks need to be focused. And for controlling them, appropriate strategies, especially management strategies should be adopted.
Keywords: Blood supply chain, Supply chain risk management, Risk matrix, DEMATEL -
Pages 21-32Introduction
Given that in Iran, there is a potential need to address issues related to dentistry, this study attempt to explain the components that affect the possibility of choosing dental offices by patients to identify key roots of office.
MethodsThis research is a practical research in terms of research purpose and the statistical population of the present study is all customers of dental offices in western Mazandaran province. The number of statistical samples based on Morgan table is at least 384 people using cluster sampling. In this study, to measure the factors affecting customer choice, the questionnaire (Kim, 2011), (Lu et al., 2015) and (Lee et al., 2013) were used. To determine the validity, confirmatory factor analysis was used using LISREL software. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics including Kolmogorov-Smirnov test and structural equation modeling.
ResultsThe research findings indicate that each of the factors including facilities and equipment (path coefficient 0.61), services (path coefficient 0.57), dentist attributes (path coefficient 0.49), professional appearance of dentist (path coefficient 0.38) and dental practice attributes (path coefficient 0.44) affect the likelihood of customers choosing a dental office.
ConclusionDue to the increase in dental offices and the intensity of competition between them, so by using the results of this research and by adopting a solution in the field of identified factors, especially the most important, ie appropriate facilities and equipment which have significant impact on the choice of customers, dental offices can improve their competitive position.
Keywords: Effective Factors, Probability of choice, Dental office -
Pages 33-44Introduction
Human resource management has always been influenced by many factors and one of these factors is the ruling generations of the organization that determine the type of management within the organization. Therefore, the purpose of this study is to design a human resource management model based on generational differences among employees. It was one of the medical universities in IRAN.
MethodsThe research method was applied in terms of purpose, exploratory in terms of data type, mixed (qualitative-quantitative), and descriptive-correlation in terms of data collection time. The statistical population of the qualitative research section included university experts in the fields of human resource management and educational management, as well as executive experts, including senior and middle managers of the university. Using targeted sampling method and saturation principle, 11 people were selected as sample size. The second group of the statistical population of this study included all employees of the University of Medical Sciences, who were selected as the sample size using the stochastic cluster random sampling method. In this study, in order to collect data, the library method, semi-structured interview and researcher-made questionnaire of human resource management based on the qualitative part (in the quantitative part) were used. In order to investigate the validity of the questionnaire, formal validity, content and structure were used and to calculate its reliability, Cronbach's alpha coefficient and combined (composite) reliability were used. The results showed that the researcher's questionnaire was valid and reliable. Content analysis and content analysis using MAXQDA12 software were used to analyze the qualitative data of the research. In the quantitative section, according to the research questions, descriptive statistics methods (mean, standard deviation, frequency distribution charts and diagrams) and inferential (confirmatory factor analysis) and SPSS and LISREL software were used.
ResultsFindings from the implementation of the research model showed that idealistic components with a coefficient of 0.82, action components with a coefficient of 0.56, technology component with a coefficient of 0.40 and civil component with a coefficient of 0.31 are effective on human resource management.
ConclusionAnalysis of the current situation showed that the most important components of human resource management based on generational differences include the idealistic generation with the first rank and the active generation, technology and civil with the next ranks. Therefore, it is necessary to pay attention to strengthening the culture of creativity and innovation, diversity, observance of professional ethics, professionalism and meritocracy in universities.
Keywords: Human Resource Management, Generation Difference, Ideal Generation, Action Oriented Generation, Technology Generation, Civic Generation -
Pages 45-55Introduction
Since Iran is one of the main hubs of health tourism in the region, it will not only prevent the outflow of foreign exchange, but will also bring significant foreign exchange earnings to the country. Although in recent years, management and marketing measures have been taken to attract foreign tourists, but unfortunately due to the lack of coherence and coordination between the public and private sectors, and especially the lack of codified rules in the field of tourism. Health, this process has not had the desired economic results. The aim of this study is to investigate the factors affecting viral marketing in the development of health tourism and prioritize factors.
MethodsThis research is descriptive in terms of its practical purpose and in terms of data collection. After expressing the subject and examining the research background, the conceptual framework of the specific model and the data were analyzed using fuzzy cognitive mapping tools and techniques and analysis of social networks.
ResultsFindings indicate that the factors that distinguish distinctive services, build trust and credibility, and the content of the message are more central than other factors, and therefore more attention should be paid to these factors.
ConclusionDue to the rapid growth of the Internet, there are countless opportunities for health activists and consumers, which, according to research, suggests that the main factors affecting viral marketing that promotes health tourism development. More attention can be paid and steps can be taken in this direction with appropriate planning.
Keywords: marketing, viral marketing, Tourism, Health Tourism -
Pages 57-69Introduction
it has been an important challenge; how to supply raw materials and select suppliers in the health supply chain. The pharmaceutical industry is part of these challenges, and there is no specific mechanism for selecting pharmaceutical suppliers. Therefore, the aim of this study is to provide a model for evaluating and prioritizing pharmaceutical suppliers for pharmacies.
MethodsThe research method is descriptive-analytical and a field study; and the statistical population includes a group of managers of Shiraz pharmacies; statistical sample of experienced and expert managers has been selected. The measuring instruments included three researcher-made questionnaires that were provided to the respondents. Data analysis was performed in two descriptive and analytical sections using BOCR structure and fuzzy MCDM method. Weighing the criteria of suppliers, the ranking of suppliers has been done based on the set criteria.
ResultsAccording to the confirmation analysis factors, 14 sub-criteria were determined in four main criteria. Weight rankings showed that the first and second priorities of the indicators were "agility and speed (weight 0.111)" and “discounts cost (0.069)". Also, the results obtained from the prioritization of suppliers showed that Daroopakhsh (similarity index 1) and Hejrat (similarity index 076) companies were in the first and second priorities.
ConclusionThe results showed factors such as product diversity, low defect, experience and expertise, quality, up-to-date technologies, discount in cost, credit, agility, inspection cost, shipping cost, product price, customer complaints, delay rate and supplier reputation are the most important criteria influencing the selection of drug suppliers.
Keywords: Supply chain, Pharmaceutical Suppliers, health system, pharmacies, BOCR structure -
Pages 71-82Introduction
The aim of this paper is to investigate the effect of Six Sigma process management on improving the quality of health information services and reducing treatment costs. Research
MethodologyThe methodology of the present study, which is among the applied studies in terms of purpose, has been a descriptive survey of the type of correlation. The statistical population of this study consists of all managers, supervisors and experts of Farhikhtegan Hospital, which is 125 people. The Cochran's formula has been used to determine the sample size, which is 94 people according to the statistical population. The method of selecting statistical samples is also a simple random sampling according to the subject and nature of the research. The required data were collected using standard questionnaire tools and data analysis using regression analysis through SPSS 23 software.
ResultsThe management of the six Sigma process through the mediating variable of the quality of health information services has an impact on cost reduction. Therefore, the mediating role of quality of health information services is confirmed.
ConclusionSix Sigma provides a systematic approach to improving business processes based on customer needs and real-time analysis of ongoing processes in each institution. This is the difference between Six Sigma and other methods and the main reason for using it in health care institutions. Regardless of these differences, the implementation of any approach requires the establishment and acceptance of a culture of quality in that organization.
Keywords: Six Sigma process, Quality of Services, information therapy, Hospital, cost reduction -
Pages 83-94Introduction
Foreign aid is one of the ways to increase health spending in developing and low-income countries to achieve the goals of global health care coverage. Accordingly, the main purpose of this study is to investigate the impact of official development assistance and health aids in developing countries.
MethodsThis study is paid to study long-term relationship between health indicator, the share of official development assistance and health aids in GDP, per capita physician, income, education and urbanization, by using the statistical data of 25 developing countries (including Iran) during the period 1995-2017. For this purpose, the Dynamic Ordinary Least Square (DOLS) estimator is used. Also, the statistical analyzes were performed using the Eviews soft wares.
ResultsBased on the results of the model estimation, the share of health aids in GDP, per capita physician, income per capita, enrollment rates in secondary courses (education index) and urbanization rate; improve the health indicator in the long-term. One percent increase in the share of health aids in GDP, reduce the infant mortality rate (IMR) in developing countries by about 0.18 percent, in the long run. But share of official development aids to GDP has not a significant effect on the health index.
ConclusionProper use and management the health aid in developing countries can help improve health in these countries.
Keywords: Health, Official Development Assistance, Developing Countries, Dynamic Ordinary Least Square -
Pages 95-109Introduction
In management accounting, the budget is cornerstone of management control process and one of the unresolved issues. In this regard, the purpose of this study is to investigate the effects of hospital budgetary control system on budgetary performance considering the mediating role of budgetary perception.
MethodsThis is a descriptive and correlational research in terms of nature and method. The statistical population of study is the managers of public hospitals in Fars province. 400 questionnaires were distributed among members of statistical population and 103 questionnaires were collected. For statistical analysis, structural equation modeling technique have been used.
ResultsFindings showed that with increasing managers' budgetary evaluation, budgetary attitude (0.895) and budgetary motivation (0.280) increases. Also, managers' budgetary performance by increasing budgetary motivation (0.305) and managers' propensity to budgetary slack (0.382), will increase. However, increasing budgetary participation have no effect on managers' budgetary perception in terms of budgetary attitude (-0.085), propensity to budgetary slack (0.208) and budgetary motivation (-0.1). Budgetary feedback also has not the power to influence managers' budgetary perception in terms of budget attitude (-0.220), propensity to budgetary slack (0.271) and budgetary motivation (0.066). In addition, between budgetary evaluation and managers' propensity to budgetary slack (0.139) and also between budgetary attitude and budgetary performance (-0.055) have no significant relationship was observed. The results of the Sobel test also confirmed the mediating role of the budgetary motivation (3.050) in the relationship between budgetary evaluation and budgetary performance.
ConclusionHospital managers and policymaker via giving more importance to budget evaluation can improve managers' budgetary motivation and attitude; Also, they can improve the performance of hospital budgets by improving budgetary motivation.
Keywords: Budgetary perceptions, budgetary control system, budgetary performance, budgetary participation, public hospitals